Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2021 19:04 Violet Dtake Re: Sonic
Děkuji za rady,
A jsem z toho celkem zmatená. S přítelem jsme akvaristé začátečníci a na jednom fóru píší to a na druhém ono. Treba když se vyskytne problém tak zvíšit teplotu a tak dále a tak dále.... Vodu jsem ve strachu o rybku měnila včera, a dnes v akvaristice řekli že to netřeba a že to jen dá rybku více do stresu. Ale pro jistotu ji měnit budu. Léčbu jsme zahájili a nijak divně na ni Jimmy nereaguje a je stále aktivní. Teplota vody je udržovaná 24-25 °C takže máme pomalu snížit aby nebyl šok, rozumím. S rostlinami a dnem to napravíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2021 18:18 Sonic Re: Violet Dtake
Ahoj, podľa toho čo popisuješ mám podozrenie skôr na parazitické ploskavce (pleseň sa poväčšine javí ako povlak prípadne mliečne zakalenie na nejakej časti tela). Ide o drobné živočíchy ktoré sa v akváriu môžu vyskytovať a spôsobujú ochorenia u rýb v prípade že sa premnožia a ryba má oslabenú imunitu. Vzhľadom k tomu aké ste nasadili lieky ste skôr dospeli k záveru že má pravdepodobne parazita a nie pleseň (cieľový organizmus daných liekov sú parazity konkrétnej skupiny (hexamita)), čo bol záver podľa môjho názoru správny. Ide len o to, že presne neviete zistiť o akého parazita ide. Môžeš skúsiť zahájiť liečbu prípravkom čo ste kúpili a uvidíš ako na to ryba bude reagovať. Na trhu je určite veľa ďalších dostupných prípravkov ale nemyslím si že by bol najlepší nápad len tak niečo skúšať preto si myslím že by bolo vhodnejšie pristúpiť ku konzervatívnejšiemu riešeniu a tým je podpora imunity betty. Podľa prezentácie má akvárko jeden významnejší problém a tým je nedostatok rastlín. Tento problém spôsobuje že sa ti hromadia v akváriu rybie produkty a tie znižujú kvalitu vody a v dôsledku toho sa premnožia patogény (škodlivé bakterie parazity atď) + rybe sa v takom prostredí zle žije je v strese a tým pádom je len otázka času kedy sa na ňom začnú tieto organizmy priživovať.
Čo môžeš v tejto situácii urobiť je začať s častou výmenou vody. Každý 3. deň vymeň 1/3 objemu a ak je to možné tak čo najskôr dokúp rastliny. Je to momentálne bezpečnejšie a šetrnejšie k rybe akoby ste mali skúšať jeden "liečivý roztok" za druhým. Samozrejme ak uvidíš že sa bette po liekoch čo ste kúpili stav lepší tak treba doužívať a zaberie to. Ale ak sa chceš do budúcna podobným situáciám vyhnúť tak by bolo treba vylepšiť mu akvárium od štrku prirodzenejšej farby (ten čo máš momentálne je veľmi výrazný a ryby ho môžu tolerovať ale obvykle je to stresujúci faktor) až po peknú pestrú kompozíciu rastlín.
V prezentácii nemáš uvedené na koľkých °C udržuješ teplotu vody a uvádzaš že máš ohrievač. Najlepšie bude držať teplotu okolo 21-23°C kvôli premnoženiu rias a už spomínaných škodlivých organizmov.
Dúfam že pomôže, veľa šťastia v liečbe :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2021 17:04 Violet Dtake – Bojovnice pestrá problém s očima
Fotka k příspěvku Dobrý den, přidám sem jeden problém. Mám velké podezření na to že náš bojovník chytil plíseň na očička. Pred 2 dny jsem si všimla při krmení na levém očku bílé špinky a že ma očko mírně větší než druhé. Dnes nasazena po dlouhém uvažování v akvaristice kdy potvrdili že se jedná o plíseň, jsme nasadili esha hexamita. Podané podle návodu. Mám ale dojem že se mu to začíná dělat i na očku zdravém. Bojím se aby nám chudinka neoslepl. Mohu tedy poprosit o případné zkušenosti? Jinak papá a plave v pořádku, reaguje na nás.
