Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Zatím žije, oči vypadají lepší...tak jí šanci dám a děkuji za rady.
Taky jí moc šancí nedávám udělej to co ti radí romant + zvýšení teploty na 28C
Zkus tu vodoléčbu, jestli máš tak třeba eSHu 2000, tak tím nic nezkazíš, to bych viděl jako základ, můžeš zkusit třeba nějaký rašelinový výluh a uvidíš, jak se to bude vyvíjet, jsem sice skeptik, ale ...
Ostatní vypadají, že jsou v pořádku a to tam nejsou jen betty...
Ono to vypadá jako okousané, ale zas na druhou stranu má zvětšené oči...spíš mi jde o to, jestli tak mohou dopadnout i ostatní ryby, je jich plné akvárko (neonky, pancéřníčci, otíci atd...). Čím léčit a jak? Nebo zda stačí preventin. Rybku jsme samozřejmě dali do karantény.
NO2 je na 0.
To musíš vědět Ty v jakých podmínkách jsou ty ryby, já bych to viděl na zvýšený N látky a taky na vnitřní parazity. Můžeš zkusit vodoléčbu a příslušnou medikaci na ty parazity, ale osobně bych volil to řešení co jsem napsal.
Ale to není odpověď na to, jak k tomu přišla a co to je. Máme ještě další 2 samice a jednoho samce...
Osobně bych použil silně perlivou vodu a rybu šetrně utratil.
Starší reakce
Nejsou přešlechtěné, tím to není...ale svůj věk již mají...v té velikosti oploutvení, jaké importy mají, jsou zhruba v polovině svého produktivního věku...No a ani všichni lidi se stovky nedožívají...
Nektere betty z dovozu vubec nic nevydrzi, jsou preslechtene. Jednodusse chcipaci a chytnou kazdou nemoc, co jim prelitne pres "nos".
Ahoj. Že jsi ji koupila nedávno neznamená, že nebyla stará. Těch možností je několik. Jestli jsi ji koupila nedávno mohla být už nemocná. Podle toho co jsi psala jsi se o ni starala dobře. Nevěš hlavu a hurá pro novou, at se ti daří
0 10.11.2012 22:05 Dollie –
Re: kyo Stará být nemohla, koupila jsem ji nedávno.:( Byla krásná, zdravá. Pořád nad tím přemýšlím, co to mohlo zapříčinit. Jiní mají Bettu v kulatém mini akváriu a vydrží jim klidně několik let. Já ji měl v pěkném kvádrovém 16ti litrovém akva s rostlinkami a zařízením a stejně umřela.:( Tohle mě dokáže naštvat a zamrzet.:( Je to nefér...
Mohla byt proste jenom stara. Nebo nejaka vrozena vada, kterou neovlivnis. Pokud padala k zemi a neudrzela vysku, tak byl s nejvetsi pravdepodobnosti spatny plynovy mechyr.
Muzes se pokusit udelat pitvu a zjistit vic. Ale uprimne bych to nedelala. Vydezinfikuj akvarko, nech ho zajet a treba kup novou.
Ne, pokaždé nebyla odlovována, jen dnes, protože se mi nezdálo její chování.:( Jsem z toho ještě pořád v šoku.:(
Píšeš o navrácení ryby při výměně vody. Mám tomu rozumět tak, že při každý výměně vody byla ryba odlovována někam jinam? Jak často ta výměna vody probíhala? Jak starý je to akvo v němž je, vlastně byla?
Ahoj,
dnes jsem psala ohledně pomoci mé rybičce. Bohužel to však šlo rychle a Betta umřela
během dvou hodin po tom, co jsem si všimla jejího zvláštního chování.
Nedokážu si to vysvětlit, jak se to mohlo stát, co s ní bylo.
Vypadala naprosto zdravě. Ještě před pár dny bylo vše v pořádku, pěkně plavala a byla spokojená. Dnes jsme se rozhodli pro běžnou výměnu vody v akváriu 1/3 akvária z 16 ti litrové nádrže. Rybička se však chovala po navrácení do akva divně. Ztrácela koordinaci, špatně plavala, což u ní nebylo zvykem. Už včera se držela dlouho u hladiny, nehýbala se, bála jsem se, že je mrtvá, ale pak se normálně rozplavala. Tak jsem tomu nevěnovala pozornost. Ale dnes už mě její chování (plavání) opravdu zarazilo (avšak ráno bylo ještě vše v pořádku). Bylo to hrozné, bylo mi jí strašně líto, ale nevěděla jsem, jak jí pomoci, což pro mě bylo ještě horší.
Stalo se to už někomu? Co s ní mohlo být?:(
Na první dobrou bych ordinoval vodoléčbu, nebo-li denní výměnu 1/3 vody.
0 10.11.2012 17:28 Dollie – BETTA ŠPATNĚ PLAVE
Dobrý den,
mám obavy o svou rybičku.
