Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.05.2019 20:39 Žena paní Cthulhuová [4] - pidiryby, betty a vodní pralesRe: ValaRa
U jedné betty mi na to, co vypadalo stejně nezabrala Esha, ale Acriflavin (Antimykotin). Betta byla čerstvě dovezená od chovatele, ale malá oděrka na ploutvi + stres a začala mu ocasní ploutev po částech jakoby šednout a odpadat. Nebyl to bakteriální rozpad ploutví, ale plíseň a postačilo léčit zvlášť v karanténě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.05.2019 20:17 R Muž romant [28002] Re: ValaRa
Však jasně, každej máme nějaký zkušenosti, jenom z fotek je to vždycky hodně těžká věštba, ale když jsme u té Sery, tak Omnipur je obdoba té eSHa2000 a Mycopur je spíše na plísně, ale jak jsem četl o tom nepřijímání potravy, ptozo jsem spíše preferoval to širocespektrální léčivo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2019 20:11 Muž ValaRa [26] Re: romant
OK, tak pôjdem na to. Kúpil som si eSHa2000, aj keď mi predajca (pozor - toto je fakt skúsený predavač - akvarista) radil skôr prípravky od Sera, podľa príznakov buď Mycopur, alebo Bactopur ci Omnipur, ale dám na Tvoju radu, vďaka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.05.2019 19:15 R Muž romant [28002] Re: ValaRa
Tam kde je, v tom je celý kouzlo. Pokud je "něco" v nádrži, tím co doporučuji by se měl zahájit tzv. frontální útok. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2019 19:08 Muž ValaRa [26] Re: romant
Ďakujem, a aplikovať do hlavnej nádrže alebo spraviť karanténku čisto pre Beťáka? Predpokladám že som to doniesol spolu s razborkami, najmä s tou druhou várkou. Z nich mi už skoro všetky odišli, tie z prvej várky, väčšie a farebnejšie, sa zatiaľ zdajú v poriadku. "Hygienu" v akváriu mám v poriadku, pravidelná údržba, bez väčšieho zásahu do dna (stonkovky a plávajúce, ktoré pravidelne strihám, mám v nerezových "horáco-matkách"). Jedine čo sa ťažšie čistí a okkaluje, je "tunel" pod koreňom, kadial rybky radi plávajú, tam odkalovačku nestrčím, môže tam byť viac detritu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.05.2019 19:03 R Muž romant [28002] Re: ValaRa
Teplotu na 29st a klidně aplikovat přípravek eSHa2000 dle návodu. Bude se podle fotky jednat o nějaké plísňové onemocnění. Když nebude uvedený přípravek k dispozici, potom třeba Omnipur. Nicméně ta teplota může sehrát klíčovou roli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2019 18:32 Muž ValaRa [26] Re: Angus68
PH som písal v popise, je tam presne 7.0, merané kvapkovým testom Tetra. A práve som pridal mierne teplotu, z pôvodných 26.7°C postupne zvýšim na 28°C, tak, aby to vyhovovalo aj razborkám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2019 18:25 Angus68 Re: ValaRa
A pHáčko? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2019 17:59 Muž ValaRa [26] Re: Angus68
Teraz odmeraná presným digitálnym teplomerom v spodnej tretine stĺpca: 26.7 °C a hore o kúsok viac. Ja si myslím že pre Beťáka akurát, súčasne aj pre razborky. Ešte pár dní tam budú Otocinclusy, potom idú preč, u nich je to už tak na hranici. Ale tí nemajú žiadne príznaky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2019 17:48 Angus68 Re: ValaRa
Beťáci jsou všeobecně takový mršiny, ale nemáš nízkou teplotu? hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2019 17:09 Muž ValaRa [26] – Choroba
Fotka k příspěvku Ahoj, dnes po príchode z práce ma zhrozil pohľad do synovho akvária. Beťák je na tom veľmi zle. Beťák je v nádrži už 5 týždňov, doteraz ani len náznak problému.

