PMDD
...pani řekla, že v jejich kompletu je již i obsaženo, jak KNO3 a fosfáty...
Nějak v tom kompletu (Tenso coctail, K2SO4, MGSO4.7H2O) nemohu najít ani KNO3 ani KH2PO4.
Takže bych paní moc nedůvěřoval.
Její (údajný) výrok ve smyslu - "pokud použijete KNO3 a fosfáty, riskujete konec celé rovnováhy AK" berte s velkou rezervou. Jak sám víte, někdy musíte použít jedno nebo druhé (nebo obojí), abyste naopak rovnováhu v akva nastolil.
...no podla mna dojde k likvidacii "vsetkeho" aj rastlin
0 12.02.2010 08:49 JuraS – Re: kortezhugo
ne fakt, zajímá mě to zda například dojde ke spálení rostlin nebo naopak nekontrolovatelný růst řas případně rostlin..řekněme, že mluvím o holanďanu bez citlivých ryb u kterých odhaduji otravu...
No ked tam das liter?
to budes mat hnojivo miesto akvaria a s neho mozes potom davkovat do ostatnych akva...
0 12.02.2010 07:58 JuraS Co by se stalo při přehnojení pmdd ? Například kdybych do funkčního a vyváženého akvária s dostatkem světla místo 10ml dal 100ml nebo rovnou litr...
Pani mluvila vcelku rozumne.
...a co vsetko si vo vodovodnej "meral"???
ide o to ze norma pre pitnu vodu je do 50mg/l NO3 a aj fosfor v nej urcite je...
napr. u Mna ma vodovod cca 10mg/l NO3 a 0.5 P - teda "pohnojim" uz vymenou vody...
v krmivach je dost fosforu a N ti daju rybicky
a ak mas tvrdu vodu mozes vynechat aj MgSO4 - resp.obmedzit
Tenso coctail + K2SO4 + MGSO4-7H2O
v tý poslední sloučenině jsou obsaženy ještě nějaké setiny až tisíciny železa,olova,kalcia,chloru
i PO4,ale dusičnany jsem tam nenašel.
Bohužel jsem už večer neměl sílu sednout k počítači.(po házení sněhu)
...důrazně zopakovala poučení, že jedině bych měl použít pouze 3 položky v kompletu...
Které tři položky?
Pani mluvila vcelku rozumne. Pokud bys pridavani jednotlivych slozek ridil presnou hodnotou testu, co ti vyslo, a snazil se akva "nacpat" tam kam chces, problemy by te asi cekaly.
0 11.02.2010 21:02 milosak [66] - Rostliny Včera jsem zakoupil 3 balení PMDD od firmy moje Akvarium.
Chtěl jsem i složky s KNO3+fosfáty.K mému podivu mně pani řekla, že v jejich kompletu je již i
obsaženo, jak KNO3 a fosfáty,takže je zbytečné je ještě přimíchávat do kompletu a hlavně
tím prý šíleně riskuji konec celé rovnováhy AK.
Na moji připomínku, že mám rostliné AK se třemi rybkami a že jsem provedl test na KNO3,který
dokazoval, že KNO3 se odstěhoval do Humpolce pani odpověděla,že dotyčné amateské testy nic nedokazují
a znovu mě důrazně zopakovala poučení, že jedině bych měl použít pouze 3 položky v kompletu a tím se
prý zbavím časem i přisedlé řasy (zelené tečky,které jdou špatně sundat)
Tak teď jsem z toho jelen
Translator přímo miluju..už vím že do bazénu se koťata málo nabrat hodně žádná..a taky že líbit nekrmit někdy kamení uvařit zítra
Starší reakce
S tím, že každý má svůj mozek a je na něm, jak ho používá? Tak s tím se nemýlíte. Podle toho to taky vypadá...
No už jste to tu řešili cca před 14 dny ten EI.
Nicméně každý má mozek a je jen na něm jak ho použije, pokud se někde dočtu použití CO2 a pustím to do akva přímo z láhve tak je to jen můj problém když jsem si nevyhledal více informací.
Nebo se mýlím?
Už vidím ty nešťasníky, co si pomocí překladače cosi přelouskají o EI a "zkusí štěstí"...
To bude něšťastných lidí...
