Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 75 Přejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 17:48 Pavel73 – Re: petrys
Jasně že má ten popis,zejtra se u zvěrolékaře stavím a uvidí se.Nevadilo to nějak rostlinám?Že by třeba zastavili růst,apod, to by mi ještě nevadilo,ale kdyby odešly,tak by to byla pálka,protože mě ty kytky stály kolem 3 tis,-
Jinak dík. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 17:40 Žena petrys [107] – Re: Pavel73
ospamox 1000mg tablety stojí asi okolo stovky, svítit můžeš, ale filtrační vložky vyndej a nech je plavat v akva, at filtr běží "naprázdno", doufám, že máš někde uložený ten postup ode mě, dodrž ho a bude po oodinku, dobré bude, když rybkám budeš během léčby přidávat i nějaké vitamíny, třeba fishtamin obden na krmivo
jo a veterinář ho asi mít nebude, ale měl by ti dát předpis, pak si ho vemeš v lékárně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 17:36 Pavel73 – Re: Romiš
Nechtěl jsem tě nějak naštvat,ale podívej:Já nemám čas každých 6 hodin lítat kolem akva.Doma jsem akorát přes noc,o 6h ráno odcházím a přicházím něco po 20h.Pak by museli jedině nastoupit další členi rodiny. :-)

Ale dík za rady,ted mě Petrys nasměrovala na ospomax s docela malou udržbou,tak tomu dám radši přednost. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 17:31 Pavel73 – Re: petrys
Ahoj,můžeš mi říct kolik tak asi ten ospomax stojí?Zítra budu mít cestu kolem zvěrolékaře...Ty ATB dostanu u něj nebo někde v lékárně?

Svítit sem musel,protože akva je rostlinný a kytky pár týdnu bez světla mi zkolabujou.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 17:03 Žena petrys [107] – Re: Romiš
píše, že esha ani sera nezabraly, takže entizol bude možná slabý, já měla kdysi stejný případ a ani entizol nestačil
ano odolné...přivyklé na použité přípravky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 16:59 Romiš – Re: petrys
Rezistivní? V jakém smyslu? To jako - odolné? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 16:51 Žena petrys [107] – Re: Pavel73
a měl jsi vždy při léčbě vypnutý filtr a světlo? jestli ne, tak není divu, že nic nezabralo, světlo a běh filtru rychleji likvidují léčivo, entizol je dobrá volba, ale nevím, jestli ti to zabere na takhle rezistivní oodinko, mě pomohl ospamox, dávkování jsem ti již psala
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 16:18 Romiš – Re: Pavel73
Co je složitého na tom spočítat si, kolik tablet musíte rozpustit ve vlažné vodě a vlít do akvária + kolik kapek do něj nakapat 6x co 4 hodiny nebo 4x co 6 hodin?! coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 15:47 Pavel73 – Re: xx
Dobře,zkusím sehnat ten entizol.Ale ted mám doma acriflavín a kdybych přidal teplotu přes 30stupnů (samozřemjmě postupně).Je tato možnost taky dobrá nebo mám na to zapomenout?

Ps:kdybych nebyl trpělivý,tak bych ty rby zabil a a udělal všechno znova nebo skončil.Myslím si,že nejsem ani netrpělý,ale ani trpělivý. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 13:52 xx – Re: Pavel73
Moje rada zní - drž se dál od modré skalice, protože jestli s tím nemáš zkušenosti, počítej s úhynem ryb. To není jako nakapat do akvária nějaký hotový přípravek z obchodu.

Tím Entizolem za 30 Kč (nebo kolik to balení teď stojí?) nic nezkazíš.

Znovuzakládání akvária nic nevyřeší. Hypermanganem v dávkování běžném pro desinfekci oodiniu moc neublížíš. Vyzkoušej to co píšu v předchozím příspěvku, nech akvárium půl roku bez ryb.

