Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2021 18:19 Silviebaris Re: Barca325
To krmení je až na poslednim mistě,v první řadě je ho vrátit do původního akva,topítko, kryt..a měnit vodu..V původnim akváriu je ještě nějaká jiná osádka,nebo tam byl jen beťák?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2021 18:05 Barca325 Re: Silviebaris
Snazim se ho krmit, ale nejde mu to, hodim mu vzdycky jednu granulku, ale nedokaze poradne otevrit pusinku, 5x se snazi ji chytit a pak se uz na to vykasle, celkove ma i opouzdenou reakci, ze si ani nevsimne ze tam to jidlo ma :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.04.2021 17:48 Silviebaris Re: Barca325
Rybu bych vrátila zpět do akvárka,pořídila topítko,zvedla teplotu min na těch 27..pořídila kryt,kterej nevím jestli je a častěj měnila vodu,klidně každej den aspon pár litrů..zkusit můžeš třeba torben.Krmit tak,aby to všechno zužitkovala,nic nenechat nespadnout na dno.jestli se z toho dostane,to ti asi neřekne nikdo..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2021 17:15 Barca325 Re: afc1886
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tohle je jeho akvárko plus foto, jak vypadal, když ho pořídil.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2021 16:52 R Muž afc1886 [14695] Re: Barca325
Je super, že máš snahu rybku zachránit, ale chce to opravdu tu prezentaci, nebo alespoň fotku celé nádrže. Doporučuji ti přečíst pár článků, aby jsi získala trochu přehled co a jak.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2021 15:31 R Muž Anthrax [4786] Re: Barca325
Barca325 napsala:Její akvárko má 20l, písek, žívé rostliny. Pod tím si stále může představit každý něco jiného. Když ne prezentaci, tak alespoň fotku nádrže to chce. :-) Jinak tu budeme vypisovat xy příspěvků, než se dostaneme k podstatnému.
Barca325 napsala:Akvárku vyléval celou vodu, pral písek v teplé vodě a rostliny čistil pod tekoucí vodou od řas. Každopádně toto není dobrý způsob údržby. Takhle se ta nádrž nikdy pořádně nezaběhla a nevznikla rovnováha. To znamená, že ryba byla vystavena opakovaně nestabilnímu prostředí a různým látkám vznikajícím po založení nádrže. To se pak na stavu ryby odrazí... Stačí měnit část vody a dno odkalit, pokud je třeba ale žádné umývaní kamínků a čištění dočista. To nikam nevede, leda k řasám.

Nerozumím proč není ryba v akvárku ale je v karanténě (předpokládám nezaběhlé a tím pádem opět nestabilní prostředí)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2021 15:03 Barca325 Re: Anthrax
Její akvárko má 20l, písek, žívé rostliny.
V karanténě, ve které teďka je má vodu 30°C.

Akvárku vyléval celou vodu, pral písek v teplé vodě a rostliny čistil pod tekoucí vodou od řas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2021 14:52 R Muž Anthrax [4786] Re: Barca325
Ahoj, to by chtělo nějaké info o podmínkách ve kterých je ryba chována. Není čištění akvária jako čištění akvária. Teplejší voda je taky celkem vágní pojem. Doporučuju tedy založit prezentaci a důkladně ji vyplnit o konkrétní informace. rybicky.net/nadrze/ Ať víme na čem jsme. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2021 14:40 Barca325
Fotka k příspěvku Dobrý den, můj přítel má od listopadu bettu, byla zdravá, aktivní, ale asi cca před dvěma měsíci se jí začali stahovat ploutve, přestala jíst, ztratila barvu, zdržuje se u dna či na hladině vody. Pravidelně jí čistil akvárko, co ale bylo špatně, že měla chladnější vodu, než na kterou je zvyklá.
Dali jsme jí do karantény s teplejší vodou, denně měníme čistou vodu. První den v karanténě se začínala vzpamatovávat, ale druhý den zase vypadala špatně.
Zkusili jsme také léky Preventin, ESHa 2000, anebo slanou koupel, ale nic nezabralo. V karanténě je už dva týdny.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2021 22:52 Rikusak Re: Icestar
Moc děkuji za nabídku, do Prahy to mám bohužel více než 4 hodiny cesty a tak opravdu nezbývá nic jiného, než počkat do zítra. Ale ještě jednou, děkuji Vám
PS: budu doufat, že to kamarád zvládne, já mu nikdy nechtěla nějak uškodit, tak je mi to líto sad
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   08.04.2021 21:57 Žena Icestar [595] Re: Rikusak
Odkud jste? Rostlinky nemusíte kupovat, lze získat z prostřihu zdarma. Pokud jste z Prahy, doběhněte si ke mně, vybavím vás rychlerostoucími (vč. doporučeného a vážně zázračného ceratophylla - růžkatce), které do akva potřebujete. Osobně jsem skeptická, myslím, že už rybku nezachráníte (filtru trvá několik týdnů, než se "zaběhne", tj. než se v něm zabydlí hodné bakterie), ale každá hodina, kdy bude mít aspoň k dispozici pořádnou zeleň k životu, se počítá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.04.2021 20:57 Rikusak Re: Anthrax
Dobře, už jsem objednala topítko i filtr. Zítra si to vyzvednu na prodejně a koupím tam nějaké rostlinky.. děkuji moc za radu, dám vědět jak se daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.04.2021 20:51 R Muž Anthrax [4786] Re: Rikusak
Ještě bych nasadil vodoléčbu. Tj. měnil bych klidně denně 1/3 vody. Obzvlášt, jestli se bude měnit dno.
Edit: Z rostlin to chce něco, co se chytne okamžitě. Doporučím rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum Jestli nemáš osvětlení, tak postačí i stolní lampička.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2021 20:47 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Rikusak
Rooslinky nejlépe rychlerostouci plovoucí. Jestli bude v pořádku těžko říct. Zkusit zvednout teplotu na 28 a uvidí se. Průšvih je v tom že když se ta ryba nadechne studeneho vzduch nachladí se jí Labyrint a je problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.04.2021 20:47 R Muž Anthrax [4786] Re: Rikusak
Prezentaci lze založit zde rybicky.net/nadrze/ :-)
Rostlin to chce víc. Hlavně nějaké rychlerostoucí, které zvládnou zpracovávat to, co betta vyprodukuje. Rasokoule nic moc nevytrhnou.
Topítko to chce. Betta je teplomilná ryba. S korálem (pokud je to tedy skutečný korál) je stejný problém jako s tím dnem. Obsahuje vápník a to je nic moc vzhledem k ovlivňování chemismu vody.