0 08.02.2010 06:46 vesy81 – Re: DrBolíto
To mi došlo ale co to znamená?V překladu odhadovací index?To jako že odhaduje dávkování?
0 07.02.2010 16:44 GP – Re: DrBolíto
ale nemysli se tim rozpoustenim ve vlhke pude, coz se bude asi trosku lisit oproti dnu akvaria?
Už jsem to psal níže rozpouští se pozvolna v řádu měsíců, je takto vyroben (zásobní hnojivo).
0 07.02.2010 15:43 vesy81 – Re: DrBolíto
Co to znamená to EI?
Všechen ten dusík bude spíš hodně rozpustný, bude potřeba spoléhat na difůzi v půdě, která je opravdu malá ( dokud se neodkaluje a nehrabe se do ní ), myslím si že tahle zkouška je záslužný čin
0 07.02.2010 12:19 DrBolíto [254] - Rostliny Já si myslím že se nepleteš, Jinak zdůrazňuji, že se to uvolňuje několik měsíců a při dodržení výměny si myslím, že nic nehrozí i při občasném sázení.
Zde ještě zajímaví článek, sice se jedná o EI, ale zmiňuje se tam i o PO4 atd.
swoape.org/… 0 07.02.2010 10:51 DrBolíto [254] - Rostliny Pokud neva postnu sem technologii výroby NPK.
Technologie výroby kombinovaných hnojiv
Základní technologickou operací při výrobě kombinovaných hnojiv je rozklad fosfátů v min. 5%-ním přebytku kyseliny dusičné s koncentrací nad 53,0 %hm.:
2 Ca5(PO4)3F + 20 HNO3 --- 10 Ca(NO3)2 + 6 H3PO4 + 2 HF
Cílem rozkladu je převedení všech složek do roztoku, tzv. rozložené břečky. Dalším úkolem je úprava poměru mezi P a Ca tak, aby ve výsledném produktu po neutralizaci čpavkem a přídavku draselné složky byl fosfor ve sloučeninách dobře rozpustných ve vodě nebo slabých minerálních kyselinách. Jen tak je z půdního roztoku přístupný rostlinám. Této podmínce vyhovují dihydrogen- nebo minimálně hydrogenfosforečnany vápenaté vznikající při neutralizaci:
7 Ca(NO3)2 + 6 H3PO4 + 2 HF + 14 NH3 --- 6 CaHPO4 + CaF2 + 14 NH4NO3
Ze stechiometrických rovnic rozkladu a neutralizace je patrné, že se musí odstranit nebo do jiných nerozpustných sloučenin vázat min. 3 moly Ca z původně přítomného fluoridofosforečnanu vápenatého. Podle způsobu úpravy poměru mezi fosforem a vápníkem jsou rozlišovány následující základní technologie výroby NPK:
NPK-2 - rozklad je realizován kyselinou dusičnou s přídavkem kyseliny sírové, kdy je přebytečný vápník vázán do dihydrátu síranu vápenatého - sádry - CaSO4.2H2O, která zůstává po neutralizaci čpavkem v hnojivu. Sádra je balastem, který snižuje koncentraci živin v hnojivu.
NPK-3 - rozložená břečka je po částečné neutralizaci čpavkem sycena oxidem uhličitým, který váže vápník do uhličitanu vápenatého zůstávajícího v hnojivu. Do vzniklé suspenze je po odpaření dávkován chlorid nebo síran draselný. Vzniklá tavenina je granulována, surový granulát sušen, chlazen, tříděn a vytříděný produkt povrchově upravován. Nadsítný podíl z třídění po rozdrcení a podsítný podíl je přímo vracen zpět do ganulace.
NPK-4A - po rozkladu v kyselině dusičné je dávkován hydrogensíran amonný, který část vápníku sráží v formě sádry. Další postup zpracování suspenze po neutralizaci čpavkem je stejný pro všechny typy NPK jako je tomu pro NPK-3.
NPK-4B - po rozkladu v kyselině dusičné je dávkován síran draselný a amonný, které sráží vápník jako sádru.
NPK-NF - po rozkladu fosfátu kyselinou dusičnou je do rozložené břečky dávkována kyselina fosforečná snižující koncentraci vápníku - upravující jeho poměr k fosforu.
