Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 10 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2019 16:07 Muž ZDRI [1415] Re: Pierrette
eSHa 2000 sám doma nepoužívám, zatím jsem ho nepotřeboval. Ale v létě jsem ho aplikovat kamarádce na brutálně zaplísněnou Bettu (podobný šok z transportu a studené vody). V zarostlé nádrži má Růžkatec, Anubias, mechy, Microsorium, Malokvětku. Odešli ji jen spodní nahnědlé části Růžkatce a vzdušné kořínky Limnobia, jinak kytky/šneci/ryby vše OK. Bettu vyléčila.

Z níže napsaného nejsem vůbec moudrý, v jaké koncentraci jsi ho aplikovala, ale to už teď není důležité. Rychle bych vyházel špatné části Růžkatce, nechal jen pěkné zelené terminály, (i za tu cenu, že ho tam dočasně bude málo) a důsledně odsál všechen bordel/kal ze dna, doplnil odstátou čistou vodou. Ostatní viz níže. Další dávkování léčiva striktně podle návodu, na skutečný objem vody. Po aplikaci léčiva tam nejspíš bude nabouraná mikroflóra, takže bobden natvrdo výměny 1/3 vody za čistou, odstátou, temperovanou. Betta normálně žere?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.12.2019 19:51 R Muž Anthrax [4739] Re: Pierrette
OK. Alespoň, že to na rybu zabírá, když už to skončilo takovým rozkladem rostlin. Taky to chtělo taky i jiné rostliny než růžkatec. Je skvělý ale spoléhat se jen na jeden druh rostlin může být ošidné.
Pierrette napsala: Lecivu je jedno v kolika litrech se rozpusti.
Rybě a rostlinám to určitě jedno není. Tady jde o koncentraci učiněných látek. Stejná dávka na víc litrů = nižší koncentrace ve které pak setrvale jsou a která je ovlivní. A to samozřejmě hraje roli.
Mimochodem, dusíkaté látky ve vodě neuvidíš, přesto tam mohou být.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2019 18:24 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Anthrax
Anthrax: Potvrzuji. Předevčírem mi Pierrette soukromě mimo jiné psala, že už má skoro 2/3 akvária plné. Jen to už po diskusi nechtěla víc rozebírat.
Pierrette: Tohle je, čeho jsem se bál. Jak vyléčíš rybu - budeš potřebovat rychle přidat nové rostliny. Začni je hledat už teď a skladuj v třilitrovce na okně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2019 16:38 Pierrette Re: Anthrax
Fotka k příspěvku Na zacatku bylo 13l. Prvni den kapani jsme za tyden a pul metodou odebrani a doplneni dosli na 20l.

Lecivu je jedno v kolika litrech se rozpusti. Dokonce ve velmi mekke vode se ma zdvojnasobit davkovani.

Opticky to zvladl ruzkatec co mel pevnejsi "listy". Ten s jemnymi,asi mlady to nezvladl.

Snazime se cistit. Spis je zvlastni,ze voda odsata s necistotami z ruzkatce je zelenkava. Predtim co jsme odsali byla voda cista kristalove. Bud je to chlorofyl s ruzkatce jak se rozpadl(vonela trosku po trave,zhnite ne)

Foto cisteni dna pred aplikaci esha 2000
Edit: Jinak voda z akvarka po tom co ty zbytky klesnou na dno je cista.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2019 16:07 R Muž Anthrax [4739] Re: Pierrette
Je tam rozdíl. Je třeba počítat čistý objem vody. Jirka psal, že máš kolem 13 l vody.
Jestli betta je na tom lépe, tak bych pokračoval kapkou denně, pokud vůbec. Malý objem se snadněji předávkuje a vyvede z rovnováhy. Větší objem je stabilnější. Ale to jsme opět tam kde byli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2019 15:56 Pierrette Re: Anthrax
Dle navodu prepocteno na 20l vody.

