Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 40 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.10.2015 19:21 JoKa Re: Hanka
Jsi tu nová, tak ti vysvětlím proč ta petlahev...
Všechno co koupíš o objemu menším než 15l, jsou komerční kraviny, které by měli zakázat, jenom snaha někoho snadno vydělat a využít neznalosti druhých... To prostě není akvárko, to je petlahev, nemůžu si pomoct...
Cokoli od 15l do 25l je vytíračka, opět ne akvo. Od 25l do těch řekněme 54l je u mě rozplavka pro potěr. Od 54 nahoru už je akviško...
Jestli chceš Felixovi II pomoct, kup mu alespoň nějakou tu větší vytíračku, lépe rozplavku... Přimlouvám se za něj, to jsou ryby co si to zasouží!!
A jak psal Roman, můžem ti napsat, jaké léčivo by pomohlo, ale s největší pravděpodobností je pozdě... A i kdyby náhodou ne, tak se ti nemoc znovu vrátí, dokud nebudeš schopná zajistit optimální podmínky!!

Edit: betta má ráda čisto, teploučko a pestrou stravu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2015 19:10 R Muž romant [27987] Re: Hanka
Ano, s největší pravděpodobností půjde kukat, ovšem já tě masíruju proto, aby až si pořídíš jeho nástupce, už to bylo s větší jistotou a pravděpodobností dožití delší doby. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2015 19:01 Hanka Re: romant
Tady nejde o to, ze bych se:htela snazit aby se mel dobre ale kde zjistim co pro nej mam udelat, kdyz jsem prave zjistila, ze spousta veci byly nepodstatne hlouposti. Ja budu delat vsechno cojsem se tu dnes dozvedela, jsem vdecna za to, ze jste na muj dotaz reagovali ;-) zvysit teplotu kdyby mi chytraci nerekli ze nad 25 stupnu mit voda nema.... Az prijdu domu, Felixovi vymenim vodu, zatopim a budu cekat az s nejvetsi pravdepodobnosti umre.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2015 18:36 R Muž romant [27987] Re: Hanka
Budu sebevědomě tvrdit, že jak jsem ti to popsal v první reakci, tak je to správně a když se tím budeš takto řídit, bude se mít Felix fajn. Používat stabilizátory je klidně možné, ale je to vlastně zbytečné, což jsi jsitě z toho jak jsem těch několik reakcí napsal, pochopila. Možná to píšu tak, že to tak nechceš číst, což je normální, dochází u tebe k prozření a budeš se muset rozhodnout jak dál, jak správně dál. ;-)
Edit: Pokud čekáš, že ti někdo napíše kup tu a tu zázračnou vodičku, nalej do akva a máš po starostech, tak to nenapíše, protože tak to nefunguje. Píšu to proto, že jsem si tě do této kategoria zařadil, nejsi ani první ani poslední, to je moderní doba. Jinak co jsi pro felixe za tu dobu co si zde dopisujeme udělala? Vyměnila jsi mu vodu s použitím stabilizátoru, zvedáš mu tu teplotu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2015 18:30 Hanka Re: romant
Nez jsem si ho koupila, cetla jsem o tom na internetu ale kazdy tvrdi neco jineho. Nikdy jsem se nedocetla o tom nepouzivat stabilizator vody. Prisla jsem na nazory kdyz male akvarko bez filtrace tak kompletne vymyvat, nekdo zase zminuje vymenu vody po castech. Prijde mi to jako zvire na chov pokus omyl a to neni nic pro me. Myslela jsem si, ze se ma Felix fajn evidentne ne :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.10.2015 17:53 R Muž romant [27987] Re: Hanka
Zrcátko ho bude jenom vysilovat. Tyhle zoufalý výkřiky na mě moc nezabírají, rybě nejvíc pomůžeš, když bude v odpovídajících podmínkách a budeš se o ní starat odpovídajícím způsobem.
