PMDD
jamajcan napsal: O přehnojení /K/,myslím bylo napsáno hodně,mimochodem i Designer by mohl vyprávět.Z mých zkušeností,deformované,nevyvinuté mladé listy,potažmo špičky rostlin,jakoby spálené. No práveže som o prehnojovaní v nejakých článkoch toho moc nenašiel
Nanajvýš tak informácie v tom zmysle, že aj keď sa "leje" do akvária (bez živočíchov) o dosť viac hnojív ako odporúčajú rôzne metódy, rastliny nemajú problémy. A čo sa ojedinelých skúseností vo fórach týka - všetko beriem s rezervou, človek často robí unáhlené závery. Trebárs ja by som mohol tvrdiť, že prehnojenie CO
2 spôsobuje deformácie listov, diery v listoch, ... lebo takto som to zažil v jednom akváriu. Ale je to samozrejme nezmysel - keď sa začalo bublať, rastliny zrýchlili rast a zrazu nestačilo to, čo dovtedy stačilo, začali sa prejavovať nedostatky rôznych prvkov. Preto je ťažko s istotou tvrdiť, že ide o prehnojenie prvkom X - môže to byť vyvolaný nedostatok prvku Y. Tým však nechcem znevažovať skúsenosti iných, len som proste nedôverčivý, či skôr skeptický alebo ako sa to dnes vraví, mám kritické myslenie?
No ako hypermangán
Ja pridávam cca 1g do Plantexu alebo TC.Pre tú fialovú farbu je to v akva horšie použitelné ako hlavný zdroj Fe.
Ale zas niekomu sa fialova páči...napr. "svietičom" s GRO-LUX
Ale co jsem tak slyšel, tak EDDHMA rostliny dokážou nejlépe přijmout a využít. Já to potvrdit nemůžu, protože se mi podmínky v akva neustále mění, ale je to možné. Já už tu barvu neunesl, tak jsem koupil i Ferox. Teď dávám obojí, ale EDDHMA dávám méně než dřív. Na zbarvení vody to není tolik znát.
To tedy jo,já dávám Fe-EDTA a po odpuštění vody při výměně do bílého kýble to vypadá jak chc...
Musím říct, že ta mrška Fe-EDDHMA solidně barví vodu.
Ale já si ty kyseliny se sorbanem opravdu nepletu,ke konzervaci,resp. k zabránění plesnivění se dá použít obojí(chelát už kyselinu obsahuje),ale sorban je chemicky neutrální.Železo při vyšším pH přechází do trojmocné formy a tím je hůře "stravitelné" pro rostliny.
6%?
Pravdepodobne to bude Fe EDDHMA.
Zdá sa mi, že sa trochu miešajú dve veci: jednou je kyselina (či už askorbová, bórová alebo iná) a druhou konzervant (sorban draselný).
Kyselina sa pridáva špeciálne len kvôli chelátu železa, pretože niektoré obyčajnejšie sa pri vyššom pH chemicky rozkladajú - kyselina pH zníži. Stabilnejšie cheláty v prípade destilovanej vody nebudú mať problém - iba ak by sa použila tvrdá voda (vodovod, studňa).
Konzervant sa pridáva do rôznych hnojív, aby zabránil tvoreniu plesní / kvasiniek / baktérií alebo čoho. Napr. ja som ho nedával a vždy sa mi aj v zmesi mikropvkov časom tvorili nejaké malé chuchvalce. Tak som si kúpil sorban a zdá sa, že je to už v poriadku.
Co je to "FE 6%"?nějaký chelát?Pokud ano,je sorban zbytečný.Ale u toho zase záleží na pH vody v které je rozpuštěný a vody v akva.Pokud je to 6g hřebíků,tak sorban ano
Ale sorbanem nic nezkazíš ani u chelátu,jen ho pak nemusíš skladovat v ledničce.
kody33 napsal: fajn Designer, moze to byt nedostatko Fe tiez, takze mam zakupeny FE 6% 6 gramov, do kolko vody ho rozrobit a v akom mnozstve davkovat???namiesal som 3g zeleza na 300ml destilky, ma tam pridat aj trosku kyseliny citronovej (/askorbovej) ako stabilizator???? Snáď kolega Designer prepáči, že odpovedám namiesto neho
Ja si zmes mikroprvkov so 6% železa miešam takto: do 10 ml fľašky z kvapiek dávam 1,5 g zmesi. Denne kvápem 2 kvapky na 20 l vody, pridáva to za týždeň 0,3 mg/l Fe. Prípadne 2 g na 10 ml pridáva za týždeň v rovnakom dávkovaní 0,4 mg/l, čo je bežná hodnota pri PMDD, ale mne je to priveľa. Áno, nejakú neškodnú kyselinu je dobré kvapnúť, ale či zrovna vitamín C, to neviem posúdiť (všeobecne sa organickým kyselinám do akvária vyhýbam). Ja dávam kyselinu boritú ("bórová voda"), čím navyšujem bór.