1.den 5 kapek
2.den ( 2,4kapky)- dali jsme 3kapky
3.den (2,4kapky )- dali jsme 2 kapky

Bila tecka je mene vyrazna nez pred lecbou.

Spis jestli mame pokracovat v kapani. Zaklad je 3 dny. Ale pisou ze se muze i pokracovat.No asi by jsme nemeli.

Ty znicene ruzkatce odstranene, dno cistime hadickou,no jak se zviri voda,musime cekat az opadane kousky klesnou a sednou na dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2019 15:33 R Muž Anthrax [4739] Re: Pierrette
Tak to mě upřímně mrzí. V jakém dávkování tam ta eSHa 2000 je? Použil jsem toto léčivo v akvárku s růžkatcem několikrát. Ale s takovouhle reakcí jsem se ani náznakem nesetkal. Evidentně na tom nebyl nejlépe... Rozhodně to chce zbavovat dno těch opadaných částí růžkatce a pak několikrát vyměnit část vody po ukončení léčby. Aby nové rostliny nedopadly podobně. :-O
Jak vypadá ta tečka na rybě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2019 15:20 Pierrette Re: Pierrette
Bettě je líp. Zas si obnovil pěnové hnízdo.

Ale ESHA zničila, zatím, polovinu růžkatce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.12.2019 19:07 Pierrette Re: ZDRI, Anthrax
ESHA dána.

Některé věci ohledně akvárka nevím odkud berete. Z těch pár záběrů si představíte teda hodně.

Vodnatec se dával furt pryč jak se ničil, takže již tam už žádný není. Růžkatec je v naprostém pořádku. Žádný nehnil/nehnije nebo podobně.

Konec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   06.12.2019 16:00 Muž ZDRI [1415] Re: JirkaŠčobák
...Pokud krmí tak, že krmivo neskončí na dně, pak rostliny, které tam jsou, odpad utáhnou. V pohodě... Ale houby, není to v pohodě !!!
Podívej se na nová akvárka, ve kterých není žádná ryba, jen bordel z neprosperujících kytek, co to dělá s vodu. A tady čekáš, že se v té bordel vodě zotaví už oslabená, nemocná Betta. Jen proto, abys mohl urputně hájit své metody, které KONKRÉTNĚ ZDE jsou zcela mimo mísu. tone
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.12.2019 15:47 Muž ZDRI [1415] Re: JirkaŠčobák
Dvojnásobné množství vody = poloviční koncentrace produktů rozpadu bordelu a produkce rybou/šneky. Stejně tak pravidelná výměna za čistou odstátou vodu. Koncentrace, které vydrží jiné zdravé ryby, mohou pro (navíc v této nezajeté nádrži) pro načatou Bettu fatální.

eSHa (v doporučené koncentraci):
- rostliny ani šneky nepoškodí, krevetky podle výrobce OK, ale podle zkušeností kolegů část nepřežila
- výrobce tvrdí, že nenaruší mikroflóru, já myslím, že ji dočasně zcela jistě utlumí (což je ale zde pořad menší zlo, než neléčit)
- na tento typ onemocnění podle mě krátkodobé koupele v silnější koncentraci nepomohou

Edit: Kolega Anthrax má rychlejší klávesnici :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.12.2019 15:42 R Muž Anthrax [4739] Re: JirkaŠčobák
Nějaká naděje je. Číslo po mě nechtěj. Záleží taky na dalším postupu. Kdyby to bylo 20 % vody denně hezky od začátku, tak jsme teď třeba někde jinde.
Každopádně, pokud bude pokračovat v nastoleném trendu, tak ryba lekne určitě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   06.12.2019 15:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Anthrax
Super. To vypadá pozitivně.

Pierrette má jednu (1) rybu. Pokud krmí tak, že krmivo neskončí na dně, pak rostliny, které tam jsou, odpad utáhnou. V pohodě. Bojovnice není závojnatka. Pierrette má 13-15l a mění obden 1l. To je jako 20% vody 1x týdně a je to podle mě mnohem šetrnější.

