Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 88 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.10.2010 12:29 Žena Merkur [99] - LabyrintkyRe: geminika
Pokud se Betta chová netypicky, dala bych ji do karantény, kde bych jí nechala těch 26-27°C. Nezapomenout na kryt! Žádný léky, ale na posílení organismu doporučuji ALOE GEL od Dajany. My máme více Bojovnic a my to používáme v případech při, po transportu ryb. Také obvykle po vytření Bett. Nedávno jsme měli obavu, že máme nemocnýho samce Betty a tak jsme dali jen Aloe gel, zvýšili málo teplotu a samec po pár dnech plaval, byl čilý jako rybička. :-)

Uvidíte, jak se bude chovat dále. Těch 27°C snese. Hlavně sledujte její chování a pak se uvidí co dál. Teď něco o zmíněném přípravku:

Čistý výtažek z ALOE VERA
Je čistý extrakt z listů rostliny Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller). Jedná se o přírodní, mírně gelovou, čirou tekutinu světle zelenkavé barvy. Rostlina Aloe Vera obsahuje více než 200 přírodních látek. Například: Vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, E a podobně, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy, lignin, saponiny atd. Soubor těchto látek se vzájemně potencuje a vědecky byly prokázány účinky: antistresové, baktericidní, protizánětlivé, regenerační, prokrvující, výživné, viricidní, anestetické, antipyretické, detoxikační, protialergické a harmonizující. Rychle obnovuje poškozený ochranný sliz na kůži ryb a hojí drobná poranění.

Dávkování
5 ml na 25 l akvarijní vody.

Aplikace
Gel aplikujte 1 - 2x denně po transportu, přelovování nebo jiné manipulaci s rybami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 12:12 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: KAKTUS1010
Mám teplotu vody tých 24-25. Mám ju dať medzi ostatné? Hádam to nie je nákazlivé. V spoločenskom je stále teplota 25-26.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 11:35 KAKTUS1010 Re: Geminika
Aku maš teplotu vody? Može mat teplotny šok ak si jej menila vodu. Zvýš teplotu na 26 a čakaj či sa jej prilepši. Hlavne zaruč aby teplota neklesala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 11:20 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: KAKTUS1010
Môžem jej nejako pomôcť? Dá sa to vôbec? Alebo jej odsúdená na nezvratný koniec?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 11:11 KAKTUS1010 Re: Geminika
Zrejme ma problem s plynovým mechurom....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 10:51 Žena geminika [39] - Živorodky
Pred 3 dňami som si kúpila samicu Betty a všimla som si, že stále pláva celkom pod hladinou. Keď som ju dlhšie pozorovala, tak som videla, že keď sa snažila ponoriť hlbšie, tak ju to vždy vytiahlo proti jej vôli na hladinu.Ako keby zhltla balónik, ktorý ju ťahá na hladinu. Neviete čím to môže byť? Vodu má 25-26°C, zatiaľ je v karanténke bez dna a rastlín, len s filtrom..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2010 16:14 Žena Jitule [27]
Nevím, ale třeba má odpověď k něčemu bude ;) . Můj "Beťák" trpí také špatnou koordinací. Ale u mě to je po zápasu s údajnou samičkou Betty (bohužel také samec). Dostal pěknou nakládačku. Okousané ploutve a k smrti unavený. Přelovila jsem ho a za měsíc už měl zase krásné ploutve, ale s plaváním je to horší. Když je hladový, tak to celkem jde, ale po nakrmení přepadává. Krásně se vybarvil (viz mé akva) a rostliny v mém akva využívá jako kotviště k odpočinku. U mého to nejspíš bude něco s plyn. měchýřem (asi). :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 17:36 Muž Sewer [99] Re: ushinka
Fotka k příspěvku Jestli máš v pokoji alespoň 21 - 22 stupňů, tak zas tolik nutný není, samozřejmě by mu bylo líp v nějakejch 24°C, ale první investice by měla být za větší akvárko, rostliny a bublifuk (filtrace). Filtrace je totiž důležitá proto, že v ní žijou pozitivní bakterie, které odbourávají z vody jedovaté látky.
Molitánek z filtrace pak jednou za měsíc vymačkáš ve vodě odsáté z akvária (abys bakterky nezabila).
K výměně vody můžeš použít odkalovač, který taky pořídíš za pár korun. Já na své nejmenší akvárko (12 litrů) používám odkalovač, který jsem si jednoduše vyrobil z injekční stříkačky a hadičky od vzduchování ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 17:29 ushinka Re: Sewer
A ohrivac.. :-) Tak snad to do zitra prezije, nez se prestehuje..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 17:22 Muž Sewer [99] Re: ushinka
ushinka napsala: ji muze vylecit vetsi akvarko s rostlinkama?
Přesně tak ano ... A jak říkám stačí 10 litrů, 2 kytky a bublifuk :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 17:20 Muž Sewer [99] Re: ushinka
Nemoc? Léčit? Ano dá se to léčit... Ale jestli to vyléčíš to nevim.
Jediná léčba je pořídit jí větší akvárko. Do něj dát pár rostlinek a pravidelně se o to všechno starat tak, jak se má.
V tomhle ti umře ať budeš dělat cokoliv. Jestli to nechceš něco velkého, pořiď jí minimálně 10ti litrové akvárko. Dej tam dvě rostlinky a kup si "bublifuk" (to je molitanovej filtřík, kterej se nasazuje na vzduchování místo kamínku). Je to nejlevnější a nejjednodušší způsob, jak rybu zachránit a dál jí netrápit. Každý týden jí pak měnit asi 3 litry vody a dopřávat jí dobrou stravu. Určitě krmíš vločkami, tak aslepoň občas jí šoupnout něco mraženýho (stojí to pár korun a vydrží ti to dlouho) ... můžou to bejt patentky, artémie atd.

