Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 64 Přejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2010 09:41 Muž Wrata [21] – Re: Vojtěch Hemala
Jsem resil taky rasu, cernou stetickovou a zadny mereni jsem nedelal, chemii nekupoval.. Pouze jsem delal ty zakladni veci,ktery by jsi mel udelat, nez vubec zacnes o chemii uvazovat..
1) neprekrmovat ryby --tj omezit krmeni
2) nasadit vice rostlin, nelepe tech co rychle rostou, muze to byt treba egerie, piscia, L.repens
Tyhle 2 opatreni by ti meli omezit mnozstvi zivin v akvariu,ktere obvykle zpusobuji rust tehle rasy.
Pokud je to jina rasa musis kolego specifikovat..:)
3) pokud svitis cely den, tak prerusit treba na hodinu, dve sviceni prez den.
a mozna i za 4) nasadit ryby ,ktery rasy zerou..me je okusovaly ancistrusi, xyfy, muzou to byt parmicky..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2010 06:45 hatreder
Ach jo. To už snad není možný. V úterý to byl týden, co jsem po costapuru nasadil Exit a 2000. Z pár neonek to slezlo, ale mečovky jsou osypané, SAE mají na ploutvích taky tečky, ancistrusové jsou strašně osypaní z toho jeden už pošel a další dva už dodělávají. Zabere ten exit vůbec někdy? Dávám dvojnásobné dávky a pořád se to nezlepšuje. Jak je to s výměnou 1/3 vody během léčení? V úterý to byl týden, co jsem naposled měnil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 23:19 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: Eff
Řekl bych sajrajt jako sajrajt...Je to stejně nic neřešící,a nakonec se vše vrátí...a většinou ještě v horším...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 23:05 Muž Eff [417] - Rostliny
Vojtěch napsal: ...mám status studenta a na to abych každý týden kontroloval hladinu ph,železa,atp. prostě nemám finanční prostředky...

Protalon 707 stojí tuším něco kolem 260 Kč že? Základní sada testů vyjde levněji. Ovšem ne že by byly až tak potřeba. Na druhou stranu chválím výběr Potalonu, mezi ostatními sajrajty je to hádám nejmenší zlo s nejrozumnější účinností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 22:46 Muž Farrael [28] - Živorodky – Re: Vojtěch
Já jsem taky student - Sic pracující. Ale neživim z toho jen sebe, takže těch peněz taky neni na zbyt k tomu akvárku a bitvu s řasama jsem úspěšně vyhrál. A opravdu jsem nikdy nic neměřil, takže tim to nebude ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 22:38 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: Vojtěch
Mám jeden finančně nenáročný návrh,a to je trpělivost a vzdělávání se.Kdybys tento nenáročný návrh už věděl,ušetřil by sis kapesné za různé,ale samozřejmě ověřené sračky...
Víš,ono stačí pochopit procesy ve vodě a počkat...,nemusíš měřit v podstatě nic,ale na druhou stranu záleží,co chceš za ryby,pak se možná nějakého měření dočkáš. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 22:22 Vojtěch – Re: Rover
Re:-Dobrý den,
už první věta: ´´Včera jsem začal s odřasováním s přípravkem Protanol 707.´´ se mi vůbec nelíbí. Žádné takové přípravky bych VŮBEC nepoužíval...
Vám se to lehko řekne,ale zatím mám status studenta a na to abych každý týden kontroloval hladinu ph,železa,atp. prostě nemám finanční prostředky, tudíž tu a tam se mi objeví řasa.A proto jsem zvolil toto řešení. Máte jiný finančně nenáročný návrh(Je mi jasné že mě asi odkážete na nějaké odborné texty, jak správně svítit, nepřekrmovat,atp.).
