Krupička
0 19.08.2010 17:37 roboko – DOPORUČENÍ COSTAPURU
souhlasím s jirkou costapur na krupičku platí, taky je dobrý costamed taktéž od Sery. Po použití doporučuji přidat do nádrže aspom 3-5 lžiček na polévku soli a zvýšit teplotu vody asi o dva stupně přechodně než to zmizí. Další metoda je přehnat vodu přes UV lampu a pak taky posolit vodu a zvýšít přechodně teplotu
FMC obsahuje Formaldehyd,Metylenovu modru a Malachitovu zelen....
hlavne ta malachitova zelen sa "bezne" pouziva na tuto liecbu
0 19.08.2010 13:26 roni – krupicka
Ahoj. Budu otravná jako ostatní co kdy tady předtím psali ohledně krupičky. Já si tedy vše důkladně přečetla, ale ten exim sem nesehnala napoprvé. Byla mi doporučená tato léčba : DAJANA FMC. Přečetla sem si návod a dle toho vypočítala dávkovaní a zařídila se. Přesto se chci Vás optat zdali máte někdo s tímto lékem skušenosti. počítám, že neonky nepřežijí...ty byly a jsou teda zatím nejvíc osypané ( zjistila sem to včera večer v 23,00 dřív to neměli neboť já relaxuji u akva). Ostatní sou čisté popřípadě mají na sobě jednu tečku. Ancistrus je taky cely tečkovaný, ale ten druhy je rdy. Parmičky nádherné to viditelně na sobě neměli, ale viděla jsem je párkrát otírat se tak sou místama bez šupin... Takže dnes dostali jedno dávkovaní plus zvýšení teploty na urychleni vyvoje těch potvurek na těle a koupel na zničení toho co je ve vodě.OPakovaní co tři dny. Legrační je to, že na krabičce není napsané co a jak vše sem si našla na netu a tak doufám, že dobře. Proto se tady ptám. Nesvítím, molitan s filtrace vytáhnut, vysoke vzduchování a nekrmit....
Starší reakce
To tedy aby ve slané vodě ti parazité zalezli dovnitř?
Já bych rybku hned izoloval a pozoroval, dle vývoje se pak teprve pustil do léčby. Nadměrné solení nemusí sloužit k duhu jiným organismům nebo rostlinám...
0 06.08.2010 08:16 Raider – Re: Toddik1
Já dávám sůl pravidelně při výměně vody a ryby nemocné nemám. ty tam dej sůl a pokus se zvýšit teplotu vody o 2 stupně
0 06.08.2010 08:11 Toddik1 – Re: Haimdol
Tak včera sem byl s tímto problémem se optat ve dvou akvaristikách, které jsou v našem městě. Jeden akvarista mi řekl, že by prostředky jako jsou Exit apod. vůbec nepoužíval, protože je toho názoru, že to ničí zaběhnutej ekosystém...(osobně s ním nesouhlasím). Ten druhý byl teda mnohem lepší...oba se ale shodli na tom, že by to zatím na krupičku neviděli, kvůli té pravidelnosti, a že prý krupička napadá spíše prvně ploutve než tělo. Spíš by to mohl být nějaký parazit nebo tak něco, ale nejsou si jistí. Oba mně řekli, abych dal do akvária třičtvrtě lžíce soli (akva. má 80l). Tak uvidím jak to zabere. Chtěl jsem se zeptat, jak často tam tu sůl dávat? dal jsem první dávku včera o půl 8 večer. Nemám s tím zkušenost, tak nevím jestli stačí jenom jedna dávka nebo má dávkovat pravidelně?? A nevadí ta sůl rybkám? Díky za info
Jo,jo. Zlatá slova.
Pravý čas nasadit eSHa Exit.
Já už bych se sháněl po eSHa EXITu...
možná krupička, ale nevím proč je to tak simetrické
tak tuhle platu určo kousnul upír
je to možné, ratši bys měl tu platu dát do karantény a sledovat ji i ostatní, aby se nerozšířila i na jiné rybky
0 04.08.2010 21:27 Toddik1 – Plata má dva flíčky, co to je?
Ahoj všem, mý platě se u ocasu udělaly nad sebou dva bílý flíčky, nejedná se o krupičku? žádná z ostatních ryb ji zatím nemá a je to pouze u téhle jedné rybky. Díky moc za pomoc.
Starší reakce
Už tu budu asi posté psát, že sůl a teplejší voda nejsou léky na krupičku. Je to pouze prostředek prevence napadení a rychlešího vývoje. Nemoc však potenciálně v nádrži zůstává. Pro vyléčení je proto třeba použít příslušný lék, mezi nejlepší patří zde jmenovaná kombinace léků eSHa EXIT a 2000.
