PMDD
hlavne pokud někdo hnojí EI systemem...
Souhlasím voda z akva dělá s kytkama divy. a co teprve vyprany filtr...tam je tolik hnojiva ze z toho kytky blaznej...
no voda z akvarek se da vyuzit ruzne... ja s ni treba zalejvam... dá se s ním splachovat WC...
a ukidním tě, mezi úpravnou vody a koncovým zákaznákem se běžně 10-20% objemu vody "ztratí", no v Londýnu je to až 50%!
takže těch pár desítek litrů....
Ano, vím. Budu to zkoušet s menší dávkou, případně pak namíchám jiný koktejl, kdyby to nezafungovalo
Díky.
Ja len podotknem, že na výber metódy hnojenia je treba zobrať do úvahy aj množstvo svetla a úroveň CO2. PMDD bolo pôvodne navrhnuté pre slabo osvetlené akváriá bez dodávania CO2.
Hm... však je taky nakonec nemám. Nakonec právě z těchto důvodů..
a to jsi si chtěla pořídit placky, u nich je 1/3 vody týdně málo
No... nikdy neříkej nikdy. Ale už teď mě týdenní výměny 1/3 docela psychicky deptají - ta vylitá voda, takové plýtvání... takže myslím, že polovina a více, což EI vyžaduje, ani náhodou
mě teče z vodovodu 86mg/l Ca / 19mg/l Mg a taky radši ještě ten Mg nějakej přidávám, i když asi by bylo lepší Ca ubrat, ale to neni tak jednoduchý
A jaký by měl být cílový poměr?
OK. No, naposled to bylo 24GH (asi před měsícem). Máme buď čisté Kárané nebo lehce šmrncnuté Želivkou (na Floře jsou tanky z Káraného).
jakou máš celkovou tvrdost vody... v Praze se pohybuje okolo 10°dGH (německé stupně)...
kamenolom je podle mě nad 20°dGH
problém s přidáváním vápenného hydrátu je v tom, že se výrazně rozhodí poměr vápníku a hořčíku, takže se musí zvýšit přísun hořčíku
proberem to v pátek u 3trojek
A to mě zajímá. Sice bydlím na Vinohradech a mám ten kamenolom, ale i ta želivecká voda mě zajímá - tvrdne?
a myslíš že já teďka něco měřím??? ale chtěl jsem vyjádřit, že dávkování bude vypadat jinak u různých akvárií a v různých částech republiky..... jsou lokality, kde ti z kouhoutku teče idealní voda, jinde zase téměř destilka a nebo kamenolom....
když to vychytáš (vybalancuješ), tak už toho moc měřit nemusíš, jen sleduješ kytky, kdyby se něco změnilo....
třeba těďka je problém s vodou z Želivky kvůli vápenýmu hydrátu, co přidávají do vody v úpravně
A nakonec si rekne, co ja s tim budu vecne saskovat, a prejde na EI, leje vsechno, nic nemeri a casto meni vodu, coz spousta z nas stejne dela at hnoji nebo ne
.
presne tak
1) chvili trva nez rostliny zareagují... (pár týdnů) a je zbytečné krmit řasy
2) postupne se spotřeba hnojiva zvyšuje, jak se rozrůstají kytky -jak do velikosti, tak do počtu
navíc pmdd si dříve nebo později, každý upraví podle svých podmínek a potřeb (zdrojova voda, cetnost vymeny vody, obsadka ryb, ostatní hnojiva a zasobní substráty, teplota atd.)
Zacni nejdriv s mensi davkou a postupne pridavej. Nekde mene je vice
Bezva, moc díky. Já si tedy myslím, že mám akva docela zarostlé, Johan mi jednou napsal, že "tam skoro žádné rostliny nemám"
Tak zkusím nějakou hodnotu uprostřed a uvidí se.
Podle doporučení na obalu PMDD, které je naváženo stejně jako v tomto článku se doporučuje dávkovat 2-6 ml na 100 litrů vody denně, podle míry, do jaké je akvárium zarostlé. Je tam taky napsáno, že tato dávka by se neměla překročit.
