Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 50 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2015 21:21 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Lenka
Touhletou "karanténou" -flaškou od okurek nebo co to je ,jsi tu rybu akorát dodělala. Pokud chceš nějakou kloudnou radu, je zapotřebí uvést aspon základní údaje o akvárku kde žije, filtarce, topení, údržba....atd.
Viděl jsem ryby v horším stavu a vyhrabaly se. Ale okurkoflašková léčba fakt nezabírá tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.02.2015 21:05 JoKa Re: Lenka
díky a komentáře že jí mám utratit si nechte, díky Obávám se, že jiný nedostaneš, neb tohle je konečná, ta ryba už se jen trápí a nemáš šanci jí zachránit... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2015 20:51 Lenka – Nemocná Betta
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, mám nemocnou Bettu, ze samice se vyklubal sameček, kterému se udělala boule na levé straně tlamky, akvárko mám už rok a nikdy prolbém nebyl, bojovníka mám už pár měsíců a bly zdravý, hodně se projevoval, což ted nedělá, ani nechc žrát, veterinář neporadil, dnes jsem si všimla, že boule/rána? krvácí. Je v karanténě, ví někdo co s ní, už jsem zkusila nějaké zelené kapky z obchodu ale nepomohly... díky a komentáře že jí mám utratit si nechte, díky :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2015 00:22 Davidos Re: Turbínka
Děkuju moc za tak rychlou odpověď. palec
Momentálně mám akvárko přikryté plastovým víkem na dózy. Plovoucí rostliny se mi moc nelíbí, myslíš si že riccia fluitans by byl dostačující? Filtr bych chtěl koupit vnější (ATMAN HF-0100 50l/h). Za týden ho budu mít 200 dní a bohužel nevím jak byl starý když jsem ho kupoval. Asi mu i dost neprospěla ta kompletní výměna vody, tu napravím.
Děkuju moc za radu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2015 23:32 Žena Turbínka [2558] Re: Davidos
K akváriu: Vodu v akváriu bez filtru měň denně nebo maximálně ob den a to 1/2 nebo 1/3, nikdy ne kompletně, můžeš přidávat nějaký rašelinový výluh (Torben). S teplotou problém nemám, 27 °C pro bettu ideální. Filtr nutný není v 10 l bude akorát ubírat rybě prostor a když už tak miniaturní bublifuk. Přidala bych i trochu více rostlin, hlavně plovoucích, "jedna sagitarie jaro nedělá". Krycí sklo sehnat co nejdříve či pro teď něčím přikrýt, aby se ryba nenachladila.
K rybě: Jak je starý? Jak dlouho ho máš? V kondici nevypadá a ten výlet na souš mu rozhodně nepomohl. Zůstala bych u té denní vodoléčby, eSHu bych možná také vynechala. Na to, že tři dny drží hladovku má možná moc zvětšenou břišní dutinu. Spíš než hrášek bych zkusila trochu vydatnější krmivo - živé a mražené potvory, nic proti zelenině, ale v rekonvalescenci bych jej futrovala tím nejlepším možným.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2015 21:27 Davidos – Nemocná???
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Můj Steak mi před 3 dny vyskočil z akvária a všimnul jsem si toho cca po hodině. Nedávno jsem si rozbil krycí sklo a teď čekám na nové. Od té doby se začal vznášet ocáskem ke hladině. Po projetí různých diskuzí jsem nasadil vodo léčbu (jednou za den vyměním 1/3 vody za odstátou) a drží 3 dny hladovku a pak ho začnu krmit zmraženým hráškem, který předem ohřeji a oloupu šlupku.
Poslední měsíc má taky takhle zplihlé ploutve. Nevíte čím by to mohlo být? Pro jistotu jsem dnes začal aplikovat eSHa 2000.

Akvárium mám 10L. Vodu měním kompletně jednou za 3 dny. Teplotu udržuji kolem 27 °C. Dnes jsem dělal testy vody a ta je v pořádku. Filtr ještě nemám, ale plánuju si ho pořídit. Před týdnem jsem mu do akvária pořídil 1 Sagittaria subulata.

