Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2016 13:14 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: DaveLister
Co se týče obojživelníku netuším. Ale mám akvárium už asi 30 roků. Kdysi jsem používal zeleň, teď exit (exit i na oodinum). Ta zeleň je asi ve všech přípravcím na krupičku co jsem viděl, ale asi to hodně ovlivní poměr a ty ostatní látky. Jak jsem psal níže:
Exit podle návodu -> všechny ryby vyléčeny v obou případech beze ztrát.
Kdysi m. zeleň podle návodu -> vždy to část ryb nedala, zbytek vyléčen. Hlavně sumci to špatně nesli.
Mi stačí vědět, že když koupím dražší přípravek, zvládnu to bez komplikací, pokud nenarazím na rezistentní kmen. Ty "levné" bych už nekoupil, exit stojí taky málo (kolem 100Kč). Po pravdě ty ryby s oodinem jsem vědomě koupil už nemocné, protože vím, že vyléčit to není problém.
Po léčbě radši nechávám týden vyšší teplotu.

Zaujali mě v té prodejně, kde jsem koupil ty ryby s oodinem. Celkem vyhlášená prodejna zaměřená na Jihoamerické ryby v Polsku. Prodejce si myslel, že to je krupička a léčil to jen teplotou a solí. Říkal, že občas když mu dorazí ryby ve špatném stavu, tak si něco zavleče. Ale, že i jen se solí a teplotou to bez problémů vyléčí. Léčiva ani neznal. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2016 11:33 Muž DaveLister [478]
Nemám s krupicí naštěstí žádnou osobní zkušenost (s oodiniem je to horší) a viděl jsem ji jen v cizích akváriích. Ale trošku jsem si o ní teď četl a mám řadu nejasností. Zajímal by mě názor lidí se zkušenostmi:

I. Ve Frankově Akvaristice se píše, že "Kožovci žijí nejen na rybách, ale i na obojživelnících, pulcích a vodních plžích... Zamořené akvárium zbavíme nákazy tím, že jej ponecháme bez ryb a plžů...". Všude jinde se zmiňují jen ryby. Ale Frank nebyl žádný blbec. Zase knížka je to už starší. Jak to tedy je? Mohou být plži přenašeči krupičky?

II. Na mnoha místech se zmiňuje účinnost léčiv pouze na volná stádia, proto i zvýšení teploty pro urychlení životního cyklu atd. Přitom ale sera Protazol se podle originálního návodu dávkuje jednorázově a již po 24 hodinách se provádí 80% výměna vody. Uvádí, že na rybách mouhou dva dny zůstat mrtví parazité. Přitom Protazol je podle výrobce jen malachitka (byť leuko forma). Takže jak to je?

III. Často se člověk dočte (i v této diskusi), že malachitka či různé české "noname" přípravky jsou nedostatečně účinné, a že je třeba používat osvědčené preparáty. U eSHa Exit/2000 to chápu, tam je složitější složení, ale doporučované přípravky od Tetra/JBL/sera jsou všechny podle informací výrobce malachitka v kombinaci s formalínem nebo methylenovou modří:

Tetra Contra Ick a sera Costapur jsou směs formalínu a malachitky (u Tetry je více formalínu a méně malachitky ve srovnání se serou. Punktol je malachitka s metylénovou modří. Protazol je dokonce jen malachitka (v bezbarvé leuko formě). Jen eSHA má čtyři složky (malachitku, methylenovou modř, genciánovou violeť a nejvíce proflavinu, což je v podstatě acriflavin/trypaflavin). Přidá-li se 2000, je tam navíc Rivanol, methyloranž a měď (což mimochodem znamená, že je docela blbost myslet si, že po léčbě není třeba měnit voda, měď se nerozpadne, na to by byl potřeba jaderný reaktor).

