Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 53 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2014 10:34 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Kateřina
V akváriu, které nemá filtr, je zapotřebí měnit dlouhodobě část objemu vody OBDEN. U týdení výměny je to pak selekce, která ryba co vydrží. Týdenní výměny vody jsou vhodné v nádržích s filtrací. Nespotřebované krmivo ihned odsát a krmit střídmě. Z těch fotek nevidím, jak vážný ten rozpad je. Jsou konečky ploutve černé a rozpadají se? Jak rychle to pokračuje?

V méně vážných případech se poškození ploutví léčí jen kombinací zlepšení podmínek (ty výměny části vody obden) v kombinaci s Torbenem (rašelinový výluh aplikovaný podle návodu).

Ve vážnějších případech opravdové bakteriální infekce se dá nasadit léčivo eSHa 2000, které často moc dobře zabírá. Nekombinovat se žádným jiným přípravkem na úpravu vody ani s rašelinovým výluhem.

Názory na zasolení u bett se různí, obecně ta sůl mění vlastnosti vody na takové, které pro betty nejsou přirozené. Snad bych teď tu sůl vypustil.

To "důkladné vyčištění" každý měsíc taky dělá víc škody než užitku. Užitečné niftrifikační bakterie, které proměňují organický odpad v akváriu na neškodné látky, se tím vyčištěním důkladně vyhubí a biologická rovnováha se pak v nádrži nenastolí.

Začti se do sekce článků pro začátečníky na těchhle stránkách a zjistíš, jak to dělat trochu zdravěji pro ryby.

Nakonec, akvárium s objemem 6 litrů je pro bettu trochu malé. Dá se tak chovat, ale vyžaduje to opravdu vědět, co a jak dělat a je to hodně nestabilní prostředí, ve kterém se kdykoliv může cokoliv nepříjemné přihodit. Na druhé straně, je však dobře, že má beťák živé rostliny. Jestli by ještě byly nějaké plovoucí, bylo by to ještě lepší. Hodně zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2014 10:22 Žena Turbínka [2558] Re: Kateřina
V první řadě klid, o BRP se dle fotek rozhodně nejedná. Nasadila bych vodoléčbu 1/2 vody denně a přidávej nějaký rašelinový výluh dle návodu na obalu např. Torben a přestaň solit. Píšeš, že topíš zářivkou? Jakou má voda teplotu? Je akvárium zakryté?

Ohledně údržby - to je dost hrůza co provádíš ;-) Zkus to trochu jinak. V akváriích kde nemáš funkční filtr měň 1/3 vody denně nebo ob den, těmi výměnami vody supluješ nefungující nitrifikaci. Úplně zapomeň na tu kompletní "čistku", je to absolutně zbytečné a kontraproduktivní, tím zabíjíš i těch pár živořících bakterií co máš ve dně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2014 10:11 Kateřina – Rozpad?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj všichni,
mám na Vás prosím dotaz. Mám bettu asi měsíc a půl, je sama v akvárku 6l. Má tam dvě živé rostliny. Krmím ji 2x denně, krmiva střídám. Od suchého má 2 různé značky, krmím i mraženým a ještě dostává sem tam nějaký doplněk stravy pro betty. Akvárku měním vodu 1x týdně a 1x za měsíc vyndám uplně vše a všechno to proplachuju. Mám ještě dvě další akvárka -6l a 16l a krmení a čištění probíhá uplně stejně, přičemž větší akva má ještě topení a vzduchování. Malá akvárka jsou vyhřátá od zářivky. Ostatní ryby jsou zdravé.
Všechno bylo v pořádku až do minulého víkendu (viz obrázek 2) kdy jsem si všimla, že se mu takto slepily ploutve.
A takto vypadá teď :(
Zkusila jsem sůl, ale zatím nic. Má vůbec cenu se snažit, nebo je to pro něj zbytečné trápení?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:44 R Muž romant [27987] Re: palko150
Pro boha jen to nééé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:44 Žena Turbínka [2558] Re: Turbínka
Turbínka napsala: Dej si samotnou do těch 7 l
Turbínka napsala: samec ji akorát dodělá

