Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2020 13:11 Andrea Re: Anthrax
Ahoj Anthraxi, díky moc za tipy a rady! Použila jsem FilterActive Bacteria od Tetry 2v1 a opravdu jen 1/4 množství. Beťákovi už je dneska o trochu lépe. Začal se hýbat, už jen neleží a nespí a i trošku splasknul. Co je nafouknutý nekrmili jsme. Možná měl jen nějaké zažívací potíže. Komplet vodu výměnu dělám tak, že vyberu do čistého kýble 1/3 vody vypnu topítko a filtr. Houbičku z filtru, plovoucí rostlinu a rybu dám do kýble do odebrané vody. Vodu z akva vysaju odkalovačem dna. Vypucuju skla od řas. Houbičku filtru jen vymáchám ve staré vodě a pokud je na něm moc řas oberu. Naplním akvárko odstátou voudou 24h s trochou AquaSafe od Tetry. Ale jak říkáš asi je moc vypucované, nechám ho více v klidu a budu jen 1x týdně měnit 1/3 vody. Krmím TETRA Betta granules a Tetra Betta Larva Sticks (ty mu ale moc nejedou). Po tvém příspěvku nově koupeno Tropical Betta Krill and bloodworms a Tetra Betta + shrimps.Ještě jednou díky!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.05.2020 00:58 R Muž Anthrax [4787] Re: Andrea
Co konkrétně za přípravek jsi použila? Ale tipl bych si, že tím to nebude. Přiznám se, že na rybě toho moc nevidím. Takže ti alespoň nastíním, jak to na mě působí a co je z mého pohledu špatně.

Komplet výměny vody bych neprováděl. Akvárko máš nějak podezřele sterilní. A to je špatně. Znamená to, že v něm provádíš moc razantní změny a zabraňuješ vytvoření biologické rovnováhy. Navíc, co se děje během té komplet výměny vody s rybou a filtrem?

Snaž se držet alespoň trochu stabilní prostředí v akvárku a nechej ho pořádně zaběhnout. Měň teď vodu klidně denně ale stačí 1/3 objemu, krmení klidně na pár dní vynechej nebo alespoň omez. Neodkaluj, po jedné bettě nemůžeš mít pořádně co odkalovat. Písek nepropírej a nic nevyvařuj. Nechej filtr pracovat a vůbec na něj nesahej. Nečistí ho, dokud se opravdu nezanese. :-)

