Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 21:52 Žena aa [2] Re: Turbínka
Já na těch pancéřníčcích nijak nelpím a asi už jsem se rozhodla: koupím 6 mollyn a 15 teter a pak uvidím, jestli se to bude přemnožovat nebo ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 20:48 Žena Turbínka [2558] Re: aa
I když šumělo málo, tak je to dno nevhodné pro rostliny, navíc ostré pro ryby. Popřemýšlej o změně dna X-) Získáš tak nejen bezpečné dno pro ryby (tak by sis mohla pořídit i ty pancéřníčky) a pár týdnů pro udělání si pořádku v hlavě na téma: jaká osádka bude dlouhodobě prosperovat v podmínkách, které nabízím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 20:41 Žena aa [2] Re: Turbínka
Ocet jsem zkoušela a šumělo jich jen hodně málo a bylo mi řečeno, že to nevadí. A s tím srovnáváním v hlavě je to naprostá pravda :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 19:26 Žena Turbínka [2558] Re: aa
Otázka je teď zda je ten nový "šterk" vhodné dno do akvária, zda to není nějaká mramorová drť. Dej pár kamínků do octa - pokud budou šumět, tak mám pocit, že by bylo lepší vyměniť dno za nějaké méně ostré a bez vápence X-) A tím opět prodloužit dobu, kdy vysadíš ryby, ale aspoň si pořádně srovnáš v hlavě, které vlastně chceš a proč :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 19:23 Žena aa [2] Re: romant
Já mám teď nový štěrk a tam se občas najdou i ostřejší kamínky, tak ty pancéřníčky radši nechám být.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 14:06 radim Re: Kuba
Fotka k příspěvku Kuba napsal: ahojte, je prosim vas vhodny tento pisek do akva 200L, vpredu 3-5cm, vzadu cca 15cm
sortiment.hornbach.cz/…

15cm? 60Kg? Proč taková šílená vrstva?
na fotce(ryby si nevšímej) je štěrk 50kg za 115,- ze stavebnin a to je ještě drahý... trochu hledej a nevyhazuj zbytečně peníze :-) V odkazu co jsi dal je štěrk focený za mokra proto hraje barvama. Stejně se časem zajetelí řasama a pod. a takový nebude.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 12:48 Kuba Re: Yirka
diky moc, zkusim tohle a uvidime. aspon se pak budu moct podelit o zkusenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 12:45 Muž Yirka [9185] Re: Kuba
Když už, tak ta frakce do 3mm je dle mě OK. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 12:27 Kuba Re: Yirka
To ano, je pravda, ze za to dam celkem cca 2500Kč. jenze ta barva je dobra, "bezbarvy" pisek tam prave davat nechcu, a nebo nejaky barveny, to uz vubec ne.
a pravdepodobne 3mm, ten jemny ze?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.11.2014 12:22 Muž Yirka [9185] Re: Kuba
Mně tedy ten písek přijde nekřesťansky drahý. Kilo obyčejného písku za 40,-Kč je hodně.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 12:11 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: deck
Sam pouzivam ciste prany kremicity pisek, ale kdyz jsem se rozhlizel, jaky substrat bych priste pouzil, nejvic se mi libil Terramol. Dost lidi ale rika, ze ma vylozene blbou barvu, takze asi spis do akvaria, kde je koberec a dno vlastne neni ani videt.

