Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 77 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2012 10:18 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Nikoliska
Jak často jim měníš vodu a kolik? Jaká je v něm teplota? Hádám že topítko nemáš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2012 10:16 Nikoliska
Ahoj, chci se zeptat na radu.
Mám 3 týdny akvárko (25l) v něm jednu Bettu a 3 paví očka. Všichni byli čilí,betta byla i ta nejprůbojnější ale něco se zeměnilo. Najednou se hodně schovává u filtrace,hlavou dolů nebo naopak a ani se nehne.Když ji člověk nějak "vystraší" tak vyplave,ale jen pro vzduch nahoru a zas zpět zaleze.Vločky nejí :( na ploutvech,ani celkově nepozoruju žádnou vadu,změnu,ale je mi divné že nejí a schovává se.Je možné že je problém nižší teploty vody v akvárku jak v pokoji,může to hrát roli?Nechci aby mi odešla :(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2012 20:24 R Muž romant [27987] Re: lopuchojd
Tak je to sice mázlý, ale tohle bakterka nebude. Díval jsem se do Tvojí prezentace a nelíbí se mě tam ten filtr, to je kategorie tzv. honič vody, nebo-li velkej výkon, ale nicotný objem filtračních hmot a tudíž bych ten filtr vyměnil za klasiku v podobě čerpací hlavy a kostky biomolitanu. Mrkni do vlákna jaký filtr, je tam spousty odkazů. Tvoje nádrž s živorodkama a betou tu účinnou filtraci potřebuje a řekl bych, že potom nestačí ani ta týdenní výměna vody, jelikož ten filtřík nestíhá. Jinak tu případnou výměnu nedělj kus za kus, ale nech oba dva měsíc běhat společně a vyměň to teprve po tom měsíci, co se ten nový dostatečně osídlí nitrifikačníma bakteriema.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2012 20:19 Muž lopuchojd [10] Re: romant
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Fotit rybu je opravdu umeni ale snad se z toho neco bude dat vycist
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2012 20:10 R Muž romant [27987] Re: lopuchojd
Může to být pokročilejší fáze problému jenž se jmenuje bakteriální rozpad ploutví(BRP) a na tu vodoléčba už nezabere, ale chce to použít nějaký antibakteriální léčivo, ale před tím by to určitě chtělo fotku postižený rybky, aby diagnóza byla přesnější a zvolený lék ten správný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2012 20:04 Muž lopuchojd [10] – ploutve
Ahoj mam podobny problem jako kamen97 akorat ma muj betak jakoby dirky v ocasni ploutvy a hrbetni ploutev ma potrhanou uprostred ploutve jako kdyz vemete papir a riznete doprostred.cim to je?
dik za info
A jestli je to taktez na vodolecbu tak by me zajimalo jak je to mozne kdyz vodu menim pravidelne kazdy tyden pri odkalovani.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2012 16:45 Muž LiborSprysl [9015] Re: marťan
Upřímně? Trápí. Sodovka a je konec...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2012 11:46 Muž Martin99 [0] - MiniakváriaRe: LiborSprysl
Díky moc. Toho sem se bál. A jak asi tak dlouho bude ještě žít? Hlavně jestli se netrápí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2012 11:26 Muž LiborSprysl [9015] Re: marťan
Asi ne a hlavně by byl dražší než nový beťák...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2012 10:19 Muž Martin99 [0] - MiniakváriaRe: katterinecka
Díky moc. Nákej lék by mu nepomohl?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   02.08.2012 10:13 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: marťan
V karanténě mu měň vodu častěji, klidně každý druhý den, ale bojím se že už mu to nepomůže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2012 10:01 Muž Martin99 [0] - Miniakvária – nafouknuté břicho
Fotka k příspěvku Dobrý den,
mám problém s betťákem je už 10 dní nafouklí to břicho se pořád zvětšuje a plave akorát na hladině jinak má chuť k životu žere( spíš by žral pořád proto jsem nejdřív myslel že je jen přežraný). Nyní je v 9 litrové karanténě abych ho mohl pozorovat. Vodu měním každý tyden 1/4 akvária. Ostatní ryby v akváriu jsou v pohodě. Jen mě teď tak napadlo jestli by to nemohlo být tím že jsem po návratu z dovolené zjistil že má odchovaná samička betty není samička ale samec( takže budu muset nák pořešit kam s ním ale nyní je ten nafouklý v karanténě takže v pohodě). Prosím poraďte.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.07.2012 09:23 Muž p7701 [331] - LabyrintkyRe: Snowy
Podle mě ti žádná vodoléčba nepomuže. I když je velice učiná při včasném zavedení. Tvá betta nejspíše trpí infekční vodnatelností. Velmi špatně léčitelné. Duvodu nákazy je několik, takže to nemusí být kvalitou vody. Svou roli muže hrát stres, špatné stravování atd. Neznamená i když je zatim vytální a žere, že to tak bude stále. U jiných nemocí se ryby s počátku chovaj také naprosto normálně a žerou, než nemoc propukne na plno. Takže i když je to kruté, doporučuji rybu utratít. Vím, že jsem tě nepotěšil. Ale přeji hodně štěstí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2012 22:24 Žena Snowy [24] Re:
Měříme testy od Sery, vstupní voda je pitná odstátá z kohoutku na Zličíně. Problémy ale začaly, když byl samec u přítele v práci - centrum Prahy, voda taky odstátá z kohoutku. Ostatní ryby z původního akvária jsou v pohodě, i ktevetkám se dařilo.

