Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Ja muzu doporucit 20 l, treba jako mam tady
rybicky.net/nadrze/24055 , myslim tim samozrejme Dvojce B
. Je to komplet Nano cube od Dennerle s rohovym filtrem a osvetlenim, pridano topitko (25 W by stacilo).
Jinak zl co sis vybrala jako set by objemem vyhovovalo, jinak akvaria Akvael neznam. Ale urcite topitko pridat, betty potrebuju teplotu 25 -26 st.
Co třeba takovéhle?
www.mall.cz/…
A ještě asi blbý dotaz, proč je potřeba to akvárko nechat zaběhnout tři týdny?
Lepší je vždy větší akvárium než menš. Jak z důvodu údržby, tak i pro ryby samotné.
Toto je podle mě takové nejlevnější minimum:
www.akva-tera.cz/… Když přípravek tak třeba eSHu 2000 dle návodu, ale jakmile začneš se správnou péčí, tedy tím co jsem napsal, nebude ani to použití s největší pravděpodobností potřeba. Někde kolem 20 litrů s technikou bude ideál. Teď si hlídej tu teplotu, máš-li možnost klidně ještě více než 25 a denně měň tu trochu vody, než pořídíš to optimálnější akvárko a potom ho nech řádně zaběhnout a nedávej tam rybu dříve než za tři týdny, nezapomeň na hodně živejch rostlin, dokáží hodně se stabilitou vody pomoci. Ten odchlorovač spotřebuj a potom už nech vodu jenom tzv. odrazit, klidně jí natoč přes sprchu.
Moc děkuji za rady, chci se ještě zeptat, kamarádka mi poradila nějaký přípravek proti plísním, který se dá koupit ve zverimexu, mám ho koupit a nebo vyměnit vodu, dát odchlorovač jako to dělám vždy a tu špetku soli? Jinak jak jsem psala níže, už mi to nedalo a jdu koukat po celých setech, kolik litrů je optimální, když chci jednu bettu a žádné jiné ryby a ani je rozmnožovat? Ještě jednou děkuji
Filtr právě nemám a vodu měním celkově tak co pět dní a vždycky kápnu odchlorovač a dvě hodiny počkám - tak mi to bylo řečeno ve zverimexu. V akvárku má malé kamínky a kameny (zakoupené), tu umělou a živou rostlinu. Teď mi to ale nedalo a koukám po pořádných akváriích s filtrem a se vším - chci se zeptat, jaký je optimální objem akvária, když bych chtěla jen jednu bettu, žádné jiné ryby a ani je nechystám rozmnožovat. Moc ti děkuji.
Tak jasně, je to plíseň, jistě tě přítel poučil jak se o rybu starat, když ti dal takový dárek.
Pokud ne, tak denně měň litr vody a měj tam teplotu ne nižší než 25st. Rybu krm jenom tolik co dokáže do několika vteřin skonzumovat a to jednou denně. Pokud tam není filtrace, tak se té denní, popř. obdenní výměně vody nevyhneš, pokud budeš chtít, aby byla ryba v kondici. Teď při výměně do měněný vody přidej lehouce soli, prostě špetku mezi prsty.
Objem 3 litry,je strašně málo,chtělo by to větší akva.Co filtr máš nějaký?Vodu měníš jak často?Umělou rostlinu zahoď,ta do akva nepatří a nahraď ji živou.Napiš co nejvíc o akva,nebo ještě líp založ prezentaci.Zatím měň každý den jednu třetinu vody.
0 23.01.2016 12:36 Simona – Prosím, co to znamená
Absence filtru se dá nahradit dostatečným množstvím rostlin a pravidelnou výměnou vody, ale 5 litrů je opravdu málo.
To chce zlepšit co nejdříve.
Ano, denně vyměnit tu 1/3 objemu, svítit normálka 8 hodin denně.
