Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 41 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.09.2015 19:09 Yukiarashi Re: Werderka
Zkušenější poradí lépe, ale za mě bych problém viděla v:
- nezajeté akvárko -> vysoká hladina N -> otrava
- umělé kytky nahraď živými
- to bílé dno bych vyměnila za tmavé
- než pořídíš novou rybku nech akvárko zajet, nebude pak potřeba do akva lít chemii
- pořiď topítko -> nastav na 25°C
- místo modrého světla večer akvárko zhasni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2015 14:22 Werderka – Dotaz
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Psala jsem sem sáhodlouhý příspěvek a není tu...tak ještě jednou a stručněji :-) Zdravím, jsem tu nová, jsem začátečník, mám 15l AQ (Amazonas E15) včetně filtru a LED osvětlení (bílé přes den, modré na noc), na dně kamínky 1-2mm, osázené umělýma rostlinama, voda byla upravena přípravky od Easy Life (první na neutralizaci chlóru a vím já čeho ještě a druhá lahvička obsahuje nitrifikační bakterie), vodu jsem při přípravě nalila odstátou a měla 24´C. Rybák nám po 4dnech pošel sad Vzhledem k tomu, že jsme rybku moc chtěli (a v neposlední řadě jsme utratili nezanedbatelný obnos za výbavu), chci pořídit další, ale než tak udělám, chci se dopátrat, kde byl zádrhel, aby mi to nepomřelo znovu. Jednak se chci zeptat, zda byl problém co se týče zakládání akvária (špatný postup atp.), dál mě pak zajímá, jak je to se svícením? Svítila jsem nepřetržitě, jen na noc změnila barvu na tmavě modrou (viz.foto)..je to moc? Co udělá přílišné/nedostatečné svícení? Mohly se tam tím přemnožit nějaké bordely, co ho zabily? K čemu jsem došla já sama, že snad teplotou. Blbka prodavačka mi tvrdila, že topítko nepotřebuju...jo, jenže v bytě větráme, venku se ochladilo a Rybákovi klesla teplota na 19-20´C, což hádám, je o takových 5-8´C méně než má mít (samozřejmě v sobotu, kdy mají zverimexy zavřené, že jsem pro něj nemohla ani na fofr sjet) Je možné aby umřel na pokles teploty? Při nízkých teplotách se nějak množí bakterie? Voda nebyla měněna ani jednou (za ty 4 dny), nezapáchala, byla krásně čistá, přípravky na úpravu vody dávkovány dle návodu, filtr jel nepřetržitě. Rybák toho dne ráno normálně baštil, jediné, čeho jsem si všimla, byla jakoby průhledná skvrnka na konci ocasní ploutve (viz.foto), nicméně nejsem si jistá, zda jsme ho s tím už nekoupili...Odpoledne jsem se zděsila, jelikož ležel apatický u dna, zrychleně a zhluboka dýchal, ploutve potrhané (ty vějířky jakože rozpojené na cáry), úplně ztratil barvu, že mi bylo jasné, že je zle (viz.foto). Jediné, co jsem měla a co mě napadlo bylo přikápnutí oněch přípravků do vody, po tom se mu na chvíli vrátila barva, nicméně všechny příznaky setrvávaly...pak vybledl znova a umřel. Problémy, mám dojem, že se asi shodují s tím poklesem teploty, ale s tím stavem ploutví jsem zas špekulovala, jestli to nebyl rozpad (BRP)...Poraďte prosím, kritika vítána, ráda se přiučím. Mockrát díky!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2015 20:15 R Muž romant [27987] Re: Verů
Nejlepší desinfekce je pravidelná týdenní výměna min. 1/3 vody, v případě filtrace, není-li filtrace, potom měnit vodu tu 1/3 obden, teplotu udržovat na hodnotě ne nižší 25 st., pořídit živý rostliny a krmit pestře, ale střídmě.
Edit: Jako filtraci by bylo vhodné pořídit www.levnaakvaristika.cz/… a k tomu jako pohonnou jednotku třeba www.akva-exo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2015 20:09 Verů – Krupička
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, koupila jsem si v Akvazoo novou bettu, maličkou. Po cca týdnu se u ní objevila krupička, zkusila jsem Multimedikal - bez výsledku. Mláďátko (jméno)postupně přestal "dorážet", a povětšinou se schovával v domečku, ze kterého téměř nevyplavával...a přestal jíst. Pak jsem si tady přečetla různé recenze, a na základě jich včera zakoupila eSHu Exit a eSHu 2000. Hned jsem do čistého akvárka nakapala obojí EXIT i 2000. Druhý den ráno (dnes), už Mláďátko vykukoval z domečku, i z něj vyplaval a plaval po akvárku, a odpočíval na lístečku. Dokonce začal reagovat na chrastění krmením....a začal i jíst hop . Pak jsem zkusila rozsvítit abych si ho prohlédla, a tečky má stále, ale při 2 dnech léčby je ještě asi brzy aby zmizely...je ale vidět, že je Mláďátku lépe.Dnes jsem vyčistila znovu celé akvárko a znovu EXIT + 2000. Ještě pro úplnost, mám 6 litrové akva, betta je v něm sama, a čistím pravidelně obden, protože nemám filtr ani topítko. Ještě se zeptám - až krupičku vyléčím, jak vydezinfikovat akvárko a vše co v něm je, aby se nemoc neopakovala z případných pozůstatků v akvárku?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2015 18:58 Anairo Re: romant
Tak něco na topení budu muset jít obstarat, pravdou je, že dokud byla vedra, tak jsem to neřešila. Díky za pomoc!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2015 18:48 R Muž romant [27987] Re: Anairo
Multi něco vyhoď taky, vodu měň denně, zasol teď jednou(rozpuštěnou solí), zvedni tu teplotu a s krmením to nepřeháněj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2015 18:46 Anairo Re: romant
