Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Ahoj, vyzerá to na vodnaténost
som síce v týchto témach nová, ale myslím, ze rybke treba dnes vymeniť aspoň 1/3 za cistu temperovanu a pridať roztok soli podľa litrov nádrže. Zajtra ked sa otvoria obchody skoč kúpiť Eshu2000
Mohla by jsi dát fotku celého akvaria?
A ta udržba jak probíhá?
Ano aqarko je otevřené,ale teplota je okolo 27° Teď jsem mu trochu priteplila, to nejí špatně,ze? A v akváriu je sam. Oddělili jsme ho od zbytku už dávno protože jsme mysleli,ze tu ploutvích nema protože mu ji oziraji ostatni,ale očividně to tak nebylo, protože mu nikdy nedorostla a teď se začalo dít tohle:((
Jinak máme rybky vypěstované od malinka, narodili se nám.
Kolik je tam těch rybiček? To je strašně moc toho krmení. Jak často měníš vodu, jak je to velký..a co ta udržba? odkaluješ? Mandlovník dát můžeš,tím nic nezkazíš,a tou léčbou nevím,já bych každej den měnila vodu.. Jaká je teplota vody, je to zakrýtý? Podle fotky vidím,že je akva otevřený..
Jak zjistím kvalitu vody? Jinak na hladině plave krmeni. Zrovna jsme ji krmily a o vodu se starame, doufám dobře. My ji tam dali tohle. Docetli jsme se, ze je to dobre dat tam ten list mandlovniku aby byla ta voda jantarová, ze při léčbě je to fajn.
Myslim,ze je to kvalitou vody..jak probíhá udržba a co to plave na ty hladině?
nepřekrmuješ?
0 15.09.2021 12:25 Pavla – Hnije ji ploutev horni
..dobrý den,naší rybičce,kterou jsme vypěstovali odmalinka začala mizet ploutev, nevíte co to je?Už dříve s ní měla trochu problémy protože jí tam neměla ale teď se jí začlo dít toto:(((
Starší reakce
Ahoj zřejmě je moje beta nemocná, projevuje se to tím, že na hlavičce mojí bety začala, jako když odpadat a šedat šupinky, ale já nevím jak nebo co jí je. Prosím o radu.
Starší reakce
Diky moc za nasmerovani, Beastie! Zkusim to oboji nastudovat, anglictinou vladnu dobre
Zda se mi, ze ta hyperplazie by mohla byt trefa a sama bych na to neprisla. Jinak jeste abych uvedla na pravou miru - ze 4 bett mely tento problém se skrelemi jen 2 posledni (tato a jedna predtim). Zbyle 2 zemrely jinak (samec uplne zahadne, samice infekce - bile vykaly). No, truchliva bilance.
Hele, hodím sem svůj naprosto neodborný odhadový názor. Napadli mě žábrohlísti, i když většina příznaků neodpovídá, je to parazit co se zdržuje ve vodě a vysvětlovalo by to, proč to mají pak všechny betty.
Druhá varianta je něco, co jsem vyčetla na anglických serverech, říkají tomu gill hyperplasia a jde o to, když se jedna žábra zraní, ať už o předmět nebo jinou rybu, naroste na ní vrstva jizvové tkáně a proto vypadá zduřelá. Ta žábra je pak samozřejmě náchylnější na infekce, ale protože betty mají labyrint který funguje separátně oproti žábrám, není to pro ně smrtelné. Jen je potřeba jim zajistit prostor na odpočívání blíže k hladině, kde bude ryba pravděpodobněji trávit více času, a zajistit kvalitní krmivo, protože hodně spekulují o tom, že je to způsobeno nekvalitním krmivem a nižší kvalitou vody.
Prý se může jednat i o genetickou poruchu, ale jaká je šance, že všechny tvoje betty jsou od jednoho chovatele a zrovna jedné rodiny co má tu poruchu, to je asi nesmysl.
Prezentaci jsem neaktualizovala, neb me to akvarium nijak netesi :/ kazdopadne ted jsem to rychle udelala a jedine, co jeste nesedi, jsou druhy rostlin. Aktualni fotka je dole v poznamkach.
Založ si tu prezentaci - je to jednoduché - takhle o podmínkách, ve kterých Beťák žije nikdo nic neví...
Diky za reakci. Udelam to, ale neprijde mi, ze by to resilo problem. U minule ryby byla teplota cca 27, pri naznaku nemoci jsem jeste pridala a problem byl uplne stejny :( Proto sem vlastne pisu. Dve ryby, dvakrat uplnw stejny problem - rikala jsem si, jestli to neni neco bezneho.
No je to na houby. Neco tam bude spatne, ale nedokazu prijit na to, co... Vlastne si ted rikam, ze to vcelku fungovalo, kdyz jsem mela jen betty (zase byl problem s biogennim odvapnenim, ale to je jina). Pak jsem pridala hejnicka a betty mi postupne odesly.