Děkuju za pomoc, byl bych rád kdyby byl zas krásný jako před tím :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 23:17 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: JosefVavra
No, ale je mladá ještě.. tak o třetinu menší než samec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 23:02 JosefVavra Re: ondrejD
Ořesně tak, samička je plná. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2015 15:06 ondrejD Re: Amatértom
Mohla by to být jenom vystouplá urogenitání papila. Pokud opravdu nikde jinde žádnou (bílou) tečku nemá, jenom v tomto jednom místě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 14:58 Muž Amatértom [514] - Cichlidy
Ahoj dnes ráno jsem si všiml bílé tečky před řitní ploutví samičky, může to být krupička ? nikde jinde ani na ostatních rybách tečky nejsou
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2015 13:36 Muž Legioix [574] Re: Lenka
Jaké má podmínky? Velikost akvária? teplota vody? Živé rostliny? Filtrace? Topení? atd.

Zatím bych aspon pravidelně měnil vodu aspon 50% každý den i když si myslím, že už je pozdě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2015 13:32 Lenka – Umírá nám rybička?
Dobrý den,

máme betta samce asi dva měsíce, rybička nám před čtyřmi dny málem umřela, byla napadena plísní a už si lehala na bok a vypadalo to s ní hodně špatně, okamžitě jsme vodu vyčistili a rybička se z toho oklepala. Teď byla dva dny v pořádku, ale od včerejšího večera jen visí u dna hlavou dolů, občas chytne takový nějaký záchvat a začne plavat po akvárku jak splašená a pak zase jen visí, nebo si lehá u rostlinky a jakoby spala. Opět jsme vodu vyčistili, plíseň již nemá, tedy alespoň na povrchu...
Můžeme rybičku nějak zachránit, nebo zmírnit její trápení...?
Děkuji za každou odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 20:12 R Muž romant [27987] Re: ladybird
Měnit častěji a lehce zvednout teplotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 20:10 ladybird Re: romant
Má akvárko 8l a je tam sám, jednu kytičku a teplotu má 24 stupňů. Vodu mu každý týden vyměňuji a přidávám "nutrafin" dezinfekci. Mám takhle 2 další samečky a ti nikdy žádný problém neměli...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 20:04 R Muž romant [27987] Re: ladybird
Nevyhovují mu podmínky v akváriu, takže teplotu na min. hodnotě 25 st. Pravidelnou týdenní výměnu vody, pokud není filtrace, tak výměnu vody obden, živý rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 20:04 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: ladybird
Jak je velké akvárium, údržba, filtrace, teplota vody, spolubydlící?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 20:00 ladybird – Nemocný betta
Dobrý den, asi před týdnem jsem si koupila samečka betty. Celý týden byl v pořádku, ale před dvěma dny začal dělat zvláštní věci. Nejdřív hodně polehával a přetáčel se na bok, pak zmatkovitě plaval po akváriu tam a sem (občas i hlavou dolů) a nebo plave vertikálně hlavou nahoru a jen tak "visí" u hladiny. Je mu asi 5 měsíců, prosím, nevíte někdo co by mu mohlo být a co s tím? :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 17:28 yirkaffa Re: michalt
Děkuju moc za radu. Anc zkusím synka přemluvit a vodu budeme měnit pravidelně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.02.2015 15:10 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: yirkaffa
Když k akváriu a jeho údržbě pustíte někoho, kdo jej nezná a neví přesně, co a jak dělá, obvykle zadělává na další problémy. Čištěním a krmením v době nepřítomnosti doma cesta nevede. To mohl být taky případ překrmení posledně.

Do budoucna je v první řadě potřeba zajistit, aby se ryby náhodou nepřekrmily při krátkodobé nepřítomnosti. Zdravé ryby dva týdny bez krmení vydrží bez problémů. Když se nebude krmit, sníží se taky akutnost výměn vody, jednou za čas se vynecháním nic vážného nestane. Akvárium má být dimenzované tak, aby takové situace jednou za čas vydrželo bez zdravotních komplikací. Čili dobrá filtrace a osádka přiměřená velikosti nádrže a s kompatibilními nároky na kvalitu vody.

