Krupička
Tak to ste asi prvý komu sa podarilo vyliečiť trecie vyrážky

0 27.05.2011 07:20 ton ja som to liecil FMC a solou a dostala sa s toho i ked to uz vyzeralo ze pojde ...
Díky, trochu mě z jiných článků mátlo, že to mělo být na hlavě eventuelně na žáberních víčkách, tak jsem to hledal především tam.

0 26.05.2011 20:11 Leeone 
Potřeboval bych pomoc se závojnatkama. Na dolních ploutvích se jim objevily bílé tečky a to pouze na hraně ploutve. Vypadá to jako bradavičky. Cca 4 dny jsem léčil solí a anti ichtinem, zvýšenou teplotou (cca 27) ale bez reakce. Na radu kolegy akvaristy jsem vhodil nyní nějakou žlutou tabletu do akvária (na tři dny). No po dvou dnech žádná změna. Tečky jsou pouze a jenom na hranách ploutví, jinak jsou rybky čisté. Potravu přijímají.
Starší reakce
0 18.05.2011 21:55 Kocajs – re
Dobry vecer dneska sem obevil v akvarku krupicku ale neni este tolik rozjeta na rybach jsou 1 max 3 tecky..Jak to vyhubit?Zda se mi ze betaka to skolilo nejak se mu nechce plavat :/Dekuji
Starší reakce
No zrak uz nemam nejlepsi od toho permanentniho cuceni do obdelnikove placky, tak se radsi zeptam

Ale o žádným přehlédnutí tady nemůže být řeč. To spíš bychom měli poděkovat za logický dovysvětlení.

Teda panove at na tu fotku hledim jak hledim, nic zvlastniho nevidim

Na prave strane jsou ty bile carky videt, protoze je osvetlena a fotak to dost doostril. Mrknete treba do me prezentace na fotku otika (detail hlavy). Telo je poseto takovymi brvami a ty pri urcitem nasviceni a dotatecnem detailu mohou vypadat jako bile tecky nebo carky. Nebo jsem neco proste prehledl?
0 04.05.2011 13:55 Fugee Jo, to na pravý straně. Právě jsem se divil, že to má jen on, navíc, doteď jsem neměl žádnou rybu, co by měla krupičku (už 9 měsíců žádné úmrtí)
Ne není, je to normálně vybarvenej pěknej samec, kterej se snad někde lehce odřel, jestli máš ny mysli to co je vidět na pravým boku. Za pár dní mu to zmizí. Můžeš preventivně vyměnit vodu, ale krupička to rozhodně není.
Myslite ty doostrene "chloupky" na bocich? To urcite neni krupicka

0 04.05.2011 13:47 Fugee 
Zdravím, není tohle krupička?
Starší reakce
Nezlob se, ale teorie o citlivosti na 1° rozdílné teploty je zcestná. Myslíš že v přírodě také padá déšť stejné teploty jako je voda v nádrži-řece? Tak malý rozdíl je zcela nepodstatný.
To asi ne. Krupicka bud je, a pak se objevi, nebo neni, a uz se neobjevi nikdy, dokud se do akvaria zase s necim nezavlece. Vykyvy teploty s timhle nemaji souvislost. Ryby mohou z prudke zmeny teploty dostat sok, ale rozhodne ne krupicku, protoze to je zivy organismus.
Dokonce jsem nekde cetl o leceni Neonek tak, ze se neustale prehazovaly po flaskach s cistou vodou. Ono je to logicke, kdyz si clovek precte, jak funguje. A jiste, kdyz jde o ryby z trosku vetsiho akvaria, uz se to neda ani za pomci dosti kyblu

