PMDD
PMDD v beznych davkach pridava jen mala mnozstvi latek pro vyzivu rostlin, takze pokud se budes drzet doporucenych davkovani a budes pravidelne menit vodu v akvariu, nemas moc co pokazit.
V nekterych lokalitach (mysleno v ramci CZ) je vodovodni voda takova, ze treba ani dusik nemusi vubec stacit a to ani pri hnojeni vsemi slozkami PMDD, specialne u zarostlych akvarii se silnejsim osvetlenim, ale to uz jsme jinde.
Jeste bych rad pripomenul, ze kde se hnoji, by se mel jednou za cas udelat jakysi vyplach akvaria, treba dvemi ci tremi vymenami 50% vody, den po sobe (nakonec, neuskodi to ani kdyz se nehnoji). Ono se muze neco nespotrebovaneho hromadit, a vrcholu to muze dosahnout v takove vysi, ze uz to neni snesitelne. A pak treba po roce paradniho akvaria nastava prusvih, jako by z niceho, bez jasneho duvodu... Konckoncu, filtr taky jednou za cas cistime, a tak delam i v podobnych intervalech popsane vyplachy.
Zdarec pánové,chci se zeptat,když už se tak debatuje o hnojení pomocí PMDD hnojiva,jak určím co přesně potřebují mé rostliny(viz má prezentace) poprvé aplikoval PMDD jílové kuličky čili ukládání ke kořenům.A co by jste mi popřípadě doporučili s takovýma věcma nemám vůbec zkušenosti,takže rád si nechám od vás poradit.Předem děkuji za odpovědi
Katastrofu asi ne, ono to i docela roste, ale víš jak
Spíše bych měl ještě dodávat nějaké základní prvky, které si prohnáním přes RO z vody odeberu.
EDIT: moje voda před úpravou v RO
Jaké prvky bych tedy měl dodávat ve větším množství než je v PMDD? Na chemii jsem laik...
Dávkuj dle počtu rostlin, začni na měnšim množství nebo půlce jak píšeš a chvíli sleduj reakce a pak třeba přidej/uber. Rozhodně bych se nebál, že to udělá nějakou katastrofu
Tak už taky mám doma PMDD s CSM+B vč. kno3
33g MgSO4.7H2O
14g K2SO4
6g KNO3
9,6g CSM+B
Doporučená dávka pro normál akvária 0,5-2ml na 100 litrů, u mě tedy 1,5-6ml. Když dám 3ml, mělo by vše fungovat (?) Používám vodu s RO a dolévám jednou RO, podruhé vodovodní. pH 6,3 uS 150, měkká voda
Starší reakce
Tak to shrneme tak že voda v akva je jedno velké neznámé, člověk tam něco naleje a uvidí co se bude dít
Možná přijde i kouzelník
Spíš to může být dusík a/nebo železo.
(A kdo ví, co ještě...
)
možná trochu O.T. ale z tohoto článku
www.prirodni-akvarium.cz/… jsem vyčetl že nové výrůstky mohou být světlé až bělavé... U klasických kořenových rostlin mi to ani tak nepřijde ale okřehek se nijak extra nerozrůstá a dokonce tam občas nacházím odumřelé, zcela bílé lístečky. Tak přemýšlím zda to nemůže naznačovat nedostatek Ca
...Tíživější otázkou je poměr Ca:Mg ... z diskuze vyplynulo že ideál je Ca:Mg 3-4:1 .. Bydlím hned vedle Káraného(zdroj pro Prahu) a zde je ten poměr zcela naopak spíš hůř Ca: 2,8 mg/l Mg:22 mg/l .. Jak byste se vypořádali s touhle nerovnovážností? zda omezit/vynechat MgSO4 nebo nějak dodávat víc Vápník?...
Mg je IMO v normě, ale toho Ca máte ve vodě opravdu méně, "než je v kraji zvykem".
Ony vám ale nejlépe napoví samy rostlinky, jestli bude potřeba Ca doplňovat.
Zajímavé, že se voda ze stejného zdroje může v jednotlivých lokalitách tolik lišit, netušíte někdo čím to může být ? Zase ta vaše voda bude spíš měkká a s pH 6,5-7,3 je to pro kytky ideální. Já ještě doma nenaměřil pod 7,5. Zkuste to a podle reakce kytek poznáte, co jim chybí.
