PMDD
Asi máte pravdu. Napadá vás ale nějaká další možnost, která nebude zavánět sci-fi?
EDIT: Přesto by se nic nestalo, kdyby Žabka při těchto "manévrech"
vodu sledovala.
Třeba i to pH...
No ja mam koncentrovanejsi vyluh a ma to pH cca 4.3
Žabkin vyluh nebude mat pH menej ako 5 (odhadujem).
Tak ze podla mna 0.5 litra roztoku z pH 5 by nemal sposobovat problem ani keby bolo KH akekolvek.
Ok zakúpim a premeriam
Jestli jsem ve vás vyvolal podobný pocit, ještě jednou se omlouvám!
(BTW: pH ovlivňuje každá rostlina. Otázkou je - jak.
)
K testování "tendencí" KH používám kapkové testy od AQUARu, DAJANY nebo Rataje. (Co mi přijde pod ruku.) Pokud potřebuji výsledku víc věřit, použiju JBL.
0 12.10.2012 10:45 Žabka [387] Je pravda, že výmenu vody dosť flákam. Môžete mi doporučiť výrobcu/dodávateľa spoľahlivého KH testu? Pokiaľ teda nestojí toľko čo ozajstný pH meter
EDIT: debata bola na tému rastliny, ktoré sú schopné ovplyvniť pH v akváriu
A rozmázli ste ma ako muchu
Ale podnietili ste vo mne poriadne preskúmanie tejto tematiky, takže som sa poučila z vlastných chybných tvrdení.
Nevzpomínám si na podobnou debatu.
A jestli to mělo vypadat, jak píšete, dodatečně se omlouvám.
Co zkusit před aplikací výluhu tu alkalitu testnout? (Stejně to ale nemusí být důvod - viz názor Kortezhuga na schopnost výluhu ovlivnit pH...
)
Jasne, chápem, že to bol vtip...Viem že máte prehľad o množstve vecí, už som mala tú česť s vami viesť debatu, kde ste jasne prevažovali
S tím letadlem to byl fór!
Myslel bych, že to z toho textu (v EDITu) jasně vyplývá...
Nemohu studovat poměry ve vašich akváriích, ale jen pro vaši informaci: alkalita může klesat např. v důsledku fotosyntézy rostlin. Pokud ale vodu měníte dostatečně často, k tomuto stavu by docházet nemělo. (Teď ještě rozebrat, co je "dostatečně často"...)
Asi by pomohlo, kdybyste si pořídila nějaký seriózní test KNK (KH) a občas vodu proměřila. Viděla byste alespoň její tendence...
Práškovacie lietadlo už som nevidela hodne dlho
EU zakázala plošnú aplikáciu pesticídov už pred niekoľkými rokmi
Tak to uzavrieme asi s tým, že to bola rana osudu. A dúfam, že sa už nebude opakovať
Do oboch akvárií ktoré mám dávam stále tu istú vodu z vodovodného rádu, ktorá má KH 4-7, podľa toho, ako to namiešajú, pretože sa u nás mieša voda z dvoch zdrojov pitnej vody. Ale chemizmu vody nerozumiem do podrobna...Neviem, čo by sa muselo udiať v akváriu, aby sa razantne priblížila k nulovej hodnote.
EDIT: KH meriam tiež testami od Rataja, takže je pravda, že čísla môžu byť úplne iné :( Viem len, že podľa chem. rozboru vody má tá naša tvrdosť 2,7mmol/l. Z čoho ale už nedokážem posúdiť aká je skutočná uhličitanová tvrdosť
Nepoužívám výluh z šištic, takže nevím, jaká může být schopnost 0,5l výluhu z 15 šištic ovlivnit pH vody v 200l akva, navíc když ani netušíme, jaká byla její alkalita...
EDIT: Klidně se může vést debata o tom, že nad šišticemi asi přelétlo práškovací letadlo s nějakým jedem. Pak už jen zbyde vysvětlit, proč "otrávených" bylo jen těchto 15 šištic, když byly sbírány spolu s dalšími, které se jako jedovaté při dřívějším použití neprojevily...
