Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 48 Přejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2012 17:09 Kamča13
Chtěla bych se zeptat je možno léčit krupičku za normálních teplot nebo je pro zbavení se nemoci nutno zvýšit teplotu a např. přidat sůl... A taky následuje otázka je-li tato nemoc pro rybičky smrtelná?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2012 16:59 jana Re: j0hny
Už jsem několik vláken našla a také další zajímavé články o bettách - je to nádherná a zajímavá ryba. (NB. Moje malá betta má teď 2l a za pár dní půjde do většího.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.01.2012 13:19 Muž j0hny [86]
Skoda.
OT: To 3L akvarko je tak maximalne na 2hodinove vystavy ryb. Nedal by som tam ani sneka, mozno levatku ktora ma 1cm a nejaku rastlinku. Pripadne vsecko plastove.
Taketo pokusy su pre niektore deti (resp. rodicov ktory nechaju pokus na dietati) ktore sa na to po mesiaci vykaslu, ryba chcipne a prakticka plastova krabicka skonci "tatovy" v garazi ako stylova krabica na spojovaci material.
Bohuzial to ide na dracku, neznaly rodic sa drzi rady ala zlata rybka v 3L guli, 2 zlate rybky do 5L a 3 zavojnatky do 15L.
O chove bety je tu NIEKOLKO VLAKIEN, clanok k tomu netreba. Zakladne pravidla su rovnake jak pre 10, tak pre 1000 litrove akvarko.
Drzim palce. Dufam ze ta mala beta neni v 3decovom pohari.
Edit: ja by som skor odporucil nejaku 200-300 stranovu knizku o akvaristike a nespoliehat sa na ludi co predavaju rybky v kelimkoch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   01.01.2012 12:45 jana Re: j0hny
Děkuji za reakci! Bohužel osypaný beťák skonal. Ale je tu další problém. Obě zdravé samice se po aklimatizaci samozřejmě do sebe pustili - ta větší se začala chovat dominantně vůči té menší a začala jí oškubávat ploutve. Menší samici jsem tedy vyndala a během příštího týdne jednu ze samic daruji. Zbyde nám tedy 10l akva s jednou bettou. Koupím jí plovoucí rostlinku a šneka (i když mám obavy, že se pomnoží a vznikne šnečí invaze - tak to ještě zvládnu). Ad.naše akvárium - ano dračí design je atraktivní, ale věřím, že zkušenému akvaristovi z takového akva vlasy vstávají hrůzou na hlavě - bohužel (bohudík?) takováhle malá dětská akvária jsou na trhu a ti, kteří si je pořídí (a já stále věřím, že v něm lze rybku chovat) by měli dodržet několik základních pravidel a pak to může fungovat. Hlavně skutečně pořídit jen jednu rybu. Udržet svoje těšení se na uzdě a neposlouchat rady pochybných prodavaček (na mě slečna vydělala +80 Kč za 2 ryby, kt.jsem nechtěla koupit - ale chyba je na mojí straně, neměla jsem se dát přesvědčit). Jinak můžete se podívat na nabídku fy Hagen, př zde.http://www.mall.cz/listy/produkty-znacky-hagen?gclid=CN3DwLrdrq0CFVFI3godhGQ1mA. Všimněte si např. produktu: Hagen Marina Betta Kit Zen 3 l (POZN. Nevím, co je zenového na 1 chuděře bettě ve 3l). PS: Doporučené články jsem pročetla a myslím, že jsou velmi užitečné. Napadlo mě sepsat něco pro lidi, jako jsem já - tj. článek "Dětská akvária (sety)- fungovat to může, ale..." ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2011 23:43 Muž j0hny [86] Re: jana
