PMDD
Chtelo by si o tom neco precist... to by si pak nemohl rict ze je preslavne...
Toto téma už tu bylo nedávno probírané.
Záleží na množství rostlin, podmínkách atd... Obecně cca 2ml na 100l vody akvária a to denně. Já do 10l miniakva dávám denně 0,1ml PMDD
0 15.11.2008 19:25 andrej – Kolko cca PMDD
Zdravim kupil som na skusku preslavena PMDD kolko by som mal cca davkovat denne do mojho akva 200L 5ml?4ml?viacej??dik
Chvilku jsem tu nebyl, ale jak je vidět, Sokolík s Fantastou už za mě zaskočili...
Já bych přeci jen něco dodal:
Pořiďte si nějaké osvětlení s alespoň dvěma 18W zářivkami, (ne 20W, jak napsal Fantasta), a
zapomeňte na hnojení!
tak ještě uber na světle
Na 100 litrů 8 Wattů? Tady není co dodat. Alespoň 2x 20Wattů je minimum.
0 15.11.2008 14:20 Tomáš – ccc
Svítím 8w zářivkou.
To jsme na tom naprosto stejne
taky se mi tu ve skrini vali nekolik pytliku.
0 15.11.2008 08:59 Tomáš – vvv
Hnijou mi i rosliny které plavou na hladině takže do dnem asi nebude.
0 15.11.2008 08:58 Tomáš – vvv
Hnijou mi rosltlinky.
A proc ho chces pridavat?
A nechceš nechat hnojení jen na rybách?Před rokem jsem koupil PMDD a dnes mám stále devět desetin obsahu.Mám terčovce,u nich se musí dost opatrně,znám a umím,ale nakonec jsem zjistil,že to vůbec nepotřebuji.Není nad přirozenou rovnováhu.
Ve 100 l akvišku uděláš džungli,ani nevíš jak,ani nepotřebuješ hnojit,teda pokud tam nemáš dvě ryby.
0 14.11.2008 19:53 Tomáš – xxx
Tak já tedy budu dávat ty 2ml a kdyžtak budu přidávat nebo ubírat.
Děkuji za odpovědi.
Jak již uvedl kolega přede mnou. Nedá se to obecně určit, chce to spíš pozorovat rostliny a postupně přidávat, či ubírat dávkouvání. Obecně ale se dává cca 2ml PMDD na 100l vody (samozřejmě denně). Já do svého akva o objemu 10l dávám 0,1ml denně.
To se nedá paušálně určit. Záleží kolik a jaké jsou tam rostliny, kolik světla, jestli přidáváš CO2, kolik je tam ryb? Teprve pak se dá s určitou rezervou říct kolik PMDD přidávat. Ono se dá snadno přehnojit a hned je "pohnojíno" řasou.
0 14.11.2008 18:58 Tomáš – PMDD
Zdravím,
kolik mám dávat do 100 litrového akva PMDDéčka?
Děkuji Tomáš M.
Starší reakce
0 09.11.2008 12:25 DrEdison – Pmdd a použití zeolitu?
Ahoj. Jak je na tom použití zeolitu?Snižuje ůčinost pmdd hnojiva ?
Dík za odpověď.
Starší reakce
Jestli do toho pro skalary, tak mam pocit, ze tam casem pridavat bude potreba (tedy, jestli ho nema moc uz vstupni voda. Ale zatim ne, okolo 10 je hezke (akorat).
Někde jsem narazil na práci jistého Rusa, který se zabýval souvislostmi mezi vývojem klimatu a RR. Teď jsem trochu gúgloval a zjistil jsem, že nebyl sám...
0 13.10.2008 22:38 Acinonyx – Re: Sid
To som teda nepochopil ...
Zkuste hledat mezi ruskými vědci.
Někdy kolem roku 1980...
Já když mám v akvišku okolo 10mg NO3/l, jsem spokojený.
Ale protože hodně svítím a přihnojuji CO2, musím poskytnout rostlinám i dostatek živin. Na předním místě draslík. Takže - když nedávám KNO3, dávám K2SO4.
0 13.10.2008 22:35 Acinonyx – Re: filipsi
No ja mam pocit, ze ten povodny clanok z 1934 asi skusim vyhrabat v skole, vo vedeckych databazach
...B) Autor v tom linku. ..
Aha, já také myslel, že Alfred C. Redfield
A) Jak jsem napsal - relevantní (a zajímavé) informace není problém na netu dohledat
B) Nechce se mi hledat nějaký odkaz
EDIT: Tak už vím, který odkaz máte na mysli! Njn..., to chce hledat jinde, než na MRPových stránkách...
