Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Hm, nechystám, protože Ríša skončil v záchodě
Tak doufám, že se tady zase hodně dlouho nebudu muset objevit.
Spolehlivou odpověď by podal jenom podrobný veterinární rozbor, k čemuž se předpokládám nechystáš, to je třeba dodat mrtvou rybu k tomuto účelu. Prostě žádnou trudomyslnost a dopředu si vsugerovávající špatný konce, jeď normální péči a bude to v richtiku.
Díky, teď se spíš budu bát, aby to náhodou nechytila i samička. Jak poznám, jestli to teda byl jen ten plynovej měchýř nebo ne. To je fakt děs! Kdybych si chtěla pořídit novýho samečka, tak ani nemůžu, aby to pak náhodou nechytil taky. Samička má ploutvičky zdá se v pohodě, zbarvení taky, jen bříško trochu větší a zespoda světlejší - ale ona ráda papá.
Děkuji všem, kteří se mi snažili pomoci...Mrzí mě, že to tak muselo dopadnout, ale manžel pomohl Ríšovi do rybího nebe. Bylo to rychlé. Věřím, že mu tam tak bude lépe. Já to samozřejmě obrečela. Po dnešku už snad nechci rybičky ani vidět. Děkuji všem
Labyrintce s perlivou vodou moc cestu na druhej břeh neulehčíš
Za mě nejrychlejší cestou je "rána z milosti" v igeliťáku, ač to vypadá jakkoliv dramaticky.
Jaká je podle tebe nejlepší cesta, jak pomoci rybičce od trápení? Dát do perlivý vody? Chci aby to bylo co možná nejrychlejší, nechci aby se trápil
Bude to muset zvládnout manžel až se vrátí z práce, já bych to nezvládla. Děkuju.
O.K. zkus to s tím bactopurem.
Ne, mám jí z jedné akvaristiky a jako začátečníka mě ani nenapadlo se na takovou věc zeptat. Zvlášt když v tom jejich akvárku vypadala tak maličkatá. Kdo ví, jak dlouho ji tam tak měli. V každým případě, kdo ví, jestli by mi vůbec řekli pravdu, kdybych se zeptala. No a doma ji budu mít za chvíli půl roku. Takže nic moc doba
Chápu, že jsem se svým názorem až nepříjemný a zeptám se na poslední otázku a tou je, máš povědomost o stáří dané ryby?
Já jsem v tomhle zatím ještě hodně naivní
Ale copak můžu zabít někoho, kdo mě každý ráno vítá přes sklo a má neskutečnou radost, že konečně dostane zase něco dobrého? To prostě nemůžu!!!
Vysvětlit potomkům, třeba na tomto případě smrtelnost živočichů může mít taky svojí výchovnou hodnotu, tedy tak k tomu přistupuji já, nikoho do ničeho nenutím, jsem o trošku více v akvaristice vorezlej a těchto situcí jsem již zažil bezpočet.
Děkuji! Nejhorší je, že ho nedovedu jen tak zabít, zvlášť, když mi ještě baští. Ještě to s ním zkusím. Nechtěla bych aby se mi trápil, ale je to moje první ryba, můj Ríša a mám k němu bohužel citové pouto. Protože jsem se o něj starala denno denně a teď se mi to takhle vymstilo. Bylo mi ještě doporučeno eSHa 2000, tak jsem ho koupila. Bactopur sice v obchodě měli, ale jen velké balení a byl strašně drahý
Tak nám držte palce, jdeme se pokusit o nemožné
I když naděje umírá poslední
Kdyz zere, pak radeji krmit
www.akvarista.cz/… . Leci to timtez, ale takhle to ryba zere...
Směřuje na druhej břeh, pouvažoval bych o pomoci mu na této cestě. Vechno ukazuje na přítomnost bakteriálního onemocnění a to jak zevně, tak si dovolím tipovat i uvnitř, plynovej měchýř je jenom velmi zřídka léčitelný. Jediný, co bych, kdybych se rozhodl léčit, nedělám to u ryb v tomto stádiu, volil bactopur direct.
Tak mi poraďte, co můžu tomu mýmu miláčkovi ještě naordinovat. Potopit se stále nemůže, ač se sem tam snaží. Ale hodně ho to asi vždycky vyčerpá. Tak pak jen tak polehává na hladině, nic moc aktivita. Ale už se alespoň nepřatáčí na bok jako v pátek. Vodu jsme částečně vyměnili a osolili, zvýšili teplotu asi na 28 st, filtrujeme, přidali jsme Torben. Včera se zdál aktivnejší, dneska už zase nic moc. Ale chuť k jídlu má. Pořád pročítám na internetu, co by to mohlo být a zkoumám ho ze všech stran. Tak ráda bych mu pomohla
Starám se o něj každý den jak o miminko a tohle je pak výsledek
Posílám i jeho fotku, nelíbí se mi ani ty jeho roztřepený konce ploutví, má je takové ochablé, jestli je to tím, jak se nemůže potopit a pořádně plavat. Nevím
Třeba vás něco napadne.
Tak to nie sú moc dobré správy.