Edit: Jednostranná strava také není z dlouhodobého pohledu dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2020 00:12 Andrea – Otekla Betta po chemce na rasy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobry den, jako zacinajici akvarista bohuzel jeste hodne tapu tak prosim o radu. Betta samecek obdrzen darem ze Zverexu v lahvi od okurek pred par mesici. Nacteno co se dalo v rychlosti aby ryba nezesilela v krouzeni v lahvi. Koupeno akva 40l, s krycim sklem, svetlem, topitkem a filtrem s regulaci. Zive rostliny i plovouci, spec.pisek, kameny (vyvareny), umely ukryt. Krmim 2-3x denne spec. krmivem pro betty (kulicky). Vymena 1/3 vody 1x tydne. 1x za 3-4 tydny komplet odstata voda s 1/2 davkou Acqua safe a odkalovani. Bohuzel vim ze nic nevim mnozily se rasy. Tak hura pro chemku. Nacteno, ze Betty jsou citlive na chemii pri vymene 1/3 vody jsem pridala 1/4 davky co mela byt na podporeni funkce filtru (bakterie) s proti rasim ucinkem od Tetry. Jeste vecer se Bettak nafouknul ne jen bricho ale cely, vypada jak komplet otekly.Zkusim pridat foto. Prosim poradte. Takze druhy den vymena komplet vody a odkalovani. Zitra zase vymenim 1/3 vody. Vzduchuju tak abych ho co nejmin vysilila a topim na 27'c. PS: navrhy ze ho mam usmrtit nepiste, klepnout o sutr ho umim, jde mi o to jestli mu muzu nejak pomoci se z toho dostat...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2020 04:44 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Hedda
V tomhle akváriu taky celkem s jistotou umře, nebude moc to dlouho trvat a můžete si za to vy sami. Tady je špatně úplně všechno. To nemá cenu ani vyjmenovávat, jsou tu vlákna o zakládání akvárií a o dusíkovém cyklu, jsou tu vlákna o filtrech a jsou tu i vlákna o chovu bojovnic. A ptát se v obchodě je podobný nesmysl, jako se ptát pokladní v Albertu, jak z vajec, cukru a mouky udělat dobrý koláč. Rybě byla zničena imunita otravou amoniakem a dusitany, taky nemá vhodnou teplotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2020 01:34 Hedda – Rozpad ploutví
Fotka k příspěvku Zdravím, potřebuji poradit. V březnu jsme se synem - 11 let koupili betu a založili akvárium dle rady v obchodě. Akvárium 20l, barevný písek, 1 umělá rostlina, dekorace vrak lodi. Po měsíci nastal rozpad ploutví nejspíš - léčili jsme 7 dni Omnipurem. Potom jsme vyměnili vodu v celém akváriu- je bez filtru + přípravek proti chloru. Za tři dny opět rozpad. Dali jsme opět Omnipur. A dál nevíme, bojíme se, že umře.
Poradíte, co s ní dál.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2020 15:04 Muž Hopri [476] Re: David
Toto spíš než nemoc vypadá na nějaký pozůstatek po úrazu, poranění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2020 14:51 David – Jedna rozevřená ploutev
Dobrý den, již 3 týdny mám doma samečka Bojovnice. Nevím jak to popsat. Když vidí zrcátko tak roztáhne žábry - ploutve? No jen když je dá zpátky tak jen jednu. Na druhé straně to nedovře úplně. Má ji napůl otevřenou. Plave normálně a žere. Je to normální nebo ne? Obávám se aby to nebyla nějáká nemoc.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.04.2020 20:41 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: DenisM
- zvýšit teplotu o 2 stupně, nekrmit 2-3 dny, výměna 1/3 temperované vody každý den po 3 dny, ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2020 20:10 DenisM Re: DenisM