Edit: No a až tě přestane bavit obden měnit vodu, pořídíš 20 litrový akvo s funkční filtrací a budeš výměny dělat jenom standartně jednou týdně, teď si musíš pomoci tou intenzivnější výměnou, aby se z akvária odstraňovalo to co je škodlivé o což se v podstatné míře dokáže postarat ta funkční filtrace a když je řetězec zakončen dostatkem živých rostlin, jakožto spotřebitelů dusičnanů, což je výsledným produktem nitrifikačního procesu, dělá akvo radost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2015 17:18 Hanka Re: romant
Nez jsem si ho koupila, cetla jsem o tom. Proto jsem se za zadnou cenu nenechala ukecat na to male plastove a poridila jsem topitko. Ted jsem zmazena ohledne zrcatka i stabilizatoru?? Nikde jsem se nedocetla, ze by to nejak mohlo skodit ba naopak Felix zrcatko miluje, dneska uz ho bohuzel nezajima.Neni to pro me tuctova ryba a strasne moc bych mu chtela pomoct :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.10.2015 17:05 R Muž romant [27987] Re: Hanka
Denně měnit polovinu vody, teplotu zvednout na 30 st. Akvo komplet nečistit, jenom měnit tu vodu, pochopil jsem že není filtr, tak do budoucna vodu měnit pravidelně obden tu polovinu. Obávám se, že tuto rybu nezachráníš, ty podmínky, tedy jmenovitě vysoký hodnoty N látek co se ve vodě hromadily zanechaly následky a ryba je s největší pravděpodobností napadena bakteriální nákazou a to jak zevně, tak vnitřně, ovšem můžu bejt vedle jak ta jedle. 7 litrů při odpovídající péči je v pohodě, větší samozřejmě lepší, ale dá se to úspěšně provozovat, jak jsem popsal na začátku. Jinak žádný zrcátka a ani stabilizátory, vodu si jeden den natočíš a druhej den měníš a to pokud možno stejné teploty jako je v akváriu, na hladinu pořiď plovoucí rostliny. Jako prevenci, krom té výměny vody, možno aplikovat nějaký rašelinový výluh a nebo listy mandlovníku mořského(zde jenom kousek jednoho listu). Pokud to ryba nedá a půjde kukat, naučit se tu správnou péči a možno to tzv. zkusit znovu a lépe. Ona možnost léčby něčím antibakteriálním existuje, ale záměrně se o ní nezmiňuji, prostě tě tlačím do toho správnýho postupu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2015 16:57 Muž Lukehofarma [38] - Cichlidy a krevetkyRe: Hanka
Nikdy neposlouchej prodavače. Potřebovali jen najít cvoka co koupí to co nemohli prodat. Vím o čem mluvím. Máti vydrbali s PC který byl už v té době ve výprodejích a sbalili za něj 20 000 a ve skutečnosti cena tak 14 000. Nejprve si přečti co to vlastně kupuješ a požadavky. Urtman to napsal dobře právě tou petkou myslel tvou nádrž ať už skleněnou nebo umělou. Filtr není potřeba ale 7l + dno a různý serepetičky a jsi na 4řech litrech. Proto chtějí vidět i foto. Čti i to co je v modrém rámečku. Nic ve zlém to se stává často a z chyb se musí člověk poučit.
rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2015 16:51 Hanka Re: JoKa
7l petlahev nechapu. Nikdy bych Bettu nedala do tech plastaku. Kdyz jsem ve zverimexu rekla, ze chci 10 litrove akvarko pro Bettu, divali se na me jestli jsem se nezblaznila. Prosadila jsem si alespon tech 7l. Do vody mu pridavam pripravek pro Betty, pul roku stejny. Az se dostanu k pocitaci vlozim foto
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2015 15:38 JoKa Re: Hanka
Bude to chtít fotku k lepšímu určení nemoci... Podle popisu to může být víc věcí...
