Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

PMDD

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
PMDD
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 15:26 jamajcan Re: volvik
Jo,je to dřina,namíchat každý měsíc trochu PMDD smich smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 15:22 Muž volvik [21]
Me jde hlavne o to abych nemusel kazdy mesic michat nove PMDD ale aby mi to treba vsechno vydrzelo na 3 mesice v lednicce :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 15:07 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: volvik
V chladničke by to malo vydržať veľmi dlho, hlavne makroživiny a hlavne ak sa tam pridá aj nejaký konzervant, ale keďže nezvyknem namiešavať nejako veľa, tak poradí niekto so skúsenosťami.

Skôr k tej druhej časti: KH2PO4 sa používa prakticky len na zvýšenie fosforečnanov (keďže draslíka má relatívne zanedbateľne).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 15:03 Muž volvik [21]
Chci se zeptat jak dlouho vydrzi namichane PMDD v lednici cerstve :)

A k cemu je dihydrogenfosforecnan draselny???

Diky moc za odpovedi ;)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2014 15:46 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: volvik
Byl jsem v podobné situaci jako jsi Ty. Žádný výživný substrát, jen flexiobklady. Na rozdíl od Tebe, nemám vůbec CO2. Začal jsem přihnojovat PMDD ihned a žádná katastrofa s řasami se nestala (řasy přišly až o několik měsíců později :-) ).

Za mě můžeš začít hned. Jen začni s mírou, přidávej minimální dávky a sleduj, co a jak bude rostlinám scházet. Přidat můžeš vždy. A hlavně, měň častěji vodu. Tak nejlíp zabráníš případnému hromadění některé živiny. Pokud to výrazně nepřeženeš se světlem, takové přihnojování by řasu způsobit nemělo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2014 15:09 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: volvik
hned, jen dávej bacha se světlem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2014 14:56 Muž volvik [21]
Tak kdy mám Teda začít hnojit :-) tak abych neměl hned problém z řasou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2014 13:08 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: volvik
aby sis nepřivodil hned řasy ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2014 13:00 Muž volvik [21] Re: Deepinpeat
Dekuji za radu zitra teda zacnu hnojit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2014 12:55 Deepinpeat Re: volvik
volvik napsal: CO2 mam a vyzivny substrat taky nemam ale myslim si ze by mely mit rostlinky vyzivu zatim s pridane vody ktera obsahuje hodne veci tak jsem chtel zacit prihnojovat tak do tydne :) No uvidime mozna zacnu drive :) To záleží, co je to za vodu, pokud je vododvodní, tak obsahuje hodně věcí ale živin kromě dusíku je v ní minimum.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2014 12:51 Deepinpeat Re: petastastna
No kdy je v akváriu nejmíň živin a jejich dostupnost je nejhorší? Já bych hnojil hned a snažil bych se (předpokládám, že akvárium je napuštěné vodovodní vodou s pH někde mezi 7 a 8 a zatím to pH nekleslo průběhem nitrifikace, jelikož ta ještě neběží nebo teprve málo) použít formu PMDD která obsahuje cheláty co možná nestabilnější při vyšším pH. pH by šlo samozřejmě i snížit, ale to koliduje s podmínkami pro co nejrychlejší záběh nádrže, kdy potřebuju vysoké pH. Kdybych si dneska zakládal akvárium, tak tam (bez rostlin a ryb) vyždímám filtr z jiné nádrže, přidám trochu močoviny, otočím topítko na 28 a zvýším pH na 8,5. Pak už budu jen sledovat, kdy se mi ten čpavek odbourá a jak klesá koncentrace NH3 a případně NO2 a roste koncentrace NO3. Až budu vědět, že mi to krásně běží, tak změřím pH a případně si ho upravím tak, abych si zbytečně neznehodnocoval to hnojivo, vysadím rostliny a začnu hnojit v závislosti na koncentraci NO3 kterých tam bude asi hodně ( něco z vododovní vody a něco jako produkty "záběhu") nějakým PMDD bez KNO3 (případně jiného zdroje dusíku). Další možností je použít nějaké PMDD s směsí mikroprvků která je stabilní i při vyšším pH, třeba micromix plus. Samozřejmě nepočítám s aplikací speciálních substrátů ve dně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2014 12:48 Muž volvik [21] Re: amrtin
CO2 mam a vyzivny substrat taky nemam ale myslim si ze by mely mit rostlinky vyzivu zatim s pridane vody ktera obsahuje hodne veci tak jsem chtel zacit prihnojovat tak do tydne :) No uvidime mozna zacnu drive :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2014 12:39 amrtin Re: volvik
CO2 ihned a např.PMDD podle použitého substrátu a podle stavu rostlinek,já tedy začal vždycky hned,ať maj kytky z čeho žít(ale nepoužívám výživný substrát).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2014 12:39 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: volvik
pokud máš vyhnojený dno, nemusíš. Pak postupně po měsíci začít přidávat. Ale nejvíc záleží na tom, jaký máš rostliny a osádku. Pokud rostliny rostou, nepřihnojuj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2014 12:29 Žena petastastna [0] Re: volvik
to by mě taky zajímalo, jestli se dá hnojit hned nebo až časem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2014 11:55 Muž volvik [21]
Chci se zeptat kdy zacit hnojit po zalozeni akvaria chtel jsem potydnu bude to stacit nebo je potrba hnojit hned???