Nejdříve bych Beťákovi zvednul teplotu...
Ahoj, prosím o radu. Samecek bojovnice ma uz asi 4 tydny zdurelou pravou skreli. Stav se pomalu zhorsuje a take zacina byt mene aktivni. Pred tydnem leceno naslepo a bezvysledne eshou 2000. Netuší někdo, co by to mohlo byt? Napadli me i parazite, ale nevím, jaci. Driv jsem krmila mrazenou smesi, ale tuto rybu jsem koupila az několik tydnu pote.
Spatne je, ze je to uz 4. bojovnice, ktera mi zrejme umre a ta posledni mela navlas stejne priznaky. Pak jsem si dala od bojovnic pauzu a nakonec koupila tohoto samce. A po 2 mesicich zase problem (a to to mely byt blbuvzdorne ryby!). Ach jo... Abych byla uprimna, tak i u ostatnich rybek jsem mela nejake uhyny, ale ryby predtim nebyly nemocne. Proste se cas od casu nejaka ztrati a ja nenajdu ani mrtvoly.
Akvarko je v prezentaci a vse v hlavnich rysech odpovídá (jen teplota je ted asi jen 25).
PS: krmeni se mi v akvarlu normalne nepovaluje, potřebovala jsem ho nalakat na foceni
Starší reakce
Především bys měla prozradit víc informací o nádrži - stáří, jak se zabíhala, jak probíhá údržba atp. Plus foto. Ideálně se zaregistruj a založ prezentaci, zabere to pár minut...
0 26.07.2021 20:32 Tenshi – Esha EXIT - krupička
Dobrý den, mám čerstvě koupenou rybičku (5 dní) a dva dny nazpět se na ní objevily krupičky, zejména na ploutvích, jedna na těle a zároveň se trhavými pohyby otírala o dekorace, sklo apod. Koupila jsem si speciálně přípravek Esha EXIT. Má s ním někdo zkušenosti? Léčím první den - 2 kapky na 10 litrů (poté plánuju po jedné další dva dny), rybka byla posledních pár dní dost čilá. Teď ale jen leží na listě u hladiny a spíš lapá po dechu, i když nádrž obsahuje filtr se vzduchováním. Mám pokračovat s léčením?
Starší reakce
Při registraci jsi dostal odkazy na témata pro začátečníky. Pokud plánujete pokračovat, bylo by fajn si je přečíst. Stejně tak alespoň základy o chovu Betty.
Já bych to viděl tak, že správně je tak ta částečná výměna vody každé tři dny.
Chybí kryt, Betta se chodí nadechovat nad hladinu a může nastydnout. U sklenáře uříznou za pár korun na počkání. Zatím postačí například plastové desky, pokud to rozměr nádrže dovolí.
Chybí živé rostliny, nenáročné, rychlerostoucí. Něco kupte, nebo zkus tady
rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku.
Při té desetidenní kompletní výměně vody probíhá i nějaká údržba? Propírání písku, omývání "rostlin", čištění filtru? Je to všechno nějak moc čisté na rok staré akvárko...
Co nejdřív bych pořídil ty rostliny a kryt, měnil část vody klidně obden, kompletní výměnu zrušte, i tu vnitřní očistu, pokud opravdu probíhá.
No a uvidíte, jestli to zabere. Jak psal Sid, hraje v tom roli i věk, takže i když jí třeba nezachráníte, můžete jí to alespoň zpříjemnit.
Kdyby se to horšilo, rybu bych šetrně utratil...
...akvárko i rybu máme něco málo přes rok...
Všechno jednou končí...
Kromě už zmíněných ne zcela optimálních podmínek je potřeba uvážit další aspekt, a tím je stáří ryby.
Betty nejsou zrovna dlouhověké ryby, takže jestli má ta vaše něco kolem 2 let, spolu s podmínkami chovu to vypadá na sníženou imunitu, a že platí věta první...
Velikost akvaria 10L, rostliny umělé, dno písek, momentálně štěerk pro akvaria. teplota vodyautomacká na 26 stupňů. Celková výměna vody jednou za deset dní, jednou za tři dny část vody. Rostliny umělé, plus oblázky. bez krytu. filtr pouze s filtračním molitanem. příznám že než se mu to vytvořili, jsme trochu zanedbali kvalitu vody. Vybavení přes rok stejné a bez problémů.
Přidej víc informací o nádrži. Velikost, vybavení, údržba, teplota vody, kryt ano/ne, celkové foto. Ideálně založ a vyplň prezentaci. Možná dlouhdobý pobyt v nevhodných podmínkách, možná se poranila o ty umělohmoté zelené dekorace, možná obojí.