Té poznámce o bakteriích ve dně moc nerozumím. Bakterie jsou přirozenou a nezbytnou součástí každého správně fungujícího akvária. Že dno obsahuje bakterie problém není, problém je, když je neobsahuje. Každopádně jako dno doporučuju obyčejný křemičitý písek. :-)

Ony ty prodavačky nemusí poradit špatně vědomě. Ale často prostě neví. Tohle prostě nejsou podmínky pro Bettu. Navíc když pořadí do tak malého objemu víc Bett, tak to taky o něčem svědčí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2021 20:45 Rikusak Re: Kawasaki
Dobře, pořídím, moc děkuji za rady ... dám vědět jak to dopadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.04.2021 20:43 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Rikusak
Známe můžou být. Nikdo netvrdí, že to byl zlý úmysl. Ve většině případů jim bohužel chybí znalosti. Ten filtr malý boblifuk, žádné Turbo atd. A topitko 25 wattů. Akva zakrýt sklem bez mezer a doplnot vodu. Zde v Atlase si najdeš podmínky pro chov těchto ryb. Držím palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2021 20:37 Rikusak Re: Kawasaki
Dobrý večer, jak jsem psala, holky ze zverimexu jsou mé známé a jsem si více než jistá, že by nechtěly uškodit nám a rybce již vůbec ne, opravdu svoji práci dělají s láskou. Děkuji za reakci, co máme jsou tři řasokoule, kamení tam má aby se měla kde ukrýt a odpočinout si, pravdou je, že krycí sklo nemáme.... pořídím hned zítra i s nějakýma rostlinkama, jaké prosím doporučujete? Myslíte, že rybka bude v pořádku? Děkuji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2021 20:32 Rikusak Re: Anthrax
Děkuji za reakci. Ráda bych udělala prezentaci, ale nevím, jak na to. Tak zkusím alespoň přiblížit. Akvárko velikost 30x20x20, na dně máme kamínky, 3x řasokoule, aby se rybička měla kam schovat má udělané úkryty z kamení, filtr ani topítko nemáme, do toho má jako ozdobu korál. Ovšem zítra jdu nakoupit místo kamínků něco jiného (to jsem se dočetla tady, že je tam možný výskyt bakterií) a rybičce koupíme i filtr. Prosím, co mám ještě dokoupit? Prodavačky ve zverimexu jsou moje známé a určitě by nás nechtěly napálit nebo nějak obelhat, práci dělají s láskou.. možná jsme někde udělali chybu my? Nevím :( ovšem chápu, že na prodavačky jako takové máte takový názor. Děkuji moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2021 20:31 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Rikusak
Paní ze zverimexu??? No tak k chování v páru je třeba zarostlá nádrž.Hlavně plovoucí rostliny na hladině ať se má samička kde schovat.Stav ryby může být zapříčiněn z mnoha důvodu. Včetně nachlazeni.O nádrži nevíme nic. Bylo by dobré založit prezentaci.Akva samotné pro Betu nevhodně zařízené.Vidim tam zbytečné kameny a rostlinky žádné.Krycí sklo chybí.Stačí jednou pořádně vyvětrat a problém je na světě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.04.2021 20:22 R Muž Anthrax [4786] Re: Rikusak
Ahoj. Řekl bych, že to bude o podmínkách. Teplota vody, objem, stáří nádrže, stabilita prostředí, kryt, rostliny, vápenaté dno, údržba atd. Chce to nějaké info o nádrži. Ideální je založit a důkladně vyplnit prezentaci nádrže. Ušetří to čas. Prodavačka ve zverimexu je tam od toho, aby prodala, nikoliv od rozdávání dobrých rad. Podle tohobto bohužel často vypadá.
Edit: Proč je tam tak málo vody? Každý litr je na naředění produktů metabolismu Betty dobrý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2021 20:12 Rikusak – Nemocná beta?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý večer, chci se zeptat ohledně naší bety bojovnice, betu máme měsíc a poslední dobou ho něco trápí... Měli jsme nedávno u něj tři samičky, bohužel je proháněl tak, že jsme je museli dát pryč ( jsem si jistá, že by je zabil). Ve všem jsme postupovali dle pokynů od paní ze zverimexu. Pro porovnání přidávám fotky, jak rybka vypadala v den, kdy jsme ji dovezli vs. dnes.... prosím o rady, co se s ní může dít? Děkuji za rady..
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   30.03.2021 23:19 Žena tramtra [3202] Re: MeryseaJane
Vlastně víte, co je špatně. Tak to napravte. :-) Plast pryč, přidat rostliny, rychlerostoucí stonkovky a i plovoucí (rychle odbourávají škodlivé dusíkazé látky z vody). Pomohlo by vědět, jaká je hodnota NO2. Ty časté výměny části vody budou potřeba, než se nádrž zajede.
Ve zverimexu byla v jaké nádrži? To škubání a trhavý pohyb může souviset s kvalitou vody, ale Betta se takhle nějak prostě někdy pohybuje. Snažte se jí vylepšit životní podmínky a pozorujte dál její chování. Určitě nepřekrmujte, dávejte opravdu minimum, co ryba hned sní.

