Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
zdravim, dosud hodně živý beťák posledni tři dny stojí na místě pod hladinou mezi kořeny pistií a pri nadechnutí vzdy vypustí velkou bublinu. Dnes mi přišlo, že mu začínají i odstávat šupiny.
Starší reakce
tak voda dolítá a přidáno 3ml prime
Ano s těmi filtry máte pravdu nechal jsem je asi 2dny a pak jsem vytáhl. určitš to chtělo delší dobu. A betáka nechám v té 9l a pokusím se tam udělat luxus. ale zatím nevím co ta dát. A ta blac molla byla malinká a ted má asi 5-6cm porostla jak hrom.
Už jsem koukala
díky! Tipla bych si na Black molly, ale střílím od boku. S tím nic nenaděláte, buď si pořídíte něco menšího sólo pro Bettu (a vřele vám to doporučuji, jsou totiž boží
)nebo ji darujte, pokud se zmátoří. Co do výměny filtru, je dobré, nechat jet chvíli oba filtry zároveň, aby se mohl i nový osídlit. Pokud je ale máte od včera, tak buďte v klidu, jen šla do většího kelímku
a 9 litrů bude pro rozběh jeho ploutví daleko lepší než 200litrová nádrž. Nekrmte, měňte vodu, přitopte, naházejte tam pro začátek egerii, mechovou kouly a vydržte. Bety potřebují nižší sloupec vody do 30 cm a nebo hodně zarostlou nádrž, aby si odfrkly, když se potřebují nadechnout. Ty závoje jsou závaží.
Změřím karanténku a skusím dolít 2l vody s tím prime. NO2 0 NO3 20 TC 0 GH 4,2 KH 10 PH 9,5
Spíš bych měnil vodu. Žádné léčivo ti s nezaběhlé nádrží nepomůže. NO2 má být nulové, ty ho máš na 0,5 mg/l. To chce alespoň naředit čistou vodou. Můžeš použít ten Seachem prime, když ho máš. Ale jen na něj bych se nespoléhal a poctivě bych denně měnil část vody. V obou nádržích.
9l a voda tam je z hlavní nádrže
Ryby
1x Bojovnice pestrá (Betta splendens) od 13.12.2018
3x Dánio leopardí (Danio frankei) od 13.12.2018
3x Dánio pruhované (Danio rerio) od 13.12.2018
2x Krunýřovec sp. (Ancistrus sp.) od 13.12.2018
10x Neonka červená (Paracheirodon axelrodi) od 13.12.2018
2x Pancéřníček panda (Corydoras panda) od 13.12.2018
2x Pancéřníček skvrnitý (Corydoras paleatus) od 13.12.2018
1x Plata skvrnitá (Xiphophorus maculatus) od 13.12.2018
7x Plata skvrnitá (Xiphophorus maculatus) od 13.12.2018
4x Tetra císařská (Nematobrycon palmeri) od 13.12.2018
9x Živorodka duhová (Poecilia reticulata) Paví očko od 13.12.2018
2x Živorodka ostrotlamá (Poecilia sphenops) Black molly od 13.12.2018
4x Živorodka ostrotlamá (Poecilia sphenops) Molly od 13.12.2018
13 druhů a celkem 50 ryb
ano, to vypadá jako okousaná. Ona může být ve společenském akva, ale jen s určitými druhy ryb. Proveďte, co psal Anthrax a ještě bych ted chvilku omezila krmení. Jak velkou máte karanténu?
Akvarium bylo asi málo zaběhlé měl jsem ho asi týden pak květiny týden a pak ryby po dvou týdnech. Měl jsem čerpací hlavu z houbou a tu jsem vyměnil asi před týdnem za vnější filtr.
Ještě mám preventar a antimikotin a od seachemu prime. Tak neví jestli tam něco dát nebo né.
Toho jsem se bál. Ryby do čerstvé nádrže nepatří, protože tam jsou velké výkyvy jedovatých látek.
Založil bych bettě sólo nádrž.
Ve zverimexu toho nakecaj... Hlavně aby se prodalo.
Ahoj rybka byla asi měsíc v hlavním akva. Pak jsem odebral vodu z akva do té karanteny.
Jo a v prodejně my samozřejmě řekli že tam muže být ve společenském akva.
Ahoj Máme jí asi měsíc. A ty ploutve jako by chyběli vzadu. Měla to takové roztáhnuté jako vějíř a ted to vypadá jako by byly slepené a vykousané.
Zatop víc, 27 stupňů, dej jí tam alespoň nějaký rychlerostoucí kytky a měň denně část vody. Předpokládám že ta karanténa není zaběhlá. To rybě rozhodně nepřidá.
Z prezentace toho moc poznat není. Kdy jsi rybu nasadil do akvária? Podle jedné z fotek už v den založení, čili beťák tam dost zkusil. Dost ryb co tam je jsou prasátka a betta má ráda čistou vodu. Do toho bych se nedivil kdyby ho někdo z osádky okusoval... Dalo by se to shrnout jako ne zrovna vhodné podmínky pro chov betty.
