PMDD
To se nedá takhle napsat "zřeď to tak a tak a nalej tam toho tolik a tolik". Kup si testy, zkoušej přidávat a měřit
Ono se to bude totiž i časem měnit podle toho jak moc se bude kytkám dařit.
Já osobně se na přidávání jednotlivých složek taky chystám. Momentálně dávkuju PMDD s KNO3 a KH2PO4 (tak jak je zkompletovaný balíček), ale hodnoty NO3 i fosforu mám i přesto neměřitelné...
1 11.10.2011 09:45 Majkl [9] Já vím :( Je to pro každou nádrž jiný.
Svícení :
8:00 první 30watt.
11:00 se přidá 1x 21 Watt.
13:00 se přidá 1x 21 Watt.
14:30 zbylé 2 21 Watt.
15:30 vypínají 2 21 Watt
16:30 vypíná 1x 21 Watt
18:00 vypíná poslední 21 Watt
20:00 vypíná poslední 30 Watt
Kytky:
18x Alternanthera 'Roseafolia' (plevuňka 'Roseafolia')
2x Anubias Barteri
4x Cryptocoryne Pontederiifolia
1x Echinodorus spec.
1x Hygrophila corymbosa
3x Hygrophila Polysperma
3x Limnophila sessiliflora (bahnatka bezstopečná)
7 druhů a celkem 32 rostlin
Jsou to ty méně náročné. Potřeboval jsem je v době kdy to bylo fakt zlý. Teď už to celkem jde, ale plevuňky nepustily ani lupen a opadaly. Teď čekam jestli se ještě zmátoří po tom hnojení.
Dneska však pořád čekám na pořádnou odpověď jak vlastně namíchat PMDD s KNO3 a KH2PO4.
PMDD je mi jasný. Na to je návod na pytlu. Ale co s ostatníma složkama?
Prosím Vás, neposílejte mi odkazy na stránky kde je to podrobně rozepsaný. To z toho budu mít akorát guláš. Kdyby byl někdo tak hodnej a napsal mi to stručně a jasně. Proč vlastně KNO3 a KH2PO4 používat, proč je pro kytky KNO3 a KH2PO4 důležité, a to nejpodstatnější, jak to vlastně naředit.
1) do připraveného 500 ml roztoku PMDD přidat KNO3 v poměru xxxx gramů na xxxx ml a KH2PO4 v poměru xxxx gramů na xxxx ml.
2) kdybych chtěl KNO3 na 200 litrů bez PMDD přidat tedy samostatně, jakou dávku ( g/ml) tam můžu nalít aby to nezpůsobilo velký šok.
3 KH2PO4 - stejná otázka jako v bodu 2.
ono zalezi jak moc svitis, jestli i pridavas co2, alew hlavne jakou mas vodu a jak narocny kyti mas....
a pak jsou tu dva pristupy, minimalisticky a maximalisticky....
minimalisticky je ze davas co nejmin hnojiva, dle hesla radsi min nez vic
druhy je prezentovan na
rostlinna-akvaria.cz (jsou tam dva systemy)
2 10.10.2011 21:09 Fugee Ano, je to maximální denní dávka.
Doporučená denní dávka :
0,5-2ml/100l (běžná akvária)
1-5ml/100l (rostlinná akvária)
Já budu dávat na 200l akvárium 2ml denně. Ze začátku i méně.
Starší reakce
0 29.09.2011 16:57 Miondir maros77 napsal: Prosím vás poradí mí niekto kde sa dajú kúpiť jednotlivé zložky z hnojiva pmdd samostatne? Hoc po 0,5-1kg. Ďakujem.
u me se da koupit pmdd i jednotlive slozky, vcetne kazdeho mikroprvku v mnozstvich jakych potrebujes, davam i mnozstevni slevy, pripadne individualni ceny stalym nebo velkym odberum. info a ceny na
pmdd-hnojivo.cz Starší reakce
Aha tak asi už vím kde se jí bere tolik u nás v práci
Pokud je permeát z reversní osmozy čerstvý tak má vlastnosti destilované vody. Ostatně technická destilka se vyrábí za použití RO.
Prosim tě nevíš jaké vlastnosti má voda z reverzní osmózy??? v čem je jiná?
Ahoj, destilka je pořád jen destilka. Je to prostě čistá H2O. ale je otázka kdo jí jak dělá jestli v ní přece jen nějaké nečistoty nejsou. ;)
Byla tu řeč o destilce. Jaké jsou destliky a jaký je mezi nimy rozdíl?
10 ml jsem dával ve středu, denní dávkování nemohu zavést - nejsem doma denně, ale mohu dát 3 dávky v jednom týdnu po 4 ml.
Jinak rosliny fungují dobře, každý týden je redukuji a už jich mám dle mého gusta dost - v akva jsou poměrně velké ryby, tak aby měly kde plavat a bylo se na co dívat.
a taky si přidej rostliny, máš tam spoustu volnýho místa
Bioflorem zvedneš z toho co uvádíš jen železo... pokud máš hodně rostlin které "fungují", tak bych se nebál jim přidat. Hlavně si stávající dávku rozpočti do denní, je to lepší než jim dávat 2x týdně 10. To máš 20 za týden, takže každý den zhruba 3ml. Každodenním dávkováním zajistíš stabilnější přísun a nestane se že jim dojdou živiny. Taky je otázka kdy jsi dělal ty testy. Jestli před přidání biofloru, nebo po, nebo někde mezi...
