Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 52 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2014 16:29 Žena Turbínka [2558] Re: Dzuda
Ve zverimexu ti do tohodle objemu doporučí i plejtváka obrovského tone Jak píše Monty 20 l jen pro jednoho samce. Stav samic pramení z nevhodných podmínek (prostor) a neustálého stresu, protože ze tvých slov "i živé rostlinky" si dost dobře nedovedu představit džungli, která by zajistila, aby na sebe ryby neustále neviděly a 20 l je pro tři betty prostě málo. Na Clear bych se vykašlala, Nitrivec máš-li zajetou filtraci a pravidelně měníš vodu není také vůbec potřeba, jestli tam něco chceš dlouhodobě přidávat pak mnou zmiňovaný Torben.
Teplota stálá je co? Důležitá je i hodnota, méně jak 25 °C je hloupost. A vodu bez chlóru (či s minimem) pro betty uděláš tak, že stočíš přes sprchu a můžeš měnit nebo pro jistotu den nech odstát. Většina těch konvic, o kterých píšeš, nemá větší objem než 2 l. Měň 1/3 nebo 1/2 vody týdně a máš klid :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2014 16:27 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Dzuda
Ve zverimexu ti prodaj vorvaně do flašky od okurek. Prostě to jsou prodavači a ne akvaristi. A jejich úkolem je dělat tržbu, ne se starat o to aby neznalej začínající akvarista nedělal chyby.
Nejdřív si o těch rybách něco nastuduj , pak můžeš začít zpytovat svědomí co děláš špatně. Dvacet litrů je tak pro krevety, nebo nějaké mikrorazborky a podobně. Jedna beta by to taky zvládla , rozhodně ne samec a dvě samice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2014 16:13 Dzuda Re: MonterMonty
Tak ve zverimexu říkali, že bych tam mohla mít těch ryb klidně i víc... :-O Jinak ta úprava vody - dávám tam sera nitrivec a clear.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2014 15:33 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Dzuda
No vidíš jak to z tebe leze , chemická ´úprava vody - to bych prosil trochu více upřesnit , chemie je to co většinou ryby nerady. No a ve dvaceti litrech tři bety, to je jak poslat je rovnou na jatka. Dvacet litrů je tak pro jednoho samce, s perfektní péčí o nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2014 15:16 Dzuda Re: Turbínka
Tady jsou jen v malém akvárku abych je mohla líp vyfotit, jinak mám 3 ryby (2 samičky a 1 samečka) v jednom akvárku na 20l, jsou tam i živé rostlinky, úkryty. Teplotu mají stálou, filtraci taky, vodu měním každé 2 dny, vždy 1/3 a voda je úplně bez chloru (máme speciální konvici na vodu, která zbavuje chlóru) + chemická úprava vody... kdyžtak fota akvárka dodám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2014 22:47 Žena Turbínka [2558] Re: Dzuda
V jaké nádrží je máš? Ideálně udělej prezentaci ať se vyhneme křížovému výslechu. Tipuji nevhodné podmínky (voda, prostor) pro tolik teritoriálních ryb a pokud je ta holonádrž pro tebe společenské akvárium tak potěš koště hmm Bez rostlinek a bez sebemenší šance se někam schovat. Ta první si myslím, že už je více než méně na cestě k druhému břehu vysílena terorem ostatních spolubydlících, u té druhé bych hádala nějaké zaplísnění následkem souboje. Rybu izolovat, denně měnit vodu, hezky topit až k 28 °C, přidat rašelinový výluh (Torben) a zlepšit celkově rybám prostředí. Tu izolaci můžeš zkusit i s první rybou, ale dle fota a popisu tam moc šancí nevidím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2014 22:13 Dzuda – Samičky betty - nemoc?