Ancák v takové nádrži nedělá dobrotu a dělá problémy. Nejen že je to pro něj malé, ale svým nedokonalým trávením taky snižuje kvalitu vody, která v tak malém objemu klesá hodně prudce a zhoršuje životní podmínky ostatním obyvatelům. Jak neonky, tak betty vyžadují vodu čistou, co s ancákem dlouhodobě prakticky nejde. Nevíme, jaký je tam filtr, nevíme, čím je ancák krmen a několik dalších důležitých detailů. I kdyby však všechno bylo ideální, bude díky němu nádrž vyžadovat neustále hodně péče a nejmenší zaváhání může vést k něčemu podobnému, jak se teď stalo Bettě. Ancáka bych poslal plavat jinam a pak bych řešil cokoliv dalšího. Do té doby klidně dvakrát týdně vyměnit 1/2 objemu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 11:22 yirkaffa Re: michalt
Děkuju moc za reakci!
Tak nakonec to bylo rychlé a Betta už se netrápí. Každopádně do budoucna musím zajistit čištění vody i když nebudeme doma. Holt - začínáme. Ona ta samice nevypadal moc svěže od začátku - takže já to osobně vnímám jako úspěch že vydržela 6 měsíců, ale prostě si synek tenkrát vybral takovou. Samec s novou (asi měsíc) samicí jsou vzájemně v pohodě - tak uvidíme. A jen, pro jistotu, ten Ancistrus v nádrži je nějak zásadně špatně? Díky
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 10:05 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: yirkaffa
Z těch fotek nevím určit, co přesně samičce je. Myslím si však, že to nebude jeden problém, ale kombinace víc problémů, které souvisí s přítomností ancáka, dalších bett a dlouhodobě nevyhovující kvality vody.

Odlovení do "léčebné nádrže" bylo namístě. Teď v té nádrži zajistit stabilně teplotu minimálně 25 C, ale nejlíp vyšší, kolem 27-28 C. Zakrýt, aby betta nenastydla, ale ne úplně, aby mohla dýchat. Denně vyměnit 1/3 objemu vody za odstátou na pokojovou teplotu, pořídit rašelinový výluh (třeba Torben) a dávkovat podle návodu. Několik dní krmit jen minimálně, pro uklidnění možno přidat nějakou plovoucí rostlinu.

Nejsem si jistý, ale z těch fotek se mi zdá, že na tuhle samičku v té nádrži něco opakovaně útočilo.

Ancák s tím zbytkem osazenstva v nádrži být nemůže. Kvalita vody nebude stačit ani bettám, ani neonkám. Ta kombinace tří bett asi taky nedělá zcela dobrotu. Sice se říká, že kombinace 1 sameček a dvě samičky je udržitelná, ale závisí to od povahy ryb, často to prostě nejde. Tohle může být ten případ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 00:16 yirkaffa – Beta samice rada
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý večer / den.
Sice jsem se pokoušel přečíst co se dá, ale přeci jenom prosím o radu. Samice Bettky má z obou stran bílé fleky (viz foto) zblízka to vypadá - jako by tam ani neměla šupiny.
Dnes rán osem jí vylovil do velké sklenice, aby neohrozila ostatní rybky. Chci se raději zeptat - jestli to pro ní není horší. Stres a nemožnost topit v malé nádrži - než přitopit z 25 na 28 °C a čistit denně část vody. Nebyli jsme 2 týdny doma a kamarádi krmili, ale nečistili...
Akvárium je 54 l, filtr molitanový, topíme na 25, kytky živé. Akvárium je založené 6 měsíců - měsíc jen voda (1 × týdně měněná) po měsíci jsme pořídili 1 samce betty, 2 samice, 10 neónek a 1 × ancistrus.
Jedny samice betty uhynula na vánoce (nevím jak - nebyli jsme u toho - našel a vyhodil jí kamarád) nová samice a původní samec se mají k světu, ale tahle chuděrka nějak schází.
Ráno ležela na rostlinách a tak tak se zvládala nadechnout. Ta kjsem jí dal do karantény - jenže se teď bojím - jestli jí to spíš neuškodí.