Jaká je podle tebe šance na úspěch s tímto léčivem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.12.2019 15:28 R Muž Anthrax [4739] Re: JirkaŠčobák
Je to relativně šetrné léčivo a to i při zvýšeném dávkování. Není potřeba rybu léčit někde mimo. Ale předpokládám, že Pierrette si napřed přečte příbalový leták a pak až bude řešit případné nejasnosti. Pokud se tedy touto cestou rozhodne jít.

Je to prosté. Koncentrace. Stejná dávka jedu se vydělí dvěma. Dvojnásob vody, znamená poloviční koncentrace bordelvody. To stejné je i výměna vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2019 14:54 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Anthrax
Jaký má smysl jí najednou zdvojnásobit objem vody? I kdyby se to dolévalo natřikrát, považuju to spíš za negativum. Jaký má zdvojnásobení objemu vody v tomto akva podle tebe pozitivní smysl?

Důležitější, než diskuse o zdvojnásobení objemu vody:
Napište někdo Pierrette, jestlí jí léčivo něco neudělá s akváriem a rostlinami. Může ho aplikovat do akvária nebo by bylo lepší léčit rybu ve vyšších koncentracích mimo akvárium? S léčivy zkušenost nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.12.2019 14:18 Silviebaris Re: JirkaŠčobák
Tak jasný,byla špatná,už když ji donesly,ale tak na druhou stranu je ted dobré ty podmínky snažit se vylepšit,a né je ješté zhoršovat...Betta není živorodka... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2019 13:44 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ZDRI
Kdyby se viditelně rozpadala část růžkatce, budu souhlasit, ale z toho, co vidím, se nerozpadá.
Uváděl jsem rozdíl 1 stupeň v mém akváriu a Petra má nižší vodní sloupec (asi 10 cm), než já (asi 20 cm). Proto bude její rozdíl pravděpodobně nižší, než jeden stupeň.
Mluvíme o rybě, která pravděpodobně nákazu chytila dřív, než se k Petře dostala. Možná proto byla z obchodu v modré vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   06.12.2019 13:34 Muž ZDRI [1415] Re: JirkaŠčobák
Jiří, já s Tvými (všude paušálně aplikovanými) tezemi polemizovat nebudu, zde by to bylo OT.
Ale viditelně se rozpadá i část Růžkatce a celkově je tam bordel voda. Pro Tebe je to OK (stačí se podívat na historie Tvých nádrží), podle mě ne a už vůbec ne vhodné podmínky pro načatou Bettu.

A k tomu topení/cirkulaci - jedno zcela konkrétní měření. Před časem jsem po údržbě nezapnul čerpadlo, čistá výška vodního sloupce v nádrži 40 cm, ranní teplota v místnosti 19°C, termostat nastavený na 25°C, rozdíl hladina/dno byl skoro 3°C, což mi zanedbatelné nepřipadá. I když je v této konkrétní nádrži nižší sloupec, rozdíl tam bude a na teplotu citlivější rybě to prostě dobře nedělá. A nemocné Bettě už vůbec ne, kolísání teplot je klasickou příčinou, která snižuje její odolnost. Ale je mi jasné, že speciálně Ty se svých postupů budeš držet za každou cenu... Petro, Tvoje Betta = Tvoje odpovědnost, kterou cestou se dáš, info máš z obou stran... Ale Mňamka už moc času nemá a samo od sebe se to nezlepší...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   06.12.2019 11:41 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ZDRI
Má teplotu 26-27.
Vyhodit limnobium jí radím taky.
Souhlasím, že ryby nemá co nakazit, tak má smysl zkusit léčbu. Pierrette je navíc farmaceut, tak by si snad mohla poradit.

