PMDD
Máš akvárium 84 litrů. Řekněme tedy 60 litrů voda. Vyměníš třetinu vody za tu tvoji studnu. To je dvacet litrů. Kdybys měl v akváriu nulové dusičňany, tak je výsledek 83 mg/l. I cintání po deseti litrech jak píšeš je stále docela strašně moc - logicky polovina, přes 40 mg/l
KNO3 je jednodušší a lepší (viz draslík). A nemusíš se starat o míchání vodovodu se studnou. Ve které může být bůhvíco za svinstvo.
Výhodou KNO3 je že je tam i draslík.
To mi je jasné a veď ani som nemyslel pridávať teraz hneď. Momentálne tak trochu cočkujem s optimatom a hneď to stiahlo dole no3. Mam objednaný DIY complet tak potom budem cočkovať intenzívnejšie, tak v prípade že by mi padlo no3 na 0, tak v tom prípade by ma to zaujímalo či by to malo význam pridávať tu studnovu vodu s vysokou hodnotou NO3.
No jak jsem se kuknul na poměr rostlin a ryb ve tvých akváriích, tak bych řekl, že tě musí trápit nadbytek dusíků. Takže přidávat další je nesmysl.
no taku istu tvrdu mám aj vodovodnu tak to je asi jedno keby sa malo jednať len o tu tvrdosť...
Je hrozně tvrdá, nedělal bych to.
no to je naša voda zo studne, ktorú ale už nepoužívame ale napadlo ma zmerať hodnoty aké su v nej. No že by som napríklad pri výmene vody nalial do môjho akva zhruba 10 litrov tejto či by to nahradilo prísun kno3.
Zkus to formulovat jinak.
Ale co to je za vodu? Splašky? 250 mg/l dusičňanů je sakra moc.
Chcem sa spýtať či by som miesto pridávania KNO3 pridal zloženie takejto vody,či by to bolo možné?
Starší reakce
Při výrobě roztoků chemických látek, které jsou rozpustné ve vodě, má vliv na snadnější a rychlejší rozpouštění oddělování částic (krystaly,molekuly,atomy,ionty), míchání,mletí,drcení a zahřívání.
Na tohle ti nikdo přesně neodpoví ... to si musíš odpozorovat sám. Běžné dávkování je 2-5ml/100l, u rostlinných nádrží dotovaných céóčkem a větším množstvím světla se dává i víc ...
No za ten mixer bych asi pochvalu nedostal
zkus to občas promíchat a ona se rozpustí...
Tak zatím to bylo přes noc ale ta jedna látka se furt nerozpustila a vidím tam bílý krystalky
Až neuvidíš žádný krystalky.
Dobře tak sem to namíchal a jak dlouho to cca trvá než se to všecko rozpustí ?
Ne, nasypeš ze sáčku, rozmícháš v nádobě a fertig. Tedy jdeš si po tom umejt ruce.
Zdravím, dávate každý deň mikroprvy aj makroprvky či striedate jeden to druhý deň to?
Starší reakce
Fosfor dávkuj v deň po výmene vody celú týždennú dávku,rastliny si ho stiahnu do zásoby. V ďalšie dni môžeš dávkovať ostatné hnojivá aj zmiešané (viď.golias.net,Nik Slomma EU)
No pokud ti jde o dávkování, to budeš mít problém pořád. Ať už si hnojivo namícháš sám, nebo si koupíš už namíchané. Ať tak nebo tak, skončíš u toho, že budeš mít ve flašce rozmíchané nějaké množství hnojiva / daného prvku a před sebou budeš mít stejné dilema, kolik "kapaliny" (rozmíchaného hnojiva) do akvárka "vylít/nakapat".
Akorát ti (nejen já) radíme levnější variantu a nikoliv předraženou namíchanou verzi. Ale kdo chce kam, tomu není pomoci
A co se týče toho dávkování - to je složitější. Ale jak jsem říkal, to budeš mít dilema v obou případech. Já momentálně sice PMDD neaplikuji, ale chystám se k tomu vrátit. A tak jako kdysi, i nyní mne bude čekat zjišťování, kolik čeho přidávat, aby to bylo co nejefektivnější. Ale na netu je určitě spousta "manuálů", ale i tady na webu či na fóru bude jistě dost informací, jak si s touto problematikou poradit.
Co se týká namichani Jo nalejt vodu umím jen já nevím ještě poměr složek hnojiva správně nadavkovak.
Docela zajímavá stránka o par příspěvku víš
Tenhle obrázek by mi mohl být jako vodítko co dat a co ne
Míchání spočívá v koupení podstatně levnějšího prvku v sypkém stavu a jeho rozmíchání v daném množství vody. Toť celá sranda okolo namíchání hnojiva. Takže levnější je určitě zakoupit si PMDD v sypkém stavu s hnojivo si do vody rozmíchat sám.