Předem děkuji za odpovědi.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2021 13:29 Sonic Re: Dorcaa
Ahoj, podľa toho čo píšeš, tak si myslím že primárny problém tvojej betty nebude rozpadavosť plutiev ako taký. Keď vezmeš akvárium ako celok tak z jeho podhľadu (betty) čo sa týka objemu super, veľa priestoru je fajn ale spoločníci, ktorých si mu dopriala, sú naňho pravdepodobne moc. Betty sú síce teritoriálne ale pokiaľ je rýb určitého druhu viac tak nie je schopný sa im ubrániť. Všeobecne ryby ako živorodky sú ryby rýchle obratné a hlavne všežravé a je dosť možné že si spestrujú stravu jeho plutvami. Takéto chovanie zo strán húfnych rýchlo plávajúcich rýb nie je nezvyčajné a preto si myslím že v jeho prípade nemá plutvy rozpadavé ale okusané. Ďalej jeho správanie (schovávanie sa za filtrom a apatia) nemusí byť príznakom choroby fyzickej ale skôr môže byť prejavom psychickej nepohody. Pokiaľ ho živorodky napádajú tak je preňho najjednoduchšie sa schovať niekam kde bude mať kľud a určite to je preňho dosť vyčerpávajúce denne s nimi bojovať o potravu a pritom neprísť o plutvy (preto apatia).
Ďalšia vec je prúd vody v akváriu. Betty sú ryby stojatých vôd. Drobný prúd im nevadí ale keď už mať v akváriu s bettou filter tak je dobré regulovať tok tak aby bol čo najslabší a orientovať ho smerom dohora, tak aby akoby "pršal" do akvária. Výrazne to obmedzí celkové prúdenie vody a betta nemusí bojovať s prúdom keď si chce len tak ležať (ďalší dôvod vybrať si miesto za filtrom, lebo je tam znížené prúdenie)
Riešenie tvojho problému je podľa mňa rozhodnúť sa, či chceš z tohto akvária bettarium (prispôsobiť všetko pre neho a dať živorodky do iného akvária) alebo mu kúpiť iné akvárium hoci o niečo menšie a nemusí byť vybavené toľkou technikou, presťahovať ho a dopriať mu jeho vlastné miesto.
Možno ešte taká poznámka k údržbe. V prípade živorodiek je ideálne údržbu robiť minimálne 1x do týždňa lebo sú to znační bordelári :-D a hlavne odkalovať to dno. Ako už bolo povedané veľa rastlín určite pomôže, bude to ľahšie udržiavateľné. Prepláchnutie filtrovej hubky by bolo dobré kľudne aj raz za tých 10 dní. Ja osobne som zástancom tiež raz za týždeň, hlavne v prípade živorodiek, ale raz za tých 10 dní je také minimum. :-)
A ešte jedna posledná vec, v popise nádrže píšeš že teplotu udržiavaš na 27°C čo je veľmi veľa. Ryby zvládnu kľudne teplotu okolo 23 stupňov v prípade betty môžeš teplotu stiahnuť aj na 21-22. Je to prevancia tak ako pred riasami tak aj mykózami ktoré sa u betty tiež v prípade vysokej teploty (a s kombináciou horšej kondície vody a ryby) môžu vyskytnúť. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2021 11:18 Žena Dorcaa [0] Re: Anthrax
Je skoro pořad schovaný a moc nežere.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2021 09:13 R Muž Anthrax [4786] Re: Dorcaa
Být to u mě, tak bych tu vodu měnil častěji. Živorodky a krunýřovci dělají dost nepořádku. A rozhodl bych se, jestli chci čistotné ryby nebo živorodky.

Problém je, že máš substrát co ovlivňuje vodu, kameny které ovlivňují vodu a nevím jakou máš vstupní vodu. Aby to nebyly moc velké skoky parametrů.