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, prosím vás, nevíte co by moje samička betty mohla mít za nemoc? Přinesla jsem si jí ze zverimexu a během měsíce se jí postupně jakoby "odlupují" šupiny (i když je teda pravda, že se občas porve s druhou samičkou). Nicméně stejně celkově nevypadá zdravě - viz foto, má stáhnuté ploutve, dřív je měla víc rozevřené doširoka... s druhou samičkou mám teda taky problém... tý se zase na hlavě objevil flek, jako kdyby se jí sedřela kůže v oblesti hlavy a teď to tam má jako by sedřené, přitom se jí to objevovalo postupně. Teď už se to dál nerozšiřuje, ale stejně nevím co s tím. Na tý hlavě jí úplně zmizely šupiny, vypadá to jako ekzém co mají lidi, nevím jak jinak to popsat... Jinak jsou obě zdravé, čilé, společně v akvárku se samečkem, který žádné příznaky nemá...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2014 23:00 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Turbínka
Ahoj , nezkoušela jsi na to baktotabs ? po třech cyklech s baktopur direct to vypadá pořád stejně , ten syčák pořád žebrá o dlabanec , no nafouklej je jak já po deseti plzních. už tam má 30° nad nulou ale nikam se to neposunuje , živého mu moc nechci ted dávat , aby se mu nezatěžovalo trávení , dostane jednou za tři dny při výměně vody a nové dávce baktopuru pár granulek diskus granulátu nebo SAK ..M.M
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2014 21:23 Žena Turbínka [2558] Re: zvedavka
Někdy se to prostě nepovede, i když se člověk může přetrhnout a vše dělá správně, ne jak si myslí, že je "správně", já rozhodně z toho popisu a fotek (krom té břišní dutiny) nic alarmujícího nevidím, možná jen více krmit mraženou nebo živou. Držím palce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2014 21:19 zvedavka Re: Turbínka
Děkuji za odpověď.
Máme jí doma od srpna, možná trošičku zmohutněla.
Nemůžu přijít na to, kde se mohla stát chyba, protože péči má dobrou,
voda je pravidelně měněná. Děti jí nedokrmují, v tom jsou zodpovědné.
Teplotu jsem nastavila vyšší, voda vyměněná včera 1/2, torben přidán, krmit nebudu.
Uvidím..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2014 21:13 Žena Turbínka [2558] Re: zvedavka
Jak je ta ryba stará? Jak dlohu ji máš? Rostla i po tom cos ji koupila?
Ono tohle "nafukování" části za krkem, já osobně tomu říkám bříšní dutina, je u bett poslední dobou k vidění často. Zmnožené bakterie a výpotek. Můžeš zkusit pár dnů nekrmit, i když přežraná asi nebude dle toho co píšeš hmm Vodoléčbou, Torbenem a případným přitopením nic nezkazíš X-) Asi bych si vsadila na zmnožené bakterie a postupný odchod na druhý břeh. Moje poslední betta odešla stejně, 20 l sám, nepodceněná údržba, střídmé (i když pestřejší) krmení a pak najednou po necelém roce se začala zvětšovat břišní dutina, chvilku žral a byl aktivní, pak přišla apatie a víš kam tím mířím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2014 20:54 zvedavka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Krásná červená Betta (poslední fotka), 32 litrů pro sebe, liapor a plno rostlin, bublifuk, 25,5°C. Krmení doposud suché a občas patentky. Rybka krmena tak, aby nic nepadalo na zem.
Problém: Od pátečního odpoledne sleduji zvětšování - nafukování - přední části těla - v oblasti krku a za krkem. Nevím jak lépe tu část tělíčka nazvat - viz první dvě fotky. Na jedné straně je "nádor" výrazně buclatější.
Rybka potravu přijímá, plave, nezdá se, že by jí něco překáželo. Ale změna ve tvaru těla je viditelná, o rybku se bojím.
Tímto prosím o radu, o rybku se starám spíše dočasně, syn jí strašně obrečí, nemůžu dopustit úhyn.