Alkalitou nemyslím pH, ale pufrační schopnost vody. Jste si jistá, že před nalitím roztoku měla voda 4-7 dKH?
Ako som pisal - to co sa tam pridalo to su male mnozstva.Mozno by bolo lepsie nieco premerat pred pridanim ako pise Sid.
Re:Sid 15 sisiek v 200l akva s pH skoro ani nehne
Predpokladám, že alkalitou myslíte spomenuté pH. Pohybuje sa od 6,6 do 7,2. Bohužiaľ je to merané testom od Rataja, takže presnosť veškerá žiadna. Testy robím iba občas, pretože hodnota je ustálená v tomto rozmedzí. Neviem, aká je pufračná schopnosť vody pri KH 4-7, čo mám, viem len, že by to malo byť ideálne rozmedzie..Tým chce básnik povedať, že neviem, či pri týchto pomeroch vo vode môže dôjsť k tak náhlej zmene pH.
Hmmm...Jedine, čo ma teda ešte napadá, že tie ryby, čo začali priotrávene plávať na hladine vplávali zrovna do toho miesta, kde som som to nalievala...Inak už fakt neviem
...Nechápem však čo sa stalo, pretože používam stále rovnakú koncentráciu aj množstvo olšových šišiek...
Jak často a s jakým výsledkem zjišťujete alkalitu vody v akva?
Čistě hypoteticky: nemohlo dojít k náhlému poklesu pH? (Vím, že jste psala o reakci ryb až po nějakých 30´...)
Podla mna je to len zhoda okolnosti a problem bude niekde inde.Alebo jedine ze na tie sisky "spadlo" nieco toxicke? - to je malo pravdepodobne.
Práve...Tento pomer používam asi rok a nikdy sa nič nestalo...A teraz toto...Určite chápeš, že sa mi do akva už nechce dávať nič okrem čistej odstátej vody...Hlavne preto, že neviem čo sa vlastne stalo a bola by som nerada, aby sa to opakovalo :( Našťastie som sedela u akvárka a podchytila to včas..Inak by boli všetky rybky už v rybom nebi..
Ja v takomto mnozstve ziadny problem nevidim.A tiez pouzivam aj vyluh aj vsetko ostatne.Trochu vyluhu pouzivam na mikroprvky na znizenie pH.A ostatok davkujem ked menim vodu.Tam pridavam 2ml na 10l vody a vyluh je pol pohara sisiek zaliate vriacou vodou.
Tiez horucu vodu pouzivam na makroprvky lebo pouzivam znacne koncentrovany roztok - takze kvoli rychlejsej rozpustnosti.
Takze mne osobne sa nezda ze by vriaca voda spustila daaku nevhodnu reakciu.
Robím výluh s 15-tich šišiek do pol litra vody. Bežne to dám zovrieť a nechám to vychladnúť, potom pridám zložky. Teraz som to nasypala do vriacej. Mám len kuchynskú váhu s odchylkou 2 gramy, takže dávam KNO3 a KH2PO4 od oka, na špičku čajovej lyžičky do 200 l akvária. Odhadom to môže byť asi pol gramu.
Kolko - ake mnozstvo KNO3 a KH2PO4 bolo pouzite? -do kolko litrov vody?
A kolko toho vyluhu?
0 12.10.2012 08:09 Žabka [387] Ahoj odborníci na PMDD. Mám záludnú otázku...Používam stále rovnakú dávku šišiek, ktoré som z jedného stromu nazbierala u nás a rovnaké balenie zložiek PMDD. Je možné, aby za nasledovných podmienok vznikla pre ryby toxická zmes?
Zmiešala som horúci, podotýkam skoro vriaci výluh z nazbieraných olšových šišiek s KNO3 a KH2PO4 a poriadne rozmiešala. Následne som ho rovnomerne naliala do akvárka, pustila filter naplno, aby to rozohnal a ešte domiešavala, ako obvykle...
