Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.01.2018 15:06 Muž Magic [879] - RostlinyRe: RE5PEK7
Nehádam sa, ak to tak cítiš, tak prepáč.

Snažím sa len vysvetliť, prečo na každú chorobu studenokrvného živočícha je dobrým prvým krokom zvýšiť teplotu.

Mám za sebou v zásade len jednosemestrové základy fyziológie, genetiky a imunológie, ale tie mi jednoznačne hovoria zvýšiť teplotu. Áno, môže to podporiť i tú baktériu ale hlavne to poriadne podporí imunitný systém.

Na druhej strane ja som naozaj bettu neliečil a moje vedomosti sú často (i v tomto prípade) len teoretické. Preto čakám toho, koho ctibum. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 14:53 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Magic
Magic, ale já s tebou již v předchozím příspěvku souhlasil a i nyní souhlasím v tom, že zvýšení teploty podporuje imunitu.

Co ale ignoruješ, nebo odmítáš přečíst, že jsem psal, že bakterie to nakopne taky. Nikdy jsi neslyšel o zvýšení teploty pro podporu nitrifikačních bakterií?
Nebylo by lepší, když už tedy s tím nemáte zkušenosti, podívat se na internet? Věřím, že najdete vesměs rady stejného typu, jako dávám já.

Akorát mě už unavuje, jak se tady na každou nemoc radí: "Přitopit + ESHA". Neříkám, že by to chemie nevyřešila, ale přijde mi to zbytečné a vycházím u toho ze své zkušenosti. Nechápu, proč tady někdo, kdo ani nemá bettu a ani ji neléčil s tímto neduhem, má potřebu se o tom hádat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.01.2018 14:09 R Muž ctibum [6872] Re: Kateřina
S tou léčbou ještě vydrž do večera, ono se to tu nějak uklidní a vyjasní. Při troše štěstí se do toho vloží ještě někdo další :)
Zatím můžeš vyměnit vodu a začít se pídit po tom filtru, na tom se, myslím, shodnou všichni ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.01.2018 14:03 Muž Magic [879] - RostlinyRe: RE5PEK7
Pozri sa, nikto nehovorí, že zvýšená teplota je všeliek a že to zníženie teploty spôsobí smrť. Každý organizmus je iný a každý vírus/baktéria je iná. Ja len hovorím, že imunitný systém, pokiaľ môže, reaguje VŽDY zvýšením teploty a že je to miliónmi rokov evolúcie overený postup.

Samozrejme že sú prípady, keď je to smrteľne kontraproduktívne, viď španielska chrípka 1919.
Ale prepáč, rozhodne nebudem veriť, že si takú baktériu našiel. Nota bene z dvoch liečení. Skôr budem veriť tomu, že tie ryby to napriek nižšej teplote zvládli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 13:17 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: drvi
smich vy mě dostáváte. Jak to, že z toho ten můj byl za 6 dní venku, když jsem teplotu udržoval na pouhých 25 stupních?! To nedává smysl, ne? :)

Nepopírám, že vyšší teplota napomáhá imunitě, ale ještě víc než imunitě to pomáhá té bakterii. Není nemoc jako nemoc. Jsou virové a bakteriální. Někdy jsou napadené ploutve, jindy oči a tělo.. odpověď na všechny problémy světa není zvýšit teplotu na 28 a použít ESHA, chce to trochu fantazie a hledat ideální řešení na konkrétní problémy.
Kolik betta splendens s rozpadem ploutví jste léčili za svůj život vy? Já už 2x (teď a cca před dvěma roky kamarádovu). A ty drvi jsi dělal buněčný rozbor a porovnával to, jak buňka reaguje na zvýšení teploty a porovnal to s nárustem imunity u betta splendens??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.01.2018 13:05 Žena drvi [2894] Re: Magic
Přesně tak, stimuluje se tim imunitní systém a zvyšuje se účinnost prodávaného léčiva ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   09.01.2018 12:58 Muž Magic [879] - RostlinyRe: RE5PEK7
K baktériám sa vyjadrovať nebudem.