NPK-1 - z podchlazené rozložené břečky je po krystalizaci (vymražení) filtrací oddělen tetrahydrát dusičnanu vápenatého. Viz obrázek.
Převzato z: Prof. Ing. Otakar Söhnel, DrSc., Ing. Miroslav Richter, Skriptum: Průmyslové technologie III, FŽP UJEP, Ústí nad Labem, 1999
Jinak možná se pletu, možná je i pro rychlerozpustné soli v hloubce 4 cm minimální difůze.
Jedna poznámka k použití NPK - vyhláška 271/1998 říká že ten dusík je ve formě močoviny nebo dusíkatého vápna nebo dusičnanu amonného nebo čeho ještě. Jaká je rozpustnost té N složky ? Tu močovinu tady už před nedávnem někdo přetřásal a nikdo se nechtěl dokopat k tomu to vyzkoušet pokud se pamatuji. Taky dusičnan amonný by se zase rychle rozpustil. Dusíkaté vápno asi vydrží nejdýl.
Tipl bych si, že rozpouštění bude závislé na podmínkách v akva, zejména na pH. Ale když si můžete dovolit zaexperimentovat, proč ne?
Test budu provádět na 50l která je odsouzena díky 26cm šíři už jen k testům. Jinak strach je myslím zbytečný protože se to NPK rozpouští velmi pomalu udávají dle druhu třeba i 1 rok. Nicméně pokud se dodrží podmínky k růstu, tak by to neměl být problém a rostlina by to měla spotřebovat. Uvidíme, mohu potom tř. po 3měsících přidat dávku a zkusit občas šťourat ve dně.
Zkusit se má všechno. Nic proti.
Jen bych byl, (jak jsem napsal), opatrný při manipulaci se dnem, aby se fosfor nedostával do vodního sloupce.
No to je ale komerční hnojivo pro akvária to 16-9-12. Proto jsem zvolil to Hoštické NPK kde jsou 2% P2O5.
Jinak na Obr. je výsledný produkt. A cena? směšná oproti běžně nabízeným hnojivům. Jedna kapsle stojí 25haléřů a kilo NPK cca 30kč, dávkování odhaduji na cca 1x za půl roku 2kapsle pod kytku. Nicméně záleží, co mi řeknou ve firmě o době rozkladu a podle toho se uzpůsobí dávka.
N-P-K 16-9-12?! Z toho fosforu bych měl strach... To abyste byl hodně opatrný při manipulaci se dnem...
0 06.02.2010 17:09 JuraS – Re: DrBolíto
díkez. pořeším až s emi podaří sehnat další sety pro infuzi..zkoušel jsem to u několika zdravotnických potřeb a nic..nikoho v nemocnici co by mi to mohl sehnat neznám...
0 06.02.2010 15:38 GP – Re: invalida
pro korenici rostliny je asi nejbezpecnejsi hnojit ke korenum. ruzne jilove kulicky atd.
No mě jde o to jestli neublížím elkám a krevetkám případně návrhy čím hnojit konkrétně....
Přihnojit trošku neva, ono když to ve vodě není tak nemá kytka kde brát ale světlo je určitě důležité
Ahoj máv ve společným krevetky a elka a po posílení světel jdou i kytky.. váš názor jak a čím hnojit..prosím nevědecky..chci mít kytky který půjdou..nechci znásilnovat přírodu Václav
No já si udělal výluh a přecedil a dávkuji 20ml do 30l. Pokud jak píšeš nasypeš rašelinu, zaliješ a jdeš kapat, to se toho mnoho nevyluhuje za den/dva. Názory na vyluhování se různí, tak jsem to udělal zlatou střední, půlku jsem povařil a druhou vyluhovával tři týdny.
0 03.02.2010 11:46 JuraS – Re: DrBolíto
možná budu špekulovat co všechno namíchat...takhle odděleně ale můžu regulovat množství odděleně.....ten držák na kolo dávám palec...super nápad...
tu rašelinu plánuju, že bych do velké petky na 2 lt dal něco rašeliny, zalil horkou vodou, a na to bodlo co půjde do petky bych nad molitan..aby to nesálo kousky rašeliny a nezacpalo se to...a nechám to kapat...třeba den-dva odstát...
Přidat reakci
1 ...... [59] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x