Za asi 30 minút začali na hladine plávať priotrávené ryby, niektoré na boku a niektoré bruchom navrch...Tie som okamžite odlovila do čistej odstátej vody so vzduchovaním a všetky to prežili...
Následne som okamžite vymenila asi polovicu vody za čerstvú.
Nechápem však čo sa stalo, pretože používam stále rovnakú koncentráciu aj množstvo olšových šišiek...Prvý krát som ale zložky KNO3 a KH2PO4 nasypala do skoro viacej vody...
Takže späť k pôvodnej otázke...Je možné, aby vznikla zmes toxická pre ryby?
Do dvou týdnů tam budou i 50g balení Tenso cocktailu, 10g balení stabilizátorů a NPK tabletky (Osmocote).
Xixao: Jedlá soda je v každých potravinách.
Ono by bylo dobré přidat i ostatní prvky jako například jedlou sodu , která se 2KG dá koupit za 70,- korun ... atd...
No to by zase musel někdo přebalovat ručně a to už by logicky byla ta cena zase jinde.
co jeste treba baleni po 250g?
to by si myslim koupilo vic lidi nez 1kg baleni (z tech, kteri to chteji michat)
1 10.10.2012 22:59 gargamel Takže tady jsem přidal chemikálie:
KNO3 -
www.rostlinna-akvaria.cz/…
KH2PO4 -
MgSO4 -
Už jsem kdysi lidem nabízel i taková balení za tuto nízkou cenu, ale drtivá většina chtěla ty malá balení i za vyšší cenu, protože to měli bez práce. Kdo tedy chcete, máte možnost si pořídit i velká balení.
Výhodou je, že lze na stejném místě koupit i Tenso cocktail:
www.rostlinna-akvaria.cz/… (ten levněji nedokážu prodávat)
Stabilizátory jsou v e-shopu po 10g, což je až nad hlavu. Na 500ml hnojiva použijte na špičku nože od každého stabilizátoru (kys. askorbové trochu víc).
Pokud máte ještě nějaké náměty ke zlepšení, tak sem s nimi, pokusím se vyhovět
jo máš pravdu, je tam překlep
gargamel napsal: Složení použitých chelátů v CSM+B a v Tensu je tady: www.rostlinna-akvaria.cz/… Tenso obsahuje dražší chelát DTPA, který v pohodě vydrží vyšší pH. CSM+B je sice levné, protože obsahuje EDTA, který je levný, ale nesnese pH pod 7. Pokud pak do akvária s pH 7 a víc přidáte CSM+B, kde je EDTA, znehodnotí se dost rychle. Vše je v tom článku. Tyto věci jsem studoval hodně dlouho a není to zas tak jednoduché, jak tady napsal tajfun. Ten můj článek ale hodně vysvětlí. Shrnul jsem tam to, co jsem studoval a testoval měsíce.
Ale jak už jsem napsal, není tenso jako tenso a není csm jako csm. Různí výrobci mají různou kvalitu. To složení je sice stejné, ale pokud se použije třeba nekvalitní DTPA chelát, aby se snížila cena, jde to většinou poznat. To jsem ale netestoval jen já.
pokud se nepletu, mas tam chybku, edta nesnese nad 7ph
jinak, co jsem tady psal, tak to byla ukazka, jak se da jednoduse namichat hnojivo z chem. ktery mam doma. jelikoz mam ph stabilne pod 7, tak mi csm+B vyhovuje...
člověk může jít dvěma cestami, tou pohodlnou a dražší nebo složitější a levnější...každý si musí rozhodnout co je pro něho vhodný, vše má své pro a proti
A proč ne? Stejně si většina lidí koupí už navážené 50g balení s návodem a těch pár korun si připlatí. Já jsem ti už na akva.sk psal, že ti lidé si to kupují kvůli tomu navážení a kvůli tomu, že doma nechtějí mít kila chemie a digitální váhu. Každý nejde mermomocí po ceně. jenom 3,6 to nebude. Udělám ještě kalkulaci a večer to tam hodím.
Tak to chcem teda vidieť! To tam akože bude 50 g KNO3 za 1,2 € a hneď vedľa bude 1 kg KNO3 za 3,6 €???
