PMDD
a vodni kamen se ti ve varny konvici moc nedela vid.... to my co mame vodicku ze stredocesky kridy si vodniho sutru uzivame vic nez dost....
jeste pro doplneni... pokud by jsi použil destilku, tak by se ti toho rozpouštělo víc.... ale tyhle zaklady chemie snad znas ne?
jinak pro běžný pmdd by asi stacila i voda co bezne lejem do akvarek.... (takže v některých končinách mix z RO)
Já si nosim z práce RO,takže ještě levněji
Micham vsechno dohromady a jeste v koncentraci, ze se to uz ani nechce rozpoustet (pred pouzitim protrepat), hnojim tim a zadny nedostatek zeleza nepozoruji. Bud zelezo i chemicky "znehodnocene" (proste v nevhodne vazbe) dokazi rostliny vyuzit, nebo se podstatne "znehodnoceni" nedeje, protoze nedostatek zeleza rozhodne neni to, cim by me rostliny trpely. Ovsem je fakt, ze to micham kazdy mesic, takze dele nez mesic to neskladuji. Mimo to, je pry michani nekterych slozek hnojiva dohromady nevhodne.
Ja na to vsechno proste kaslu, zalivam to prevarenou vodovodni vodou a funguje to. Asi je to jeden z pripadu, kdy nekdo nevedel ze neco udelat nejde, tak to udelal.
pokud neni extrémně tvrdá či zásaditá
Dobrý,tak aspoň máme potvrzený,že obyč.voda nevadí
Podľa mňa by to pre makroprvky vadiť nejako nemalo. Ale cheláty mikroprvkov by som neriskoval s mojou tvrdšou vodou.
já na míchání hnojiva běžně používám kohoutkovou vodu a nemám s tím žádný problém, vždy rozmíchám na cca 1 měsíc. mikroprvky mám v lednici zvlášť makro normálně ve skříňce pod akváriem. Jediné k čemu dochází je postupná změna barvy mikro, zřejmě jak se rozpadají chelátové vazby z hnědozelené na hnědou s nádechem do červena (plantex csm+b), ale k tomu dochází i v destilce.
Dříve se zhusta jezdilo pro tu "správnou" vodu do přírodních zdrojů. (Někteří tak i přes technický pokrok dělají i nyní.
)
Že je nutné vodu okamžitě po ukončení "varného procesu" přelít, je samozřejmé.
Teď čekám, až se testovaný a kontrolní vzorek teplotně srovnají. Jakmile budu znát výsledek, dám ho sem.
EDIT: Dodneška se také využívá dešťová voda...
Potom dajte vedieť, čo ste namerali. Ja si len spomínam, že otec kedysi (cca 20-30 rokov dozadu) varieval vodu vo veľkých hrncoch a používal na odchov. Myslím, že vtedy zariadenia RO neboli dostupné
Vyzrážal sa vodný kameň (ten sa potom v kyseline rozpustil a vyčistil), ale po povarení bolo tuším treba ihneď vodu preliať do inej nádoby, inak by sa rozpúšťal čiastočne späť. Tým sa znížila alkalita, aby mu nerobilo problém regulovať pH (používal H3PO4). Ale nejako to nestačilo (neviem už prečo, asi GT), tak si musel v zime hromadiť čerstvý sneh (v tých rokoch ho bývalo veľa, nie ako dnes) vo veľkých nádržiach a hromadiť snehovú vodu pre niektoré náročnejšie odchovy. Keď tak nad tým premýšľam, vtedy to bolo všetko zložitejšie ako dnes
Donutil jste mě jít udělat malý experiment!
Sid napsal: ... Ale zase o jeden důvod navíc, proč pořídit reverzní osmózu. Tak vo tom žádná.
Hodnoty si nepamatuji, jen si vybavuji, že výsledek byl tristní. Ale zase o jeden důvod navíc, proč pořídit reverzní osmózu.
K jakým hodnotám jste se dostal? Zajímá mě to, abych nežil v bludu a nešířil tak nesprávný informace.
A já jen, že jsem to kdysi taky zkoušel. Ale výsledek byl jiný, než popisujete.
EDIT: Mám test JBL, který měří solidně. Asi si najdu čas a zkusím to znovu. Ten proces je totiž vratný a dekarbonizace varem říká něco o odfiltrování vysrážených CaCO3 a MgCO3... Uvidíme.
Po 15 minutovém varu byla alkalita neměřitelná, tedy měřeno u vody zchladlé po tom převaření. Původní alkalita 8 dKH. Použitý test sera.
...Schválně si zjisti co se stane s vodou, když jí převaříš a napovím, zaměř se na alkalitu. ...
Máte nějaké poznatky o tom, jak dlouho musíte vodu vařit, aby se měřitelně změnila její alkalita?
A co se stane, když před použitím k rozpuštění komponentů PMDD necháte po převaření vodu přiměřeně vychladnout?
Schválně si zjisti co se stane s vodou, když jí převaříš a napovím, zaměř se na alkalitu. To převaření není urychlení odstátí, to je změna parametrů vody, to jenom na okraj.
0 09.02.2014 18:02 amrtin –
Re: Sid Je to obsažené v té citaci.A myslel sem to tak,že než nechat vodu dlouho odstávat,tak je jednodušší jí převařit.
Jakých látek?
(Ještě bych pochopil, kdyby někdo udělal tu ptákovinu a smíchal dohromady "makro" s "mikro" v chelátech...)
Stačilo napsat jen to "Tak to nemám."
0 09.02.2014 16:53 amrtin –
Re: Sid Jo a převaření zbaví vodu některých nežádoucích látek.