Založ tu prezentaci a počkej na další názory...
EDIT
No, pro jistotu se zeptám. Ty rostliny jsou živé?
0 25.04.2021 10:07 PepOne – Betta nemoc
Starší reakce
Zpět jí rozhodně dej, ale už žádné drastické čištění akvária.
Ona uz byla v tomhle stavu delsi dobu, ale aspon jedla, ale ted tento tyden ne, hubena uz je takhle 3 tydny
Snazila jsem se hledat, co by to mohlo byt za nemoc... nic jsem nenasla, zkousela jsem ji dat pripravek Preventin, Esha 2000, take na youtube byla slana koupel, nic z toho ji nepomohlo, jsem z toho zoufala... zkusim ji dat tedy zpet do jejiho akvarka a snad...
Za týden je takhle pohublá
No můžeš zkusit ji dát zpět do akva. Teplotu bych dal těch 28.Akva zakrýt sklem.
Tyden... jsem tam ale tu granuly snist umi ale jinak ten tyden...
Byl tam jen betak, kdyz jsem ho dala z akvarka pryc, tak prvni den v karantene se vzpamatovaval zacal jist roztahoval ploutve a vypadal nadejne, ale hned druhy den na to zas ploutve stahnul a odmital jidlo, zkousela jsem ruzne tipy na internetu i z ruznych videi, ale nic nezbralo
Na té fotce je vidět, že ta rybka je v posledním tažení.Šance na záchranu je téměř nulová. Osobně bych ji utratil. Zajistit dobré podminky.Nechat zaběhnout akva.Poučit se z chyb a koupit pak novou rybu.
To krmení je až na poslednim mistě,v první řadě je ho vrátit do původního akva,topítko, kryt..a měnit vodu..V původnim akváriu je ještě nějaká jiná osádka,nebo tam byl jen beťák?
Snazim se ho krmit, ale nejde mu to, hodim mu vzdycky jednu granulku, ale nedokaze poradne otevrit pusinku, 5x se snazi ji chytit a pak se uz na to vykasle, celkove ma i opouzdenou reakci, ze si ani nevsimne ze tam to jidlo ma :(
Rybu bych vrátila zpět do akvárka,pořídila topítko,zvedla teplotu min na těch 27..pořídila kryt,kterej nevím jestli je a častěj měnila vodu,klidně každej den aspon pár litrů..zkusit můžeš třeba torben.Krmit tak,aby to všechno zužitkovala,nic nenechat nespadnout na dno.jestli se z toho dostane,to ti asi neřekne nikdo..
Tohle je jeho akvárko plus foto, jak vypadal, když ho pořídil.
Barca325 napsala:Její akvárko má 20l, písek, žívé rostliny. Pod tím si stále může představit každý něco jiného. Když ne prezentaci, tak alespoň fotku nádrže to chce.
Jinak tu budeme vypisovat xy příspěvků, než se dostaneme k podstatnému.
Barca325 napsala:Akvárku vyléval celou vodu, pral písek v teplé vodě a rostliny čistil pod tekoucí vodou od řas. Každopádně toto není dobrý způsob údržby. Takhle se ta nádrž nikdy pořádně nezaběhla a nevznikla rovnováha. To znamená, že ryba byla vystavena opakovaně nestabilnímu prostředí a různým látkám vznikajícím po založení nádrže. To se pak na stavu ryby odrazí... Stačí měnit část vody a dno odkalit, pokud je třeba ale žádné umývaní kamínků a čištění dočista. To nikam nevede, leda k řasám.
Nerozumím proč není ryba v akvárku ale je v karanténě (předpokládám nezaběhlé a tím pádem opět nestabilní prostředí)...
Její akvárko má 20l, písek, žívé rostliny.
V karanténě, ve které teďka je má vodu 30°C.
Akvárku vyléval celou vodu, pral písek v teplé vodě a rostliny čistil pod tekoucí vodou od řas.
Ahoj, to by chtělo nějaké info o podmínkách ve kterých je ryba chována. Není čištění akvária jako čištění akvária. Teplejší voda je taky celkem vágní pojem. Doporučuju tedy založit prezentaci a důkladně ji vyplnit o konkrétní informace.
rybicky.net/nadrze/ Ať víme na čem jsme.
0 12.04.2021 14:40 Barca325 Dobrý den, můj přítel má od listopadu bettu, byla zdravá, aktivní, ale asi cca před dvěma měsíci se jí začali stahovat ploutve, přestala jíst, ztratila barvu, zdržuje se u dna či na hladině vody. Pravidelně jí čistil akvárko, co ale bylo špatně, že měla chladnější vodu, než na kterou je zvyklá.
Dali jsme jí do karantény s teplejší vodou, denně měníme čistou vodu. První den v karanténě se začínala vzpamatovávat, ale druhý den zase vypadala špatně.