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak nevim cim to, chystal jsem se, ze bych vymenil par litru + dal ten koren, ale voda by mela byt stabilni a cista a korenem vymenou ho nechci stresovat, protoze celej den se schovaval v lodicce a ted koukam, ze je chudak nejakej nafouklej :(( dal jsem mu lehce krmeni a uplne vpohode to snedl. Zitra bych mu vymenil treba 5litru vody. ?mozna? Napadlo me, ze tam nechci ani davat aquasafe, tak bud nechat odstat 24h a nebo treba tam dat balenou kojeneckou uplne cistou a bez vapniku,atd ? je to varianta ?
PS: ty supiny ma jakoby najezeny, asi jak je nafoukly. :( to nemel :(
dekuji moc
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2020 16:13 DenisM po pár dnech
Fotka k příspěvku Ahoj, tak se ozyvam po par dnech. Pridali jsme mu zive rostliny. Jedna plovouci a druha se tam zatim povaluje a dneska vecer budu davat jeste koren misto te plastove skaly a rosltinku prichytim na koren.
Jinak je tam asi 5snečků. Poridili jsem TDS&EC, kde jsou hodnoty 105-120ppm. A pH tester, kde je pH 7,8-8,2. Od te doby jsem nepouzil zadnou chemii. A menil vodu 2x. cca 1/4. Teplota vody se drzi na 26stupnich podle testeru TDS&EC, podle teplomeru ve vode mezi 25-26. Bohuzel nas Wonka ma furt ten flicek a jinak se zda takovy zivy, k jidlu chut ma, jinak byl vpohode a dnes rano zase polehava schovany v te lodicce a moc nevyleza. Zda se mi, ze ty ploutvicky se mu stale zhorsuji... Zkusil jsem ty kaminky dat do octa a ano, lehce šumí. Takze asi vymenit dno ze ano ? Mam ho napriklad izolovat ven z akvaria a znovu aplikovat eshu2000 ? nebo zajit pro esha exit ? zatim jsem nedaval nic, protoze, jak bylo drive zmineno, zbytecna chemie.
Dekuji.
Prikladam foto, jak to je ted.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.04.2020 21:20 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Benicka13
Zatím nic, je potřeba zvýšit to pH (postupně) a tu teplotu, pak se uvidí zda je potřeba aplikovat léčivo
- to poškození může být vyvoláno pouze tou teplotou a nízkým pH ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2020 16:52 Benicka13 Re:
Edit: Část vody jsem včera vyměnila za vodu s hodnotami: pH 5,82, tvrdost 0,50, vapnik 3,69. Kamínky ze dna v octu opravdu šuměly, takže je pomalu vyndavám, aby byl na dně jen jemný písek. Teplotu postupně zvyšuji... ALE ploutvičky se stále více trhají..včera žádná trhlina nepřibyla, nezhoršilo se to a dokonce mi přišlo, že jedna z trhlinek se začíná zatahovat...dnes ale přibyly nové trhliny :-( chápu, že efekt nebude rychlý...ale doufala jsem, že se to alespoň nebude zhoršovat...Mám mu dát léčivo ESHA 2000? (Mám ho po léčbě jiné ryby).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2020 10:27 Benicka13 Re: silviebaris
Jojo. Už jsem to vymyslela. Budu chodit pro eko vodu :-) dala jsem si stranou velké lahve od pitné vody a nebudu používat tu z vodního řádu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   21.04.2020 10:04 Silviebaris Re: Benicka13
Vzhledem k tomu,ze je to malý akva,mohla by jsi tu vodu mixovat třeba s kojeneckou nebo pitnou balenou..Reverzni osmóza se ti asi moc nevyplatí.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.04.2020 08:10 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Benicka13
Ta ryba není nemocná.Podle mně ji nesedi voda. Ideální hodnoty pro tyto ryby jsou pH 6, tvrdost 5 dGH (= 0,9 mmol/l), teplota 26 a krycí sklo na akva. To aby nad hladinu nevnikal chladny vzduch třeba při větrání. Hrozi nachlazení labyrintu.