Podezření mám ale na kvalitu vody. 7l petlahev není nádrž hodná bojovnice...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2015 10:29 Hanka – Nafoukla Betta
Zdravim a prosim o rady. Mam pul roku Bettaka, vcera jsem si vsimla, ze je nafoukly. Spise se drzi u dna ale basti normalne. Dnes jsem si vsimla, ze mu zbelaly konce ploutvicek. Existuje nejaky pripravek, ktery mu pomuze? :-(
K jeho akvarku muzu rict ma 7l, je v nem sam. Akvarko ma topitko, teplota neklesne pod 25 vodu kompletne menim nejdyl 5ty den, akvarko vytru, ocistim kaminky a dekoraci, dam do vody stabilizator a na akvarku mam sklo. Jednou denne na par hodin prikladam zrcatko a s krmenim to mame tak ze dostava dvakrat denne kulicky a v den cisteni zmrazenou potravu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2015 19:03 Nagaj Re: romant
Ďakujem za info. Budem musieť nabehnúť do obchodov. Zatiaľ to ma rybka stále rovnaké a nikde inde sa jej nič neobjavilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.10.2015 09:44 R Muž romant [27987] Re: Nagaj
Mohlo by být, použil bych eSHu 2000 dle návodu. Začal bych přidávat nějaký huminy a třísloviny, třeba v podobě listů mandlovníku mořského a teplotu klidně ještě výš na 27-8 st.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2015 09:41 Nagaj – Pleseň?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte. Som tu zase po mesiaci :-(. Už dlhšie som pozorovala malú skvrnku na hlave, ale niekedy vybledla, a z rôznych uhlov ani vidieť nebola.Ale posledné dni sa začala zväčšovať. Môže to byť pleseň? Iné problémy rybka nemá, plutvy má v poriadku, žerie, je aktívna. Akva už beží vyše mesiaca a iné problémy nie sú. No2 je 0, No3 do 25, Gh >16, Kh 15, ph 8, teplota 25C. To sú hodnoty pred menenim vody. Vodu mením raz týždenne cca 6l. Je to 16 l akva.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2015 17:38 R Muž romant [27987] Re: Lucy
Živý rostliny, pravidelná výměna vody, pokud není filtrace, potom obden min. 1/3 objemu, pokud ano tu 1/3 týdně, teplotu ne níže než 25 st. Akvo mít přikrytý krycím sklem. Krmit pestře, ale střídmě, nepřekrmovat, odkalovat zbytky potravy a výkaly ze dna, no prostě se o akvárium normálně starat. ;-)
Edit: Teď bych nasadil vodoléčbu a na vylepšení prostředí listy mandlovníku mořského.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2015 17:23 Lucy – Bojovnice...
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den všem. Ráda bych Vás poprosila o radu. Moje rybička je nejspíš nemocna a potřebuji aby jste mi pomohli zjistit ,co ji trápí a jak ji léčit. . Moc děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2015 19:46 R Muž romant [27987] Re: fredy
Ta zvětšená břišní dutina nemusí mít nutně příčinu v tloušťce a když si to pospojujeme s tím prostředím, tedy podmínkama, který si nemyslím že jsou optimální, mohlo by se klidně jednat o problém namnožených bakterií právě v té dutěině břišní, což je obvykle cesta ke druhýmu břehu. Ta vybledlost toto jenom podporuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.09.2015 08:14 Žena Turbínka [2558] Re: fredy
Neříkala bych, že přibrala - i z těch nekvalitních fotek vypadá v posledním tažení. A holonádrž ji taky moc neprospívá hmm Můžeš zkusit pár dní nekrmit, měnit vodu, zatopit hezky na 28 °C, přidat rašelinový výluh, ale moc příznivou prognózu bych nahlas směle netvrdila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2015 16:09 fredy – SOS
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Potrebujem pomoc. Moja bojovnica pribrala a stráca farbu. Prosím pomoc sad
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.09.2015 14:57 Muž Dreamdiver [258] - MiniakváriaRe: Sid
No já teda ten dotaz nepochopil vůbec...česky by to formulovat nešlo?
V jakém prostředí rybku máš? Velikost akvária, filtrace, rostliny, osvětlení, topení, výměna vody, krmení, spolubydlící..jestli jsem to teda někde nepřehlédl:)
Řiď se obecnými radami od Turbínky. Opravdu někdy nechápu co je složitého na tom, zařídit takové rybě odpovídající domov. Takové akvárium musíš mít zařízené během odpoledne včetně nákupu (samozřejmě záběh akvária do toho nepočítám).
Když si pořizuju domů nového člena domácnosti, vždycky mu nejdřív zajistím odpovídající podmínky. Pokud to nedokážu (prostor, peníze, lenost, časová zaneprázdněnost atd), tak si holt takové zvíře nepořizuju.
Omlouvám se, ale z těch neustále se opakujících zoufalých dotazů ohledně bett ve sklenici od džemu jsem už spíš nasrán než unaven...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.09.2015 10:32 Žena Turbínka [2558] Re: Sid
Nejsem si jistá na co se ve svém dotazu vlastně ptáš, ale zkusím zeširoka odpovědět.
Tyhle "krásné, funkční a líbivé" betta kity jsou úplně na nic, ostatně o tom již bylo napsáno hodně nejen tady na fóru. V takovém plivátku měň 1/3 nebo 1/2 vody denně, výměny vody ji jedině prospějou. Dávej pozor, aby nová voda měla +- stejnou teplotu jako ta v nádrži. Můžeš přidat do "akvária" list mandlovníku nebo s každou výměnou kapičku rašelinového výluhu (př. Torben).