Jestli Betťákovi chceš pomoct, tak udělej co ti říkám. Jestli to udělat nechceš, tak ho raději daruj někomu, kdo má akvárium a dokáže se o něj postarat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 17:16 R Muž romant [27982] Re: ushinka
palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 17:14 ushinka Re: romant
Jinymi slovy si myslite, ze ji muze vylecit vetsi akvarko s rostlinkama?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 17:10 R Muž romant [27982] Re: ushinka
Udělej to co Ti radí Sewer a ušetříš trápení rybě i sobě. Žádná jiná rozumná rada tady neexistuje. Je buď a nebo. :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 17:04 ushinka Re: Sewer
Ja vim, ze takoveto akvarium pro ni neni vhodne. Dostala jsem ji v tomto setu jako darek. Nechteny darek. Nikdy bych si nic takoveho nekoupila. Zpocatku jsem resila, jestli ji mam koupit vetsi akvarko, ale po navsteve nekolika stranek (mezi nimi byla i ta, kterou jstemi doporucil), jsem se rozhodla dalsi akvarium neporizovat. Ani nemam zajem se tomu nejak venovat, natoz je chovat apod. Ale samozrejme jsem si k rybe vytvorila citovy vztah (zvlast tim, ze je to ma prvni a jedina ryba) a chtela bych vedet, co je to za nemoc a jestli se da lecit.. Kdybychom na to prisli, mozna by to mohlo pomoci i dalsim akvaristum (nemoc s takovymi priznaky v diskuzich neni). A kdybych zjistila, ze je to beznadejne, chtela bych ulehcit jejimu trapeni..
Dekuji vam za radu, zkusim ji menit vodu co dva dny a jednu tretinu, snad by to mohlo pomoci. Nevzdavam se nadeje..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.09.2010 16:49 Muž Sewer [99] Re: ushinka
Uf... už nemám skoro ani síly na tohle odpovídat. Betta nepatří do takovéhleho akvária. Jestli máš zájem se tomu věnovat, pořiď jí větší akvárium. Když koupíš 30 litrů, můžeš Betťákovi klidně přikoupit i samičku nebo tam třeba šoupnout pár jinejch vhodnejch rybek.
Voda se týdně sice mění, ale ne všechna...pouze 1/3 (zhruba). Přípravky na úpravu vody jsou zbytečné. Pokud ji máš ve dvou litrech, tak jí tak ob den vyměň alespoň půl litru vody za odstátou, snad se vzpamatuje.

Tady si můžeš o Bettě něco málo přečíst...jsou to ty nejzákladnější informace.
rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra

Když s tim hned něco uděláš, možná jí ještě zachráníš.

