Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Jak mám vyléčit bettu asi z vodnatelnosti aby mě nechcípla? Má to už asi dva dni. je to samec. ma trochu tluščí břicho a voda ho nadnáší. mám ho ted ve 2l a tak jsem tam kapl dvě kapky multi-medikalu.
Starší reakce
Přesně takhle umřela i moje bettka
.
Jsou to už tři dny a v akvu to vypadá zatim dobře, beťák bublá...
Jo, po její smrti jsem akvo odkalila a vyměnila část vody.
Takze dnes rano bojovnik umrel, najezily se mu supiny (takze asi vodnatelnost - selhani jater?) a bylo to, snad to neodnesou ostatni rybky ...
Jo nakažlivé by to být nemělo. Jde o selhání organismu té konkrétní rybičky.
Ano ma, ale to az posledni 2dny. Predtim byla jen zalezla na asi trech mistech a zacala byt apaticka. Pritom pred tim honila pavi ocka a byla O.K. Mam spis strach jestli to neni neco nakazliveho. Jako zacatecnik jsem ze vseho hned vydesenej. Ted sem pri studiu nemoci narazil treba na tuberkulozu apod. A to taky neni povzbudive. No budu dal studovat a ucit se z chyb.
Nic nežije věčně. A ta rybka už nejspíš nějaký ten pátek prožila.
Nemá tak trochu nafouklé bříško?
Ryby léčím vždy minimálně týden,i když krupička již není vidět. Asi mám opravdu dost odolného parazita. No budu bojovat dál, nemyslím si, že by exit na ryby nějak špatně působil. Děkuji za rady. Na nemoc Bett, pokud je to oodinium, je léčba asi stejná jako na krupičku..?
Odemě to není despekt k Exitu, ale k délce léčby čtyři dny a dost. Exit je stejně jako snad všechny léčiva na kožovce, na základě mědi. Léčiva si jsou podobná, možná Exit je díky poměrům svého složení k rybkám šetrnější. Nnedokážu odborně posoudit, tak neposuzuji.
Tento případ tady byl už v minulosti diskutován a abych se neopakoval, jen stručně vám potvrdím, že takové hypotézy existují. Hypotézy o dlouhodobém přežívání některých forem parazita mimo hostitele, jakož i hypotézy o přežívání omezeného počtu jedinců v organismu hostitele.
Možná byste si vybavila, že k reinvazi dochází po zhoršení podmínek v akva?
Ke zjevné pejorativní narážce Malapy na EXIT:
Malapo, jak sám (podle mne správně!) tvrdíte, může po léčbě (i eSHa EXITem) nemoc v akváriu v latentní a akutně život ryb neohrožující formě přetrvávat. V tom se asi shodneme.
V čem s vámi nesouhlasím, je despekt, s nimž jmenujete eSHa EXIT.
On totiž bude velký rozdíl v tom, když se recidiva, jakou zmiňuje Marky, vrátí po několika měsících od aplikace léčiva, které šetrným způsobem zbavilo postižené ryby s minimálními ztrátami a v krátké době nepříjemného parazita, nebo jestli dojde k recidivě po provedení "léčebného zákroku", který se po dlouhou dobu míjel účinkem a jehož průvodním jevem bylo dlouhodobé trápení rybek a následkem úhyn jejich větší či menší části.
BTW: Už jsem kdysi byl svědkem "natáhnutí" léčby na 7 týdnů s konečným efektem - všechno špatně...
Asi opravdu nezničíš všechna vývojová stádia kožovce. Spousta lidí ti tu bude tvrdit, jak po 4 dení léčbě bylo po krupičce, ale ty jsi jasným důkazem toho, že to vždy naplatí. Exit, neExit. Natáhni léčbu na 10 dní a máš větší šanci na úsúěch. Ale ber to tak, že bojovnice je s velikou pravděpodobností dovoz z Azie, starší ryba a bude prolezlá nemocma, s odolností to u ní nebude také kdoví jak dobré.
Zkoušela jsem tuto kombinaci, ale nakonec jsem musela použít entizol. Ryby se pak uzdravili,ale asi po měsíci se nemoc ukázala znovu. Už jsem z toho dost nešťastná. O té studené vodě jsem ještě neslyšela.
Používáš EXIT s eSHou 2000?
Spíš tu nemoc jenom zaléčíš a nedoléčíš. Jinak krupička může bejt ze spousta věcí.
0 12.01.2008 15:57 Marky Mívam problémy s krupičkou,léčím přípravkem exit, vždy se zdá, že už je vše v pořádku, ale za několik týdnů, možná spíše měsíců se nemoc vrátí, i když nemám koupené nové ryby. Nevím jesli může být v akváriu nějaký přenašeč, na kterém není onemocnění vidět.