Edit: A bylo by dobré založit prezentaci akvária, kde budou všechny informace pěkně přehledně, pohromadě a rychle dohledatelné. Pomůže to vám sledovat vývoj nádrže i ostatním uživatelům, když bude potřeba s něčím poradit. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2021 22:36 MeryseaJane Re: tramtra
Ano děkuji za reakci , jinak kryt tam určitě má a je pravda ze u minule Betty která mi vydržela dva roky jsem měla nádrž 12 litr a topení , jinak doma mám 25,5 stupňů a víc zelene ji udelam ale je mi divne ze ve zverimexu nemela u sebe vůbec nic ani rostlinu a chovala se min poplasene než teď , teď je fakt rychlá a plave sem tam a obcas i Trhave tak se bojim jestli není chyba v zakládání nejspíš něco tam bude protože je tam daná vlastně hned :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.03.2021 22:13 Žena tramtra [3202] Re: MeryseaJane
Betta je labyrintka, je normální, že se nadechuje nad hladinou. A protože by měla být chovaná v teplejší vodě než je pokojová teplota, je potřeba mít na akváriu krycí sklo, aby nevdechovala chladný vzduch. Vzduchování v akváriu netřeba, ale je třeba mít dobře zarostlou nádrž, ovšem ne umělou hmotou, to se může tak akorát zranit. Dejte jí tam živé rostliny a možná se zklidní. Vodu měnit dál, nádrž není zaběhnutá, ryba je tam brzo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2021 21:45 MeryseaJane – Beta a nové akvárium
Fotka k příspěvku Dobrý den , Mám týden Bettu v akváriu , založení akvária proběhlo týden zpátky a dvě hodiny na to jsem tam poslala rybu . Je 10 l velké upraveno aqua safe plus ve které vodě ještě byla a uz ve zverimexu byla hodně čilá a plavala ale teď mi přijde ze plave trhave a ze je taková zblaznena a to dost a plave rychle a furt dokola , menim vodu co druhy den a uz jsem dvakrat odkalovala dno , mám tam mech a jednu dekorativní umělou rostlinu , přijde mi ze se i často nadechuje nad hladinou , co mám dělat aby se to srovnalo či nemá nakou otravu a nedusi se ? Led světlo mám i vzduchovani chut k jídlu má také a nevidim po tele nake spatne známky stavu
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2021 19:57 Žena lenkalor [580] Re: Dorcaa
Ještě bych vyházela ty bílé oblázky - kačírek? A tu mušli vlevo (jestli dobře vidím). V obojím je dost Ca, pak hůře rostou rostliny a následně není ani dobré prostředí pro ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.03.2021 10:17 R Muž ctibum [6923] Re: Dorcaa
Za mě...
Ubral bych (výrazně) na četnosti odkalování a čištění filtru.
Máš tam jednu rybu, co odkaluješ?
Filtr se nečistí preventivně, ale až když výrazně poklesne průtok.
Do dna a filtru bych v tvém nepřerybněném akvárku sahal co nejméně. V obojím žijí všelijaké užitečné bakterie, které ti pomáhají udržovat prostředí v nádrži...
Ten Japanese tentononc... Píšou, že "Tyto substráty jsou naprosto úžasné pro ty, kteří chtějí pěstovat akvarijní rostliny (náročné i nebo nenáročné), dále pro ty, kteří chovají ryby, které vyžadují měkkou vodu nebo nižší pH okolo 6,5, jelikož tento substrát udržuje v akváriu tyto hodnoty. Dále je zcela ideální pro chov sladkovodních krevetek."
Bez urážky, ale rostliny nepěstuješ (a nemáš), pH bych řekl, že nesleduješ, krevetky také nemáš. Tak proč zásobní substrát? Je sice jakože asi hezký na pohled, ale nemáš tušení, co ti dělá s vodou a nemáš rostliny, které by využily jeho zásoby živin.
Výrazně bych přidal na rychlerostoucích nenáročných rostlinách a častěji bych měnil vodu (kvůli tomu japonskému substrátu). Filtr a dno bych nechal být.
Samozřejmě to ber jen jako můj názor a vyčkej dalších ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2021 20:45 Žena Dorcaa [0] – Jsem bezradná
Fotka k příspěvku Dobrý den. Před nějakým časem jsem psala do tohoto kanálu o svém problému. Můj betťák má ploutve ve špatném stavu. Jsou průhledné na koncích jakoby okousané. Prvotně jsem zkoušela vodoléčbu- nezabrala, poté jsem prěléčila bactopurem BRP- nezabralo. Jako poslední (na doporučení kolegů tady na fóru) jsem prěsunula živorodky, které by ho mohly šikanovat do jiného akva a přidala pár rostlin. V důsledku toho začal být více aktivní a žrát, ale po třech týdnech jsou ploutve pořád ve stejném stavu možná i horší. Momentálně jsem v akva objevila lasturnatky, muže to mít na něj vliv? Jestli ano tak jak se jich zbavit? Předem děkuji...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2021 06:59 Žena Hapimere [84] Re: Hapimere
Tak už je to jedno, je po něm...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2021 19:59 Žena Hapimere [84] Re: lacewings
Co může pro ty ploutve udělat? Kromě toho že bude dodržovat výměnu, možná teď měnit časteji? Nějaké léčivo?