Na téma udržení teploty v celém sloupci vody: Mám akvárium, které vyhřívám o několik stupňů celsia víc, než je v místnosti. Je v něm jedna ryba velikosti menší gupky. U místa s topítkem a ve stejné výšce je teplota téměř identická jako v opačném rohu akvária. Rozdíly teploty těsně pod hladinou a těsně u dna jsou 1 °C - což si myslím, že je podobné, jako v přírodě. Ten jeden stupeň není tak zásadní, abych chtěl v akváriu míchat vodou.

Na téma rostlin: Nepodceňujte je. Když odstraní neprosperující limnobium (které jsem jí ani nedoporučoval), ceratophyllum to utáhne. Vypadá zdravě dost. Zdravé ceratophyllum roste mnohem víc, než se rozpadá. Co se rozpadne, přebuduje do růstu.

Na téma dolití vody: Kdyby mělo její akvárium poloviční výšku, tak je skoro plné. Klid, lidi. Vidíte prázdný prostor a máte před očima, že se musí zaplnit. Honem, honem, honem!!!
ahoj
Jedno akvárium mám už rok a půl nalité jen z poloviny - prostě proto, že rostliny nerostou ze dna tak rychle a nechci ho kvůli nim zaplňovat víc. Funkčnosti to vůbec nevadí. X-krát jsem to takto dělal. Fakt, že s tím nemáte osobní zkušenost a jste z toho nervózní, neznamená, že to je zle.

Ve všech svých akváriích obecně mám za poslední roky jedinou zkušenost s bakteriální infekcí a to u ryb, které jsem se začínajícím rozpadem ploutví už získal. Jeden pár jsem dal do x let staré, stabilní koule a ony se z toho v té stabilní kouli samy dostaly. Bez výměn vody. Jen stabilní podmínky.
Pro stabilitu jsou super malé výměny vody. Klidně i každý den. Právě kvůli stabilitě bych určitě neměnil 1/3 vody a ani nijak vodou nemíchal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   06.12.2019 11:08 R Muž Anthrax [4739] Re: JirkaŠčobák
Tak to se asi neschodneme. Že to nefunguje značí ta tečka na rybě. Samozřejmě, že fungující nádrž nevznikne ze dne na den. Ale už k tomu mohlo být dávno nakročeno. Místo toho přešlapování  na místě.

Měnit litřík, je téměř jak neměnit nic. Neříkám, že by výměny vody rybu spasily automaticky. Ale šance by byly výrazně větší. Na fotkách je jasně vidět, že ten růžkatec ve spodních částech odchází.

To Pierrette: Použil bych bych eSHu 2000. Ale to už je další investice... Ryba rozhodně ještě není na utracení.

Edit: To ZDRI: Říkám to od začátku. Bohužel..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   06.12.2019 11:01 Muž ZDRI [1415] Re: Pierrette
Je tam sama, nemá koho nakazit, nevidím žádný důvod ji utratit.
Za mě bych neprodleně udělat toto (dřív než se její stav bude nevratně zhoršovat):
- ihned zvýšit teplotu na 26-28°C (je to teplomilná Betta...)
- vyházet všechny kytky, které zahnívají
- odsát bordel ze dna (na můj vkus je ho tam za krátkou dobu dost...)
- ihned doplnit vodu v akvárku na plný stav čistou odstátou vodou (stačí několik hodin)
- obden měnit cca 1/3 vody za čistou odstátou, nevidím žádný důvod, proč by odstátá voda v čistém kbelíku měla být závadná
- popř. koupit nový kbelík za 50 Kč snad není problém
- doplnit nějaký minifiltr pro pohyb vody a udržení stejné teploty v celém sloupci vody (stačí i čerpadélko s molitanem)
- rybu pravidelně, leč střídmě krmit kvalitním krmivem, pokud je přijímá, dal bych živé/mražené koretry
- ihned po výše popsaných úpravách aplikovat nějaké širokospektrální léčivo (např. eSHa 2000)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2019 10:10 Pierrette Re: JirkaŠčobák
Děkuju za info!