Abyhc jen nekritizoval,děkuji moc za radu s Exitem, zítra skončím s Protalonem,nasadím Exit dle návodu, a uvidím co se bude dít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 21:18 orlynka – Re: Haimdol
Ok, děkuju za reakci, snížím teplotu tak na 27 a zítra vyměním část vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 21:06 R Muž Silent [5949] – Re: orlynka
Jak jsem už psal. Pokud možno hned vyměnit část vody kvůli snížení salinity a snížit teplotu vody na běžnou úroveň. Pak aplikovat dávku Exitu a nechat ho ať se činí. ;-) A hlavně doléčit i kdyby to trvalo déle než pět dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 21:01 orlynka – Re: Haimdol
Já se chtěla vyhnout chemii, tak jsem to zkoušela tímto. To mám během léčby vyměnit tu vodu, anebo počkat, až to bude léčeno těch pět dní?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 20:59 R Muž Silent [5949]
Přípravky proti řasám a léčiva bych také rozhodně nekombinoval. A to i když jsou to výrobky jedné firmy. Kombinovat se dají pouze léky u kterých to výrobce doporučuje např. eSHa Exit a eSHa 2000. Jinak si můžete namíchat vysloveně toxickou směs. Vyměnil bych minimálně 50% vody abych se zbavil alespoň části Protalonu a zaléčil bych krupičku Exitem. Po vyléčení, pokud je to nutné, pokračovat Protalonem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2010 20:51 Rover – Re: Vojtěch Hemala
Dobrý den,

už první věta: ´´Včera jsem začal s odřasováním s přípravkem Protanol 707.´´ se mi vůbec nelíbí. Žádné takové přípravky bych VŮBEC nepoužíval... Pokud máte v akváriu krupičku, Exit použijte a to podle návodu. S jiným prostředkem zároveň nekombinovat, může se pak stát pro rybky toxickým.

Toť můj názor. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 20:06 R Muž Silent [5949] – Re: orlynka
S Exitem se mělo začít hned. V každém případě je třeba přestat solit a snížit teplotu na běžnou úroveň. Vyměňte část vody a s terapií Exitem pokračujte do vymizení příznaků. Pokud to bude nutné i déle jak pět dní. Pokud se bude krupička zhoršovat dá se dávkování i zdvojnásobit. Doporučil bych kombinaci Exitu a eSHa 2000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 20:05 orlynka – Krupička
Ještě chci dodat, že akvárium mám 54l, ale s tím co je uvnitř počítám tak snad 50 čistý objem? Jelikož Exitu dávám na 50l, ať zas neuškodím rybám, když ho tam vevalím hodně :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 20:02 orlynka – Krupiceeee
Ahojky, jsem také totální začátečník. Založila jsem akva, po třech týdnech nakoupila pár ancíků a několik krevetek. Žádnej problém a vše ok. Pak o něco později, to bylo akva měsíc v záběhu jsem dokoupila několik pavích oček a neonek... Krupička se nám nevyhla a já si pár dnů všimla na třech neonkách pár teček, asi nejvíc tak tři. Přečetla všechno možný, zvedla teplotu na 30, osolila akvárko asi jednou a špetku lžíci, čekala tři dny. Vypadalo to, že je na ústupu, tak jsem se zaradovala, ale čtvrtý den už to měli skoro všechny neonky a přidali se k nim i ancíci hmm Asi dvě neonky už jsou trochu více napadené, ostatní to ještě není tak hrozné a u ancíků se to teprv také rozjíždí. Zašla jsem do obchodu a zakoupila Exit. Hned jsem ho aplikovala do akvárka, dnes je to druhý den, ale zlepšení nevidím zatím :-( Stále teplota na 30 se solí a vtom lék, samozřejmě vzduchování. Pokud krupička nezmizí po této léčbě do těch uváděných pěti dnů, mám dát nějákou pauzu, vyměnit část vody a pokračovat v léčbě nebo co byste doporučovali? Rybičky zatím bez újmy, snad to zůstane nadále :-(
A ještě jeden dotaz. Když jsem kupovala paví očka, asi na třetí den se pohřešovala samička. Koukali jsme po celém akva a kde nic tu nic, nejspíš zdechla a ostatní si pošmákli :-( Samička vypadala naprosto zdravě, čím mohla skonat tak najednou? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 18:03 Vojtěch Hemala – Co se stane s rybyčkami při kombinaci více přípravků(protanol vs. exit)
Dobrý den,
Včera jsem začal s ,,odřasováním" s přípravkem Protanol 707. Dnes při krmení jsem se na svý krasavce tak trochu zadíval, a cca 5 neonek má po sobě takový malý bílý tečky(myslím si že je to krupička)- už jednou jsem měl s ní tu čest.
Na krupičku mám koupený přípravek Exit.
A teď ten dotaz, můžu kombinovat tyto 2 přípravky,nebo kombinace obou má ěnjaké nehgativní vlilvy na rybyčky,rostliny,atp.. nebo mám vysadit Protalon, nejprve pořádně ,,odkrupičkovat" a potom tedy znova začít s ,,odřasováním"
Jde mi halvně o to, co se stane když podel návodu jednoho nakapu do akvária 30 kapek Protalonu, a přimícham do toho dalších 10 Exitu.Abych nevytvořil ěnajkou smrtící emulzi.