Zkus hádat hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:40 palko150 Re: Turbínka
A to mam dat aj samca do toho 7L akvarka s tou ssamicou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:36 Žena Turbínka [2558] Re: palko150
Parmičky a betty nejsou vhodná kombinace, parmičky jsou potvory a dříve či později budou bettě okusovat ploutve. Je-li ryba divná už při koupi tak jí evidentně něco bude a samec ji akorát dodělá. Dej si samotnou do těch 7 l, denně měň vodu, přidávej nějakou rašelinu a třeba ji zachráníš, ale nedělej si velké naděje, v současném akváriu půjde na druhý břeh rozhodně rychleji...
Menším akvárkem jsem myslela 54 l a méně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:35 R Muž romant [27987] Re: palko150
Já myslel že jí chceš zachránit a né zabít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:33 palko150 Re: Turbínka
V tom co mam v prezentaci, aj parmickamy. Ale ona bola cela divna, stale strkala hlavu do strku ako pstros. Nemali by byt spolu stima parmickama? Pretoze ak treba mensie akvarko, aby sa spoznali, mam take 7L. Ak si mislela ze treba mensie akvarko?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:28 Žena Turbínka [2558] Re: palko150
V jakém akváriu je máš? V tom v prezentaci s parmičkami? Nebo v jiném, jak je to velké, zarostlé, atd.?
Je důležité mít pro samici nejen dostatek úkrytů, ale také si ryby musí povahově sednout. Ve větších nádržích je lépe chovat samce a dvě smaice, aby svoji pozornost rozptýlil mezi obě dvě, ovšem já zastávám názor, že nemá-li chovatel ambice odchovu je lepší chovat jen jedno pohlaví, aby se zamezilo domácím zabijačkám.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:28 R Muž romant [27987] Re: palko150
Dát pryč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:25 palko150 – nedam si rady
Ahojte. Mam v akvarku bettaka. Ale zdal sa mi taky osamely, tak som mu kupil bettacku a on si mysli, ze to je samec. Lebo vzdicky ked ju vidi rozvinie tu plachtu co ma na ziabriach a zautoci na nu. Ja si neviem dat radi. Stale je skovata pod kamenom a nic nechce jest. Prosim poradte mi. Dakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2014 10:49 Žena lilitko [224]
Ja mám v mojom 10-litrovom závesný Blau FM60 a lepší som ešte pri bette nemala a to už som ich mala interných niekoľko.A stál ma asi 12€. Akurát som vymienala molitán,povodné kusy boli žalostne málo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2014 00:27 JoKa Re: Pavla
Do 12l akva se dávají filtry v kategorii "bublifuk"... A do tvé "litráže" bych osobně dal například toto: www.akvarista.cz/…
Ale musíš k tomu dokoupit vzduchový kompresor: www.akvarista.cz/… a zmiňovaný výkon omezíš obyčejným škrtítkem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2014 00:07 Pavla ploutvičky
Děkuji všem moc za rady, beru si je k srdci. Dnes jsem koupila bactopur direct. Beťák šel do separé lázně na půl hodiny a do akva jsem dala též podle návodu kousek prášku. Máte s tímto přípravkem někdo zkušenosti a poradíte co dělat dál?
Filtr koupím nový. Máte někdo nějaké doporučení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 22:53 JoKa Re: Pavla
Pokud ten filtr nejde ztlumit, nebo i po úplném ztlumení na nejnižší výkon, stále honí beťáka "jako nudli v bandasce" tak nepatří do tvého akva, ale do většího...
V takovém případě pořiď filtr se slabším průtokem.
Ideálně s průtokem (pro beťáka, který protiproud zrovna nemusí) 2x větším než je čistý objem akva a i tak ho zaškť, jen ať voda cirkuluje, nikoli dělá vlny...
Věř mi, už jsem o jednoho, doslova výstavního, beťáka přišel, protože jsem se naivně domníval, že to spravím výměnama vody... Beťák rád čisto a teplíčko
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 22:37 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: romant
No áno, lenže v mojom prípade preváram cca 1,5 l vody z 15 l (po celonočnom stáni sa mi vaňa vody zohreje max na 18 °C, i to len v lete), tak i keby sa vyvarila všetka alkalita, tak klesne len o cca 10 %, čo u mňa s alkalitou vody cca 7 nemôže byť problém. Inde to však problém byť môže, proti tomu nenamietam. Faktom však je, že keď som to svojho času skúšal zmerať testami, tak som po krátkom povarení vody rozdiel v alkalite testami nezistil...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 22:02 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Pavla
Filter plesnivel zrejme vypínaním na noc, alebo sa vypínal na prestávky. Môžem sa mýliť.
Nejde vývod filtra otočiť oproti stene akvária?
Vodu stačí nechať odstáť, začína vykurovacia sezóna, tak by som nechal odstáť v blízkosti radiatoru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 18:06 R Muž romant [27987] Re: slavko
Ještě jednu nectnost to převáření vody může mít a tím je, že se převářením snižuje, odstraňuje alkalita a to nemusí být zrovna vhodné pro stabilitu celého systému a když přihlédnu k tomu, že betty jsou většinou chovány v nádržích s menší litráží, může se tento problém násobit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 17:45 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: romant
Súhlasím, že vodu netreba prevárať, ale mne sa ako jednoduchý spôsob ohrevu osvedčilo odobrať z vedra odstátu vodu, nechať ju zovrieť v konvici a šup naspäť do vedra. Výsledkom je voda tej správnej teploty - len treba skusmo zistiť pomer.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.10.2014 06:01 R Muž romant [27987] Re: Pavla
Ty rostliny vyndej z těch košíčků a bez té vaty zasaď. Krm jenom velmi opatrně, vodu měň klidně denně, nemusí být převařená, stačí jenom ten den odstátá a vytemperovat na shodnou teplotu jako v akváriu. Pokud nejde filtr regulovat, bude to zřejmě nějaký "honič vody", nebo-li velkej výkon a malej objem filtračních hmot, což by šlo řešit tzv. roztřikovací rampou, ale já bych se přimlouval za klasický řešení filtrace pomocí tzv. bublifuku(vzduchovací motorek a molitan). Jinak za ty výměny ode mě rozhodně pochvala, kolegyně se hluboce mýlí, když píše o tom že vodu není nutné měnit tak často. Tou častou výměnou vody supluješ činnost té nefunkční filtrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 23:34 Pavla Re: Imii
Filtr jsem přestala pouštět, protože beťáček lítal po akvárku jak "nudle v bandasce". Takže měním obden 1/2 vody, ne každý den. Léčím preventinem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 23:21 Žena Imii [45] Re: Pavla
Proč byl filtr zaplísněný ? Vy jste ho snad nezapínali?

