Krupička
tak krupička se asi nepotvrdila, rybka to napaení sice nerozdejchala ale na jiných to není
ten paper z Vodňan vypadá super (druhý odkaz), díky.
je možné že by sem si dotáhl krupičku z kupovaného mraženého cyklopa? mám jednu endlerku ťupkatou, buď to bude krupička nebo asi nějaký zaplísnění. dneska jsem to objevil a zatím sleduju, endlerky vem čert i když by mi to bylo líto ale nerad bych si to zatáhl do malawi kde taky krmím cyklopem
...Dava se 1 az 4mg ma 1kg zive vahy ve fyziologickem roztoku i.v., alespon zviratum neurcenym k porazce...
No dobrá, jak a v jakých dávkách se používá MM jako antidotum třeba u skotu, to mi až tak cizí není. Teď jsem se ale věnoval akvarijním rybám.
K těmto nějaké info nemáte? Gúgl mi nic nenabídl, ale asi jen špatně hledám. Mně dostupné informace ichtyologů zmiňují skutečně jen chloridy...
EDIT: Že v mořské vodě k otravám dusitany v podstatě nedochází, je pravdou. Oproti otravám ve sladké vodě zde ale "věci fungují poněkud jinak". Už třeba proto, že v mořské vodě dochází ke vstřebávání dusitanů zhruba ze dvou třetin ve střevech.
...prece jen Amazonka a sul...
Nejen Amazonka. Našly by se i jiné akvaristicky zajímavé lokality, kde se koncentrace chloridů pohybují v desetinách, max. jednotkách mg/l...
Našinec (až na výjimky, které vědí, co dělají a proč), si s obsahem chloridů hlavu neláme, přitom v našich vodách se jejich koncentrace pohybují obvykle v řádu desítek mg/l. A "ryby z Amazonky" kvůli tomu z akvária neskáčou...
Vždy v této souvislosti píšu o "decentním nebo "lehkém" zasolení. Je třeba si uvědomit, že 15g NaCl, (méně, než zarovnaná polévková lžíce), aplikovaných do 100L nádrže, zvýší koncentraci Cl- o 59mg/l a Na o 91mg/l.
Takže se solí určitě opatrně!

Jirko, dalo by se to napsat i tak, že účel světí prostředky a nekoukám při tom na to, odkud ryby pocházejí.

Samozřejmě že mám na mysli střídmé a opatrné použití soli, abych nebyl někým obviněn z toho, že jsem agentem solných dolů.

MM vrati to zelezo kam patri, jak jsi to popsal. Dava se 1 az 4mg ma 1kg zive vahy ve fyziologickem roztoku i.v., alespon zviratum neurcenym k porazce.
Da se najit i info, ze k otrave dusikatymi latkami prakticky nikdy nedochazi v morske vode. Ona ta sul ucinek ma, minimalne bude branit dalsi otrave.
Kdybych mel zazit vetsi prusvih s takovou otravou, sahnul bych po te modri, ale pokud jsou to jen nejake prvotni projevy, vymenil bych vodu a pripadne taky pouzil sul (i kdyz mne se do ni vetsinou nechce, prece jen Amazonka a sul...)
Ohledne dalsich informaci, pan Google vi vsechno