Edit: Tu tvrdost si ověř u nějakého místního akvaristy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2020 07:39 Benicka13 Re: Kawasaki
Našla jsem parametry vody:
6 celková tvrdost [mmol/l]
7,2 pH
16,5 dusičnany [mg/l]
39,8 hořčík [mg/l]
173,4 vápník [mg/l]
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 22:10 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Benicka13
Pravidelně menit cast vody. Jakou máš vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 21:46 Silviebaris Re: Tommo
Každopadně je potřeba ji vyhodit,kazi vodu v takovym malým objemu... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.04.2020 21:41 Muž Tommo [828] Re: Benicka13
Ono je to spíš myšleno, že není něco vpořádku. Tahle kytka dokáže vyrůst ze 2 cm, když se jí daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 21:38 Benicka13 Re: silviebaris
Já vim. Snažila jsem se jí zachránit, ale od zakoupení byla špatná... byla jen za 30Kč :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 21:29 Silviebaris Re: Benicka13
Fotka k příspěvku Té egerii se nedaři,hnije...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.04.2020 11:42 R Muž Anthrax [4787] Re: Benicka13
Filtr bych nechal jet nonstop. Jinak nikdy nebude fungovat jako filtr a bude to jen mechanická filtrace. :-)
Edit: K té poučce a přepočtu délky ryby na litry. To je orientační pomůcka proti přerybnění (tj. že množství ryb nebude nadměrně zatěžovat vodu). Navíc v případě mininádrží je třeba tyhle výpočty brát ještě s větší rezervou. Nic ale vypovídají o nárocích daného druhu.
Edit 2: Doporučuju si v mezičase něco načíst. Při registraci zde každý obdrží do zprávy pár užitečných odkazů na články, od kterých se lze slušně odpíchnout.
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 11:31 Benicka13 Re: Anthrax
Mockrát děkuji. Objednávám topítko. Ale má přijít až za 3 dny... Doufám, že když dnes vyměním část vody, přežije to můj mazlíček ještě ty tři dny... ;-) To akvárium mi dělá opravdu velkou radost, tak snad najdu nějaké řešení hmm Myslíte že mám úplně vyndat ten filtr s těmi bublinami a jen měnit vodu, nebo ho můžu nechat? Bubliny spíš nechávám vypnuté, protože jsem četla, že Betty mají rády stojatou vodu, ale někdy je pouštím, aby se ta voda očistila.. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 11:25 R Muž Anthrax [4787] Re: Benicka13
Já bych se nebál zvednout tu teplotu až na 27 stupňů (potupně). „Otužovat“ tu rybu můžeš zkoušet až bude v lepší kondici.
Voda z kohoutku nevadí. Ale nechej jí pár pro jistotu hodin odstát odstát kvůli teplotě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 10:45 Benicka13 Re: Centisi
Děkuju moc za radu! :-) tuto bettu mám dnes přesně týden, takže výměnu vody provedu... :-) ještě jsem snad žádnou výměnu nepromeškala... můžu dát do akvária vodu přímo " z kohoutku" ? A můžu se zeptat, nemáte zkušenosti s nějakým pidi topítkem? Mám od známého topítko, ale je velké a kazí dojem akvária... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 10:39 Muž Centisi [33] Re: Benicka13
řekl bych že voda bude chladnější než teplota v pokoji..Betta potřebuje teplotu vyšší..kolem 25 stupnů...ona nízká teplota dohromady se zanedbanou pravidelnou výměnou vody o který se ani nezminuješ a asi ani neprovádíš dělá takovýto problémy...zvedni teplotu a pravidelně měn aspoň týdně část vody....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 10:34 Benicka13 Re: Anthrax
Topení tam nemám hmm Teplota je cca 23 stupňů jako v pokoji... Bylo mi jasné, že bettárium je nedostačující, ale připadalo mi, že 10 litrů je pro jednu rybičku docela dost :-) Řídila jsem se tím pravidlem dva litry vody na 1 cm ryby. Tento Beťák má cca 5 cm :-) takže to krásně vychází.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.04.2020 10:07 R Muž Anthrax [4787] Re: Benicka13
Tak ještě jednou. Co ta teplota? :-)