.
jestli to nemáš proto, že když měníš vodu, je rozdíl v teplotě přidávané. na radu jednoho zkušeného akvaristy když měním vodu, tak do 20l přileju litr vařící vody zamíchám. rybky mohou být citlivé i na rozdíl jednoho stupně, kor když ta přidávaná je studenější. možná proto se ti to furt vrací.
No hlavne ji musis dolecit, ne ze jak zmizi, tak hned nechas leceni, pac dokud ji totalne nedorazis, bude se stale vracet.
Starší reakce
no zalezi kolko % ten roztok ma....
ale bude to asi tak teda 1kvapka na liter
lebo na rozdiel od acriflavinu je zelen ovela toxickejsia
"Jinak ta zeleň je nepěkné svinstvo"
...mozno aj preto sa uz v podstate z akvaristiky "vytratila"
ked neratam viaczlozkove veci ako napr. FMC a pod.
Taky tomu nerozumím, ale na zeleni jiného výrobce mám napsané dávkování 1 kapka na 1l. Takže oni to asi myslí tak, že 1ml je dávka na 200-300l akvárium.
Jinak ta zeleň je nepěkné svinstvo, snad tvoje ryby tu léčbu přežijí.
Ahoj, koupil jsem malach zelen na parazity a absolutne nechapu popis davkovani na etikete. na etikete je presne toto: "baleni 25ml. Koncentrace roztoku je vhodná pro 200-300l vody (1ml - 25 až 27 kapek)." znamena to ze cele baleni 25ml je vhodne na 200-300L vody, nebo 1ml na 200-300l vody?
jedna se o tuto:
www.ammazonia-shop.cz/…
Starší reakce
0 12.04.2011 21:47 ladis – kancici
Ahoj dneska jsem zjistil ze moji kancici maji asi krupicku jak se toho z bavim aby my neposli dik za rady
Starší reakce
www.catfish.cz
Tady se dočteš, že Tvoje zamýšlená metoda léčby solí nebude nikterak Tvým chovancům jako jsou Pancéřníčci a nebo krunýřovci nikterak vadit, ba právě naopak. Studuj a vzdělávej se, soli se ve správném množství není třeba bát.

Sůl není proti Krupičce moc účinná. Nechceš investovat 250Kč do nákupu Exit Esha a Exit 2000? Tyto léky jsou účinné a vůči rybám včetně krunýřovců neškodné.
Jako prevence se dává jedna polévková lžíce na 50 litrů vody. Co Tě vede k tomu, že to bude vadit krunýřovcům?
nejde o to , co to je, ale už jsem to v minulosti léčil solí a pomohlo, je top krupička, protože to má i na zádech
jde o to, kolik mohu sumsům přisolit
Tak i když jsem tu Tvoji rybku neviděl, tak bych si myslel, že to co má na oku nebude krupička, ale nějaký třeba zákal, nebo nějaké plísňové onemocnění. Začal bych nejprve s vodoléčbou v podobě časté výměny vody. Každý den 30% objemu akva. Přidat do vody něco proti plísní by rozhodně nebylo naškodu. Dobré zkušenosti jsou s Acriflavinem a rozhodně by pro další diagnostikování pomohla fotka té rybky.

Mam black mollu a ma na oku krupičku, osolil bych, jenomže nevím kolik , protože mám v akváriu pancernicky a ancistruse?
kolik mohu dat soli aby jim to neublizilo?
Starší reakce
0 27.03.2011 20:11 Ivizz – tlamovci a krupička
ahoj, chtěla bych vás poprosit o pár rad, koupila jsem si tlamovce vše bylo v pořádku, ale až do té doby co jsem za týden dokoupila k nim ancistrusy (ten samý obchod jako tlamovci ) od té doby se mi začala v akváriu objevovat na dně jakási plíseň, druhý den jeden tlamovec mrtvý, ten samý den další ale ta právě měla bílé tečky na těle i ploutvích, a takhle za 3 dny chcíply 4 ryby, zkoušela jsem i zvýšit teplotu společně nasypat kuch.sůl ale bez známky změny. V akváriu mi plave už jen jeden tlamovec (samec),který si myslím že zítra bude mrtvý a 4 ancistrusy,mám ancistrusy normálně podrobit léčbě a čím? co si myslíte že bude nejlepší? dík
0 26.03.2011 21:40 linduska89 – Krupička
Stačí mrknout sem a hned jsou rybičky zdravý. 3koda že neonky červený jsou tak citlivý.