Dobře, že to řešíš, přeju ti, ať se podaří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 16:34 ushinka Re: Jitule
Ten problem s ploutvemi se objevil asi pred mesicem a zustal do ted. Mirne se zlepsil, ale to je tak vsechno. S krmenim nikdy problem nebyl, objevilo se to dnes rano a zcela nahle. Na dne jsou dokonce dve hovinka, takze zacpa by to taky byt nemela...
Kdyz jsem si ted cetla jine diskuze, je tam receno, ze bych vodu mela menit co dva dny a jen pulku. Myslite, ze muze byt problem v tomto? Menim ji jednou tydne a celou nadrz, umyju to houbickou a kameny vyvarim. Myslite, ze bych ji mela vymenit aspon trochuvody i ted? Zase mam strach i stresovat..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 16:24 Žena Jitule [27] Re: ushinka
Teď bych jí chvíli nekrmila (tak alespoň dva dny). Kdyby neměla problém s ploutvemi, byla by to nejspíš plynatost. Jj i ryby na to občas trpí. Manžel měl kdysi Parmičku čtyřpruhou a ta po každém krmení špatně plavala (na stranu) a po dni až dvou si upr.... a byla zase v pořádku. Měl jich víc, ale dělala to jen ta jedna a měl je dost dlouho. Nezbývá asi než čekat co z toho bude. Myslím, že o teplotě vody to nebude. :-O
Vždycky je lepší krmit menší dávkou. Aby byla polosytá ;). Už i kvůli čistotě vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 16:20 ushinka Re: Jitule
Fotka k příspěvku Dneska rano. Ji kazdy den. Velke brisko svedci o hladoveni nebo o precpani? Mam ji davat vice krmiva? Vzdycky vsechno pekne sezere. Muze byt dalsim priznakem silhani?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 16:16 Žena Jitule [27] Re: ushinka
No, podle fotky má opravdu větší bříško. :( Kdy jedla naposledy?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 16:12 ushinka Re: Sewer
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku No je to prave to dvoulitrove pidi akvarko.
akvaria.heureka.cz/…
Takze nemam ani ohrivac. Je tam sama, mam ji od brezna, zere normalne kazdy den, vodu menim podle navodu jednou za tyden celou. Do te doby ji prendam, pouzivam odstatou vodu, protoze kdyz mi dosel ten zakladni preparat na upravu vody a ja jsem koupila novy, tak mela neco s ploutvickama, jeji stav se ale nezmenil a zustal tak cely mesic. Vodu jsem mezitim menila nekolikrat, ale stalo se to az vcera. Kameny vyvaruji, akvarko umyvam hubkou a dukladne vyplachuju.
Nemuze byt spise podchlazena? I kdyz takhle zije uz pul roku, ted se docela ochladilo. Muzu ji dat na chvilku na topeni? Jo a taky se mi zda, ze ztraci barvu. a ze jeji zadecek je nejaky nafouknuty.
Prikladam fotky, Ale chtelo by to spise video. Ono to je totiz i ve stylu plavani. Jako by ji neco neslo na horu a ona tu silu musela prekonat.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 15:37 Muž Sewer [99] Re: veronika kusa
V malém akvárku? Doufám, že není nejaký takový tý tří litrový pixsle...
vcera jsem mu vsak menila vodu (menim jednou tydne) - doufám, že ne všechnu.