Edit: ještě upřesním, že je prý cca týden co je betak vcelku apatický, polehával všude možně v divných polohách... včera měl lepší den, ale dnes už zase večně ležel a navečer si všimla těch ploutví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2021 19:25 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Hapimere
- na 24l opravdu nepoměr osádky, k Betta Splendens
- interval údržby může tedy ovlivnit problematiku oploutvení
- pokud jde o útvar, tak tam to bude asi těžké, to takto z fota adekvátně určit (mnohdy jde o důsledek genetického křížení, ale nejde o pravidlo, těch možností je několik) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2021 18:54 Žena Hapimere [84] – Nemocny bettak
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, už pár dní kamarádky beťák hodně polehává. Dneska si všimla že má jakoby zkrácené ploutve, viz foto. Plus bouli pod tlamou, na fotce je taky vidět. Přidám i foto celého akvárka. V akvárku jsou s ním tři pancéřníčci leopardí, okružáci a jedna ampulárie (prěs opakovaný nesouhlas ji nechtějí dát pryč) Nicméně, akvárko (24l) dosud šlapalo ukázkově, založeno v září. Jen poslední dva měsíce kvůli starostem s babičkou čistí jednou za dva týdny, místo každý týden. Může být příčina beťakova stavu v tom? Tu údržbu mi přiznala až dnes. Mě u těch ploutví napadl rozpad, ale nevím co si myslet o té bouli. Pancéřníčci jsou ok, beťák normálně žere. Teplota vody cca 27stupnu.

Díky za rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2021 10:26 Violet Dtake Očko
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak dávam info. Přidali jsme rostlinky, léčba eshou skončila, vodu jsme měnili co čas dovolil. Ale tak aby léčivo mělo čas zabrat. počkali jsme pár dní ale spíš se to zhoršilo. V akvaristice nám dali sera mycopur na plísně, prý když nepomohl přípravek proti parazitům tak pomůže tohle. Podané včera podle návodu. Rybka je ale podle mého víc unavená, ale jí normálně. Ale že by přestávál úplně plavat to ne, jen víc odpočívá. Což je při nemoci asi normální chování. Co dneska ale začal dělat je zvláštní, viz foto. Roztáhne se celý aj žábry a otevře pusinku. Udělá občas pár bublinek a pak plave dal. Ploutve se mi zdají být v pořádku, zbarvení neztrácí. Malé krunýřovce se nám všechny nepodařilo odlovit takže jich tam několik ještě je.

Edit.
Zatrhli jsme léčbu a raději už žádné léčiva dávat nebudeme. Nedělá to rybce dobře, budeme tedy jen měnit vodu jak čas dovolí a uvidíme.

