Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
0 08.05.2013 19:03 pety.. Ahoj. Mám problém a nevím co s tím. Máme betu samečka. Asi před 4 dny se začal chovat divně. Nejdříve se pořád zdržoval u dna a teď je pořád nahoře a chvílema to vypadá jak kdyby chtěl vyskočit z vody.
Nemá ani nafouklé bříško ani vypouklé oči. Jenom u hlavičky ztratil červenou barvu má jí takovou více do bíla.
Poraďte mi prosím jestli s tím máte někdo nějakou zkušenost.
Pokud je to "chlupatý" chomáček, tak je to plíseň. Pomohou každodenní výměny vody.
0 08.05.2013 10:15 Terka2 – Beta-nemoc
Můj Beťáček má na ocásku nějaký chuchvalec, mám ho krátce asi 2 týdny. Může to být plíseň nebo z výměny vody? Mám akvárko bez filtrace cca 16 L. Prosím pokud máte někdo podobnou zkušennost poraďte co s tím.
Akvarium je pomerne velke s filtrem a vodu menim celkem casto. Vazne nevim co vic delat :(
Pokračovat tak, aby byly v akváriu takový podmínky, aby se ryby cítily dobře, takže bych vodoléčbu nezatracoval a nepředjímal události. Nemohu psát jinak, neznám vůbec to akvárium kde je ten problém, možná že by pomohla registrace a zřízení prezentace předmětné nádrže.
Nejsou dohromady. Napsala jsem ze jsou mrtve. A kdyz se nic nezmeni, tak jak pokracovat? :(
Vyměň polovinu vody a uvidíš jak zareaguje, ale jestli jsou dohromady závojnatky a beťák, tak to potěš koště, to je dost děsná kombinace.
0 05.05.2013 20:38 nickii – Betta
Ahoj. Mam problem se sameckem bojovnice pestré. Mam ho priblizne pul roku a dosud mu nic nebylo. Ale od vcerejska je uplne jiny. Lezi jen u dna nebo je schovany pod filtrem. Chova se temer stejne jako me dve zavojnatky tesne pred smrti. Poradte nekdo prosim :(( Nema zadnou plisen, nafoukle bricho, najezene supinky ani nic jineho.
Starší reakce
Ach, jo. My ti píšem aby jsi byla opatrná a Ty tam naleješ nějakou zaručenou pomoc. Měnit, menit, měnit a zase měnit vodu, denně tu 1/3 a rašelinový výluh, nic víc zatím nedělej.
tak jsem pro jistotu koupila v akvaristice proti plísním od DAJANA methylen blue.Tak s ním budu hodně opatrná.akorát moc nevím jak s výměnou vody.jak dlouho nechat přípravek v akváriu a pak vyměnit za čistou,.a jak často opakovat...to tam nepíšou
Pravda,s tím acridinem musí být člověk opatrný
Proto jsem raději doporučoval ten výluh, bude to nějaký menší akvo a tam je třeba, jak správně poznamenáváš být s použitím Acriflavinu opatrnější na koncentrace.
0 01.05.2013 19:26 jamajcan –
Re: R Já bych jen přidoporučil použití Acriflavinu,nebo jiný prostředek proti plísňovým onemocněním.Jen pozor při použití na učinky na rostliny.
děkuju za radu...voda vyměněná a jdu do zverimexu.ještě zasílám jednu fotku,ono je umění jí vyfotit.
Přitlač na výměny vody, je to sice rozmazanina nicneukazující, ale podle mě to je plíseň. Měnit klidně denně 1/3 a mělo by se to zlepšovat. Doporučuji přidat nějaký rašelinový výluh a dbát na dobrou hygienu nádrže, hlavně dna, nepřekrmovat a pokud v nádrži není filtrace, tak tu vodu měnit ob den neustále.
0 01.05.2013 15:04 R – co je to?
Prosím o radu. Můj sameček bojovník má na ploutvích v záhybech bílá místa. Jde o rozpad ploutví? Přidávala jsem sůl a teplotu má okolo 26,5.
Nejsem sice dlouholetý zkušený akvarista, dovolím si však čerpat z toho, co mám "načteno" a co jsem odpozorovala u mého beťáka.
Klara napsala: Je normální, že se pořád pohybuje jen u hladiny on vlastně moc ani neplave . Velmi děkuji za zpětné vazby.
Betta není žádná akční ryba, zejména sameci toho díky těžkému ocasu a ploutvím moc nenaplavou. Rádi se však povalují a odpočívají, takže je dobré umístit do akvária rostlinky s většími listy, na které se mohou uložit. Více se zdržují v horní části akvária a u hladiny, než dolů u dna.