Děkuji všem za reakci. ;-)

www.mojeakvarium.cz/…

www.mojeakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 12:06 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Haimdol
Zajímavá informace! :-) Důležité je, že "EXIT = něco navíc"! :-D
(Ono "těch něco navíc" je vícero, že jo?! ;-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 12:02 R Muž Silent [5949] – Re: Sid
No jo, ale podle informací které získal můj chlebodárce přímo od výrobce eSHa Exit zavrtaného parazita nezabije, ale významně zkrátí dobu do opětovného uvolnění kdy může přípravek zase udeřit plnou silou. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 11:54 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Haimdol
...Pokud se (kožovec) už zavrtá tak na něj léčiva bývají krátká...
A není náhodou právě u EXITu deklarováno, že působí i na přisátého parazita? ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 09:26 R Muž Silent [5949] – Re: Linduš
To myslíš vykoupat v Exitu? To není řešení. Exit, jako ostatně všechny takovéto přípravky, působí na stadia krupičky která se pohybují ve volné vodě když hledají hostitele. Pokud se už zavrtá tak na něj léčiva bývají krátká. Pak lék působí zase až po uvolnění. Proto léčba trvá takovou dobu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 09:20 Žena Linduš [166] – Re: Horác
no, když by byl te exit už po ruce, co takhle na chvíli šneka dát vedle nechat ho v tom vykoupat?
nemělo by mu to ublížit a měl bys větší jistotu.
co na to zkušení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 00:49 Muž Horác [3942] – Re: Jiripi
"Kožovci žijí nejen na rybách, ale i na obojživelnících, pulcích a vodních plžích." (Stanislav Frank: Sladkovodní akvaristika, Ottovo nakl., Praha 2000, str. 211). Ovšem např. v Nemocech sladkovodních a akvarijních ryb od Z.Svobodové (doporučený studijní materiál mimojiné i pro veterináře) není o tomto ani zmínka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 00:16 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Jiripi
Tak to si nejsem jistý... :-O Sice jsem něco podobného četl na akvastránkách, ale v "odborných pojednáních" jsem nic podobného nezaregistroval. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2010 00:08 Muž Jiripi [0] – Re: Sid
Díky.Šneka můžu nechat?Může mít taky krupičku?Jako jestli se do něho ty potvory "zavrtaj".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2010 23:59 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Jiripi
Desinfekce? Já bych ji nedělal. Týden nebo dva bych s rybkami počkal a pak je opatrně přidal.
(Opatrně v tom smyslu, aby nedošlo ke zvýšení koncentrace NO2. Tomu se dá zabránit jak postupným přidáváním "přiměřeného počtu" ryb, tak preventivní denní výměnou části vody.)
No a protože bych si nedovolil vyloučit, že se krupička může znovu objevit, měl bych po ruce EXIT... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2010 23:51 Muž Jiripi [0]
Sid napsal: A pro jistotu si připravit EXIT. :-)
Pro případ následné nomoci? Takže žádná dezinfekce akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2010 23:47 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Linduš
A pro jistotu si připravit EXIT. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2010 23:31 Žena Linduš [166] – Re: Jiripi
mělo by stačit chvíli počkat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2010 23:29 Muž Jiripi [0]
Po krupičce mi vymřeli rybky(6 neonek).Zbyl jen šnek.Léčeno Exitem,ale asi bylo léčeno pozdě.Jak postupovat dál abyh mohjl dát nové rybky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2010 17:36 Cody
Cody napsal: Ještě jednou všem co mě poradily moc děkuji..Tak léčba Esha exitem a Esha 2000 vypadá dobře..Třetí den je to tak,že žádné napadení jiných rybek,tetrám bílé tečky mizí a nové také nejsou..doléčím ještě další dva dny a uvidím jak to bude vypadat..dám vědět..Cody
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2010 17:33 Cody
Ještě jednou všem co mě poradily moc děkuji..Tak léčba Esha exitem a Esha 2000 vypadá dobře..Třetí den je to tak,že žádné napadení jiných rybek,tetrám bílé tečky mití a nové také nejsou..doléčím ještě další dva dny a uvidím jak to bude vypadat..dám vědět..Cody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2010 23:16 frogale
Smarjaaa, ale co to je? coze Zacalo to opravdu jako krupicka, male tecky, ale tohle je pravda uz trochu vetsi a osklivejsi. Dal jsem ji do karanteny. Zatim je jedina. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.01.2010 18:53 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: frogale
Tohle není krupička... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2010 17:20 Muž vladislav [106] - Cichlidy
Léčil jsem ted neonky na krupičku..Tak jsem tam před začátkem léčby přidal pár krevetek.Chtěl jsem to vyzkoušet...Po přeléčení Sera Protazolem..A výměně vody za 24hodin ..Všechny krevetky přežily bez problémů..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2010 16:44 frogale
Fotka k příspěvku Tak ani paty den nic moc.. Pavi ocko viditelne uz krupicku nema, ale porad se chova jako kdyz ma (stahla zadni ploutev a kolebavy pohyb). Neonka ted krome jedne tecky pri zacatku lecby ma dokonce 3 a rekl bych, ze se ty 2 nove zvetsuji. Muzu pokracovat Exitem i po dobu delsi nez je v navodu (5 dnu)?