Nádrž: 54 litrov, 26-27°C, aplikované CO2 z flaše, husto zarastená, PH 7.0, KH 4.5, voda mäkká, merania CO2, NO2, NO3 úplne v norme. Výmena vody 1x týždenne cca 1/3, odstáta vodovodná, plus odkalovanie. Jediný problém je zelená fľaková riasa na anubiasoch, nameral som P pod 0.5 mg/L.

Pred dvomi týždňami pridaných 10 ks razboriek bornejských, minulý týždeň zvyšných 10 ks.
Približne 5-6 ks (druhá skupina) razboriek mi uhynulo do včera, dnes som ich ešte nerátal a mám strach, že nájdem ďalšie. Včera som to ešte pripisoval prepravným problémom, importu a pod. U razboriek nanešťastie dosť častý problém. Dnes už nie...

Beťák dnes "pláva" v strednom stĺpci, bez pohybu, občas sa pohne. Na ústach má bielu škvrnu, plutva sa mu rozpadá. Nezáujem o jedlo, hodil som pred neho jednu granulu pre Betty. Nič. Včera bol ešte bez problémov.
Plieseň? Iná choroba? Rýchlo založiť karanténu? Ďakujem

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.04.2019 09:26 jamajcan Re: Sysalka
Krevetky sice tyhle teploty přežijí, ale značně jim to zkracuje délku života ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2019 09:15 Žena Sysalka [277] Re: Libor
Díky za radu.
Neonky donesl přítel s nesmím je dát pryč, takže ty jsou na dožití.
O krevetky bych se nebála. Celé loňské léto jsem měla v akva 28 a nic se nestalo.
Spíš čím dál víc uvažuju, že Beťákovi pořídím vlastní nádrž a bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2019 07:24 Muž Libor [527] Re: Sysalka
Problém bych viděl v osazenstvu nádrže vzhledem k teplotě. Pro Bettu je 26 stupňů ještě dost málo (je pak náchylnější k nemocem), pro Neonky moc. Zvýšení na 28 stupňů pomůže Beťákovi, uškodí Neonkám (a možná i krevetkám). Takže je třeba volit, co se ti víc líbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2019 21:53 Žena Sysalka [277] – Něco mu je a já nevím co.
Fotka k příspěvku Ahoj, prosím o radu.
Mám něco přes rok Bettu, nádrž viz. prezentace Rybáci.
Pravidelná údržba, až na sem tam řasu žádná kalamita.
Poslední skoro dva měsíce měl Beťák odrbanější ploutev než obvykle a klesla u něho i celková aktivita.
Mám k dispozici elementku o 10l. Proběhla 3denní léčba Eshou 2000, to se zlepšil co se aktivity týče, ploutev nedoroste přes noc, tak jsem ho vrátila. Po týdnu nastalo mírné zhoršení ploutve a opět snížení aktivity. Pořídila jsem Baktopur a opět 3denní léčba. Opět to vypadalo nadějně, ale po vrácení do nádrže skoro nulová aktivita a ploutve taky nic moc. Pro žrádlo si chodí, teplota zvýšena ve společenské nádrži z 26 na 28. S ohledem na ostatní obyvatele bych to dlouhodobě nechtěla ještě zvedat.
Nějaké tipy co s ním?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 19:44 Luccie Re: Kata Eš
Z třetího do čtvrtého jdeme právě teď, takže budu pořád měnit denně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 19:43 Žena Kata Eš [68] - LabyrintkyRe: Maya
Nikdy si nekupuj nacatou rybku, akorát to člověka mrzí a jim je to fuk :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 19:42 Luccie Re: Anďaska
Jo jo, každý den. Dnes jsou to tři týdny, co byla nádrž založena, takže budu dál měnit každý den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 19:41 Žena Maya [30] Re: Luccie
Sleduji diskuzi a fandim..
Take jsem pred mesicem dostala v horbachu spatne info a po necelem tydnu koupila betaka (horsi,ze synovi k narozkam) a bohuzel za tri dny byl odejit:( sice uz byl z kramu nacatej ..ale stejne to zamrzi a nasere.
Tak potlesk at se dari!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 19:36 Žena Kata Eš [68] - LabyrintkyRe: Luccie
Hlavně bacha na třetí týden s prulomem do ctvrteho, ten je nejkrytictejsi tam ty křivky nejvíce vylitavaji, takže tam bych část vody asi nasadila zase na každý den, teď jak píše Anďaska obden, ale pokud z toho mas strach, tak nemáš žádnou 200l nádrž, tak maloucko výměn každý den a nic se nepokazi potlesk
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 19:27 Anďaska Re: Luccie
Měníš tu vodu denně? Pokud ano, můžeš zkusit tu výměnu dělat obden, ale kontroluj si dusitany. Ten 3. a 4. týden můžou ještě dost skákat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 19:25 Luccie Re: Andaska
Takže ještě dva týdny jet v tomhle režimu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 19:23 Anďaska Re: Luccie
Pokud to půjde jak má, tak 5. týden od založení by to mělo fungovat už v pohodě ;-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 18:50 Luccie Re: Kata Eš
Nechci to zakřiknout, ale Beťťák už komunikuje a chová se normálně :-)
Bohužel pět razborek to nedalo :-(