Zdravím, poradí mi někdo? Rozhodla jsem se s ohledem na docela neustálý boj s řasou (ano, vím, nejsem první ani poslední
) zkusit PMDD. Doteď jsem hnojila jinou metodou, jednou týdně, ale nijak úžasná se metoda neukázala. Přečetla jsem si tento článek
www.rostlinna-akvaria.cz/… a namíchala si hnojivo podle prvního receptu - tedy podle tvůrců - s tím, že PO4 budu dodávat samostatně a testovat, zda a kdy zafunguje. Až pak mi došlo, že v tom článku není dávkování této směsi na poměrně dosti zarostlé rostlinné a společenské akva. Má někdo přehled a může mi poradit? Děkuji velmi.
Starší reakce
V pořádku, díky. Vopičárna tedy nebude
.
Tou vopičárnou bych se netrápil a nechal to běžet jako obvykle.
Jestli to chces udelat takhle, nezbyva nez spocitat kolik ceho dostanes v jake koncentraci, kolik mg/l. Kdyz neprekrocis doporucovane maximum, nic se nestane. Osobne bych se na to... a nechal to klidne tyden bez hnojeni.
Ahoj, denně hnojím PMDD bez KNO3 (které přidávám samostatně) dávkou 4 ml/100 l. Nádrž má hrubý objem 25 l.
Odjíždím na sedm dní a chtěl bych, aby rostlinky nestrádaly. Myslíte, že můžu jednorázově "přehnojit i do zásoby" a dát dávku třeba 16 ml/100 l? Neublížím tím rostlinkám nebo rybičce? Snad se po jednorázovém přehnojení nerozjede řasa. Nebo je tohle taky riziko?
Díky za rady a hezký den všem.
Pomôžte niekto.Potrebujem namiešať roztok CaCL2 do 500ml tak aby 50ml tohoto roztoku zvýšilo dGH o 2 stupne na 100l vody.
Mal som ten prepočet od Sid-a
,ale niekde som ho stratil.
Teda koľko gramov CaCl2 potrebujem?
Taky se dá obsah Mg "změřit" pomocí amatérských testů.
Dodavatele vody nemáme žádného, máme vlastní vodu - studniční.
A voda z této studny je tvrdší. Takže Síran hořečnatý heptahydrát vynechám
Horcik ve vode zpusobuje tvrdost, a rostliny jej potrebuji. Zjednodusene by se dalo rict, ze pokud nemas vylozene mekkou vodu, davat ho nemusis. Jenze ono to tak uplne neni, protoze z tvrdosti vody muze vetsinu zpusobovat vapnik a tak muze byt potreba jej dodavat i do ne uplne mekke vody. Idelani je se podivat/zjistit (dodavatel to muze mit na webu), kolik horciku obsahuje Tva vodovodni voda a podle toho se rozhodnout.
Nicmene, v PMDD jsou davky horciku ne az tak velke, aby to vyrazne hybalo s tvrdosti vody, takze pokud jej v PMDD v doporucenem davkovani budes pridavat a take pravidelne menit vodu, nic spatneho se nestane.
Dobrý den,
jen rychlý dotaz - jak mám poznat, jestli mám tentokrát do směsi PMDD zahrnout i Síran hořečnatý heptahydrát - k čemu vlastně slouží a co upravuje... A jak poznám, jestli je vůbec potřeba. Vždy dávám jen Mikroprvky a Síran draselný bez KNO3, protože dusičnanů mám v AQ poměrně dostatek. Ale bylo mi dávno řečeno, ať ten síran hořečnatý heptahydrát do AQ nedávám. Ale už nevím proč a za tu dobu se mohlo leccos změnit.
Díky
Starší reakce
tak hnojim mesic, kyti roste jak divy, zatim maximalni davka v pohode, do velkeho akva si budu muset jeste pritlacit malicko na zeleze.