Je mozne, aby to nebyla krupicka? Neonka ma svetle bezove tecky jakoby uvnitr pruhledne boule (viz fotka).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2010 10:13 Muž Yirka [9123] – Re: Yirka
Fotka k příspěvku Nějak jsem pozapoměl na 2. stranu..... stydim
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.01.2010 09:00 Muž Yirka [9123] – Ještě e. 2000 1-2
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.01.2010 08:59 Muž Yirka [9123] – Re: Cody
Fotka k příspěvku Ty manuály tu někde jsou naskenované, ale rychlejší bude když je vytáhnu ze svého archívu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 22:22 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: leontin
...píše se,že se musí uchytit na rybě do asi+-4dnů jinak nenávratně hyne...
Ano, píše se to o rejdivém stádiu. :-) Taky se píše, že kožovec dokáže vytvářet konjuganty, přežívající týdny až měsíce. :)
(Záleží na tom, kdo od koho opisuje nebo kde kdo hledá informace. :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 20:57 Cody
Dobře moc děkuji za informace.Snad uspěji ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 20:57 Muž leontin [46] - Cichlidy – Re: Haimdol
To je jako jít na Český fotbal,taky jen fandit.Léčba byla asi 20 dní a pak vše v pohodě 2 měsíce.A teď zas nanovo.Stav osádky akva. není kompletní,takže se to bude opakovat.Půl roku nebo rok nemíním čekat a nespárované ryby(nebo netvořící hejno) taky ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 20:55 R Muž Silent [5949] – Re: Cody
Pět dní je běžná terapeutická dávka. Raději bych ji dodržel. Jinak teplotu nech na úrovni běžné v nádrži a sůl se nedává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 20:53 Cody
Jo dobře moc děkuji za tak rychlou odpověď..a terapie teda říkáš 5 dnů?? od druhého dne poloviční dávku celých těch 5 dnů?? Mají to opravdu málo a asi jen tři,tak snad budu úspěšný..Mám ještě zvednout teplotu vody a dát sůl nebo nemusím ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 20:49 R Muž Silent [5949] – Re: Cody
Na noc je to možná lepší. I světlo má vliv na rozklad léčiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 20:48 R Muž Silent [5949] – Re: leontin
Hlavně doléčit a pokud máš opakované infekce tak několik měsíců zvýšenou pozornost a při prvních příznacích zaléčit. To by bylo aby ses krupičky nezbavil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 20:47 Cody
Jo dobře, kapky si přepočítám..A můžu to léčivo aplikovat na noc??? a další dny také na noc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 20:45 R Muž Silent [5949] – Re: Cody
Pokud už na sobě mají bílé tečky tak už to nebude prevence, ale terapie. Dávkování Exitu je 1. den 20 kapek na 100 l, druhý až pátý poloviční dávka. U eSHa 2000 první den 25 kapek na 100l a druhý až pátý 12 kapek na 100 l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 20:44 Muž leontin [46] - Cichlidy – Re: Haimdol
Velmi znale vypadající odpověď.Děkuji.Ale co teď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 20:39 Cody
Chtěl jsem se zeptat na pár věcí ohledně léčiva na krupičku Esha exit s Esha 2000.Na vánoce jsem dostal nové tetry císařské a mají asi krupičku,sem tam se otřou o rostliny nebo pařez.Na sobě mají malé bílé tečky ale zatím hodně málo.Chtěl bych raději zkusit prevenci těmito léky a nevím jestli je můžu dát na noc nebo počkat na ráno.Léky jsem dostal od kamaráda ale bez letáku,tak ještě kolik kapek na asi 170 litrů vody.Předem děkuji všem co pomohou..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 20:38 R Muž Silent [5949] – Re: leontin
Normálně invazivní stadia přežívají bez hostitele cca 48 hodin. Problém je spíše v tom, že zatímco v běžných tenkostěnných cystách v nádrži dojde k namnožení parazita za 20 hodin a pak se uvolní, můžou za určitých okolností vznikat i cysty silnostěnné které mohou v nádrži zůstávat aniž by uvolnily parazity i několik měsíců. Pak stačí, jak už psal Sid, stres ryb a infekce se může rozjet.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [64] ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=3151