Nic ve zlém, jestli nemáš trpělivost je lepší akvaristiku nechat plavat a přejít na nějaký jiný koníček. Ušetříš si tím peníze, nervy a čas. Na druhou stranu ty tvoje reakce chápu, protože založit si akvárium a zavléct si tam oodinium, je děs i pro zkušeného akvaristu.

Tady na diskuzi nějaké extra odborné rady nehledej, všechno se nedá vyléčit systémem "nalej do akvária Exit a Eshu 2000 a za 3 dny máš ryby zdravé". ;-)

Zkus se domluvit na léčbě piscinoodiniozy třeba tady:
www.dajanapet.cz/…

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 12:58 Pavel73
Díky všem,toto jsou ale postupy jak pro chemika a každej den abych se vrtal v akva s rybama atd..Tolik času zase bohužel nemám.......Ještě než bych to zkoušel tedy s tím Metronidazolem,tak bych zkusil v karanténí nádrži tu modrou skalici,ale potřeboval bych vědět,jak přesně na ni,protože tadyv nemocech na rybicky.net se v tom nevyznám a na aquaru jo,ale kde odměřit 3g apod?

Když jsem léčil léčivem od sery oodinopurem,tak ten docela slušně zabral,protože tam obsahoval tu měd.....Tak přemýšlím,že bych ryby vyléčil (jestly vůbec nějak)tak v té karanténě s tou mědí a to rostlinné bych založil znova (vypral horkou vodou štěrk,dekoraci,kytky v roztoku hypermaganu),jednou sem to už prováděl a dal tam týden po založení pár pokusných ryb a byly tam 2 měsíce bez nemoci (nebo sem si aspon nevšiml) a tak jsem vyléčéné ryby vrátil zpět do akva,ale asi byla nějaká ještě nedoléčená a mám tu nemoc zpět.

Mě ta nemoc tak s**e že ani nevíte jak!Mám sto chutí akva zlikvodovat a skončit....... :-( Ale nechci odejít bez boje,tak to zkusím nějak doléčit. rozzureny

Ještě jednou díky všem za rady. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 11:01 Romiš
Krátce po podání Metronidazolu (asi po 30 minutách) aplikujeme Costapur (SERA), a to takto:
Do nádrže dávkujeme 4x v průběhu 24 hodin (tedy co 6 hodin!!!) vždy 0,25 ml (cca 6-7 kapek) Costapuru na 75 litrů akvarijní vody. Nebo lépe - v 6 dávkách v průběhu 24 hodin, (tedy co 4 hodiny), a to v dávce 0,18 ml (cca 4-5 kapek) na 75 litrů vody.
Toto dávkování je jen orientační – v karanténní nádrži bez rostlin, s minimem nebo bez dekorací a holým dnem je možné uvedené dávky ještě snížit, naopak bujně zarostlých, s písčitým dnem, kořeny jako dekoracemi apod., musíme dávky zvýšit.