Filtr mám, dokonce umí i vzduchování pro případ přidání jiných rybek, umělé rostlinky jdu vyhodit a zajdu do krámu proživé. A na sůl jdu hned. Jak často mám solit?:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2015 18:40 R Muž romant [27987] Re: Anairo
Zvýšit teplotu na 28 st. lehounce zasolit(kávovou lžičku), vyhodit ty umělý rostliny a pořídit rostliny živý, ideál jsou plovoucí, začít přidávat nějaký rašelinový výluh, třeba Torben, popř. v kombinací s listy mandlovníku mořského. No a denně měnit 1/3 obejmu vody a pokud není filtrace, tak se to bez těch výměn vody do budoucna neobejde napořád.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2015 18:36 Anairo – Rozpadání ploutví
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku ahoj, mám problém s betou, začínají se jí rozpadat její jinak bohaté ploutvičky. Barvu nemění, nebledne. Pořád plave a je nenažraná jako vždy. Teplota vody 22-25 stupňů, asi 30l akvárko. Zatím tam plave sama, teprve ho zařizuji. Nevíte někdo, co jí je a proč? Jinak taky na Kladně je poměrně tvrdá voda, tak snad to není tím.
PS omlouvám se za kvalitu fotek, zrovna jsem jí tam dala loď a díky rozvíření vody foťák zaměřoval vše, jen ne Pandoru.
Edit: Jinak v obchodě mi na to prodali MULTI-MEDICAL, že prý pomůže. No .. nepomáhá tone
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2015 08:22 Yukiarashi Re: romant
Uff, no jestli tam bude prát Bactopur, tak to by bylo víc než vhodné ho dát separé...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.09.2015 08:08 R Muž romant [27987] Re: Alčák
Njn, všechno špatně. Takže bohoušek dostal pěkně na frak, byla mu zima a v kombinaci s vyššíma N látkama, proto byl zalezlej, tedy podle mě. Ten stav je hodně špatnej a eSHa 2000 ti na to nepomůže, to by chtělo nějakej silnější kalibr, jako třeba Bactopur direct, protože ta přítomnost bakterií tam již bude, ale zde bych event. léčbu řešil v separé nádrži, protože použitím tohoto přípravku dojde k dalšímu narušení biologický rovnováhy, tedy zde je nutno přiznat, že tam moc žádná rovnováha není. rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
Nicméně, já osobně bych případné finance nevrážel do léčiv, ale do pořádnýho vybavení akvária, do živých rostlin, vyhodil bych ty umělý hrůzy a nahradil kořenem.
Edit: To připomenutí, které adresuje kolegyně pode mnou mě, je spíše pro tebe, jako varovně zdvižený prst s důrazem POZOR, aby si v zájmu pomoci jedné rybě, člověk nepřivodil problém celému akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2015 07:15 Yukiarashi Re: Alčák
Do akvárka přidej víc živých kytek, začni s častějšími výměnami vody (neměň celou vodu naráz, 1/3 stačí). Čistota půl zdraví ;-) Bohouška bych tak rychle neodepsala - sehnala bych eshu 2000 a dávkovala dle návodu. Teplotu už jsi zvýšila a ryby odlovila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2015 05:06 Muž LiborSprysl [9015] Re: Alčák
Co s Bohouškem? V lepším případě jej zapojit do potravinového řetězu... (kočka, pes) .... v horším vhodně utratit. Případně mu vystrojit pohřeb, pokud neskončí jen v koši.... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 22:28 Alčák Re: Yukiarashi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak si teď jdu dolu do kuchyně pro pití a kouká na mě z akvárka Bohoušek hop chudák malej je celej zbídačenej, na večer jsem odlovila ty dvě potvory a dala je do velké sklenice a zapla vzduchovátko. Zítra si pro ně přijde kamarád. Možná že jak jsem je vyndala, tak Bohoušek vylezl. Teplotu jsem teď zvýšila na topení mezi 24-26C ale co s Bohouškem. Hned jsem vzala foťák a vše vyfotila, tak prosím na to mrkněte, zda se z toho pozná, jestli ho něco okousalo nebo má tu nemoc sad a co dál. Mrkněte mi prosím i na to akvárko a kritizujte a raďte - vezmu si ponaučení a vylepším. Díky palec předem upozorňuji že nejsem žádný zdatný fotograf a udělat fotku Bohouška mi teda dalo zabrat stydim
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 21:05 Alčák Re: romant
Rybičky máme od prosince, malej si je strašně přál a před tím / 5 let zpět/ jsem měla velké akvárium 40*40*110 tam bylo vše v pohodě ale kvůli místu jsem vyndala akvárium menší. Až uděláme nový obývák, chtěla bych to větší zakomponovat do stěny - ale to bude tak do 3 let. Filtr mám Aquaclear. Topítko mám naštelované na 23C, to asi budu muset přidat. Tetra červená se mi tam rozmnožila, mám tam 2 malé rybky a pár neonek taky. No jak jsem psala, nafotím popíšu, třeba se tam ta chyba najde ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 21:00 Alčák Re: Yukiarashi
Tak ty dvě potvory daruju kamarádovi a vydrbu celé akvárium. Ještě si najdu něco o tom dusíku. No až mrknete na mé akvárium asi se mnozí zhrozí stydim ale snažila jsem se alespoň mi řeknete co dělám třeba špatně palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 18:31 Yukiarashi Re: Alčák
Silver molly bettu zvládnou okousat, zvlášť pokud jsou dvě a ta jedna je hodně velká. Tomu by odpovídalo i to, že se betta začala schovávat. Osobně bych to neriskovala a molly někomu darovala, pro jistotu.