Měnit vodu každý den bez dodání léčiv mi také nepřijde vhodné (vždy se častěji mění voda pouze když se léčí)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 22:16 Pavla Re: cezarmilan
Fotka k příspěvku Podmínky - Teplota 28°c a je stálá. Měním vodu (převařenou) obden 1/2, protože jsem vytáhla filtr. Byl totiž celý zaplísnění. Na dně modrý písek a kameny. Název rostlinek si nepamatuji, takže to raději vyfotím. Jsem začátečník. Je to má první rybka, takže jsem výměnu vody podcenila, proto ta plíseň asi. Krmivo - koretry mražené a granulky pro betty.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 22:00 R Muž romant [27987] Re: Pavla
Budou s největší pravděpodobností zlobit bakterie, tedy pokud něco řešit, tak antibakteriální zásah, ale je otázkou, kam to povede, neb si myslím, že tam bude hrát svojí roli i stáří ryby. Uvidíš co k tomu bude mít někdo další.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 21:57 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Pavla
Chce to viac opísať podmienky v ktorých ho máš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 21:36 Pavla – ploutvičky
Fotka k příspěvku Zdravím, prosím o radu jak nejlépe léčit beťáčka, který prodělal plíseň. Léčím několik dní preventinem a výměnou 1/2 vody obden. Teplota 28°c. Plíseň zmizela, ale ploutve jsou stále horší a horší. Od včera je apatický a míň žere. Včera se obracel i na bok, když byl v klidu. Myslela jsem na nejhorší. :-( Dnes žral, ale opět si hned zalezl.Stáří bohužel nevím. Přikládám fotku a předem děkuji za rady. Pavla
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 20:32 R Muž romant [27987] Re: Denisa
Mít teplotu min. 25 st a měnit, měnit, měnit vodu a to denně min. 1/3 objemu akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 20:27 Denisa – jak poznam že je nemocná?
Dobrý den .
Mám otázku toto pondělí jsme si koupily bettu a dneska je středa je pořád v rohu akvarka a nejí a má vykulené oči,nevíme co sní máme dělat nechce plavat nic a když už plave tak jenom chvilinku a pak de zase zpátky do rohu ,prosím poraďte nám co máme dělat děkujeme :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 13:12 Muž TitanArmy [4] Re: michalt
Fotka k příspěvku Takhle spočívá. Někdy si sedne na rostliny. Jinak plave normálně. Nijak nakřivo, nebo trhavě.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 13:03 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: TitanArmy
Nebyl bych si tím tak jistý. Těch 23-24 C není dlouhodobě vhodných, ale jestli je taková teplota stabilní a neskáče, nemusí to nutně vést k popsanému chování. Zkus vyměnit tu 1/3 - 1/2 objemu vody několik dní po sobě a bude se vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 12:48 Muž TitanArmy [4] Re: michalt
To asi bude teplotou teda. Má JEN 23-24°C. Ancík a neonky půjdou, to už je rozhodnuté měsíc. Jen nevím, kam s nima.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 10:05 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: TitanArmy
Obecně, pasivita sama o sobě u betty asi není příznakem nemoci, ale dobrým varovným signálem, že je dobré mít se na pozoru a sledovat jiné případné příznaky nemoci. Fotka by mohla napovědět víc.