Takže mám každý den odliat 1/3 vody a priliat tretinu čistej? Može to teda byť tou vodou? nemože to byť tým že ma moc svetla? umelého svetla..
Bettu mám zatial asi 5 týždnov, v cca 5l akvárku, je tam sám s rastlinkami a kamenmi, časom mu plánujem akvárium zvačšiť a prikúpiť samičky. Jeden pán v akvateristike mi povedal, že na začiatok a zoznámenie mu menšie akvárium stači, ale všade som sa dočítala že je to málo.Teplotu vody kontrolujem a udržiavam cca 23-25 stupnov. Filter nemám , vodu čistím tak že rybku dám do pytlíka s odstátou vodou, vyčistím akvárko, napustím novou odstátou vodou s prípravkom pre Betty, rybku v pytlíku vložim do vody pre vyrovnanie teploty a po chvílke tam rybyčku preložím..
Denně tu 1/3 objemu a teplotu zvýšit, klidně na 28st. Jinak to co napsal kolega o té registraci, to je podepsání hodné.
Tak to je první chyba.
Vodu měnit jen po částech.
Teplotu vody mu stále kontrolujem a udržiavam cca 23-25 stupnov..
vodu mu mením naraz cca 2x týždenne, ale vždy naraz, neodlievam len tretinu..
Takže klasická odpověď.
V jakém a jak dlouho založeném akvárku se betta nachází?
Jaká je teplota vody, jak probíhá údržba (výměny vody, čištění filtru, odkalování)?
Ono se to bez představy o péči, docela blbě hádá
.
Že by bylo ideální se registrovat a zřídit prezentaci je docela jasné.
Nebo aspoň fotky akvárka, ať víme, o čem radíme.
Teplotu na min. 25 st. Denně měnit 1/3 objemu akvária.
0 22.01.2016 20:47 Alex – Betta- ztráta barvy
Starší reakce
Řeš to hned, jinak se naplní předpovědi Turbínky a bude to zbytečný zklamání.
1. Počty a druhy ryb. Pro většinu z těch co tam máš je to malé.
2. Mušli pryč.
3. Kameny od moře nejspíš budou vápencové. Zkusit octem a pokud budou šumět, tak také pryč.
4. Anubias bych dal na kořen.
Dobře, díky za rady a chci se zeptat na tu svou nádrž, co konkrétně je třeba změnit. Substrát mám hrubší, protože je z pískovny (křemičitý) a odkaluji 1x týdně (před založením mi akvaristi řekli,že i s tímto substrátem to v poho půjde). U rybiček vím, že není úplně nejlepší mít pomalé rybky (paví očka) s těmi rychlejšími (parmičky čtyřpruhé a mechové), protože by se mohly otravovat, ale snáší se v pohodě. Navíc nejsou tak velké, jak rybičky.net říkají a prodejce se dušoval, že už nevyrostou.
Rostlinky mám namíchány od akvaristy, nenáročné, rychlerostoucí (egeria) i pomalé (třeba anubis nana nebo echinodor). Rostou pěkně, jediným problémem je ruducha, které bylo orpavdu hodně, ale už konečn ustupuje. Zatím jsou rybky bez nemocí, doufám, že to tak teda zůstane.
Vypadá to na jizvy z bitvy, i ploutve jsou dosti potrhané. V takovém plivátku ji dobije jako Berlín velmi rychle, nemusí přežít ani do zítřejšího rána... Ryby separovat, hezky zatopit (25 - 28°C), samici přidat rašelinový výluh (Torben) a denně měnit 1/3 vody. Do blízkého budoucna zařídit pořádné bydlení, pro dvě betty alespoň 54 l a osázet kytkama, ať na sebe nevidí, ideálně přidat i samici (do té 54, ne do tohodle plivátka) nebo ryby vrátit zpět do obchodu. Jinými slovy - znovu a lépe
Edit: Teď koukám i do prezentace, hlavně ani jednu z těch bett nedávej do "Jezerní kotliny"!!! Ta nádrž je v mnoha ohledech hodně za hranou, zasloužila změnu osádky, dna a rostlin, jinak brzy budeš psát ty za sebe do vláken o nemocech.