0 13.10.2008 22:17 Acinonyx – Re: Sid
A) To mi je jasne, ze uhlik tam vyznamnu ulohu hra. Len som konstatoval, ze v tej tabulke o nom nebola zmienka, preto sa mi nelubil ten pomer C, N, P. Pochopitelne, pomer uhlika bude dolezity. Bolo by vsak uzasne vediet ako presne.
B) Autor v tom linku.
A) Ten uhlík tam hraje velmi významnou roli
B) Nevím, který autor se neodvolává na nějaký seriózní vědecký zdroj, ale to nevadí...
Když budete chtít, jistě si na netu relevantní informace seženete.
NO3 kolem 10mg/l je dobrá hodnota.
0 13.10.2008 22:09 Acinonyx – Re: Sid
No, po a) nikde som tam nevidel ten uhlik
cize asi by to mala byt akasi plocha v pristore, kde by bola tretia os CO2 ;) a po b) som mierne skepticky, pretoze sa autor neodvolava na nejaky seriozny vedecky zdroj
... Ja som chemik, takze od prirody skepticky
Jedná se o tzv. Redfield ratio - poměr mezi C, N a P.
0 13.10.2008 22:05 Acinonyx – Re: kiwik22
Ja som kedysi nasiel tuto stranku, a je tam zaujimava tabulka (musis naskrolovat nizsie), ktora pojednava o spravnom pomere P a N v akvariu a nebezpecenstve vzniku rias. Neviem nakolko je to relevantne, ale mozes sa skusit tym riadit. (Netusim ako autor prisiel na to, aky pomer je spravny. Ci empiricky ...abo to niekde nasiel.
EDIT: Sak som zabudol ten link
pmdd.mrp-cz.com/… myslim ze no3 mam primerane...tak pridat KNO3 alebo nie?
davate do pmddaj fosfor???
Fosfor (KH2PO4) do PMDD nedávám, protože si žádné PMDD nemíchám.
Všechny složky (včetně KH2PO4) mám rozmíchané zvlášť a fosfor přidávám, když si mysím, že je to potřeba.
budem hnojit bez KNO3...
Pokud máte v akvišku dostatek NO3, pak je to správné rozhodnutí.
Pokud máte v akvišku nedostatek NO3, pak to nemusí být správné rozhodnutí.
davate do pmddaj fosfor???budem hnojit bez KNO3...
Starší reakce
Jestli myslíte akviško "Pro Laduschku", tak to sice není moje, ale s tím CO2 je to tak, jak píšete.
Tak som pokusne namiešal 1g KNO3 na 100 ml vody. Po pridani 0,2 ml roztoku som nameral hodnotu NO3 plus mínus kosínus = 10mg/l (merané testom Azotan, takže nameraná hodnota je len orientačná). Myslím, že na odrazenie ďalšieho dávkovania to postačí.
Taktiež sa dám Sidom asi ukecať aj na hnojenie CO2. Hneď zajtra zrána namiešam nejaký mierny kvasnicový ekrazit. Pri mojích súčasných hodnotách PH-KH je obsah voľného CO2 priam žalostný, takže to bublanie by nemalo zdestroyovať aktuálne osadenstvo nádrže a rastlinám to prospeje (hlavne Hemianthus callitrichoides by sa mohol konečne vschopiť a rozrásť). Takže jediná vec ktorá mi bude vadiť (z estetického hľadiska), je hadička na CO2 - veľmi som sa bránil mať v nádrži akúkoľvek techniku (ak nerátam teplomer), ale keď sa ináč nedá...
Sid, pozeral som ešte pred touto diskusiu nejaké mini akvárka a zaujímalo ma, ktoré z nich sú prihnojované CO2. Medzi nimi som prezrel aj vašu nádrž, no nebolo zrejmé či hnojíte tiež CO2, keďže v popise to nemáte - jediné čo by tomu mohlo nasvečovať bol kúsok vytŕčajúcej hadičky v ľavom rohu za kameňom na jednej z fotiek
Ja bych volil redici pomer nejaky takovy, abych vedel, ze napr. pridanim 1ml na 10l zvysim obsah mo3 o 5mg/l.
No a nebo pouzit "doporucene" redeni, k tomu si spocitat, jak to ma v mem akva fungovat, abych vedel, kolik striknout, a co se stane (koncentrace pred x po striknuti).
Dalsi vec je, co na to kytky, ono jim je nekdy jedno, ze to clovek vi.
Já bych asi spíš zvolil opačný postup - nejprve bych zvýšil obsah volného CO2 a pak (možná, bude-li třeba) bych přidával živiny. Ten KNO3 bych nejspíš taky zkusil.