Klara napsala:žere jen z hladiny jako by byl líný se pro jídlo ponořit ke dnu.
Bojovnice se krmí z hladiny, případně chytají klesající kousky krmiva v horní polovině akvária. Za jídlem se ke dnu neponářejí.
Klara napsalanes mi začal na hladinu vypouštět bublinky, které se mi tam drží jako kdyby dělal hnízdo, což se mi zdá nepravděpodobné, ještě když je tam sám.
Samečci "bublají", i když nemají samičku. Do takhle malinkého akvária v žádném případě samici nekupujte!
Klara napsala: uplně ztratil barvu, roztřepily se mu ploutvičky.
Tohle je už méně optimistické! Váš beťák vypadá tak, jak jsem viděla na fotkách u diagnózy "bakteriální rozpad ploutví". Způsobuje jej špatná kvalita vody. Jak Vám radil Roman, v akváriu bez filtru musíte měnit 1/3 vody min. obden - v tomto stádiu asi i denně. Nejspíš to bude chtít i přeléčit nějakým antibakteriálním přípravkem, ale s tím Vám určitě lépe poradí povolanější než já.
Zítra půjdu koupit kytku. Máte na mysli nějakou konkrétní?
Nevystresuješ, pomůžeš mu, máš problém s vyšší hladinou N látek, proto ta apatie a tou výměnou vody budeš ty N látky eliminovat. Proto to doporučení nekrmení a udržování dna v čistotě a taky ty živý rostliny, to jsou spotřebitelé části toho škodlivého pro živočichy.
Nevystresuji Viktora moc, když mu tam budu obden rachtat s výměnou vody? Je normální, že se pořád pohybuje jen u hladiny on vlastně moc ani neplave
. Velmi děkuji za zpětné vazby.
Nebudu spekulovat a vyhoď ty umělý hrůzy a dej mu tam nějakou živou, třeba plovoucí rostlinu, to bude pro tu nádržku dobrý pomocník při udržování kvality prostředí. Možno taktéž přidat nějaký rašelinový výluh, z komerčních třeba Torben, Amazon.
Děkuji za radu a máte nějaké vysvětlení pro ty bublinky?
Měň mu tam obden 1/3 vody a nekrm mítěnkama. Obecně to krmení spíš míň než víc, klidně několik dní hladovku, potom zkusit mražený patentky(před podáváním rozmrazit, propláchnout a teprve potom podávat). Pravidelně odkalovat dno, aby se udržovala nádrž v čistotě, což bude u akva tohoto objemu vyžadovat trošku více péče. Bez té výměny vody to akvo nebude fungovat a ryba nebude prospívat.
0 29.04.2013 18:32 Klara – Betta - divné chování
Dobrý den, prosím o urgentmí radu. Mám nového bojovníka ( 5 dní ). Druhý den po přinesení se začal chovat divně, drží se pořád v rohu a u hladiny, zčervenalo mu očíčko a vůbec nežral, uplně ztratil barvu, roztřepily se mu ploutvičky. Dnes již barvu má, ale když se k akváriu přiblížim tak vybledne a maličko jí ( 2 gran./den ). Na nítěnky nereaguje a žere jen z hladiny jako by byl líný se pro jídlo ponořit ke dnu. Oko už má skoro normální. Mám 9l bez filtru a s topítkem ( 26°C průměr , nemám živé kytky). Dnes mi začal na hladinu vypouštět bublinky, které se mi tam drží jako kdyby dělal hnízdo, což se mi zdá nepravděpodobné, ještě když je tam sám. Přikládám foto bublinek a Viktora prosím o zhodnocení stavu, na jedné fotografii je vidět ještě trochu červéné oko. Moc děkuji za rady. Jsem začátečník.
Starší reakce
Asi málo když po odstátí vody je akvárium plné bublinek a ryba má na sobě povlak. Stačí ráno napustit do nějaké nádoby litr vody a večer z akvária litr odsát doplnit vodou odstátou. Nikdy ale už neprovádějte celkovou výměnu vody v celém akváriu častá chyba začátečníků.
Ano. Jednoho samečka. A nechávám jí odstát tak půl hodinky až hodinku. Je to malé akvárko.
Ale ne všechnu jako doposud stačí 1/4!! Ten šlem na rybě je právě z čerstvé vody když už tak tu vodu nechte, alespoň odstát, aby kyslíkové bubliny nenarušovaly ochranný sliz na rybě. Kolik máte ryb v akváriu jednu bojovnici?? Pokud v 15 - 20 litrech vyměníte denně 1,5 vody na jednu rybu nemusíte se bát žádných dusíků a to i v akváriu bez filtru.