Asi nezbyde než počkat do další burzy,najít prodejce a nechat si to od nej popsat.A pokud sem dáš potom vysvětlivky,určitě pomůžeš dalším nešťastlivcům,případně ochutnávačům
.Za sebe bych určitě nic nepopsaného nekupoval.
I kdyz nekomu davam pytlik chemikalie, popisu ho aspon tim co to je a pripadne kolik toho je. A to jsem amater, takze to neoznaceni neni ani amaterismus, je to jeste horsi.
Nicmene pytlik KNO3 v balicku PMDD poznam bezpecne. Nasypu spetku do kapky vody a zmerim NO3, protoze ostatni chemikalie v PMDD NO3 neobsahuji a navic je to pridavek k PMDD, takze nejspis bude zvlast a ne sesypany do neceho (coz by byl uz primo ulet).
0 18.11.2013 23:21 - Ja sa obávam, aby to modré nakoniec nebola len čistá modrá skalica.A nechcem predávajúcich uraziť,ale predávať to neoznačené je čistý AMATERIZMUS.
(alebo podvod profíka?)
Ľudia, ľudia, to ste naozaj ochotní kúpiť kadejakú blbosť len preto, že to niekto predáva? Prečo ste sa, sakra, nespýtali toho, čo to predával?
0 18.11.2013 19:32 hemis Vcera jsem na burze taky koupil tuhle smes s modrym a ruzovym praskem ..protoze jinou jsem nevidel a tekutou jsem nechtel.myslel jsem ze to bude popsane ale neni.na letaku pisou ze vice info na akvar.cz ale tam jsem nic nenasel.Kdyby nekdo vedel budu rad.
aa007 napsal: Tak jsem tedy ochutnal to bile
Ty máš teda odvahu
já bych neznámou látku nelízal
Jestli si malinko liznul KNO3, tak to Te uklidnim. Dej si kus uzeniny a snedls toho vic nez on
.
EDIT: A pokud si dal MgSO4*7H2O, taky se zas tak moc nestane, akorat je to hořké. Oni se v tom lidi spis koupou, ale jako projimadlo to taky funguje dobre
.
Nemel jsem uz Tenso, takze jsem koupil na predminule burze za 50Kc tohle:
www.akvarista.cz/…
Kazdy pytlik zvlast ma oznaceni.
Ale jinak chemikalie s vyjimkou Tenso cocktailu mam odtud:
www.fichema.cz .
0 18.11.2013 15:01 aa007 Tak jsem tedy ochutnal to bile - a je o opravdu slane a studi to na jazyku. Koupil jsem to na burze Ryby a Rybicky v nedeli - videl jsem tam jen 2 prodejce s PMDD a oba meli tohle..
Takže já bych to vzal do nějaký laboratoře ať to identifikují,tohle jsou všechno jenom dohady...
taky je otázkou, zda tam KNO3 vůbec je. Třeba je to verze bez KNO3.
Může tam být KH2PO4.
Souhlasím. Takhle vypadají "Mg" a "K" při koupi pro zahradní hnojiva. Pokud je KNO3 to vlevo, tak ale naprosto nechápu, proč je růžový...
Já se řídil bílou barvou a jak to tu čtu, byla to chyba
.
kofejn napsal: Skoro jistě to vpravo. Ochutnej, bude chutnat slaně a trochu studit na jazyku.
Nesouhlasim. Toho uplne vpravo je nejak moc na bezne balicky KNO3 k PMDD a vypada to na bile krystalky, tedy muj tip je MgSO4*7H2O.
Ty hnede hrudky bude nejspis K2SO4, ale buhvi s kolika primesemi, takhle neco hnedeho byva s primesi MgSO4, CaSO4, KCl a NaCl. To modre odhaduji na nejakou smes mirkoprvku.
Ale je to jen me hadani na zaklade nejake te zkusenosti.
A ty znáš nějakou "mírumilovnou" chemickou látku?
Já teda ne
,i H2O dokáže být pěkně "agresivní"
prosím O.T.
s tím plně souhlasím, zvlášť když to vypadá jako "perník"
Přidat reakci
1 ...... [30] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x