Konečné info.
Nebyl to asi žádný parazit a ani plíseň ale jednoduše je Jimmy mohl zranit na očku. Teď je úplně zdravý, čilý a povlak zmizel. Více méně tomu asi přispělo čištění vody a odstranění případných ostrých věcí a přidání rostlin.
Děkuji všem za rady a snahu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2021 12:58 Sonic Re: Sid
Tak v tom prípade naposledy :-D
Produktom metabolizmu rýb je NH3. Po mikrobiálnych procesoch (v prostredí ne na ani v rybe) dochádza k premenám na NH4+. Toto bolo zamýšľané predostrieť od začiatku ale vaším sústavným vysekávaním jednotlivých viet z mojich textov a sledovaním jednotlivých slov sa z toho naozaj stáva chaos. Viete, nehovorím že som človek čo je vhodný na písanie článkov a podobne ale myslím si že ak sa človek nad danými textami zamýšľa keď ich číta tak si vie z toho urobiť celkový obraz. Áno v texte sa nájdu preklepy a uvedomujem si že vyjadrenie "reakcie na ňu" nebol najšťastnejší obrat ale obvykle keď sa vedie výskum v oblasti mikrobiológie sleduje sa reakcia aj mikroorganizmov na dané látky s ktorými výskum súvisí (to len tak na okraj nejde mi o to aby sa to rozoberalo, určite ako čitateľ výskumných článkov túto informáciu máte).
To že ste z mojich príspevkov zmätený, v poriadku nemusí to pochopiť vo všetkých myslených súvislostiach každý, avšak odmietam tvrdenie že ide o produkt "pejska a kočičky". Ale možno časom, ak sa tým budete chcieť zaoberať, tak prídete na to sám.
Teší ma, ak vám naša diskusia bola aspoň malým prínosom v prípade že ju považujete za zbytočnú tak je mi ľúto vášho cenného strateného času.
Čo sa týka štúdia vášho výskumu prajem vám veľa šťastia, určite sa nové poznatky v oblasti pestovania rastlín veľmi rýchlo v akvaristike ujmú. Chcem však len pripomenúť že dlhé štúdium vyskúšaného nie je všetko a dôležitá je aj zvedavosť a skúmavosť a občas treba vyskočiť z bubliny informácií už poznaných a skúsiť "experimentovať" vlastnou cestou.
Veľa zdaru pri skúmaní :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2021 11:40 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Sonic
Bramboračka asi nebyl nejpříhodnější výraz. Ale nemohu si pomoci, při čtení vašich příspěvků mi naskočí Karel Čapek a jeho Povídání o pejskovi a kočičce, konkrétně povídka - Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort.
Taky do něj dali hromadu dobrých věcí (u vás to byly myšlenky), ale výsledek jaksi "nesplnil očekávání"...
Čekal jsem, že se něco nového dozvím o tom, jakou roli hrají mikrobiální procesy při vylučování amoniaku žábrami ryb, když dle vás je amonný kation NH4+ běžným produktem metabolismu ryb po mikrobiálních procesech.
A já, bláhový, žiju v domnění, že při vylučování amoniaku (NH3) žábrami ryb dochází k jeho rozpouštění, při kterém vznikají amonné ionty (NH4+), a že vzájemný poměr těchto dvou forem závisí především na pH a teplotě. A on je to zatím výsledek práce mikrobů... hmm
Jenom jestli vám to trochu nepopletlo.
Původně napíšete, že amonný kationt jako produkt metabolismu amoniaku vzniká mikrobiálními procesy, teď píšete o reakci mikroorganizmů na NH4+. Vnímáte rozdíl mezi tím, že něco z něčeho vzniká a že něco na něco reaguje?
Reakci mikroorganismů na amonný kationt nikdo nezpochybňuje, takže nemusíte ztrácet čas další obhajobou tohoto tvrzení.
...Na túto tému sa môžete dozvedieť viac v knihách o fyziológii rýb. Čo sa týka bramboračky áno je to mätúce z toho dôvodu že ide o kombináciu poznatkov. Neočakávam že sa v tom budete orientovať pre prepojenie tých oblastí je potreba odbornejšie štúdium v daných oblastiach. Avšak nazvať to bramboračka pôsobí celkom dehonestujúco a môže v čitateľoch vzývať pocit že ide o hlúposti, čo určite nejde...
Děkuji za doporučení a dobré rady. Asi mi nebudete věřit, (vámi výše uvedená slova hovoří jasně), ale snažím se hledat odpovědi na otázky, které mne v souvislosti s akvaristikou napadají už déle než půl století... smich
A jsem rád, když se něco z oblasti, která mne nesmírně zajímá, (a dokonce živí), dozvím něco nového. Chvilku jsem čekal, že tomu může být i v rámci diskuse s vámi. Bohužel, nestalo se.
A tak tuhle debatu vzdávám a jdu se věnovat něčemu přínosnějšímu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2021 09:36 R Muž Anthrax [4786] Re: Sonic, Violet Dtake
Sonic: Právě protože jde o komplexní věc, tak nejde říct, že nižší teplota a tím pádem množství patogenů (ty tam budou vždy) je správnou cestou pro každý a druh ryby. Že něco umožňuje obecně fyziologie ryb je hezké. Ale každý druh má jiné nároky a i v rámci druhu mohou být velké rozdíly. Je dost dobře vidět, že spousta bett při delším pobytu při nízkých teplotách chřadne, onemocní a nakonec předčasně umírá. Prostě to často nejsou žádné „studené odchovy“ ale importy z velkochovů v JV Asii. :-)

Violet Dtake: Pochopitelně souhlasím s tím, že klíčové je přidat rostliny , měnit vodu (klidně denně 1/3), krmit pestřeji, dát pryč ancistruse. A co tu možná ještě nezaznělo, po dobu problémů to nepřehánět krmit střídmě.

Jo a zkontroloval bych to dno, zda neobsahuje vápník. Octový test. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2021 23:56 Sonic Re: Sid
Prepáčte ale naozaj nerozumiem kam týmto celým mierite. :-D Napísal ste že významnejšie pre toxicitu NH3 je pH. V poriadku. V mojom príspevku bolo vysvetlené že nejde o základné hodnoty NH3 vo vode ale zároveň o obsah kyslíku a aj teplotu vody z ďalej zmieňovaných dôvodov. To že ste to vyjadril v číslach je v poriadku, áno týmto spôsobom naozaj funguje chémia, ale mojím cieľom bolo ponúknuť vám pohľad na akvárium ako komplex kde nejde o rovnice anorganickej chémie ale o procesy v biotope ktoré spolu súvisia. Chápem že sa tieto veci prijímajú ťažko a popravde je veľmi ťažké niečo také vysvetľovať, keďže ide o kombináciu poznatkov z viacerých oblastí. Evidentne ste skúsený v oblasti chémie a procesov dejúcich sa na úrovni molekúl ale je to treba chápať trošku zo širšieho záberu. Nijako vám vaše tvrdenia nevyvraciam pretože nemôžem na koľko všetko to čo hovoríte je pravda, ale stále nazeráte na problém len z obmedzenej perspektívy presne tak ako vysekavávate moje výroky z celku :-) To čo bolo napísané bolo poskytnuté ako vysvetlenie k môjmu názoru na vec. Osobne vás nebudem nútiť a presviedčať tento názor prijať, veď máte svoje skúsenosti a myslím že každý by si mal na to názor urobiť vlastný avšak nemôžem si úplne dovoliť tu robiť akúsi "prednášku" o všetkom a pokiaľ vám niečo nesedí kľudne si pozrite či už odbornejšie články alebo aj články od experimentujúcich akvaristov prípadne aj od zahraničných autorov. Sú veľmi bohatým zdrojom aj v oblasti mnohých inovácii o ktoré sa posledné roky ľudia v akvvaristike pokúšajú. :-)