Poradíme se sestrou. Synovec je přes víkend pryč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2019 09:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pierrette
Peter Tomečko píše: “Ten biely flak na tele. Nie je to krupička, ale bakterka. Ktorá sa rozrastá pod šupinkami a vytvorí sa malý nádor.”
Na otázku co s tím: “Ja to robím radikalne, aj ked je to chovný kus. Ona nech vyskuša nieco od eSHa, SERA.”
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2019 01:19 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Anthrax
Ceratophyllum podle fotky vypadá moc pěkně. Co se rozpadá, je limnobium - tak jak píše Pierrette. Což se nedivím a čekal jsem to. Není tam až tolik živin. Dej ho pryč rovnou všechen.
Možná tam taky na skle je trocha rozsivek, což opticky zbarvuje do hněda. Nicméně ceratophyllum mě připadne být velmi zdravé. Což znamená, že vytahá z vody spousty živin. Bakterie tam už být musí a musí jich být dostatek, jinak by to nefungovalo.
Výměny 1 litr považuju za ok. Nedolitá voda nevadí. Filtr nepomůže. Co neovlivníme, je “naprogramování” bojovnice z předchozího chovu, o kterém nic nevíme. Upřímně nevím, co jsou ty skvrny. Chtělo by to specialistu na bojovnice.

P.S. Oslovil jsem kamaráda, specialistu na bojovnice. Ukázal mu fotku tmavé skvrny. Jak dá Pierrette fotku bílého fleku, pošlu mu ji taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.12.2019 22:59 R Muž Anthrax [4739] Re: Pierrette
Litr za litr, to je opravdu málo. ;-) Chce to třetinu vody denně a doplňovat. Teda spíš chtělo to už od začátku. Pokud nelze odstát v kýblu, tak klidně v PET lahvích, prodávají se i několikalitrové, to je jedno v čem.
Teplota je fajn. Vidím tam i části růžkatce, které jsou na odchodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2019 22:49 Pierrette Re: Anthrax
Fotka k příspěvku Z rostlin se nedaří jen vodnatci. A ten postupně vyhazujem, jak se ničí. Ostatní rostliny jsou v pořádku.

Teplota 26-27°C.

Dno sestra vysávala.

Každý druhý den vyměníme litr za litr nebo i víc.

Ale voda neni dolitá kvůli její divné kvalitě v kýblu. Teď necháváme odstát ve skleněném džbánu.

Filtr bude molitanový.

Zítra sestra pošle nějakou fotku té skvrny.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2019 22:28 R Muž Anthrax [4739] Re: Pierrette
Kolik má akva stupňů? Kolik měníš vody a jak často? Nemáš fotku toho bílého fleku?

Přijde mi, že v na fotce vidím dost bordelu a i částí kytek, kterým se nedaří a rozkládají se. To je přesně to, před čím jsem původně varoval. Určitě takové části rostlin odstraňuj. Proč už ta voda dolita do plna?

Jestli to myslíš s dalším chovem betty trochu vážně, tak pořiď filtr (nic se silným průtokem). A nějaké dno by to taky chtělo. Obojí je osidlovací povrch pro užitečné bakterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2019 22:01 Pierrette Re: Pierrette
Prosím, potřebujeme poradit. Fakt.

A objevil se jasně bílý flek velikosti její šupinky.

