Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 91 Přejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2007 15:52 Dussy
na egerce a valisnerkach??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2007 11:09 dani – Krupicka na rostlinkach
Pozoruju krupicku na rostlinkach - je bila co by to mohlo byt? A proc? tone

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2007 13:42 Petr
A jen tak pro zajímavost u FMC se nesmí svítit (FMC se rozkládá) a teplota se zvýšit musí, navíc FMC v kyselejší vodě reaguje úplně jinak (silněji) než v neutrální a mírně zásadité. Před tím, než budeš něco radit, tak si o tom, co doporučuješ, radši něco prostuduj, FMC může být pohromou větší než je krupička!!!!!!!!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2007 13:36 Petr
No, tak jestli přežili, tak mají slušně poškozené játra, to ale ví i akvarista začátečník!! Zkus si přečíst třeba návod od Dajany...a zoopakovat trochu chemii, nápř. účinky formaldehydu na živé organismy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2007 11:15 olik
moji krunýřovci maj teď mladý - no asi jim dám přečíst studii o závadnosti FMC,aby pro příště věděli,že maj zdechnout a postavili se k tomu zodpovědně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2007 10:27 Petr
No, myslím, že je lepší 3O stupňů a sůl (neříkám, že bych to doporučoval) než FMC. FMC patří do rukou zkušeného odborníka na akvaristiku. Dáš FMC do aqu a máš po pancéřníčcích, krunýřovcech a podobně citlivých rybách. Do měsíce jim selžou játra... no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2007 10:01 olik
když to vezmem do důsledku,tak "vaření" ve 30´vodě s přídavkem hromady soly ,jim taky moc dobře neudělá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2007 23:10 Petr
FMC je fenol + malachytová zeleň a methylénová modř = silně toxický přípravek, naprosto nevhodný pro citlivé ryby!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! no no love
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2007 18:34 olik – krupička
Na krupičku stačí preparát FMC.Teplotu vody jsem nezvedala a sůl taky nebyla potřeba.Ryby jsou zdravý a kytky žádnou újmu neutrpěly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2007 16:29 Zdenek
Já si s Laďou dovolím nesouhlasit, já bych Exit zázrakem klidně nazval. Zkoušel už jsem Bioicht, Prevent, Preventin, malachytovou zeleň, methylénovou modř, FMC, Costapur, Antiichtin a Chininchlorid. Jediné, co fungovalo rychle a účinně je Exit a dá se říct, že i chininchlorid. A jen ke složení přípravků na krupičku od Sery - porovnej ho se složením Exitu (viz výše)...Sera je jen 2-3x dražší Dajana!!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2007 23:56 Laďa
Souhlasím se Zdeňkem i paulinnem. ESHA EXIT působí, ale učiněný zázrak to není, s Chininchloridem jsem já neměl dobrou zkušenost. Možná špatné dávkování? Vyšší cena u Sery mě také štve, ale složení..? Např. v dobách kdy na trhu nebyla prakticky žádná kvalitní léčiva jako dnes, doporučovali odborníci měděné plíšky do vody a různá jiná kouzla. Boj s krupičkou je opravdu o zkušenostech, cesta k nim je různá a může být pro mnohého i velmi trnitá. Rozhodně je ale dobré, podělit se tímto způsobem o získané poznatky. Mým jednoznačným poznatkem je bez ohledu na doporučované preparáty včasná diagnostika onemocnění. V tom případě máme napůl vyhráno a zdravé rybičky se nám za to určitě odmění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.02.2007 19:34 R Muž Mrakoplash [1776]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.02.2007 15:49 smajlik
Velká diskuse proběhla o pár řádků níž.Přečti si to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.02.2007 15:39 o.m.p
Poradte mi nekdo včera jsem zpozoroval krupicku na neonkách ale na dalších rybách zatím ne poradte co mám dělat předem dekuji sad :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.02.2007 14:48 Zdenek
S paulinn plně souhlasím, většinu rostlin slaný hypertonický roztok likviduje!! A navíc když se zvýší teplota na 30´C...nemusím ani pokračovat, mám stejné zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.02.2007 10:30 paulinn – a jen na okraj,
vzpomeňme také na kytičky v "léčeném" akváriu, moje to u solení a zvyšování teploty vůbec nenesly dobře.. U eSHa naprosto v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.02.2007 10:22 Zdenek – Re
Budu reagovat na několik odkazu:
- distributor nejsem, můj obor je zdravotnictví a chemie, kdybych neměl doporučit Exit, tak bych jako druhý doporučil Chininchlorid a ten je od Azoo, a to bych si jako distributor moc nepomohl...