V karanténě (20 litrů) je samec přes měsíc. Je tam sám. Voda (odsátí výkalů a doplnění objemu) je každý den, nebo každý druhý. Má tam plovoucí rostliny, okřehek, Limnob. laevigatum, egerii. Je tam i bublifuk. Nepřekrmujeme, dostává granule Tetra rubin, mražené červíky (červená, bílá kom. larva), SAK gold.

V práci se vždy hrozně nacpával (dostali kostičku dohromady), paví oka skoro neměla šanci. Zarazilo mě, že když se týden nekrmilo, začaly problémy s tím zrakem. Jako by měl nedostatek živin. Do dvou dnů po krmení před čumák to bylo ok.

Jak šly týdny, začal nabírat na objemu bříška víc, než je zdrávo. Převezli jsme ho na Zličín, jak se při převozu mrskal, začal kadit. A hodně. Napadlo mě, jestli třeba neměl něco jako zácpu. Trochu mu to na objemu ubralo, ale teď po vyprázdnění nehubne vůbec. Pořád tloustne.

Proto mě napadli vnitřní červi a dali jsme Nematol. No, nic se nezměnilo, když jsme zkusili chvíli nekrmit, žere i okřehek, což mi u betty přijde divné. Zkoušela jsem dafnie, mají prý být na pročištění střívek, ale jako všechny naše betty je fluše.

Už nevím, co s ním. Napadla mě možnost moc měkké vody (260 uS), trochu to přitvrzujeme a začali jsme trochu solit, jinak jsem v koncích.

Ještě bych dodala, že mimo to bříško je to jinak vitální ryba, žádná apatie, i na zrcátko se čertí, chuť k jídlu je pořád.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2012 16:55 R Muž romant [27987] Re: Snowy
Měl jsem za to, že pojem vodoléčba je již dostatečně zdomácnělý, takže znovu. Měnit, měnit a zase měnit vodu, obden 1/3 akva. Konkrétní léky mě nevadí, ale vadí mě(spíš rybám) jejich preventivní používání, to co může nastat jsem vysvětlil v předchozím příspěvku. Když už budeš v tom měření parametrů vody, tak bych přeměřil i vstupní vodu, aby nebyl problém tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2012 15:29 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Snowy
Jaké máš ty testy na NO2 a NO3?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2012 15:22 host Re: Snowy
clanky.splendenspower.cz/…

Koukni skoro dole "Riziko ochorení".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2012 14:26 Žena Snowy [24] Re: romant
A který lék ti vadí?