Pokud ste to někdo zvládl dočíst celé a poradíte - díky moc!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 21:24 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: scorpiogirl
Můj odhad příčiny toho problému by směřoval spíš k těm ancákům než k těm rostlinám (i když, samozřejmě, ty rostliny časem taky můžou začít dělat problémy s kvalitou vody). Nedokonalé trávení, biologický odpad, znečištění vody v malém objemu.

Obecně, to vypuklé oko souvisí s plynem, který vyprodukují bakterie v těle ryby. Někdy se objevuje jen při zvýšení koncentrace látek obsahujících dusík a po zlepšení kvality vody se to zase postupně spraví. Ale když je to kombinované s tou krevní podlitinou, když je to v krátké době po léčení jiné bakteriální infekce a když ryba nežere, všechno nasvědčuje nějaké vážné bakteriální infekci. Tohle se "samo" nevyléčí.

Nevím odhadnout, jestli má v takovéhle situaci smysl spíš léčit nebo šetrně utratit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 11:44 Žena scorpiogirl [5] Re: Legioix
Ok obě vydám... Může to mít souvislost s tou nemocnou bettou?

Může mít to očičko i jinou příčinu než bakterku? Nemohl si ho třeba někde poranit?

Mám v akva dočasně dva pancéřníčky kropenaté, v akvaristice nám je prodali spolu s pancéřníčky skvrnitými s tím, že už moc neyrostou... už mají asi 7-8 cm a hledám pro ně nového majitele s větším akva, našla jsem v atlase, že mohou mít až 20 cm. Mohou být příčinou špatné vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 11:41 Muž Legioix [574] Re: scorpiogirl
Ještě ten puškvorec (ta druhá tráva).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 11:38 Žena scorpiogirl [5] Re: Legioix
Hmmm na burze ji tak prodávali... ok takže vyndat? A ještě nějaká tam nepatří?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 11:16 Muž Legioix [574] Re: scorpiogirl
Však to taky není akvarijní rostlina ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 11:15 Žena scorpiogirl [5] Re: Legioix
jak to? poslední přidaná rostlina je ta úplně vpravo zelenou-bílá tráva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 10:58 Muž Legioix [574] Re: scorpiogirl
scorpiogirl napsala: (objevilo se mu to asi den po přidání nové rostliny do akva).
Já když se dívám tak na to akvárko, tak zjištuji, že tam skoro polovina zeleně nepatří :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 10:54 Žena scorpiogirl [5] Re: michalt
Asi před třemi týdny byla v karanténě (akva 25 l) kvůli bakteriálnímu rozpadu ploutví - léčení bactopurem (ne direktem). Má další léčba smysl nebo se jen trápí? Případně jak ji humánně utratit?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 10:36 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: scorpiogirl
Nene, tohle tak snadné nebude. Tohle je bakteriální infekce. Jestli je tam taky krvavá skvrna, může to signalizovat taky zasažení krevního oběhu. Obávám se, že na tohle je eSHa slabá.

Rozhodně vyměnit půlku objemu vody a zlepšit podmínky v nádrži, aby odpovídali standardu, které betta vyžaduje. V tom 54 litrovém akváriu s ancáky být nemůže (pokud je údaj z prezentace pořád aktuální), kvalita vody tam nebude pro bettu dostatečná.