Nicmene vlastni zkusenost chybi, jen jsem si porovnaval co jsem nasel na webu a co kdo psal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 11:28 Kuba – Palaro pisek
ahojte, je prosim vas vhodny tento pisek do akva 200L, vpredu 3-5cm, vzadu cca 15cm
sortiment.hornbach.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2014 21:08 Muž deck [85] - Všeobecně akvaria
Ahoj, ježíšek se mě ptá, co bych chtěl k vánocům a já bych chtěl dno do akvária. Moje představa je tmavší a jemnější. Určitě bych si dospod představil i nějaký supstrát pro rostlinky. Akva bude plné rostlin. Dáte mi někdo nějaké tipy? Zkušenosti? Nějakou představu mam, ale rád se ještě něco dočtu a třeba přijdu na něco lepšího. Moc dík pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2014 13:41 Aduš Re: sux
Akvárko jem vyčistila a substrát vyhodila. substrát mám tento- www.vyprodeje24.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2014 20:07 Muž sux [117] - AmerikaRe: Aduš
moc živin ze substrátu, aspon můj tip, ale je to věštění, když nevím co si tam nasypal palec a jak tam měníš vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2014 19:20 R Muž romant [28001] Re: Aduš
Dej sem alespoň fotku toho kvária a napiš o jaký substrát se jedná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2014 19:04 Aduš – substrát
Dobrý večer, mám akvárium 12l s 9 mikrorasborkami. Na dně mám substrát a na tom akvarijní písek. Akvárium mi během týdne úplně zezelenaví, až rybičky nejdou vidět. Ostatní akvaristé říkají, že substrát v akváriu je hloupost a mám ho zelené kvůli němu. Je to pravda?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.10.2014 18:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Horác
Horác napsal: E. bleherae není druh do malého akvária ... bez problému vyplní půlku takovéhoto akvária ...
Mam ho i v 54l, je pekny, spousta listu, ma jen 25cm. Nema tam moc vyzivy, nema ani moc svetla, zatim to jde, a je tam uz peknych par mesicu, v low-tech akvariu to muze vydrzet dlouho jako rozumne velky. A az se zblazni, jako ze k tomu jednou velice pravdepodobne dojde, tak ho proste nekomu dam, pac vzdycky se najde nekdo, komu rostliny ve velkem akvariu moc nejdou, a znicit velky Echinodorus, to uz chce fakt umet ohledne hubeni rostlin vic nez je normalni smich . On Echinodorus vzdycky nekomu radost udela, a kazdy druh si najde nekoho, komu se libi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 15:28 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: celtic
jako zásobní substrát na dno, myslím, dobrá volba. Nemám s ním ale zkušenosti. A na to už můžeš použít buď písek nebo něco z páleného jílu. Já si substráty radši dělám sám ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 15:02 celtic Re: KarlosS
hmm. a co tak skusit Aqua Basic plus? to iste ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 14:24 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: celtic
počítej s tím, že i ten profisoil ti bude částečně plavat. On se výrobce ani nenamáhá ten liapor namočit. A křemičitý písek ti postupně propadá ke dnu a navrch stejně budeš mít profisoil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 12:37 Muž Koli [1] Re: Robo
Já už ho tam bohužel dávno mám :-( rostlinky byli už objednané. Kdyby dělal problémy tak půjde ven.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 12:33 Muž Robo [45] Re: Koli
Jak ti píše Horác ten Bleherae tam opravdu nedávej. Já ho měl taky ve 112 a nevěděl jsem pak co s ním. On se rozroste do obrovských rozměrů a listy ti položí na hladinu. když jsem ho vytahoval šlo s ním i půlka dna. Tak si to dobře rozmysli
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 11:43 celtic – dno
tak dnes padlo rozhodnutie do mojho planovaneho 250 L akvarka s biotopom Amazonie,pouzit Rataj Profi soil a pokrijem to s Dennerle kremičitým piesokom (hnedým)1-2 mm.Snad to bude oki.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 20:40 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Pridám sa k vaaclavovi. Vami spomenuté rastliny budú prosperovať (možno) :-) V akváriách dlhodobo zabehnutých s vytvorenou rovnováhou a správným výberom druhov rýb.
Tak sa už aj niejaké CO2 vytvorí i bez pridávania.
No začiatočníkovi (nemyslím to v zlom), ktorý si vyberá ešte len substrát by som, ako tvrdí vaaclav určite nedoporučoval. Počiatočné neúspechy odrádzajú a znechucujú pestovanie náročnejších rastlín ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 19:43 Muž Koli [1] – Rostlinky
Bohužel už mám rostlinky objednané, tak uvidím jak to ty moje zvládnou. Na CO2 se chystám ale ze začátku jen pomocí kvasnic, co jsem tu okoukal pár nápadů.

Koště: Díky za upozornění, všiml jsem si toho až nyní. :-) Asi teda budu muset nějaké to kilo přitlačit, tak snad to nebude zbytečně moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 19:23 R Muž vaclav [14791] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: michalt
Já mám opačnou zkušenost a heterantheu bych začátečníkovi určitě nedoporučoval. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.10.2014 19:21 R Muž vaclav [14791] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: KarlosS
Pokud se frakce promíchají a v akváriu budou i piskořky tak větší frakce bude stejně na povrchu a ta jemná u dna. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 18:37 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: vaaclav
Souhlasím s KarlosSem. V žádném svém akváriu zatím CO2 nemám.

Limnophila sessiliflora roste dobře, hned vedle ní cabomba jen tak přežívá bez známek radosti ze života. I když u mě to může být taky tvrdší vodou.