Chce to fotku a co nejvíce informací o akvárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 12:40 veronika kusa – zadek se vznasi ke hladine.. prosim, poradte..
Dobry den,
potrebuji poradit s akutnim problemem. Mam samecka bojovnice, je v malem akvarku sam. Mam ho od brezna, asi pred mesicem mu zacaly ridnout ploutvicky, jejich stav se ale nemeni, to znamena ani nezhorsuje ani nezlepsuje, potravu ji stale normalne. Vcera jsem mu vsak menila vodu (menim jednou tydne) a dnes jsem zpozorovala divne chovani. Divne plave, vypada to, jakoby byl jeho zadecek nadnasen k hladine. Zpusobuje to naklon na stranu a potrebu vetsi sily, kdyz chce plavat ke dnu akvarka. Kdyz odpociva u hladiny, naklani ho to na stranu. Aby nebyl u hladiny, setrvava v tunylku z kamenu, ale vzdy, kdyz k nemu plave a predni cast tela pod nej zastrci, je zcela zrejme, ze mu zadek neco nadnasi nahoru. Mozna ma i trochu nafouknute brisko, ale nijak vyrazne. Prosim, tusite nekdo, co by to mohlo byt? Da se to lecit nebo ho mam zabit, aby se netrapil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 15:14 Helča Re: Bartolomiu
Podkle příznaků (zježené šupiny, nafouknuté břicho) to vypada na inf. vodnatelnost. Řasa za to nemůže. Většinou se jedná o souhrn několika faktorů. Špatná kvalita vody, překrmování, stres. Pokud se objeví takovéto příznaky, tak už je většinou pozdě, ještě jsem nečetla, že by tu někdo vyléčil vodnatelnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 13:36 Muž Bartolomiu [17] – Beta samec
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak mi dnes taky umřel Beťák. myslíte že by to mohla být vodnatost?
a mohly by s tím nějak souviset řasy na mé Limnophila sessiliflora?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2010 20:20 Jakub 11 – Prosím o radu
Fotka k příspěvku Ahoj lidičky, prosím o radu, co se stalo s mojí Bettkou? Nevíte někdo co je to a jak to léčit? Měl jsem ještě samečka a toho jsem před dvěma dny našel mrtvého. :-( :-( :-(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2010 19:43 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Ivulik1
Bakteriální infekce X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2010 18:27 Ivulik1 – Co je to za nemoc?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj Lidicky. Prosim poradte, co jeto za nemoc. Vecer jsem takhle nasla bettu a rano uz jsem lovila mrtvolku :-( Ihned jsem nakapala Eshu 2000. Jde mi hlavne o to, aby neonemocnel i bettak. Byla to nove prinesena ryba.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 16:44 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: foreveryone
foreveryone napsal: akvárku vyměňujeme normálně celou vodu Tohle normální výměna vody není. Voda v takto znovu a znovu zakládaném akváriu po čase obsahuje pro ryby nebezpečné látky i když vypadá čistě. Je třeba akvárko nechat běžet a měnit část vody.
Pokud je to infekční vodnatost, tak ta je jen tězko léčitelná pomocí antibiotik. Do budoucna by to chtělo buď častěji měnit vodu, nebo si zařídit fungujíci akvárium o větším objemu s dobrým filtrem a živými rostlinami.
Jinak bojovnice se v akváriích (při vyšší teplotě) o moc dýl než rok nedožívají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 16:31 foreveryone Re: katterinecka
Jednou za dva dny vyměnit část vody?
Filtr tam není, rostlinky umělé, akvárku vyměňujeme normálně celou vodu a zaráz ho čistíme. Fungujeme už s ním takhle přes rok.
Dá se to nějak léčit?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 16:09 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: foreveryone
To je dost málo :-( Měla by se měnit minimálně jednou za dva dny. Asi tam ani není filtr, co? A ty rostliny jsou živé? Ale stejně jich tam moc nebude. Nejspíš to bude nemoc ze špatné kvality vody, možná infekční vodnatost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 15:36 foreveryone Re: katterinecka
Je ve 12L akvárku, vody má přibližně 10-11l teplota okolo 26°C teď jsme bohužel vodu měnily až po cca 3týdnech.

Jinak akvárko není přikryté a okolní teplota se teď vlivem ochlazení venku, snížila na 22°C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 15:26 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: foreveryone
Kolik má vody a jak často jí ji měníš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2010 13:51 foreveryone – Bojovnice - boulička
Fotka k příspěvku Před pár dny jsme si všmli malé bouličky na boku betty viz obr. Nevíte co to je, popř. jak to léčit? Zatím žere i plave téměř normálně...