Takže jak to je? Je to jen marketing a preparátům od sery/Tetry/JBL můžou směle konkurovat "generika" obdobného složení za pár korun (což je ostatně podobná situace jako v humánní medicíně)? Nebo obsahují tyto značkové přípravky nějaké zázračné a tajné ingredience? nebo jsou jen z nějakého důvodu kvalitnější, zatímco neznačková malachitka je nějak vadná? Jak to je?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2016 11:30 R Muž romant [27982] Re: Fudys
Ne, to je zaplísnění místa, který bylo odřený, skřípnutý apod. Častejší výměny vody, popř. eSHu 2000 dle návodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2016 11:05 Fudys
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Myslíte, že by to mohla být krupička ? Má to pouze jedna placka z 8.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2016 16:31 Kiki – asi krupička
aha dobře ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2016 13:28 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Kiki
Nic nečisti. Nech tu vysokou teplotu ještě týden po vymizení příznaků a pokud budou ryby v dobré kondici, krupička se nevrátí. Samozřejmě vodu chvíli měnit častěji než obvykle.
Tím čištění by jsi jenom ještě více narušila rovnováhu v akváriu, která už je tak načatá tím léčením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2016 13:23 Kiki – asi krupička
ahoj děkuji vám za odpovědi léčila jsem multi-medikalem a připadá mi že zabral mám cychlidu a ta od začátku je ok ještě dvě mečovky taky od začátku bezproblému a ancistruse taky ok.tak asi jestli s tím souhlasíte vyčistit kameny a s rostlinami teda nevím ty do horké vody nedám :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2016 10:26 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: kus5
Ano obsahuje, ale asi v menší koncetraci nebo v jiném rozpouštědle. Nestudoval jsem to detailně. Ale to neznamená, že může zkombinovat Exit a zeleň. Spíše naopak, protože pak stoupne koncetrace m. zeleně v akváriu a může zabít z ryby.
Z mojí zkušenosti Exit podle návodu -> všechny ryby vyléčeny v obou případech beze ztrát.
Kdysi m. zeleň podle návodu -> vždy to část ryb nedala, zbytek vyléčen. Hlavně sumci to špatně nesli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2016 09:12 Muž kus5 [3] Re: NHKG
esha exit taky obsahuje malachytku a nemusí se měnit voda!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.03.2016 19:58 R Muž romant [27982] Re: Bludička
Kolikrát jsi v poslední době v akváriu začátečníka léčila krupičku? Podle toho, jak se zde Kiki prezenatuje a jak její akvo vypadá, bych to přeléčení spíše doporučil, byť jsem mnohdy stejně konzervativní jako ty a znovu opakuji, nemám s tím žádný problém, jenom se to snažím řešit podle danýho průseráře. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.03.2016 19:53 Žena Bludička [26] Re: romant
Tak většinou ty rady tady zní spíš takové jako přeléčit celou nádrž a všechny ryby v ní. Někdo chce dokonce po krupičce celé akvárium kompletně čistit apod. Podle mně je to ale dost individuální a dost často tahle nemoc napadne jen některý druh a jiní obyvatelé to ustojí.
Kiki možná nemá moc zkušeností, ale krupičku už pozná a tak by mohla použít to doporučené léčivo až když uvidí, že je to nezbytné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2016 19:17 R Muž romant [27982] Re: Bludička
A kdo s tebou nebude souhlasit? Já třeba s tím co jsi napsala nemám problém, jenom jsem v tomto případě, tedy tazatelky lehce skeptický, ale ostatně až čas ukáže, kdo se prosadí a kam se to posune. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.03.2016 18:52 Žena Bludička [26] Re: Kiki
Asi se mnou nebudete souhlasit, ale já bych na místě Kiki ještě chvilku s tím přeléčením počkala. Pokud žádná ze zbylých ryb nemá žádné příznaky, dala bych tomu čas, snažila se o co nejlepší podmínky v akváriu a ryby každý den bedlivě sledovala, jestli nezačnou nějaké příznaky (otírání, tečky, apatie...). Jestli doteď ty ryby odolaly, třeba to ustojí i bez preventivní léčby.
Viděla jsem už v jednom akváriu ryby, které na tom byly tak zle, že musely být utraceny, s rybami, které byly v perfektní kondici. Ty jsem si asi za týden koupila a hned ten večer se mi v karanténě vytřely...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2016 17:47 R Muž romant [27982] Re: Kiki
Pokud jsi neléčila, jak ti bylo doporučeno, máš krupičku stále přítomnou, jenom není prozatím viditelná přímo na rybách, v spousedním vlákně jsi dostala vcelku vyčerpávající odopovědi s naprosto konkrétním doporučením přípravků, který použít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2016 17:39 Kiki – asi krupička
ahoj po dlouhém boji mi rybky zemřeli zbyli mi jen ty zdravé mam akvárko vyčistit a dát ho znovu do provozu mít 5 ryb v 40 litrech je docela nehezké