Doprajte prosim vas tomu betakovy väcsiu flasku (aspon litrovku, najlepsie 3-5L uhorkovu) ta trojdecovka od horcice je strasne malo, sotva na kratkodoby transport. Zaujimave akvarko, urcite si zalozte prezentaciu aj tu, ostatni uzivatelia vam do toho budu "pozitivne" kecat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2011 23:35 - Re: jana
Japan styling. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2011 23:24 jana – Děkuji
Děkuji všem, kdo jste se snažili vyčerpávajícím způsobem zodpovědět můj dotaz! Myslím, že jsem se na začátek skutečně dopustila hlavně 2 závažných chyb (nepočítaje ty další:(): 1. Nezjistila jsem si dostatek informací (surfovala jsem, ale ne dost) a držela jsem hlavně návodu zakoupeného akvarijního setu a hotové akvárium tudíž nechala jen 4 dny stát, což bylo málo; 2. Můj původní plán byl zakoupit jednoho Betta samce, ale nechala jsem se prodavačkou přesvědčit k zakoupení ryb tří. Pokud jde o hygienické podmínky - jsem schopná je zajistit. Na akvárium jsem se těšila víc než můj syn:). Osypaný samec - podle dnešního prodavače se osypal ze stresu z přepravy(+ změna teploty) a z nového akvária. Navrhl léčit Anti Ichtinem (samce nechat zatím mimo akva) a denní výměnu 1/3vody po dobu týdne. Po první dávce desinfekce se samec do večera viditelně zlepšil (neleží na dně - normální držení těla). Tak uvidíme. Až budou ryby komplet přeléčené, zvážím redukci jejich počtu. Ještě jednou děkuji, ráda se budu na tyto stránky vracet! (P.S.: Zde naše akvaristické začátky: plus.google.com/… ) Přeji mnoho (nejen akvaristického) štěstí do nového roku!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2011 17:48 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: romant
Souhlas s Romant, že s jedním "beťákem" to může fungovat, ale bude zapotřebí dodržet základní hygienická pravidla.... Jen bych ještě dodal, že nechcete-li tuto rybku trápit, neměla by být teplota vody dlouhodobě nižší, než nějakých 24°C. (Ideálně je dobré držet teplotu někde mezi 26°C a 30°C.)
Není pěkný pohled na "utahané" bety, strádající podchlazením...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   30.12.2011 09:23 R Muž romant [27987] Re: jana
Takže abychom to nějak smysluplně uzavřeli. Trocha akvaristické osvěty nikdy neuškodí. V těchto odkazech je možné se dočíst, jak správně postupovat při zakládání a následným provozování akvária, což se jistě může hodit.
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
Ve skratce to znamená, když akvárium založíme, tak minimálně 3 týdny do akvária nedáváme ryby(pouze třeba nějakýho menšího šneka), normálně vše funguje(světlo, filtrace), ale zatím bez ryb a za tuto dobu se v akváriu vytvoří tzv. bilogická rovnováha a nitrifikační(pozitivní) bakterie začnou zpracovávat škodliviny a měnit je na v konečném výsledku na nejméně škodlivé dusičnany, který posléze spotřebovávají rostliny ke svýmu růstu, takže živý kytky rozhodně ano, zvláště pak plovoucí, to mají bety velmi rádi.
Vzhledem k velikosti akvária bych posléze do této nádržky dal pouze toho jednoho Beťáka(akvárium pořízeno asi kvůli synkovi a rybičkám), jinak ta verze kterou doporučil Yirka je vhodnější a osobně bych realizoval ty krevetky. Myslím si, že i s tím jedním Beťákem to může fungovat, ale bude zapotřebí(píše se v odakzech) dodržet základní hygienický pravidla v podobě pravidelný týdenní výměny vody v množství 30% a taktéž nezanedbat péči o dno, občasným odkalením.