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2010 21:46 Helča Re: Bettka
Jsou to prostě Bojovnice, nemají to jméno jen tak náhodou.Pokud ti ta jedna samice co měla podélný pruh ztmavla, (tomu pruhu podél těla se někdy říká stresový pruh - což už název říká sám o sobě)byla prostě ve stresu z něčeho a teď už je v klidu a "nahodila" svoji barvu.S těmi světlými záhadnými fleky,to by chtělo spíš fotku,jinak těžko radit.Samec se mi jeví jako oškubaný od samic.Odchlíplá šupina bude nejspíš následek šarvátky mezi samicemi.Většinou se rychle zahojí.Pokud chováte samice společně se samcem, většinou ho ženský oškubou.Pokud možno mít co nejvíce zarostlé akva a hodně úkrytů pro rybky.Ale i přesto je potřeba počítat sem tam s ukousnutou ploutvičkou.A hlavně doporučuji si o Bojovnicích co nejvíce přečíst. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2010 18:04 Žena Linduš [166] Re: Bettka
Betty jsou osobnosti. můžou se snést, ale stává se, že se umlátí bez ohledu na pohlaví.
Momentálně to vypadá, že jsou všechny ve stresu ze vzniklé situace.
co konkrétně chceš vědět?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2010 16:23 Bettka Re: Bettka
Nevím proč mi nikdo neřekne co se děje. Ale teď jsem si na samičce ( té jak se vera objevili bílé skvrny, které už tam vlastně nejsou) všimla, že na páteři se jí odchlípává jedla šupina. A navíc začala být agresivní na druhou samičku (zastrašuje ji, honí se s ní, používá na ni i ten límec kolem krku jak když se předvádí samec) co to s nima všema je?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2010 15:35 Bettka – Co se děje?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nevím co se děje s mýma bettama. Včera jsem tu psala, že mám problémy s jednou samičku, které se objevii nějaké bílé skvrny, dnes už to nemá, je totiž celkově světlejší, asi ze strachu před samečkem, který ji pořád naháněl ztratila barvu, ale teď i ta druhá samička, která byla celkově světlejší a měla výrazný pruh na těle, změnila barvu, je teď tmavší a její pruh nejde vidět. Včerejší samička s těmi bílými skvrnami má možná maličko nafouklejší břicho, ale taky předchvílou jedla, tak je to možná z jídla, ale fakt nevím. A u samečka jsem dnes spatřila tohle (viz foto) Co to s němi je? Vodu jsem 1/3 měnila včera, dnes jsem projistotu vyměnila 10l zase a zvýšila teplotu a přidala jsem takovou tu vodičku na úpravu vody ale je s přídavkem aloe vera na imunitní systém a urychluje hojení odřenin, ran a je protizánětlivá. Akva je 60l, ted je teplota 25°C. Co mám víc dělat?? Hodnoty jsou dobré, obsah NO2 žádný.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2010 20:27 Muž Sewer [99] Re: BiTiDroM
Pamatuj - bojovnice pestrá má ráda pestrou stravu ;-)

Nechci řikat, že za její problémy může to, že jí krmíš jen sučenou potravou, ale kdybys jim třeba 2x týdně přilepšil něčim živym nebo aspoň mraženym, určitě by ti byli vděčný ano

Mražený patentky (nebo jiný breberky) stojej pár korun a živý se dá docela snadno nachytat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2010 19:35 BiTeDroM Re: Sewer
Vodnatelnost to neni, tu bych poznal ;)
Dodatek: teplota vody 25-26 stupnu. Nedavno jsem mel problemy s teplotou (asi na tri dny) ale porad se pohybovala mezi 24 - 28 stupni.
Muj Samecek si vklidecku plave po celem akvarku (je docela aktivni a ma cca 9 mesicu). V pohode prijma potravu, o nic se neotira, nema zjezene supiny ani vypoukle oci.
U jinych nemoci ma maximalne to blednuti kuze. Ale muj bettak je ve vode kdyz plave docela pestry a vybarveny. Takze to asi nebude blednuti ale okousavani od samicek :)
Krmim 2x denne (rano - Mix-Lon , vecer Dajana tubifex), oboji jsou vlocky).
Sem tam jim koupim nakou pochoutku (takove susene musky nebo cervici nebo co to je :-D
Samicky jsou v kondyci , krasne vybarvene a cile :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2010 19:33 Muž Sewer [99] Re: BiTeDroM
Hmm... na těch fotkách opravdu nic nevidím. Zkus si projít atlas nemocí, jestli ti to nebude něco připomínat. Hlavně aby šupiny nezačali odstávat :-( (vodnatelnost)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2010 19:30 BiTeDroM
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Čaute. Chovam betty splenders. (3 samice , 1 samec). Akva: 52l akva , pH-6,8 , GH-14.
Samci (jen) před týdnem pár šupin na tele zmenilo barvu na barvu kuze.
Pripada mi to jakoby okousane. Nevim jestli ho odousaly samice. Pokud ano, tak jsem si oddych. Ale pokud by Vam to pripominalo nejakou nemoc tak prosim pisnete.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 20:36 Sabinne Re: Silent
Achjo a to máme akvárko teprve měsíc.. :-( ...opravdu moc děkuji..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 20:18 R Muž Silent [5949] Re: Sabinne
Tady v tom případě se může jednat o kombinovanou nákazu s vodnatelností. Na vině bude nejspíše špatná kvalita vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 20:05 Sabinne Re: Silent
Teď koukám, že ta oranžová má na boku jakoby zdeformovanou kůži a drží se víc u hladiny. To jdem zde, myslím, v nemocech četla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 19:56 R Muž Silent [5949] Re: Sabbine
rybicky.net/nemoc/flexibacter-columnaris ? Nebo podobná bakteriální nákaza. Zkusil bych Bactopur.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 19:51 Sabinne Re: Traktorysta
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dnes ji do toho flíčky přibyly dvě bílé plastické tečky. A druhá rybička je jakoby potažená bělavým filmem.. Jsem začátečník, proto opravdu tápu.. Děkuji za pomoc.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 21:51 Muž traktorysta [26] - LabyrintkyRe: Sabinne
Takže obecně: pokud chcete poradit, mnoho lidí zde to rádo udělá, ale potřebuje více informací. Tedy: velikost nádrže, ostatní osazenstvo, hodnoty vody, co se změnilo za poslední dobu a obávám se, že bez fotek zmiňovaných potíží to nepůjde. Představte si takovouto diagnostiku u lidí. Taky zavoláte do nemocnice, že máte divnej flek na ruce a ať vám poradí co s tím? Jinak: může to být bakteriální rozpad, plíseň nebo parazit, ale způsobů léčení je opravdu hodně, takže co nejvíce info, tím větší šance vyléčení...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 21:33 Sabinne – Nemoc u betty - prosím, poraďte
Ahoj, moc prosím o radu - dnes jsem u našeho samečka betty zpozorovala světlejší skvrnu před horní ploutví - není vysloveně bílá, ale kůže je znatelně světlejší. Nic jiného nepozoruji - chová se normálně, i žere.. netušíte, co by to mohlo být? A ještě jedna věc - u jedné tetry, která je s ním v akvárku jsem pozorovala jakési drobné bílé "výrůstky" u tlamičky..jiné ryby to nemají - může to mít souvislost s betťákovým flíčkem? Co to může být a čím se toho zbavit? Moc děkuji za rady a pokud to tady někde ve fóru je, tak se omlouvám za opakování, ale je to náš první problém, tak jsem z toho trošku vykulená.. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 10:18 Žena Snowy [24] Re: Michaela
Nevím, co si představit pod "plave vzpříma". Vrávorá nebo vystřeluje k hladině? Napadá mě spousta důvodů, proč tomu tak může být, od nastydlého labyrintu, přes silné osvětlení, utlačování jiným jedincem. Myslím ale, že je jasné, že rybce z nějakého důvodu není dobře.