(cena zo sesterskej slovenskej stránky
www.pgchem.sk/…)
Složení použitých chelátů v CSM+B a v Tensu je tady:
www.rostlinna-akvaria.cz/… Tenso obsahuje dražší chelát DTPA, který v pohodě vydrží vyšší pH. CSM+B je sice levné, protože obsahuje EDTA, který je levný, ale nesnese pH pod 7. Pokud pak do akvária s pH 7 a víc přidáte CSM+B, kde je EDTA, znehodnotí se dost rychle. Vše je v tom článku. Tyto věci jsem studoval hodně dlouho a není to zas tak jednoduché, jak tady napsal tajfun. Ten můj článek ale hodně vysvětlí. Shrnul jsem tam to, co jsem studoval a testoval měsíce.
Ale jak už jsem napsal, není tenso jako tenso a není csm jako csm. Různí výrobci mají různou kvalitu. To složení je sice stejné, ale pokud se použije třeba nekvalitní DTPA chelát, aby se snížila cena, jde to většinou poznat. To jsem ale netestoval jen já.
gargamel napsal: Testoval jsem velké množství zdrojů mikro, několik druhů CSM+B a Tensa.
A co je podla vas pre rastliny lepsie TC alebo CSM+B?
Ve Feroxu jde o použité cheláty a mikro, ne o K2SO4. Viz. můj článek, na který jsem odkazoval. S CSM+B jsem dělal pokusy taky a pokud to namícháš tak, jak jsi napsal, stejná kvalita to nebude, i když to samozřejmě špatné hnojivko taky nebude. Testoval jsem velké množství zdrojů mikro, několik druhů CSM+B a Tensa. Už jsem o tom psal v témě PMDD na akva.sk. Testovalo to tam více lidí a někteří objednávali CSM+B i z USA.
treba tady u feroxu pise, ze podle doporucenyho davkovani dodas tydne: viz tabulka dole
pak jsem si zjistil, ze rozpustnost: Síran draselný 11,1g na 100 ml vody
takze ja jsem si vyrobil skoro co nejvic koncentrovany vzorek K2SO4
10g K2SO4
+7g CSM + B
k tomu trochu vitaminu C, aby se snizilo Ph a nedoslo k destrukci chelatovych vazeb....pak mozno jeste dodat sorban draselny, aby se nedelali plisne, ale jelikoz toho mam namichano jen 100ml, tak to rychle spotrebuju a udelam si cerstvé, coz je pro me lepsi
tohle rozpustit ve 100ml destilky.
kdyz si to hodis do kalkulatoru, tak ti vyjde, že 1ml tohodle hnojiva obsahuje to a to (viz nasledujici odkaz)
pmdd.mrp-cz.com/…
takze abych dosahl koncentrace tech latek jako u feroxu ( za tyden) tak musim dodat 10ml svého hnojiva tydne (idealne rozdeleno ve vice davkach) nesedi tam horcik, ale ten ja dodavat tolik nemusim, takze by tam slo pridat do smesi i trochu MgSO4*7H2O, pokud by si ho mel nedostatek....kazdopadne takhle si muzes vyrobit svuj Ferox za zlomek ceny, staci k tomu chemikalie a vaha + chut naucit se neco novyho
p.s. ty pomery s feroxem nejsou 100%, bo jsem to neprepocitaval, ale delal odhadem ;)
1 10.10.2012 21:35 gargamel Netušil jsem, že by mělo tolik akvaristů zájem o kilová balení. Pokud chcete, můžu na Rostlinna-akvaria.cz přidat do nabídky kilová balení KNO3, KH2PO4 a MgSO4x7H2O za podobné ceny jako na FICHEMA. Ty 50g balení jsou pro běžné akvaristy, kteří nechtějí mít doma chemický sklad. Tu cenu hlavně zvedá ta stříbrná fólie, potisk a strojové nabalení. Je to bez práce, takže ta cena si myslím odpovídá. Kdyby to bylo tak předražené, jak tady někteří tvrdí, nebyla by vyprodaná celá paleta sáčků. Pokud se zeptáte 100 akvaristů, 95 z nich si raději koupí tyto 50g balení, protože doma nechtějí mít kila chemikálií a vážit si to doma. Navíc pak musí kupovat váhu atd. Vidím ale, že se najdou i takoví, kteří si to rádi naváží. Pokud tedy chcete, můžu to zařadit do nabídky.