3 g zmesi na 300 ml vody znamená, že denne by sa mali dať 2 ml hnojiva na každých 20 l - dá to 0,42 mg/l Fe týždenne. Ja osobne radšej kvapkám, preto si zarábam také silné.
kyselinu askorbovu som myslel
))
fajn Designer, moze to byt nedostatko Fe tiez, takze mam zakupeny FE 6% 6 gramov, do kolko vody ho rozrobit a v akom mnozstve davkovat???namiesal som 3g zeleza na 300ml destilky, ma tam pridat aj trosku kyseliny citronovej ako stabilizator????
ale já jsem nepsal, že tvoje rady jsou na prd. A ani jsem nepsal, že ty moje jsou jediné správné. Já jsem jen psal, co bych udělal já. To už je věc tazatele, kterou radu použije. Mojí, nebo kohokoliv jiného. Třeba tvojí, ale to by tady musela být
OK.Tak to máš v malíku a moje zaručené rady jsou na prd.Jednou,až budeš mít,co se týče pěstování kytek,něco za sebou,tak příjdeš na to,že selský rozum je sice dobrý rádce,ale někdy nestačí.Ale to chce čas.Taky jsem si v začátcích myslel,že jsem sežral všechnu moudrost.
Začnu od konce, teda nejdřív tím, že místo tvých zbytečných výpadů si měl spíš přidat nějakou dobrou radu tazateli. No nic nestalo se. Takže od konce:
Tvoje zaručeně spolehlivé testy jsou pěkně nespolehlivé. Osobní zkušenost a ne jen moje. Zato ona rada pro děti z aquakroužku funguje spolehlivě a to je pro mně důležitější, než to, jestli je dětské, nebo dospělácké.
Máš naprostou pravdu v tom, že místo NO3 přidávám KNO3 a místo PO4, KH2PO4. Odhalil jsi mě. V tom případě se také přiznávám k tomu, že ještě navíc přidávám H2SO4, MgSo4 a železo. Máš povoleno mě za to kamenovat. Samozřejmě moc dobře vím, že přidávám i draslík a to konkrétně v poměru 1,02mg/l ve složce KNO3 a 0,05mg/l ve složce KH2PO4 a to prosím denně, 6 dní v týdnu. O Draslíku jsem si dovolil se tazateli nezmiňovat proto, že pro jeho nedostatek žádné příznaky nenasvědčují a tím, že hnojí PMDD, tak ho tam tak či tak přidává.
Proč měnit týdně 50% vody? No to je jednoduché. Jednak proto, že tím eliminuje riziko, že se mu některý z prvků nahromadí, jednak proto, že to prospěje rostlinám a obyvatelům nádrže a také proto, že to pomůže v boji s řasou, která se mu tam tvoří. A přestat hnojit doporučuji proto, že jak je patrné, v nádrži má nerovnováhu a domnívám se, že než hledat příčinu této nerovnováhy, (zvlášť když má navíc hnojivo i v substrátu)je rychlejší restart a pak postupně přidávat prvky podle chování nádrže. Staré a napadené listy už nezachrání, ale na nových pozná, co bude potřeba.
Takže žádné věštění, čistě selský rozum.
Reakcía nebola nevrlá.Napsal jsem jen to,co si myslím.A ano,kombinace obou metod je určitě v pořádku.O přehnojení /K/,myslím bylo napsáno hodně,mimochodem i Designer by mohl vyprávět.Z mých zkušeností,deformované,nevyvinuté mladé listy,potažmo špičky rostlin,jakoby spálené.Orientovat se podle GSA,je metoda se značným zpožděním.Prakticky vnímáš důsledky,jejichž příčina,vyvstala už dříve.Stránky MarcelaG,nevštěvuju už značnou dobu,troufnu si říct,že déle,než jste o jejich existenci věděli Vy.Podle mého názoru,jedny z nejlepších,co se týče dané problematiky.