A na závěr velmi prosím, nevyčítejte mi amatérismus, nezkušenost,.., velmi děkuji. Nejsem kovaný akvarista. Budu si cenit slušných odpovědí. love
Rekapitulace: první dvě fotky současný stav, třetí fotka je stará cca 2 týdny.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2014 13:07 Žena Turbínka [2558] Re: Natálie
Nejspíš načatej plynovej měchýř, to bývá pro ryby konečná. Zkus intenzivně denně měnit vodu tak 1/3, lehce rybce přitopit k 28 °C a sleduj ji. Těžko ale hádat bez fotky ryby a bližšího popisu nádrže, ve které ji chováš (litráž, rostliny, filtrace, údržba, spolubydlící).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2014 08:21 Natálie – Rybička a ploutev
Dobrý den, prosím pomozte mi! Mám bojovnici pestrou, už ji mám 5 měsíců..Najednou se začala převracet na bok. Ale žije, už to dělá dva dny. A když plave dolů, moc jí to nejde. Myslím že má něco s ploutvičkou ale nejsem si jistá. Prosím, pomozte mi, moc se o ni bojím sad Jinak jí normálně.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.11.2014 12:56 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Askanius
Ten povlak při koupi neměla co? Teplota asi taky nebude OK.
Bohužel nešťastný název LÉČIVA Preventin. Leč prodejci uvádějí něco jiného, není to preventivní prostředek ale léčivo. A to zřejmě tu rybu dorazilo. Jestli ji chceš zachránit, přestěhoval bych ji do nějaké aspon 15L nádrže, teplotu vyhnal pomalu aspon na 26-28, přidal nějaká rašelinový výluh a lehce zasolil vodu, denně měnil část vody za stejně vytemperovanou, střídmě krmil a pozoroval jak se dál bude věc vyvíjet. V žádném případě už tam rybě nelej preventin ani nic jiného. K tomu bych se uchýlil až po tom, co by vodoléčba a zvýšená teplota nezabírala. Ale je důležité nejdříve identifikovat co přesně té rybě je a pak zvolit adekvátní léčivo. Tobě taky doktor nepředepíše na malárii acylpyrin.
Edit: Teplotu zvedej opatrně max 1-2 stupně denně. Soli se dává zarovnaná pol lžíce na 50 litrů vody. Tak si to přepočti na objem tvého akvárka, rašelinový výluh dle doporučení výrobce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 12:39 Askanius Re: MonterMonty
Tak ten bílý povlak na hřbetě a není v tom kelímku je v 5l sklenici každý den jím měním 1/3 obsahu vodou z akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 12:05 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Askanius
A ta ryba měla nějaké parizity a plísně? Jak koukám tak je stále v tom kelímku ve kterém jsi ji koupil. Jakou tam má teplotu, filtraci, vzduchování?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 11:53 Askanius Re: MonterMonty
Jmenuje se preventin a je to na parazitní a plísnové onemocnění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 11:38 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Askanius
Jakou prevenci a na základě čeho a proti čemu ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 11:18 Askanius
Fotka k příspěvku Mám dotaz nevím co to je, ale projevilo se to asi druhý den po nákupu rybičky naštěstí ještě v karanténě. Ryba žere jen nevím co s tím dál do vody ji dávám prevenci. Děkuji za rady.
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2014 20:49 Merry Re: romant
Díky :) Podle popisů co jsem našla na o tom na co si mě odkázal to bude ono ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2014 20:44 Žena Turbínka [2558] Re: Merry
Bez více informací ti nikdo neporadí. Velikost nádrže, filtrace, údržba, spolubydlicí, teplota, rostily, krmení, atd. Dost by se hodila i fotografie.
Nic nezkazíš tím, že budeš denně měnit 1/3 vody za vytemperovanou a rybu sledovat.