Pomoc!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2019 21:40 Pierrette – Neco cerne
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Na spodku hlavicky jsme spozorovali neco cerne. Snad to neni nic vazne.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 15:23 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pierrette
To bohužel je, co mi obecně vadí. Bojovnice jsou spotřební zboží. Doslova. Je velmi nejisté, co se s rybou dělo předtím, než byla koupena.
Kdybych si měl kupovat bojovnici já, znám kluka, který je sám množí. Vyzpovídám ho, jaké měly podmínky a poskytnu jim podobné. Ale toto se u 98% lidí neděje a i ten kluk mi nedávno vyprávěl, jak si od něj jeden člověk koupil letos už po několikáté bojovnici. Když mu uhyne, koupí si novou. Podobně, na Akva.sk, jedna holka vybudovala pěkné zelené akvárium a stejně jí na bojovnice nefungovalo. Po třetí se rozhodla přejít na jiné ryby.
Mám živorodky Skiffia francesae, které víc lidí, kterým jsem je poslal, neudrželo. Podobně jako u bojovnic to asi bude o know-how. Když už to jednou člověk umí, jde to.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 15:05 Pierrette Re: Yirka
Kdyby to náhodou nedala, tak aspoň bude mít větší plavecký prostor (postupně), než kdyby dožila v bettáriu.
Viděla jsem je a je to hrůza. Žádné rostliny, žádné topítko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 14:01 R Muž ctibum [6876] Re: Yirka
Vždycky, když jsem kdysi v PetCentru vyžebral do kelímku okružáky z kytek, tak mi k nim modrou automaticky nakapali...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 12:48 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Anthrax
Možná nebylo během jediného dne, ale zaznamenal jsem, že ho měli v nějakém kelímku bez topení, v místnostech typicky bývá kolem 20 °C, při transportu si taky určitě slušnými výkyvy teplot prošel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 12:04 Pierrette Re: Yirka
Pravdou je, že jsme se se sestrou vyděsily, když jsme zjistili, jak je to choulostivat rybka.

Synovec nevěří, že by se neco mohlo stát.

My počítáme každý den.

Ale pokud to nedá, další určitě nekoupíme v dohledné době.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 12:03 R Muž Anthrax [4739] Re: Pierrette
Teď to chce prostě čas a nezanedbat hygienu nádrže. A zítra zvednou teplotu znovu o kousek, krmit velmi málo. Je to blbý ale moc se toho dělat nedá a výsledek je navíc vždy nejistý.
To _ucx_: Jak jsi to myslel o 5 °C a více? Já vidím změnu o 3 °C. Nebo mi něco uniká?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 12:01 Pierrette Re: _ucx_
Udržuje se 25°C.

Předtím bylo stabilně 22°C

Ale byl rád, že se oteplilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   28.11.2019 11:48 Muž Yirka [9121] Re: Pierrette
Nejen pro tebe:
Ještě jsem neviděl, že by někdo normálně prodával rybku v nějaké divné modré léčivé vodě. Mně z toho spíše vyplývá, že rybka byla nemocná, léčená a prodejce využil neznalosti a v tom stavu ji prodal. O moc více teď udělat nemůžeš, ale nedivil bych se kdyby to nedala. To se prostě nedělá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 11:23 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Pierrette
Vůbec se nediv, ono stačí, že si prošel během jediného dne změnou teplot o 5 nebo více °C v nádrži. Dej mu chvíli čas, aby si znovuvybudoval alespoň nějakou imunitu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 09:57 Pierrette
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den!

Nelíbí se mi co má na vršku hlavičky a kolem tlamičky. Mám pocit, že se to presunulo víc do očí.

HISTORIE AKVA
V pondělí 25.11. přišel synovec večer domů s Bettou.
Než jsme s pomocí kamaráda sehnali zaběhnutou vodu, rostliny, tak byla v divné modré vodě v kelímku kolem 24hod.
Vic se dočtete v prezentaci nádrže.

Akva s rostlinami, bez dna.

Teď je sice akva naplněna jen z půlky. Ale vodu postupně doplňujeme.
Topítko jde od včerejšího odpoledne. Nastaveno 25°C.
Dnes ráno se objevili pěnové hnízda.
Jí, plave bez změny.

Víte někdo poradit, co to může být?