Že máš filtr je hezké ale to ti v mnoha ohledech nepomůže. Výměny části vody prováděj pravidelně bez ohledu na to, zda je potřeba odkalit. Odkalování naopak dělej až když je potřeba. To při jedné rybě musí být jednou za uherák. Neodkaluj proto, aby byly kamínky bílé. :-)

Určitě bych vyzkoušel hodit pár těch kamínků do octa. Pokud to bude šumět, tak máš vápenaté dno a to není moc dobré a uvažoval bych o jeho výměně za křemičitý písek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 09:20 Benicka13 Re: ctibum
Mám tam filtr :-) A když je na dně hodně humusu, tak odkaluji dno. Na dně mám bílé kamínky a bílý písek, takže se to snažím tak udržovat (aby byly čisté bílé) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.04.2020 09:14 Muž Centisi [33] Re: Benicka13
Ahojky,já bych viděl problém v teplotě vody..kolik tam máš stupňů? další věc je výměna vody-udržba..na tyhle dvě věci bych se zaměřil...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.04.2020 09:09 R Muž ctibum [6926] Re: Benicka13
Jak probíhá údržba a jaká je teplota vody??
EDIT
Bez ohledu na to, jak probíhá údržba, tak jestli ti na rybě záleží, pořiď jí větší akvárko. Alespoň 20 litrů ČISTÉHO objemu. Je fajn, že tam má nějaký filtr a pár rostlin, ale ten objem je malý. Filtr přendej do nového, sem dej krevetky (Red Cherry např.) a Beťákovi zařiď větší bejvák... ;-)
A tady rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra si přečti něco o jejích potřebách...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 08:56 Benicka13 – Prosím o radu. Je to BRP?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Také moc moc prosím o radu . Mám samečka Betty, nového... a začaly se mu trhat ploutvičky... sad Už dříve se mi to u Bett stalo, vůbec nevím co s tím...Pořídili jsme ho ve zverimexu, ale velmi dlouho jsem vybírala, aby neměl žádný náznak téhle nemoci (předchozí rybky už byly většinou nemocné v obchodě a převozem ke mně se to jen zhoršilo)... Ihned jsem ho začala léčit přípravkem Esha 2000 jako prevenci, ale stejně se to zhoršilo... Rybka je čilá, žere a neustále staví bublinková hnízda na hladině :-) :-) Akvárium (10 l )bylo založeno před 2 měsíci, jsou v něm živé rostliny a 2 šneci, kteří se tam dostali s rostlinami jako nezvaní hosté, jinak jedinou rybičkou je tento krasavec... vodu jsem použila z vodního řádu, ta se po celé 2 měsíce filtrovala a nechávala odstát. Před umístěním rybičky jsem odkalila dno a doplnila vodou z takové přírodní studánky z vedlejší vesnice, kam si jezdí pro vodu akvaristé z celého okolí... Já jsem teprve začátečník, tak mě neukamenujte za mé postupy a poraďte :-( moc mi na mé rybičce záleží... První fotografie jsou z minulé středy, to byla rybka 3. den v novém akváriu a další dvě fotografie jsou z dneška. Moc děkuji za odpovědi...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2020 06:56 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Vlasta11
Dle mého názoru te rybě nic neni. Podle mně je tam moc světla. Zkus se na něj podívat při zhasnutém akva jakou bude mít barvu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2020 13:38 Vlasta11 Re: afc1886
Rostliny jsou koupené nově. Jsou invitro. Mám objednané další,které přijdou v úterý a které půjdou do akvária. A ano. Předtím jsme měli bettu v klasické kouli. Dcera ji chtěla. Bylo doporučeno betarium,které se nám zdálo malé. Koupili jsme kouli. Pak jsem začla studovat,zjistila jsem,že je malá. A než se objednalo jiné,tak koule praskla a betak byl ve dvoulitrové zavařovačce provizorně. Vím,že 18 kousků kytek je málo,učím se a chci mu udělat co nejkrásnější bydlení. Jenže oni ty potvory kytky za dva dny nevyrostou... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.04.2020 13:32 R Muž afc1886 [14704] Re: Vlasta11
Kdyby jsi ty peníze za zázračné vodičky investovala do rostlin, tak by to té bettě udělalo mnohem větší radost. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2020 13:06 Vlasta11 Re: RJ
Fotka k příspěvku On tu růžovou barvu měl už předtím :-( Akvárium se založilo v pátek a dali jsme jej v sobotu po obědě. Dala jsem do akvária stability,aquasafe a seachem amguard. Nevím,zda je to možné,ale googlila jsem a vygooglila,že to může být teplotou. Tak jsme zkusili přitopit a dnes ráno takto...
EDIT- Já to koukám napsala trošku zmateně,že?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2020 10:56 Muž RJ [11] Re: Vlasta11
Protože jste ho do toho nového akvária dali hned. Akvárium potřebuje měsíc k zahájení biologických procesů. Takhle se tam tráví amoniakem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2020 14:03 Vlasta11
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,mám dotaz... Koupili jsme Bettu. Krásná,modrá. Doporučili nám bettarium. Místo něj jsme měli větší kouli. Teď jsme se rozhodli pořídit akvárium 63l. Ale bohužel nám bettak zruzovel. Nevíte čím by to mohlo být? Foto z akvária druhý den založeného.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2020 21:24 DenisM Re: _ucx_
Dekuji za radu. No ta vzduchovacka to odstranila. Bylo to jen nahore a ikdyz se menila voda, tak se behem par dni zacal delat povlacek a silil. To se ted se vzduchovackou nedeje. Jidlo mu hazu 2-4ks granulek a hnedka to zbasti do par vterin. Nic nenechava.
On jak vidi pohyb kus od akvaria, tak jde hned za mnou ke sklu a je tam celou dobu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.04.2020 20:51 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: DenisM
Slepá hladina? Takže se tam něco rozkládá. Buď zbytky nesežraného krmiva (=překrmování) nebo něco jiného. Může souviset s nedostatečnými výměnami vody v minulosti a taky se zdravotním stavem ryby. Řešíš symptomy, potřebuješ vyřešit příčiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2020 20:46 DenisM Re: _ucx_
Fotka k příspěvku Jo my ho nemeli celkem dlouho, ale delal se nam na povrchu slizky skraloup, viz foto.
od ty doby, co je vzduchovani se to nedeje. Viz foto, takhle jsem to stahnul kapesnikem...
Delo se to i presto, ze bezel filtr nonstop.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2020 20:37 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: DenisM
Vzduchování klidně vypni. Jednak to není potřeba, protože se ti hýbe hladina díky filtru, což nádrž provzdušní dost a navíc tam jsou ještě rostliny a kromě toho to není potřeba, protože Betta je labyrintka a umí přijímat vzdušný kyslík.

Taky bych vyhodil ten vrak a místo něj další rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2020 19:37 DenisM Re: Anthrax
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jasne no, ja ho prave i vyndal, jak to tam bylo uvnitr. Jinak asi to je zase spatne pocitam...ale my jsme tenkrat koupili set akvarka konkretne tento:
www.superzoo.cz/…

A ted koukam, ze teplota nepujde na 26-27, protoze to topitko umi jen 25. Rekli nam, ze to pro betaka je uplny luxus tenhle set. Kazdopadne, urcite se da vymenit, jak filtr, tak topitko. Ten filtr je tam verze 300, ta vetsi.