A pokud chceš mít stále doma tohoto člena rodiny, tak rybě pořídit alespoň 20 l akvárium s krycím sklem a topítkem, betty jsou ryby teplomilné a méně než 25 °C jim opravdu nestačí.
Spíše než na hnízdo a praskající bublinky (může to být hnízdo, proč ne) bych se zaměřila na podmínky, ve kterých rybu máš, na slepené ploutve a jestli dobře vidím, tak i chybějící šupiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2015 10:22 Sid – Bublinky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobry den mame doma 12 dni rybicku betta uz jsme ji dvakrat menili vodu poprve byla v poradku ale kdyz jsem ji vymenilaposledy nebyla uz tolikvymeni poradku takotatakovaic moc a pri dychani vypoustiy pozn cetla jsem o hnizdech ale tyto bublinky praskaji prosim poradte je jako clen rodiny :-( sid
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2015 15:27 bořková Re: romant
jj, co je "marod" dostává se mu extra péče, vodu má jak křišťál... :-( ale asi bude mít opravdu svůj věk, v říjnu to budou opravdu 3 roky, co jsem ho donesla... tak díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2015 15:23 R Muž romant [27987] Re: bořková
Tak to je vskutku veterán, trochu mu přitopit, to je jediný co bych udělal, tedy krom pravidelný péče v podobě výměn vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2015 15:21 bořková – betyňák na odchodu???
Ahoj, posledních pár týdnů je náš betyňák jiný, poslední dny se to výrazně zhoršilo, řekla bych... Máme ho teda už 3 roky, tak asi požehnaný věk, ale stejně si říkám, jestli by se mu nedalo pomoct... pořád si jen polehává u dna, přijde mi takový pokroucený :-( , jen pomalu dýchá :-O Akvárko už 3 roky jede nastejno, jednu dobu jsme bojovali s řasou, ale ta už je dlouho v pohodě, tak nevím... pořád ho sleduji, nemáte někdo radu? na povrchu těla žádné známky nemoci nevidím, dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2015 12:41 Muž Dreamdiver [258] - MiniakváriaRe: romant
Ještě bych k tomu přidal zřejmě dost nevhodné prostředí (malé akva bez rostlin, objem ještě zmenšen nějakými dekoracemi...). Roční ryba by neměla být na odpis..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2015 12:29 R Muž romant [27987] Re: Anna
Stáří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2015 12:26 Anna – Nemocná Betta
Mám Bettu, kupovala jsem ho loni v září - ale už dospělého samečka, takže určitě je mu víc než rok. Teď jsem si všimla, že má jedno oko takové kalné, jakoby do bíla. Nevíte, co to může být? Mám ho v akvárku 12l, má tam dvě umělé rostlinky, takový ten minipařez, domeček a ještě nějaké kameny. Žere, barva je pořád stejná, je čilý, všechno. V Akvárku má i filtr a bublinkovač. Nevíte někdo, co to může být??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2015 19:32 R Muž romant [27987] Re: Robo
Podle popisu by to mohlo to co pozoruješ naznačovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2015 18:41 Muž Robo [45]
Já mám zas jiný problém s Beťákem. Mám ho celého modrého a začla mu šednout hlava a furt se válí po zemi. Vůbec neplave jako kdysi a má obrovský problém dostat se na hladinu. Mám ho asi rok a něco. Myslíte, že už pomalu odchází do věčných lovišť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 15:14 Žena Turbínka [2558] Re: Jakub87
Co to přesně je ti nepovím, ryba je načatá z nevhodného prostředí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 14:02 Muž Jakub87 [1] Re: Turbínka
Dobře, udělám to přesně takhle. Ještě se chci zeptat na ty fotky. Tušíš, co by to mohlo být?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 13:53 Žena Turbínka [2558] Re: Jakub87
Do toho akvárka topítko ideálně okolo 25 W (více ne) a nezapomeň na krycí sklo, ryba si může nachladit labyrint v důsledku rozdílných teplot mezi vodou a vzduchem.
Z toho výčtu chemie, co do vody leješ, když už si za to zaplatil, používala bych jen ten Toxivec, ten je na sebe schopný navázat již zmiňované dusíky.