Kubik777 napsal: ... a vstupní voda obsahuje dle dodavatele 16-22 mg/l NO3. Je to málo/hodně? Dosť záleží na tom, koľko dusičnanov sa v akváriu aj vyprodukuje, takže si myslím, že by bolo dobré zmerať po týždni tesne pred výmenou vody stav dusičnanov a ak je ich len okolo 10 mg/l (pri zarastenom akváriu), či menej, pridávanie by bolo vhodné. Naopak, ak by ich bolo viac ako vo vstupnej vode (veľa rybiek, málo rastlín), tak netreba pridávať.
Tíživější otázkou je poměr Ca:Mg ... z diskuze vyplynulo že ideál je Ca:Mg 3-4:1 .. Bydlím hned vedle Káraného(zdroj pro Prahu) a zde je ten poměr zcela naopak spíš hůř Ca: 2,8 mg/l Mg:22 mg/l .. Hm, zaujímavá situácia. Ja mám Mg zhruba rovnako, ale Ca až 70 mg/l a rád by som sa ho zbavil, lebo to značí dosť tvrdú vodu. V niektorých zdrojoch sa uvádza, že pomer by pre vodné rastliny mal byť opačný, teda viac Mg ako Ca, potom by stačilo len trochu Ca pridať (na zhruba 6 mg/l):
www.aquaticplantcentral.com/… Díky za reakci. Není to myšleno jako kompletní hnojivo spíš tak trochu rostlinám přilepšit. Zatím celkem rostou ale drobné povzbuzení jim neuškodí. Začnu tedy s menšími dávkami se vším a uvidíme, jak se to bude chovat
No u Jozina (dudak) tech par cudlicek do slusne zarostleho 500l akvaria tezko nadela dost dusiku, takze postupny pokles bez pridavani neni nic divneho.
Co se tyce PMDD, bezne davky hnojiva jsou celkem nizke, takze i kdyz pridavas neco, co nechybi, pri rozumnych vymenach vody se houby stane. Zkus si spocitat co jednou davkou pridavas.
Zacni jemnym prihnojovanim PMDD, klidne i s tim KNO3, a uvidi se. Tech 6g KNO3 v celem PMDD je totiz uplne nic. 6g KNO3 obsahuje zhruba 3.7g NO3, takze pokud bys tech 6g KNO3 nasypal rovnou do 400l vody (rekneme 500l akvarium hrubeho objemu), vubec nic se nestane, a jestli neni dusik ci draslik na nule, ani to nepoznas. Zvedl bys tim NO3 zhruba o 9mg/l, coz pri rozumnych hodnotach ve vode sice rozdil je, ale nijak zavazny.
PMDD neni hnojivo, ktere je michane a davkovane za ucelem prilepseni rostlinam, ne pro akvaria s poradnym svetlem a pridavanim CO2. Pokud chces resit hnojivo detailneji, nez jemne prihnojovat, PMDD jako takove neni pro Tebe a musis jit trosku do hloubky, a zvolit si nejakou metodu, nebo sam cilene neco pridavat, at uz podle pozorovani rostlin, nebo mereni.
Bydlím přímo v Novém Vestci, který tam uveden není, ale je to prakticky jedna vesnice s Káraným tak uvažuji hodnoty pro Káraný.
www.stavokomplet.cz/…
Kytek je tam zatím řekněme středně. Ostatně můžete kouknout na prezentace až na společenské 1. Tam musím doplnit aktuálnější foto. Mám v plánu dávat řekněme 10x menší dávku než je maximum a postupně přidávat, až bude vidno, že mám optimum, ale s tím Mg nevím, zda je vhodné ho tam vůbec cpát
a jste si jistý těmi hodnotami Ca x Mg? já na severu prahy mám vodu míchanou, ale převážně taky z Káraného a mám v ní cca 10mg/l Mg a 90mg/l Ca
jinak KNO3 bych přidával, ale jen mírně, záleží taky jak často budete měnit vodu a kolik vám toho tam poroste, já mám ve vodovodní vodě dusičnanů přes 30mg/l a když jsem přestal přidávat KNO3 tak první 2 měsíce dobré, ale dál to kleslo natolik, že to bylo na kytkách znát a musel jsem začít znovu přidávat a to měním cca 25% tejdně.
Zdravím. Po lehce úmorném přečtení cca 85% diskuze o PMDD bych se rád také na něco zeptal
. Objednal jsem typ s KNO3 ale vše je odděleno, tj není problém laborovat. Jde mi o to. V akváriu nemám v plánu mít přerybněno a vstupní voda obsahuje dle dodavatele 16-22 mg/l NO3. Je to málo/hodně? Mám v plánu začít s minimálními dávkami a zjištovat co rostlinkám svědčí a co ne, ale zda to KNO3 vůbec přidávat..