Zkusili jsme také léky Preventin, ESHa 2000, anebo slanou koupel, ale nic nezabralo. V karanténě je už dva týdny.
Starší reakce
Moc děkuji za nabídku, do Prahy to mám bohužel více než 4 hodiny cesty a tak opravdu nezbývá nic jiného, než počkat do zítra. Ale ještě jednou, děkuji Vám
PS: budu doufat, že to kamarád zvládne, já mu nikdy nechtěla nějak uškodit, tak je mi to líto
Odkud jste? Rostlinky nemusíte kupovat, lze získat z prostřihu zdarma. Pokud jste z Prahy, doběhněte si ke mně, vybavím vás rychlerostoucími (vč. doporučeného a vážně zázračného ceratophylla - růžkatce), které do akva potřebujete. Osobně jsem skeptická, myslím, že už rybku nezachráníte (filtru trvá několik týdnů, než se "zaběhne", tj. než se v něm zabydlí hodné bakterie), ale každá hodina, kdy bude mít aspoň k dispozici pořádnou zeleň k životu, se počítá.
Dobře, už jsem objednala topítko i filtr. Zítra si to vyzvednu na prodejně a koupím tam nějaké rostlinky.. děkuji moc za radu, dám vědět jak se daří.
Ještě bych nasadil vodoléčbu. Tj. měnil bych klidně denně 1/3 vody. Obzvlášt, jestli se bude měnit dno.
Edit: Z rostlin to chce něco, co se chytne okamžitě. Doporučím
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum Jestli nemáš osvětlení, tak postačí i stolní lampička.
Rooslinky nejlépe rychlerostouci plovoucí. Jestli bude v pořádku těžko říct. Zkusit zvednout teplotu na 28 a uvidí se. Průšvih je v tom že když se ta ryba nadechne studeneho vzduch nachladí se jí Labyrint a je problém.
Prezentaci lze založit zde
rybicky.net/nadrze/
Rostlin to chce víc. Hlavně nějaké rychlerostoucí, které zvládnou zpracovávat to, co betta vyprodukuje. Rasokoule nic moc nevytrhnou.
Topítko to chce. Betta je teplomilná ryba. S korálem (pokud je to tedy skutečný korál) je stejný problém jako s tím dnem. Obsahuje vápník a to je nic moc vzhledem k ovlivňování chemismu vody.
Té poznámce o bakteriích ve dně moc nerozumím. Bakterie jsou přirozenou a nezbytnou součástí každého správně fungujícího akvária. Že dno obsahuje bakterie problém není, problém je, když je neobsahuje. Každopádně jako dno doporučuju obyčejný křemičitý písek.
Ony ty prodavačky nemusí poradit špatně vědomě. Ale často prostě neví. Tohle prostě nejsou podmínky pro Bettu. Navíc když pořadí do tak malého objemu víc Bett, tak to taky o něčem svědčí.
Dobře, pořídím, moc děkuji za rady ... dám vědět jak to dopadlo.
Známe můžou být. Nikdo netvrdí, že to byl zlý úmysl. Ve většině případů jim bohužel chybí znalosti. Ten filtr malý boblifuk, žádné Turbo atd. A topitko 25 wattů. Akva zakrýt sklem bez mezer a doplnot vodu. Zde v Atlase si najdeš podmínky pro chov těchto ryb. Držím palce.
Dobrý večer, jak jsem psala, holky ze zverimexu jsou mé známé a jsem si více než jistá, že by nechtěly uškodit nám a rybce již vůbec ne, opravdu svoji práci dělají s láskou. Děkuji za reakci, co máme jsou tři řasokoule, kamení tam má aby se měla kde ukrýt a odpočinout si, pravdou je, že krycí sklo nemáme.... pořídím hned zítra i s nějakýma rostlinkama, jaké prosím doporučujete? Myslíte, že rybka bude v pořádku? Děkuji...
Děkuji za reakci. Ráda bych udělala prezentaci, ale nevím, jak na to. Tak zkusím alespoň přiblížit. Akvárko velikost 30x20x20, na dně máme kamínky, 3x řasokoule, aby se rybička měla kam schovat má udělané úkryty z kamení, filtr ani topítko nemáme, do toho má jako ozdobu korál. Ovšem zítra jdu nakoupit místo kamínků něco jiného (to jsem se dočetla tady, že je tam možný výskyt bakterií) a rybičce koupíme i filtr. Prosím, co mám ještě dokoupit? Prodavačky ve zverimexu jsou moje známé a určitě by nás nechtěly napálit nebo nějak obelhat, práci dělají s láskou.. možná jsme někde udělali chybu my? Nevím :( ovšem chápu, že na prodavačky jako takové máte takový názor. Děkuji moc.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 100
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 101124x