.
...a kdyby sul fungovala stejne dobre...
Methylenová modř se používá nejspíš pro své oxidační vlastnosti, ale to neznamená, že chloridy nefungují.
(BTW: Nemáte nějaké konkrétní informace, jak MM funguje?)
K těm chloridům: dusitanové ionty se do organismu ryb dostávají přes tzv. chloridové buňky žaber, ve kterých jinak dochází k iontové výměně Cl-/HCO3-. Proniknutím dusitanů do krve dochází (m.j.) k přeměně hemoglobinu na methemoglobin - Fe2+ se oxiduje na Fe3+, který nepřenáší kyslík.
Toxicita dusitanů se snižuje se zvyšující se koncentrací chloridů, (částečně i bromidů, hydrouhličitanů, dusičnanů a vápníku), a to díky vyšší afinitě chloridů k receptorům chloridovým buněk. Při vyšší koncentraci chloridů dochází k obsazení zmíněných receptorů a tím ke snížení vstřebávání dusitanů. (Což také zvyšuje šanci organismu na detoxikaci - redukovat pomocí enzymu reduktázy Fe3+ zpět na Fe2+.)
Intenzívní výměny vody (snižování koncentrace dusitanů) za současného přídavku NaCl (zvýšení koncentrace chloridů) jsou IMO velmi účinným prostředkem, jak řešit otravu NO2.
Tak není to zrovna nejšetrnější přípravek, ale i tak se dá. Prozatím bych několik dní vyčkal a denně měnil 1/3 vody, jak již zazanělo s tím lehkým přisolením a bude se vidět, co se z toho vyklube a nebo ti to tzv. sedne, tedy ta načatá nitrifikace.
Mám tady Anti-ichtin. Už jsem s tím v minulosti krupičku vyléčila, když jsem tenkrát měla akvárko založené prvně. Teď po vyléčení jsem už minimálně dvakrát měnila vodu. Ale jestli je to zrovna vhodné léčivo, nevím, sáhla jsem po něm díky té předchozí pozitivní zkušenosti...
Čím jsi léčila? Krupička, tedy kožovec rybí jakožto ten parazit má několik vývojových stádií a mohlo se stát, že prostě nějaký to zapouzdřený vývojový stádium zůstalo a při zhoršení podmínek se to prostě znovu ukázalo.
A jak se to projevuje u žabek, nevíte? Protože ty byly a jsou od vypuknutí nemoci až po její přeléčení pořád stejné, neobsypaly se bílými tečkami a jiné příznaky taky neměly. Měla jsem za to, že žabky nemocné nebyly a krupička napadla jen rybky.
Ovsem na otravy dusikatymi latkami se pouziva jako antidotum methylenova modr, a kdyby sul fungovala stejne dobre...
Určitě. Otázka je, čím přeléčit, aby to nepřineslo víc škody, než užitku... Tolik k názvu tématu.

Jenže my teď s Andy řešíme možnou příčinu současných problémů s otíráním ryb. Mně to přijde jako počínající otrava N-látkami, kde NaCl umí pomoci.
0 31.12.2014 11:46 Deepinpeat –
Re: Sid jako problém je, že kožovci napadají i obojživelníky, takže přeléčit se to stejně musí.

Joj, tak to netuším. Žabky nejsou můj "obor"...

EDIT: Ale tipl bych, že mírné přisolení vody by ani žabkám ublížit nemělo. Ostatně - běžná (vodovodní) voda chloridy a sodík obsahuje také. Samozřejmě, že různé zdroje různou koncentraci. Tady u nás se koncentrace chloridů pohybuje kolem 30-40mg/l...
Vyzkouším. Ale žabkám sůl nijak neublíží?
...Po léčbě jsem vyčistila celé akvárko. Za další čas jsem přikoupila další rybky. A teď, zhruba 14 dní, znovu pozoruji, že se rybky zase otírají o listy, o filtr nebo kameny. Fyzicky ovšem vypadají zdravě, žádné bílé tečky, jiné nedostatky také nepozoruji, pokud zrovna nepočítám přežranost...
Vypadá to na narušení procesu nitrifikace a z toho vyplývající otravu N-látkami. Ty příznaky by tomu nasvědčovaly.
Jako nejjednodušší řešení vidím intenzivní, pravidelnou a častou výměnu části vody do doby, než se situace (nitrifikace) srovná.
Mírný přídavek kuchyňské soli při každé výměně vody žádoucí.
Lepsi metodu znam. Vezme se vysoka uzka nadrz, ryba se da do neceho, jako sitove porodnicky. Na dno nadrze se vyvedou hadice, privod a odtok, a to se cerpadlem protahne pres germicidni UV lampu. Dole ten proud musi byt poradny, proto vysoka nadrz, at je ryba vic v klidu. A pak se tam jen par dni necha, co odpadne, s tim si proud vody a lampa poradi, az to vypali vsechno... A je to bez chemie, stejny princip, jako rybu stale prelovovat mezi dvemi nadrzemi, kde se vzdy ta druha dezinfikuje.
Tak halančíci krátkodobou silnou koncentraci soli vydrží bez problémů, ale např. tetrovité s tím mívají problémy. Léky na bázi chininu jsem na krupičku zkoušel taky a většinou zabrali i na velmi rezistentní kmeny toho zpropadeného parazita. Jen se tyto léky o dost hůře shání než běžná komerční léčiva.
Pokud někdy budete chtít změnit tu léčbu, tak bych spíš zkusil buď chininchlorid nebo nějaké akridinové barvivo, prostě něco, co se pokud možno co nejméně podobá základům těch komerčně užívaných léčiv kterými se léčí nejčastěji a v nádržích laiků co se týče podmínek a následně koncentrace často i špatně/nedostatečně. Pravda je, že solí jsem to zkoušel kdysi jen u halančíků, ten způsob je popsaný v knize Halančíci (Vítek, Kadlec) a to je fakt mazec