Pokračuju ve výměnách vody, topím na 27*C, vzduchuju a obden malilinko nasypu... Čtvrt tablety dám pozítří, to bude týden, co pancíci nežrali. Doufám, ze to je ok...

Kdy asi budu moct být v klidu? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.04.2019 22:50 Žena Kata Eš [68] - LabyrintkyRe: Luccie
Rádo se stalo. Bude to dobré, jen dodrzuj co jsme tu do Tebe nacpali a až se otrkaj, tak neprestavej, dej jim čas ať se dají dohromady, ono by se to jinak mohlo opakovat, kdybys to zanedbala ;-) Pořád ta nádrž není zajet a je tak nebude! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 22:32 Žena Icestar [654] Re: Maq
Velice zajímavé informace. Díky. Zítra si moje rybičky zažijí svůj první půst v mém AQ. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.04.2019 22:28 Maq Re: Luccie
Zkusím Ti to říct ještě po svém.
Každé krmení, i takové, které ryby okamžitě sežerou, představuje pro akvárium biologickou zátěž. Například amoniak vzniká už v těle ryb při trávení, a ryby 90% amoniaku vylučují žábrami. Takže je hned ve vodě a mikrobi mají práci ho přeměnit napřed na jedovaté dusitany, a potom na neškodné dusičnany. Přitom ti mikrobi spotřebují spoustu kyslíku.
Už nahlížíš, jak velice si akvárium "odfrkne" za každičký den, kdy nekrmíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 18:43 Anďaska Re: Luccie
Oni hlady neumřou, i když jim nedáš 14dni najíst. Ale to už jsem psala. Taky bych nekrmila, ale to už jsem taky psala ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 17:45 Muž Planorbella [643] Re: Luccie
Nedával bych.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 17:38 Luccie Re: Kata Eš
Nechci to zakřiknout, ale Beťťàk trochu začal komunikovat.
Malinko jsem nakrmila a všichni žrali, až na pancéřníčky, na ty absolutně nic nezbylo... můžu jim dát zítra tabletu?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.04.2019 13:41 Žena Kata Eš [68] - LabyrintkyRe: Luccie
Ja osobně bych zítra zkusila maloucko, opravdu jen malinko, ať to stačí zbastit a vidíš jak na žrádlo reaguji a udělala bych to před výměnou vody, ať ty uvolněné látky že zradla zase naredis na minimum, ale uvidíme jak se vyjádří ostatni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 12:09 Luccie Re: Anďaska
Hm, super ☹️ Jak dlouho nesmím krmit? Ani trošku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 12:07 Anďaska Re: Luccie
Tak to bych to tipla na to, že je to teprve ve fázi, kdy může ještě lítat amoniak a fáze zvýšených dusitanů teprve příjde. 3-4 týden bývá při zaběhu ten nejhorší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 11:49 Luccie Re: Anďaska
Dnes je to 18. den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 11:25 Žena Kata Eš [68] - LabyrintkyRe: Luccie
Byli to slabší jedinci a citlivější, proto to neustály ;-) A betak se taky musí vzpamatovat. Už se tím netrap,zarazila jsi ten největší průšvih, který by mohl ještě následovat, tak tomu dej cas
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 10:54 Muž Smetany [1226] Re: Luccie
Už víš to pH?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.04.2019 10:52 Anďaska Re: Luccie
Jasný, jestli se vzpamatuje, tak to nebude hned. Pozoruj, měň vodu a ono to nějak dopadne. Jednou se to obrátit k lepšímu musí, tak už se nestresuj ;-). Dej vědět za pár dní, jak to pokračuje :-). Akorát mě napadlo, jestli tam ještě nemůže být zvýšený amoniak. Kolik, že je to k dnešku dní od založení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 10:44 Luccie Re: Anďaska