Dekuji vsem za odpovedi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2014 19:07 Muž Sharf [7]
Ahoj, kde je nejlepší objednat PMDD ? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.11.2014 11:57 Muž Strojek [142] Re: amrtin
tak rozpustit to slo..udelal jsem to do tech 500ml a davkovat budu teda 5ml na 100l denne diky ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2014 11:39 amrtin Re: Strojek
Po chemický stránce tomu nic nebude,ale přesnější dávkování bude nemožné... :-| :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2014 11:38 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Strojek
tak to zkus:-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2014 10:43 Muž Strojek [142]
Nasel jsem starsi PMDD a mikroprvky uz jsou srazene jako plast...Pujde to jeste rozpustit a pouzit, nebo uz to ztratilo efekt ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2014 10:28 jamajcan Re: petastastna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2014 10:25 Žena petastastna [0]
ahojte, rozhodla jsem se hnojit pomocí PMDD, ale netuším kde to sehnat, jak to namíchat, kolik toho dát :-D mám akvárko 25 L, asi 20L čistého objemu, a nové rosliny, tudíž teprve zakořeňují a přidávám jim co2 vital. Prosím pomůže někdo? Děkuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2014 17:41 amrtin Re: vaaclav
Jasně,v každým je voda a kolem je sklo :-D smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 17:36 R Muž vaclav [15091] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: amrtin
Všechny akvária jsou skoro stejná jen přístup k nim je individuální. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2014 23:46 amrtin Re: cezarmilan
Ano,svatá pravda,já se o tom přesvědčuji denně doma :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2014 20:34 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: amrtin
To len dokazuje, že každé akvárium je iné a individuálne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 23:21 amrtin Re: Sid
No jo,to taky X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 22:06 Muž Sid [6774] - RostlinyRe: amrtin
Možná i zvýšení alkality => obsahu (byť vázaného) CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 21:53 amrtin Re: cezarmilan
K2SO4 je zbytečný dávat do ledničky...ale já třeba jako zdroj draslíku používám K2CO3,hodí se i na mírné zvýšení pH.Ale není pro každou vodu.Zatím mě to připadá,že přesně to chybělo mým kytkám-za měsíc dávkování se úplně změnilo jejich chování,co týden musím probírat a stříhat a stříhat a stříhat....Všechno roste tak,jako nkdy. ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 20:33 R Muž romant [28002] Re: cezarmilan
Tak vo tom žádná, mě jenom šlo o to, že je to součástí základu a to že je to dodávaný samostatně považuji za standart. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 20:31 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: romant
Záleží na mnohých faktoroch. Ja ho dokupujem zvlášť a dávkujem zvlášť. Jednoducho mám to odsledované a vždy sa mi zíde, naviac v chladničke pomerne dlho vydrží
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:54 R Muž romant [28002] Re: cezarmilan
Tedy nejsem kdovíjakej odborník, ale to je přeci součástí základu PMDD, to že je dodáno zvlášť, to se jenom šikne, ale je to podle mě v základu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 19:51 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: volvik
Objednaj si ešte K2SO4, zíde sa vždy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 17:48 Muž volvik [21] Re: KarlosS
Tak nakonec jsem obednal bez KNO3 budu zkouset pak sem napisu co a jak jinak urcite bude i v mensim akvariu ktere chystam :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 17:35 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: volvik
hlavně když si spočítáš, kolik tam toho KNO3 na celé PMDD je, tak při jedné dávce je to tak mizivé množství, že je to nakonec úplně jedno ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 12:11 Muž volvik [21] Re: vaaclav
Ted zakladam druhe akvarium o velikosti 35l tam mam kremicity pisek takze az bude zalozeno budu neco delat s tim svym nemam kde ted dat rybky ani rostlinky a znovu zajizdet to chce nejaky cas kde hlavne rybky budou potrebovat docasny uz zabehnuty domov :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   28.10.2014 11:49 R Muž vaclav [15091] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: volvik
Štefan a slavko ti radí aby jsi používal hnojivo, schválně to vyzkoušej. Až budeš akvárium zakládat opět znovu tak si konečně vyměň dno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 11:25 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: volvik
volvik napsal: nastudovano mam hodne jen jak jsem psal nevim jestli davat s KNO3 nebo bez
Na toto neexistuje jednoznačná odpoveď. Množstvo NO3 v akváriu závisí jednak od počtu rýb, jednak od množstva kŕmenia (oboje má tvorbu NO3). Avšak vplyv má i množstvo, kondícia a podmienky rastliniek (ktoré zase NO3 spotrebovávajú). V neposlednom rade i výmeny vody a množstvo NO3 vo vstupnej vode.