Tak snad je to srozumitelný, přeji hodně zdaru s akvaristikou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2011 09:00 R Muž Silent [5949] Re: romant
Díky za doplnění. To, že se jedná o úplně novou nezajetou nádrž jsem přehlédl. Mea culpa stydim .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.12.2011 08:59 Muž Yirka [9126]
Tak, tak, oba jste to vystihli naprosto přesně. Paní Janě a jejímu synkovi bych doporučil místo bet do těch 10 litrů raději krevetky či hejnko nějakých mikrorybek. Přinese jim to daleko větší potěšení, protože mohou bez velké námahy dlouhodobě prosperovat. Ty bety tam budou stále problematické.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   30.12.2011 08:55 R Muž romant [27987] Re: Haimdol
Honzo, naprostej souhlas s doporučeným postupem, ale jak to čtu, tak to je klasickej syndrom novýho akvária a bude důležitý, aby se přesně diagnostikovala ona choroba, Podle popisu(i když má ryba tečky), to vypadá, že toho Beťáka hlavně likvidují nadlimitní N látky. Já bych nejdříve naordinoval intenzivní vodoléčbu a do budoucna tam nenechal 3 ryby, protože přecijenom je to 10 litrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   30.12.2011 08:45 R Muž Silent [5949] Re: jana
Určitě bych přeléčil a čím dřív tím líp. Netřeba panikařit. Ty hrůzostrašně vypadající opakující se infekce nejsou zas až tak časté a to, že na krupičku vymře většina populace v nádrži je v naprosté většině případů vinou chovatele. Začal buď pozdě s léčbou, nebo nevhodnými léky, případně špatnou kombinací léků. Pořiďte si eSHa Exit ten v naprosté většině případů zabírá a je poměrně dobře snášený všemi druhy ryb a lze ho zkombinovat s eSHa 2000 který podpoří účinek prvně zmiňovaného léku a působí proti možným druhotným infekcím. V naprosté většině případů se při troše chovatelovi pozornosti krupička po vyléčení už neobjeví. Já jsem ve svých nádržích léčil krupičku naposledy před asi šesti lety a to jen proto, že jsem nedodržel karanténu nových ryb. Takže čistě moje chyba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2011 02:12 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: jana
Predelat asi neni treba,ale prelecit budete muset kdyz jak se tak divam "10 litru" to vyjde skoro na stejno!Jak je tam jednou krupicka tak se musi hold lecit,bohuzel!!! :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2011 01:15 jana – evidentně taky krupička
Zdravím! - Čtu si vaši diskusi a vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě! Právě jsem synkovi komplet zařídila nové akva(10l - Marina, set pro děti s filtrací, k tomu světýlko). A dnes ráno jsme s velkou slávou koupili rybičky (Betty) a pustili do něj. Paní nám poradila samce a dvě samice - samice obě v perfektní formě, ale samec polehává po dně, vyplave, klesá, nebo se hladině převaluje lehce na bok. Je krásně červený a má takový pěkný malý tečičky - takže houby tečičky, ale krupička! Hned jsem ho po přečtení Vaší diskuze vyndala zpět do kelímku - v novém akva pobýval 13hod., ale vložila jsem ho do něj i s vodou z jeho kelímku. (Ráno ho vezu zpátky do Zverimexu a budu reklamovat.) Prosím poraďte - myslíte, že musím celé akva zase předělat? Ráda bych znala Váš názor, ať ho můžu srovnat s tím, co mi zítra napovídají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.12.2011 22:33 R Muž Silent [5949] Re: Nobody
Bohužel nová léčiva musí být agresivnější, protože krupička je čím dál tím odolnější. Navíc čím více dovozů tím více kmenů krupičky které se navíc dokáží zkřížit s tou "naší" a tím se vytváří stále odolnější paraziti. Ona ta potvora se dokáže množit jak pohlavně tak nepohlavně. A tam je zakopaný pes s těmi odolnými cystami které vznikají při pohlavním množení a dokážou v akváriích vydržet po měsíce a způsobovat opakované nákazy. Pak pomůže opravdu jen předělání nádrže, nebo vámi zmiňované ponechání nádrže bez ryb alespoň půl roku. Takže souhlas s vaším příspěvkem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.12.2011 22:03 Nobody Re: Haimdol
Vcelku souhlasím. Ale - nová léčiva jsou v podstatě stále více agresivní vůči rybám a snižují("bourají") jejich přirozenou imunitu.
Pokud se krupička stále objevuje - cysty přežijí i měsíce např.ve dně akva(ani zmražení je nezabije).