Vzduchování je zbytečné, nijak mu neškodí, pokud jej máš rozumně přiškrcené a nedělá to z nádrže vířivku :)
Ohledně té výměny, ideálně doplňuj vodu odstátou a vytemperovanou na stejnou teplotu jako je ta v akváriu. Určitě tím budeš ředit přípravky, které si tam dal, ale dle mého názoru výměny vody akváriu prospějí více než regulátory :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 13:42 Muž Jakub87 [1] Re: Turbínka
Turbínko, moc děkuji za radu. Dnes koupím topítko a nastavím teplotu na 26, což jak jsem vyčetl by měla být ideální teplota.

Nyní bude teplota vody 23°C (odhadem). Teplota v pokoji je 22, tak myslím, že ten jeden stupeň přidá svícení.

Ohledně výkyvů dusíku. Vodu jsem před nasazením rybky upravil - Sera aquatan, toxivec, nitrivec a nechal zaběhnout filtr.

To vzduchování je pouze zbytečné nebo rybě škodí a tudíž ho mám vypnout? Každý den budu tedy měnit 1/3 vody, jak radíš. Ohledně té výměny. Jak na to? Mám novou vodu, kterou budu dopouštět nějak upravovat? Nezlikviduju tím účinky Sera nitrivec? Možná se ptám moc, ale chci tomu teoreticky rozumět, abych příště mohl postupovat sám a na to musím vědět, co dělám a proč. Moc si cením tvých rad a moc díky. Nechci aby se Narcisovi něco stalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 12:35 Žena Turbínka [2558] Re: Jakub87
Ryba prochází hodně změnami, v první řadě měň denně 1/3 vody, to akvárko je čerstváček a dusíky budou rozlítané, můžeš přidat rašelinový výluh. Vypni vzduchování, dospělým labyrintkám je skoro na prd :) Nepíšeš nic o teplotě, tu bych viděla na minimálně 25°C a nezapomínala bych na krycí sklo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 12:27 Muž Jakub87 [1] – Nemocná rybka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,

moje Betta je asi nemocná. S rybičkami teprve začínám, celé fórum jsem si poctivě pročetl, ale stejně nejsem schopen určit , co s rybou je. Mám podezření na plíseň, ale jistý si nejsem.

Chování rybky: rybka žere, zadní ocasní ploutev se mi zdá trochu svěšená, je apatická (ničeho si nevšímá, nereaguje ani na poklep na sklo), stále plave v rohu akvária u hladiny a občas (jednou za pár hodin) se přesune do jiného, rovněž plave trochu nakřivo.

Prostředí: Na začátku byla v bettáriu, ale poté co jsem se dočetl, jak je pro ryby nevhodné a zpozorování příznaků jsem udělal následující. Ryba byla z bettária přesazena do 15L akvária (přesazena včera). Zbudováno několik skrýší. V akváriu je filtrace a trochu vzduchuju. Od přesazení do nového akvária začal plavat trochu víc, ale ta skvrna na hlavě a tlamě se mi nechce líbit. Taky mám pocit, že zadní ploutev je slepená. Krmím krmivem speciálně pro betty 1x denně večer pár šupinek. Ty bílé ťupky na fotce celého těla jsou jen bublinky. Soustřeďte se prosím na skvrnu na hlavě a zadní ploutev, zda vám přijde v pořádku.