Plus co myslíš tou vodoléčbou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2012 14:20 R Muž romant [27987] Re: Snowy
Napsal jsem svůj názor, do Tvýho akvárka nikdo nevidí. Za tím "preventivním" používáním léků si stojím a nic na tom měnit nehodlám. On se jistě vyjádří někdo jiný se svým názorem. Já za sebe radím vodoléčbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2012 14:15 Žena Snowy [24] Re: romant
Romane, ale ty NO2 ani NO3 nejsou mimo normu.. Nebyly ani v původním akva a nejsou v karanténě. V karanténě jsou plouvoucí kytky, aby se tam dusík. látky nehromadily, je měněna voda.
Co se preventivně používaného léčiva týká, použila jsem ho pro desinfekci, Nematol jsem použila, protože jsem se domnívala, že potíže můžou být způsobeny červy. Ryba je hodně hladová, jak jsem psala, žere i okřehek - i když je to "masožravec". To je mi divné.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2012 13:30 R Muž romant [27987] Re: Snowy
Tipuju to na nevhodný prostředí, nebo-li vyšší koncentrace N látek a tudíž bych doporučil vodoléčbu a vylepšení prostředí v akváriu třeba přidáním nějakého rašelinového výluhu, olšové šištičky, listy mandlovníku apod. Nastuduj příslušná vlákna.
Edit: To používání léčiv tzv. preventivně, to je velmi špatný a kontraproduktivní postup, který může v konečném důsledku vést k vytvoření rezistence na daný léčiva, který posléze při skutečné potřebě mohou být neúčinná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2012 08:47 Žena Snowy [24] – Stále se zvětšující betta
Ahoj,
mám otázku na stav ryby, s kterou si nevíme rady.

Jde o samce betty, od počátku byl strašně žravý, bydlel v 25 litrovém akvárku s pár pavími oky. Parametry akvárka byly v normě, první problém nastal o Vánocích. Týden nejedli a samec přestal vidět, plus ploutve se začaly třepit. Po najedení se stav do dvou dnů upravil, přidali jsme preventin na desinfekci - pro sichr.

Časem začal přibírat, plnila se mu břišní dutina, šupiny neodstávaly. Dali jsme ho do karantény, tam na chvíli trochu splasknul, ale má tendenci se cpát pořád. Když nedostal jídlo, žral i okřehek. Pořád se mu bříško víc a víc nafukuje, plave teď s obtížemi - asi je to útlakem plyn. měchýře. Není na něm mimo toho nafouknutí nic. Zkusili jsme postupem času (v karanténě je něco přes měsíc) Nematol, kdyby měl nějaké vnitřní parazity. Bohužel to nezabralo. Teď mu dá pohyb hodně námahy, přijde mi, že hůř dýchá. Zkusili jsme pro jistotu i Tremazol, taky bez úspěchu.
Je tu měkká voda (100 mikroS), takže jsme zkusili přisolit i přitvrdit vodu (neperlivá Mattoni), teplota je minimálně 25 stupňů, NO2 je nulové, pH okolo sedmi. Znovu zkoušíme preventin.