Možnost je předělat celé akva-založit znovu.
Jiná možnost je - nechat akvárium bez ryb(několi měsíců nebo i déle).Parazit nenajde hostitele a vymře.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 16:35 R Muž romant [27987] Re: betanMurphy
Udržet bioprostředí, neznamená sterilní prostředí. Jinými slovy i přehnaná hygiena může škodit.
EDIT: Určitě to chce nějakou tu živou kytku, to jsou velmi dobrý pomocníci právě s udržením toho dobrýho prostředí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 16:34 betanMurphy – akvárium
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 16:32 betanMurphy Re: romant
Každý týden měním komplet vodu, jelikož je opravdu těžké udržet bioprostředí v takto malé nádrži. Každý den nebo každý druhý den měním 1/3 vody a odkaluji. Teď, když ho léčím, budu tedy měnit vodu každý den a tedy polovinu..snad to pomůže. Nevíte, co je tedy příčina toho překlápění na bok?Jsem z toho zoufalá...Kdyby já blbec nekrmila tou mraženkou, tak by byl v pořádku =(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 16:22 R Muž romant [27987] Re: betanMurphy
Zaměř se na zlepšení podmínek v té nádrži ve který je ten beťák držen a nebude nutný posléze řešit následky. Do akvária už bych nic nelil a denně bych měnil polovinu vody. Chce to živý rostliny, ideál jsou plouvoucí, to mají bety velmi rádi. Teplotu můžeš buď nechat, ale klidně i snížit na 28 stupňů. Léčba jakýchkoliv nemocí je vcelku zbytečná, když se neodstraní příčiny. Filtrace nutná není, ale je nutný dodržovat ty častý výměny vody, bez toho to nepůjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 16:03 betanMurphy – foto
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 15:55 betanMurphy – polehávání
Fotka k příspěvku Mám špatný foťák =(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 15:54 betanMurphy – foto
Fotka k příspěvku Jde to velmi těžko určit a vyfotit, je to málo vditelné okem-musím si na něj posvítit a nejvíc je to vidět na dlouhých ploutvých, kde opravdu jsou drobounké žluté tečky jako posyp.Tlamu má nějak moc světlou (až bílou) a pořád jen polehává na hladině!!Občas začne i klesat v leže a pak jakoby se rychle vzbudí a plave se nadechnout!!Je to strašný!
Nemyslím si, že je to z nevhodného prostředí! Koupla jsem ho ze zveráku, kde byl v malý nádobce vedle ostatních samců.Mám ho už 5 měsíců, byl naprosto v pořádku. Důvodem je myslím si mražené Kombo, které jsem mu dala před 3 dny. Do té doby jsem krmila jen sušenou Tetrou, ale po tom Kombu se vše zhoršilo! Osypal se a začal být apatický a dýchavičný!Nejhorší je to polehávání na hladině!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 15:44 betanMurphy – akvo
Ještě taková věc-mám 10l betárko a jen jednoho beťáka. Mám tam kamínky a umělou rostlinku. Vzduchování nemá a svítím mu lampičkou (dle chovatelů je to dostačující). Prý je napsáno, že po dobu léčby mám vzduchovat, ale jak?Zásadně mi řekli, že do tohohle akva žádný filtr..nevešel by se tam a navíc by tam moc rozháněl vodu v tak malém prostoru..Je to tedy velký problém, že má zvýšenou teplotu, ale nevzduchuju?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 15:41 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: betanMurphy
nejčastější nemoci u bett bývají způsobeny nevhodnými podmínkami. Jak má velké akvárko? Jsou tam živé rostliny a filtr? Fotka akvárka by taky pomohla. Ale to jsou jen příčiny. Krupička jsou spíš bílé tečky, jestli to není ona tak je pro něj spíš přihoršení ho na ni léčit (ale i na krupičku existují šetrnější přípravky kdy není potřeba zvyšovat teplotu). Chtělo by to fotku té ryby aby se dalo přesněji určit co jí je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 15:33 betanMurphy – Obrněnka-prosím rychle pomoc
Zdravím,