0 09.02.2014 16:53 amrtin –
Re: Sid Tak to nemám.A pokud to je jedno,tak tim líp.Já používám zásadně reverzní osmozu.A tady je návod převzatý ze str.
akvarijni-hnojivo.cz/…
Jak míchat PMDD:
Komponenty rozpusťte v 500ml destilované vody. Pokud máte vaší vlastní vodu dost měkkou můžete použit tu, ale nechte ji odstat kvůli chloru a kyslíku (jsou značne reaktivní a můžou PMDD znehodnotit).
Někteří míchají PMDD jen do 300ml vody a pak se diví, že se jim PMDD nerozpustilo úplně (viz. výpočty) - je to fyzicky nemožné. Rovněž rozpustnost solí v rozpustědle klesá s klesajcí teplotou, proto se Vám mužou soli znovu v lednici vysrážet (usazeniny).
...(stačí destilka, ale né od benzínky), normální vodu bych raděj nepoužíval, maximálně převařenou...
Máte k dispozici věrohodné výsledky nějakého rozboru "destilované vody pro technické účely" nebo jen reprodukujete nějakou poplašnou zprávu vyčtenou na zdejších nebo podobných stránkách? A "normální" vodu byste raději nepoužíval proč? Čemu pomůže převaření?
Jistě,naopak je to doporučováno.Podle zarostlosti(děsnej výraz
) 2-5ml/100l vody.
včera jsem to trochu obrátila, aby to tolik nefoukalo.. ale stejně to budu muset přiškrtit.
Jasně,ale s tim vzduchováním to nepřehánět,vyhání z vody co2(ale to už víš
).
takže ideální, když nemám CO2 a hodně vzduchuju? Paráááda!!
Ale jistě.PMFE je tekutý uhlík a je to náhražka za co2.Ale je to dobrá věc na řasy a i na růst kytek.CO2 se to sice nevyrovná,ale funguje to
a samotný to můžu dávat taky?
Namíchat nee,ale dávkovat společně,to jo
mám to teda radši namíchat s PMEE?? to už jsi mi neřekl..
a já už to PMDD mám objednaný
Já to míchám do 1/2 l lahve od PMFE nebo od již rozpuštěného PMDD(viz foto) s reverzní osmozou(stačí destilka,ale né od benzínky),normální vodu bych raděj nepoužíval,maximálně převařenou.Dávkuju pokud možno denně,ale docela často se na to vyprdnu(nic se neděje) a dávám 5ml na 100l vody.Já používám laboratorní pipetu,nebo dávkovač kterej byl k něčemu přibalenej.Dávku vstříknu k výstupu z filtru aby se rozmíchala po celým akva.Dělám to pokud možno ráno.Sadu stříkaček nemám
,i když nějaký v šuplíku mám.
na Tvoje doporučení jsem koupila PMDD práškový na akvaristovi, v pátek si pro něj jedu, dáš mi nějaký stručný návod, jak používat, jak často, atd? Ta sada stříkaček se mi moooc líbí
Starší reakce
Myslím, že obavy sú zbytočné.
Jo,taky bych to dělal tou stříkačkou,já mám ale 10ml skleněnou pipetu.A dávkuju do proudu z filtru.
Já dávkuju zdravotnickou stříkačkou. Mám v ní potřebné množství PMDD, dosaju vodou z akva a stříknu před výpust filtru.
Tak přímo do filtru je to zbytečné,ale dobré je dávkovat do proudu na jeho výstupu.
0 29.01.2014 17:20 Těhňajs Dobrý den, chtěl bych se zeptat mohl bych dávkovat pmdd do filtru, aby se co nejvíce složky naředily ve vodě, nebo je to nesmysl? .. Jde mi o to, aby se ryby co nejvíce vyvarovaly nalokání např KNO3 atd.
Děkuji za odpovědi
Starší reakce
Jistě, tenso coctail stejný pytlík.
a mel jsi tam vzdy stejny složení mikroprvků????
zkusim ty lahve necim natrit a uvidím. děkuji za reakci
Je to kus od kusu. Jednu láhev jsem měl normálně doma bez konzervace a vydržela měsíc zelená a druhá mi v teple a světla za tři dny zhnědla. Konzervant teď dávám a mám ji normálně v šuplíků už druhý týden bez problémů.
Kto ti povedal,že to tam musí byť? Ja mám, ale nemusí.
0 09.01.2014 20:26 Těhňajs Nevíte někdo zda je nutné mít PMMD v lednici? Nestačilo by třeba přidání konzervantu např. Sorbanu draselného, a nebo láhev s Pmmd nabarvit načerno?
Tak, myslím, že ta jedna třetina týdně stačí i těm Ramkám. Navíc to většinou je i více, než 1/3 - když už, tak netroškařím
A přestože máme barák plný kytek, tak voda ze dvou akvárií je moc i na ně. Tak se teď pokouším lít to do venkovního barelu, ze kterého se zalívá zahrada. Něco vyteče na dvůr, něco do barelu. Ale více, než tohle, to už by byl fakt přílišný luxus
baletka napsala: Ale už teď mě týdenní výměny 1/3 docela psychicky deptají - ta vylitá voda, takové plýtvání... takže myslím, že polovina a více, což EI vyžaduje, ani náhodou
Mas Ramky, poradne vetrani neni od veci ani pro ne. A ja mam jakousi schiiizu, Ramky a hnojeni EI, takze o to vic nemuzu to cabrani vody podcenovat
.
Přidat reakci
1 ...... [29] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x