Ale imunitný systém jednoznačne výrazne zvyšuje svoju (ú)činnosť s vyššou teplotou. Preto dostávajú teplokrvné živočíchy horúčku a preto studenokrvné živočíchy zalezú na teplé miesto, ak majú tú možnosť.
Takže za mňa rozhodne teplotu zvýšiť. Utvrdzuje ma v tom celá evolúcia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 12:41 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: drvi
Rozbor se v takovém případě nedělá, není to nutné. Je to určitý druh bakterií, který se takto projevuje.
A jako drtivá většina bakterií i tato si lebedí v teplejší vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.01.2018 12:39 R Muž ctibum [6872] Re: Kateřina
Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu...
Každopádně pokud se jí pokusíš zachránit (viz rady ostatních, až se na něčem shodnou :) ), tak bez zlepšení podmínek v akvárku to nemá cenu.
Tady rybicky.net/forum/7510 pořeš co nejdřív ten filtr.
Než bude nový a zaběhlý, měnil bych výrazně častěji vodu. 3x týdně třetinu, klidně víc.
Přidal bych víc rostlin, nějakou rychlerostoucí stonkovku, klidně tu, co už tam máš, nebo podobnou. Podél celé zadní stěny, místo toho šutru co tam je naprd.
Vodu doplňuj na maximum, 1 cm pod okraj.
Nevím to dno, jestli není moc hrubé a tedy do něj zapadá bodel, který pak neodkalíš a kazí vodu... Třeba se k tomu ještě někdo vyjádří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 12:35 Žena drvi [2894] Re: RE5PEK7
Tys jí dělal bakteriologicky rozbor?
Nebudu se s tebou hádat, ať Kateřina udělá, co uzná ta vhodné. I když je to těžké, když ji tady radí každý něco jiného ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 12:32 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: drvi
Tento druh bakterií profituje z vyšší teploty!! Proto je 26 ideální!! Nižší teplota by byla ještě lepší, ale to by zas nevyhovovalo bettě.

Nekupuj žádnou chemku a zkus nejdřív tu sůl.

Mám s tím zkušenosti, věř mi. Nedávno jsem totiž zkoušel, zda by samec opravdu nemohl být v 80l akva se 3 samicemi.. nemohl.
Když jsem ho vrátil do svého akva, tak byl trochu potrhaný a pak jsem na 10 dní odjel, uhnila nově vysazená kytka, zhoršila vodu a chytnul to. Když jsem přijel, už to bylo značně pokročilé, ale sůl ho z toho dostala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 12:23 Žena drvi [2894] Re: Kateřina
Tu vodu na 28 stupňů, kup Esha 2000, dej do zavařovaci sklenice 2 kapky a rybu tam asi půl hodiny vykoupej. Pritom ji pořád pozoruj, kdyby se začala chovat divně, lapat po vzduchu nebo nekoordinovaně plavat, hned ji vyndej. Po půl hodině ji vrať zpět do akva. Pokud už je nemoc pokročilá, stejně ji to nepomůže, tímhle se ale aspoň pokusíš ji zachránit.
To zasolení vody jen zvyšuje tvorbu slizu, výraznější dezinfekční účinky to nemá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.01.2018 12:21 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Kateřina
Filtr by se měl čistit co nejméně (řádově nejčastěji jednou za 2-3 měsíce) a hlavně v jinou dobu, než odkalení.

Ono mu to vadilo od začátku, ale betta je velmi odolná ryba.. ale nevydrží všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.01.2018 12:20 R Muž Anthrax [4739] Re: Kateřina
Prostě ho to postupně mohlo nahlodávat. To je něco, jako když člověk žije ve městě se špatným ovzduším, tak se zpravidla dožívá nižšího věku. Je to o kvalitě prostředí, které tě sice nezabije ale život ti prostě zkrátí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 12:17 Kateřina Re: ctibum
A,že mu to začalo vadit až teď.. :-( Filtr čistím cca jednou týdně,odkaluji dno cca jednou za 14 dní..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.01.2018 12:14 R Muž ctibum [6872] Re: Kateřina
Tak to už se asi blížíme jádru pudla. Jednou týdně čistit filtr není dobře, ještě když do toho odkalíš dno. To celkem dost a často narušuješ rovnováhu v akvárku.
Pokud filtr takto nestíhá, tak by bylo lepší pořídit výkonnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 12:14 Kateřina Re: ctibum
Jj,ve zveráči.Byl o něco menší než teď.Pořád stavěl hnízdo,ale posledních pár dní nic..
I tak mooc děkuji!! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 12:06 Kateřina Re: Anthrax
Vodu máme tvrdší.Čistím vždy,když vidím,že už protéká hůř,cca jednou týdně.V neděli jsem pro jistotu vyměnila půlku,takže dnes vyměním znovu. Drapatka tam byla asi měsíc,teď má své akva. Betta má akva 25 litrů.
Prezentace dnes možná není-jsem v práci.. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 11:49 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Kateřina
Zvyš postupně (každý den o 1 stupeň) teplotu na 28, vyměň teď 3x po sobě každé 2 dny 50% vody a přidej kuchyňskou sůl (1 polévková lžíce na 50 litrů.. to i v té, co doplňuješ, aby byla koncentrace stále stejná). To by ho mělo vysekat z bakterií na ploutvích.