Vykoupat a přelovit, v případě potřeby zopakovat. U ryb které to vydrží neznám nic lepšího

Ano a stejně tak se bude dát použít sera med profesional Protazol a nebo JBL Punktol Ultra, když už tedy předbíháme.
Edit: Jsou to Molly a s tím zvážením si té ekonomické stránky věci jsem za jedno a i proto jsem poukazoval na tu výhodu karantény, kdy to rozhodnutí o případném ukončení není vázáno na funkční akvárium s dalším osazenstvem.
S tím souhlasím, asi to je pěknej moribundus. Já bych vyzkoušel tu sůl a když by to nepomohlo, či se to horšilo, šáhl bych poněčem jiném. Na krupičku mám vyzkoušený ještě Costapur. Ale jak říkáš, to už předbíháme...
EDIT: pak je tu ještě otázka ekonomická. Nějak jsem nenašel, co je to za rybu, ale...
Jestli není jednodušší přeléčit preventivně akvárium a danou rybu utratit. Ono léčit rybu za 20,- léčivy za xxx .... Ale to už si musí zvážit každý sám ...

Já jsem taky pro ty šetrnější řešení a tu sůl za to považuji, ale tady jde o to, na jakej, jak odolnej kmen krupičky narazíš a obávám se, že u tazatelky je to nějakej odolnější šmejd a že bude i třeba časem změnit medikaci, ale to nepředbíhejme.
Tak na tu "naší" rybníkovou stačí jenom teplota přes 30 a solná lázeň, to je stará vesta, ale jak to tazatelce píšete, chce to vydržať.

Jinak výhoda tady je, že se to řeší v karanténě.

0 30.12.2014 16:58 Vip –
Re: aa ... tak proč to nezkusit trošku jinak.
Jak píše Deepinpeat "Takže to co potřebuješ, je udržovat terapeutickou koncentraci léčiva dokud nezmizí poslední tečky a ještě nějakou dobu po tom".
To samé Ti pomůže udělat i zasolení, které je podle mého názoru (a nikomu ho nevnucuju) šetrnější, než rada tam dál pumpovat dvojnásobné množství léčiva (zvlášť po takové době). Dál uvidíš, jak na tom ryby budou. Nikde neříkám, že se pak k nějakému léčivu, třeba jinému, nemůžeš vrátit...
0 30.12.2014 16:57 Deepinpeat –
Re: aa No jak říkám, některé kmeny parazitů, zejména dovoz z asijských velkoprovozů vydrží kolikrát víc léčiv než ryby. Hlavně s tím co obsahuje malachitovou zeleň to může být dost na hraně toxicity. A léčba může trvat až 3 týdny, to není nic divného. Česká krupička z rybníka bude při stejné teplotě vyřešená za mnohem kratší dobu.
To jo, ale léčím už delší dobu (léčila jsem týden normální dávkou) a mám teplotu 28°C, takže jsem čekala, že po tak dlouhé době by se něco mohlo dít.
0 30.12.2014 16:31 Andy – Je to krupička?
Zdravím, potřebuji radu zkušenějších. Mé rybky také trpěly krupičkou, ale už je to nějaký čas, co se ty šťastnější vyléčily. Po léčbě jsem vyčistila celé akvárko. Za další čas jsem přikoupila další rybky. A teď, zhruba 14 dní, znovu pozoruji, že se rybky zase otírají o listy, o filtr nebo kameny. Fyzicky ovšem vypadají zdravě, žádné bílé tečky, jiné nedostatky také nepozoruji, pokud zrovna nepočítám přežranost