Doporučuji použít Esha Exit dle návodu ev. doplnit léčbu Esha 2000.
Není třeba zvyšovat teplotu vody v nádrži, ani solit.
Držím palce.
Krupička se ani neléčí v karanténě. Přidej tak jednu polévkovou lžíci soli na 30 litrů čistého objemu vody. Teplotu zvyš na 30°C.
Mám v akváriu černého samečka ballon molly a ma asi bilou krupičku, zvedl jsem teplotu o 4 stupne, ale nevim kolik soli, mam tam ancistrus a pancéřníčky... karanténu nemám, takže musím léčit ve společenském
Použij eSHa Exit v kombinaci s eSHa 2000. Teplota se nezvedá a voda se nijak nemusí upravovat.Krupičky se nezbavíš jinak než řádnou léčbou Sloučím tohle téma s již založeným.
0 19.07.2010 21:01 Komodor – Krupička u závojnatek
Dobrý den,moje dvě závojnatky dostali krupičku a já nevím jak se jí zbavit protože se prý závojnatky nesmí vystavit teplotě více jek 26°C.Teplota v mém akvárku je 24°C.Jde se krupičky zbavit jinak než přípravky proti ní?Doufám že mi neumřou moje hladovky
.
Starší reakce
Ne. Při krupičce je nutné léčit celé osazenstvo nádrže. Nikdy nevíš jestli nejsou už v nádrži cysty, nebo volná invazivní stadia. Hlavně je třeba jednat co nejdříve.
0 28.06.2010 16:43 Tole a je lepší nakažené ryby např. odlovit do jiného akvarka nebo naopak odlovit ty zdravé??
Doba mezi přichycením invazivního stadia a opuštěním ryby dospělcem je závislá na teplotě vody. Při běžné teplotě v nádrži cca. 25°C je to 4-5 dní. Fáze množení v cystě pak trvá asi 20 hodin. Invazivní stadia se pak pohybují ve volné vodě 48 hodin. Pokud do této doby nenajdou hostitele tak hynou.
0 28.06.2010 16:32 Tole a po jak zruba dlouhé době parazit opustí rybu a zapouzdří se ?
Ono ani tak nedojde k infikování tím, že se ryby o předměty v nádrži otírají, ale dochází k tomu, že po tom co parazit na rybě dospěje tak sám aktivně rybu opustí a usadí se někde v nádrži kde se zapouzdří a vytvoří tenkostěnnou cystu. V této cystě dojde k nepohlavnímu dělení a vznikne velké množství zárodků které po několika hodinách cystu opouští. Toto jsou tzv. invazivní stadia která napadají ryby a právě tato stádia lze postihnout vhodným lékem. Pokud to neuděláme tak se to celé opakuje a dochází stále k nákazám.
0 28.06.2010 16:17 Tole chtěla bych se zeptat jestli nemocné ryby krupičkou infikijí předměty o které se třou?
Léčit spolu s neonkami, nejlépe eSHa Exitem (případně + eSHa 2000) a co nejdřív!
Pokud to je v tvých silách, tak Esha Exit + Esha 2000 u mě zatím fungovalo 100% a vydrží nadlouho a Esha 2000 má široký záběr a určitě se hodí i na další problémy, které se objevují u ryb v akvárku, které ještě není zaběhnuté
0 26.06.2010 10:24 Tole – Nemoc?
Na rybkách se mi objevily bílé tečky myslím že je to krupička. tečky se objevily po tom co jsem odkaloval akvárko. V tomto fóru píšou že je potřeba zvýšit vodu na 31 stupnu to jsem udělal ataké že na 1L vody dát 1g soli. Což se mi zdá hodně tak se ptám jestli s tím někdo máte zkušenosti popř. jak se to dá léčit.
Starší reakce
Nehádž flintu do žita. Neonky sú milé rybky a pre svoju chybu ich neodpisuj. Pravidlo pri kúpe nových rybiek je, že musia byť v karanténke aspoň 1-2 týždne. Keby si toto urobila, určite by nezdochli všetky a nenakazila by si celú nádrž. A druhá rada je, že nekupuj naraz veľké množstvo rýb. Stačí po 4-6 kusov ale postupne. Vyhneš sa veľkému úhynu a drastickej zmene prostredia v akváriu. Držím palce do budúcna.
...co mam robit s akvarkom???
Zkusit prodat?