Jak divná se zdá? v chování, vzhledu? Jak dlouho ji máte, smím-li se ptát?
Ahoj Dnes jsem si všiml že mám něco z rybou. Koukněte případně poradte. Přeložil jsem jí do karantény voda 25°C
Díky Martin
Zkus srovnat toto
bettafishsheridan.weebly.com/… s místem výskytu "parazita". Pokud se lokalita shoduje (anus = řitní otvor), tipoval bych znovu na exkrement
jj. Pokud to je .. tak budu happy
Je fakt, že by to mohlo být oveno... Pamatuji si, jak jsem u prvního beťáka taky koukala, co to z něj visí. Bylo to dlouhé jak týden před výplatou
Pak už jsem to ani nevnímala a beťák si vesele trousil.
Přijde mi, že na těch původních fotkách z ní trčí, s prominutím, hovno... To trčení čehosi se s pauzami opakuje...?
0 13.12.2018 15:49 Ema5 – O co se může jednat?
ahoj, dnes odpo jsem si všimla na Bettě, že jí z těla něco trčí. Foto se mi bohužel nedá zaostřit, protože se vždy hne.. nicméně je to žluté barvy, takový malý, zkroucený, tenký tvar.. o co by se mohlo jednat?
Mohlo by jít o parazita nebo případně, že by při proplouvání se na ní něco zachytilo z rostline, nějaké smítko?
+ testy na No2 a No3 byly už v pořádku, kdyže jsem ji přendávala z toho původního malého. Teplotu mám 27C, filtrace běží nonstop, rostliny zasázeny, mám pár malých šnečků, patrně z rostlinek.. Jinak plave, všimla jsem si, že občas hledá šneččí vajíčka a jí je. Nenapadá mě, čím by to mohlo případně být. Vodu měním teď obden. Včera jsem dala 5ml bakterií pro záběh akvárka, přesunula jsem ji tam po 21dnech. Jí normálně. Plave taky. Nic patrného není, až na ten výrůtek, který te´d zas po pár min. na sobě už nemá. Třeba plaším zbytečně a něco se na ní jen přichytilo nebo to může být nějaký parazit?
Starší reakce
Už jsem se s tím "odbarvováním" v podobným rytmu setkal, ryba podle fotky působí na pohodu a zdravě.
Na hlavě: Kolem oka jde dobře vidět světlejší skvrnu, a pak ještě na "čele". Původně měl hlavu tmavě černou, fleky působí světle šedě, ale jdou dobře vidět jen pod pořádným světlem.
Ty skvrny jsou na těle beťáka kde?
0 03.12.2018 18:41 Slovanka [0] - Miniakvária Zdravím,
taky dlouhodobě řeším tento problém, dvakrát jsem se snažila přeléčit skvrny jako plísňové onemocnění, ale nepomohlo to (to bylo ještě v létě). S postupem času se světlé skvrny rozrostly.
Beťák však nikdy neprojevoval žádným způsobem, že by byl nemocný, je celkem možné, že jde zkrátka jen o změnu zabarvení, protože plave, jí i bublá normálně, a to už ho mám rok (má tedy cca 2 roky).
Každopádně kdyby měl někdo s něčím takovým také zkušenost, ráda bych slyšela jakou!
Starší reakce
Nevhodné podmínky. Ta umělá "rostlina" hovoří za vše.
Pročti si tady
rybicky.net/forum/17562-betta-splendens-ploutve příspěvky posledních pár dnů, řeší se tam to samé. Než dočteš, měň denně třetinu vody.
Raké se zde zaregistruj a pročti odkazy, které při registraci dostaneš...
0 19.11.2018 07:33 Gabi – Prosím o radu
Dobrý deň, posledné dni sledujem zmeny-akokeby strata pigmentu, ovisnutá zadná plutva, často leží na dne alebo po prípade ak pláva, tak naráža do stien akvária a to rýchlo, mikavo. Viete mi prosím poradiť, o čo by mohlo ísť a čo sa dá s tým robiť?
ďakujem. Prikladám foto predtým a teraz
Starší reakce
Děkuju teplotu sem zvýšila rostliny mám objednané z pondělí buď přijdou ještě dnes nebo zítra
Včera založená nádrž bez rostlin by to mohla být, řekl bych.
Co nejdřív co nejvíc rychlerostoucích rostlin, topit na 26-27°, kryt na akvárko, pokud tam není, nekrmit, měnit denně třetinu vody...
Případně počkej na další názory...
A piš po přihlášení k profilu
0 15.11.2018 15:34 Baffi Ahoj, Mám samici Betty a furt se válí a jenom leží na hladině na těle nic nemá a já nevím co býti mohlo být mám takoví pocit že tu už dlouho nebude
děkuji za každou odpověď.