Už nevím, co s ním. Žere, není apatický, chuť k životu by byla, ale já postrádám nápad, jak mu pomoci, aby splasknul. Poraďte, prosím, co by ho mohlo trápit a jak ho uzdravit. Moc děkujeme.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2012 20:30 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Jana
koukni na semtexovu prezentaci, tak se těm chudákům bettám daří v chlorované vodě plné těžkých kovů ;-) používat tohle v odchovně tak by musel být milionář
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.07.2012 20:29 R Muž romant [27987] Re: Jana
Ta "chlorovaná voda", když se natočí třeba přes sprchu, tak to může jít hned do akva a bez dalších přirozených podporovetelů. Když chceš tvořit přirozený prostředí, tak se mrkni třeba na huminy, třísloviny, rašelinový výluhy apod.
Těžké kovy? Bavíme se o pitné vodě. Vždyť tu stejnou vodu piješ a vaříš s ní.
Edit: Řekl bych, že Tvoje doporučení jsou lehce ovlivněný masírkou prodejců o nezbytnosti té, či oné nepostradatelné vodičky. Chce to použít mozek a trošku se dovzdělat. Neber to osobně, ale tak jak to píšeš se to sluší doporučit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2012 20:26 Jana Re: Semtex
A chlorovana voda z kohoutku je prirozene prostredi? To radsi pouziju aquatan, nez abych ryby dala do chlorovany vody plny tezkych kovu. Nitrivec jsou prirozeny bakterie, ktere zijou ve filtru. Zadna chemie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.07.2012 19:44 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Jana
Tak zrovna oblázky a písek Bojovnice nepotřebují vůbec.

A nějaký serepotičky do vody taky není třeba dávat, ani předem odstávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2012 19:34 Jana Re: jaj
Prodejci ti nakukaji desne blbosti, aby ti neco prodali.
Bojovnice v akvariu potrebuje: oblazky nebo pisek (ne vapenec), zive rostliny na tvorbu CO2 a kysliku. Dostatecny filtr a topitko se stalymi 26C. Vymenu vodu delame vzdy jen do pulky nadrze, nikdy ne celou. A to tak, ze vodu nechame den dopredu odstat v kyblu s Nitrivcem a Aquatanem. Jinak rybu pridusis dusicnany a dusitany.
Hodne stesti a pokud ses z Prahy doporucuju ti ZOO Branik, tam tomu rozumi a i ti radi poradej. :-)

Btw. tuhle chorobu pravdepodobne zpusobila prave ta otrava NO2. Doporucuju krome tedy veci, co jsem jiz napsala, nastavit topitko na 28C, kup si kapicky ESHA 2000 a zalecuj dle navodu. Krmeni ji kup neco vydatneho treba neco mrazeneho nebo zivou potravu. A krm denne po mini davkach, at ji nezkazis vodu.
Jmeno ty choroby je vodnatelnost oka nebo ichtyosporidium.

A jeste jedna vec: Kup ji kryt na akvarium. Labyrintky se chodi nadychovat na hladinu a pokud tam je zima - nastydnou - infekce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2012 17:18 jaj Re: romant
Hm,už ted sotva plave sad
Ty plastový kytky jsem dostal jako doporučení od prodejce!

Tak díky za radu :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2012 16:51 R Muž romant [27987] Re: jaj
Té rybě už zřejmě nebude pomoci. Dva dny po sobě bych vyměnil polovinu vody a pokud se to nezačne lepšit, tak šetrně utratit. Zamyslel bych se nad prostředím kde je ta ryba chována, ty plastový kytky cosi dávají tušit. Základem je dobrá hygiena v podobě pravidelný týdenní výměny alespoň 1/3 vody v akváriu, pokud není filtrace, tak výměny obden, neřekrmovat a udržovat dno v čistotě a pořídit tam živý rostliny, to jsou dobří pomocníci při stabilizaci prostředí. Klidně jenom plovoucí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2012 16:37 jaj – oko
Fotka k příspěvku Zdravim,
potřeubuju poradit!

moje betta má jedno oko hrozně velké "vypouklé"
Nevíte co stím?