První fotka v kelímku
Druhá fotka po přesunu do akva v úterý
Třetí a čtvrtá fotka teď
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2019 18:16 Muž Lister [169] Re: jitkab
Esha se dá aplikovat klidně i 4, 5, 6 den... V tvém případě bych ještě jednu dávku dal, a následující den vyměň l cca 50% vody a nasadit nové bakterie.

Sice výrobce tvrdí že Esha na filtr vliv mít nebude, ale za sebe můžu říct že cca 14 dní trvá než se filtr zase dostane do do 100% kondice.

Zdrojem potíží mohl být ancustrus i nemoc, v tomto případě asi oboje - sekundární infekce napadených ploutví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.11.2019 23:00 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: jitkab
S léčbou Ti líp poradí ti, kteří Ti poradili s jejím začátkem. Já jen k těm filtrům:

Po skončení léčby, které Ti tady poradí, měň část vody 3x týdně do doby, než se nový filtr zaběhne. Jestli jde o nové akvárium a nové dno, zasahuj do dna co nejméně. Odsaj jen něco z povrchu, žádné hluboké odkalování bych nedělal. Oba filtry nech běžet společně tak 3 týdny. Že jsi z filtru před aplikováním léčiva vyndala aktivní uhlí, je dobře. Už jej tam nedávej (ani původní, ani nové, ani teď, ani později, dokud k tomu nebudeš mít dobrý důvod).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2019 20:46 Žena jitkab [2] Re: lacewings
Tak hlásím, že ancistrus je už v jiném domově, betta je aktivnější (respektive objevuje se už i vepředu a není jen někde zalezlá - je možné, že ji ten ocásek trhal ancistrus když bylo zhasnuto, ona se mu cpala pod jeho oblíbený kořen a tak ji často zaháněl :-)
? Nebo to neni možné a šlo o nějaký její zdravotní problém).

Nicméně dnes je tedy třetí den, co jsem dávkovala eshu 2000. Co teď ? Mám pokračovat ještě nebo to stačí ? Betta se druhý den aplikace eshy zhoršila - ocas se ještě zkrátil a trhal, dnes od rána co koukám se naopak zlepšila (víceméně od té doby co je ancík pryč), ocas je sice značně zkrácen ale vypadá to, že to dál nepokračuje, zahladily se kraje. Odkalit, vyměna vody ?, nebo ještě raději opět aplikovat eshu, či nějaké pospěšné bakterie (např. bactoesex) ? (ale esha by zrejme nemela narusit nic v akváriu).

A udělala jsem dobře že jsem před aplikací eshy vyndala z filtru to aktivni uhlí a nechala jen tu houbu ? Mám tam teď to aktivní uhlí vrátit (samozřejmě nové, ne to původní)?

mlouvám se za moc otázek a předem děkuji za zodpovězení alespoň části z nich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.11.2019 22:07 KlaraC Re: lacewings
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Díky moc za rady, esha exit snad zabírá
Beťák vypadá mnohem lépe, je aktivní, žere, staví hnízdo.
Z tlamky plíseň celkem mizí, ale na boku má bílou skvrnu stále, tam moc zlepšení nevidím. Mám v léčbě pokračovat?
Dnes ráno do akva aplikována 3.davka léčiva, tj. léčení probíhá třetím dnem.
Fakt moc dik!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.11.2019 13:58 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: jitkab
- eSHa 2000, teplotu mezi 28-30,doba léčby 3dny,pokud možno již dnes
- ancika pryč od Betty, hned ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 13:51 Žena jitkab [2] – Betta
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, prosím o radu. Včera jsem odkalovala, a trochu se asi i více hrabala ve dně (potřebovala jsme přendat 2 rostliny). Takže jsme dost zvířila asi bordel v akváriu. Nicméně jsem si všimla, že betta večer se dost schovávala až u topítka (přitom dle teploměru měla vodu 28) a za filtrem a když jsem jí tak trochu donutila plavat blíže, všimla jsem si potrhané ocasní ploutvičky. Přikládám foto: na první fotce je jeste v prodejně (cca počátek října ?), pak na 2.fotce je asi týden po pořízení domů (v té době byla pouze v 25 l akva) - tehdy se jí ploutev rozdělala na cáry, ale ty posléze hned "srostly" do celku, ale i když ta ploutev byla na proužky rozdělená, konce vypadaly pěkně, až do pondělí měla ploutvičku krásnou, a v úterý (včera) večer již ne - ploutev vypadala jako kdyby konce ocásku strčila do drtičky odpadu, nacuplované, otrhané - vyfoceno až dnes, a na fotce se mi zdá, že vypadá ta ploutev lépe než v reálu.