Tíživější otázkou je poměr Ca:Mg ... z diskuze vyplynulo že ideál je Ca:Mg 3-4:1 .. Bydlím hned vedle Káraného(zdroj pro Prahu) a zde je ten poměr zcela naopak spíš hůř Ca: 2,8 mg/l Mg:22 mg/l .. Jak byste se vypořádali s touhle nerovnovážností? zda omezit/vynechat MgSO4 nebo nějak dodávat víc Vápník?
Vím že si každý musí najít ten svůj přesný poměr co mu vyhovuje ale přijde mi skoro zbytečné začínat se standardní dávkou hnojení a cpát do AQ zbytečně prvky, kterých je tam už takhle víc než dost. Tj rád bych před započetím hnojení dal dohromady přibližnou směs tak, aby se dál jen doladila
Starší reakce
hlavne ked davas vodu z RO musis dohnojit aj Mg a pripadne Ca
Myslim, ze je to otazka kolik je rostlin, tedy kolik akvarium spotrebuje. Pri nejsilnejsim hnojeni, ktere muze mit bezne jeste vyznam (pokud se nebavime o jednorazovem a cilenem doplneni zdrojove vody na nejake hodnoty, kdyz vim a nebo zmerim, ze neco vylozene chybi), zvednes tvrdost vody o 0.1 jednou davkou. K takovemu hnojeni by ses ale dopracoval jen s poradne zarostlym akvariem, s vylozenou jungli, pridavanim CO2, a poradnym svetlem.
Kdyz se podivam treba na Tve akvarium "360 litrů Amazonky", staci tam jemne prihnojeni, oproti nejakym maximum Ti klidne muze stacit desetina. Takze si myslim, ze pri tom co bude takto provozovanym akvariim stacit, si nemusis moc lamat hlavu ze bys necemu ublizil (hodnotam vody), davky budou nejspis potreba jen dosti male.
Ohledne toho cim a kolik, pouzivam chemikalie v pomerech jako u EI a nic nemerim. Daval jsem davky na urovni tretiny maxima pro EI, a ted uz jsem jen na sestine a stale to staci. Navic ted jeste zkousim kolik davat, abych zachoval barevnost Echinodoru, asi jeste pujdu dolu, dnes jsem treba uplne vynechal, zitra dam mene, protoze barvy novych listu se zacaly vytracet.
Zdravím, měl bych dotaz, co dávkovat a kolik hoto dávkovat do akvária, kde napuštím vodu z RO (uS 100, pH 6, 4° tvrdost)
Stačí obecně, časem to vyplyne asi samo, čeho více či méně podle pozorování růstu. Díky
Starší reakce
predavkovat sa da s cimkolvek, aj kyslikom, no preco by si to robil?
No jasně,proto neuvádim žádný čísla.
amrtin napsal: když budeš dodržovat dávkování a budeš vědět poměry prvků,tak by k předávkování dojít nemělo...
Ostáva už len vedieť spotrebu...
No,musíš snížit dávkování o tolik procent,o kolik je méně vody.Ale to je jen teoretická úvaha-viz moje předchozí odpovědi.
Já vim,vždyť ho znám
,já jen doplnil odpověď na tvůj dotaz.
Ale zpět k dotazu:když budeš dodržovat dávkování a budeš vědět poměry prvků,tak by k předávkování dojít nemělo.Popravdě řečeno,já taky tak trochu experimentuju
Jinak nevím, jestli je dobré u tebe používat PMDD, když ani nevíš základ, co dokáže způsobit přehnojení.
A 1. stupeň předávkování je přebytek třeba jen jednoho prvku,který pak blokuje jiný...a už se vezeš(teda kytky a řasa...)
Dá se to. Rybky otrávíš a rostlinkám to asi vadit nebude. každopádně když přehnojíš, začnou se tvořit řasy a to už rostlinkám bude vadit.
Starší reakce
zervan napsal: Ale ten pomer 3:1 v prospech Ca by mi perfektne zodpovedal, radšej budem veriť tomu, aby som nemusel riešiť
Pomer 3:1 v prospech Ca je všeobecne udávaný pomer pre suchozemské rastliny. Či to platí aj pod hladinou, to si netrúfam hodnotiť. Na Vašom mieste by som trochu pridával a keby som potom bojoval s čiernymi riasami a všetky postupy by zlyhávali, spomenul by som si na túto debatu
Co já vím, tak v přírodě je poměr 3:1 ve prospěch vápníku celkem běžný. Obráceně jsem to ještě nikde nezaznamenal. Ty tvoje hodnoty jsou v pohodě mi příjde. Takový republikový průměr.