Moc děkuji za cenné rady a pomoc.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 11:48 Žena drvi [2894] Re: Werderka
Dennerle filtry jsou velmi dobre, ja muzu doporucit tenhle: www.juwelakvarium.cz/…
a vyjde te i na min penez. Mela jsem ho v nano 30 l akvu a spokojenost. Jen se musi casteji menit filtracni vata, ale funguje velmi dobre.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.09.2015 10:57 Žena Belisana [476] - gavúnci, labyrintkyRe: Werderka
Werderka napsala: Můžu se ještě prosím zeptat, proč mám změnit bílý písek za přírodní? Jen mě zajímá, proč ten světlý nevyhovuje :-) Já si tedy nemyslím, že je nutná výměna písku za tmavý, stejně tam budou rostlinky, které částečně písek zakryjí, a i tak to ničemu nevadí. Taky mám světlý písek (kupovala jsem ho na netu jako přírodní okrový, na fotce vypadal o dost tmavší) a kdybych dělala akvárko znovu, tak si ho nedám, protože je na něm všechno vidět, ale jinak důvod k výměně není. Rybky mám zdravé a v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 00:44 Werderka Re: Yukiarashi
Dobře dobře...rostlinky koupím, osázet se má, co jsem tak početla, zhruba 80% akva, to souhlasí? Můžu se ještě prosím zeptat, proč mám změnit bílý písek za přírodní? Jen mě zajímá, proč ten světlý nevyhovuje :-) Co se týče měření CO2, tak jsem si našla od Dennerle permanentní "měřák", vyjde v přepočtu asi na 650,- (žiju v zahraničí, nicméně ceny těchhle věcí jsou tu obdobné jako v CZ), takže si asi vezmu ten...utrácet za jednorázový papírky se mi asi moc nechce, a budu líp spát, pokud si CO2 budu moct kontrolovat průběžně, abych věděla, že je vše v pořádku. Ještě mám pak dotaz ohledně filtru. Jak jsem psala, koupila jsem akvárko v sadě s filtrem a osvětlením...mně se ten filtr ale nezdá, jakože funguje (je vnitřní, do elektriky, která pohání motorek, co je v horní části, podtím je děrovaná krabička s uhlím - takové malé černé válečky, a ještě podtím je houbička)...no, ale za prvé mi přijde, že je celkem hlučný (akvárko je dcerky, a ta ho nutně, nevyhnutelně a nezvratně potřebuje mít v pokojíčku, takže se mi zdá, že je to na prd u toho vrnění motůrku spát)...No a za druhé se mi zdá, že tam měl rybák celkem vířivku, což, hádám, asi taky není dobrý...On ten filtr totiž nemá regulaci průtoku a filtruje 200 l/h, což při objemu AQ 15 l...no...nevím. Co myslíš? Našla jsem taky od Dennerle malý rohový filtřík do nanoQA 150 l/h za 750,- ...myslíš, že má cenu do toho rozdílu 50 l/h investovat 750,- ? Případně nějaký jiný tip na vhodný filtr? Zas si říkám, že když už, tak ať to fachčí jak má :) Při pomyšlení, že mi zatřepe paprčama další Betta, mám osypky...tak si chci dát záležet...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2015 16:38 R Muž romant [27987] Re: dami996
Vodu lehounce zasol, klasickou kuchyň. solí rozpuštěnou ve vodě v koncentraci pol. lžíci na 50 litrů vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2015 13:12 Yukiarashi Re: dami996
NO, vypadá to jako plíseň, já bych na to dala eshu 2000. Ale nejsem si jistá, zda ta ryba trpí jen plísní. Z té fotky těžko říct. Akorát jsem nepochopila, jak dlouho tu bettu máš? Doteď jsi ho měla v tom 54l akváriu, ve kterém byl ok, ale teď to akva předěláváš, tak jsi rybu dala dočasně do malého, nebo máš tu rybku úplně nově? Jak vypadá to akvárko celé? Jak je na tom s hygienou? Těch problémů bude víc. Každopádně častějšími výměnami vody nic nezkazíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2015 11:50 dami996 Re: Deepinpeet
Fotka k příspěvku Pritopeno uz ma na 27C. Ale na zadni ploutvy ma nejake zlute fleky a leze mu to do ploutve. A ja nevim co to je za nemoc a jake leky mam na to koupit.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.09.2015 11:28 Deepinpeat Re: dami996
Odpověď na Vaši otázku myslím naleznete na stupnici teploměru na třetí fotografii. Vidím tam něco jako 22 nebo 23°C. Pokud vidím dobře, tak je potřeba přitopit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2015 11:17 dami996
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj Lidi prosim pomocte mi urcit jakou nemoc ma muj Betak at mu mohu co nejrychleji pomoc , zatim je v izolaci v 6 litrovem akvariu jinak jsme nasemu mazlovi koupili 54 litrove akvarium ale to je momentalne komplet v prestavbe, Betak nechce jist, a moc neplave, spis se drzi bud nad hladinou nebo pod vodou prilozim i foto dekuji moc
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2015 08:16 Yukiarashi Re: Werderka
Většinu už napsala Niky, ty modré a pod. barevné avkarijní písky nekupuj. Rostlinky si dej ze začátku spíš rychle rostoucí, jako je třeba ta egerie či cabomba, později je klidně nahradit něčím jiným ;-) Při koupi rostlinek zvaž jejich náročnost a pak to, jaké velikosti dorůstají. Nemá cenu si do malého akvárka kupovat rostlinu typu vallisneria gigantea. Pořiď si nějaké polovoučky typu limnobium laevigatum, pististia stratiotes. Rostlinkami nešetři.