Edit: Tedy krom romanta, kterému evidentně už opravili křišťálovou kouli :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2014 20:43 R Muž romant [27987] Re: Merry
Vyhledej si pojem "bakteriální rozpad ploutví" a zapracuj na kvalitě prostředí kde se ryba nachází. Min. teplotu na 25 stupních, pravidelná týdenní výměny min. 1/3 objemu vody, pokud není filtrace, tak obdenní, živý rostliny, pestrý krmení, ale nepřekrmovat, dno udržovat v čistotě atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2014 20:41 Merry – Nemocná betta
Ahoj, mám samečka bettu a když jsem ho koupila, tak měl krásné, dlouhý ploutvičky a najednou po měsíci vypadají, jako by mu je něco okousalo, zmenšily se asi o třetinu. Prosím pomozte, nevíte co to způsobilo? :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.11.2014 22:09 Muž luckyway [5] Moje nemocna bojovnice
Dobra zprava. Tak diky vsem tady za rady. Bojovnici se bile misto na hlave zmensuje a zacina se mit k svetu. Tak doufam, ze bude v poradku potlesk

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2014 20:18 Yetti Re: romant
Děkuji, akorát rybka není moje, ale dnes jsem si jí vzal do péče. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2014 19:10 R Muž romant [27987] Re: Yetti
Nevhodné podmínky, nízká teplota, čerstvý akvárium, nedostatčečná nitrifikace, málo rostlin, špatný výměny vody atd. To jsou povětšinou příčiny toho stavu který vidíš, takže napravit a dojde k zlepšení, ale neotálet, aby se nerozjela bakteriální nákaza.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2014 18:55 Yetti – Nemocná Betta
Fotka k příspěvku Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli někdo nebude vědět co je téhle rybce. Vypadá jako by měla slepené ploutve. Děkuji.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2014 21:42 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: JosefVavra
Nejdostupnější rašelinový koncentrát běžně používaný u nás www.prirodni-akvaria.cz/…
No a tady je ten Atison's Betta SPA www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 21:35 JosefVavra Re: MonterMonty
Nevím jaké má torben složení ale našel jsem že to je z rašeliny.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2014 21:33 JosefVavra Re: luckyway
Tak návod na louhování listí opravdu nemám. Dělám to od oka. Lze to samozřejmě dělat i tak že si spaříš listí v hrnečku a až to bude černé jako kafe, tak odleješ zhruba 1ml na 1L. Na šištičky je na internetu návod , jednoduší je ten Betta spa. Osobně ho kupuji 500ml balení ale už se blíží burza v Úvalech a nechám si od pana Bošiny dovést jeho přípravek za 200kč 1L. Tentokrát si vezmu ale nejméně 10L. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2014 20:09 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: luckyway
celkem slušně se dá použít i tuzemský Torben , olšové šištičky , dubové listí , jak má takový přírodní materiál vypadat , najdeš v příslušných tématech , nebo můžeš zakoupit na různých akvaburzách
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 19:54 Muž luckyway [5] Re: JosefVavra
Dik za radu, akorat mi zrovna zadny mandlovnik na zahrade neroste :-) , takze mohl bys mi napsat co to je za vyluh od toho Ocean Nutrition. Zkusil bych to s nim. Zatim jsem zvysil teplotu na 28C tak uvidim.
Mas nejaky navod jak vyluhovat listy, kolik vody, kolik vyluhovaneho rozoku na 10l vody atd.? Dik
Na ebay jsem nasel toto : Ocean Nutrition Atisons Betta SPA 125ml for Siamese Fighter. Tohle jsi mel na mysli? Dik
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2014 16:18 JosefVavra Re: luckyway
Obecně drtivá většina bett z dovozu něčím trpí, včetně různých červů apod.
Nech ho bejt jak je a nelej k němu žádnej humus. Radši mu do vody vylouhuj pár listů mandlovníku, výluh ho pomůže uvolnit a zahojí se mu rychleji škrábance apod. zranění. U mě to funguje s výluhem od Ocean nutrition do pár dní. Když se třeba porychtujou holky, tak za pár dní je vše ok. Betty bez výluhu prostě ani náhodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 09:02 Muž luckyway [5] – jaka nemoc?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosim poradte mi jakou ma moje Betta nemoc. Precetl jsem asi padesat stranek tohoto tematu a presto si nejsem jisty, jakou nemoci trpi moje Betta. Ma nad okem bily flek, snad ji zacala i sednout kuze pod pusou, polehava( jakoby unavena). ma ztezkly jakoby ztezkly zadek a zplihle ploutve. Prikladam dve fotky. Diky
Edit: Jo a jeste, dal jsem do vody od API Gold fish protect proti zaplisneni ryb zhruba dvoutretinovou davku, kterou doporucuji. Zatim jsem teplotu vody nezvysil na 30C. Voda 26C, NO3 mezi 5-10, NO2 0, PH 6.6-6.8. Spatnou vodou by to nemelo byt.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 22:31 Žena Turbínka [2558] Re: LenkaZ
Myslím, že onemocněl díky podmínkám, ve kterých je chován. Přerybnění a s tím související nevalná kvalita prostředí a neustálý stres - 4 teritoriální ryby ve 25 l nikdy dobrotu dělat nebudou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 22:30 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: LenkaZ
Řekl bych, že se udusil ve výkalech ostatních ryb. Nejen atlas si nastuduj ale i témata pro začátečníky. Hodně ti to pomůže a napoví při dalších krocích s akvaristickým koníčkem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 22:22 LenkaZ Re: Turbínka
Tak díky za radu, atlas si určitě projdu než vyrazím na nákup. A myslíš, že byl sameček nemocný a nebo to bylo tím, že máme v akvárku přerybkováno?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 22:08 Žena Turbínka [2558] Re: LenkaZ
Rady v akvaristikách ber hodně s rezervou, rozhodně je to akvárium malé jak pro 4 betty tak pro 3 živorodky (dle druhu, jak jsem psala).
