Krupička
1 11.06.2007 17:39 KIKA neviete niekto co to moze byt???
1 11.06.2007 17:37 KIKA moja zavojnatka ma nieco biele na hlave a neviem co to je . vyzera to ako biele vyrasky.
1 11.06.2007 13:15 LuXy To čo som napísal o tom zrýchlenom vývyne som nevymyslel ja ale niekde tu vo fóre som čítal...
1 11.06.2007 11:23 LuXy Treba sa sem tam kuknúť aj do fóra, krupička je tam rozoberaná viacej, ako je zdravo napr.:
rybicky.net/forum/1617 mam sera cosapur ale bojim se to dat k ramirezkam.... a sul staci kuchynska?....
1 11.06.2007 11:03 LuXy Zdvihnutie teploty samotnú krupičku nelieči, len urýchľuje jej vývoj k štádiu, keď larva spadne z nositeľa. Liečivá, aspoň soľ, sú aj tak potrebné!
zdravim, cim se da lecit u ramirezek krupicka? vcera jsem si privez jeden parecek domu a zda se mi ze samec ma na boku 2byli tecky... jsou v karantene. jsou pry nachylny na chemii takze staci zvysit teplotu? prosim poradte
diky
Starší reakce
1 26.04.2007 20:09 Jirka To fakt člověk žasne co všechno kozlíci šikulové nevymyslí.To určitě jim ten sliz částečně setřel,teď by to chtělo osolit,protože sůl urychlí tvorbu slizu
2 24.04.2007 11:52 Chaotic Asi jako každý i mé rybičky měly krupičku. Nejdříve jsem zkoušel preventin, který nijak nepůsobil, jen se všechno v akva obarvilo do modra... Asi po týdnu neúspěšného léčení jsem koupil sera costapur, po cca další 5 dnech bylo po krupičce. Jediné co to trochu odneslo byly rostlinky, ale ty se vzpamatovaly. Ancíci, se kterými jsem si krupičku přinesl přežili.
2 23.04.2007 20:51 langosh – to Jana
Léky s obsahem malachitové zeleně jsou pro krunýřovce nevhodné - viz např. stránky Dajanapet
www.dajanapet.cz/… "...toxická pro některé druhy málo domestifikovaných ryb, zvláště pro většinu ryb dna." Stejně tak nedoporučuji používat léky s obsahem formaldehydu (FMC) nebo mědi.
Roman
Moje tetry červenohlavé tiež napadla krupička a tento prípravok im pomohol - z krupičky sa vyliečili asi za 3 dni, žiaľbohu v priebehu ďalšieho týždňa všetky uhynuli. Asi boli oslabené plus neboli vhodné do môjho akvárka (pre nich malé). Sú to moc citlivé rybičky, tak ti držím palce, aby to v tvojom prípade dopadlo inak.
mam s tim dobre zkusenosti...
2 23.04.2007 12:31 langosh Pro info složení eSHa Exit: 6,3 mg Diaminoacridine (Proflavin); 0,31 mg Malachitgrünoxalat (malachitová zeleň); 0,79 mg Methyl-rosaliniumchlorid; 3,98 mg Methylthioniniumchlorid (metylénová modř)
Roman
2 23.04.2007 12:26 Vip Zkušenost s tím mám dobrou.Myslím,že to obsahuje i jód,dávkoval jsem o něco méně,než doporučuje výrobce.Krupička úspěšně vyléčena.Exit je možná šetrnější(nevím složení),dost lidí ho používá a doporučuje.Nijak bych to ovšem nedramatizoval a když už máte doma Costapur,léčil bych tím.