Není se čeho bát, bude to fungovat i bez filtrace, ony ty živý rostliny budou nahrazovat ten filtr. Vodu doporučuji měnit klidně obden.
Vodu jsem vyměnila všechnu a filtraci nemám
Těch živých rostlinek se bojím, aby mi tam neuhnívaly, když nemám tu filtraci.
S tou výměnou vody budu souhlasit za předpokladu, že je v akváriu funkční filtrace, ale to nevíme a spíš předpokládám že ne, tak až si to tazatelka přečte, já za sebe budu doporučovat spíše výměny častější, neb ty hromadící se dusíky bude nutný z toho akva dostat pryč.
Ten povlak má z příliš čerstvé vody a musela to být velká výměna vody nebo je čerstvě napuštěné. Odhaduji že šlo možná o úklid celého akvária. Je to vidět na fotce (bublinky) na dekoraci i na rybě proto ten šlem (povlak) na rybě. Romant napsal Měnit denně vodu. Určitě ano, ale rozumnějte tím že ne všechnu na ráz stačí 1/4 týdně. Mušle si dejte do hrníčku nepatří do akvária pokud to není mořské akvárium. Více živých rostlin které po krátkém čase pomůžou i s kvalitou vody.
Měnit denně vodu, je v čerstvým akváriu, soudím. Vyhodit tu umělou rostlinu a pořídit normální živý rostliny, teplota aby neklesala pod 24 st. Krmit velmi střídmě, ale pestře.
Osobně si myslím, že ta ryba je v dobrý kondici a nevidím nic problematickýho, ale můžu se mýlit a třeba někdo další bude mít jiný názor.
Dobrá.Teď už musím jet do práce. Nachystal jsem vodu na další výměnu. Takže myslíš že večer jak sed vrátím jí mám normálně vypustit spět a ten Exit jí už nemám kapnout?
Nedělej s tou rybou žádný podobný vopičárny a normálka měň vodu, rybu vyfoť a budeme třeba chytřejší.
Zdravým mám dotaz.Zdá se nám že náš samec beťák kterého máme ve společenském akváriu má jakoby slepenou ploutvičku.Proti zrcátku jse mormálně naježí,ale spodní ploutvyčka se neroztáhne.Nemá na sobě žádné známky krupičky nebo plísně,normálně papá a pěkně plave.Nevíte někdo náhodou co stím.Beťák je moc pěknej a nechci o něj přijít.V AQ jsem teď ráno vyměnil 25 litrů vody.Do velkého sáčku na přenos rybiček jsem dal cca 3 litry vody tak půl na půl nová a s AQ.Do sáčku jsem dal betu a jednu kapku Esa-Exit.Sáček zavěsil do AQ abych zajistil že bude mít beta stále stejnou teplotu 25 stupňů.Sáček je na vrchu otevřen aby se mohla chodit nadechnout na hladinu.
Starší reakce
Tak všem děkuji, ale Tefínek před chvíli umřel.
To se podle fotky nepozna, ale popsana lecba ti zabere. O vse se postara imunitni system.
Ten kamenolom co máš jako dno je nevhodnej, vyměnil bych to dno za něco jemnějšího, třeba nějakej křemičitej písek. Ten čedič, co tam máš je hodně ostrej a bordýlek do něj dobře zapadává a špatně se to odkaluje a Ty potřebuješ udržovat bezvadnou vodu a ne aby tam zahnívalo dno, což se u tohoto typu kamení velmi často stává.
No dnes to má ještě horší. Už mu z ranky trčí něco bíleho. Jako by nějaký parazit.. Vyměnila jsem vodu a dala topítko.
Zvednout teplotu na min.25 st. a měnit vodu denně, možno přidat nějaký rašelinový výluh.
Filtr není. Teplota vody je 22-23.
Jaká je teplota? Je tam i filtrace?
Akvarko je malé,takže trochu vody jednou za 3 dny a jednou za 2 měsíce celé. Odkaluji jednou týdně, ale krmím denně a to živou stravou. Beťáčka mám 9měs a je to můj nejmilejší a vždy byl jeden z nejkrásnějších. Také ploutvičky má nějaké chudobné a když plave tak mu padá zadní část těla.
Starší reakce
Jojo nejdřív zkusim vodoléčbu, pak kapičky
díky moc
Já jsem sice zdravotník, takže pro mě jsou léky důležitejší, ale jsem zastáncem toho nač cpát lidem hned antibiotika, když se s tím dá delat neco i jinak
Poraď mamce vodoléčbu a eSHu mějte jenom jako pojistku, fakt na vodičky, byť dobrý, nespoléhej, bez výměn vody to nejde.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [71] ...... 100
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 101124x