A trápí ho jen ty ploutve nebo má i nějaké jiné problémy? Je aktivní nebo tráví většinu času za tím filtrem? Chce to ty rostliny, jak psal Radek. Takhle si nemá ta betta ani kde pořádně odpočinout. Možná právě proto je na první fotce za filtrem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2021 08:44 Žena Dorcaa [0] Re: Dorcaa
Fotka k příspěvku Včera se mi ho podařilo vyfotit lépe. Za všechny rady budu vděčná...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2021 13:39 Žena Dorcaa [0] Re: Anthrax
Zhruba každých 10 dni odkaluji dno a zároveň provádím částečnou výměnu vody (cca 1/3). Pak tak jednou za 3-4 týdny propláchnu filtrační hubku ve vodě z akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2021 07:48 R Muž Anthrax [4786] Re: Dorcaa
Ahoj, máš tam velké živorodky. Navíc 3 × ancistrus. To prostě není ideální vzhledem ke kvalitě vody. Tyhle ryby celkem zatěžují vodu. K tomu filtr který je v podstatě honič vody a málo rostlin. Bylo by dobré se v prezentaci rozepsat, co znamená pravidelná údržba. Ty to akvárko čistíš asi celkem hodně, že? Podle fotky vypadá vypucované. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.03.2021 04:56 R Muž afc1886 [14695] Re: Dorcaa
Ahoj, jako první bych přidal hodně živých rychlerostoucích rostlinek. Podívej se do téma darování. rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2021 22:21 Žena Dorcaa [0] – Co mužů dělat
Fotka k příspěvku Dobrý den vlastním 50l akvárium s jednou bojovníci a dalšími rybkami. Betťák mi poslední měsíc trpí rozpadem ploutví. Zkoušela sem vodoléčbu a dokonce i léčbu bactopurem direct. Nic nepomáhá a jsem už docela zoufalá. Nejsem akvarista ale mám své rybky ráda a chci udělat vše co se dá. Ostatní rybičky jsou v pořádku. Za každou radu budu ráda.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.02.2021 09:56 R Muž Anthrax [4786] Re: Nataliee
Nataliee napsal: zbytek jí tam plave Tak to nesmíš dopustit. Přebytečné krmivo z nádrže odstraň. Ať nezkazí vodu. Nemá smysl tam dávat víc krmiva než ryba sežere.
Na které krmivo je ryba zvyklá? Kolik stupňů je ta správná teplota? :-) Co nějaké zásahy do akvária? Údržba, filtrace? V jakém prostředí rybka je a jak dlouho? To jsou celkem zásadní okolnosti, které nikdo nezná. Takže půjde horko těžko radit. :-) Doporučím registraci a založení prezentace nádrže. Ať z tebe nemusíme tahat jednotlivé informace postupně. :-) rybicky.net/nadrze/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.02.2021 09:20 Muž _Rob_ [80] Re: Nataliee
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Tady si to přečti a prohlédni. Bez foto se těžko dá poradit. Může to být plíseň, nebo rozpad ploutví... Podívej se na ten odkaz je tam i případný postup léčby pokud se identifikuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2021 09:10 Žena patka [112] Re: Nataliee
Chtělo by to fotku,těžko se radí,když ji nevidíme..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2021 09:07 Nataliee – Nevím jestli je moje rybička nemocná
Nevím jestli je moje rybka nemocná dávám jí žrádlo na které je zvyklá a sežere jen půlku a zbytek jí tam plave a přežraný neni mám samce bettu a normálně tam plave a nic mu není.Nevím proč má na dolní ploutvičce nějaký bordel vypadá to jako povlak.Kdyžtak my poraďte a jinak má správnou teplotu vody.nechtěla bych mého mladého samce ztratit.Snad mi někdo pomůže.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2021 06:59 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Pavla
Ten hříšný stav jeho ploutví (ve skutečnosti No problema) vypadá jako následek jeho hříšných choutek.
Na rostlinách jsou obyčejné řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2021 06:55 R Muž Anthrax [4786] Re: Pavla
Ahoj, jak je ta nádrž stará? Jak vypadá údržba? Co filtrace? Pro přesnější rady je v hodné založit prezentaci nádrže.
Jestli problém není v tomto:V tydnu se o nej stará mamka. Přijde mi, že za hladina vypadá jako při překrmování.
Prvně ze všeho bych vyměnil část vody a malinko zvedl teplotu a přidal rychlerostoucí rostliny.