(Tady:
rybicky.net/nadrze/4351 i tady:
rybicky.net/nadrze/2327 je CO2 kvašením přidáváno. Jde jen o poměr vody, kvasnic a cukru... A samozřejmě - alkalitu.
)
Pro "přesnější" dávkování bych si roztok KNO3 připravil méně koncentrovaný. Tak, jak píšete - třeba "standard" naředit na 50 nebo i 25%.
Ďakujem za odpoveď. Je mi jasné, že namiešanie správneho roztoku je viac-menej alchýmia a pre každú nádrž to môže byť iné. Len som potreboval vedieť, že ak vychádzam z nejakého "doporučeného dávkovania" (neviem ako to nazvať) t.j. 6g KNO3 na 300ml dest. vody, tak či pre 1g KNO3 rozpusteného v 50ml vody dostanem tú istú koncentráciu ako pri "doporučenom dávkovaní". Potrebujem do malého krevetárka (asi 14 l čistý objem) dodať dusičnany, test na NO3 mi ukazuje nulovú hodnotu a nechcem rozrábať kôli tomu veľké množstvo koncentrátu, keďže dávkovanie bude v desatinách ml. A potrebujem si na začiatok určiť nejakú východziu koncentráciu (trebárs tú doporučenú) a poprípade aj tú ešte viac zriedim, aby som hneď nezakilloval krevety. Rozmýšľal som aj nad CO2, ktoré by bolo podľa mňa veľmi prínosné, ale bojím sa bublať kvasnicami do tak malej nádrže (vyskúšam prvom to hnojiva a ak to nepomôže, tak možno skúsim potom opatrne CO2).
Takto postupovat není nezbytné.
"Směrem nahoru" jsou vaše možnosti neomezené - můžete rozpustit 1g kterékoli složky PMDD v kolika litrech vody chcete. (Ovšem s rozumem! Abyste se nedostal do situace, že byste k dodání 1mg K musel do akviška nalít třeba i několik litrů roztoku.
)
"Směrem dolů" budete omezen nasycením roztoku, kdy už se další soli v rozpouštědle dále nerozpouštějí.
Takže klidně smíchejte 1g KNO3 v takovém množství vody, které uznáte za vhodné.
Co se pak dávkování týče, odhadem můžete upravit dávkování na nové poměry.
Je také možno použít molární kalkulačku k výpočtu obsahu např. K a NO3 v 1ml vámi připraveného roztoku, otázkou ovšem je, jestli vám tato informace bude k něčemu užitečná... (Jestli dokážete využít poznatek, že máte v injekční stříkačce "nataženo" např. 7,73mg K a 12,26mg NO3...
)
Je pomer miešania jednotlivých zložiek PMDD lineárny? Čiže napr. ak 6g KNO3 sa mieša s 300ml dest. vody, tak je správne 1g namiešať do 50ml vody? (taktiež ma to zaujíma aj u ostatných zložiek)
Starší reakce
Aha, no to PH je opravdu odhad, kdo má porovnávat ty barvy v kapkových testech
. Ale i tak to myslím za zkoušku stojí, alespoň orientačně
Tilmannova tabulka platí vlastně jen tehdy, pokud alkalitu vody tvoří výhradně hydrogenuhličitany a pokud je pH závislé výhradně na obsahu volného CO2. A to je v akvarijní praxi nereálné.
Alkalitu tvoří i fosforečnany, křemičitany, sírany..., pH je pak ovlivňováno např. rozkladem N-látek nebo obsahem huminových kyselin, vyluhovaných právě z toho zmiňovaného dřeva.
V neposlední řadě je nutné si ještě uvědomit, s jakou "přesností" jsme schopni v domácích podmínkách "změřit", (nebo spíš - odhadnout?) pH a alkalitu.
Takže Tilmannovu tabulku je skutečně třeba brát jen jako orientační informaci o volném CO2 v akvišku.
Jakto? Dřevo v akva mám a docela veliký.
...pomocí Tillmanovy tabulky bych měl zjistit obsah CO2...
Orientačně ano. Ovšem pokud máte v akvišku např. dřevo (kořen, větev), realita může být "mimo tabulku"...
Asi bych měl nejdřív změřit, kolik tam toho CO2 vlastně mám. PH mám 6,5-6,8 a celkovou tvrdost 6°dGH. Ještě dokoupím testy na uhličitanovou tvrdost, pomocí Tillmanovy tabulky bych měl zjistit obsah CO2.
Co2 bych chtěl používat, protože chci urychlit růst rostlin (hlavně stonkových) a po dosáhnutí nějaké výšky je ostříhat a docílit nějakého tvaru (ten potom udržovat). Zjednodušeně řečeno se mi nechce čekat
Ale jinak díky za odpověď
Přidat reakci
1 ...... [65] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x