- k přípravkům od Sery řeknu jediné = Dajana za 2-3 vyšší cenu, podívejte se na složení....
- zvyšování teploty, přidávání soli je rizikové a jen to samotné zvyšuje mortalitu (úmrtnost) při silné invazi krupičky (při slabé invazi může ve větším akvárku snad pomoci, ale je vysoké riziko recidivy), zvýšením salinity vytvoříte hypertonický roztok...zoopakujte si z biologie, jak takový roztok působí na buňky...Navíc zvýšená teplota řadě ryb neprospívá a pro ryby je to zátěž. A důvod pro zvyšování teploty? Urychlení vývojového cyklu kožovce, protože běžné přípravky na něj při přisátí nepůsobí.
- jak je možné, že Exit působí i na přisátá stádia? Jednoduše - díky složení:diaminoakridin, oxalát malachitové zeleni, methylrosaliniumchlorid, methylthioniniumchlorid. Díky tomuto složení stačí dávkování 20 kapek (=1 ml!) na 100 l a 2. 3. den 10 kapek na 100 l!
- výše uvedené složení je taky důvod, proč nedoporučuji do vody dávat ruce - riziko dermatitidy.
- závěr: můžete svítit, nemusíte přitápět(není důvod urychlovat rozmnožovací cyklus kožovce), nemusíte přidávat sůl, ani nic podobného a navíc zlikviduje i jedince, kteří jsou v "klidovém stádiu" a rybám dočasně neškodí...Cena kolem 115 Kč a 20 ml lahvička vydrži na hodně dlouho...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.02.2007 23:43 Laďa
Mám opakované zkušenosti s léčivy Sera Oodinopur a Costapur v kombinaci, s dodržením návodu k použití. Sera má i dobrou poradenskou linku. V případě doplnění osádky do zaběhnuté a zdravé nádrže je téměř s jistotou zaděláno na potíže. Zabývám se akvaristikou téměř 50 let a nemocné ryby jsou fenoménem poslední doby. Má to mnoho příčin a jé to téma na delší a odbornou diskuzi. Držím palce všem, kterým se "osypaly" rybičky, léčit to ale lze a cesty k úspěchu jsou různé. Velmi důležité je pozorovat osádku akvária tak, abychom onemocnění podchytili v jeho počátku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.02.2007 22:24 Sidonius – To všeci
Gratuluji všem, kterým tento přípravek pomohl! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.02.2007 19:17 Žena katunka [158] – krupice
Eshu jsem nezkoušela...když jsem měla krupičku zvýšila jsem teplotu, přidala trochu soli a mal. zeleň a za tři dny jsem měla po krupičce taky. Rybky přežily všechny včetně pancéřníčků. Jo a ještě detail....mal. zeleň stála 16 korun :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.02.2007 19:14 shedlo – Esha
Taktéž nejsem distributor, ale je pravda, že tři dny léčby a po tečkách ani stopa. A rybky vypadaly fakt děsně, pancíci úplně doběla posypaní. Umřela jen jedna rybka, která nákazu do akva zřejmě i zatáhla. Ale nepochybuji o tom, že ty mršky tam ještě někde jsou, takže rybky pořád kontroluji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.02.2007 18:45 Mishel – krupička s Exitem