Jak radí ostatní, při koupi dejte pozor a nekupujte velké krásné samce, ti už mají to nejlepší za sebou. Sledujte stav ploutví - pokud jsou slepené a otřepené - naznačovalo by to BRP.

Určitě si založte prezentaci s fotkami. Třeba je problém i někde jinde a dostane se vám přesnějších rad ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.09.2015 18:28 R Muž romant [27987] Re: Alčák
Alčák napsala:... plaval si po akváriu a asi za dva dny se začal schovávat a vylézal pouze na krmení.Něco se mu u tebe nelíbilo, obvykle jsou na vině podmínky, tedy nízká teplota(ne nižší než 25 st.), vyšší hodnoty N látek, tedy třeba v akváriích čerstvě zarybněných, bez předchozího dostatečného záběhu, ne zcela funkční(nedostatečná) filtrace, což je stále ten směr vysokých N látek, tedy hodnot dusíků, který jsou již neakceptovatelný a právě na to, aby se dalo přesněji cílit vhodný, aby byla založena ta prezentace, aby bylo tzv. z čeho vařit. Jinak první pomoc při popisovaném chování jsou výměny vody a u bet obzvlášť ta teplota.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 18:18 Alčák Re: Yukirashi
Jo, to je ona. palec
Mám v akváriu jednu hooooodně velkou a pak o hodně menší. Ten bakteriální rozpad ploutví je hrozný, kdyby to bylo ono, co s tím? Samozřejmě když koupím nového Bohouška aby to nechytl a mám tyto dvě rybky raději dát pryč? Moc díky za rady.
Edit: A ještě něco. Když jsme přivezli Bohouška, plaval si po akváriu a asi za dva dny se začal schovávat a vylézal pouze na krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 15:30 R Muž romant [27987] Re: Yukirashi
Jen mě klidně opravuj, s tím nemám problém, když myslíš, že jsem to napsal nesprávně, tak směle do toho. ;-) Jenom aby jsi chápala mojí řeč, když píši začátečníkovi, snažím se být co možná nejcivilnější a ušetřit ho zbytečných odborností, který se na něj valí stejně ze všech stran. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 15:23 Yukiarashi Re: romant
romant napsal: Tak ono je klidně možný, že bohoušek byl napaden bakteriální infekcí, tedy konkrétně v souvislosti s tím mizením ploutví by se mohlo jednat o tzv. bakteriální rozpad ploutví, nebo-li bakterku(BRP)
Jen si dovolím tu větu upravit, aby nebyla zavádějící:

Tak ono je klidně možný, že bohoušek byl napaden bakteriální infekcí, tedy konkrétně v souvislosti s tím mizením ploutví by se mohlo jednat o tzv. bakteriální rozpad ploutví (BRP), nebo-li bakterku Flexibacter columnaris...
palec

(romante neber si to prosím osobně, předpokládám, že se jednalo o překlep)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   05.09.2015 15:05 R Muž romant [27987] Re: Alčák
Tak ono je klidně možný, že bohoušek byl napaden bakteriální infekcí, tedy konkrétně v souvislosti s tím mizením ploutví by se mohlo jednat o tzv. bakteriální rozpad ploutví, nebo-li bakterku(BRP) a to si mohl přinést a nebo se toto mohlo projevit "kvalitou prostředí" u tebe doma. Těch možností je povícero, ono od prohánění k sežrání se ještě docela kousek cesty a jako nejlepší se mě jeví si zřídit prezentaci předmětný nádrže, kde uvedeš co nejvíce údajů, aby se ten problém podařilo řešit komplexněji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 14:49 Yukiarashi Re: vaaclav
Upřímně si nemyslím, že by se jí podařilo dvakrát za sebou koupit tak staré samce, že by takhle rychle pošli... nevěřím, že problém vyřeší koupě mladšího...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.09.2015 14:33 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Alčák
Krásný dospělý beťák prodávaný v akvaristice je většinou už důchodce, poohlédl bych se po menším a hlavně mladším. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 13:46 Yukiarashi Re: Alčák
Tou stříbrnou živorodkou myslíte tuto?