železo bych vytáhl až kolem 0,5mg/L
Věřím že by to bylo extrémně přínosné teda aspoň pro mě
ale myslím že takových by se tu našlo víc.
A ten test zkusím.
Chtěl bych ten článek celej přeložit do češtiny, snad na to najdu čas....
Tohle bych neřešil, jestli máš bezbarvý roztok tak je to jasný. Zkus si udělat ten referenční test do jedné lahvičky, do další lahvičky dej jen čistou vodu z vodovodu a do třetí udělej test akvarijní vody a uvidíš....
Jop na ten článek sem už koukal mam problém s angličtinou a pan Google ten překlad sice trochu dává ale jeto jako když mluví česky ukrajinec prostě správná čecha
Nějakou co používáme v práci. Přesně nevím co je to zač. Ale měla by být v pohodě.
na destilku by se to dalo svadet v pripade enorme vysokeho vysledku, ale pri 0?
Pokud tam není nic tak budeš potřebovat opatrně přihnojovat. Hlavně si tam dej nějaký kytky jinak ti porostou řasy. Čim více rostlin tim lépe.
Zkus třeba něco z tohoto:
Heteranthera zosterifolia
Hygrophila polysperma
Hygrophila corymbosa
Micranthemum micranthemoides
Potamogeton gayi
Myriophyllum scabratum
Vallisneria nana
Echinodorus tenellus
Didiplis diandra
Limnophila aromatica
Nemusíš moc řešit, vyber méně nebo středně náročné druhy, zkus a uvidíš. Kolikrát co je psáno v atlasu jako nenáročný tak nejde a co je psáno jako náročný tak jde dobře, je to různý... Já si svoje rostliny vybral tak, že co nešlo tak jsem zrušil, co šlo tak jsem nechal. Když vemeš 10 košíků po jednom tak je šance, že minimálně půlce se bude dobře dařit. Pokud chceš to PMDD tak dej vědět, za 65 Kč včetně poštovného ti pošlu všechny složky. Přečti si ale pořádně ten článek
aquariumalgae.blogspot.com - to je ze všeho nejdůležitější
zrovna test na NO3 od rataje za moc nestoji... jakou jsi pouzil deestilku?
No měřil sem to podle návodu co byl na kapkových testech od rataje.
tak se bude hnojit, aspon to NO3, teda pokud jsi to meril dobre.....
Zdravím,
testy na fosfor NO3 a železo už mám. Všechny vyšli negativně nic takového tam není. Kytky mám v plánu dokoupit, zatím mám v plánu koupit hygrophila difformis a ludwigia repens. Dál nevím jaké chtěl bych něco na pohled zajimavýho a klidně barevnýho.
o Excelu už sem něco čet ale jsem z toho zmatenej víc se mi líbí to PMDD. pernament test na CO2 mam taky v plánu ale ještě sem se k tomu nedostal. Ale to svícení pořád něják nechápu
Něják mi s ním unikaj souvislosti
Jinak díky za typ na články určitě přečtu. ;)
Určitě dej více rostlin. Kup nějaké nenáročné, levné rychle rostoucí. Čim více tím, lépe, dej tam co se vejde - 10 košíčků, po jednom od každého druhu, alespoň zjistíš co půjde a co ne. Co nepůjde to zrušíš... CO2 určitě ano, kup si permanentní CO2 test a jeď podle něj, v klidu, pomalu přidávat, opatrně - čím měkčí voda tím víc bacha na předávkování CO2. PMDD teď ne, dokud nebudeš mít víc kytek a nerozjedou se ti. Pak tu máme ještě kontroverzní Flourish Excel, od kterého tě budou někteří odrazovat, o tom si něco počti a sám uvidíš jestli to je pro tebe nebo ne. Buď hlavně opatrná se světlem, dokud nejsou fungující rostliny tak méně světla = lépe. Max. 8 hodin denně a pčidávat vždy postupně a opatrně (po jedné hodině), sledovat řasy, pokud vyjede zelená tak ubrat zpět. Až se rozrostou rostliny tak můžeš přidávat světlo a s ním musíš i PMDD a CO2 jinak řasy :o) Pořiď si testy na fosfor, NO3 a železo.
Tady je odkaz na můj trochu reklamní článek, ale věřím že ti pomůže:
www.tomvosahlo.com/…
Zdravím lidi,
potřeboval bych poradit s hnojením. Respektive nedávno jsem si testoval vodu v AQ a zjistil sem že tam pro rostlinky toho moc není respektive není tam vůbec nic kromě světla a CO2, kterého je celkem hodně. :( Parametry co jsem byl schopen změřit mam v prezentaci. A řek bych že jsou dosti nevhodné.