Ahoj o této nemoci jsem spoutu četl a již dopředu jsem zjišťoval, co by rybičkám nejvíce pomohlo ale nezabilo, jelikož je to tak týden co jsem objevil pár teček na tetrách krvavých, neváhal jsem a šel koupit něco nato, v akvaristice toho mají opravdu spousty. tyto články jsem čelt i před tím a šel jsem na jisto pro Esha Exit, mazec 3 dny( musíte si v tu chvíli odmyslet čiré akvárko)a jsou jak vyměněný, mám i pancéřníky zelené , kteří jsou náchylnější , teď po třech dnech koukám a krupička kde nic tu nic, opravdu doporučuji si trochu připlatit esha není nejlevnější, ale pokud máte rybičky jako já proto ,aby se měli fajn a já abych se měl fajn, musíme se hold snažit a zvýšená teplota a sůl opravdu nic neřeší, na vlastní zkušenost se nezapomíná a eša je produkt, který by každý akvarista měl mít usebe, protože našim holkám jen to nejlepší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.02.2007 15:39 paulinn – To Sid
Ty nikdy nejsi nezdvořilý ;-) Já opravdu můžu jen eSHu chválit(a moje povolání opravdu není zástupce f. eSHa), nějaké solení a zvyšování teploty se mi neosvědčilo. A nejlepší je kombinace EXITu spolu s 2000. A pokud se chytne krupice včas, tak je opravdu za 3 dny pokoj. Není pravda nejlevnější a možná jsou na trhu léčiva s podobným účinkem a za méně peněz, ale je pravda, že mám v akváru sturisomu s ancíkama a neumřeli mi. Samozřejmě je jiná diskuze když člověk je malinko chemik a umí si to "namíchat" za pár kaček. A k vyléčeným rybkám se mi krupice nevrátila. Když jsem jen solila a zvyšovala teplotu, tak se vrátila 2x(otázka je, co vlastně bylo špatně u nového akvárka, ale to už nechci řešitsmich)...tož tak moje zkušenost - nikomu nic nevnucuji ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.02.2007 12:06 Sidonius – ESHA EXIT
Nechci být nezdvořilý, ale nejste obchodní zástupce fy. ESHA? :-)
Kéž by bylo pravdou, že tohle léčivo, (nikterak nestrandardního složení! ;-) ), působí tak "bleskově", jak popisujete, a navíc ještě na zanořeného parazita...
Pak by stačilo na nekonečné žádosti o radu, jak na krupičku, odpovědět - nic než ESHA EXIT a za 3 dny je hotovo! :-)
V každém případě nelze o zkušenostech těch, co ESHA EXIT zkusili, říci, že by nějak výrazně podporovaly vaše tvrzení...
Já se domnívám, že tento prostředek je určený k léčbě krupičky, (a dalším parazitózám), ale očekávat nějaké zázraky bych zrovna nedoporučoval. :-)

Mechanismus, který popisujete jako jakési "soužití krupičky a ryb v jakési rovnováze" už byl také popsán. Jak je to podle vás v této fázi s účinností ESHA EXITu?

(Rozvádět diskusi na téma zjevně zavádějící reklamy na tento prostředek nehodlám...) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.02.2007 09:59 Zdenek
Exit jako jeden z mála působí i na přisátá stádia, proto je účinek tak rychlý a recidiva by teoreticky nastat neměla. Krupička s rybami může totiž určitou dobu, a to i měsíce, žít v "rovnováze" a k invazi dojde až po nějaké změně v akváriu nebo u ryb (např. hladovění - snížení imunity...). P.S. při aplikace Exitu nedávejte ruce do akvária, může vyvolat dermatitidu, voda se po ukončení léčby nemění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.02.2007 07:13 paulinn – To Sid
ty bláho.. tak zase jsem chytřejší, jsem nevěděla.. někde jsem to vyčetla. Dík ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.02.2007 00:35 Sidonius – :hmm:
Já bych jistou výhradu k příspěvku Paulinn měl...