Na tému mikrobiálnych procesov sa neviem veľmi vyjadriť keďže to nie je úplne moja parketa. Avšak informáciu o NH4+ a reakcií mikroorganizmov na ňu sa mi podarilo získať z istej prednášky. Autor sa tejto oblasti veľmi nevenoval keďže vtedy išlo o nejaký výzkum s nepotvrdeným celkovým výsledkom ktorý sa venoval voľne žijúcim rybám a mikrobiálny pôvod NH4+ v tej dobe nebol úplne potvrdený.
Čo sa týka zníženého ph okolo žiabrí ide zvyšovanie koncentrácie CO2 v tejto oblasti v dôsledku čoho sa znižuje ph. Súvisí to s biochemickými a fyziologickými procesmi v telách rýb. Na túto tému sa môžete dozvedieť viac v knihách o fyziológii rýb.
Čo sa týka bramboračky áno je to mätúce z toho dôvodu že ide o kombináciu poznatkov. Neočakávam že sa v tom budete orientovať pre prepojenie tých oblastí je potreba odbornejšie štúdium v daných oblastiach. Avšak nazvať to bramboračka pôsobí celkom dehonestujúco a môže v čitateľoch vzývať pocit že ide o hlúposti, čo určite nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2021 22:56 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Sonic
...to čo ste uviedol sú absolútne hodnoty amoniaku vo vode a tieto hodnoty sú výborné pre testovanie a stanovovanie určitých hraníc kedy už treba zasahovať a atď, ale nezohľadňujú všetky aspekty (nielen) akvariového prostredia. Aj z tohto dôvodu si dovolím nesúhlasiť, že hodnota ph je dôležitejšia ako obsah kyslíka vo vode. Tieto dva parametre pre obsah NH3 vo vode sú pri najmenšom rovnako zásadné a dovolím si tvrdiť že kyslík je v tomto smere dôležitejší z hľadiska prežitia rýb. Pokúsim sa to s dovolením vysvetliť trošku v skratke...
Popořadě. :-)
Z čeho soudíte, že jsem ve svém příspěvku porovnával toxicitu amoniaku v závislosti na pH s toxicitou amoniaku v závislosti na obsahu O2?
Zkuste si to přečíst znovu:
Teplota má na toxicitu amoniaku významný vliv, zejména v souvislosti se snižováním koncentrace O2 se zvyšující se teplotou.
Významnější pro toxicitu NH3 je ale hodnota pH.

Vysvětlení pro vás:
Pokud ve vodě (např. v akváriu) naměříte při pH 7 koncentraci celkového amoniaku (NH4+/NH3) např. 1 mg/l, pak při teplotě 20°C činí obsah nedisociovaného (silně toxického) NH3 ~ 0,004 mg/l, při stejném pH a teplotě 25°C pak ~ 0,006 mg/l.
Za stejných teplot (20°C a 25°C) a stejné koncentraci celkového amoniaku (1 mg/l), ale při pH 8 to bude ~ 0,04 mg/l (20°C), resp. ~ 0,05 mg/l (25°C), tedy zhruba 10x více.