Díky :-|
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2012 22:21 Jana Re: p7701
Fotka k příspěvku tak moje zahadna nemoc/nebo nemoce neustupuje/i. naopak u samecka je po vic nez 24 hodinach od zavedeni lecby bactopurem uz po cele jedne zabre. nedokazu urcit, zda to ma vypoukle jako zdurele pod kuzi nebo je na te kuzi prichycena jakoby plisen. nema to bilou barvu. spis zlutosedou.
druha bojovnice taky bez ustupu. je letargicka a polehava na dne. Navic mi taky prijde, ze to ma o jeden ten vred nebo co to je vetsi!

nema nekdo nejakej tip? cokoli, co by to mohlo byt. prijde mi, ze na zadnou lecbu nereaguji a zaroven, ze u obou ty veci vypadaji jinak.

u te holky to ma jasne ohraniceni, a nema zdurelou vlastni kuzi, jen z rostou takove jasne kulate bradavice bilozlute barvy.
z kluka ten to ma natekle, kdyz se na nej podivam zepredu, ma tam viditelne zdureni a je to uz po cele zabre s tim, ze to nema jasne ohraniceni a je to spis tmavy s povlakem.

samecek:
youtu.be/…

samicka:
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2012 15:21 Muž MrHu [300] Re: Claudia
Začátečníkům je potřeba pomoct, ne je od toho odradit přehnanou kritikou...:-) Tohle už patří do jiného vlákna...Ale jestli chcete mít tohle 10l akvárium, tak tam pořiďte pouze jednoho samečka, bez samiček...Pro více ryb je to malé...určitě by to chtělo pořídit jiný substrát, tohle je pro rostlinky na nic...:-) Nebudu se tu rozepisovat, nejlepší bude pořádně pročíst fórum, určitě tu najdete informací o zakládání akvária pro betty až až...:-)
Např.: rybicky.net/forum/1276-betta-splendens--chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2012 15:11 Žena Claudia [0] Re: p7701
Akvárium byl dárek, jsem tedy v "chovatelství" naprostý začátečník. Pročítám a beru rozumy kde se dá a ráda přijmu každou radu a výtku ;-) Rybkám "životní prostředí" určitě vylepším.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2012 14:34 Muž p7701 [331] - LabyrintkyRe: MrHu
Jestli ano, pak naprosto nevyhovující. Je to malé a opravdu nechápu, co všichni maj s těma mušlema v akva. Nepatří tam a hlavně škodí, esteticky to pusobí strašně. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2012 14:20 Muž MrHu [300] Re: Claudia
rybicky.net/nadrze/15676 V téhle nádrži byly ty 4 betty? Jestli jo, tak doporučuju atlas a nějaké čtení o bettách...:-) Začal bych u velikosti nádrže - to by se mělo asi řešit jako první věc...:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2012 13:03 R Muž romant [27987] Re: Claudia
Nepodceňoval bych ani věk těch ryb. Nevíme nic o Tvé nádrži kde ty předmětný rybky jsou, tak by jistě nebylo od věci si zřídit prezentaci, aby ten kdo poradit chce a umí měl snadnější pozici.
Edit: Nevím-li o jakou případnou nemoc se jedná, tak nepřidávat nic, než pokračovat ve vodoléčbě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2012 13:01 Žena Claudia [0] Re: romant
To jsem v posledních dnech zkusila. Měním jednu třetinu vody denně, v horším případě obden. Mám přidat prevent?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2012 12:58 R Muž romant [27987] Re: Claudia
Nasadil bych vodoléčbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2012 12:56 Žena Claudia [0]
Ahoj, prosím o radu. Měla jsem od půlky května akvárko s jedním samečkem a třemi samičkami. Netuším proč, ale sameček a jedna samička mi před 14 dny uhynuli. Zbylé dvě samičky nejevily problém, měly se k světu, ale teď v posledních pár dnech jen "polehávají", málokdy je vidím plavat a ani se jim nechce moc žrát. Nevím si rady :-(
Díky za případnou radu a pomoc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 23:49 Muž p7701 [331] - LabyrintkyRe: Jana
Určitě nasad baktopur.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 23:47 Muž p7701 [331] - LabyrintkyRe: Jana
Fotka nic moc. Ale tady sul už nepomuže nemáš lepší foto jinak bych nasadil baktopur od sery.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 23:42 Jana – Nemoc
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim, mam nemocnou jednu bettu samicku, ktera je v izolaci uz skoro dva tydny, lecim soli a kapickami na bakterie a houby, ale TA vec na supinach ji nemizi, zasilam foto. Normalne zere i dycha.
Co to je? Pripadne, co na to doporucujete zakoupit?