Tohle je u betty nic moc stav a obával bych se, že vyléčení není zdaleka zaručeno. Jistou možností (ne zcela nejlevnější) s velice nejistým výsledkem by mohlo být použití přípravku Baktopur direct podle návodu v separátní nádrži. Ale je tady riziko, že i když léčba "zabere," za několik týdnů nebo měsíců se stejný problém objeví znovu s ještě horším vývojem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 09:12 Žena scorpiogirl [5] – bettak nemoc oka
Fotka k příspěvku Asi před třemi dny se betakovi trochu zvětšila blanka přes jedno oko a dostala takový bělavý nádech. Betak byl aktivní a žral. Myslela jsem že by to mohla být plíseň - už ji na tom oku jednou měl, tak jsem nasadila eSHu 2000. Včera večer už nežral a dnes ráno také ne. Všimla jsem si že má na spodní části toho očička červenou skvrnu (může to být krev?). Co mu je? Díky (objevilo se mu to asi den po přidání nové rostliny do akva).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 21:43 R Muž romant [27987] Re: jaňulka
Plíseň. Použil bych eSHu 2000 a zaměřil se na podmínky kde předmětná ryba je, tedy na teplotu(ne nižší 25 st.), na dusíky(pravidelná výměna vody) s tím souvisí dostatečný množství rostlin a účinná filtrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 18:56 jaňulka
Fotka k příspěvku Co by to mohlo být za nemoc prosím?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 14:37 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Elbereth
ne , to by asi bylo ještě horší (stresové prostředí) , nech ji tam kde je , denně aspon 14 dní měnit vodu (1/3) za stejně vytemperovanou s torbenem , nebo amazonem atd... jak jsme psali
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 14:36 Muž Legioix [574] Re: Elbereth
Neodlovovat jen poctivě měnit vodu (odstátou). Klidně i 50% vody denně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 14:35 Elbereth Re: MonterMonty
Jeste me tak napadlo pokud je akvarium nevhodne nemám rybičku odlovit do cca 2l sklenene nadoby s odstatou vodou a dat ji tam topeni ? Nez se akvarium ustali?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 14:03 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Elbereth
nikdo neví z čeho je to vyrobeno , nejspíše z nějakého recyklovaného plastu -atesty na pitnou vodu to nejspíš ani nevidělo , ted je důležité dbát na kvalitu vody ,kvalitní raději suché krmení a jen třeba obden -můžeš mu na něj kápnout třeba Fishtamin , později až se z toho rybka dostane a akvárko se biologicky ustálí ,můžeš přidat nějakou přírodní dekoraci(kořen mangrovníku, větvičky atd)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 13:50 Muž Legioix [574] Re: Elbereth
Dekoraci bych vyhodil, stejně jako ty kytky co jsou v popředí, protože v akváriu nevydrží. Místo vraku a těch rostlinek bych dokoupil jiné rychlerostoucí a nenáročné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 13:47 Elbereth Re: MonterMonty
Ano, budu zvyšovat pomalu, vím. Ancitrus i šnek už jsou ubytovaní jinde. Opravdu je nutné tu dekoraci vyhodit? Rád jí proplouvá. Nebo ji dát až se akvarium zabehne? Je tam hlavně kvůli dceři, ale samozrejme pokud to bude ohrozovat rybku tak to tam nedam. opravdu se snazim cist, ale je toho opravdu hodně a navíc se informace strašně konfrontuji. Tak chvilku trvá než se v tom člověk zorientuje. Díky za vas cas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 11:59 Žena Turbínka [2558] Re: Elbereth
Sice vyroste, ale je to špinič vody což trochu nesouhlasí s bettími nároky na vodu čistou. Takže jak moc je dobrý poměr čistění/špiněný? Špína vyhrává na plné čáře. Ancíka hned pryč a měň tu vodu denně, nezaběhnutý akvárko, rozlítaný dusíky, to je jako kdyby si nešikovné dítko hrálo se sirkami u benzinové pumpy hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 11:58 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Elbereth
Teplotu zvyšuj pomalu , denně max o 1° at nemá ještě teplotní šok , nastuduj si jak se o akvárko starat , informací pro začátečníky je zde velká spousta
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 11:50 Elbereth Re: MonterMonty
Dekuju oboum za reakce,
ulita uz tam neni. Snazim se cist jak to jde, nechtela jsem jit cestou prazdne sklenene koule ale vim neznalost neomlouvá. Ancitrusa i sneka mi doporucili v obchode ze vse cisti, vim ze vyroste, ale pani rikala ze ho pak muzu vymenit zase za mensiho. Takze je oba daruji. Vodu jsem vymenila ted a teplotu zvysim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 11:27 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: elbereth
Tak můj názor je že cokoli plastového - když to není technika , do akvária nepatří
Tvůj Beťák má zřejmě načnutej plynovej měchýř , proto to plavání našikmo , určitě to nemá od toho že vlez do ulity
bude to nejspíše díky zvýšeným dusíkům ,za které může ten ancák- je to bordelář , dost kazí vodu a do tvého 15ti litrového akvárka rozhodně nepatří , ten potřebuje aspon 80 litrů
takže ancáka darovat někomu kdo na něj má nádrž , betákovi postupně zvednout teplotu aspon na 28°měnit denně 1/3 vody a přidávat rašelinový výluh a u toho se můžeš modlit aby ten měchýř nebyl načatej tak , že už to beta nerozdejchá
další radou je sednout si na prdel k netu a něco si o rybách ,které chceš chovat nejdříve přečíst ahoj
EDIT: a ta ulita jako dekorace - k betovi taky nepatří
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.01.2015 11:21 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: elbereth
Ahoj, v první řadě je teď nejlepší měnit denně nebo obden 1/3 objemu vody za čerstvou odstátou na pokojovou teplotu. To alespoň po dobu 10-14 dnů, než se akvárium zaběhne.