před 2 dny můj beťák začal mít podivné chování - polehává na hladině (natáčí se na bok) nebo nehnutě klesá ke dnu a pak rychle vyplave a často se nadechuje. Pak jsem s všmla drobounkých žlutých teček (jakoby na něj někdo fouknul pyl) a celkově zblednul. Hned jsem letěla do zverimexu.Tam mi tedy určil krupičku..Nakoupila jsem nové kamínky, Bioicht od Dajany a topítko a začala léčit na krupičku. Teplotu jsem zvedla ke 30*C,posolila vodu, dala bioicht. Ještě předtím jsem hodně vydrbala akvo-nové kamínky, ostatní jsem nechala v horké vodě a pořádně vydrhla a dala tam beťáka..Co jsem zvedla teplotu, tak jen polehává na hladině (zase se natočí bokem a svěsí ploutve a letí dokud se nemusí nadechnout).Většinou se zdržuje pod lampičkou. Pak začne volně klesat. Občas do něj strčím, aby něco dělal a abych zjstila, jestli je ok. Ale jinak nc nedělá, neplave..ale žere (celkem s chutí). Malé tečky má na těle pořád =( Hlavně mě trápí jeho apatie..Můžete mi prosím rychle poradt? Mám nechat teplotu na 30*?Mám měnit 1/3 vody obden? Mám znovu dát bioicht? Jak probíhají ty koupele v FMX, jak doporučují?
Na Vánoce bohužel odjíždím a Murphy bude odkázán na sebe, zda to zvládne =( Už nevím, co víc udělat..

Prosím o ryclou reakci sad sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2011 16:40 R Muž Silent [5949] Re: sarlii
Protazol je poměrně nová účinná náhrada Exitu. Ještě bych doporučil od JBL Punktol Ultra (ne pouze Punktol) ten má také vylepšenou recepturu a slušnou účinnost a od Easy Life je vynikající Anti Spot ale tam nevím jaká je dostupnost na našem trhu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.12.2011 16:35 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: sarlii
Pokud se léčí častěji jedním přípravkem tak začne ztrácet účinnost X-) Pokud se ti krupička pořád vrací tak už první léčba proběhla neúspěšně a parazit získal rezistenci ;-) Myslím že Vladislav léčil Protazolem a chválil si ho :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2011 16:27 sarlii – sera med Professional Protazol
Ahoj, bohuzel mi prijde, ze posledni dobou se mi spatne leci krupicka Eshou, tak nemate nekdo zkusenost s pripravkem od Sery : sera med Professional Protazol ? asi uz je krupicka dost odolna a casto se mi vraci do akva ...

Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2011 18:48 Martin – Skaláry
Dobře, jdu na to. Děkuji moc za rady. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.12.2011 18:47 R Muž romant [27987] Re: Martin
Tak se vrhni na tu výměnu vody, bude rozhoupaná, nebo-li je tzv. načatá biologická rovnováha. To akvárko bylo ještě nedostatečně zajetý a ty rybky udělají své a ještě né zcela namnožený nitrifikační bakterie to nestíhají, takže hurá do vodoléčby. Polovinu hned a posléze 30% obden, klidně i každý den po dobu tak týdne, ale ryby samy ukáží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2011 18:42 Martin – Skaláry
Jo děkuji moc, jinak ohledně akvária. Cca 100l, filtrované oxterním filtrem od Tetry (EX600) 7 ks žívých rostlin, další rybičky: 4x neonka obecná, 5x Black Molly, 6x mečovka. tyto dvě skaláry, 1x Gold Molly a 2x krunýřovec. Teplota je 25 stupňů a akva založené asi měsíc zpět, rybičky vpuštěné před cca 14 dny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.12.2011 18:34 R Muž romant [27987] Re: Martin
Univerzální rada, dá-li se to tak nazvat je, vyměnit polovinu vody a sledovat reakci ryb, hlavně té co se sdržuje na jednom místě u hladiny. Pokud pookřeje, tak bych to viděl na problém s vodou(zvýšený hodnoty N látek, Ph atd).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2011 18:31 Muž Yirka [9126] Re: Martin
Proč myslíš, že se odbarvuje. Může to být normální pigmentace, která se dospíváním rybky, zvláště mramorované, mění. K nějaké radě jinak není dostatek informací. Jak je akvárko dlouho založené, jak je filtrované, rostliny, ostatní rybky, údržba, atd..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2011 18:30 Martin – Skaláry