Jaká je teplota v nádrži? Byla již výplata :-) - má topítko? Betty někdy leží u dna, když je jim zima. Teplota by neměla být nižší než 25 C. Zkus vyměnit 1/2 objemu vody za odstátou vytemperovanou a podívej se na reakci, jestli beťák "neožije" a nebude aktivnější. Taky se takhle někdy projevuje mírný nadbytek CO2 ve vodě, ale to by podobně reagovalo víc ryb.

Bál bych se o kvalitu vody, mít ancáka v 54 litrech mi přijde mírně za hranou toho, co nádrž snese. Vyměnil bych jej za 5-6 otíků (otocinclus affinis). Taky pro ty neonky to není optimální, jsou to plavci a mají rády delší akvária. Taky ten ancák jim může snižovat kvalitu vody (nedokonalé trávení). Fungovat to nějak může, ale přijde mi to nestabilní osádka, která si časem říká o problémy.

Takže podle dostupných informací se mi zdá, že příčina polehávání může být někde v kvalitě vody. Ale i jestli tomu tak nebude, toho ancáka bych dal pryč a o neonkách bych alespoň pouvažoval, jestli je nevyměnit za jiné ryby, které se do daného objemu hodí víc (neonky modré nebo nějaké razborky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 08:54 Muž TitanArmy [4] – nevím
Mám svou první Bettu. Je normální, že často odpočívá na rostlinkách, nebo na dně v rohu akvária?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2014 22:11 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: palko150
Podle toho, co vidím v prezentaci, by neměl být problém přimáčknout ten molitan pořádně do rohu k oběma stěnám, aby vůbec nebylo místo, kam by se mohla ryba "nacpat." Obzvlášť, když se takový incident opakoval, mohl by jednou pro rybku dopadnout opravdu špatně.

Ty šupiny dorostou, jestli bude odpovídající kvalita vody. Taky kvalitně a mírně krmit pestrým menu, ať je taky správná výživa (sušené, mražené, živé - jestli je možnost).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2014 21:30 palko150 Re: michalt
no vona tam asi taky druhi krat lozi ale ja si mislim ze to je zvedavostou pretoze ta moja je strasne zvedava vies a dorastu jej tie supiny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2014 20:49 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: palko150
Případně přidej rašelinový výluh (třeba Torben). Můžeš častěji měnit 1/3 objemu vody (třeba obden) a dočasně přitopit na 27 - 28 C, abys snížil riziko případné bakteriální infekce.