Prečo taká nevrlá reakcia?
jamajcan napsal: Dále píšeš,že přidáváš No3 a Po4.Podle mě přidáváš KNo3 a KH2Po4.Možná si to ani neuvědomuješ,ale s těmito látkami,přidáváš do vody ještě jeden zásadní prvek a to je draslík/K/ Tu by som len upresnil, že KH
2PO
4 pridáva voči fosforečnanom len zanedbateľne málo draslíka, napr. dávka dodávajúca 0,5 mg/l fosforečnanov (čo je dosť) dodá len 0,2 mg/l draslíka (veľmi málo). Píšem to len preto, aby to niekto nepochopil tak, že draslík možno dodávať aj touto látkou, ako som to videl aj na niektorých weboch opisujúcich nedostatok prvkov. S KNO
3 súhlasím
EDIT: MarcelG, je tak (podľa mňa zavádzajúco) uvedené aj na inak parádnej stránke
www.prirodni-akvarium.cz/…
O jeho možném deficitu,jsi se tazateli,vůbec nezmínil.Určitě ,jako kytkař,který rozdává fundované rady víš,jak jeho nedostatek,nebo naopak nadbytek,na rostliny působí. Možno preto, že na rastlinách nejaké zjavné príznaky jeho nedostatku vidieť nebolo. Ale celkom vážne by ma zaujímalo, ako sa ten nadbytok prejavuje? Som to tu pred pár dňami aj spomínal - bojím sa, že predávkovávam draslíkom, keď ho dávam pomerne dosť, teda aké príznaky by som si mal všímať?
A určovat si obsah fosforečnanů v nádrži,podle GSA,je taky rada pro děti v akva.kroužku.Na to existují vcelku spolehlivé testy,které určí obsah těchto látek opravdu vcelku přesně. Síce som tiež priaznivcom exaktnejších metód, ale mám dojem, že väčšina akvaristov tu na fóre opovrhuje testami a viac dá na pozorovanie príznakov
Vhodná kombinácia oboch prístupov je asi ideálna.
Myslim, ze Tvym rostlinam chybi zelezo. Od toho listu s chlorozou z fotky, az po ty popisovane cerne fleky.
Je na tom založená metoda hnojení MCI. Bych to zase tolik nezavrhoval.
jamajcan napsal: A určovat si obsah fosforečnanů v nádrži,podle GSA,je taky rada pro děti v akva.kroužku.Na to existují vcelku spolehlivé testy,které určí obsah těchto látek opravdu vcelku přesně.
Štefan napsal: ode mně stručná rada, uber hnojení, začni přidávat co2 To jsou rady,jako od kartářek na Relaxu.Kde jsi přišel na to,že 0,5 W světla,je na hraně?Další věštba?Znáš tok a svítivost?V drtivé většině případů běžných akva.osvětlení,je O,5W/L,až moc./i když tento přepočet už používají opravdu jen lidé,kteří o světle,moc nemají ánung/.Co2 určitě dodávat,ale proč s tím přestat hnoji?Dusičnany i fosforečnany má tazatel v normě,tak nač měnit 50% vody?Dále píšeš,že přidáváš No3 a Po4.Podle mě přidáváš KNo3 a KH2Po4.Možná si to ani neuvědomuješ,ale s těmito látkami,přidáváš do vody ještě jeden zásadní prvek a to je draslík/K/.O jeho možném deficitu,jsi se tazateli,vůbec nezmínil.Určitě ,jako kytkař,který rozdává fundované rady víš,jak jeho nedostatek,nebo naopak nadbytek,na rostliny působí.A určovat si obsah fosforečnanů v nádrži,podle GSA,je taky rada pro děti v akva.kroužku.Na to existují vcelku spolehlivé testy,které určí obsah těchto látek opravdu vcelku přesně.
v pohode, musim byt trpezlivy a pockat co urobi to hnojivo, ci to pomoze
Áno, to hnojivo do dna som prehliadol.