Voda přitom musí být trvale čistá, slabě modrozeleně zabarvená, ryby se musí chovat přirozeně, s chutí přijímat potravu, nesmějí projevovat neklid. Počet trofontů na tělech ryb musí plynule během prvních 2-3 dnů klesnout na minimum.
Při objevení se nákazy ve společenském akváriu ryby nepřelovovat, ale léčit v této nádrži. Tuto je třeba nejprve dobře odkalit a odsátý objem vody (cca 15-20%) doplnit čistou odstátou.
Pak nastavit účinné vzduchování a filtr naplnit materiálem, který bude snadné denně vyjmout a proprat v horké vodě, např. molitan, silonová stříž…
Při manipulaci s filtrační vložkou (za účelem jejího propírání horkou vodou), rovněž jako při manipulaci s akvarijním nářadím dbáme na to, abychom z postiženého akvária nepřenesli nákazu do jiné nádrže! (Pečlivé mytí rukou mýdlem je nezbytné!)
Po celou dobu léčení je třeba ryby krmit střídmě, nejlépe živými nebo mrazenými buchankami nebo perloočkami, aby nevznikalo nadměrné množství odpadu. Krmit se doporučuje, aby ryby nezeslábly, ale nikoli umělými krmivy, které mohou kalit vodu.
Závěrem upozornění:
Většina akvarijních ryb snáší oba léky dobře, výjimkou jsou sumci a sumečci. Léčení pancéřníčků je nejisté a pro jejich citlivost na chemikálie i riskantní.
(Bez záruky - naštěstí jsem neměl důvod testovat tento postup v praxi.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 10:59 Romiš
Nedávno zesnulý profesor akvaristiky Dr. Stanislav Frank doporučuje k léčení rybích ektoparitóz zcela konkrétní postup. Vychází z toho, že piscinoodinióza a některé další ektoparazitózy se běžně léčí nebo aspoň tlumí pomocí krátkodobých koupelí v roztoku modré skalice nebo dlouhodobých v roztocích akriflavinu, metronidazolu, malachitové zeleně, kuchyňské soli ap., obvykle spolu se zvýšením teploty, přičemž výsledky těchto postupů bývají problematické a rozdílné.
S. Frankem popsaná metoda má za cíl co nejméně toxicky působit na ryby a co nejvíce na parazity.
Metodika:
Metronidazol – na začátku léčby l tableta (250mg) na 30 litrů vody. (Tableta musí být perorální, ne vaginální – tato forma obsahuje nevhodné přísady! Zásadně ji předem rozpustíme v troše vlažné vody a vzniklou suspenzi vléváme do místa proudění způsobeného vzduchováním.) Nezmizí-li trofonti na rybách do 3 dnů, aplikujeme druhou dávku – 1 tabletu (250mg) na 60 litrů vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 09:11 xx – Re: Pavel73
www.aquar.cz/… - nemá smysl léčit solí. Sůl funguje jen na kožovce.