rybicky.net/atlasryb/silver_molly

Ta by ho okusovat klidně mohla. Zvlášť pokud byla přichycena "při činu".
Zkuste je nabídnout kamarádům nebo známým ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 13:24 Alčák – Kdo nám žere Bohouška ???
Koupili jsme do akvária 250l Bettu - malej si ho pojmenoval Bohoušek. V akváriu máme Danio pruhované 2ks, neonky červené 8ks, neonky černé 5ks, tetru červenou 3ks, tetru neonovou 10ks a pak 2ks nějaké živorodky jsou stříbrné barvy nevím jak se jmenují a 2 pancéřovníčky. Bohouškovi nejprve začaly mizet ploutve a pak zmizel i Bohoušek. Koupili jsme před 14 dny za hlasitého řevu našeho malého Bohouška nového je opět pryč coze malej pláče a já si tady lámu hlavu, která potvora ho mohla uklovat rozzureny prosím moc o pomoc - jaké rybky dát pryč, příští týden chceme koupit nového Bohouška ale bojím se aby se mu nestalo to samé sad malej tvrdí, že viděl, jak Bohouška honí ty stříbrné živorodky tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 00:21 Yukiarashi Re: baletka
Moc ne, ale tak naděje umírá poslední. Podle fotek to vypadlo na již značně pokročilé stádium nemoci a všeobecně se to špatně léčí. Bohužel. Budiž to ponaučením do budoucna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 00:20 Žena baletka [624] Re: Gaudy77
To je dobrý začátek, ale já myslím, že tam zafungovala opravdu špatná teplota. Jen tip. Mně jednou uhynula betta, kterou jsem přemístila z akva s 26°C do akva s 19. Vůbec jsem to nečekala, bylo po ní do několika hodin. Všem začátečníkům se stávají průšvihy, já mám akva tři roky a zrovna dnes jsem přišla domů, osmdesát ryb v akváriu břichem nahoru a já nemám páru, co se stalo. Jestli otrava CO2 nebo nějaký kiks při odkalování a otrava čpavkem... Co naděláte... Je mi z toho úplně zle od žaludku a neudělám nic. Tak držím palce, ať se Vám příště daří lépe. V oddělení "články" je několik z nich věnováno přímo zakládání akvária. Přeji hodně zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 00:16 Yukiarashi Re: Gaudy77
Každopádně, pokud betťák nepřežije a budete uvažovat o dalším, projděte si nejprve zdejší web, je zde spousta užitečných informací pro začínající akvaristy. Pokud nebudete moct něco najít, či si nebudete jistá, nebojte se zeptat. Tady vám nikdo nebude věšet bulíky na nos.

Určitě ale zvažte větší akva minimálně s topítkem (pokud možno i s filtrem) a nechte ho nejprve zajet ;-) Osázejte ho živými rostlinkami. Rybičky to ocení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 00:16 Gaudy77 Re: baletka
Čistila jsem obden 1/2-2/3 akvárka a 1x týdně celé.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 00:13 Žena baletka [624] Re: Gaudy77
To je dost chabá výmluva. Co třeba toto? V češtině... rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 00:11 Žena baletka [624] Re: Yukirashi
Tomu odpočinku a bactopuru sama nevěříš, že ne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 00:10 Gaudy77 Re: Yukirashi
Nezbývá, než doufat... Díky za vše. Já se snažila přečíst si o nich vše dostupné, co se dalo-ale moc důvěryhodných zdrojů v češtině jsem nenašla :-(. Tak mi nezbývalo, než dát na "odborníky" právě v Pet-centru. Do našeho Bettárka 7,5l mi k samci chtěli narvat ještě 3 samice... A čistit prý celé 1x za týden až 14dní...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2015 00:08 Žena baletka [624] Re: Gaudy77
Jestli se ryba nehýbe, je asi mrtvá. Poznáte, že nedýchá, ne? Podle té fotky to ani jinak nemohlo skončit. Takové bettárko je samo o sobě docela zločin. Co se týče topítka, betta potřebuje skutečně teplo, bez topení vám v běžném bytě chcípne. A pokud už chcete bettu chovat v tak malém prostoru, je nutná denní nebo obdenní výměna vody. Prostě ve Vašem případě téměř vše špatně. Chápu, že Vám v obchodě řekli všechno možné, ale oni potřebují prodat a nakecají Vám cokoliv. Příště to zkuste trochu jinak, abyste měla z ryby radost Vy i Vaše dítě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 23:39 Yukiarashi Re: Gaudy77
O té teplotě vám předpokládám řekla prodavačka v petcentru, či podobné prodejně...? Prodavačky v takovýchto prodejnách říkají spoustu bludů, rozhodně je lepší si o vybrané rybičce něco dopředu přečíst než ji jít koupit na blind. Mě takhle paní tvrdila, že si do jejich 8l akvárka můžu dát samce a dvě samice... jen zapomněla dodat, že by se asi nedožili rána. Nicméně chápu, že člověk se občas zamiluje na první pohled a chce si rybku odnést hned, pak nezbývá než se spolehnout na radu prodejce.