Niečo vyskúšame a uvidíme. V každom prípade som už dcéru mierne na to pripravil.
Ďakujem za rady.
Nie že by na tom už teraz záležalo, ale je možné, že by toho parazita doniesla ta neritina? Tu sme dostali asi pred 3 týždňami...
Podobný případ jen u mladého kusu , po dlouhém trápení pomohlo pozvolné zvyšování teploty v akva až na 30° -14 dní 3x denně Baktotabs (nic jiného), léčiva do vody jsou v tomto případě málo účinná , ryba má nejspíše uvnitř těla nějakou bakterku a tam zabere léčivo v krmení účinněji, obden měnit třetinu vody za stejně vytemperovanou , přidávat do vody klidně dvojitou dávku Amazonu nebo Torbenu , pokud se léčba zadaří krmit aspon dalších 14 dní rostlinnou stravou (nic masitého) ale jak už psala Turbínka , ryba už má svůj věk a snaha může být marná ...
Ryba už má taky svůj věk, jakmile se takhle začíná zvětšovat břišní dutina bývá to rychlejší či pomalejší konečná.
0 11.05.2015 16:25 Redmannsk – Nafúknuté brucho
Ahoj, dcéra má asi 1,5 roka v 10 litrovom Dennerle akvarku jedného samčeka bojovnice. Pred pár dňami sme si všimli, že sa mu zväčšuje brucho, akoby bol prežratý. Stolicu má priesvitnú. Šupiny zatiaľ neodstávajú. Stále je rovnako aktívny (či skôr pasívny), reaguje aj na prst, aj na kŕmenie. Krmivo sme obmedzili, uz 4 dni pridavam ESHA, ale zatial ziadna zmena.
Spolu sú s ním v akvarku len asi tri krevetky a jedna neritina (aktivne kladúca vajíčka).
Ospravedlňujem sa za foto, lepšie sa mi nepodarili.
A informace, že akva čistíš je jen jednou za měsíc je aktuální?
Protože u takhle malýho akvária je to hóóódně málo
Teď tam je jen ten Beťák,nikdo jiný. Prezentace není aktuální.
Díval jsem se na tvoji prezentaci. Nevím, jaký je aktuální stav, ale na úvodní fotce jsem viděl i mečovky a jiné ryby. V 25l akva. Pokud tam ještě jsou ( v seznamu ryb jsem je nějak nenašel ), tak by to mohla být ta příčina, o které psal Roman ( do takhle malýho akva patří jen ten beťák ).
Podlě mě, kdyby to byla skutečně baterka v plný síle, tak už rybu buď nemáš a nebo je komplet bez šupin, to jde opravdu rychle. Ten přípravek co uvádíš neznám, ale podle návodu bych jej použil spíš na ty plísně.
podávám léčivo od Tetra Medica FungiStop,to je určené pro bakteriální onemocnění a onemocnění způsobené houbami. Beťáka jsem dala do jiného akva a to druhé vyčistím....
Pokud je to skutečně bakterka, tak Bactopur direct pode návodu, ale ono to nepříjde jen tak samo od sebe, obvykle jsou na vině nicotný podmínky v akváriu, tak aby se zbytečně nešlo cestou léčby následků se zůstávající příčinou.
Ahoj,mám bettu samce a zaznamenala jsem mu BRP(bakteriální rozpad ploutví) a co nejdřív jsem mu dala léčivo bohužel mu to nějak nepomáhá a postupuje to dál
co mám dělat ?
Někde jsem četl, že plynový měchýř může poškodit i podchlazení labyrintu. Jde o to, že když má vzduch nad akvárkem o několik stupňů nižší teplotu než voda v akváriu, tak se labyrintka nachladí a pak umře a nedá se s tím nic dělat. Nejlepší je krycí sklo, které by mělo zajistit stejné teploty ve vodě i ve vzduchu. Samozřejmě to platí jen pro labyrintky, které dýchají vzduch z hladiny.
Základem jak všeobecně onemocněním předcházet je kvalita prostředí, což zní jako klišé, ovšem bez toho to nejde, tedy tak, aby se nemusel "léčit" následek bez nápravy příčin.
Děkuji moc za rychlou odpověď. I když mě moc nepotěšila. Dá se tomu onemocnění plyn.měchýře pro příště nějak vyvarovat? Zkusili jsme ho odlovit do čisté odstáté vody, přidali trochu soli a přitopíme mu...nic víc už pro něj asi udělat nemůžeme
Bude se s největší pravděpodobností jednat o onemocnění plynovýho měchýře, což bývá v drtivý většině případů konečná. Jako opatření lze navrhnout zlepšit podmínky formou častých výměn vody, přitopením ke 30 st. podáváním rašelinových výluhů.