dikes Zervan, ano je to skutocne flakovita riasa, co by mala detekovat nedostatok PO4, preto som sa pytal ci mam este pridat PO4, takze ako si mi poradil nebudem teraz pridavat nic, pockam vsak do dna som napichal NPK, aj z toho sa urcite uvolnuje P, to Pmdd pridavam este len 10 dni aj to hnojivo do dna je tam len 10 dni
))predtym som nemal testy aby som to zmeral pred zacatim pridavania hnojiva, cisla NO3 a PO4 vyzeraju v norme asi musim byt len trpezlivejsi
))
Inak asi tam fakt mohlo byt aj minimum NO3, lebo riccia mi predtym rastla skvelo,musel som ju vyhadzovat raz za cas, a potom zacala prudko chradnut
) a cital som ze riccia ma rada NO3
))
kody33 napsal: Poradte mi prosim, ci mam zacat pridavat KH2PO4 , ak ano, ako ho rozrobit a ako davkovat, mam doma 6g balenie KH2PO4. Dakujem
Toto som prehliadol... Ja rozpustím 1 g KH2PO4 v 15 ml vody (fľaška z kvapiek) a denne 1 kvapka na 40 l pridá týždenne cca 0,4 mg/l.
Neviem, či dobre vidím na tej fotke, ale to sú na liste zelené malé škvrny? To by mohla byť zelená fľaková riasa (GSA) z nedostatku fosforu ešte z minulosti. No a ak dobre vidím, listy žltnú od konca / okrajov? To by mohol byť nedostatok dusičnanov.
Tie namerané hodnoty sú asi v mg/l a nie v ml, však? Potom 0,5 mg/l fosforečnanov je dobrá hodnota, i dusičnany sú OK, takže možno stačí trochu počkať, ale CO
2 by som i ja odporúčal, vie to dosť oživiť
este jedna
tu su nejake fotky, slabucke su ale aspon nieco
Nebyla by fotka těch postiženejch listů?
Slavko ani ty si si to asi neprecital dobre
)) naco by som pridaval gulicky od rataja ked som do dna napichal osmocote - NPK a vsetky microprvky s pomalym vylucovanim???
)aj pod Echinodory samozrejme xixixixi to by malo urcite tiez pomoct, skor mi zase ide o to, ze bolo vsetko ok, a potom nastal rozpad listov, nie som odbornik, ale pisali na internete, ze tej rastline pri nekrozach a rozpade listov moze chybat P alebo draslik,preto som sa pytal na to, ci mam este pridat PO4, alebo nie, riasu ma skle nemam
ide tiez o to ze davkovanie Pmdd je vsade pekne rozpisane, nemam s tym problem, problem je v tom ze PO4 sa pridava samostatne, a neviem zistit do akeho mnozstva vody to mam rozrobit, a ake mnozstvo mam davkovat denne alebo tyzdenne, alebo vobec nedavkovat, ked je teraz uroven PO4 v akva mezdi 0.25 -0.5mgl
jistě že není všelék, ale podpoří růst rostlin. Čaj také neléčí, ale v kombinaci s aspirínem, se člověk potí víc
výměna vody určitě pomůže. Nevím, hnojivo do substrátu nepoužívám, takže v tomto ohledu mlčím. Co se týče naměřených hodnot, nevypovídá to o nějaké přehnané hodnotě. Spíš bych teď asi jen měnil vodu a tím snižoval N látky. Přidávat další hnojivo mi teď nepřijde moc rozumné. Spíš bych se to snažil uklidnit a pak pomalu začít přidávat postupně jednotlivé složky, podle toho, jak se bude nádrž chovat
CO2 nie je všeliek a nutnosť jeho použitia závisí najmä od intenzity osvetlenia. Ak to rok šlapalo dobre aj bez neho mi vraví, že nutné nebude, skôr sa nahromadili/vyčerpali nejaké živiny. Ja by som akvárko prepláchol viacnásobnou výmenou vody obdeň. Lenže výsledok sa neprejaví hneď. Pre echinodor môže byť dobrou pomôckou aj nejaká tá guľôčka s hnojivom ku koreňom. Ratajove guľôčky nie sú drahé a môj echinodor proti nim nikdy neprotestoval...
aha, tak to je ovšem jiná, ano tak jsem to pochopil špatně. Ale i tak platí to co2. Jinak poměr mezi NO3 a PO4 by měl být v rovnováze. Ale třeba v mé nádrži "Levé spodní" rozhodně není a stejně je vše v pohodě. Já se spíš řídím podle toho, co se v nádrži děje. Nikdy jsem testy nepoužíval, tedy občas jsem zkusil NO3 test, ale když jsem viděl, že je vše v normálu vyprd jsem se pak na to. No3 přidávám podle počtu ryb a rychlosti růstu rostlin. Po4 zase podle zelených teček na předním skle. Byly, tak jsem očistil sklo a přidal na fosforu. A tak jsem to dělal do té doby, až se přestaly vytvářet.