Jestliže léčiva nezabrala, udělat poslední pokus s něčím co nebylo jako léčivo použito - Entizol (metronidazol) nebo nějaký přípravek s chininem.

Pokud je akvárium rostlinné a o ryby nejde, tak ryby pochytat a přendat do karantény, původní akvárium pořádně odkalit a nechat ho půl roku běžet bez ryb. Po půl roce zkusit přidat 2-3 levné ryby a když budou 2 měsíce zdravé a nenakazí se, pak se dají přidat jiné ryby.

PS: Kožovce zlikviduje bez problémů většina přípravků, ale piscinoodinioza to je s prominutím svinstvo.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 07:04 Muž Leitlik [9]
Taky s tím bojuju neustále a pořád !! rozzureny Nějak mi docvaklo a všim jsem si, že si to přitáhnu vždycky, když něco nakoupím v Super ZOO v Olomouci ! :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2009 06:58 Pavel73
Zdravím,měl jsem již toto oodinium (asi půl roku) a umřelo mi dost ryb,protože Esha Exit a 2000 nefungovala.Pak jsem léčil Sera oodinopur a zabrala,ale jak mám tu nemoc zlikvidovat,protože se mi pořád vrací?(za léčiva jsem dal skoro 800,-)Napadá mě,že bych ryby přednal do holé nádrže a tam je léčil vysokou teplotou a solý jak tady popisuju GAGAL.Ale nevadila by sůl v takovém množství rybám jako pancéřníček,neonky,razbory?Jestly mi poradíte a vyléím tu nemoc,tak vám poděkuju,jestly nikoho nic nenapadne,tak já s akvaristikou končím.......,protože iž tři-čtvrtě roku bay mě nosnstopo umíraly ryby a já pořád kupoval drahé léčiva,to fakt nejde.
(akvárium je rostlinné a o objemu 250l)
Za rady moc děkuju. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 21:04 Ivo
Mě krupička asi před půl rokem vyhubila 3 kančíky příčnopruhé a jednoho ancistruse. Přežil pouze 1 ancistrus, kterého se mi povedlo vyléčit podle návodu na internetu (neměl jsem po ruce žádná speciální léčiva) - obyčejná kuchyňská sůl a zvýšení teploty na 31 st.C. Zbylý ancistrus tuto léčbu přežil a stále ho mám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 19:13 Muž Yirka [9118] – Re: agent007
Nechci dále už tuto diskusi rozmělňovat, ale skoro každý příbalový leták léků obsahuje sdělení o návazném či podpůrném léčivu pro případ žeby..... Byznys je byznys, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 19:08 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: agent007
Je to možné, ale praktickou zkušenost s tím nemám. :-)
eSHa 2000 při léčbě krupičky nepoužívám a s účinností samotného eSHa EXITu jsem velmi spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 18:51 Muž agent007 [47]
Samozřejmě, ale v této kombinaci jsou přípravky účinější.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 18:38 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: agent007
Není ale podmínkou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 18:11 Muž agent007 [47] – Re: Yirka
V návodu máš napsáno, že léčbu Exitem je dobré podpořit 2000-kou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 17:59 pantheon
agent007 napsal: eSHa exit + 2000 = 260 Kč. jj, neco takovyho sem vycet na foru, rozhodne se ted budu ridit radsi prevenci nez pak naslednym lecenim. kazda zkusenost je k necemu dobra :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 17:51 Muž Yirka [9118] – Re: agent007
Krupičku lze léčit pouze EXITem, 2000 je další léčivo, které nebylo předmětem diskuse.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 17:48 Muž agent007 [47]
eSHa exit + 2000 = 260 Kč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 17:30 Muž Yirka [9118] – Re: pantheon
V tom případě ti doporučím abys změnil obchod,protože EXIT za 300,- může prodávat jedině vyděrač (a asi ho za tu cenu má s prošlou expirací). Přečteš-li si ohlasy na EXIT, tak cca 80% ohlasů je pozitivních, což je normální potvrzující Paretto výsledek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 17:27 pantheon
no ale tak to me vrta hlavou no :-D zjistil bych to za dalsich 300+-, holt sem koupil radsi rybicky nez dalsi pokus. procital jsem fora a ohlasy byli na EXIT taky ruzny prave.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 17:21 Muž Yirka [9118] – Re: pantheon
Opravdu to zjevně chápeme v jiných rovinách. Ale to nevadí, jednak jsem nepsal něco o radě, ale informaci, což je rozdíl a pak mi nedá dodat, že kdybys použil EXIT, tak by možná nevyhynulo. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 17:18 pantheon
asi si me spatne pochopil, ale nevim kde se stala chyba, psal jsem od zacatku ze me AQ vymrelo, takze nevim kdo by se ty rady chytal :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 17:11 hutch – Re: Yirka
To asi ma ;)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 17:10 Muž Yirka [9118] – Re: pantheon
V tom případě napiš skutečný důvod, jinak je to zavádějící informace, které se může někdo chytit a přijít o ryby třeba postatně dražší, než je cena léku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 17:05 pantheon
no ono to ma hlavne logiku ze vse stoji prachy :( a obcas uz vyjde asi lip koupit novy rybky, obvzlast kdyz mam mini AQ
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 17:01 Muž Yirka [9118]
pantheon napsal: esha exit sem nezkousel, ale uz neverim ani tomu. nakonec sem prisel o vsechny rybicky.