Zdravím, prosím o určení diagnózy z fotky - přítelkyně má betty v akva bez filtrace, samičce se 5. den po zakoupení na aquatera Brno začalo tohle objevovat. Co s tím?
pankito
Starší reakce
2 dny bych nekrmil a bude se vidět, kam se to posune.
0 09.01.2016 12:36 OMa – Něco je špatně
Zdravím, mám svou první rybku Bettu společně s antíkem asi 14 měsíců v nádrži 50L, světlo 10h denně, živé rostliny, řasokoule, lávový kámen, křemičité černé dno, krmení viz. foto (sušené pro betty, suš. komáří larvy a tablety pro antíka - žere mu je. Ph 6,2 - KH 2 NO2 v nejnižších hodnotách, avšak dnes jsem si všimnul, že je na bříšku nějaká nafouklá. Jasně, přečtl jsem si něco tady na stránkách a tuším vodnatelnost, ale raději si nechám poradit. Přip, jak dál postupovat - karanténa? Baktoppur? A nebo je to jen moje fantazie - jinak rybka je aktivní a i krásně žere, tak nevim.
Edit- Jinak měním vodu, každý týden rsp 35-40% vody a odkaluji dno.
Starší reakce
Teplotu ne nižší 25 st. Vyměnit polovinu vody.
0 05.01.2016 20:35 pato Ahoj cera som si kupil samca bojovnice a od kupenia je neaky divny.
V akva lezi na boku a ked priplave za nim samica bojovnice tak sa da do normalnej polohy nechce plavat na dno.
Poradte mi ci je chora.
Starší reakce
A co od nás čekáš? Že se každej podívá do svý křišťálový koule a bude věštit? Těhle výkřiků je plnej internet a stejně tak je plnej relevantních informací, jak se o betty správně strarat, aby nedocházelo k podobným situacím. Tak třeba zdejší atlas, kde na kartě daný ryby nalezneš základní penzum inforamcí, který když se dodržují, nemusí se potom, takto spisovat. Pokud to s chovem těchto ryb myslíš i do budoucna vážně, doporučím návštěvu těchto stránek
www.splendenspower.cz . Jinak podle mě rybu zabili nevhodný podmínky v akváriu kde pobývala a ve finále jí udolalo nadměrné množství bakterií a to jak vnitřně, tak vnějšně.
Podle toho popisu se toho moc zjistit nedá, tipuji to na špatné podmínky v akváriu, ale o něm jsi nic nenapsala. Proč jsi to nezačala řešit dříve, když začala "být jiná"?
, třeba se dalo ještě něco zachránit ...
0 01.01.2016 21:18 Adél Dneska mi umřela bojovnice pestrá. Nevíte čím to mohlo být? Delší dobu už byla taková jiná a pak už neplavala, ležela na zemi akvárka nemohla plavat a její ploutve byli hrozně u sebe a úplně slepený a nehejbala se ani 5 dni nejedla jen ležela ještě dýchala ale pak už spadla na zem akvárka přestala dýchat a ani plavat už jí nešlo.
Omlouvám se že jsem neodpovídala. Filtr jsem měla neustále zapnutý ale nepomohlo to a bohužel před několika dny mi umřel.
Starší reakce
Jj, máš v akváriu hodně N látek, který mu ale vůbec nedělají dobře, pořádně mu tam vyvětrej to několikrát po sobě, tak 2-3 dny, po tu dobu ničím nekrm, filtr nech zapnutý neustále a to i v noci, prostě nonstop a měl by se spravovat.
Děkuji za odpověď. Čistila jsem dva dny po sobě. Přestal jíst potom co jsem mu několikrát zapoměla pustit filtr. A v obchodě říkali že by měl být ještě docela mladý.