...V prípade amoniaku a amónneho katiónu (NH4+), ktoré sú bežným produktom metabolizmu rýb (NH4 po mikrobiálnych procesoch), ich uvoľňovanie, ako ste popísal, závisí na ph...
NH4+ po mikrobiálních procesech?! coze Můžete se na toto téma víc rozepsat? A uvést i nějaké zdroje tohoto konstatování?
...Avšak koncentrácia kyslíku vo vode významne ovplyvňuje to či ryba prežije... pokiaľ je dostatočná koncentrácia O2 vo vode ryba je schopná si okolo žiabrí vytvoriť prostredie o zníženom ph a tým pádom sa ubrániť anómiakálnej intoxikácii. Vďaka tomuto postupu sú niektoré ryby schopné vydržať celkové pH 8-10...
Beze sporu - koncentrace kyslíku ve vodě je pro naprostou většinu ryb zcela zásadní otázkou. A že se zvyšující se teplotou jeho koncentrace klesá, (což také "ve druhém sledu" ovlivňuje toxicitu amoniaku), jsem už napsal.
Jakým mechanismem ale rybám umožňuje dostatečná koncentrace O2 vytvořit okolo žaber prostředí se sníženým pH? Kde se mohu na toto téma dovědět víc?
...Pokiaľ je teplota zmenená príliš rýchlo...
Teplotu a s ní související mikroorganismy, parazity, patogeny, plísně ap., to už, prosím, nevysvětlujte. I tak se v té bramboračce nedá orientovat. smich Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2021 17:47 Sonic Re: Sid
Dobrý deň, to čo ste všetko napísal je pravda. Čo sa týka konkrétnych čísiel tak tie úplne potvrdiť neviem pretože sa jedná o hodnoty ktoré sa počítajú podľa istých vzorcov prípadne sú vytvorené tabuľky kde si môžete tieto čísla približne stanoviť ale predpokladám že z nejakého z týchto zdrojov pochádzajú takže budú asi tiež správne.
Ide však o to že to čo ste uviedol sú absolútne hodnoty amoniaku vo vode a tieto hodnoty sú výborné pre testovanie a stanovovanie určitých hraníc kedy už treba zasahovať a atď, ale nezohľadňujú všetky aspekty (nielen) akvariového prostredia. Aj z tohto dôvodu si dovolím nesúhlasiť, že hodnota ph je dôležitejšia ako obsah kyslíka vo vode. Tieto dva parametre pre obsah NH3 vo vode sú pri najmenšom rovnako zásadné a dovolím si tvrdiť že kyslík je v tomto smere dôležitejší z hľadiska prežitia rýb. Pokúsim sa to s dovolením vysvetliť trošku v skratke.
Ako ste už načrtol tak áno všetky tieto parametre súvisia s metabolizmom rýb (teplote sa budem venovať ďalej). V prípade amoniaku a amónneho katiónu (NH4+), ktoré sú bežným produktom metabolizmu rýb (NH4 po mikrobiálnych procesoch), ich uvoľňovanie, ako ste popísal, závisí na ph. Avšak koncentrácia kyslíku vo vode významne ovplyvňuje to či ryba prežije. Ryby vylučujú NH3 nie len výkalmi ale aj žiabrami a to v nepomerne značnom množstve (pribl 90% ide žiabrami) pokiaľ je dostatočná koncentrácia O2 vo vode ryba je schopná si okolo žiabrí vytvoriť prostredie o zníženom ph a tým pádom sa ubrániť anómiakálnej intoxikácii. Vďaka tomuto postupu sú niektoré ryby schopné vydržať celkové pH 8-10 čo sú fakt extrémne podmienky.
Toto všetko ale však nadvezuje v istej miere na teplotu. Pokiaľ je teplota zmenená príliš rýchlo (povedzme u akvarijných rýb o 5°C) ryba dostane teplotný šok. Automaticky sa jej zníži aktivita metabolizmu a tým pádlom spomínaný amoniak nevie efektívne vylúčiť a otrávi sa tým, čo už v tele má. (prípady neadaptovaných rybiek donesených z iných akvárií a prípadne nárazových výmen vody s nízkou teplotou)
Ďalšia súvislosť je s teplotou naopak vysokou. Ide o už spomínané patogény a mikroorganizmy. Tieto mikroorganizmy žijú z toho čo tam ryba zanechá prípadne zo zbytkov rastlín ktoré sa rozkladajú. Pokiaľ im vylepšíte jedálniček ešte o krmivo ktoré zostane v nádrži tak sa začnú úspešne rozmnožovať a spotrebovávať veľké množstvá kyslíku a vzniká problém už popísaný. Problém však je že pre tieto mikroorganizmy sú prívetivé vysoké teploty ktoré urýchľujú ich množenie a ich metabolizmus (pre porovnanie keď necháte mlieko na slnku skvasí - podobný mechanizmus). Preto aj z tohto dôvodu som zástancom udržiavania nižších teplôt hlavne v low tech a začiatočníckych akváriách, pretože máte len veľmi obmedzené spôsoby regulácie tých dôsledkov (ľudia s high-techom napríklad pridajú CO2 a spustia kyslíkový difuzér a získajú čas na rozmyslenie čo dalej) ale človeku čo nemá prístup k takým veciam musí konať rýchlo a často potom v kuchyni vzniká "chemické laboratórium pre záchranu rýb" a nemusí byť vždy úspešná.
A v neposlednej rade samozrejme rozvoj patogenov typu plesne, bakterie, rôzne druhy parazitov je v mnohých prípadoch zapríčinený aj vysokou teplotou vody keďže tá práve takýmto organizmom prospieva a ak sa to skombinuje so zhoršenými aktuálnymi podmienkami akvária prípadne stresovým vypätím ryby je to recept na veľa nepríjemností.
Aby však bola uvedená aj druhá strana mince. Príliž nízka teplota môže u niektorých rýb spôsobovať poruchy žiabrí prípadne plutiev takže vždy sa treba vyvarovať extrémov a udržovať prostredie optimálne. Každá ryba má optimálne rozmedzie iné ale tých 23°C po predošlej vhodnej adaptácii vydrží väčšina rýb a čo sa týka eliminácie rias, tiež je to veľkým pomocníkom.
Snáď je to ako vysvetlenie postačujúce a nie veľmi vyčerpávajúce, v pozadí sa toho deje oveľa viac ale pre základ to nie je tak veľmi potrebné, tak snáď pomôže :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2021 07:37 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Sonic
...nižšia teplota vytvára pre patogény nepriaznivejšie prostredie pre množenie a nedochádza k zvýšenému uvoľňovaniu amónnych iónov, hlavne pri výmene vody...
Teplota má na toxicitu amoniaku významný vliv, zejména v souvislosti se snižováním koncentrace O2 se zvyšující se teplotou.
Významnější pro toxicitu NH3 je ale hodnota pH.
Jestliže při neutrálním pH a teplotě 20°C činí obsah NH3 0,396% z celkového amoniaku (NH4/NH3), pak při teplotě 25°C činí tento podíl 0,566%.
Oproti tomu - když se zvýší pH ze 7 na 8, pak při 20°C činí obsah NH3 3,82%, a při 25°C 5,38%. Tedy téměř desetinásobek!
Jak dochází při zvyšování teploty ke zvýšenému uvolňování amonných ionů a to hlavně při výměně vody?
Souvisí to nějak s metabolismem ryb? Nebo máte jiné vysvětlení? Děkuji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.03.2021 21:14 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Violet Dtake
www.nanofish.cz/… ;-)