asi si ma nepochopil Stefan, alebo som to nie celkom presne napisal
)) takze este raz, do akva som nepridaval nikdy a nic, rok bolo akva v pohode, rastliny rastli priemerne, po roku som zacal sledovat problemy s rastlinami, prestali rast a zacali sa rozpadat listy, tak som si nieco precital a usudil ze je v akva nedostatok zivin asi
)) tak som teraz pred 10 dnami vyhnojil dno, a zacal pridavat Pmdd, takze to tak nemam cely cas ako sa ty domnievas, a problem z riasami tam nebol sem tam stetinka.islo mi skor o to ci koncentracia PO4 0.5ml je dostatocna alebo ju potrebujem zdvihnut v pomere k NO3
problém bude totiž pravděpodobně v tom, že v tvé nádrži došlo k nerovnováze. Světla máš tak na hraně, rostliny tím pádem nezbaští tolik, kolik jím tam toho neservíruješ. Látky se hromadí a řasy si začínají chrochtat. Pokud podpoříš růst rostlin CO-čkem, rostlinky dostanou větší hlad a postupně se ta nerovnováha vyrovná. Podpoř to ještě pravidelnou výměnou 50% vody týdně a uvidíš, co se bude dít.
jo
) tak idem zhanat drozdie hadicky difuzor, a idem pridavat CO2 burciakom
))
ode mně stručná rada, uber hnojení, začni přidávat co2
0 19.08.2014 19:30 kody33 – KH2PO4
nastal mi nejaky problem v akvariu, zacali sa mi rozpadat listy u Echinodorusov po okrajoch, a na niektorych je aj nekroza - cierne skvrny,a objavila za mi zelena prisadnuta riasa na starych listoch, rok som to mal v pohode, tak som zacal davkovat Pmdd, vyhnojil som dno z kapsulami naplnenymi s hnojivom Osmocote.
Aktualne som nameral tieto hodnoty:NO3 25ml, PO4 0.5ml, ph je 7.5Ph, co2 nepriadavam, svetlo je priblizne 0.5w na liter.
Poradte mi prosim, ci mam zacat pridavat KH2PO4 , ak ano, ako ho rozrobit a ako davkovat, mam doma 6g balenie KH2PO4. Dakujem
tak to už je trochu jiná písnička, ale samozřejmě souhlasím
Kvôli tej neistote si rád z času na čas hodnoty zmeriam, aby som bol v obraze, či niečo nejde do extrému (proste to nedokážem vždy odhadnúť zo správania rastlín, premenných je priveľa). Lenže test na draslík nemám a hoci som ho videl (je napr. v jednom morskom kufríku JBL), pripadal mi hrozne drahý.
Štefan napsal: přesně jak to popisuješ, pokud měníš 50% vody každý týden, což i prodejci hnojiva doporučují, nemůže se stát, že se ti nějaký prvek nahromadí v kritické hodnotě.
Ale môže, či až v "kritickej hodnote" neviem, ale rozhodiť pomer to môže výrazne a potom sa začnú diať veci
Ano, tu mez jsi definoval naprosto presne
.
Mam-li tedy byt konkretni, pouzivam smes latek jako u EI, ale momentalne ve tretinovem mnozstvi oproti plnemu EI, u mne to dobre staci. Z toho ale mohu rict jen to, ze pri mych vymenach vody mam v akvariu draslik nekde mezi 0 a 20mg/l, coz sam uznej, je sileny rozptyl, jasne ze to bude spis nekde na stredu toho rozsahu, ale vim to ja?
přesně jak to popisuješ, pokud měníš 50% vody každý týden, což i prodejci hnojiva doporučují, nemůže se stát, že se ti nějaký prvek nahromadí v kritické hodnotě. To by jsi to tam musel prát pod tlakem. Jinak se mi osvědčilo hnojit denně. A co je důležitější zjištění, pokud ubereš na přísunu CO2, rostliny na to velmi rychle reagují. Tedy aspoň ty moje určitě.