Intenzivní výměny vody, to bych aplikoval, dno odkalil a bude se vidět, je-li to vodou a nebo stářím.
0 26.12.2015 21:17 Klara – Beťák nejí
Ahoj, prosím o radu. Mám beťáka půl roku. Má na těle něco jako šedý povlak ale moc není vidět co přesně to je. Moc neplave, leží na dně a překlápí se na bok. Už čtyři dny nechce jíst. Krmila jsem vločkama a dnes jsem mu koupila patentky ale ty taky nechce. Teplota je 25-28 stupňů. Přestal jíst potom co jsem mu koupila nové rostliny ale povlak už měl před tím.
Starší reakce
Ano, i to se může stát, což není nějaký výsměch, to je jenom jedna z možností, jak se to bude vyvíjet, ale když budeš poctivě měnit tu vodu, omezíš krmení, což je jeden z dalších důvodů, proč se bude voda i dále tzv. kazit, nebo-li tam budou stále ve větším množství zůstávat ony škodlivé N látky, tak to jistě nemusí dopadnout zle.
OK, no jen doufám, že mi tam nezbudou jen ti pancéřníčci.
Ty pancéřníčky do budoucna, tedy velmi brzkého, někomu daruj. Je to pro ně stresárna, jak objemová, tak množstevní, jsou to klasický hejnový ryby, který když mají kolem sebe partu a řádnější rozplavbu, teprve tehdy se ukáží jako zajímavý obyvatelé.
Díky za rychlou odpověď. OK, budu pokračovat ve výměně odstáté vody. Ale ještě jsem zapomněl, že tam mám dva pancéřníčky zelené a ti jsou OK. Je možné, že by měli větší odolnost na NO...
Sám víš odpověď,začátečnická chyba.Ta častá výměna vody je na místě.
Denně měnit klidně polovinu vody, bez ničeho. Pokud byl v kondici, vydrží klidně 3 týdny bez krmení, krmit bych začal až tak za 3-4 dny, pokud je na dně nespotřebovaný krmení, stáhnout odkalovačem. Jinak eSHa nitrifikační bakterie neničí. Teplotu vody ne nižší než 25 st.
0 23.12.2015 15:54 Sally – Betta - nemoc
Ahoj, potřebuji poradit od zkušenějších akvaristů. Máme Bettu asi 10 měsíců, prozatím vše OK. Ale minulý čtvrtek jsme udělal "začátečnickou" chybu a kompletně jsme umyl akva i s filtrem. V pondělí začal být Beťák neaktivní, leží na listu nebo na topítku a vydechuje bublinky, nežere. Je trochu tlustější, ale to už od začátku, dost ho překrmujeme, ale oči vyboulené nemá a šupiny odstáté taky ne. O vodnatelnost, tak snad nejde.
Akva cca 15l (vody), filtrace, topítko, LED osvětlení, mechová kulička, umělá rostlinka a kameny. Teplota vody 27-28°C.
Zprvu jsem myslel na nějakou bakteriální nemoc nebo plíseň (viditelného na něm ale nic není), tak jsem aplikoval eSHa 2000, dle návodu (plus káv. lžička soli). Včera mě ale napadlo, jestli to nemůže být důsledek nezaběhnutého akva, tak jsem vyměnil 1/3 odstáté vody a přidal Nitrivec, dnes dopoledne zopakováno. Taky nevím, jestli má smysl dávat dál eSHa, když zabíjí bakterie a já tam přidávám další bakterie v Nitrivecu. Přidal jsem i živou rostlinku (vodní mor). Ale změny v chování rybičky žádné. Bojím se předně toho, že nežere a nevím jak dlouho ještě bez žrádla vydrží.
Děkuji za každou radu!
Starší reakce
Teď, až už bude v čistý vodě, tak list(y) mandlovníku mořského(1 na 100 litrů), jako významnou rekonvalescenční podporu.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [38] ...... 100
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 101126x