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2016 21:19 JoKa Re: silky
Tak týden měnit obden, aspoň, lépe déle. Ona se krupice hrozně ráda vrací, i když jestli si použil eshu 2000 a exit správně dle návodu, tak by i zárodky měly být death. Ale víš jak, jistota je kulomet...
List mandlovníku tam klidně nech, dokud se nerozpadne, ničemu nevadí, naopak...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2016 20:58 silky Re: Urtman
Diky za radu - par dni = dva dny, tzn. jednou nebo par dni = 6 dni, tzn. 3 x do tydne ? :) Jak dlouho tam mam nechat ten list mandlovniku ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2016 20:20 JoKa Re: silky
Hlavně nepodcenit rekonvalescenci. Pár dní měň vodu ob den... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2016 20:13 silky Re: silky
Fotka k příspěvku No takze po tydennim boji (s nejakym zpozdenim) hlasim ze krupicka vylecena (EXIT+2000 kura 2 cykly), nekolikera vymena vody, pouziti mandlovnikoveho listu a ted jiz zase bez vseho pokracujeme dale..otazkou je co k prezivsimu osazenstvu (terorizujici zbytek osadky) poridit, ale to patri do jineho vlakna...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2016 12:15 silky Re: afc1886
Diky za konstruktivni radu, uz brousim internet kde poridit dalsi dil a lepsi streva.
Pres noc zadna mrtvolka, uvidim co odpoledne, pak probehne vymena vody - mam pri jednom vyprat i ten filtr ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2016 06:33 R Muž romant [27982] Re: afc1886
No vždyť říkám, není to až zase takovej propadák. ;-) Jenom to nechce hned odsoudit a když napíšeš, aby se trochu vytunil, taky neřeknu ani popel. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2016 06:04 R Muž afc1886 [14655] Re: romant
Já jsem ten filtr měl v akva 60*30*30,a ten molitan co tam je je opravdu malinký.Kdyby se přikoupil ještě jeden ten díl a naplnil lepším filtračním médiem,tak neřeknu ani popel,ale jinak v originál balení EHEIM Aquaball 60 je fitračního materialu málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.02.2016 21:49 R Muž romant [27982] Re: silky
Ancák není čistič, ale bordelář, ale to sem nepatří. Ten filtr není až zase takovej propadák, měnit vodu a když bude třeba zopakovat tu léčbu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2016 21:47 silky Re: afc1886
Je to vsechno z jednoho setu...takze chapu ze s poloprofi / profi to nema nic spolecneho, ale na zacatek by to snad stacit mohlo ne ? Jsem ochoten prikoupit treba jeste jeden ten dil na zvyseni kapacity, pokud by pomohlo....spise cim to ze to skoro tri tydny jede bez problemu se vsemi temi rybami a najednou pridjou dva "cistici" a cele se to ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2016 21:09 R Muž afc1886 [14655] Re: silky
Zaměřil bych se na kvalitu vody,protože ten filtr za moc nestojí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2016 21:03 silky Re: afc1886
Jakas takas prezentace zalozena, akvarko je vicemene nove, po zajeti cca 14 dnu (obsluha v Hornbachu dava stejne rady :)) jsem uz podlehnul a nakoupil rybicky....a zacatecnicke stesti asi pralo dva tydny, resp. do vhozeni ancitrusu zadna stopa neceho necestneho / nekaleho...

O vsech klasickych chybach vim, ted evidentne nezbyva nic jineho nez tri dny zkouset jeste lecit, co prezije ma silny korinek....pokud vse odplave na druhy breh tak prijde dezinfekce....a vsehcno znovu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2016 21:01 R Muž romant [27982] Re: silky
Vyměň polovinu vody a sjeď to ještě jednou, ted tu léčebnou kůru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2016 20:41 silky Re: afc1886
OK, diky, takze toho se zbavim a az najdu toho slimaka tak taky pujde ven :)) Chtel jsem to udelat uz pred 2 tydny ale nechal jsem se ukecat ostatnimi cleny...moc demokracie skodi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2016 20:39 silky Re: romant
Akorat ten chomac, ostatni ze soboty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2016 20:31 R Muž afc1886 [14655] Re: silky
A jak dlouho je to akva založené?Jak je velké?Založ prezentaci ať dostaneš pořádnou radu.Na valisnerii jsou vajíčka šneku. ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2016 19:52 R Muž romant [27982] Re: silky
Ty fotky jsou z dnešního dne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2016 19:50 silky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim, dalsi ze serie zacinajicich akvaristu (kvuli mrnatum) - patrime taky mezi "stastlivce" ? Zpozorovano v sobotu rano, odpoledne prvni mrtvolka, nasazeno odpoledne EXIT + 2000 ve dvojnasobnych davkach, teplota 30st, vcera odkaleno dno + vymena 1/4 vody, odpoledne dalsi 2 mrtvolky, dnes dalsi ctyri...doposud osazenstvo: 5 x tetra medena (na nich nic nezpozorovano, vsechny ciloucke az az), 5 x parma ctyrpruha (2 ks minus, zbytek zalezly v rostlinach), 5 x parma duhova (4 ks minus - teplotou ?), 3 x pavi ocko (1 ks minus, jedno zivoucke, druhe se placati s parmama). Na valisnere je na jednom listu takovy pruhledny chomac s bilymi teckami...