Další, již složitější krok spočívá v tom, kolik čeho dávkovat. Ale to už je na případně samostatnou odpověď.
Ale shrnul bych to tak, že vysypat pytlík sypkýho hnojiva do pet flašky a flašku napustit vodou zvládne každý, a tak se mi zdá dost zbytečný kupovat předražený namíchaný hnojivo ...
Nedokážu, chemie jde mimo mne. Nemůžu vynikat ve všem
Trochu drahá voda z lahvičkou. Pokud si to ale nedokážeš namíchat sám tak si to kup.
Zdravím, ,chci se zeptat jestli je to rozumní volba tohle Pmdd komplexní hnojivo?
www.vitaplant.cz
Uvažují nad komplex plus
Mužů s tím Klidně podávat i tekuté Co2 a raselinovy vyluh?
No co je psano to je dáno...... před par roky uváděl ze se hnojivo může míchat dokupy.... teď zas delit zvlast.....
Schválně mu napiš. MRP ti řekne co a jak. pokud budeš míchat hnojivo dokupy a za týden ho spotrebujes dle me nebude problém.... prosím pak to tu sdel at se do budoucna vi....
Autora těch stránek znám osobně a co je psáno, to je podle mě dáno, ten člověk moc dobře ví co a proč píše.
No tam sa pise míchat zvlast,ale ak by som to do tých 7 dní spotreboval mohlo by to vydrzat aby sa to neznehodnotilo.Aspon dufam
Ja ti nevim jak ten fosfor, ale ostatni makroprvky se s mikroprvkama michat nemaji, nejak to spolu muze zreagovat a znehodnotit se.
Tak v tom prípade si to budu zadelavat týdne.A mohol by som do toho este pridat karbon? nebude to uz moc?
Vdaka
Myslím ze není problém ale je dobre takový koktejl spotrebovat do dvou týdnů. Rychle se kazi..... plisen v atd....
Možem zamiešať do jednej flase KH2PO4 ferox,porprípade TENSO coctail?Ide o to,že mam len jedenu motorcekovu pumpu takže by to šlo z jednej flase.
Takto by som hnojivo pripravil na jeden tyzden.
Starší reakce
nechci to rozebirat tady... jsme už celkem OT...
davkovac kapalneho hnojiva mam a to prumyslovy modd&bodd. ale nebylo by marne vyzkouset davkovac praskoveho/sypkeho hnojiva a ten jiste eheim 3585 není.
souhlas s vaaclavem. Sypalo by se to do poslední prepážky kde je je čerpadlo které vytlacuje vodu do akvaria. Takto to mám i pro kapalné hnojiva PMDD. cerpadla mi tam striknou urcite mnozstvi pmdd to se naredi a tato davka jde vzhuru do akvaria.
V tom davkovani praskoveho hnojiva vydim vyhodu ze se to tak rychle nezkazi, pripadne u vetsich akvarii se zase nebude kazdy tyden michat hnojivo. celkem dost me to bere casu
samo , v to máš výhodu , nechci někomu nic nutit , nebo vyvracet jiné názory , proto jsem to to napsal takto nenásilně -doufám
Já to nesypu do akvária ale do filtru. To je výhoda těch přepadových.
osobně ze sypání suchého hnojiva , nemám dobrý pocit , netuším jak jsou na tom ryby ostatních uživatelů tohoto fora , ale já když cokoli sypu/leju do akvária , ryby se na to bezhlavě vrhaj ,považujíc to za něco k snědku (hlady u mě fakt netrpí, naopak) no představit si že sežerou nějakou tu hrudku co se okamžitě nerozpustí po styku s vodou v akvu ......
Do toho krmitka nejdu. Nevzbuzuje ve me duveru staleho dobreho a presneho davkovani. Nejaka prumyslova verze davkovani sypkych smesi vsak musi byt. Budu hledat.
jednou se ti to pos.... a otrávíš si akvo
Jak jednoduche. Diky. Ale u nej se bojim ze davkovani bude nepresne. Je tam jakasi sroubovice po ktere se krmivo/sypka smes bude vytlacovat. Existuji i krmitka grasslin rondomatic s prihradkami to mam ale kdyby byl pristroj treba s peti zasobniky a presnym davkovanim rad bych ho vyzkousel
co akvarijní automatické krmítko?
Chlapi a nevite existuje nejaky davkovaci automat na sypke smesi?
Jde mi o plnohodnotnou nahradu davkovacich cerpadel pro kapalna hnojiva co se hojne pouzivaji
To je pravda....já taky začínám uvažovat,že to nebudu rozpouštět ale sypat rovnou...
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x