Pokud někdo máte nějaké typy na úpravu vody nějakým přijatelným způsobem, rád si je vyslechnu ( spíš přečtu )
je sice pravda ze kilo je pre bezneho akvaristu na XY mozno aj Z rokov
ale pri cene a "zivotnosti" je to v pohode...
pri PMDD sa "standartne" dodava 6g co je +-nic a na 200L vody v podstate jednorazovka
ak niekomu treba vecsie mnozstvo?
www.pentachemicals.eu/…
s tade mam napr. Mg
ale slo to cez lekaren a platil som presne 3.40 eura za 500g MgSO4 7H2O
KNO3 som objednaval z
www.pgchem.sk/…
nie je problem akekolvek mnozstvo...
je tam len upozornenie ze v pripade potreby budu fakturacne udaje poskytnute policii
no v dnesnej dobe sa ani necudujem
Pokud někdo potřebujete PMDD tak není problém. Za 45 Kč standardní směs dle Colina s Plantexem CSM+B a s nebo nez KNO3. Samotné KNO3 však na kila rozhodně neprodávám.... silvestr je ještě daleko
...teda pro kytičky!
Půl kila kno3 je trochu moc ne? Chceš vyrábět bombu? To asi nebude pro rybičky...
Čo by si chcel za 0,5kg kno3? Môžeš aj ss.
třeba u mě
Prosím vás poradí mí niekto kde sa dajú kúpiť jednotlivé zložky z hnojiva pmdd samostatne? Hoc po 0,5-1kg. Ďakujem.
Starší reakce
to je dobrý. když jsem neměl váhu tak jsem to dělal... no ani nebudu řikat jak. Nenapadlo mě že tyhle "praktiky" se dají uplatnit i v akvaristické praxi
...(pozn. pro případné škodolibé poznámky - toto není z mé praxe )...
Udělej si klasický roztok (0,5 l), ten rozděl na 20 dílů, 19 dílů dej zamrazit a do lednice dej ten 20. díl. Až ho spotřebuješ, vyndej z mrazáku 19. díl atd.
PS: nevím zda teploty pod 0 °C nezdegradují některou složku hnojiva, jen mě to tak napadlo...
Není problém prášky dělit s přijatelnou přesností pomocí kreditky.
Z původního množství vytvoříš na rovné (např. sklo) podložce pravidelnou "lajnu", rozdělíš na přesnou půlku. Když tento postup zopakuješ na té půlce a pak ještě jednou, máš osminku původního množství a tu rozpustíš v osmince toho půllitru vody (62.5 ml) - což už je přijatelné množství...
(pozn. pro případné škodolibé poznámky - toto není z mé praxe
).
Ked som si zacal miesat PMDD, velmi rychlo som natrafil na problem, ze jednotlive zlozky nemam s cim poriadne zvazit.
Podla navodu treba vysipat vsetky sacky do 0.5l vody, ale take mnozstvo PMDD v svojom akvariu nespotrebujem ani za rok a za mesiac sa aj tak asi skazi.
Pri mojom davkovani 2ml/den mi to vychadza 0.06 l na mesiac.
Idealne by bolo rozdelit vsetky prisady (MgSO4 7H2O, K2SO4 a CSM+B) napr. na desatiny a rozrobit v pol deci vody. Ale ako odvazit desatinu z 9.6g CSM+B?
Kuchynska vaha nepouzitelna
Cinania su blazni:
Mini vaha s rozlisenim 0.1g (max 1Kg) za 100KC
www.ebay.com/…
S rozlisenim 0.01g (max 200g) za 120 Kc:
www.ebay.com/…
50g kalibracne zavazie za 35 KC:
www.ebay.com/…
Presnost iste nebude nic moc, ale na tieto uceli by mala byt postacujuca.
Starší reakce
Bioflor je +- PMDD tenso coctail, takže pokud ti nevadí jeho poněkud vyšší cena, stačí pokračovat. Dávkování uvidíš podle reakce rostlin, možná že budeš muset zvýšit, ale dost možná to bude stačit. Možná budeš muset ale časem dodávat dusík a pohlídat fosfor, ale to tak jako tak
Už jste někdo zkoušel PMDD KULIČKY?
pmdd-hnojivo.cz/…
Zajímalo by mě, jestli je to třeba totéž, co kuličky Bivoj /jen cena je kapku rozdílná/.
Díky
kchrz
Starší reakce
no a 6g rovno do toho akva a bude cca o 15.3mg/l NO3 viac.
...pri PMDD a jeho davkovani sa pocita ze nam vodovodu tecie NO3 vcelku dost
0 20.08.2011 18:22 Parosphromenus –
Re: Bobik Normalni trojclenka, to snad znas ze skoly.
Jedinej chytak je, ze tech 6g je vcetne toho drasliku, ciste NO3 ma asi 60% hmotnosti
viz hmotnosti z periodicke tabulky, K=39, N=14, O=16x3
Jejda, tak moc? Asi to bude tim, ze jsem to rozmichal v 400 ml. Lepsi by to bylo v 100ml. Jak se to vubec pocita? diky
Přidat reakci
1 ...... [51] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x