Sumečci i razborky naprosto ok (proto mě překvapilo, že včera dvě umřely ☹️ ) a Beťťák pořád odpočívá na filtru.
Když výplave, tak má lehce tehavý pohyby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 10:28 Anďaska Re: Luccie
Teď je na 0, ale určitě na 0 nebylo předtím a rybky to načalo. Těmi výměnami vody to naředíš, tak je možné, že kdybys vodu neměnila, tak by to na 0 nebylo. Co rybky, dýchají normálně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 10:15 Žena Kata Eš [68] - LabyrintkyRe: Luccie
A NO3? Ono tema výměnama vody zabraňujes, aby se tam nahromadily dusitany z toho důvodu se to dělá jako nejlepší první pomoc, ale rybka už je špatná nějakou dobu a dostaly slušnou zátěž a většinou se to nadále projevuje i když už je vše v pohodě (angínu také nevylecis za tři dny) . Pokračuj v tom co děláš a čekej, ono jak se to plouzive u rybek projevuje tak to také chce čas než se zmotori ;-)
Dám Ti příklad, moje nádrž naprosto v pořádku, nakoupila jsem rybky a preventivně zalecila, jelikož tam kde jsem je sehnala to prostě byla jistota a přesto do druhého dne u jedné ryby vodnatelnost a druhá nějaké střevní bakterií z mé nadrze to být nemohlo, ale stres při odlovovani, transportu a změny prostředí to vývoj onemocnění urychlilo. Byt se snažím ryby pozorovat než je koupím, tak některé nemoci okem vidět nejsou a propuknou do plné parady vystresovanim ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 10:10 Luccie Re: Anďaska
Tak NO2 na nule...tak teď to nechápu ještě víc...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2019 21:57 Anďaska Re: Luccie
27°C stačí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2019 21:56 Luccie Re: Maq
Má tam 27’C. Nechci víc přitápět kvůli ostatním...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2019 21:43 Maq Re: Luccie
Je možné, že si filtr oblíbil kvůli teplu. Fakt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.04.2019 21:36 Muž Smetany [1226] Re: Luccie
pH je určitě dobré znát a test není drahý a poměrně přesný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2019 21:27 Luccie Re: Anďaska
Nevidím barvy ☹️ Takže půjdu s lahvičkama ráno do akvaristiky.
Přišla jsem domů a Beťťák spí na filtru, razborky připlavaly ke sklu (asi maj hlad) a on taky “přišel pozdravit” pak okouknul ružkatec a lehl si na něj...a zas zpátky na filtr.

Tak uvidíme, zítra napíšu ty hodnoty.
Kromě NO2 a NO3 bych měla změřit ještě něco jinýho?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.04.2019 21:27 Maq Re: Luccie
UV lampu v tomto stádiu rozhodně nedoporučím!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2019 20:46 Anďaska Re: Luccie
3 dny je nic. Rybky vydrží bez krmení i 14 dní ;-) Už jsi měřila hodnoty vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2019 18:16 Muž Planorbella [643] Re: Luccie
Já osobně bych nezapínal. Takže za mě ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2019 18:13 Luccie Re: Kata Eš
Pláču nad tím, že je trápím...

No nic, snad to zvládnou.

Ještě se chci zeptat, mám zapínat ÚV lampu? Jak dlouho nekrmit? Už nekrmím tři dny!
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 100 101

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 101579x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=601