Po tridenni kure tedy mensi hrbitov, na ctyrpruhych ustupuje, ty duhove spis podeziram na umrti teplem (tecky zmizely vcera), uvidim co se bude dit dale....

Pravdepodobne privleceno s ancitrusy (2 ks) minuly tyden, do te doby 4 tydny bez problemu....rostliny prospivaly, vsechny pekne zraly...

Diky za rady, sorry za kvalitu fotek, nejak jsem presel pouze na telefonni zarizeni...:))
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2016 19:37 R Muž romant [27982] Re: Rastty
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2016 19:34 Muž Rastty [0] Re: romant
Dobre, budu pokracovat jeste 2 dny. Listy, to znamena co ? Diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2016 18:44 R Muž romant [27982] Re: Rastty
Nepolevit, klidně dát den, dva navíc v té poslední koncentraci, potom akvo pořádně vypláchnout několika masivníma výměnama po sobě a nastolit rekonvalescenční režim. Výměny častější, tak 2x týdně a přidat list(y)(jeden velkej na 100 litrů), možno i lehounce zasolit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2016 18:38 Muž Rastty [0] Re: romant
Musím ještě jednou poděkovat :-) Vypadá to, že je t ona dobré cestě Esha zabrala, aktuálně ani na jedné rybce není bílá tečka !