Na hnojení bych se vykašlal, navíc na ten akvaflor jsou v celku negativní ohlasy. Proto možná ty řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2021 01:21 Pavla – Můj betak Bobíček je na tom zle :((( ztrácí ploutve
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku sad sad sad
Dobrý den, v tydnu pracuji a jsem daleko od domova. Odjela jsem v pondělí a ve čtvrtek byl Bobik v takovyhle stavu. V tydnu se o nej stará mamka. Koupila mu dvě samičky, jedna začala byt hodně malátna,přestala plavat a začala poléhavat, mysleli jsme ze ji uhnal samecek,nebo je stará a tak jsem ji dali zvlášť,ale jelikoz na tom byla hůř a hůř pritel ji pak raději ukončil trápení. To se stalo minuly tYden asi v patek. No a teď v pátek je na tom Betacek takhle,přitom měl nádherný ploutve, mamka říká ze tam ještě včera měl hnízdo z bublinek a vypadal v pohodě. Kazdpadne teď sotva plave
,polehava, je malatny a jeho ploutve jsou v hrisnym stavu. Červená samička,je ale naprosto v pořádku. Přijde mi ze je vyměněna a vyrostla. Taky se mi v akváriu na rostlinách začalo tvořit něco divného, nevíte co s tím? Prosím Čas moc o radu. Jinak obj.25L ,teplota 26-27c°,filtr a topitko mám, žive rostliny a přípravky,které používám jsou na jedné z fotek. Děkuji mnohokrát.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   30.01.2021 16:07 Žena BBchory [858] Re: Rumomen
Ahoj,
já ti to klidně vysvětlím úplně po lopatě.
taková díra v beťákovi může mít celou řadu příčin:
- mohl se poranit o nevhodnou ostrou dekoraci, ale to nevíme, protože nevíme nic o nádrži.
- mohl ho pokousat agresivní spolubydlící, ale to nevíme, protože nevíme nic o nádrži.
- mohl chytit nějakou nemoc od rybiček z Hornbachu, které jsi tam vpustil bez karantény, ale to nevíme, protože nevíme nic o nádrži.
- mohlo to být z nějaké nevhodné chemikálie ve vodě, protože mu třeba někdo vymyl akvárium louhem a špatně vypláchl, ale to nevíme, protože nevíme nic o nádrži.
- mohla to být otrava, protože žije ve špatně zaběhlé anebo úplně nové nádrži, ale to nevíme, protože nevíme nic o nádrži.
- mohla to být kombinace více výše uvedených faktorů anebo něco úplně jiného, ale to nevíme, protože nevíme nic o nádrži.
Běťáka je mi líto. Je docela možné, že při včasné reakci mohl být zachránitelný, ale to nevíme, protože nevíme nic o nádrži...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.01.2021 15:23 R Muž ctibum [6923] Re: Rumomen
Protože akvárko není klec. Je to uzavřený systém, ve kterém ta ryba žije a ve kterém je pravděpodobně něco špatně, takže až tam dáš rybu novou, dost možná dopadne stejně. Řešíš následek, ale nezajímá tě příčina. A příčinu ti nikdo s jistotou neurčí, když nic neví o nádrži...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2021 13:59 Rumomen Re: BBchory
Nevím co máte VSICHNI s tou prezentací? Když sem léčil papouška tak se veterinář neptal co ma za klec, kde ji ma umístěnou, cim ho krmím ani nic. Už je to jedno, beťák už není. Ležel na dne po dvou dnech co jsem tu díru objevil. Jinak díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2021 22:20 Žena BBchory [858] Re: Rumomen
Ahoj,
založ si tu prosím prezentaci a napiš co nejpodrobnějši, v jakých podmínkách betta bydlí a co se s ním dělo, než přišel k té hrozné díře.
Potom ti tu jiní, zkušenější než já, poradí, co by to mohlo být a jak to léčit.