Ale je divné, že leží takhle na boku, buďto je vysílený celkovými podmínkami v nádrži, nebo už je prostě starý (oni se dožívají cca 2 roky, při horších podmínkách kratší dobu).

Kolik to má akva litrů? 20? Neritina dost kadí a drápatky taky.. lepší by bylo, kdyby byl v takové nádrži sám.

Interval údržby bych potom držel na 1/3 za týden nebo 1/2 za 14 dní.

EDIT: Plácám, už blbnu sad Nech teoplotu na 26 stupních!! Vyšší teplota by nahrávala bakteriím.

To vše ostatní platí. Jo a nech tu vodu slanou ještě tak 3 dny po kompletním zmizení toho bordelu na ploutvích.

EDIT EDITU: sůl BEZ JÓDU!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 11:46 R Muž ctibum [6872] Re: Kateřina
A kupovala jsi ho ve zveráči? Tzn. už většího? I když rok i tak není moc. Moje samice (betta v "61", ne manželka) začala polehávat a lenošit po dvou letech.

Filtr není nic moc, výměna 1/3 á dva týdny a ne moc rostlin mi nepřijde ok, takže možná to bude problém v tak malé nádrži, i když je tam jen jedna ryba. No počkej si každopádně na někoho chytřejšího ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 11:39 R Muž Anthrax [4739] Re: Kateřina
Zkus párkrát vyměnit část vody (možná je jednou za dva týdny málo, každá nádrž je jiná) a trochu zvednout teplotu. Asi se už nezlepší ale zkusit to můžeš.

Jak a jak často čistíš filtr? Kdy to bylo naposledy? Co krmení? Jakou máte u vás vodu? atd.

Prezentace by opravdu řekla více. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 11:11 Kateřina Re: RE5PEK7
Jen na jednom místě trochu červené,jinak spíš doběla..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 11:07 Kateřina Re: ctibum
Fotka k příspěvku Mám ho od listopadu 2016.Akva 25 litrů,založené půl roku,filtr,topení na 26,kytky,je tam s ním jeden větší šnek +neritina. Vodu měním 1/3 cca za 14 dní,odkaluji dno. Několik dní byla v akva i Drápatka,ale ta už je asi 3 týdny pryč a beťák byl v pořádku..Až posledních pár dní je špatnej.. :-(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 10:28 R Muž ctibum [6872] Re: Kateřina
Založ prezentaci nádrže, vyplň co nejvíc pravdivých informací (filtr, topení, kryt, teplota vody, údržba, další obyvatelé v nádrži atd.) a přidej celkovou fotku nádrže.
Betta je rok stará, nebo ji rok máš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 10:26 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Kateřina
Založ si zde prezentaci, dostaneš pak přesnější informace.

Asi bude špatně víc věcí, ale to s těmi ploutvemi má za následek znečištěná voda. Má černé nebo svítivě červené okraje ploutví nebo červené tečky na nich? Z fotky to nepoznám.