Umělé rostliny jsou úplná zbytečnost, i jejich dekorativní funkce je sporná, mnoho producentů odpadu, žádní konzumenti. Umělotiny vyhoď a pořiď něco živého, spoustu živých rostlin! Doporučuji se napřed poradit s místním atlasem než půjdeš nakupovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 22:01 LenkaZ Re: Turbínka
Filtrace běží i v noci a při koupi samiček nám ve zverimexu nebylo řečeno, že akvárium je malé :-( Taky nám doporučili i ty živorodky. Jinak máme v akvárku jen umělé rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 21:54 Žena Turbínka [2558] Re: LenkaZ
Podmínky, podmínky, podmínky - to je oč tu běží. Ve 25 l bych měla jen toho samotného samce, při nejlepší vůli ty tři živorodky (pokud jsou to oka, endlerky nebo sličenky). Chovat betty s partou bordelářů není to pravé a mít na tak malém prostoru tolik ryb je rovněž jen lití oleje do ohně.
Vyměň polovinu vody, tím nikdy nic nezkazíš a zkus se trochu zamyslet nad osádkou akvária, protože to dlouhodobě fungovat nebude a další ryby budou padat. Rozhodně žádné nepřikupuj!
Doufám, že filtr běží nejen celý den, ale i celou noc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2014 21:50 LenkaZ – Bojovnice
Dobrý den,
asi tak měsíc máme ve 25 l akvárku samečka Betty + 3 samičky. Z počátku byl sameček velmi aktivní, ale poslední 2 dny je malátný, nežere, konce ploutviček jsou zbarveny do bíla, skoro vůbec neplave, unáší ho proud z filtrace a zdržuje se u hladiny, s ploutvemi skoro vůbec nehýbe, těžko dýchá. Teplota v akváriu je 26 stupňů, filtrace jede celý den, rybky krmím 2x denně po troškách. V akváriu ještě máme 3 živorodky ( 1 sameček a 2 samičky). Bohužel během psaní tohoto dotazu mě sameček umřel :-( Nevíte, čím to mohlo být? Mám v akvárku vyčistit - vyměnit vodu? Zbylé rybky zatím nemají žádný náznak nemoci. Všem děkuji za radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2014 10:34 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Kateřina
V akváriu, které nemá filtr, je zapotřebí měnit dlouhodobě část objemu vody OBDEN. U týdení výměny je to pak selekce, která ryba co vydrží. Týdenní výměny vody jsou vhodné v nádržích s filtrací. Nespotřebované krmivo ihned odsát a krmit střídmě. Z těch fotek nevidím, jak vážný ten rozpad je. Jsou konečky ploutve černé a rozpadají se? Jak rychle to pokračuje?

V méně vážných případech se poškození ploutví léčí jen kombinací zlepšení podmínek (ty výměny části vody obden) v kombinaci s Torbenem (rašelinový výluh aplikovaný podle návodu).

Ve vážnějších případech opravdové bakteriální infekce se dá nasadit léčivo eSHa 2000, které často moc dobře zabírá. Nekombinovat se žádným jiným přípravkem na úpravu vody ani s rašelinovým výluhem.