Tady je již reklama,ale podstata je stejná:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2021 20:24 R Muž afc1886 [14695] Re: Violet Dtake
Za mě bych dal pryč ty malé krunýřovce a přidal bych na rostlinách. Nejsem znalec ma léky, ale nevím jestli je ta hexamita nejvhodnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2021 20:17 Sonic Re: Violet Dtake
Pravdepodobne ide o obrannú reakciu a známku toho že mu to čo má v oku vadí. Momentálne s tým veľa asi neurobíš. Pokračuj v liečbe, mala by tam byť v letáku doba užívania po ktorej by malo prísť k predpokladanému zlepšeniu resp. doba predpokladaného dávkovania ale určite to po prvej ani druhej aplikácii nebude. Je to beh na dlhšiu trať.
Čo sa týka imunity to s odstupom času ako budeš pracovať na zmene akvária a zlepšení podmienok a podávať kvalitnú pestrejšiu stravu tak si betta lepšiu imunitu vytvorí. Ako podpora a forma terapie a pri napríklad plesniach, baktériách alebo parazitoch odporúčajú soľné kúpele, ale tie v zásade hlavne zvýšia produkciu hlienu na povrchu ryby (čo je istá forma imunitného posilnenia) ale musí to byť prevedené správne aby si rybe nespôsobila väčšiu ujmu.
Momentálne sa snaž len držať dávkovania a výmeny vody a neviem nakoľko ti to ohrievač dovolí ale bolo by fajn znižovať teplotu po desatinách stupňa (povedzme každý deň o jednu desatinu dole) pokiaľ sa to dá. Ak nie tak radšej s teplotou počkaj nejaký čas kým neuvidíš aspoň minimálne zlepšenie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2021 20:00 Violet Dtake Re: Sonic
Co jsem teď pozorovala rybku 20 minut začal sebou trhať a rýchle plávať se snahou si očička otirat. Asi ho to svrbí. Bojím se aby se takhle moc neunavil jak tedy pomoci krom té léčby esha? Navíc jaké přípravky by zlepšili imunitu rybky?
Děkuji navíc ještě za pridané rady.
Edit: Ještě dodám že krmení máme rozdělené na večerní a ranní kdy dáváme ta 5~6 granulek pro bojovnice. Jedl teď normálně a s chutí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2021 19:37 Sonic Re: patka
Pôvodom možno áno (hoci je ich mnoho druhov a sú aj také ktoré prežívali v oblastiach kde teplota bola okolo 19-20°C) ale betty čo sa dnes k tebe dostanú sú ryby ktoré od pôvodných majú ďaleko a je to o tom z akých podmienok ich berieš. Dnes by ti betta v 30°C len ťažko prežila ako vitálna ryba bez problémov. Pokiaľ je znižovanie teploty prevedené s maximálnou opatrnosťou a postupne a ryba má dostatočne výživnú stravu nie je problém chovať pri nižších teplotách, dokonca sa to popisuje ako prospešné ako pre ňu tak aj pre prostredie.
V tomto prípade sa bavíme o zmene 1-2°C čo pri opatrnom a postupnom prevedení nie je tak extrémnym zásahom.
Ale tak názory sa na to líšia ako na všetko. Základom však je fyziológia ryby ako takej a tá v mnohých ohľadoch pripúšťa aj zmeny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.03.2021 19:27 Žena patka [112] Re: Sonic
Betty jsou teplomilné ryby,žijí v rýžovištích/stojatých vodách/ kde teplota vody dosahuje i 30 stupnů..Pokud je nemocná,oslabená,snížení teploty ji brzy zkrátí život...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2021 19:20 Sonic Re: Anthrax
Vzhľadom k tomu v akom je akvárium momentálne stave by bolo podľa môjho názoru lepšie teplotu znížiť (nižšia teplota vytvára pre patogény nepriaznivejšie prostredie pre množenie a nedochádza k zvýšenému uvoľňovaniu amónnych iónov, hlavne pri výmene vody) samozrejme treba postupne a veľmi pomaly za dostatočného počiatočného kŕmenia, ale teplotu 23°C betta určite zvládne a situácii by to pomohlo.
Ale tak za normálnych okolností sa samozrejme dá udržiavať teplota vyššie len to potom komplikuje trochu údržbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.03.2021 19:14 R Muž Anthrax [4786] Re: Violet Dtake
U betty bych tu teploty naopak držel vyšší. Ty dnes prodávané betty prostě nízké teploty často nedávají. Vodu bych měnil ale ne za studenou a po částech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2021 19:13 Sonic Re: Violet Dtake
To je v poriadku každý nejako začínal. Ono je pravda že na internete sa dočítate veľa vecí, a ako názory tak aj odozva na rôzne postupy sa líšia, preto je niekedy dobré obetovať tomu viac času sa sadnúť si k nejakým článkom kde je problém obvykle popísaný a vysvetlený a vyskúšať to čo sa ti pozdáva najviac.
Čo sa týka stresu z výmeny vody predpokladám že v akvaristike narážali na nárazovú výmenu veľkého objemu. Áno to môže byť stresujúce ale to je hlavne kvôli rýchlej zmene parametrov vody (teplota, obsah rôznych látok a minerálov). A samozrejme pri výmene netreba behať po akváriu s hadičkou zbesilo to určite spôsobí stres ale bežná výmena vody je vec na ktorú si ryby rýchlo zvyknú ak sa to deje pravidelne a zvyknúť si musia lebo je to naozaj potrebné :-)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 99 100

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=251