Starší reakce
Takhle bez jediné fotky těžko říct. Chtělo by to minimálně fotku ryby a fotku nádrže, ideálně založit prezentaci s informacemi o vybavení a údržbě.
Můžeš preventivně měnit 1/3 vody ob den.
0 12.11.2018 14:21 Mates – Nemoc-plíseň
Ahoj na mé bettě se objevila plíseň. Konkrétně na zadní ploutvi která je teď jakoby slepená, nemůže mi někdo pomoc??
Vyzera byt zdrava - normalne plava a aj zere.
Som si myslel, ze to na tej hlave ma nejake poskodene alebo chorobu.
Požádal bych o pomoc strejdu gůgla, aby na tebe vychrlil obrázky barevných variant Bett.
Jakou jsi ji koupil, takovou ji máš. Je nějaký konkrétní důvod se domnívat, že s ní něco je? Nežere, neplave, je smutná, dehydratovaná, trudnomyslná nebo něco?
Taku som uz kupil, lebo min. 1 mesiac som zhanal samicu a nikdy nemali.
Tak vidět to je. Ale nikdo neví, jestli to tak bylo od začátku, nebo se to přihodilo náhle, postupně, po nějaké změně... Křišťálová koule je dost drahá věc...
Mam na mysli jej celu hlavu, ma to taku cudnu farbu a povrch, lebo ked si pozriete jej telo je ine.
Zřejmě z té fotky nikdo žádný problém nerozpoznal. (Já teda nic nevidím, ovšem já na nemoci nejsem ten pravý.)
Měl bys to nějak popsat slovně, a nejlépe doplnit více zřetelných fotek.
Přesně jak říká Elissa, ty šutry nahraď živými rostlinami a vodu dolij co nejvýše. Máš krycí sklo, tak se nemusíš ničeho bát a v tomto objemu je každá kapka dobrá.
Sice 12l není nejvíc, ale i tam mu můžeš vytvořit příjemný domov. Primárně bych se zaměřila na tyto věci a třeba mě někdo ještě doplní
1) filtr - ideálně bublifuk, aby nebyl velký proud a rybku to příliš nevyčerpávalo
2) kytky - vyndala bych kameny ( nebo cihly) a místo nich nastrkala rychlerostoucí kytky a na hladinu dala nějaký plavoučky. Zkus se poohlídnout v sekci inzeráty a najdeš spoustu kytek, které někdo daruje.
3) strava - kup balíček krmení pro bettu. Prodávají se i malé balení, takže můžeš vzít víc druhů a střídat. Případně oživit mraženým.
4) výměna vody - alespoň ob den vyměň 1/3 vody
A snad bude lépe
Myslím, že jsi si sama odpověděla v prezentaci a víš co je špatně. Toho bych se držel a uvedené změny (více rostlin atd.) provedl co nejdříve. Pochybuji, že na tohle existuje nějaké léčivo ve smyslu zázračného medikamentu.
Ahoj, přidala jsem fotku a krátký popis. Tady ještě fotka stavu ploutví před týdnem. Děkuji za pomoc.
Ať je to co je to, prezentace nádrže by pomohla určit příčinu...
0 08.11.2018 16:34 Renoir – Betta - nemoc ploutví - výrůstek na ploutvi
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co by to mohlo být za nemoc a jaké léčivo použít. Zhruba před měsícem se objevil výrůstek. Byl dlouho zbarvený stejně jako ploutve, ale asi před týdnem začal tmavnout. Pozoruji změny v chování. Více se schovává, ploutve jsou povislejší a týden už nestaví hnízdo. Jinak žere a u zrcátka se čepýří. Ploutve se nikde nerozpadají.
Viz přiložené foto.
Děkuji za pomoc.
M.
Na fotce, to přiznávám, to vidět není. Ale plíseň to je.
Do té doby, než jsem ho dala do tohoto akva, tak byl v bettárku stydim , lila jsem tam vodu z petlahví a žádné problémy neměl, takže to možná bude tou vodou ze studně (měli jsme tam E.colli a možná ještě máme), tak ho asi dám do menšího akva (karanténa) a doleju tam vodu z petlahví. Pak znovu založím akva a počkám fakt měsíc.
Já bych tu vodu měnil denně 1/3 a nekrmil bych. Použil bych třeba torben, není to lék ale mohlo by se to lépe hojit.
Jsi si jistá že to je plíseň? Z fotky (koukám na mobilu) to zřejmé není.
Někdo ti možná doporučí sůl ale s tím já nemám žádné zkušenosti.
Je to pod názvem nádrž pro bettu (omylem 2x)
Ahoj, stále platí to co ti napsal Ctibum.
ctibum napsal:
Bude nezbytně nutné, pokud chceš opravdovou radu, se zaregistrovat a založit prezentaci nádrže. Vyplň co nejvíc pravdivých informací a přidej celkové foto...
Klíčové jsou podmínky v nádrži. Bez informací se asi moc nehnem.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 100
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 101124x