Druhy problem mam se sameckem, ktery je ted cerstve po treni a asi byl vycerpany a napadlo ho take neco, ten to nema tak markantni a muze to byt i neco jineho. Normalne zere i dycha.
Co je to? A co na to?

Dekuji predem za odpovedi. :(
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2012 14:45 R Muž romant [27987] Re: mao
Máš teď dvě nezaběhlý nádrže, i když to původní akvárium se jeví jako "zaběhlejší", původní filtr, takže bych je dal tam a denně měnil nim. 1/3 vody, nekrmil několik dní vůbec, no a pro příště je lepší než svěřit krmení osobě neznalé, to raději nekrmit vůbec, to je pro akvárium prospěšnější. Zdrarvé ryby vydrží 14 dní bez krmení, bez obav.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2012 14:41 mao – akva x karanténa
Ahoj přihodila se mi nepříjemná událost. Neplánovaně sem šla spát ke kamarádce a řekla mámě ať mi nakrmí rybu a když sem další den přišla domů viděla sem ,že je akvárko celý zakalený žrádlo na všem a moje betta byla úplně bledá a pomalu plavala , tak sem rychle bettu i spoluobyvatele plže vylovila a přemístila do provizorní karanténí nádrže (pětilitrová zavařovačka od okurek). Všechny rostliny jsem umyla a celou nádrž založila znova , a těď bych potřebovala poradit jestli mám bettu a šnečky přemístit do akvária , nebo nechat v karanténě dokuď se akva nezaběhne:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2012 14:22 jackeee Re: katterinecka
Ok, budu měnit. Ty testy mám od eShy..kytky pořídim, není to dlouho, co jsem je vyhodila, abych se zbavila těch řas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2012 13:09 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: jackeee
Určitě teď měň vodu častěji, tím nic nezkazíš a začni nejlíp hned dneska. Určitě bys měla i normálně měnit vodu častěji, když tam nemáš rostliny. Pořiď si alespoň plovoucí.
Kolík jí měníš? Jaké testy přesně máš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2012 10:51 jackeee Re: katterinecka
Mám testy, vodu měním jednou týdně a o filtru toho moc neřeknu, klasický s houbičkou, střední velikost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2012 05:33 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: jackeee
Jak si poznala že je kvalita vody v pořádku? Jak často měníš vodu a kolik? A jaký tam je filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2012 01:08 jackeee
Ahoj, problém s bettou řeším i já. Mám 30L akva, kvalita vody okteplota 27 stupňů, v akvárku dvě betty, každá má svojí polovinu. Nedávno jsem řešila řasy, takže kytky jsme vyhodila a koupila jskousi rašelinu, která mě řas zbavila, nicméně od té doby mám jednoho beťáka nemocnýho. Ploutve má na první pohled v pohodě, ale vypadá to, jako by ho táhly ke dnu, neudrží se dlouho ve vodorovné poloze a dnes jsem si všimla, že se mu jedno očko tak trochu nafouklo a je světlejší, než druhé.Jakoby šedý zákal.Normálně žere, ale téměř bez pohybu, ocas si opírá o topení nebo o písek. Netušíte někdo, co by to mohlo být a jak mu pomůžu?Děkuji za odpověď. Marie

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2012 14:17 R Muž romant [27987] Re: minusek
Pokud je ten její stav jenom fyzického charakteru, tak by se zotavit mohla, ale pokud je sužována nějakou, třeba bakteriální chorobou, tak jí ani tak moc šancí nedávám. Uvidíš, jak na tom bude zítra a pokud neuvidíš zlepšování se stavu, tak bych přikročil k tomu utracení.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [77] ...... 99

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100332x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=3801