Jinak betak vypada lip hlavne po strance zivotni, ze je veselejsi a neleha u dna, ale je uplne v pohode. Dnes jsem vymenil trochu te vody. Teplota je ted stale 25stupnu.
Davam tedy celkovy nahled. Chci v tydnu nejak vymyslet dalsi rostliny :) Jen dozadu na sklo, jak je cerny kabel, chci nalepit nejakou folii, ale jeste si prectu jakou. A take ohledne vzduchovani si prectu, jak dlouho a pripadne vzduchovat a jake to drivko, protoze ten kaminek dela strasne velike bubliny. A kabel od vzduchovani také nejak lepe schovat.

Podarilo se mi ho i vyfotit kdyz na sekundu zastavil tim nemocnym bokem. Druha strana je uplne OK.
+posílám ty kamínky nějak z blízka.
PS: ty bublinky na filtru a akvarku jsou od ty vymeny vody.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2020 07:22 R Muž Anthrax [4787] Re: DenisM
No právě že jsi filtr vypnul po dobu léčení = neběžel pěkně dlouho a všechno ti v něm chcíplo.
Na tom filtru mě teda zaujalo, jak málo má filtrační hmoty. Přitom.taková relativně velká nádoba. Asi bych s tím zkoušel něco udělat. Ale filtrace jako taková už patří do jiného tématu. rybicky.net/forum/380

Jasně, žádný z nebe nespadl. A každej nějak začínal. Ale my tě tu můžeme jen trochu popostrčit nějakým směrem. Ale pokud si něco nenačteš a nepochopíš proč co a jak, tak to stejně po čase skončí neslavně. Proto tu všichni apelují na samostudium. Začátek je sice trochu těžší. Ale uvidíš, že jak si najdeš svojí cestu tak to pro tebe bude brnkačka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2020 01:58 DenisM Re: Anthrax
Ok. dekuji moc. Jinak samozrejme filtr bezi NONSTOP stale. Vypnul jsem ho jen v dobe leceni(protoze vlozka filtru je dohromady s tim uhlim, takze nelze je oddelit.) a nechal vzduchovat.
Teplotu vody urcite zvednu postupne teplomerem, od odpoledne co jsem psal uz ma voda 24 :). pocitam, ze rano bude mit tech 26.
Jinak reknu Vam to takhle, byli jsme ve vice kramech tady u nas, protoze se mi ty rady zdaly no.. neuplne idealni... A potom co mi ve zveraci rekli, ze jsme jedni z mala co nam na rybe takhle moc zalezi, ze vzhledem k cenam leciv apod. je lepsi koupit novou, jsme "naštvaní" odešli.

A zacal jsem patrat na netu a dosel jsem sem. Samozrejme mohl jsem od prvniho dne co jsem betaka dostali to resit pres net, ale fakt me nenapadlo, ze by az takhle neodborne mohlo skoncit na prodejnach. Celou dobu asi 5mesicu byl uplne v top kondici a vpohode :) takze to ted prisuzuji tomu pripravku na ty rasy. Jak se udelal skraloupek a na dne je takovy povlak, tak jsem pouzil ten pripravek, ktery mi opet byl doporucen... No clovek se uci.
Jinak k tomu dnu. Mame odkalovaci zvon, ale on nesebral ten "povlak" z kaminku, tak jsem je propral. Muzu poskytnout zitra foto dna, abych ukazal co myslim. Asi jsem to delat nemel...to vim az ted.

Kazdopadne dekuji moc :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2020 21:29 R Muž Anthrax [4787] Re: DenisM
Tvůj problém se dá shrnout jako nestabilní prostředí. V akvárku celkem pracně vzniká rovnováha a ty jí vytrvale ničíš necitlivými zásahy.

Filtr nikdy nevypínej. Leda tak po dobu údržby. Aby plnil svojí funkci, tak musí jet nonstop. Žádné bakterie v pixle zaběhnutý filtr nenahradí.
Pokud budeš v budoucnu aplikovat eSHu 2000, tak stačí vyndat aktivní uhlí a nechat běžet filtr dál.

Dno se běžně nepropírá ale odkaluje. A i to mi při jedné rybě přijde naprosto zbytečné. Jak může jedna betta vyprodukovat tolik nepořádku aby něco takového bylo nutné? I ve dně žijí užitečné mikroorganismy. Když je zlikviduješ, jak ve dně tak ve filtru, tak jsi namydlenej.