Mrkni do atlasu, je tam základní info: rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra

Takhle, betty rády odpočívají na dně, či na rostlinách. Takže nemusí být nutně mrtvá. Pokud bude ráno ale plavat břichem nahoru... Teď už pro něj asi nic udělat nemůžeš, pokud bude ráno ještě na živu, vyměnila bych vodu, sehnala bych bactopur a upravila akvárko viz rady výše ;-)

Ne, předchozí zpráva se mi nezobrazuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 23:25 Gaudy77 Re: Yukirashi
Ty květiny jsou umělé. Topítko nám řekli, že není třeba, že má být tak 18-30 stupňů. My měli tak 24. Nevím, zda došla má předchozí zpráva. Před chvílí rybička ještě plavala vratce u hladiny. Po chvíli klesla na dno na břicho a pak se zabořila čumáčkem do země. Zdá se mi, že se nehýbá. Je mrtvá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 22:11 Yukiarashi Re: gaudy77
To akvárko bylo před 14 dny čerstvě založené, jestli to dobře chápu? Bettu jste tam dali moc brzy, nestačila se v něm ještě ustálit rovnováha. Květiny vypadají jako umělé - nahraďte je živými. Pokud je to možné, zvažte pořízení většího akvárka, alespoň 2x tak velkého, klidně víc, rybka to jistě ocení. Podle fotky to vypadá na infekční vodnatelnost :( což souvisí se špatnými podmínkami v akvárku. Vodu měňte denně. Nekrmte, rybka beztak nejí, zbytečně by to v akva hnilo. Léčba je problematická, ale ne nutně neléčitelná. Slyšela jsem, že zabírá bactopur direct. Vlastní zkušenost nemám. Každopádně primární je teď zlepšit podmínky v akvárku. Nejdůležitější je odstranit příčinu! Nechci vás děsit, ale nevím, zda už není skoro pozdě :(
Edit: eště k tomu světlu. Přirozené prostřední bett je poměrně "temné", pořiďte mu na hladinu plouvoucí rostliny jako je pistie nebo limnobium. Uvidíte, že si v jejich koříncích bude beťák s chutí dělat "lože". Navíc tyto rostliny dobře vychytávají vysoké hladiny dusíku z vody.

Edit: Vidím, že nemáte topítko, jaká je teplota vody v akvárku? Pro bettu by bylo ideální 25°C, ne nižší než 24°C. Máte teplý byt, jinými slovy, je voda v akva stabilně dostatečně teplá?

Jinak nikdy neměňte všechnu vodu naráz. S pořízením většího akva bych doporučila zainvestovat i do základní techniky ;-) Krmení 2x denně je v pořádku, jen musí být střídmé, co rybka hned sežere s ohledem na její velikost (pozor betty jsou nenažranci a jsou schopni se přežrat). Teď ale nekrmte.

