Přihlásit se RYBICKY.NET »

Krupička

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix
Děkuji oběma za přínosné informace ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: MonterMonty
Přesně tak a právě proto jsem tě za to šíření osvěty i ocenil. ano Staré knihy, třeba od Franka, to jsou studnice nesmrtelných vědomostí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: romant
Tak ta rada je v podstatě od Tebe, ve starých knihách se o heřmánku , dubové, březové , vrbové kůře a i třeba o slupkách z vlašáků taky dočteš
 Reagovat na tento příspěvek 2  - patamatix Re: MonterMonty
Ok zrovna jdu na nákup,tak se mrknu v lékárně a zkusím to ukuchtit :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: patamatix
10-15 hlaviček , pomalinku na malém plamínku to zahřej až to bude tmavé skoro jak torben ,pak to zchlaď na teplotu vody v akva a šup tam s tím
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: MonterMonty
Když bych použil ten heřmánek pro mě momentálně nejdostupnější) kolik toho dát aby to mělo nějaký účinek. Kdybych udělal výluh z toho heřmánku,kolik by jsi toho dal do 40l?
Tak, tak, přiměřeně, přiměřeně, odborník žasne a laik se diví. :) X-) palec
myslím že květy budou lepší , kdo ví co do toho čaje přidávaj , v lékárně koupíš květy heřmánku za pajcku krabičku a vydrží ti to kdo ví jak dlouho
Já si nasbíral na louce v létě a posušil , všude toho jsou mraky , je to v podstatě plevel ...
 Reagovat na tento příspěvek 4  - MonterMonty Re: romant
Rozhodně , do těch 30ti paliček jsem dával cca 1dm2 dubové a 1dm2 březové kůry, celkem dost postižená ryby plísní byla za dva dny jak "rybička"
Postačí ale i ten samotný heřmánek
A taky březová a dubová kůra a taky, no je toho hodně. ;-) Prostě něco co stahuje a zaceluje rány. :-)
Vyzkoušejte
Lze to udělat normálně z čaje?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: romant
Nic takového bohužel nemám,nepostačí torben?
 Reagovat na tento příspěvek 4  - MonterMonty Re: patamatix
Taky se mi jako desinfekce velmi osvědčil výluh z heřmánku - řekněme 30 hlavicek na 100L vody , lehce zahřát v 1l vody (nemá přijít k varu - snižuje to účinnost) zchladit a po trochách přidat do akva , to bys koukal jak různé plísně a podobné nezdoby mizí před očima
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: patamatix
Listy mandlovníku mořského, jako rekonvalescenční péči o možné ranky po kožovci. V karanténě nechat ještě s tím výluhem z listů 14 dní.
tu teplotu jsi měl nechar aspon tejden po léčbě jak byla , po ukončení léčby bych nasadil rašelinový výluh , klidně dvojitou dávku
Tak léčba proběhla,raději jsem přidal jeden den navíc.Teď postupně snižuji teplotu,vyměním vodu.Ryby vypadají ok.A co dál? Jak dlouho čekat než budu moci konstatovat,že je léčba úspěšná a ryby bych mohl přesadit? :-)
Děkuji za info,jdu na to. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: patamatix
Jistě.
Oba přípravky najednou?
Vyměnit, nechat, aplikovat dle návodu, jde-li o akvo více zazeleněné dávku zvyšovat klidně na dvojnásobek.
Konečně jsem sehnal Eshu exit a Eshu 2000. Do teď jsem měl zvýšenou teplotu na 32 a sůl. Mám tam teď tu teplotu nechat a mám aplikovat obě léčiva najednou? Vodu teď ještě vyměnit? Děkuji za info :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jackal001 – skvrna na hlavě
Fotka k příspěvku Zdravím všechny akvaristy,
chci vás požádat o radu ohledně určení nemoci, která postihla dvě platy, nejdříve se jim na hřbetě objevily bílé skvrnky. Rybky jsem dal následně do karantény a léčil přípravky exit a esha 2000. Zabralo to a skvrnky zmizely, každopádně rybkám se na hlavě mezi očima objevila průhledná skvrna, která se nerozšiřuje ani nezmenšuje. Rybky jsou jinak čilé a žerou normálně. Předem děkuji všem za rady