Názory na zasolení u bett se různí, obecně ta sůl mění vlastnosti vody na takové, které pro betty nejsou přirozené. Snad bych teď tu sůl vypustil.

To "důkladné vyčištění" každý měsíc taky dělá víc škody než užitku. Užitečné niftrifikační bakterie, které proměňují organický odpad v akváriu na neškodné látky, se tím vyčištěním důkladně vyhubí a biologická rovnováha se pak v nádrži nenastolí.

Začti se do sekce článků pro začátečníky na těchhle stránkách a zjistíš, jak to dělat trochu zdravěji pro ryby.

Nakonec, akvárium s objemem 6 litrů je pro bettu trochu malé. Dá se tak chovat, ale vyžaduje to opravdu vědět, co a jak dělat a je to hodně nestabilní prostředí, ve kterém se kdykoliv může cokoliv nepříjemné přihodit. Na druhé straně, je však dobře, že má beťák živé rostliny. Jestli by ještě byly nějaké plovoucí, bylo by to ještě lepší. Hodně zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2014 10:22 Žena Turbínka [2558] Re: Kateřina
V první řadě klid, o BRP se dle fotek rozhodně nejedná. Nasadila bych vodoléčbu 1/2 vody denně a přidávej nějaký rašelinový výluh dle návodu na obalu např. Torben a přestaň solit. Píšeš, že topíš zářivkou? Jakou má voda teplotu? Je akvárium zakryté?

Ohledně údržby - to je dost hrůza co provádíš ;-) Zkus to trochu jinak. V akváriích kde nemáš funkční filtr měň 1/3 vody denně nebo ob den, těmi výměnami vody supluješ nefungující nitrifikaci. Úplně zapomeň na tu kompletní "čistku", je to absolutně zbytečné a kontraproduktivní, tím zabíjíš i těch pár živořících bakterií co máš ve dně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2014 10:11 Kateřina – Rozpad?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj všichni,
mám na Vás prosím dotaz. Mám bettu asi měsíc a půl, je sama v akvárku 6l. Má tam dvě živé rostliny. Krmím ji 2x denně, krmiva střídám. Od suchého má 2 různé značky, krmím i mraženým a ještě dostává sem tam nějaký doplněk stravy pro betty. Akvárku měním vodu 1x týdně a 1x za měsíc vyndám uplně vše a všechno to proplachuju. Mám ještě dvě další akvárka -6l a 16l a krmení a čištění probíhá uplně stejně, přičemž větší akva má ještě topení a vzduchování. Malá akvárka jsou vyhřátá od zářivky. Ostatní ryby jsou zdravé.
Všechno bylo v pořádku až do minulého víkendu (viz obrázek 2) kdy jsem si všimla, že se mu takto slepily ploutve.
A takto vypadá teď :(
Zkusila jsem sůl, ale zatím nic. Má vůbec cenu se snažit, nebo je to pro něj zbytečné trápení?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:44 R Muž romant [27987] Re: palko150
Pro boha jen to nééé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:44 Žena Turbínka [2558] Re: Turbínka
Turbínka napsala: Dej si samotnou do těch 7 l
Turbínka napsala: samec ji akorát dodělá

Zkus hádat hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:40 palko150 Re: Turbínka
A to mam dat aj samca do toho 7L akvarka s tou ssamicou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:36 Žena Turbínka [2558] Re: palko150
Parmičky a betty nejsou vhodná kombinace, parmičky jsou potvory a dříve či později budou bettě okusovat ploutve. Je-li ryba divná už při koupi tak jí evidentně něco bude a samec ji akorát dodělá. Dej si samotnou do těch 7 l, denně měň vodu, přidávej nějakou rašelinu a třeba ji zachráníš, ale nedělej si velké naděje, v současném akváriu půjde na druhý břeh rozhodně rychleji...
Menším akvárkem jsem myslela 54 l a méně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 20:35 R Muž romant [27987] Re: palko150
Já myslel že jí chceš zachránit a né zabít.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [52] ...... 99

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100325x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=2551