Ty malé mezery kolem molitanu jsou zrádné, betty jsou hodně zvědavé ryby a rády se prodírají tenkými průchody. I když je v nádrži všechno v pořádku, někdy prostě chtějí vědět, co je za rohem. Když jsem si domů přinesl samičky betty, za pár dní jedna zjistila, že nemám molitan filtru zcela přitlačený ke stěně nádrže. Vplula nějak do té malinké mezery a pak nevěděla, jak se dostat ven. Vysvobodil jsem ji včas, ale od té doby si dávám pozor, aby takové mezery v nádrži nebyly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2014 20:19 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: palko150
Je dosť možné, že za molitán sa schovávajú rybky ak niečo nieje v poriadku z vodou. Takže ak je voda v poriadku šupiny sa zhoja
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2014 19:52 palko150 – betta splender
Ahojte. Ja sa chcem spytat. Moja bojovnica bola za molitanom a ma osuchane supini. Dorastu jej tie supini?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2014 09:31 Muž michalt [737] - Miniakvária – Zvláštní útvar pod tlamkou
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, chtěl bych Vás poprosit o radu s problémem, který se objevil u našeho beťáka. Máme ho asi rok a dva měsíce. Uvědomuji si, že to může být prostě věkem, ale stejně, chtěl bych mu zkusit pomoct.

Včera jsme si všimli, že pod tlamkou má dvě jakoby visící šupiny. Dnes ráno jsem si všiml útvaru pod tlamkou na fotce. Za noc to trochu povyrostlo. Nevíte náhodou, co by to mohlo být a jak to zkusit léčit? Nevypadá to jako zaplísnění ani jako poranění, spíš jako nějaký výrůstek.

Několik "visících" šupin v té oblasti již měl několik týdnů zpátky, za noc to zmizelo. Teď se za noc vytvořilo tohle. Jinak je beťák trochu méně aktivní, ale připadalo mi to přiměřeně věku, méně aktivní začal být asi měsíc zpátky.

Samozřejmě, budu častěji měnit vodu a zvednu teplotu. Otázka zní, jestli mám pokračovat v přidávání Torbenu nebo jestli mám zkusit aplikovat eSHa 2000. Napadlo mi, že když to nevypadá jako plíseň ani poranění, může to být jen bakteriální infekce. Jenže na tu to taky nevypadá.