Savo funguje,již vyzkoušené,ale jak říká Romant -KOMPLET
Jop , tak tomu pak rozumím ... ;-)
Ano, ale ta očista musí proběhnout totálním způsobem, tedy všechno vyhodit a akvo tím savem umejt. Žádný polovičatý řešení a praní štěrků v savu a pod.
Vyzkoušejte
myslíš že zabere i na cysty kožovce ?
Mám pozitivní zkušenost, ale to neznamená, že to bude fungovat vždy a všude.
myslím že savo zkoušel na ploštěnky Amrtin a neúspěšně ...
O tom právě uvažuji,konec konců od toho máme karanténní akva.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: patamatix
Nikdy to nebude 100%. Krupičku si můžeš zavléct i s mraženým/živým krmivem... Ale riskantní nejsou stádia na rybách, ale hlavně cysty! Takže jakmile budou ryby 14 dní bez příznaků, můžeš je bez obav přelovit a začít s desinfekcí.
Savo a máš po problémech.
No tak uvidím co dál,nějak si poradím. Děkuji všem za konzultaci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: NHKG
Tak ryb by byla samozřejmě škoda,jen chci mít jistotu,že to bude pryč a jak zde padlo ani po léčení to není stoprocentní.
Nechceš zachránit ty ryby? Minimálně bych zkusil léčbu solí... Ta tě skoro nic stát nebude (pár korun za sůl a elektriku).
Samozřejmě po odlovení ryb, akvárium vypustit a vydezinfikovat! Tím se snad zbavíš ploštěnek i zárodků krupičky. Přípravek proti plošťenkám bych nekupoval, pokud chceš šetřit tak ani nepoužívej ani tu Eshu, ale doporučuju ji každopádně koupit pro případ problémů v budoucnosti. Esha Exit a 2000 by podle mě měl mít každý akvarista doma.
Tak to shrnu,Akvárium je karanténní,spolu s krupičkou tam mám ploštěnky,které budu muset taky zlikvidovat. koupím léčivo,něco na ploštěnky a pak se my stejně může stát ,že to všechno nezlikviduji a při dalším nákupu se to bude opakovat.Nemám radši vyčistit komplet akva a začít opět znova? Pak bych měl jistotu,že tam už není ani krupička ani ploštěnka. Nechci,aby to za mě někdo rozhodl ;-) ,jen by mě zajímal váš názor?
 Reagovat na tento příspěvek 7  - R romant Re: MonterMonty
Mám otestovanou hranici 34 st. Při těch teplotách nad 28 st. hynou mladá rejdivá stádia kožovce(už se nedostanou na těla ryb) a dochází k degeneraci zapouzdřených stádií, což je vlatně to, oč nám jde, snažit se o maximální likvidaci těch cyst, což nemusí být ani osvědčeným léčiven zvládnuto a prostě si jenom počkají na vhodný podmínky a už to jede nanovo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: patamatix
Za jeden den ne. Pouze když se ploštěnky vyskytují v nádrži dlouhodobě a k tomu se například nasadí nové ryby. Prostě musí zasáhnout souhra okolností. Já jen reagoval na možnost, že ploštěnky mohou způsobit za určitých podmínek rozvinutí krupičky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: Heimdall
Ale to by asi nestihly poskodit ryby za jeden den?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: patamatix
Ploštěnky můžou za určitých okolností rybám poškodit ochranný sliz na pokožce a tím usnadní parazitovi zavrtání do kůže. Takže ploštěnky vlastně jsou sice sekundární, ale přesto problém. Ovšem napřed bych řešil tu krupičku.
Staré knihy našich mistrů akvaristů popisují i úspěšnou léčbu solí a vysokou teplotou nad 32°, kecal bych -z hlavy při jaké teplotě se kožovec přestává množit , myslím že přez 30 , jinak souhlas s Romantem ,co dva dny odkalit , vyměnit půlku vody , doplnit sůl do původní koncentrace a držet teplotu za stálého intenzivního vzduchování
EDIT:ploštěnky bych ted neřešil ...
Rostliny mě netrápí,jen zvažuji zda se s tím pyplat,ještě jsem zjistil,že tam mám ploštěnky,tak to budu muset taky řešit. Mohli by mít na tom nějaký podíl?
Při tom zvedání teploty můžeš lehce zasolit(pol. lžíci na 50 litrů), odkalit dno, klidně co dva dny po sobě a nezapomínat na množství kyslíku ve vodě, tedy ve vzathu k teplotě a když jsme u té teploty, nemusí to dát některý rostliny(neplatí obecně).
Jel jsem jen z Ústí rovnou domů ne Eshu nemám,tak nevím zda to má cenu řešit,když bych ji sehnal tak v pondělí.
Edit : nakupoval jsem tam již mockrát vždy bez problému a to bylo venku třeba pod nulou.
Pate , převoz ryb = stres = a už to jede ... pomalu zvedej teplotu aspon na 32 - esha exit a 2000 dle návodu - ta teplota je dost důležitá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hombreRe: patamatix
To bude asi věštění z koule :-) Záleží v jaké jsou rybky kondici,jak moc jsou zasaženy apod.Pak když tam budeš dávat nové rybky,tak hrozí riziko,že ten kožovec mohl v té nepřeléčené nadrži přežít a napadne ti novou osádku.To bych neriskoval.Když začneš až po třech dnech,tak ta pravděpodobnost vyléčení je ještě dost vysoká ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: NHKG
Jen nevím co jsem zas udělal blbě,jestli něco. Ryby jsem koupil předevčírem,včera jsem objevil první náznaky a dnes je to jasné. Akvárium je můj "prvnáček" dlouho zaběhlé-běží stálé právě jako karanténí.
Řekl bych, že přes 95% pokud použiješ dobré léčivo, dodržíš návod a máš ryby v dobré kondici.
Dotaz: Jaká je pravděpodobnost vyléčení krupičky (%),dle rady zkušenějších. Děkuji za radu :-)
edit: Má cenu začít léčbu třeba až za 3 dny,když eshu exit u nás momentálně nemají a musel bych ji objednat.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R Silent Re: Bouldercity
Stačí. Při použití těchto léčiv se má filtrovat jen přes biohmoty (keramika, molitan) a pokud používáš UV lampu tak ji vypni taky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bouldercity
Stačí u esha exit+2000 vyndat aktivní uhlí a náplň na odstranění nitrátu? Nechal jsem tam jen ty klasické modré molitany.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95428x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=751