Uf, no ale keď máme 70 mg/l Ca, tak potom by so musel mať 210 mg/l Mg? Veď to by bola tvrdosť 56°dGH!
A kvôli tomu RO kupovať určite nebudem. Ale ten pomer 3:1 v prospech Ca by mi perfektne zodpovedal, radšej budem veriť tomu, aby som nemusel riešiť
zervan napsal: Ca máme 70 mg/l, je to vhodné k Mg 20 mg/l?
Neviem potvrdiť ani vyvrátiť, ale autor metódy MCI tvrdí, že správny pomer je 3x viac Mg ako Ca. Moje pokusy to zatiaľ nepotvrdzujú, ale ani nevyvracajú... Zároveň tvrdí, že je dôležitý nie len pomer Mg k Ca, ale i k CO2.
já hnojím taky pps pro a Mg přidávám, přestože vstupní voda má cca 10mg/l Mg, jenže taky 90mg/l Ca. Ten poměr by měl být cca 3:1 aspoň jsem to někde četl, ale ty údaje se dost různí, nejlíp si to vyzkoušet, dej 2 měsíce bez a pak 2 měsíce s a uvidíš. Tvrdost se zase o tolik nezvýší.
Ca máme 70 mg/l, je to vhodné k Mg 20 mg/l?
Kromě obsahu Mg je dobré brát v potaz i jeho poměr k Ca.
Tak určitě vynechat.Tyhle návody jsou pro "obecné" využití,každý si musí přizpůsobit dávkování a jednotlivé prvky podle sebe.A přidávat Mg do vody s 20 mg/ll by byla sebevražda
Hnojím síce metódou PPS Pro, pre ktorú som nenašiel diskusiu, ale je to podobné ako PMDD, takže sa spýtam tu na vaše názory. Má význam pridávať Mg do tvrdšej vody, ktorá obsahuje 20 mg/l Mg? Keďže každý týždeň mením 1/3 vody, pridávam ňou už vlastne 7 mg/l Mg, nie? Tie odporúčané dávkovanie hnojív zrejme počítajú s mäkkou / RO vodou? Nemám pocit, že by rastlinám chýbal horčík, ale keďže idem objednávať nejaké chemikálie (síran a dusičnan draselný), tak sa chcem len uistiť, či naozaj môžem horčík vynechávať.
Na tom odkaze, co jsi sem dával, můžeš to hnojivo okomentovat, tak se zeptej na životnost.
Vím, že nemá cenu dělat najednou. Míchal bych si to postupně, třeba na 14 dní dopředu jen. Šlo mi jen o to, jestli to opravdu vydrží tak dlouho. Za tu cenu to není špatný si myslím. Díky všem za odpovědi, asi to vezmu.
Nemusíš rozmíchat všechno, rozděl si to třeba na čtvrtiny a rozmíchej v potřebném množství vody. Já to tak dělám
Davik59 napsal:Mělo by mi asi 4,2l přípravku vydržet na 4,6 roku
Pokud jde jen o výpočet, tak ano. Ale ve skutečnosti má hnojivo určitou životnost. Já mám PMDD od jiného výrobce (
www.levnaakvaristika.cz/… ) a v balení je uvedeno, že rozmíchané by se mělo spotřebovat do 1 měsíce a nerozmíchané do 1 roku.
Zdravim, potreboval bych mensi radu ohledne tohoto pmdd
akvarijni-hnojivo.cz/… . Vyplati se kouit tohle baleni? Pri vypoctech,pokud jsem pocital spravne, coz nevim, tohle mi moc nejde
tak jsem dospel k vysledku:
Pokud Rozmíchám 47g PMDD premix v 500ml vody a budu dávkovat do 10ml připraveného hnojiva na 100l vody denně. Mělo by mi asi 4,2l přípravku vydržet na 4,6 roku pokud počítám s 25l akva. Je to možný??
Starší reakce
vždyť každej výrobce může mít vlastní gramáž a doporučené míchání, radši napište kolik čeho přidáváte nebo jak jste to namíchali.
a abych moc nemachroval, sám to dávám od oka
Jistě,ale když to funguje,tak proč to rozšťourávat?
Tak máš nějakou radu,pro nás nezkušené?
Přidat reakci
1 ...... [25] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x