Snad jsem žádnou vaši otázku nezapomněla :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 21:54 gaudy77 – Nemoc rybičky Betty
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím, neumíte někdo poradit? Koupila jsem před 14dny dcerce Bettu. Nemá ideální rozměry akvária - je v bettáriu 7,5litrů. Máme na dně tmavší kamínky ze Zverimexu a 3 kytičky. Původně byl v bettárku i domeček z kůry/dřeva, který jsem pro malé rozměry bettária vyndala. Cca před 2-3 dny se mi začala rybička otírat o květiny a postupně přestala jíst. Vybledla/jakoby zešedla, drží se u hladiny, většinou na jednom místě, není moc aktivní. Krmím ji 2x denně, možná moc? Má nafouklé bříško, skvrny nevidím. Vodu jí měním (odstátou) 1/2 bettária ob den a celé po týdnu. Do vody přidávám Sera Aquatan (možná více, jak předepsané množství - pro malé Bettárko se mi špatně odměřuje). Filtr nemá. Manžel dal před 2 dny za sklo ryby dost oslnivé světlo, které může i měnit barvy (snažím se mít tam světlo co nejvíce podobné běžné žárovce). Nemohlo to rybičce uškodit? Třeba, jestli nedostala z něho šok? Změna nastala právě po osvětlení a výměně barevného písku za kamínky, které se mi zdály lepší. Poradíte, co jí může být a jak postupovat? Děkuji.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 15:33 Nagaj Re: Yukirashi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ďakujem za rady.
Keďže som mala samčeka už 5 mesiacov doma, tak som videla, že nie je vo svojej koži. Skoro 2 dní sa nehol z miesta, nežral, strácal farbu, zrkadlo ním nepohlo.
Vďaka vám ľudkovia tu na fóre je to už lepsie ;-).
Mením vodu každý deň, zostal sám v akva, stlmila som svetlo, nekrmim a už na ňom vidieť že je lepšie. Vrátila sa mu farba, pláva si po akvarku, a dnes dokonca aj reagoval trosku na zrkadlo. Ešte pár dní bude na diétne, potom skúsim meniť vodu obden. A uvidíme ako to s ním pôjde. Hádam už bude aj akva zabehnuté ako tak :) chcem ešte plávajúce rastliny dokúpiť a dáky mach, či také dačo na dno tak uvidíme ano

Ešte raz ďakujem za rady všetkým :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2015 19:50 Yukiarashi Re: romant
Tak samozřejmě, že kvalita prostředí je primární a je potřeba se na to teď zaměřit. Měla to být reakce na "jak poznat, že je rybě špatně z hladu". Ryba může být apatická z obou důvodů - špatná voda, nebo hlad. Jak říkáš, nejednodušší je to rozseknout zkouškou podání krmiva. Ale i tak bych to po nakrmení nesmetla ze stolu s tím, že měl jen hlad. Na druhou stranu je fakt, že u čerstvě založeného akva, je pravděpodobnost vysokých enek dost vysoká na to, že je jednodušší a rychlejší hned aplikovat vodoléčbu, tím se snad nic zkazit nedá (pokud člověk nemění velké objemy vody naráz). Držení jejich nízké hladiny a ustálení rovnováhy v akva se dá pomoct krmením s velkým rozmyslem - a tím se zase dostáváme k otázce, jak poznat, co už je moc málo ;-)
Tož tak. Asi jsem se předním nevyjádřila zrovna nejlépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2015 19:34 R Muž romant [27987] Re: Yukirashi
Pokud bude problém s parametrama vody, tedy s dusíkama, ryba bude apatická a její apetit bude na nule, takže bych to nekrmení více neřešil a ve svých radách bych se nejdříve zaměřil na kvalitu prostředí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2015 19:28 Yukiarashi Re: jamajcan
Apatie, ztráta barvy, hubnutí ;-) Je potřeba si ale uvědomit, že betty rády polehávají na rostlinách, či na dně. Takže to, že betta leží na dně nemusí hned znamenat, že umírá hlady. Pozoruj ho, ať máš trochu v oku, co je pro něj typické. Ono co ryba, to trochu jiný charakter. Pokud se ti to nebude zdát, můžeš zkusit zrcátko. Většina bett, ze začne čepýřit a bránit si akvárko. Ryba, které je špatně, už moc zrcátko neřeší. Ale zase - já mám betty 3 - jeden se načepýří rychlostí blesku a vydrží mu to ještě dlouho, i když je zrcátko pryč, druhý se sice taky začne natřásat, ale tolik to neprožívá a jen co je zrcátko pryč, tak už to nějak neřeší a poslední je salámista, co se v zrcátku div obdivně neprohlíží a to už musí být, ale lehce pohnul žábrama ;-) Takže zase, že si nevšímá zrcátka nemusí hned znamenat krizovou situaci. Myslím, že rybu, která je apatická poznáš od vitální ryby, která jen odpočívá, ale jinak je jí dobře. Ostatně i teď jsi si všiml, že něco není v pořádku ;-)