Bylo by dobré upřesnit, že tvrzení "...kožovec rybí pokud nenajde hostitele zmizí sám do cca 3 dnů..." platí pouze pro invazní stádium (theronty). V zacystované formě tento parazit vydrží mnohem déle. :-) (Uvádí se několik týdnů až měsíců!)
Snad nebudu sám, kdo se setkal s tím, že v nádrži došlo po vyléčení ryb k recidivě, a to po mnoha měsících a bez reálné možnosti reinfekce zvenčí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.02.2007 23:51 martin
Hornbach to je obchod už přichazim o celé akvárko a kamarád už o nej přišel krupička vyhrála
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.02.2007 23:17 Zdenek
Anonym = zapomněl jsems e podepsat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.02.2007 23:16 Anonym
Plně souhlasím s paulinn, Exit také doporučuju, víc najdeš asi o 2 příspěvky níž (tuším téma Bílé tečky na tetrách červených), můj příspěvek je dole.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.02.2007 20:55 paulinn – To Petr
Určitě nic do akvária nelej, pokud tam nemáš ryby. Kožovec rybí pokud nenajde hostitele zmizí sám do cca 3 dnů. Nalej vodu, zasaď kytky a nechej akvárium "zajet" .. filtruj a nasaď bakterie (např. Sera Nitrivec)po 14ti dnech přidej pár nenáročných rybek, a po dalších 14ti dnech můžeš přidat další ryby. Použij ale karanténu,pokud kupuješ ryby v Hornbachu a jiných podobných obchodech, než je dáš do hlavního akvária. Pokud máš v akva ještě nějaké ryby a krupička u zbylých ryb přetrvává, kup si eSHa EXIT(cca 18 druhů Ichtyo) spolu s eSHa 2000 (ničí plísně, rozpad ploutví atp.)a dávkuj přesně podle návodu, mě se osvědčilo prodloužit o 4 a 5 den. eSHa je velmi dobře snášena i citlivějšími rybami.Ať se daří ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.02.2007 17:53 kacka
vycisti akva korem umyj(zkusenosti)do vody dej lecivo proti krupicce.muze to byt i ze spatny vody kup si(TETRA-TEST)a zmer si vodu.treba jednou tydne cisti akva.rostliny budou v poho
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.02.2007 17:34 Petr – Krupička
Dobrý den,objevila se mi v akváriu krupička a přišel jsem téměř o všechny ryby.Zajímalo by mě jestli se po vydezinfikování akvária dají použít rostliny a kořeny zpět.Dík

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.01.2007 21:10 Zdenek
Použij Anti-ectoparasites tabs od firmy AZOO, je to přípravek s chininchloridem a léčí se jen 3 dny, každý den 1 tableta na 50l vody. Tento přípravek se sice hůře shání, ale pokus se to sehnat, nebudeš litovat, cena asi 100 Kč(10 tablet)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.01.2007 20:06 Žena katunka [158] – ...
Určitě vyměň alespoň 1/3 vody a náplň filtru bych lehce proprala v odpuštěné vodě...myslím s ohledem na možné uhynulé bakterie. Pokud nemáš topení tak při výměně vody doplň akvárko vodou tak o dva stupně teplejší. Pokud závojnatky nežerou tak už je asi opravdu dost zle....závojnatky totiž jen tak chuť k jídlu neztratí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.01.2007 18:49 shedlo
Tak musíš doma víc zatopit.. A vyměň trochu vody, když Ti dlouho nešel filtr, jestli tam neni moc NO3 z kakanců, závojnatky to jsou už pořádní kapříci:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2007 13:19 Muž isamik [180] – krupicka na zavojnatkach
Ahoj lidi, muze mi nekdo poradit, ted mi nesel den a
pul filtr( kvuli vypadku proudu) a objevila se mi na zavojnatkach nejspis krupicka( bile tecky na ploutvich). A ted to vypada ze je mit prestali, ale polehevaji na dne. Docetl sem se ze mam nasypat do akva sul( trosku sem nasypal), ale nemam jak zvysit teplotu jelikoz nemam topitko. Nevite nekdo co s tim? Nyni me zavojnatky zacinaji polehavat na dne a ani zrat je nebavi. :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2007 19:43 maliman – ..