3 betty na tak malý objem je opravdu hodně, ať už z hlediska teritoria nebo proto, že takovýto pidi objem vody se lehce "kazí". Nebudu to dál rozpitvávat, myslím, že bylo řečeno dost.

Můžu jen nabídnout, co bych udělala já.

1) Danou samičku bych odlovila - třeba do velké zavařovací sklenice, možná bych je rozházela všechny od sebe, každého do vlastní nádoby, pořád to bude víc, než mají teď.

2) Vodu přisolila, předpokládám, že v kitu topítko není, takže si hlídej teplotu v místnosti, ať se rybky nepodchladí (zvlášť teď, když není zrovna teplo)

3) Když krmíš, tak to, co do pár minut nesežerou (vzhledem k tomu, že tam nebude filtr), odsát hadičkou spolu s 3/4 vody a doplnit ODSTÁTOU vodou o pokojové teplotě. Pokud v nádržích nebude žádná plovoucí rostlinka, v důsledku hromadícího se žrádla a výkalů by mohlo dojít ke zvýšení koncentraci amoniaku a smrti rybičky.

4)Krmit málo!!! Nemusíš se bát, že by rybky hladověly, to poznáš. Pokud druhý den nezbude po krmení ani drobek, je to jedině dobře.

5) Rybku pozorovat, jak chování, tak i její vzhled - třepení ploutví, jakoukoli změnu na kůži (tečky, chomáčky plísně apod.)

6) Pokud je možné nemocné rybce přitopit (myslím topítko), tak zvýšit klidně na 30-32 stupňů + zakrýt nádobu, aby jí nenastydl labyrint (v případě, že rozdíl teploty vody a místnosti by byl cca nad 4 stupně) - hladina musí zůstat volná, ryba z ní dýchá!

7) Kamarádce vysvětlit, že takto se s rybami nezachází a pokud to nepochopí, tak nakopat a zavřít ji to toho sklepa, co tu někdo zmiňoval.

Určitě jsem na něco zapomněla, tak snad ostatní doplní.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [88] ...... 99

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100191x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015?od=4351