Přeju, ať se beťákovi daří a ať se uzdraví!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2021 22:19 R Muž ctibum [6923] Re: Rumomen
Bude to chtít víc informací o nádrži. Ideálně založ prezentaci... Kdy byla založená, kdy tam šla ryba, krycí sklo?, teplota vody, filtrace, údržba jaká a jak často, celkové foto...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2021 21:08 Rumomen – Problém Betta
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím tady. Byl by někdo ochoten mi poradit jak zbavit betku díry co je na fotkách? A co to vlastně je? Na netu jsem podle fotky nenašel co by to mohlo bejt. Je mi jí léto. sad Děkuji moc předem. Chtěl bych aby vypadala jako dřív, je to krásná rybka. Myslíte že by to mohle být novým akvarkem? Prý je tak přešlechtěná že pozná špatný patogen a reaguje tak nejakou nemocí. No nevím, já osobně tomu nevěřím.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.01.2021 21:08 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Brny
V krámě mají zájem prodat, takže není neobvyklé, že nakecají cokoli ("ten pán je medik. hehe, medik!"} Další věc je, že zpravidla platí následující: pokud má někdo nějaké slušné znalosti, tak k tomu je potřeba mít obstojnou paměť a také nějaké další schopnosti a s tím se zase úplně nebude ani chtít, ani muset živit jako prodavač v obchodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.01.2021 19:37 Silviebaris Re: Brny
Nezoufej,žadny učený z nebe nespadl..A ted,pokud chceš koupit noveho beťaka,bud kup nový akvarium a nebo se zbav těch živorodek a začni znovu,nový dno,zasadit rostlinky,filtr neni potřeba a nechat zajet aspoň měsíc,nevim,jak dlouho je funkcni tohle,ale beťaka bud samostatně a nebo rybky typu né závojové..Taky je nutny topítko a kryt na akvarium,betta se chodí nadechovat na hladinu,tak aby nenastydla,proto ten kryt..To půjde,hlavu vzhůru..Pro přiště,neposlouchat prodavače,ti chtěj vydělat,těm je jedno,co kam nasypeš.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2021 19:27 Brny Re: Silviebaris
Aha tak děkuji v krámu mi řekli ze tyhle ryby spolu můžou být a ze by mi nějak poradili jak se o ni vyloženě starat tak ne prej jednoduchá ryba na chov stačí ji malé akvarko a kamínky nic víc ..... to mě štve
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2021 19:01 Silviebaris Re: Brny
Tipla bych to na oškubani živorodkama a pak uhyn..Teplota mizerná,plastový kytky jak bysmet..všechno špatně..Béťak odpočivá na rostlinach a na těch plastovych se jen dotrhá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2021 18:57 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Brny
25 °C je pro bettu málo. Kamínky taky nebudou nejvhodnějším dnem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2021 18:55 Brny Re: 4Sima
Akvarko mám 30litru a teplota 25 stupňů žádný kytky jen uměle
mám tam vzduchový filtr a 6 zivorodek kamínky asi 3 Cm a uměle dekorace
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2021 18:47 Muž 4Sima [1897] Re: Brny
Aby ti někdo poradil, chce to vědět v jakých podmínkách betta byla. Tzn. velikost nádrže, kdy byla založena, kdy do ní přišla betta, jestli a kolik je rostlin v nádrži, topítko/teplota vody atd. Ideálně založ prezentaci nádrže. Tady máš inspiraci rybicky.net/nadrze/31889-betta
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2021 18:20 Brny – Betta
Fotka k příspěvku Zdravím jsem začátečník a umřela mi beta byla už par dnů divná moc neplavala a nejedla jen spis někde tak polehavala tak se chci zeptat jestli byste nevěděli proč se tak stalo co jsem udělal třeba špatně zde příkladam foto měla velký flek
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2020 09:44 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Vendula
- nutno uvádět přímo o jakou změnu se jedná, případně detailní foto, popis, teplota, foto celého akvária
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2020 09:56 Vendula – Betta - nemoc
Fotka k příspěvku Prosím, neví někdo, co se udělalo bettě a jak to léčit?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.10.2020 00:15 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Natalie0120
Ctibum to neříká proto, že by z toho měl radost, ale spíše patrně proto, že trpí, když vidí lidi opakovat stále stejné chyby. Tester... jaký tester, čeho tester, co přesně se v té vodě testovalo? Neexistuje žádný univerzální tester všeho a chemie vody je hodně složitá problematika, kterou nelze odbýt větou "voda je vyšetřena přes tester" a na základě změření jedné veličiny prohlásit, že voda je v pořádku. Takže kolik tam je NO2 a kolik tam je NO3?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   13.10.2020 00:14 R Muž ctibum [6923] Re: Natalie0120
Není potřeba se urážet. Jednak, jestli dobře vidím, jsem nikde nenapsal, že rybě ubližuješ, druhak jsme tu jakási komunita a je tu zvykem si tykat, tak v tom s dovolením budu pokračovat.
Na první fotce je vlevo nahoře cosi. To je závěsný filtr? Můžeš dát fotku celé nádrže?