2 23.04.2007 10:38 pomocnik 2 23.04.2007 10:11 bohu – krupička a sera costapur f
ahoj.tetry červonoústé nám napadla krupička (ostatní ryby zatím v pohodě)(první příznaky jsme objevili v neděli, tak jsme tam dali aspoň preventin.nicméně dnes jsme vylovili první mrtvolku
).v místním akva jsme dnes esha EXIT nesehnali...tak jsme použili od sery costapur f(je to na bazi malachitového oxalátu).máte s tímhle léčivem dobrou zkušenost nebo máme přeci jen rychle někde sehnat exit?dík
Starší reakce
2 18.04.2007 17:05 smajlik Myslím si,že 14dnů až 3 týdny.V této době by se měli projevit nějaké případné nemoci.Upřímě řečeno,pro spoustu z nás je to trochu problém.Představuje to ještě jedno akvárko s pokud možno stejným životním prostředím.(chemizmus vody,teplota apod.)A když si koupím např.hejno teter kosočtverečných (cca.10-15 kousků),myslím,že 20 l karantena je přinejmenším malá.A ruku na srdce...kdo z nás je takto vybaven.Na dva párky endlerek mi moje karantena stačí,ale když jsem si koupil pět mřenek macracanta,měl jsem co dělat,abych jim v karanteně (18 l)neublížil.Po týdnu šli do akvárka.Možná,že stres z týdeního pobytu v karanteně vyvolal tu krupici,kdo ví...
.Hlavně,že osádku mého akvárka mám naplněnou a nebudu muset protahovat karantenou další ryby.Aspoň v nejbližší době.
Já si přinesl krupičku z Hornbachu. Všechny tři ryby, které jsem tam koupil se odporoučely jako první, ostatní se zdály že vydrží a začaly dokonce vypadat líp a líp, jak jsem psal v předchozím příspěvku. Ale před chvilkou jsem se dověděl z domova, že během dneška padly všechny tetry. Ostatní ryby - motýlovec, skalára, anténovec a sevilie vypadají, že se jich to netýká, tak snad aspoň ty přežijí.
A ještě jedna zajímavost. Když jsem krupičku objevil, volal jsem do Slorexu, jestli mají Exit. Řekli že ano, ale já ten den tam nestihl dojet před zavíračkou, chtěl jsem začít léčit co nejdřív. Jel jsem tedy zase do Hornbachu, kde mi milý prodavač sdělil, že Exit by taky doporučoval, je to prý výborné léčivo, ale oni ho museli, právě protože funguje, vyškrtnout z nabídky, neboť se to neslučovalo s jejich obchodní politikou. Docela jsem na něj valil oči. Statečnej chlap, že to přiznal. Domyslete si podtím co chcete, ale asi bude všem jasné, co za tím vězí.
Takže Jipijáé jipijijooouu.
Stavba-dílna-zahrada
ryby-ani-omylem
2 18.04.2007 13:41 smajlik Nedá mi to,přidám svou zkušenost.Před nedávnem jsem "tajně" loudil nějaké rady přes vzkazy,od zdejších přispěvatelů,o krerých si myslím,že jsou natolik zkušení akvaristé,že rady od nich by mohly mít nějakou váhu.Tady je opravdu každá rada drahá,ale na jednom bychom se mohli shodnout.Je dobré na 7-10 dnů zvýšit teplotu někam ke 30°C (chudáci některé kytičky),silně vzduchovat(teplá voda to potřebuje)a potom se rozhodnout pro nějaké léčivo.Buď sůl (opět chudáci kytičky)nebo něco jiného.Mám mřenky (velmi náchylné na kožovce),použil jsem poprve eSHa Exit s eSHa2000.Do čtrnácti dnů se zdálo všechno OK,ale po asi třech týdnech opět reinvaze.V tomto stádiu jsem znervozněl a hledal rady zkušených.Na váhavé doporučení jsem opět použil eSHa Exit(už samotný),před aplikací jsem "zkypřil" dno dřevěnou tyčinkou,abych uvolnil parazita i ze substrátu,přitom řádně odkalil,zvýšil teplotu na 29-30°,silně vzduchoval.Dávku jsem podle návodu aplikoval až do pátého dne.Po deseti dnech jsem vyměnil asi polovinu vody (prý se to nemusí,přesto jsem vyměnil),a po čtrnácti dnech jsem jemě vyplách fitrační náplně (jsou zabarvené od oxalátu mal.zeleně) a na 48 hodin dal do filtru aktivní uhlí.Zatím je vše v pořádku,snad se to už nebude opakovat.Ryby jsou všechny zdravé,rostlinky také.(Až bude toto akvárko vystavovatelné,přidám ho do presentace)Tolik má zkušenost.