Kdybys začal hned používat eSHa Exit a 2000 mohlo to dopadnout jinak. Z léků na krupičku bych ještě doporučil Sera med Professional Protazol.
Parazit pokud nenajde hostitele do 48 hodin hyne. Takže pokud necháš nádrž pro jistou třeba týden bez ryb mělo by být po nákaze. Ovšem nikdo ti nezaručí, že si ji tam zase s novými rybami nezatáhneš. Když jsem četl tvůj postup léčby tak mi běhal mráz po zádech
. Ten postup sám o sobě byl děsnou zátěží pro ryby.
0 31.05.2010 16:32 Jana24 – Re: jankaskodka
Ahoj, já si samozřejmě všimla že s němi něco je.. ale než jsem dohledala o co se jedná a co na to použít, tak už to bylo tak rozjeté, že se mi podařilo zachránit jen 1 Neonku z 28 kusů. Neonky už taky nechci.. nejspíše jsem si krupičku přinesla už z obchodu.. protože 5 dní od koupi začli mít flíčky..
No ted už nenadělám bohužel nic
0 31.05.2010 13:07 jankaskodka mne krupicku neonky neprezili ..a to neboli v takom zlom stadiu ako ich mas ty. Jani a to si si nevsimla skor ze su posiate bielymi bodkami?..a nezabudni dat teplotu na 28, 29 stupnov a trosku soli a davkovat podla navodu. Ja som s costapurom bola velmi spokojna, az na tie neonky...su to narocne rybky, uz ich nechcem...
0 30.05.2010 14:14 Jana Moc děkuji za reakce! Další 2 neonky pošly :( Zkusím tedy hned v pondělí koupit eSHa Exit a eSHa 2000 aby se mi nenakazily ještě ostatní rybičky!
Doufám, že mi všechny nevyhynou, moc by mě to mrzelo
Jj, pro ty ostatní samozřejmě ano.
Léčba u takhle nakažených ryb je vždy už nejistá, jenže Jana má v nádrži další, patrně ještě nenakažené nebo málo nakažené ryby (čichavci, závojnatky). Nákaza je stoprocentně v nádrži takže bych zasáhl kvalitnějším lékem.
To jo, otázka je, jestli se rybky v tomhle stavu dají vůbec zachránit. Když vidím ti roztřepené ploutvičky...
Přelovení nemá smysl. Krupička už je v nádrži. Teď je třeba dát vše do pořádku. U costapuru je problém, že už na některé kmeny krupičky přestává působit. Proto je lepší použít eSHa Exit nejlépe v kombinaci s eSHa 2000. Nebo lék nové generace sera med Professional Protazol.
0 29.05.2010 22:31 Jana – Neonky mají krupičku - POMOC!!!
Mám problém s neonkami. Pořídila jsem si cca 30 ks na dvakrát a začínali mi umírat. Nyní mají na sobě krupičku. Nyní mám jen 6 posledních. Udržuji teplotu na 24 C, PH mám ok, nalila jsem tam přípravek Costapur od Sery na krupičku, ale nelepší se to. Jak to vyřešit? Mám obavu o ostatní rybky (Čichavci, Závojnatky). Mám Neonky nechat dožít, nebo je hned vyndat? Je možnost je ještě nějak zachránit?
Prosím Vás o jakoukoli radu!
Děkuji moc
Jana
Sůl + teplota 34°C zabere ale dá se to dělat jen v holé nádrži bez rostlin a jiných ryb které tu teplotu nevydrží
Ve společenském akva bych to nedoporučoval, tam je vhodnější a šetrnější exit+ eSHa 2000
V případě přelovení do jiného akva a po lázni vrácení se nic moc nevyřeší cysty parazita budou v akva pořád a napadení krupičkou se vrátí
0 29.05.2010 08:06 David discus skus pořádnou solnou lázeň 8 lžiček na 300L je málo,doporučoval bych odpustit 80% vody a dát jednu lžíci na deset litrů vody z celého akva,takže v tvém případě 30,je to silná lázeň ale pomáhá to,nech je tam tak půl hodiny a pak to zase dolej,ale spíš bych je přelovil do menšího akva a udělal tetno postup a po půl hodině vrátil zpátky,samozřejmě musíš mít v obou akvarijích stejnou teplotu atd.,skus to.Doporučil mi to jeden chovatel terčovců a v mém případě to pomohlo....
Podle popisu to bude krupička a postupoval bych jak napsal Haimdol
metal: stačí si přečíst celou otázku, píše že to mají po celém těle
Přidat reakci
1 ...... [58] ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95171x