0 08.05.2015 10:39 Jenie – Samec Betty bojvnice
Ahoj, můj sameček Betty bojovnice se nemůže potopit. Pohybuje se stále jen při hladině. Když se hodně snaží, tak sjede tak 5 cm pod hladinu, ale zase ho to hned vynáší nahoru. Chuť k jídlu má zatím stále. Zda se mi,že má tendenci se trochu přiklánět na jeden bok. jaká opatření byste poradili prosím? Je v akvárku ještě se samicí, která mu neubližuje a je úplně v pořádku
Ahojky tak Ferda (betta) se má moc dobře. Zlepšíl se když jsem mu zvýšila teplotu na 30 stupňů a přidala do vody sůl. Pěknějí a už se mu i odlepili ploutvičky a čertí se na filtraci. Jsem ráda Pa
díky skusím to obden měnit
Jestli ti tam jede funkční filtrace najeď na obdenní systém výměn té 1/3 objemu vody.
Zkus příště než něco papíšeš, přecijenom je tohle trochu citlivější vlákno, mít pořádně pod kontrolou ty příznaky danýho onemocnění na nějž odkazuješ.
Ovšem jinak nic proti aktivitě, tedy pokud je cílená a má být tvoje rada platným příspěvkem.
ne každy den mu měním dodu tak tu třetinu a za ty 4 dny všechno ale to dělám furt od začátku a až ted se něco vyvrbilo a nevím co
jako on plave když se přiblížím tak je zvedavej ale občas je videt že je u hladiny a nehýbe se. a nabouklé břicho nemá jen ty ploutvičky a trochu bělá. Dnes jsem mu dala novou vodu a zvýšila teplotu a sul jsem mu dala a je od té doby takovej víc akticni že mi i utočí na filtraci, coš dělat docela často a i na zrcatko utočil jinak včera to bylo uplně bledý s ním
Tohle nebude konečná, tohle chce jenom správně realizovat tu údržbu, častá výměna vody je v pořádku, ale co bych chtěl vysvětlit je to čištění. Není to náhodou dočista dočista? Tedy všechno ven a zase zpět?
Onemocnění plyn.měchýře,o labyrintkách se říká že když se nachladí tak to může d*****t plynový měchýř,léčba neexstuje
0 04.05.2015 19:13 petrýsek Ahoj mám bettku už mesíc a vše bylo ok až do teď. Má slepené ploutvičky a moc nejí. Je v 15 l akvárku od začatku, má filtraci i topítko. Vodu čistím po 4 dnech,někdy i dřív podle toho jak je potřeba. Takhle ted vypadá už 2 den. díky za rady.
Starší reakce
Možná ještě není úplně v kondici. Přilej výluhy(třeba Torben) a častěji měň vodu.
Ahoj všem,
chtělo to skoro dva týdny léčby, ale Oodinium je pryč, osazenstvo přežilo a kupodivu se i rostlinky rozrostli jak blázen
Takže velké díky všem
Jen co mi ještě nejde do hlavy, proč se betta drží jen u dna a schovává se kde se dá. Vždycky se spíš vystavovala
Starší reakce
Hlavne by som tam už nelial tú chémiu, všetkého je moc.Filtruj nonstop a ako vraví "romant" začni vodoliečbu. Meniť 50% vody denne a môžeš použiť aj trochu soli.
U týchto biett nikdy nevieš a najmä u tých kúpených v obchode z kelímkov. Tí už majú riadne poštrajchanú imunitu
0 09.04.2015 17:22 Marečku – Bílá tečka na hlavě
Ahoj, prosím poraďte. Co muže být ta bíla vyrážka na hlave Betty? Už to má 2 dni a vypadá to jako kdyby se ro chtělo odloupnout. Již asi 14 dni ji léčím na bakteriálni ropzad ploutvi. Nejdřiv jsem ji léčil Generaltonicem od Tetry, to zabralo nejvíc, zadní ploutev se ji zcelila i když je pořád načervenalá na konci. Pak ale zase chytla rozpad na horní ploutev, tak jsem nasadil Baktopur kapky. Ty nezabírali, tak jsem nasadil Baktopur Direct 2 x za sebou. Už vypadala jakž takž zacelená, jinak normálne žere i lítá po akvarku stále, ale pak se jí udělala ta bílá boule na hlavě a tak jsem nasadil opět Generaltonic od Tetry. Co to muze být? Mezi každou léčbou jsem vymenoval 50% vody, odkalil jak to šlo a 24 hod filtroval pres aktivní uhlí. Akvarko je 30 litru, PH 7.5, gHd 12, NO2 0,15 - bohuzel tam nejsou ted kuli lečeni zadne nitrif bakterie a NO2 se mi nedari znizit ani odkalenim. Teplota 29-30, silne vzduchuju a ma tam hafo rostlinek. Co muze byt ta bila tecka a jak ji mám prosim lečit? Moc díky!!
Léčit všechny, to že nemají příznaky, neznamená, že nemohou být posléze nositelem problému.
Tak jsou to 3 dny, co jsem zahájila léčbu. Podle návodu mám něco dalšího dělat až za 7 dní, ale mám pocit, že to neustupuje, spíše se to zhoršuje, má víc obsypanou tlamku. Betta už ani není moc aktivní, schovává se v rohu u dna pod listy. Říkám si trpělivost ale, nemám ty ancáky vylovit i přesto, že se měli doléčit všichni?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [47] ...... 100
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 101124x