Za nulté: kdybys opravdu pročetl vše jak píšeš, odpovědí by ses opravdu dobral, vše na co se ptáš se tu již probíralo..
1/ - Lék je třeba podávat do úplného vymizení příznaků na všech rybkách, dobré je pak "doléčit" eSHa 2000.
2/ - Nemoc může v nádrži latentně být po dlouhou dobu aniž by propukla, protože tak jako lidé i rybky mají nějakou svou imunitu. Startovacím mechanismem pak může být jakákoliv změna v nádrži co se týče údržby, obyvatel, dekorací, atd.
3/ - odborníci píší, že se s nárůstem importů vyskytují stále novější a odolnější kmeny nákazy. Některé mohou v nádrži přebývat týdny.
Takže hodně zdaru.

Takže jsem pokračoval v léčbě, každý den dvě kapky. Ve čtvrtek a dnes jsem našel zase po jedné mrtvé krevetce. Čerstvě svlečené. Vypadá to, že krevetky přežívají působení EXITU, pokud se nesvlečou. Pak je zabíjí. Od včerejška plavaly všechny borarasky v hejnku a dokonce žraly. Jedna měla jednu tečku, jedna několik. Dnes plavou všechny borarasky a ani jedna nemá žádnou tečku. Tolik k průběhu léčby. Teď pár otázek pro zkušené, pokud se budou obtěžovat odpovědět jinak než že si mám pročíst vlákna. Vlákna jsem četl a nenašel jsem tam odpovědi, proto se ptám:
1) Co dál? Mám pokračovat v léčbě a dávat dál EXIT? Nebo mám věřit, že nemám v akva žádná přisedlá stadia a doufat, že se krupička nevrátí?
2) Jak se ta nemoc mohla do akva dostat? Podle veškeré literatury by se při teplotě 24°C měla krupice projevit během tří dnů. Proč u mne propukla až deset dní po koupi? Že bych si ji zavlekl mraženým cyclopsem?
3) Jak to, že ještě neustupuje? Podle toho, co se kde píše, by měl být životní cyklus tohodle prvoka při teplotě 24°C do desíti hodin. Takže za tři dny už mělo proběhnout několik pohyblivých stádií, při nichž by měl být prvok usmrcen lékem. Nesnižuje účinnost léku tvrdá voda?
Hm... vím, moc se ptám. Ale štve mne to. Nechat ryby vychcípat, to nedokážu, ale otrávit si léčením krevetky mne taky štve.
Musím ale po této zkušenosti říct, že tenhle lék je vskutku velmi účinný proti krupičce a šetrný k rybám. Ke krevetkám také jakž takž, jen se nesmí svléknout. Pokud se však krupička nevrátí, pak je to celkem slušná bilance
Dne 10.3. jsem koupil Boraras maculatus. Plavaly ve středu nádrže v hejnku, hodně málo žraly. Volal jsem do prodejny, čím je krmili, tak mi řekli, že mražený cyclops. Ten jsem začal dávat 15.3. 14.3. jsem objevil ploštěnky, začal jsem 17.3. aplikovat NO-Planaria. Ploštěnky zmizely, ale 20.3. v neděli se u většiny ryb objevila krupička. V pondělí 21.3. byly ráno všechny ryby zalezlé po různých úkrytech. Koupil jsem eSHa EXIT a eSHa 2000. Aplikoval jsem dle návodu - na 20 litrů jsem dal v poledne 4 kapky EXIT a v 17. hodin 5 kapek 2000. Po aplikaci EXIT se rybky rozplavaly, plavaly v hejnu a dokonce i trochu žraly. V úterý ráno zas byly všechny zalezlé. Aplikoval jsem ráno 2 kapky EXIT a v 17 hodin 2 kapky EXIT a 3 kapky 2000. Během dne občas plavaly po nádrži 4-5 rybek, 4 bez teček, jedna s tečkami. Dnes ráno jsem našel mrtvou red cherry. Aplikoval jsem zase 2 kapky EXIT. Po nádrži plave 7 rybek. Dvě zcela bez teček. 3 s pár tečkama, dvě hodně osypané. Ostatní ryby se schovávají. Po poledni jsem našel mrtvého tygra. Ostatní krevetky jsou nepřirozeně málo pohyblivé. Spíše různě sedí v rostlinkách a na skle, nevypadá ani, že by žraly. Tolik popis průběhu nemoci. Nyní mám pár otázek:
1) Mám pokračovat v léčbě? Bude to k něčemu, nebo si jen otrávím všechny krevetky a stejně všechny ryby půjdou nakonec do hajzlu?
2) Jak se ta nemoc mohla do akva dostat? Podle veškeré literatury by se při teplotě 24°C měla krupice projevit během tří dnů. Proč u mne propukla až deset dní po koupi? Že bych si ji zavlekl mraženým cyclopsem?
3) Jak to, že ještě neustupuje? Podle toho, co se kde píše, by měl být životní cyklus tohodle prvoka při teplotě 24°C do desíti hodin. Takže za tři dny už mělo proběhnout několik pohyblivých stádií, při nichž by měl být prvok usmrcen lékem. Nesnižuje účinnost léku tvrdá voda?
Hm... vím, moc se ptám. Ale štve mne to. Nechat ryby vychcípat, to nedokážu, ale otrávit si léčením krevetky mne taky štve.
Starší reakce
Jak vidíš, taks ji nevyléčil, když ji máš zpátky. Asi ty použité léky nebylo to pravé ořechové.
A co chceš prosím tě slyšet nového? Vše je tu popsáno natisíckrát, tak je třeba vzít rozum do hrsti a popřemýšlet kde ses odchýlil od obecně platných doporučení.
Také (nejen pro tebe) připomínám, že nahoře nad každým vláknem jsou dvě rubriky na filtraci nejvhodnějších odpovědí. Je to užitečné zvláště u rozsáhlejších vláken.
souhlasím s Monikou, Esha se dá koupit v Hornbachu
0 17.03.2011 09:47 nihao – dakujem za odpoved
Dakujem velmi pekne za radu. Drzim palce vsetkym, co s krupickou bojuju, snad budu mat viac stastia ako ja, lebo pohlad na rybicku napadnutu tymto parazitom je dost smutny.
Vezmu to zjednodušeně (na přesný popis nemám dost znalostí): Původce krupičky střídá 2 stádia. První je to viditelné, kdy je na rybách a druhé jsou cysty. Právě v druhém stádiu ryby k životu nepotřebuje. Druhé stádium trvá přibližně týden až 10 dní, ale dost to závisí na teplotě vody. Čím je vyšší, tím trvá kratší dobu (proto se při některých druzích léčby zvedá teplota v akváriu).
Problém ale je, že velmi malé procento cyst je trošku jiného druhu a může přežít i měsíce bez ryb a je prakticky nezničitelné. Osobně bych vyměnil párkrát vodu ať se z ní dostanou zbytky léčiva a až se nádrž stabilizuje, tak bych začal postupně přidávat ryby (nejdřív ale po 14 dnech bez ryb, kdy cysty běžného typu už v akváriu určitě nebudou). Nejlepší proti krupičce je výborná kondice ryb! Pak může být původce krupičky klidně v akváriu a ryby to stejně nechytnou. Jako druhé opatření doporučuju minimálně čtrnáctidenní karanténu pro všechny nové ryby.
O přenosu krupičky šneky (slimáky)nevím.
Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x