FEROX nemá žádné tajemné složení, dokonce jsem napsal článek, jak si takové hnojivo namíchat doma svépomocí:
www.rostlinna-akvaria.cz/… Dělám ho kvůli tomu, protože není snadné sehnat tyto cheláty a opět: ukažte mi, jaké mizivé procento akvaristů si toto raději namíchá, než koupí hotovou směs za 79,-Kč, která vydrží průměrně 5 měsíců.
Ferox je směs chelátů železa, TC, stabilizátory, K2SO4, MgSO4. Přesné složení nemá cenu vypisovat, protože použité cheláty stejně nejsou běžně v prodeji, takže by vám to bylo k ničemu a jen by z toho mohli profitovat obchodníci, kteří by můj recept zkopírovali. Zatím jsou na toto hnojivo perfektní ohlasy, což mě těší. Bohužel dnes jsme doprodali paletu Feroxu a další přijde z výroby až za měsíc. Omlouvám se, nečekal jsem, že o to bude takový zájem.
Nevím, co je to za Tenso cocktail, na který tady dával odkaz kortezhugo, ale za takovou cenu jej nakupuji já od přímého dovozce z Nizozemí a to to opět beru na palety. Tipuju to na nějaký levný TC z Číny nebo Ukrajiny. Není TC jako TC, ale to si ostatně můžete vyzkoušet. O tom už se hodně psalo i na akva.sk.
jj stranky znam, dival jsem se i na ten kalkulator, ale nejsem si uplne jist.
takze priklad viz dimmur ... ze v tvem pripade bude stacit ten K2SO4 + mikroprvky
jak to teda namichat a davkovat?
14g K2SO4 do 500ml a kolik je potom davkovani treba na 100l?
predem dik za odpoved
TC je asi jedina vec co sa neoplati kupovat vo velkom mnozstve ked to neviete spotrebovat za kratsiu dobu.
zakladni info o PMDD si muzes precist treba tady
pmdd.mrp-cz.com/…
kazdopadne idealni je si podle vstupni vody a vody v akvarku namichat vlastni
tady je na to i kalkulator
pmdd.mrp-cz.com/…
kazdopadne myslim, ze v tvem pripade bude stacit ten K2SO4 + mikroprvky
muzes si podle kalkulatoru namichat vzorek, kterej ti bude davat stejne K + mikroprvku jako ferox nebo si ho udelat koncentrovanejsi a davat toho mene apod...nic slozityho
popr. si casem udelej test na NO3 a P, v nekterych akvaristikach ti to otestuji, kdyz jim tam prineses vodu, nekde zadarmo, nekde za poplatek
jeste dotaz k mnozstvi, toto jsou jednotlive gramaze na 500ml dest. vody?
33g MgSO4·7H2O - Heptahdyrát síranu hořečnatého
14g K2SO4 - Síran draselný
6g KNO3 - Dusičnan draselný
9g mikroprvků
1g KH2PO4 - Dihydrogenfosforečnan draselný
ale co objednat za chemii + jaky pomer namichat...no nevim, jestli se do toho poustet, preci jen jsem z chemie prumerne prosel
slozeni feroxu mas tady
respektive mnozstvi kolik toho do akva dodas, coz by se zpetne dalo prepocitat na chemikalie ;)
nez tady kupovat celej pytel, tak bych si koupil treba 100g nekde, kde se prodavaji soucasti PMDD (sice to tam maji vetsinou xkrat drazsi) ale jelikoz budes kupovat jen tuhle jednu slozku, tak to bude v klidu (idealne nekde s osobnim prevzenim)
Přidat reakci
1 ...... [39] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x