2 18.04.2007 13:17 Sidonius Miky: "...Jinak když je akva bez ryb tak parazit zemře sám do třech týdnů..."
Na to bych moc nespoléhal... Myslím si, že jde o jedno z tradovaných tvrzení. Na netu lze najít informace, hovořící i o několikaměsíčním přežívání tohoto parazita v prostředí bez ryb.
2 17.04.2007 22:06 SUBMARINE – krupicka
Ja jsem mel po kazdy kdyz jsem si koupil ryby s velkopestirny,myslim ze jsem s tou nemoci nikdy nevyhral ale co hodne dobre funguje a kdyz se to chytne vcas(nesmi byt hodne osypany)od eSHa EXIT.Leci az 18onemocneni.
2 17.04.2007 20:19 oldkiwinka krupička-hrozná nemoc,taky jsem ji měla asi před měsícem, dala jsem malachitovou zeleň, ale nedoporučuju!!!!!to já jenom z toho,že v litovli nemají skoro žádná léčiva,jinak zabírá kuchyňská sůl,asi 1 polévková lžíce na 10litrů,ale když dáš méně,nic se nestane. A solí nic nepokazíš, já mám akva 85litrů a dala jsem tam jenom 4 špetky,ale až po malachitcea a je to dobré. Zkuste tu sůl, nic jiného bych nevěděla. Někdo to totiž léčí léky a někdo zase solí. No a někdo se zbaví akva
tak držím palečky
2 17.04.2007 20:08 Lukas a vyplati se léčit jedno paví očko co by se stalo kdybych ted dokoupil nové ryby.???
2 17.04.2007 19:57 Lukas No docela dost. ale newim jestli bude koho lecit.
2 17.04.2007 19:41 Lukas – Krupička. a co s ni???
Do mého akw jse dostala krupicka. Napadla všechny rybicky, až na Tetry vláknoplitvé. Neonky uz vychcípali a to docela brzo asi dva dny po objevení prvního příznaku. Paví očko, už je napadANÉ taky. Co mám dělt až mi všechny ryby vychcípou??? Vyčistit nebo vyvařit??? Co mám dělat?? když mi všechny ryby vychcípou, ale tetry vydržej můžu k nim dokoupit další ryby???
Starší reakce
2 12.04.2007 19:55 smajlik Myslím si,že tady se jednoznačné odpovědi nedočkáš.Na zvýšení teploty spolu se vzduchováním se shodnou skoro všichni (28-30 stupňů) asi na 7-10 dnů.Příznivci soli tě budou odrazovat od jakékoliv chemie,příznivci léků tě zahrnou mnoha zaručenými značkami léčiva,rohodně ti budou rozmlouvat sůl.Přečti si příspěvky v sekci nemoci a pro něco se budeš muset rozhodnout.
A ještě něco,pokud máš krupičku ve společenském akvárku,budeš muset léčit celé akvárko.Infikované je totiž celé.Držím ti palce,až to dopadne,dej vědět jak.
2 12.04.2007 19:09 neo jo tem kere odlovíš kapni dle návodu zelen
2 12.04.2007 16:20 Skalár Jo a sůl jsem dávala ale nepomohlo to vůbec a to se v tom máčeli přez tejden.Tak jak?
Přidat reakci
1 ...... [88] ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95171x