Ak chcete poznať jednoznačnú odpoveď, kúpte si test na NO3 (Ratajov neodporúčam), zmerajte jeho stav v akva, potom za týždeň - dva znova. Odporúčané hodnoty sa rôznia, ja sám udržiavam KNO3 okolo 25 mg/l (+- autobus - na farebnom teste sa to dosť blbo presne odčíta). Množstvo KNO3 som vychytal jednoducho sledovaním a meraním. Vo veľkom akvárku pridávam relatívne málo, v malom nehorázne veľa, ale rozdiel je v hustote obývania, a to výrazný. Avšak stačí zmena krmiva, alebo pár dní nekŕmiť a hodnoty KNO3 sú úplne iné. Takže zmerajte a posúďte si sám, či ho pridávať treba alebo nie.

KNO3 obsahuje aj draslík, svojho času som tu prezentoval názor autora metódy MCI, že draslík pridávať netreba lebo s KNO3 sa ho pridá dosť, ale moja skúsenosť je odlišná a v podmienkach mojej vstupnej vody som sa bez pridávania extra draslíka dostal do problémov. Kým sa však všetko prejavilo naplno, prešlo niekoľko mesiacov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 11:20 Muž volvik [21] Re: Štefan
Parada jeste jednou dekuji ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 11:11 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: volvik
máš to nově založené, takže ze začátku spíš bez NO3, další balení už s NO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 11:04 Muž volvik [21] Re: Štefan
nastudovano mam hodne jen jak jsem psal nevim jestli davat s KNO3 nebo bez :)

Zatim dekuji mnoho za rady ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 10:57 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: volvik
řekl bych, že to vypadá na nedostatek draslíku. Ale pokud nehnojíš vůbec, což bys při tvém osvětlení a přidáván CO2 měl, nebude asi draslík jediným prvkem, který v tvé nádrži chybí. V každém případě bych doporučil si o pmdd něco nastudovat a začít ho aplikovat. Docela dost informací najdeš tady: www.rostlinna-akvaria.cz/… a nebo i tady: prirodni-akvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 10:44 Muž volvik [21]
Fotka k příspěvku a dalsi :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 10:44 Muž volvik [21]
Fotka k příspěvku dalsi

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 10:44 Muž volvik [21] Re: Štefan
Fotka k příspěvku pridavam foto bude jich vice :) a predem se omlouvam za kvalitu :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 10:33 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: volvik
pokud jsou to díry v listech, mohlo by to být nedostatkem draslíku. Fotka by řekla víc ;-) Výměna vody ti v tomto případě nepomůže, protože v pitné vodě je draslíku minimum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 10:21 Muž volvik [21]
Prosim o radu mam problemy z rostlinami (tvori se mi tam diry) zkousim kazde dva dny vymenit 20l aby rostliny dostavali nejake ziviny. Po procteni nekolika clanku atd. jsem dospel k nazoru ze bych mohl zkusit prihnojovat PMDD ale ted nevim jake jestli z KNO3 nebo bude stacit bez.

Dekuji za rady ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 09:54 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: Macrosek
přidáváš CO2? A o jaký druh řasy jde? Kolik hodin denně svítíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2014 09:29 Macrosek Re: Štefan
450 litru, sloupec 60 cm. svitim 4x zarivka 36 w, celkem 144 w. nejak se mi zda, ze rasa zacala az potom, co jsem tam zacal davat PMDD

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 70 71

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96057x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1540?od=867