Fotka k příspěvku tady ještě jednou fotká mé ''bílé'' skaláry... na předchozí fotce je vidět v pozadí.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2011 18:27 Martin – Skaláry
Fotka k příspěvku Tady ještě dodávám fotku té druhé skaláry (mramorované), které se odbarvují ploutve, nejlépe je to vidět na ocasní ploutvi.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2011 18:23 Martin – Skaláry
Fotka k příspěvku Ahoj, chtěl bych se zeptat. Mám cca 100l akvárko. Dvě moje skaláry jsou nějak nemocné. jedné se odbarvují ploutve(Skalára mramorovaná) a druhá se divně chová, plave pořád u hladiny v rohu akvária, moc se nehýbe a o žrádlo nejeví zájem. Ani moc nepoužívá ploutve na kterých se jí začínají dělat bílé fleky. Chtěl bych se zeptat, jestli by to mohly být příznaky krupičky a případně i kdyby ne, jestli je možnost to léčit Eshou 2000 a Eshou Exit, nebo prosím poraďte, jaká jiná nemoc by to mohla být. Není to zrovna moc dobrá fotka, mám blbej foťák. Na fotce, jak skoro celej den plave.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2011 20:14 radulkav Re: romant
Díky moc za rady.Na převařování se teda vykašlu a nechám to akorát v kanystru odstát přes noc a budu měnit.Snad se z toho rybky vykřešou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2011 20:05 R Muž romant [27987] Re: radulkav
Doléčit podle návodu, dny, množství atd. Výměnu vody 30% obden, v případě potřeby denně, podle reakce ryb(apatie, zvýšený dýchání, častější pobyt u hladiny, snaha o nadechování se).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2011 19:59 radulkav Re: romant
V 70lmám bublifuk-je pro drápatečky a žáby prý nesnáší proudění(teď kvůli léčení jsem je stejně přestěhovala) a ve velkém je filtr a vzduchovací kamínek.Mě radili převařovat,aby se vysrážel vodní kámen,a je fakt,že hrnce na to určené jsou bílé(nemluvě o pračce,varné konvici atd.).Takže kámen by jim vadit neměl?Hodnoty nevím.V pondělí si nechám udělat rozbor vody.
Nežerou akorát ty neonky.Ostatní jsou jak piraně.....A jak často tu vodu měnit?
A jak dlouho po vymizení krupičky ještě aplikovat léky?
Ještě mě napadlo,že jsem přechodně zvýšila teplotu na 28-30 stupňů.Ale neonky chcíply,až jsem začala teplotu zase snižovat-postupně.
Taky jsem se rozhodla,že každá nová ryba projde karanténou-jak dlouho doporučujete?Dočetla jsem se,že tři týdny-stačí to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2011 19:27 R Muž romant [27987] Re: radulkav
Vodu převařovat netřeba, tím si stejně s tvrdostí(celkovou) nepomůžeš, pouze se dá převařením ovlivnit tvrdost(přechodná), kterou je ovšem dobrý mít alespoň na nějakých měřitelných hodnotách, protože ta je prospěšná pro rostliny. Podle toho popisu si stále myslím, že se jedná o problém s nedostatečnou rovnováhou a stou výměnou vody bych pokračoval. Do akvária bych nijak jinak nezasahoval. Doléčit a měnit, to je podle mě dobrej postup. Pokud ryby nežerou, tak nekrmit, zbytečně se akvárium zatěžuje. Pokud máš možnost, tak bych zavedl vzduchování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2011 19:16 radulkav Re: romant
Tak krupička je zdá se na ústupu.Vyměnila jsem cca 1/3 vody(týká se dvou akvárií-100l a 70l-v obou krupička,v obou stejný problém s neonkama) a do druhého dne v jednom akva 3 mrtvé neonky,ve druhém 2.Na ostatních je vidět namáhavé dýchání a nežerou.V menším pozoruju ,že ancistrus vždycky vypustí pár bublin a pak vyletí k hladině a hned zpět.Žere a chová se jinak normálně.Jinak jsou v akváriu čichavci zakrslí,pár malých kominíčků a paví oka.Ty jsou zdá se až na jednu samičku pavího oka vpohodě.Ta samička má trošku stáhlý ocas a je děsně tlustá,ale asi se jí blíží porod.Ve 100l akva jsou ostatní ryby zdá se OK.Tak nevím,co je špatně.V obou akváriích jsou piskořky,a o těch se říká,že pokud je problém s vodou,měly by prchat k hladině a nic.