0 12.01.2008 15:38 rolandmynar – Re: Marky
0 12.01.2008 15:34 Marky – nemocné betty
Ahojky, mám samečka a dvě samičky betty. Asi od minulého týdne se všem začali dělat šedavé fleky na hlavě. Nevypadá to jako plíseň, spíš jako ztráta pigmentace. Chovají se normálně i mají chuť k jídlu. Měl někdy někdo z vás podobný problém nebo nevíte čím by to mohlo být? Díky
Nikdy bych nečekala, že to bude tak rychý. Chuděra betta už si plave v rybím nebi.
To samé se mi stalo s ancíkem. Pak zacal plavat po hladine a taky nic není ostatním rybám. A pak ancík chíp.
A není divný, že se to projevilo tak rychle, včera ráno byla o.k. a ostatním rybám nic není...
To že by měla problémy s jikrama v těle tedy není možný?
Rybě nefungujou játra a je zavodněná, je to důsledek chronické otravy (N). Utratit
No je normální, že se choděj nadechovat. Ale mohla by to být ta vodnatelnost.
0 12.01.2008 12:26 Irena – tady je foto
Ahoj,
mám potíže se samičkou betty.
Od včerejšího večera se chová apaticky. bříško jí táhne ke dnu a často se plave nadechovat k hladině. Myslím, že má bříško plné jiker, samec o ní nemá zájem (je modrý a preferuje modrou samičku, se kterou se také páří) pravděpodopně proto, že je červená, taky je ve skupině dominantní. Je možné jí nějak pomoci?
Druhou možností můžo být vodnatelnost. Betty mám už přez třičtvrtě roku, tak nevím...
Poraďte, prosím!
Ze začátku se mi betty praly a ploutve měly potrhané a okousané všechny. Časem se uklidnili a ploutve se zaahojily a dorostly.
Já nemám samičku ale mám rudého samce a má dost potrhané ploutve (ikdyž se nepářil jelikož nemá samici). Pořád si dokazuje sílu s ostatníma rybkama (zakrsáci). Zahojí se mu ty ploutve?Mám nějak zakročit?
Starší reakce
Tak to umrti mne mrzi ((
Jinak takove rady:
Je dobre krmit mrazenyma patentkama a koretrama-samozr. radne proplachnout teplou vodou, ne horkou, a prip. dezinf.nejakym preventanem...ale ja nedelam. Napr. granulky nafukuji, na krmeni dobre nejsou..Postupne krm po daveckach, az se mu brisko pri krmeni zvetsi, ale ne tak moc..) Betta je jinak docela teplomilna ryba, tak napr. kdyz vymenujes vodu, tak dlouho odstatou..ja mela napr. vodnatelnost u razbor, protoze jsem jednou vymenila vetsi objem vody primo za cerstvou, moc studenou...
JInak dulezite vse jak u ostatnich ryb...aby nebylo ve vode moc dusicnanu, a tak..Vsak to asi znas )
JInak chov ve skupine jsem osobne zkousela, ale vysilovalo to jak samce, tak samice...samec se totiz bude bez ustatni snazit a bude samice otravovat. A nempomuze ani tolik, ze jich bude vic...Mozna to tak ma hodne lidi, ale meho aktivniho samce mam radeji zvlast, pokud zrovna neni doba na vytreni...vidim to tak, ze to jde v nejakem spolecenskem velkem akva..kde se navzajem mohou betty bezvadne schovat
At se dari!
No krmím ho 2x denně trochou vloček a každý třetí den jsou zmražený patentky.
Tak a je konec Betťák právě umřel.
I když jsem vyčistil a odkalil akvárko. Párkrát sebou škubla, vypustila bublinky a klesla ke dnu. Díky všem za pomoc. Ikyž je to další úmrtí, tak mě to neodradí od chovu Bett a Beťáků. Proto v novém akva budu mít chovnou skupinu. Znovu díky
Napiš jak často a kolik krmíš?
Jak píše Vrubo snad se uzdraví, ale dost tomu nevěřím
Zálěží na síle, mě se u tlamovce objevila vodnatelnost ze dne na den a do dvou dnů byl death, předtím vypadal v pohodě.
Neni,je to infekcni nemoc,neprenasi se z ryby na rybu.Vznika spatnym vnitrnim prostredim akvaria.To znamena ze se zanedbava udrzba.Voda obsahuje velke mnozstvi skodlivin (NO2),malo rostlin.Ihned vymenit minimalne polovinu objemu akvaria a co tyden menit 1/3 objemu akvaria.Odkalit dno,krmit ryby stridme,ale pestrou stravou.Preji hodne uspechu.
P.S.Vymena vody v intervalu co tyden 1/3 akvaria je nutno provozovat aspon mesic,to znamena 4x za mesic 1/3 objemu akvaria
.
Promiňte,asi blbej dotaz jsem začátečník,ale je vodnatelnost nakažlivá? Nechci aby to chytly ostatní ryby.Díky
Měla jsem také takhle nafouklého beťáka asi tak 14 dní, pak se stav začal náhle zhoršovat - bříško ještě víc zvětšovat, přidaly se odstáté šupiny a do druhého dne zemřel. Vodnatelnost. Zkoušela jsem všechno možné (zvýšit teplotu, léky,...), ale nic nepomohlo.