Vodu měň často. Za vodu podobné teploty jako je v nádrži. Teď klidně denně. Později třeba jednou týdně. Ale stačí zhruba 1/3. A ne takové množství a tak nárazově.

Teplotu zvedni postupně na 26-27 stupňů. Kde má teploměr orientační OK, to pro bettu není moc směroplatné. Nechci sahat prodavači do svědomí ale koukni, kolik ti už prodal zbytečností. Na úpravu vody, bakterie v pixle, na řasy, léčivo... Za to už mohlo být pěkných pár rostlinek.

Mimochodem vyzkoušel bych pár kamínků ze dna hodit do sklenice s octem.

Edit: Při registraci jsi dostal odkazy na užitečné články. Mně pomohl nejvíce ten od Horáce. www.horacovoakvarium.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2020 21:24 R Muž afc1886 [14704] Re: DenisM
Z rostlinek pořiď třeba rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
Na dekoraci rybicky.net/atlasrostlin/microsorum_pteropus
Plovoucí např. rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum nebo rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes další rostlinka může být třeba rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
Já bych osobně vyměnil i to dno a teplotu to chce určitě zvýšit, betta potřebuje vyšší teplotu, ale nesmíš tu teplotu zvednou najednou, chce to pěkně pomalu, na cca 27 ℃. Pořádně se začti a musíš trochu studovat, ale to půjde, neboj se.
rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra
EDIT- Tady máš pěknou inspiraci rybicky.net/nadrze/20090
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2020 21:10 DenisM Re: HanysOV
Jasne, dekuji za rady. Ale nemohla byste prosim specifikovat blize treba lepsi teplotu nebo jaky typ rostlin ? My jsme dostali betacka darem a v takovem malem akvariu asi 8L, no zkratka, jak se prodavaji. Chteli jsme pro nej to nejlepsi, poridili akvarium 54L + filtr+teplomer+ledku+dekorace + zive rostliny. Nikdo nam neporadil v obchode, kolik jich tam ma nebo nema byt. To zalozeni do substratu nam poradili tam. Takze jsme dali na radu v prodejne. Vypadali, ze se vyznaji no... my hlavne predtim nemeli zkusenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   12.04.2020 18:50 Muž HanysOV [54] Re: DenisM
Sorry, ale za mě všechno špatně. Špatná údržba, špatná podmínky ( teplota, žádné rostliny), litry chemie atd. Měň denně kýbl vody, zapni a nastav topení na odpovídající teplotu, nakup hromadu stonkovek a plovouček. Hlavně ale neposlouchej prodejce a začni číst!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2020 17:56 DenisM Re: Anthrax
Fotka k příspěvku Dekuji za radu. Vymena vody probehla cca pred 3-4tydny nejake 3/4 vody, protoze jsem propral kaminky od "bordelu" a vymenil filtr. Tu ESCHU 2000 jsem pouzil, ale vypnul jsem kompletne filtraci a pro jistotu vyndal i napln filtru s aktivnim uhlim, jen dole zustaly takovy kulicky plastove, ale to si myslim, ze uhli neni. Nechal jsem jen vzduchovani a jinak je filtrace v tuto chvili vypnuta 3dny. Urcite uz tam nic proti rasam davat nebudu.
Teplota vody je v tuto chvili 21stupnu viz foto. jinak je okolo 24myslim, kdyz bezi filtrace lepe se to ohriva. Topitko bez filtrace, jako by to neohriva. Ale podle teplomeru je to stale v oznacene norme jako OK. Tady v akvashopu pan rikal, ze je lepsi kdyz ma takhle pokojovou teplotu, ze se nadechuje nahore. Chvili jsme akvarium provozovali bez vzduchovani a delal se prave zmineny skraloup na povrchu, a proto jsme poridili vzduchovani. V tu chvili ale nas "pan Wonka" :) prestal stavet ty bublinkovy hnizdecka no, napadlo me, jestli ho vzduchovani nejak nestresuje ? Ted je to 3ti den, tak nechci znovu davat ESCHU2000. Mam vymenit treba 1/4 vody ? Davam do ni pripravek Aquasafe (mel by byt stejny jako betta safe) a voda je ihned pouzitelna k presunuti do akvaria. Zapnout znovu ohrev + filtraci. ? Dekuji moc
 
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [9] ...... 99 100

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=401