Ta údržba probíhá jak a jak často?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2020 23:44 Natalie0120 Re: ctibum
Nebojte, kryt mám, mám doma kocoura takže bez krytu by rybka nevydržela ani den. Na focení jsem ho sundala aby byla vidět. Voda je vyšetřena přes tester. Mám v akvu filtraci, teploměr, topitko, světýlk. Krmim několika druhy? Jediné co mi chybí je živá rostlina, ziju ve městě kde není k sehnání takže děkuji za tip. Akvo jede už 2 měsíce. Rybku tam mám měsíc. Jinak Akvo jsem odkalovala jednou, pouze kvůli výkalům. Opravdu nevím proč ho mám tak čisté, asi čistotná ryba?
Děkuji za rady, ale asi už nemám náladu se s Vámi (ano, tykám Vám, je to slušnost) vybavovat o tom jak ublizuji své rybě. Děkuji, mějte se. Nashle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.10.2020 22:40 R Muž ctibum [6923] Re: Natalie0129
O kvalitě vody tu vedou jiní machři časté debaty, takže pokud někdo, kdo má měsíc Bettu v akvárku bez krytu, s jednou umělou rostlinou, které na pohled vypadá, jako předevčírem napuštěné, napíše, že má skvělou kvalitu vody, tak by jistě stálo za zmínku, co to konkrétně znamená a jak toho dosáhl. Ostatní to zaručeně ocení...
Ale vážně. Pokud to s rybou myslíš vážně, zařiď se podle rad lacewingse, ale ne stylem "chtěla jsem si přečíst". Hned...
Pořiď kryt. Dočasně můžeš použít plastové desky nebo něco podobného. Sklo si mezitím nech za pár korun uříznout u sklenáře. Jinak riskuješ, že se ryba nastydne, protože se chodí nadechovat na hladinu.
To plastové zelené vyhoď hned, je to tam na nic a ryba se o to může zranit. A je jedno, žes to koupila ve zverimexu a že prodavačka říkala...
Podle své lokality si tu můžeš najít (rybicky.net/inzeraty/prebytky/rostliny), kdo v tvé blízkosti daruje rychlerostoucí nenáročné rostliny.
Dále by bylo fajn, kdybys založila prezentaci nádrže a vyplnila PRAVDIVĚ maximum informací. Kdy a jak bylo akvárko založené, kdy tam šla ryba, jak a jak často probíhá údržba, co tam leješ za vodičky. Na minimálně měsíc "staré" akvárko mi to přijde moc čisté...
I "kvalitní krmení" může znamenat cokoli...

Není nutné si na něco hrát. Každý nějak začínal, každý dělal chyby. Tak zkus jít s pravdou ven. Teda jestli chceš...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2020 21:25 Natalie0129 Re: lacewings
Moc děkuji za tak krásnou radu... Kvalitu vody mám skvělou, krmení kvalitní... Akorát ta živá rostlinka asi chybí, jak jsem psala, mám ji měsíc a o rostlinách jsem si chtěla přečíst více... Děkuji za tip!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   12.10.2020 17:34 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Natalie0120
Natalie0120 napsala:... někdy je má více, někdy žádné, mění se ji v řádu několika hodin...
- pigmentační změna, jak jsem předem avizoval
- jde o reakci, v závislosti na vnitřní a vnější podněty
- nálada ryby, teplota vody, krmení, prostředí akvária, atd.
- chce to živé rostliny, pro spokojenost ryby, určitě anubias, na kterém rádi odpočívají, ale i jiné druhy, teplota 27, krycí sklo na akvárium ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2020 15:59 Natalie0120 Re: lacewings
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mám ji měsíc. Černé flíčky se jí mění, někdy je má více, někdy žádné, mění se ji v řádu několika hodin, právě proto se ptám, přijde mi to divné.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2020 23:51 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Natalie0120
- vložte foto, může jít pouze o pignentovou změnu, v důsledku šlechtění (nejčastější výskyt), ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2020 23:44 Natalie0120
Dobrý den, poprosila bych o radu. Mému beťákovi se na telíčku občas objeví černé flíčky. Vodu jsem zasolila a zvedla teplotu o 3 stupně. Nepomohlo. Nevíte, co by to mohlo být?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.09.2020 22:38 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: nani12
nani12 napsala: Všimla jsem si, že ryba ztrácí modrou barvu, může to být hmyzomorka rybí?