Spíš bude horší poznat, jestli je mu špatně z hladu, nebo jestli je problém v parametrech vody. Takže bych to v případě potřeby zkontrolovala oboje. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2015 18:45 jamajcan Re: Yukirashi
A jak se to pozná, že mu to nedělá dobře? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2015 17:52 Yukiarashi Re: Nagaj
Všeobecně není problém nechat ryby 14 dní "ohladu". S krmeních bych nespěchala, ale kdyby vypadal, že mu to nedělá dobře, tak bych mu tam symbolicky pár peletek dala a začala střídmě krmit. I když bych ze začátku asi nekrmila denně. Uvidíš, jak se bude chovat akva a rybka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2015 17:27 R Muž romant [27987] Re: Nagaj
Dieta se šikne, proč zbytečně ještě vodu zatěžovat, nech několik dní bez krmení. :-)
Edit: Jenom upozorním na teplotu, která by neměla klesnout pod 25 st.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2015 17:02 Nagaj Re: Turbínka
Ďakujem a nakoľko mu mám nasadiť diétu? Lebo už som kúpila aj mrazené, a mam aj vločky a aj granule ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2015 11:22 kaga Re: Nagaj
Dej ho to toho velkého, nedrž ho ve skle s vodou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.09.2015 11:04 Žena Turbínka [2558] Re: Nagaj
NO2 - to je ten průšvih, tyto hodnoty jsou ve fungujícím akváriu neměřitelné.
Až ho budeš dávat zpátky (pokud už tam nejsou ty živorodky, můžeš ho vrátit hned) tak bych doporučila po dobu měsíce ty výměny vody intenzivnější než obvykle. Těmi výměnami supluješ nefunkční koloběh dusíků v akváriu. A nezapomeň na to nekrmení ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2015 10:52 Nagaj Re: kaga
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku No tak som kúpila testy od sera a hodnoty vyšli takto pH 8, kh 15, gh >16, NO2 1 a NO3 25.
Samčeka som ale prehodila do malého akvária naspäť ako býval dala som mu tam trávu A dala ho na policu kde bol predtým.. Nie je to ešte 100% ale zlepšil sa, stmavol trošku a je aktívnejší a dokonca aj reagoval trošku na zrkadlo.. Dnes mením vodu vo väčšom akváriu, nechám ho ísť prázdne 2-3 dní a potom ho tam supnem samého. A uvidím ako mu tam bude.hádam to bude lepšie. A foto zlepšenia prikladám
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2015 12:26 Nagaj Re: Turbínka
Ďakujem.. Skúsim to dáko vyriešiť.. Som myslela ze mu polepšim a teraz toto...doteraz bol v 2l kocke kde som mu menila vodu celú raz za 4 dní, mával tam zbytky jedla a nič mu nebolo a teraz takto zareagoval.. No nič hádam to zvládne, bolo by mi ho ľúto :(
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [41] ...... 99 100

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=2001