S heterantherou taky nemám žádný problém, jen u dna trochu černají lístky. Ale jinak si vede moc dobře. Bez CO2 neroste každému, ale za pokus stojí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 17:49 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: vaaclav
já si myslím, že mu právě poroste lépe ta bahnatka než chebule, ne?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 17:36 R Muž vaclav [14791] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Koli
Pokud nebudeš mít CO2 tak bych vynechal Hotonia inflata a Heteranthera zosterifolia. Místo Limnophila sessiliflora bych si sehnal spíše Cabomba caroliniana. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 13:57 Koště
Například podle této stránky (www.akvamalawi.com/…) by jsi při zachování stávajících parametrů měl pořídit raději 35 kg.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 13:46 Koště Re: Koli
Možná bych na té váze přitlačil, litr štěrku váží asi 1,6 kg co jsem kdesi četl. Takže těch 20 kg by mělo mít reálný objem v litrech 12,5 L.

P.S.: Máš tam malou chybu v násobení ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 12:30 Muž Koli [1] Re: KarlosS
Dobře tak díky moc :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 11:59 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Koli
jo v poho, ale ty frakce se ti stejně promíchají a to jemnější spíš nahoru, dole by ti mohlo zahnívat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 09:25 Muž Koli [1] Re: KarlosS
Plánoval jsem začít substrátem www.akvamex.cz/… cca 1 - 2 cm, na něj dát 2 mm říční štěrk a na něj ještě cca 4 mm říčního štěrku. Je i tato kombinace vhodná? Ve zverimexu kam chodím nic jiného ani neměli :-( A potřebuji toho zhruba 20 Kg co jsem si počítal 8 x 4 x 0,7 dm = 19,6 kg (0,7 dm = 7 cm průměr dna)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 09:12 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Koli
ta drť může mít ostré hranky, nejlepší by byl říční písek (omletá zrnka) frakce cca 3mm. Pod něj je vhodné dát něco zásobního, třeba "Staré dno" od fy. Rataj. Rostliny ti líp porostou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 07:29 Muž Koli [1] Re: Horác
A nějakou tu barvu dna a zrnitost vhodnou pro tyto ryby a rostliny by jste mi doporučil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 07:27 Muž Koli [1] Re: Horác
Plánuji (pokud to jde) pravidelně zastřihávat. Ale jak říkám, akvaristika mě nadchla teprve před měsícem a po přečtení několika článků jak tady tak na internetu, takže odborníkem nejsem. Proto se radši zeptám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 07:23 Muž Horác [3942] Re: Koli
E. bleherae není druh do malého akvária ... bez problému vyplní půlku takovéhoto akvária ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 07:14 Koli – Jaká barva dna?
Dobrý den, jsem tu nový a článků na fórech jsem pročetl spoustu, ale i tak bych měl menší dotaz "pro jistotu". Zakládám nové 112 l akvárium a stále se nemůžu rozmyslet jakou barvu dna. V jednom obchodě mi nabízejí říční štěrk cca téhle barvy www.profi-aquarium.cz/… a ve druhém tuto černou drť eshop.saitobrno.cz/…. Ze začátku chci začít neonkama + paví očka (co jsem se dočetl jsou to na začátek asi nejvhodnější ryby). Ještě bych měl dotaz ohledně zrtnitosti, jaký by byla nejvhodnější velikost. Rostlinky zakupuji z Aqua-daho a budu mít
vepředu
Micranthemum micranthemoides,
Cryptocoryne wendtii
Hotonia inflata

střední část
Sagittaria subulata
Echinodorus bleherae
Echinodorus ocelot red
Echinodorus Rubin narrow leaf

zadní část
Ceratophyllum demersum
Heteranthera zosterifolia
Limnophila sessiliflora

Předem děkuji za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 20:23 Muž rybka1 [178]
Fotka k příspěvku A.....

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 20:20 Muž rybka1 [178]
Fotka k příspěvku Tiez...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 20:19 Muž rybka1 [178]
Fotka k příspěvku Doplnim cezarmilana

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 19:57 Muž grunda [1781] - Cichlidy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 19:22 Kamča
A ještě prosím, zásobním substrátem je míněno co??? Je to nějaká značka??? A jaké vlastnosti by to mělo mít?? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2014 15:52 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Fotka k příspěvku A...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2014 15:48 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Fotka k příspěvku Tiež

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2014 15:47 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Fotka k příspěvku Určite vám oponovať nebudem. Do 300L akvária by to bolo (ADA) fakt predražené. Tu ušetrí a môže dohnojiť, alebo iným spôsobom dodať živiny. No jasné, že by to bolo pre začiatočníka pomerne zložité, uznávam.
Teramol

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.10.2014 14:14 Muž Johan [4946] - RostlinyRe: Kamča
Trochu hlíny a na to trochu jemného písku a je to. palec
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115091x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-?od=1915