- ne nejedná se tento druh nemoci
- jde o jev z prostředí akvária, ( hodnoty vody, osvětlení, krmení, filtrace, stářím ryby, atd.) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2020 22:32 nani12 – Bledne modrá barva
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, mám samce betty od srpna, žije sám ve 20l akváriu, má topítko, dle teploměru má 27-28 stupnu, měním cca 1x týdně 1/3 vody, 1x za 2 týdny čistím filtr. Akvárium se docela rychle znečišťuje - zelené skvrny na skle, hnedé na kameni.. Budu měnit dno, teď mám Gravel modrý písek 1,6-2,2mm, budu měnit za Invital japanese soil. Budu měnit náplň do filtru - biomolitan, seachem matrix a purigen). Momentálně má jen jednu kytku (ostatni dvě kvůli mojí chybě neprospívaly, ale už mám objednané jiné). A ještě mám objednané listy mandlovníku. Všimla jsem si, že ryba ztrácí modrou barvu, může to být hmyzomorka rybí? Předem děkuji za všechny vaše rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.09.2020 17:51 R Muž ctibum [6923] Re: Tom
Krom již zmíněného mi tam chybí krycí sklo, které by Betta měla mít, jelikož se nadechuje nad hladinou a může nastydnout...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.09.2020 16:49 R Muž afc1886 [14695] Re: Tom
Tipuji to akvárium na rozměr 40*25*25, takže čistý objem bude tak cca 20 litrů. Chtěl jsem z fotky poznat co jsou zač ti dva malí přísavníci. Moc chytřejší nejsem, ale tipuji to na krunýřovec sp. gold. Ti dokážou nadělat do vody pěkně a tady bych i třeba hledal problém v těch ploutvích Betty.
A foto se mi páčí, ale prezentace by se mi páčila mnohem víc. ;-) :-D ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2020 11:30 Tom – Bojovnica plutvy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosim viete mi poradit?
Akva ma asi 4mesiace cca 25l, je v nom bojovnica a 2 maly prisavnici.
Bojivnici sa bohuzial zacali “rozpadavat” plutvy a neviem identifikovat pricinu. Ked som dal do karantenej nadrzky + pridal preventin, tak asi po 2-3 dnoch vyzerala ok.
Akva som vycistil, odkalil, vymena cca 1/2 vody.
Rybku som vratil spat a po par dnoch sa znova objavili priznaky.
Nevyzera to na bakterialny rozpad...plutvy sa akoby rozstrapkaju a neviem si rady..vidno to na foto na spodnej plutve
Dakujem za rady
Edit: Vodu obmienam za normalnych okolnosti raz tyzdene cca 1/3.
Teplota 27-29..leto
Dusicnany v norme, ph7,2
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.09.2020 15:07 R Muž Anthrax [4786] Re: Natálie002
Ahoj. Je to stále se opakující problém. Ta nádrž je úplně nově založená, nejsou tam živé rostliny a teplota by taky mohla být vyšší. Koukni, jak vypadá pěkná nádrž pro bettu a porovnej to s tou tvojí. rybicky.net/nadrze/20090 :-) Na druhou stranu už to může být i stářím ryby a ani zlepšení podmínek nemusí pomoct.

Každopádně dost nešťastně přistupuješ k údržbě. Vypadá to, že čistíš akva každý týden dočista. To je chyba. Nikdy tak nedosáhneš stabilního prostředí v akvárku.

Takže sežeň živé rostliny (nenáročné a rychlerostoucí), ty plastové ti z vody žádné živiny nevytáhnou, zvedni teplotu na 27 °C a údržbu omez pouze na výměny vody. Měň nyní klidně 1/3 vody denně. Pak se uvidí. :-)

Edit: Jo a doplň vodu. Nevím, proč jí je tam tak málo. Každý litr se počítá. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.09.2020 15:02 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Natálie002
Zvláštní, ta nádrž vypadá jako nově založená, působí vyloženě sterilně. Ta červená rostlina, to je plastové? Dno má nevhodnou hrubost, mezi ty barevné kamínky zapadá kal a pak se v tom množí různé bakterie. Zato ta ryba vypadá celkově hodně zuboženě. Jak provádíš čištění nádrže?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 99 100

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=301