Mám 16ti litrové akvárium a v něm jednu Bettu, dále pak rostlinky, kmen atd. mám tam filtr mini a také teploměr, takže teplotu vody neustále hlídám. Pohybuje se kolem 25 °C. Dnes jsem si všimla, že mi rybička nějak špatně plave. Jako kdyby ztrácela koordinaci. Plave a najednou začne padat ke dnu. Také se drží hodně u hladiny a dokáže se strašně dlouho ani nehnout, najednou začne pozvolně padat ke dnu.:( Někdy si myslím, když se dlouho nehýbe, že je mrtvá.
Mám o ni opravdu starost.
Ještě před pár dny se mi zdálo, že je vše v pořádku. Prosím poraďte, co to může být, a jak jí pomoci?
Starší reakce
Pokud je ryba v týden "starým" akváriu bez výměn vody, tak je to jasný, ne zcela funkční biologická rovnováha, nedostatečně fungujicí nitrifikce, tak se tomu musí těma výměnama vody pomoci, jinak máš pravdu, že to neustojí, neváhej a začni s vodoléčbou, čas běží.
OK děkuji, zkusím to i když nevím jesi ryba do te dobry neumře, moc dobře nevypadá, plovouci rostlinu mám, teplota kolem 24,
Denně měň 1/3 vody, měj teplotu min. 25 stupňů, akvo přikrytý, nějakou plovoucí rostlinu, to je tak ve stručnosti základ, žádný krmení, můžeš odkalit dno.
Dobrý den, mám asi týden (v malém 12 l akváriu) bojovnici pestrou. Vodu jsem nechal dostatečně odstát, z vybavení mám pouze filter. Ale po týdnu se jí objevily na těle slizovité chuchvalce, ryba začala být malátná, nepříjímá potravu možná se jedná o plíseň nevím. Memáte někdo zkušenost? Děkuji
Tak moje Betynka to taky nepřežila. Můžu za to já, věřil jsem že v tom pidi kotci může žít. Prosím, NEKUPUJTE jim ty pidi akvárka. Je to hnus.
Starší reakce
Tak ta samicka dneska umrela. Jen tak. Nic viditelneho na supinach, hlave, ploutvich, zabry ciste. Jen bych rekla, ze mela neco v brichu. Nebylo nijak zvetsene, ale pri blizsim prozkoumani bylo videt, ze ji tam prosvita tmavsi barva. jako zanet nebo neco ve strevech. Co to muze byt? Ostatni vypadaji v klidu. Mam si delat starosti?
No...obávám se že v dnešní době, kdy se neprodávají pořádné ryby ale zchoulostivělé paskvily ten rozdíl 4 stupňů stačit i může..
Já bych to zakrytí nějak vymyslel, přeci jenom mají rády to svoje pohodlí.
Díky nechci ji trápit. Jen dotaz. Pokud nemá člověk zakryté akva, má 26 stupňu vodu, v akva. Je pro bojovky problém 22 okolní vzduch?
Sklenice s betou se sice dá dát do vyhřívaného akva, ale jestli je na tom skutečně špatně, pak je lepší ji nenechat trápit.
Je to stejný, jako u ostatních ryb, velmi dobrá metoda je silně perlivá voda, i pro bojovku.
Nemám jinou nádrž s topítkem. S mezi ostatní nemocnou dávat nemůžu. Prostě nemám karanténu. Je ve sklenici vedle akva. Zítra to ukončím. Jen nevím jak, protože bojovka je trochu jiná ryba než ostatní.
Podle toho jak to píšeš, tak víš že to je špatně a stejně se ptáš a nic s tím neděláš. Buď rybě zajisti patřičný odpovídající podmínky a nebo chovej jiný druhy. Moc šancí na to, že to tvoje ryba přežije jí nedávám, to ukončení se jeví jako nejlepší řešení.
Mám velký problém. Moje bojovka dostala vodnatelnost. Musela jsem ji oddělit ze spol. akvária. Začala jsem ji léčit. Zdá se, že léčba zabrala, šupiny už nemá odstáté i oči už jsou lepší. Jen jak jsem ji dala bokem. Tak má chudák jen 22stupnů a začala plavat na boku. Jako by měla nafouklé břicho. Asi se nachladila podle toho co jsem vyčetla tak ji teď na nádržku alespoň svitím a teplo jde od žárovky. Už začala i žrát, ale pořád ji to táhne nabok mám ji trápit nebo to ukončit nevím jak jí mám pomoct.
Už je u gamat, teploměr vedle ní na stole. Zítra kupuju akvárko. Snad to zvládne. Děkuju za radu. Dám vědět, jak to dopadlo.
Já Ti odpovídám v duchu Tvého zadání.
To, že dospíváš k tomu, že je to co máš blbost, potom jenom dobře. Pořiď normál 20 litrový akvo s komplet vybavením a bude to fungovat. Teď pokud něco neuděláš s tou teplotou, tak půjde beťák do nebe. Dej tu pidi nádržku někam k teplu, nic jinýho rozumnýho mě nenapadá.