EDIT: Další možností je, že už je na konci svého života a prostě dodělává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 10:22 Kateřina – Bakteriální rozpad ploutví??
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím,potřebovala bych poradit. Moje cca roční betta má pár dní jakoby roztřepené zadní ploutvičky. Většinou jen polehává u dna. Moc nežere. Co by s ní mohlo být? :-( Děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2018 15:26 R Muž ctibum [6872] Re: Trif01
Řekl bych, že obecně se tu v takových případech radí měnit třetinu až polovinu vody denně, max. obden. V tomto případě stejné teploty jako bude v nádrži, tedy 26-27 °C.
Ale u tebe je k tomu ještě co nejdříve potřeba vše, co už tu zaznělo. Rychlerostoucí nenáročné rostliny a topení, k tomu je ještě nutný kryt, pokud tam není, betta se chodí nadechovat nad hladinu a může nastydnout.
Navíc tu ještě nepadla otázka filtru, který tam nikde nevidím. Jde to sice i bez něj, ale to by ta nádrž musela vypadat jinak a je to už trochu jiný level...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2018 14:36 R Muž Anthrax [4739] Re: Trif01
To ti nikdo nezaručí. Opravdu základ je ta teplota vody. Pokud by se jeho stav při zvýšení teploty zlepšil, tak je to na dobré cestě. Pokud ne, tak je s ním podle mě amen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2018 14:29 Trif01 Re: Anthrax
Aha... Dobře a jestli teda ještě můžu jednu věc sem, jde ho ještě vůbec zachránit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.01.2018 13:37 R Muž Anthrax [4739] Re: Trif01
Plastové jsou ti v akváriu k ničemu. Začti se do těch odkazů ;-)

Edit: Zaregistruj se zde a dostane se ti ještě dalších užitečných odkazů. Stejně toho tady budeš postupně řešit asi víc :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.01.2018 13:36 Muž Driv3r [236] Re: Trif01
rozhodně žive kdo ti řek umělé byl hlupak!
žive rostliny pomahaji udžet rovnovahu v akvariu , ryby uklidnůjí stejně jako tobě by asi hrablo ze 4 bylich stěn.
Vydej se na nakup : 1x ocet
1x topitko na tvoji nadrz netuším litraž
rostlinky egeria densa ,Hygrophila difformis.atd hledej zde v atlasu nenaročné.osazet min 80 procent dna ale nejdřív provest test dna octem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2018 13:34 Trif01 Re: drvi
A je nutné živé rostliny, nebo je možné i ty plastové... Myslím to kvůli tomu trhání ploutví...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   02.01.2018 13:25 Žena drvi [2894] Re: Trif01
Fotka k příspěvku Abys měl představu, jak má vypadat dobře zarostlé akvarko pro bettu, tak třeba asi takhle
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.01.2018 13:10 R Muž Anthrax [4739] Re: Trif01
Tak ze všeho nejdříve přidej topítko a vytop nádrž postupně na 27 stupňů. Vyzkoušej hodit dva kamínky ze dna do skleničky s octem, pokud šumí, tak obsahují vápník, což je špatně. V takovém případě pořiď vhodnější dno. Rostlin je tam žalostně málo. Pořiď nějaké nenáročné.

Ta výměna veškeré vody a kamenů jednou za tři měsíce je špatně. Tím pokaždé znovu založíš akvárko znovu. Což je špatně viz. www.horacovoakvarium.cz/…

Edit: Dolij co nejvíce vody. Každé deci může být znát. Tu část vody měň teď rozhodně častěji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2018 13:05 Trif01 Re: powery
Fotka k příspěvku Rostliny má (dříve umělé, od včera živé). Celkový pohled na akvario viz. foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2018 13:03 Trif01 Re: Anthrax
Fotka k příspěvku Akvárium je bez topitka. Jednou za týden měním cca 3,5 l vody z cca 10 l. Jednou za tři měsíce výměna veškeré vody a kamenů. Bez filtru. Krmivo viz. foto (někdy granule někdy vločky, obojí od stejné značky se stejným názvem). Krmíme denně.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2018 12:52 Muž powery [250] Re: Trif01
Nevhodné podmínky v akváriu. Špatné dno. Žádné rostliny.

rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2018 12:50 R Muž Anthrax [4739] Re: Trif01
Ahoj. Celkově leze říct, že ta nádrž nevypadá pro betu moc vhodně. Málo rostlin, mastná hladina, podezřelé dno. Takže to má z dlouhodobého pobytu v nevhodných podmínkách. Ale bez bližších informací (ideální by byla prezentace zde na webu) se to bude jen věštění z křišťálové koule. Na kolik topíš? Jak probíhá údržba? Co filtr? Jak často a čím krmíš? Atd. To jsou všechno informace, které by se hodily znát ;-)

