Zdravím, jsem úplný akvarista-začátečník a trochu bojuju se substrátem, tak si jdu pro radu.
Akvárium máme Juwel Primo 70l, a jako substrát jsem na základě doporučení zkusila ShrimpKing Active Soil, že prý je dobrý pro krevetky a může se dát jenom takto, nic pod něj, nic na něj a můžou na tom být.
První větší chybu jsem udělala asi při napouštění, vyplavalo pár kytek, tak jsem je chtěla zapíchnout zpátky - a na světě byl naprosto šílený černý mrak, který filtrace zpracovávala skoro 3 dny, ale zpracovala. Jemný prášek se ale usadil na všech rostlinkách a štětečkem dolů nejde, sice sleze, ale víří ve vodě a usadí se za čas znovu.
Někdo mi taky poradil další super nápad, koupit na to odkalovačku a substrát normálně "vysát" - no tak to byla katastrofa. Prášek co z něj odkalovačka sbírala je natolik jemný, že ho filtr nedokázal zachytit a plivalo ho to společně s vodou zpět do akvária - pořídila jsem právě odkalovačku co vodu vrací... takže chyba číslo 2.
A pak přišla chyba číslo 3 na základě rady zase od někoho jiného - "tak to vypusť a substrát propláchni"... no tak to byla hovadina na třetí. Substrát je prý v podstatě sušená hlína, takže při pokusu o propláchnutí se akorát podrtil ještě víc na jemno a teklo z něj jen černé bahno, takže jsem s tím brzo přestala, dala ho zpátky, akorát mi teď přijde ještě o něco víc najemno namletý než předtím, pochopitelně...
Uznávám že jsem udělala hromadu blbostí na základě "dobře míněných" rad, inu chybama se člověk učí.
Moje otázka tedy je - propláchnutý substrát mám v akváriu nechat, nebo se tím mohl nějak znehodnotit, nemám koupit nový a založit akvárko znovu? Zatím ho nemám ani týden, takže by to taková tragédie snad nebyla. Případně máte tip na nějaký jiný substrát, který není tak jemný a prašný, ale zároveň nějakým způsobem taky pomáhá vytvářet vhodné podmínky pro krevetky?
Díky za jakékoli tipy a rady.