Hm, no pokiaľ by sa dala Limnophila pokladať za indikátor prehnojenia, tak v tom prípade určite neprehnojujem, lebo mi rastie ako divá stále. Som jej už aj chcel zbaviť, ale bol som prehovorený, aby som ešte vydržal a pôjde časom do jedného plánovaného akvária. Nervy som strácal ani nie preto, že som ju musel každý týždeň nanovo strihať, ale preto, že prakticky denne bola vyplávaná, keďže nestíhala nové korene tvoriť. Potom som si spomenul na slávnu horácomatku a už je to OK - každý týždeň rastliny z nej vyberiem, zostrihnem vrchnú polovicu a tú dám späť
Každopádne je to zaujímavé, že vie tak zareagovať na nadbytok niečoho.
Čo sa hromadenia týka: pokiaľ sa mení týždenne 1/X vody, tak sa môže vo vode nahromadiť nanajvýš (ak sa vôbec nič nebude míňať) X-násobok množstva dodaného týždenne. Druhá vec je prípadné hromadenie v substráte, ale do môjho inertného kremičitého piesku to asi moc nebude
Velice spatne mi rostla pri vyssim hnojeni
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora . Pak jsem nejaky cas diky leceni ryb nehnojil, a ona se slusne rozrostla i z uboheho zbytecku. Jak jsem zase zacal hnojit, vzrostle rostliny se behem nejakeho casy rozpadly. Jenze cim presne a konkretne tenhle ukaz u mne je, to asi nezjistim.
Ono asi nema cenu resit, kdo kolik ceho za den prida, protoze stejne nevime, komu rostliny kolik ceho spotrebuji. Pri vetsich a castych vymenach vody by se jeste o tom mluvit dalo, ale je treba si uvedomit, ze snadno muze nastat situace, ze se neco hromadi az k nejake mezi, i kdyz se co tyden vymeni polovina vody.
Jsem smiren s tim, ze nektere rostliny ve stavu jak to mam, pestovat nebudu, a protoze mnoho jinych roste dobre, zas tak moc to neboli.
Spravil som nejaké fotky (nič moc, ale vidno) a dám príspevok do príslušnej diskusie, tu by to už bolo off-topic...
Alternanthere je kytka, s kterou nemám zkušenost. Ale když vzpomínáš Ludwigii repens, tak tu mám v nádrži také. A co se týče toho draslíku, tak Ludwigia byla v čase testování v pohodě, kdežto na Hygrophile byly tečky. Takže z toho bych usuzoval, že Hygrophila draslíku potřebuje víc, než Ludwigia. Uhníváni listů není projev nedostatku draslíku. Pokud se nepletu, myslím, že to je v souvislosti se železem a fosforem. Ale neber to jako jistotu.
Mne sa nedostatok zase prejavoval dierkami na inak výborne rastúcej Ludwigii repens a s dávkami som musel dosť stúpať, kým sa prestali tvoriť. Prakticky od začiatku sa mi nedarí s Alternantherami, kde boli aj príznaky podobné nedostatku draslíka, ale i iné (tvrdé skrútené malé nové listy, odhnívanie lístkov od koncov), takže tam nie som si ničím istý. Dávnejšie tam bol i problém s nedostatkom bóru (takmer na všetkých druhoch rastlín boli nové listy pokrútené a malé), ale ten som vyriešil jeho pridávaním, potom dokonca i Alternanthery rástli (na moje pomery) obstojne, až kým sa neznížili dusičnany.
Dusičnany som držal dosť nízko a hoci mi nežltli iné rastliny, kvôli nízkym dusičnanom mi prestala rásť spomínaná Ludwigia (akonáhle som zvýšil, opäť rastie) a pravdepodobne to bolo i za problémami s Alternantherami, ale zatiaľ žiadna sláva (ešte je skoro robiť závery). Preto sa zamýšľam aj nad možnosťou, či nie je nadbytok draslíka. Lenže to by bola potom zlá situácia: Ludwigia pýta tak veľa, že to vadí Alternanthere?
Na množství draslíku jsem si třeba já posvítil tak, že jsem si pořídil a pozoroval Hygrophila polyspermu. Kytka, která když má nedostatek draslíku, objevují se na její listech hnědě ohraničené dírky. Tak jsem postupně přidával množství draslíku, až se přestaly dírky objevovat. Skončil jsem na 3,7mg/l denně. Zatím to je ok. Dírky nikde, stejně tak řasa.
Přidat reakci
1 ...... [21] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x