Děkuji za každou radu a přeji hezkou neděli.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2014 10:36 boři Re: Turbínka
Ano, jinak se zdá v dobré formě palec Přitopíme, budeme častěji měnit vodu a uvidíme... taky ty plovoučky bychom mohli pořídit, pravda hmm Moc děkuji za tipy :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2014 00:27 Žena Turbínka [2558] Re: boři
O akváriu nic nepíšeš - litráž, údržba, spolubydlící, filtrace, topení, atd. Vidím jen nějakou plastovou rostlinu, která má pro akvárium jen velmi sporný dekorativní efekt a hrubé dno. Klučík už má docela solidní věk, může to být už jeden z problémů stáří. Nic nezkazíš tím, že mu hezky zatopíš postupně ke 28 °C (akva by mělo být zakryté), budeš častěji měnit vodu (po dobu týdne 1/3 denně) a přidáš rašelinový výluh (např. Torben) a uvidíš zda se ploutve budou zlepšovat. A určitě by neškodilo přidat živou zeleň a nezapomínej na plovoucí rostliny, které betty milují.
Dle fotky jinak nic krom ploutví nevidím - břišní dutina v normě, žádný viditelný parazit či plísně, ale jak říkám, ber to tak, že už to není zrovna nejmladší jedinec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2014 00:13 boři – zkroucené konečky ploutví
Fotka k příspěvku Ahoj, přikládám fotku našeho betyňáka... máme ho 2 roky, poslední dobou sleduju povadlejší ploutvičky, konce jakoby zkroucené... Možná je to věkem??? Podmínky v akvárku prakticky celé 2 roky stejné Díky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2014 23:47 Žena Turbínka [2558] Re: Pavla
Když vyměníš celou vodu, je to pro rybu, když ji tam znovu dáváš, šok z nového prostředí, tím akorát leješ olej do ohně. Jestli je tam už chlupatá plíseň sáhla bych rovnou po té eSHe 2000, je to šetrné léčivo. Malachytová zeleň není dle mě dobré řešení. Je tu ještě možnost použít pomerně účinné antibiotikum - Bactopur direct, ale cena tohoto přípravku je mnohem vyšší než ryby (to u většiny léků), při použití Bactopuru léčit v separé nádrži bez rostlin dle návodu. Proč v jiné nádrži - zabíjí všechny bakterie i ty užitečné a pro chod akvária potřebné.
Jinak takovéhle potíže nevznikají jen tak z ničeho nic, ve většině případů je to problém s podmínkami v nádrži. Máš-li filtr měnit týdně 1/3 vody, není-li filtr měnit denně nebo max. ob den 1/3 vody, vhodné přidávat třeba rašelinový výluh (Torben), hezky topit, akvárium by mělo být přikryté, aby se ryba nenachladila, pěkně zarostlé živou zelení a futrovat pestrou, kvalitní stravou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2014 23:16 Pavla Re: Turbínka
Fotka k příspěvku Vodu jsem vyměnila celou, tak doufám, že to nebude problém! :-( Jinak těch 28°C má. Taky mi bylo doporučena malachytová zeleň, nebo cokoliv na plíseň. Ala zkusím teda eSHa 2000. Fotka není kvalitní, vím, zkusím jinou. Sice není o moc lepší, ale změna na ploutvi je tam patrnější. Je ve spodní části pod ocasní ploutví, červeně zbarvené. Vypadá to jako by část ploutve chyběl, ale je to ta plíseň (potvora chlupatá). Jinak děkuji za radu. ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2014 18:02 Žena Turbínka [2558] Re: Pavla
Vodu nikdy neměň komplet, ale jen část! Ten útvar, který popisuješ na fotce nevidím - buď lepší fotku nebo nápovědu pro slepé. Nesolila bych, raději bych zvolila denní vodoléčbu (1/2) objemu s přidáváním Torbenu (rašelinový výluh) a pěkně beťáčkovi zatopila na 28 °C. Když nebude znát do pár dnů viditelný progres k lepšímu sáhla bych po nějakém antibakteriálním léčivu např. eSHa 2000, ale žádné preventiny nebo multimedikaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2014 17:56 Pavla – Zřejmě plíseň
Fotka k příspěvku Dobrý den,

mám prosbu. Moje Betta má zřejmě plíseň nebo nějakou houbu na spodní ploutvi. Vypadá to jako průhledný kulovitý nazelenalý chomáč čehosi. Prosím poradí někdo, jak ji vyléčit? Mám ji asi měsíc a je ve 12l akvárku. Zatím jsem komplet vyměnila vodu a přidala sůl. Předem moc děkuji za rady.Přikládám i foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2014 17:01 R Muž romant [27987] Re: Szomin
Fakt těžko soudit, ale pro kontrolu, telotu na min. 25 stupních a častější výměnu vody, klidně denní 1/3 objemu akva. To akvo je čerstváček a je docela možný, že se dostavil klasický efekt(tzv. syndrom nového akvária) po přidání producentů N látek a ty lítají jak veverka v bubnu, což se rybě zákonitě nelíbí a proto ty výměny vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2014 14:20 Szomin – vodnatelnost
Mému beťákovi se pouhých pět dnů od vypuštění do AQ zježilo několik šupin na hlavě a dnes ráno se mu u oka v oblasti zježených šupin objevila tečka. Bříško beze změny, plave normálně a potravu taky přijímá bez problémů. Myslíte, že je to vodnatelnost? Bohužel se mi nedaří udělat fotku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 19:49 Žena Turbínka [2558] Re: TitanArmy
Má trochu potrhanou hřbetní ploutev. Je možné, že je to nějaký následek oděrky od prodejce, doufám, že to nebude nic vážnějšího :-)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [53] ...... 99 100

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=2601