Jo a poprvé jsem vodu před nalitím do akva nepřevařovala.Máme sice pitnou studniční,ale tvrdou-proto jsem vždycky převařovala.Teď jsem jenom napustila horkou z bojleru do kanystrů(jsou speciálně koupené pro akva-na měnění vody a tak a jeden speciální mám na odsávání detritu),nechala do druhého dne a dolila.Může to být tím?(Na svou obranu -mám 6 týdnů do porodu a to skákání kolem akvárií-tahání vody atd. mě dost zmáhá,tak jsem si to pro jednou zjednodušila a vodu nepřevařila sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2011 21:12 R Muž romant [27987] Re: radulkav
Jasně, rozumím a stále si myslím, že ten problém s rozřepanejma ploutvema je z té tzv. rozhoupané vody, nebo-li že tam není optimální rovnováha. Vyměnil bych polovinu vody a pokračoval úměrnou dávkou léčiva v tom léčení krupičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2011 21:05 radulkav Re: romant
Je to stovka a kupovala jsem ho už zajeté i s rybama-3 parmičky zlaté,6 parmiček purpurových,3 malí ancistrusi a 6 neonek-ryb dost,ale připravuju 160l akva,tak jsem přikoupila 2 parmičky zlaté,neboť 3 mi přišly málo a chtěla jsem je co nejdřív přestěhovat(u nás na ně moc často nenarážím,tak jsem nechtěla čekat,kdy zas budou).No a hned krupička.Protože bylo dno v děsném stavu a plno řasy,přidala jsem i piskořky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2011 20:39 R Muž romant [27987] Re: radulkav
Jak je to akvárko velký a kolik rybek tam vlastně je? Jediný údaj jsem tady zachytil 18 litrový akvo, ale to asi není to, kde probíhá ta léčba. Ještě jsem se dopátral nějakýho 100 lirovýho novýho akva že máš, tak se v tom ztrácím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2011 20:25 radulkav Re: romant
Měnila jsem cca 1/4 před zahájením léčby.Toto množství měním zhruba po 14 dnech pravidelně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2011 19:02 R Muž romant [27987] Re: radulkav
Bude to s největší pravděpodobností nevhodnou starší vodou. Kdy naposledy a kolik vody bylo měněno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2011 18:47 radulkav Re: radulkav
Tak dnes dávám exit a 2000 třetí den a výsledek je tak 50 na 50.U některých ryb mírné zlepšení,u některých ne,ale nic neumřelo a ryby se chovají normálně-i ty osypané.Ale u neonek a parmiček purpurových a jedné zlaté se začaly třepit ploutve.Nevíte někdo proč a co s tím????Moc prosím o radu sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2011 13:14 radulkav Re: radulkav
A ještě se chci zeptat,jak dlouho se ta potvora udrží v akva bez ryb-z jednoho krevetkária jsem přelovila paví oka-byli tam jen dospělí.Kdy je tam můžu bezpečně vrátit?
A za jak dlouho se léky odbourají?=Kdy můžu do léčeného akvárka vrátit drápatečky?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [48] ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95136x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=2351