Pro ancáka a bettu je tohle akvárium malé. Při množství odpadu, které ancák vyprodukuje, půjde kvalita vody dolů a betta to časem odnese nějakým onemocněním. Ancák tam zůstat nemůže, je to malé i pro něj samotného. Darovat nebo vrátit do obchodu.

Taky bych se obával, že ten "velký šnek" je ampulárie, která je do tohoto objemu taky nevhodná ze stejného důvodu jako ten ancistrus.

Nechal bych teď v tom akváriu pouze beťáka, obden měnil část vody, krmil jen velice střídmě a pestře, přidal bych trochu rašelinového výluhu (Torben je dobrá volba) a sledoval bych, jak se bude chovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 11:09 elbereth – Tezky zadek
Fotka k příspěvku Zdravím a prosim o radu.
Mam samce betty od vanoc. Vcera vlezl do ulity od sneka(dekorace) a asi uvizl, nějakou dobu tam byl, nez jsem si toho vsimla. Ted kdyz plave a nehybe ploutvema tak jako by mel tezky zadek a klesa mu ke dnu. Jinakse zda vpohode, zere. Akvarium ma asi 15l, 25°C , filtr napojeny na vzduchovaci motorek, par rostlin, ancitruse, vetsi snek, svetlo led. Ted budu menit cast vody. Muzu jeste neco udelat? Mam tu betta relax.
a jeste bych se na jednu vec zeptala. Mam tam jako dekoraci plastovy vrak lodi(akvarium je dcery) A vcera jak jsem hledala rybku a vylovila ho, tak tam kde byl v pisku strasne smrdel a byl potazeny jak slizem. Je to normalni jak se akvarium zabiha? Jelo na prazdno jen tyden a bez rostlin, chyba vim. :-( prikladam fotku omlouvam se za kvalitu z tabletu.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2015 17:53 R Muž romant [27987] Re: Janča
Ten kdo daroval, měl vědět. ;-) To že v tom máš gulášek, tomu se nedivím, já se ti jenom snažím vysvětlit, že to jde i tak jak to máš, tedy za předpokladu, jak jsem popsal a když to budeš chtít mít řekněme více na pohodu, tak pořídit nádržku větší, řekněme kolem 20 litrů v plný výbavě, kde už nebudeš takovým otrokem té péče. Jistě jsi pochopila, že nezbytný minimum času se tomu prostě tak jako tak věnovat musí, když už to byl dárek pro dceru, musíš se holt smeknout. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2015 17:47 Janča Re: romant
I dietku stále dodržuji....teda už si připadám jako blázen, chodím ji kontrolovat několikrát denně, celý dny studuji všechny možný informace...dokonce k němu i v noci vstávám - to byl zase dar :-)

Jinak na spoustě stránek čtu, že akvárko 25x15x15 je ideální - když člověk není odborník je vážně těžký se v tom vyznat :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2015 17:39 R Muž romant [27987] Re: Janča
Protože pracuješ na kvalitě prostředí a snížila jsi mu hodnoty těch neviditených, ale o to zákeřnějších škodlivých N látek, to nekrmení bych teď po dobu záchrany dodržel, ono bude úplně stačit co ryba nadýchá, tak ať se voda dále nezatěžuje krmivem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2015 17:32 Janča Re: romant
Moc děkuji, snad se zadaří a uzdraví se. Přijde mi, že mu je trochu lépe, víc plave a celkově mi přijde "veselejší".
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [50] ...... 99

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100305x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=2451