Ježiš, a proč vypnout filtr?? coze
To sem nevěděl!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2007 19:40 Muž matlala [798] - Rostliny – costapur
nemusíš zvedat teplotu ma taky costapur a teplotu nezdviham 3 dny davam stejnou dávku_bez vynechávky jak je v návodu,a je po krupičce jo a nezapomeň vypnout filtr hlavne ho radší dej filtrovat mimo akva např do kýblu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2007 19:10 Janvac – krupička
Teplotu nech zvýšenou aspoň 5 dní, ale stačí 29°C a vzduchování.
S úspěchem jsem léčil pomocí Anti-Ichtinu (mimo ceny stejné jak Costapur) a soli, teplota 29°C, každý druhý den výměna 1/3 vody a doplnění 1/3 léčiva doporučené dávky, filtrace v provozu (mám pouze molitan). Po zmizení krupičky ještě cca 1 týden s postupným snižováním teploty. Ryby O.K., trochu to odnesly rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2007 18:40 maliman – ??
Prosím poraďte, ať je kdyžtak nemusím trápit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2007 15:12 maliman – krupička
A ještě jeden dotaz. Když jsem dal do vody costapur od Sery, musím ještě pořád mít teplotu navíc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.01.2007 10:14 Hajná – pro Malimana
Nevím přesně, ale myslím, že zvýšená teplota krupičku nezabíjí, jenom urychluje její vývoj, takže její úplné vyléčení trvá asi jenom 10 dní. Proto si myslím, že trápit ryby ve 32°C je zbytečné, myslím, že stačí 29-30°C. Ale jak říkám, nevím přesně, mohu se mýlit. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2007 08:43 maliman – ...
Já sem jí včera taky objevil na tetrách stříkavých. Teplotu jsem dal na 32°C a přidal sůl. Jak dlouho to teď mám takle nechat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2007 07:43 virus222 – Krupice
Krupici jsem si vždycky dotáhla ze zvěráku . Tam bych , už nekoupila nic . Zeleň mi na to nepomohla , stačila přidat sůl a za 3 dny byl klid a teplota byla jen na 28 . Už bych žádný drahý srajdy na to nekupovala . tone Zverimexi - nebrat!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.01.2007 20:42 petin21
Já na to použil malachitovou zeleň teplotu jsem taktéž zvýšil na 30 aby se urychlil proces.Filtrace musí být vypnutá jak u zeleně tak u modře ale což je hodně důležitý musíš hodně vzduchovat vodu a hlavně ji neměnit!Voda se vyměňuje až po 4 dnech a to půl akvárka.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2007 17:26 Keira – Krupička
Souhlasím z Richardem,taky jsem si to přitáhla jednou na platách a teplotu jsem zvyšila asi na 28 a přidala methylenovou modř.Dá se použít i FMC je ještě silnější ale pokud to nemáš ještě moc skus to první tak.Hlavně nezapomeň vyndat houbu s filtru po čas léčení.Tenkrát mi tento postup pomohl a nic mi nechcíplo :-).Po skončení léčby vyměň vodu.. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2007 16:58 Sidonius – To Richard
To znám, to zažívám imrvére furt. smich
Použít se ale dá obojí - tady se o tom dá dovědět víc:
www.dajanapet.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2007 12:43 Muž richard [1] – krupička
Sory, máš pravdu. To je tak, když píšeš něco a nad něčím jiným přemýšlíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2007 12:25 Sidonius – ?
Malachytová zeleň nebo metylénová modř? :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [91] 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95113x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=4501