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 19:00 Muž patamatix [408] Re: pupex
Pokud je to krupička tak lečení dle návodu Esha Exit + esha 2000. Každopádně to chce prezentaci,aby se dalo lépe poradit. Ale příčina bude v špatných podmínkách. Zaběhnutí 14 dnů je málo-dle grafu- www.akvarijni.cz/… Ideálně zaběhnout měsíc.
Edit? Nakažené ryby nedávat bokem,je nutné léčit celé nakažené akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.01.2016 17:50 R Muž romant [27982] Re: Rastty
Pokud krupička ten 6 den neustoupila, léčba nezabrala. Měl jsem za to, že si zaobstaráš tu eSHu exit a akvo zaléčíš tímto přípravkem a tu zeleň a tak jsem to i já radil, použiješ jako z nouze ctnost, prostě než bude k dispozici ta eSHa, i jsem popsal co udělat s akváriem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 17:41 Muž Rastty [0] Re: Horác
Lecbu neprerusovat znamena co ? Lecim 6. den. Znamena to aplikovat mal.zelen, dokud nebude znamka po krupicce nebo akvarium prazdne ? Dekuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.01.2016 16:57 R Muž afc1886 [14655] Re: Horác
Díky za vysvětlení,takže jestli dobře chápu,tak je lepší používat malachitovou zeleň v karantenní nádrži.Tak to je teda 100*lepší použít Esha.A držím palec aby se dokončil článek ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.01.2016 16:46 Muž Horác [3942] Re: afc1886
malachitová zeleň - diamino-trifenylmetanové barvivo, dodávána jako chlorid (žlutozelené krystalky) nebo jako oxalát (tmavě zelené šupinky). Oxalát je toxičtější (a zároveň účinnější). Mechanismus účinku: zablokování dýchacích enzymů bakterií a parazitů. Potvrzeny též fungicidní účinky. V 60. letech se ukázala jako nejúčinnější prostředek proti jednobuněčným ektoparazitům, zejména proti Ichthyophthirius multifiliis (krupička). Vysoce toxická (letální koncentrace pro ryby a doporučené terapeutické koncentrace jsou velmi blízké) a karcinogenní. Organické a další redukující látky přítomné ve vodě výrazně snižují její toxicitu (a samozřejmě i účinnost). V zařízených nádržích (písčité dno, rostliny) se tedy používají vyšší dávky, než v nádržích holých. Dávkování: dle návodu (záleží na koncentraci roztoku). Poznámky k léčbě: nefiltrovat, nekrmit, nesvítit (na světle se rozkládá), silně vzduchovat. Léčbu nepřerušovat (riziko vzniku rezistence).
(citováno z mého již asi 5 let rozepsaného (a stále nedokončeného :o))) článku Léčiva v akvaristice)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 16:45 Muž Rastty [0] Re: afc1886
to jsem se jen spletl, myslel jsem nesvitim, nekrmim..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 16:40 R Muž afc1886 [14655] Re: Rastty
nefiltruji hmm a proč?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 16:36 Muž Rastty [0] Re: romant
poracuji 6.dnem s lecbou. Dnes bych mel opet vymenit pulku vody. 5 Neonek jsem jiz musel vylovit.. Stale nesvitim, nefiltruji. Chci se zeptat, co dal, pokracovat i nadale s vymenou vody obden nebo se postup meni.. Diky za pomoc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2016 22:26 R Muž afc1886 [14655] Re: pupex
Udělej si prezentaci nádrže,aby jsi mohl dostat pořádné rady.V setech jsou vesměs špatné filtry s malým filtračním objemem.Rybičky nebyly úplně nejlíp zvolený,protože tam máš čistotné rybky s mollama,které jsou celkem prasátka.No2 bys měl mít na nule,když jsi vpouštěl rybičky a malé rybky nejspíš skončily jako krmivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2016 21:20 pupex – prosim pomocte dobri lide
Dobry den, mam nove zalozene akvarium.koupil jsem v hornbacu startovni set 60l svetlo,filtr,topitko.vse dokoupil i s kvetinami a nechal 14dni zabehnout dle rad prodavajicich.pote jsme nasadili 4 zlutocerne molly, 4 tetry, 4 pancernicky a 10 neonek. po 3tydnech jsem si vsimnul jedne molly ze ma ochrnutou zadni ploutev a pohybovala jen smerovackama a byla hlavou ke dnu.nenechal sem ji trapit... ten samy den v noci mi zrejme jedna molla porodila protoze se ji vyrazne zmensilo bricho.. vse bylo ok jen male rybky nikde... asi vpoledne jsem si vsiml velkeho samecka molly ze mi udna plave brichem nahoru..jen tak bylo po nem... zacal jsem tedy patrat a diky tesrum vody jsem zjistil ze mam tvrdou vodu pnou NO2 a NO3. dukladne jsem odkalil 2/3 akvaria a dolil odstatou vodou a 10ti litry destilovane vody.hladina NO2 a NO3 dost klesla a le jeste to neni uplne ono. dnes po dvou dnech jsem si vsiml u jedne z poslednich dvou moll bilych tecek zrejme krupicka.okamzite sem ji dal karantenu. ted uz netusim co delat.. nekdo pise pritopit a solit,jiny zase radi chemii.nevim jestli ji mam vratit zpet a jak dal. PROSIM PORADTE! uz nechci smutny zviratka :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2016 19:50 R Muž romant [27982] Re: Rastty
1,3,6 den se aplikuje dle návodu po výměně min. poloviny vody. Nekrmit, nesvítit.
Edit: Byť je malachitka obsažena v určité formě i v přípravku eSHa exit, až budeš exit mít k dispozici, tak bych před jeho aplikací projel akvo aktivním uhlím a nebo tu vodu vyměnil skoro všechnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2016 19:43 Muž Rastty [0]
Vymenil jsem polovinu vody, pridal jsem malachnitovou zelen, sul, zvysil jsem teplotu na 30 stupnu, zvysil bublani a vypnul svetlo, jak je uvedeno na baleni. Co v dalsim kroku ? Opakovat i zitra ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2016 18:34 Muž patamatix [408] Re: Rastty
Já jen doplním,"nenakažené" rybky,jak si se ptal nechej v nakaženém akváriu,je potřeba je taky přeléčit,že nemají žádné příznaky teď,neznamená,že jsou zdravé. Akorát by jsi si mohl nakazit další akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2016 17:33 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Rastty
Malachnitová zeleň je staré a docela účinné léčivo. Ale zároveň je to pro ryby zdraví škodlivé svinstvo. Třeba krunýřovce zabíjí. Škoda že nemáš poblíž Hornbach, tam Eshu mívají.
Pokud věříš, že ti Esha zítra přijde, tak bych tam tu zeleň zatím nelil. Navíc jestli ji tam naliješ, bude ti Esha nanic. Určitě bych nemíchal 2 léky co nejsou spolu ověřené (jak třeba Esha Exit a 2000).

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=601