Takže přvní foto je v obchode jak vypadala ploutev predtim, druhe foto je po tydnu u me doma jeste v 25 l akva, a zbyle fotky jsou z dneška (už nějakou dobu bydlí v zarostlém 70 l akva).

Myslíte si, že ji nemám oddělit, něčím zaléčit, nebo mám vyčkat? Je to normální ocas nebo nějaká nemoc ? . Betta se určitě více skrývá, je méně aktivní, ale žere normálně.

Nerada bych něco podcenila.

Děkuji za každou radu
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2019 18:43 Muž Lister [169] Re: lacewings
Díky moc. Píšu si za uši a už se nebudu tak blbě ptát. ;-)

U 2000 je sice napsané, že zabírá proti 18 nemocem a obecně uvedeno proto bakteriím a plísním, ale už člověk už úplně nezjistí, na co přesně.

Takže do arzenálu si pořizuji ještě Exit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.11.2019 18:30 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
- eSHa exit je především na plísně
- eSHa 2000 širokospektrálni forma léčiva, je aktivní pouze na dva druhy plisňoveho onemocněni
- společně mnohdy vysoce efektivní léčiva, při správné aplikaci ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2019 18:04 Muž Lister [169] Re: lacewings
Exit zabírá na plíseň?

Měl jsem zafixováné, že na to je Esha 2000?

Jestli je sameček v akváriu sám, tak bych filtr přehodil do nějaké malé nádržk a nechal ho tam pracovat a v akváriu jen silně vzduchoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2019 14:03 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KlaraC
- plíseň, léčba eSHa exit, 30 stupňů, jeví se to jako odřeniny ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2019 10:51 KlaraC – Columnaris nebo plíseň?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,
prosím o pomoc radu s určením nemoci - našemu betta samci se na levém boku objevila bílá skvrna, zároveň měl bíle ohraničenou tlamu (spíše jakoby uvnitř, žádná vlákna/chomáčky jsem nepozorovala, ani bílá skvrna na těle nebyla "plastická" jako jsem viděla na obrázkách plísňových onemocnění).
Léčím od středy 13/11 bactopurem dle návodu, teplota vody zvýšena na cca 28 C bohužel beze změny, spíše horší, tlamka je nyní jakoby v ní měl vatu. Bohužel jsem nechala běžet filtr i s černou houbičkou, což jak jsem se nyní dočetla může snížit učinnost léku :-(, včera jsem tedy zatím bez výměny vody přidala ještě 11 kapek baktopuru, ale žádný efekt nepozoruji.
Co teď? Je to columnaris (nemoc bílé tlamky), když bactopur nezabral nebo spíše plíseň a přejít např na Sera Mycopur???
Akva je 17 l s filtrací a živými rostlinami, je zaběhlé cca půl roku, od kdy v něm máme tohoto samečka, je v akva sám, do karantény jsem ho tedy nedávala. O akva se starám s nelepším vědomím a svědomím, výměna části vody cca 1x za 14 dní včetně odkalení a údržby skel, začínám, je stále se co učit...
Díky za jakoukoliv odpověď, opravdu bych rybce chtěla pomoct
Klára
 
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [10] ...... 99

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100191x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=451