Mě se třeba strašně líbí řasokoule :)
S výživnými substráty neporadím, sama je nepoužívám. Snad poradí někdo jiný.
Akvárko zařiď a nech zajíždět alespoň 14 dní, když to bude dýl, nic se nestane.
Testy na vodu jsou dobrá věc, já mám od Rataje a jsem vcelku spokojená, tedy krom testu na NO2, ta barevná stupnice se mi špatně odečítá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2015 07:26 Žena niky [13] Re: Werderka
Peněženka ještě krvácet bude,ale pak to stojí zato :) Z rostlinek třeba Egeria najas-douška dlouholistá, Najas guadalupensis (spíše od akvaristů)
Osobně bych volila přírodní barvu písku. Ty barvené určitě ne a drť co se dá koupit třeba v Hornbachu se mi kvůli ostrosti drti také moc nezamlouvá. V dobré prodejně by měli mít přírodní říční písek např: www.rostlinna-akvaria.cz/…
Na zajetí je možnost použítí prostředku z nichž je asi nejlepší Sera BioNitrivec. Také se dají použít JBL filter start či Tetra safe start. Tímto však filtry NEnitrifikuješ, pouze pomůžeš bakteriím v osídlování filtru. Pokud by jsi znala nějakého akvaristu, mohla by jsi jeho "špínou" z filtru zajet ten svůj.Jestli je vše OK zjistíš jedině testy,osobně jsem spokojená s testy od eSHy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2015 23:20 Werderka Re: niky
Děkuji za odpověd! Jasan, topítko mám první na seznamu, jak pojedu do zverimexu. Pořídím teda i živé kytky. To, že se rybka nedává do "čerstvého" akvárka jsem věděla, jenže Beťáka jsem dostala od jedné vykutálené kamarádky, a dala mi ho v tom úplně úžo žůžo 2litrovým čemsi...takže mi ho bylo líto, peněženka krvácela, ale hned druhý den jsem mazala pro větší akvárko i ty další serepatičky, v domnění, že mu oproti bettárku přilepším...no, trochu mi to nevyšlo :-O Jinak o akvaristice jsem tak za pochodu něco pobrala, nicméně občas jsem se setkala s protichůdnými názory, tak jsou pro mně směrodatnější, když mi poradí někdo, kdo akvárko fyzicky má a má s tím zkušenosti...Tak právě brousím hlavně po webech jako je tento :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.09.2015 23:12 Werderka Re: Yukiarashi
Díky moc za radu...asi máš pravdu s to otravou, to by signalizovalo to jeho špatné dýchání. S kytkama...mno, moc se mi do živých nechtělo, ale jestli to bude pro rybisko lepší, jdu do toho. Mohla bych se prosím zeptat, co za kytky bys tam dala? Ideálně něco "nenáročného", co mi nepřeroste přes hlavu :-D Vyměnit písek za tmavý nebude problém...mám vzít zrovna černý, anebo nějaký ten barevný (tmavě modrý, šedý atp.)? Btw kytkám stačí písek nebo na dno patří ještě nejaký substrát nebo tak něco? A ještě poslední, s čím budu otravovat, jakmile teda vysázím kytky (předpokládám, že mám svítit i nechat zapnutý filtr jakoby tam ryba byla), kdy zjistím, že je voda OK a můžu koupit rybku? Jde to nějak nebo musím koupit ty testy na vodu? Tisíceré díky, velmi jsi mi pomohla ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.09.2015 19:24 Žena niky [13] Re: Werderka
Podle toho co píšeš bych si klidně tipa na otravu N látkami. Svítit nepřetržitě není třeba. Umělé kytky vyhoď a kup živé, rychlerostoucí. O umělohmotné se ryba může poranit, potrhat si ploutve (což může vést k BRP, plísni....). Přípravky na úpravu vody nejsou všemocné a navíc do zrovna založeného akvária se ryby nedávají!
Příště nechat chvíli zaběhnout a pak koupit rybku. Pokud se čekat moc nechce, každý den vyměňovat vodu za odstátou (ale raději počkat). Topítko je velký problém, hlavně v zimě. Bylo by dobré ho dokoupit a hlavně si něco přečíst o rybě i o akvaristice jako takové.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [40] ...... 99 100

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=1951