Ale nechci sýčkovat, možná je jen přežraný - jsou toho dost dobře schopni. Radím dietku a pozorovat.
Ať to dobře dopadne!
No on má to břicho nafouklý už tak týden, týden a půl.
Tak když plave normálně,tak bych pár dní nekrmila
0 13.10.2007 14:02 Luck Dobrý Den,
Promiňte, jestli se o téhle nemoci mluvilo v nějakém jiném tématu,ale já nevím co s mým Beťákem je. Je úplně v pořádku jí a plave, ale má nafouklé břicho viz.fotka ,porovnejte s tou v mém profilu.Prosím pomoc od těch kdo s tím má zkušenosti nebo něco četl.Předem Vám děkuji.
Starší reakce
Tak bohužel, ryba se rána nedožila
Toto bude choroba "Costia"
- zosednu vsetky supiny a rybka zomrie
na toto iste zomrel aj moj bojovnik
Vsimol/la si si na rybke take male telieska? Ak ano, tak to tu chorobu sposobuje.
Mrkni se sem, treba najdes radu
www.sera.cz/… . Ale nevypada to moc dobre.
To vypadá hodně zle, možná bude nejrychlejší ji utratit. Ale v nemocech se moc nevyznám, takže si ještě počkej, zda se někdo jiný ozve.
0 14.07.2007 18:02 Ready – Nemocná Betta
Prosím, poraďte co je mé rybě. Dnes jsem na ni zpozoroval, že se jí udělal u tlamy nějaká bílá skvrna viz foto. Má ji jenom na jedné straně a zřejmě ji tam upadly i ploutve. Ryba teď plave u dna a špatně se pohybuje. Je ještě nějaká šance ji zachránit?
Starší reakce
0 22.06.2007 23:07 veronika – Nemocná betta
Ahoj mám nemocnou bojovnici.Už několikrát jsem se sešla s tim,že se mim rybkám rozpadali ploutve.Léčila jsem je Omnipurem od seri,no jenže mám 4 bojovnice samečka a 3 holky no a po krátké době mi onemocněla další a tak je prakticky léčim furt.
Pomoc jsem fakt nešťastná,ale mám teď nový problém.Pří posledních potížích jsem je začla léčit baktopurem no a po nějaké chvilce jsem si všimla,že má sameček bouličku pod okem a je na ní taková mini bílá věcinka něco jako ucpanej pór na jazyku.A teď ho léčim zase omnipurem.No a nevim žádná změna.všechno mu vyvařuju každý týden čistim akvárko nevim co mám dělat a co mu zase je?
Pomůže mi prosím někdo?
Starší reakce
Bojovnice jsou velmi teplomilné ryby, normálně by se měly chovat při teplotě 25-28 stupňů a při léčení se má teplota ještě o cca 2-3 stupně zvednout, což znamená tak na 30 stupňů! Vy tam máte pouze 20, což jí opravdu nepomůže, spíš to může stav zhoršit. Plíseň se právě dělá spíše v chladné vodě a léčí se nejen léky, ale i zvýšením teploty. Byla by škoda, kdyby tak krásná ryba uhynula kvůli absenci topítka.
K ostatním by se opravdu měla přidat až po úplném vyléčení.
Nevyskočila. Byla v nádrži s cca 25°C (spíš víc), teď je v karanténě, kde nemám topítko (20°C), ale rozhodně se její stav očividně nezhoršil. Navíc jsem ji dala bokem kvůli tomu oku, protože betta-teleskopka není standard. Oko už je v pořádku, jen ten bílej proužek před ocasem trvá. Možná je to nějaká plísň, ale to by asi už dávno zabral antimykotin, který jsem přidala do vody. Každopádně se ji bojím přidat k ostatním...
Mozná že ji opravdu odumírá, špatná cirkulace krve ve studené vodě, tyhle rybky jsou ve výborné kondici asi při 28°C. Nebo také jiná nemoc... Když jsi ji přelovovala nevyskočila ze sítky??
Ale tohle je jiný - kořen ocasu je asi do půlky těla bílej a ta skvrna tvoří svislej pruh ze hřbetu do půlky boku. Představ si, jako by jí uhníval ocas a chtěl upadnout od těla. (Asi hodně drsnej popis, ale nejsem schopná ji vyfotit, takže nic trefnějšího mě nenapadlo.)
Sry, ja myslel že ses zpletla, svislý pruhy (je jich asi 5) jsou světlé a zbarvení rybky je intenzivní- tzn že samička je připravena ke tření..
Neo, víš, jakej je rozdíl mezi vodorovným a svislým?
Navíc nevím, jestli by stresem valila voči...
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... ...... [99] 100
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 101126x