Chce to pravděpodobně zintenzivnit výměny vody a asi i zvednout teplotu a celkově zlepšit životní podmínky. Ale jak píšu to jen střílím od boku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2018 12:42 Trif01 – co s ním je?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím!
Na konci loňského března jsem si koupil bettu. Poslední dobou jsem si všiml poškozených ploutví a nižší aktivity - jen tak leží na dně, nebo je těsně pod hladinou a nehybně tam stojí, někdy se pokouší skočit (tím si nejsem jistý, vždy jen slyším jak něco plácne do vody a krycí sklo je mokré a ona lítá po akváriu jako divá). Poškození ploutví jsem přičítal plastovým rostlinám v akváriu, tak jsem koupil živé (předevčírem, včera jsem je zasadila vyměnil vodu v akva. Již včera měla drobné bílé místo na ploutvích (pod břichem) a dnes se to začalo objevovat i na hřbetní ploutvi. Připadá mi, že by to mohl být bakteriální rozpad ploutví, ale raději se obracím s žádostí o radu sem. Mohli byste mi prosím poradit, co je to za nemoc, a případně, čím ho léčit?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 12:23 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: mysz
Vodu měníš částečně nebo všechnu?
Filtr čistíš v odkalené vodě z akvária nebo čerstvé z kohoutku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 12:21 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Michaela99
Máš alespoň nějaké zaběhnuté akvárium? Hádám, že to, kam jsi je umístila nejprve, byla nově založená nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2017 14:30 Žena mysz [12] Re: Kubaa
Jasně, tomu rozumím. Na druhou stranu léčba solí, zvýšením teploty atd. mi přijde, že nezabírá. Inu, uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2017 14:04 Muž Kubaa [718] Re: mysz
Taky myslím, že antibiotika by se měla používat až ve vážnějších případech. Jednak si na ně bakterie zvyknou a pak nefungují, když jsou skutečně potřeba, druhak likvidují nitrifikaci a voda pak může být špatná i při té za běžných okolností zcela dostatečné údržbě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2017 13:56 Žena mysz [12] Re: romant
Řešila jsem něco podobného v létě, tam pomohl až bactopur direct. Esha nezabírala... Tak jsem se na ni tentokrát vykašlala, aplikovala jsem "trochu", čili dle dávkování, necelou polovinu tablety na necelých dvacet litrů. Přijde mi, že příznaky jsou podobné, jako v létě, ale chtěla jsem si to případně ověřit. Nevím, co dělám špatně - akvárium čistím (ale zase ne přehnaně, např. filtr peru až v nouzi, tak jednou za tři měsíce), vodu pravidelně měním jednou týdně, nepřekrmuju, krmím hlavně mraženou koretrou... Jinak je ryba v pohodě, žere, plave normálně, o nic se neotírá, není apatická...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.12.2017 13:44 R Muž romant [27982] Re: mysz
Za mě špatně. eSHa 2000 by si s tím měla poradit, ten direct považuji momentálně za kontraproduktivní, protože místo vylepšení prostředí si zbytečně odpaluješ nitrifikaci, když direct tak v separé nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2017 13:43 Muž Kubaa [718] Re: mysz
Pak se trochu bojím slova trochu, antibiotika, když už se použijí, by se měla používat v předepsaném dávkování (jinak hrozí vznik rezistence).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2017 13:36 Žena mysz [12] Re: Kubaa
Pardon, direct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2017 13:35 Muž Kubaa [718] Re: mysz
Bactopur (akriflavin a methylenka) nebo bactopur direct (antibiotikum)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2017 13:30 Žena mysz [12] Re: romant
Přiznám se, použila jsem trochu bactopuru... Zasolila jsem už před třemi dny, kdy se objevil první flíček, ale zjevně to nezabralo...

Edit: a list mandlovníku tam mám...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2017 13:25 R Muž romant [27982] Re: mysz
Vyměň vodu, přitop na 29st a můžeš lehoulince zasolit(polévk. lž. na 50 litrů) a uvidíš kam se to posune. Pokud máš aplikuj rašelinový výluh a můžeš taktéž použít listy mandlovníku mořského.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [20] ...... 99

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100191x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=951