25C ne. Má 22C okolní teplotu bytu. Do takhle malýho klumpu topení nevymyslím. Když jí budu dávat střídavě na topení, tak to budou asi zase pro ní šoky...já vím, chce to větší akvárko, že? :(
Ale doteď byla krásná, živá, všechno... Takhle vypadal před 14 dny.
0 22.10.2012 18:32 Jirka – Betta - vybledla a plave u dna
Dobrý den,
můžete mi zkusit taky poradit? Betyna, cca 4 měsíce od koupě. Cca před týdenm začala být vybledlá, slepené ploutve, stále u dna, tak hodinu denně plave. Žere normálně. Žádné boule. Co s ní?
Akvárium...a teď přijde kázání...já vím... 2L klump ze zverimexu.
Voda 1/3 denně. Na rady tohoto fora jsem přestal lít chemii co mi k ní prodali. Krmíme komáříma larvama co mi k ní prodali.
Děkuju moc za jakékoli reakce, i za ty, ať koupím větší akvárium...
0 21.10.2012 17:53 DREDRA –
Re: kyo Jak říkám toto slyším poprvé.Mě u potěru při problémech s plyn.měchýřem pomáhala dieta ...prostě krmit střídměji. Většina rybek se srovnala.
Mozne je vsechno ;) Na druhou stranu, moji malicci to snedli, ale michala jsem to se suchym zradlem pro poter a potom se jim plyn. mechyr srovnal. Teda vetsine. Rikam si, kdyz neni jineho zbyti, proc to nezkusit, treba to taky zabere.
Já to tu také již viděl, ale je to opravdu největší kravina jakou jsem kdy četl
0 20.10.2012 22:58 DREDRA –
Re: kyo kyo napsala: uvarit hrasek certvy a ten rozdrtit treba vydlickou na kasi a nicim jinym rybu chvili nekrmit. No tak toto teda slyším poprvé, jste si jistá, že si z Vás někdo neudělal srandu?
Jedna ze samicek, co je sama v bettarku, se mi zda nejaka "divna". Par dni je takova zpomalena. Nevadi ji, kdyz na ni nekdo saha - nelekne se a moc neplave, nezere, dycha pomalu, ploutve ma stazene u sebe. Je to dospela samice, mam ji uz dva roky. Stari to byt nemuze. Jine priznaky u ni nepozoruji. Prijde mi laicky v depresi. Co ji muze byt? Vodu jim vsem menim pravidelne, teplota stabilni.
To ze lezi na boku, to uz je vycerpana z toho, jak se ji nedari potopit. Pokud to neni vyvojova vada, tak je sance, ze se z toho muze dostat. Kdyby se to nelepsilo, tak utratit. Na jednom serveru mi poradili babskou radu, ze mam lehce uvarit hrasek cerstvy a ten rozdrtit (treba vydlickou) na kasi. A nicim jinym rybu chvili nekrmit. Melo by se to zlepsit. Pokud to neni jak rikam vyvojova vada, ktera se projevila pozdeji. Ted ji vzduchuj, at nemusi tolik rozrazet hladinu. Zajima me, jestli to u tebe zabere jako u me, dej pak vedet.
To vypadá na problém s plyn.měchýřem ,nemohl se nachladit?
0 20.10.2012 16:08 Šárka – BETTA-nemocná ploutev?
Dobrý den, máme rybičku BETTA asi měsíc. Celou dobu byla dobrá a teď se nemůže potopit. Plave jenom po hladině. Snaží se plavat dolů, ale pokaždé ji to vynese nahoru. Může mít něco s ploutví? Dá se to léčit? Nevím co s ní máme dělat. Prosím poraďte! Když se nepokouší plavat leží na hladině jako by na boku.
Starší reakce
Bakterie se snižovat nebudou, ale dojde k vyvětrání a z vody se odstraní to škodlivé co je akváriem nespotřebováno, takže směle do toho.
Vďaka. Dnes sú už všetky cípy ok, len ten vyťahaný trolinku odstáva. Vodu začnem teda meniť obdeň aspoň 1/4. Ešte dotaz - nevadí takto častá výmena vody na "zabehnutý" chemizmus vody? Neznížim tým príliš počet prospešných baktérií? Beťákovi to vadiť asi nebude, ale o halančíkoch som čítala, že sú citlivejší na prudké zmeny..
Nešířil bych poplašný zprávy, BRP vypadá trošku jinak, nastuduj to.
Svítí to novotou na dálku, šel bych do klasiky, tedy častých výměn vody.
No, skus ho chvíly pozorovat, i ty ostatní rybičky, podle toho to poznáš. Já osobně si myslím že by si to nenechal líbit. Ty kamínky nějak ostrý nejsou.
A zakrvacený to být nemusí. Může to být tmavší část ploutve. Jestli nepomuže výměna vody (možná by to mohl být bak. rozpad ploutví) rozhodně bych ti doporučil eSHu 2000. S ní jsem beťákovy vyléčil rozpad. Měl bys ho hodně pozorovat, ať se mu to nerozšíří. Může přijít o půlku ploutví za 2 dny.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [76] ...... 100
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 101124x