To má opravdu logiku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 16:56 pantheon
bohuzel jsem mel taky tu cest a hned u svyho prvniho AQ, ihned jak sem uvidel tecky, zacal jsem nejdriv solit, zvednul teplotu, zacal vic vzduchovat,ale efekt se nedostavil. :( koupil jsem v kramku "Sera costapur" ktery bohuzel pomohlo jen k zlepseni a to jen na 2 dny. esha exit sem nezkousel, ale uz neverim ani tomu. nakonec sem prisel o vsechny rybicky. nechal jsem AQ tyden bez ryb a zaroven jeste lecil a konecne sem se toho asi zbavil. Ale jestli je krupicka nejlehci nemoc rybek, tak uz jinou nechci dostat :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2008 12:45 čemech
Fotka k příspěvku Je toto krupička? smich smich
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.12.2008 12:12 Muž Tonys [16]
Fajn mockrát díky. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2008 17:10 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumci – Re: Tonys
S těma pimelodus pictus neváhej a běž do toho EXITu. často používanou léčbou - teplota, sůl - je patrně zahubíš. Anténovci nesnášejí vyšší teplotu ke třiceti stupňům a ten EXIT je fakt šetrnej i k sumcovitejm rybám. Neboj se toho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2008 16:02 Muž agent007 [47]
Pro ty co nevědí jak to vypadá. Dnes jsem dostal opět kladný ohlas na tyto výrobky. Soused léčil krupičku, zvyšoval teplotu, solil, přípravky okolo 80 Kč a nic nepomáhalo. Půčil jsem mu exit a 2000 a po 10 dnech marného snažení bylo za 3 dny po krupičce, jen na "pavích očkách" prý ještě sem-tam. Velikým kladem je opravdu to, že jsou tyto přípravky šetrné k rostlinám.
Výrobky jsou k dostání v Hornbachu a v internetových obchodech (nevýhoda - poštovné). Dnes jsem na ně narazil v Přerově v jedné akvaristice, kde to vyšlo asi o 40 Kč dráž, než v Hornbachu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2008 15:51 Muž agent007 [47]
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2008 15:51 Muž agent007 [47]
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2008 13:33 Muž Leitlik [9]
Martine, tady je rybicky.net/vyrobky/1044 . Stojí cca. 100,-kaček/20ml. Pomáhá to spolehlivě ! A o hrotočelce neměj strach, nevím čím to je, ale krupičku jsem měl 2x, hodně ryb to dostalo, ale hrotíci zůstali netknutí. A to ještě všechny neonky co měli krupičku,tak požrali. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2008 12:03 Muž PetrS [4]
Tak s tim zkusenosti nemam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.12.2008 22:04 Muž Tonys [16] – Re: PetrS
No... :-( ono možná nejlehčí nemoc, ale ne u anténovců... nemohu přidat žádnou chemii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.12.2008 21:23 Muž PetrS [4]

S necim se sverim. Krupicka je podle me ta nejjednodussi nemoc. Ryb nechavam ve spolecnem aqua. Cca 3x prileju modř a krupicka do tydne zmizi. Mel jsem ji asi 3x za celou dobu a vzdycky byla brzy pryc. Hodne zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.12.2008 21:17 Muž Tonys [16] – Anténovec Barevný
Zdravím. Dneska jsem si pořídil v Hurnbachu anténovce barevný. Nedal sjem na zkušenosti s touto špatnou prodejnou a věřil jsem že mě se nic nestane. Ejhle, když jsem je chtěl vypustit do akvária koukám jsou posypaný krupičkou. Takže jsou teĎ karanténě. osolil jsem vodu a hodil do filtru aktivní uhlý. Je ještě něco co bych mohl pro ně udělat? hmm

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2008 06:06 hutch
jj, uz jsem nasel, dekuji vsem za odpovedi.....nakonec sem se rozhodl, ze tam tu rostlinku davat nebudu, preci jen, za to abych riskoval, ze tam neco donesu, tak ji radeji vyhodim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2008 20:06 Muž Yirka [9118] – Re: hutch
Dej si do vyhledávače desinfekce rostlin, nebo hypermangan, nebo Savo a určitě něco najdeš..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2008 09:43 hutch
Ted to odemne bude znít asi dost nezkušeně, ale čím ho mám například desinfikovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2008 08:59 Muž Yirka [9118] – Re: hutch
Když ho máš v karanténě, tak karanténuj nebo ho desinfikuj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2008 08:56 hutch
vsem dekuji za odpovedi, prevenci tedy vynecham :)

a co si myslite o tom, kdyz bych mel odnos kytky, prave ze spolubydlova akvárka, které bylo napadeno krupičkou a chtel bych ho uchytit na koren v mém akvarku...zatim mam ten kus kyticky v karantene ve sklenici s vodou....ale spis to vidim, ze ho vyhodim, nez abych neco riskoval si tam zanest. Co si o tom myslite?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [75] ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=3701