Je možné, že se nemoc vrátila (vrátí), nebo probíhá jiným, neviditelným způsobem? Anebo je to nemoc úplně jiná? Asi před dvěma dny uhynula rybka, která se prve z krupičky zdárně vyléčila a najednou bez jakéhokoliv náznaku bylo po ní... (co jsem vypozorovala, tak se asi dva dny před tím stranila ostatních rybek a plavala nudně u hladiny)
Mám společenské akvárko, rybky, žabky a dva šneky. Jednou týdně odkaluji. Díky za názory.
0 30.12.2014 16:21 Deepinpeat –
Re: aa Hele a z čeho usuzuješ, že léčba neúčinkuje? Jestli ten úsudek vychází z toho, že nezmizelo přisedlé stadium na rybách (pořád na nich jsou ty bílé tečky) tak je to tím, že na to přisedlé stadium to léčivo nepůsobí a nijak mu neublíží. To léčivo se tam dává proto, že po nějaké době (závislé na konkrétním kmenu toho kožovce a teplotě) se ta přisedlá stadia od těch ryb oddělí a zjednodušeně řečeno se rozpadnou a z každého je velké množství plovoucích stadií které hledají nového hostitele. Na toto volně plovoucí stadium působí ta léčiva. Takže to co potřebuješ, je udržovat terapeutickou koncentraci léčiva dokud nezmizí poslední tečky a ještě nějakou dobu po tom. Urychlení vývoje těch přisedlých "teček" a tím zkrácení doby léčby pomůže zvýšená teplota. + ještě ta terapeutická koncentrace může klesat jelikož se některé složky těch léčiv vážou na organický materiál v nádrži, což poznáš tak že mizí zabarvení vody a třeba se barví transparentní silikon, vzduchovací hadička a pod, může se to vázat i na detrit a tak podobně. Takže je potřeba držet tu koncentraci toho léčiva a případně přidávat. Některé kmeny kožovce jsou už hodně odolné a běžné dávkování nemusí stačit.
aa napsala: Léčím už 5.den krupičku
Vip napsal: Osobně bych dál nepokračoval, nějak v tom nevidím výsledek
.
Vip napsal: ... já ale nikde netvrdím, že krupičky se zbaví do pěti dnů a že tím končí léčení x-) ... ... já ale nikde netvrdím, že krupičky se zbaví do pěti dnů a že tím končí léčení x-) ... S použitím soli v kombinaci s krupičkou pár zkušeností mám (zřejmě asi více než Ty - bohužel) a rozhodně to není o tom, že nepomůže. Jen nevidím důvod pokračovat dál v tom co dělá, když už tam stejně dává dvojtou dávku a nic se neděje?! Nechal bych to pár dní odpočinout jen zasolené ( v rozumné míře ). Pravda, může tam dávat dál třeba trojtou dávku léčiv ...
Ver mi, ze nedavas dobrou radu. Krupicky se nemusis po peti dnech zbavit, a preruseni lecby je chyba. Chtit tady s absolutni jistotou vysledek za 5 dni a kdyz ne, hned prestat, povazuji za chybu.
Tve zasoleni je k nicemu, proste umoznis tomu sajrajtu se poradne namnozit, jen ho mozna malinko pribrzdis, a pak? Poznas co to je, az se to poradne rozjede? A co kdyz ne? Pritom stacilo nebyt zbrkly a leceni dojet, protoze i kdyby o krupicku neslo, tak pokud si s tim kombinace eSHa 2000 + EXIT neporadi, pujde nejspis o poradny prusvih a pak, specialne po poradnem rozjeti, uz to muzes lecit tak kusem hadru a Savem...
0 30.12.2014 14:01 Vip Osobně bych dál nepokračoval, nějak v tom nevidím výsledek

. Už teď dávkuje dvakrát tolik. Kromě toho i v návodu je psáno "prodloužení na 4. až 5.den". A zřejmě ani pořádně neví co tam je za nemoc. Zkusil bych vyměnit 3/4 vody a spíš než další léčiva, rozumně zasolit a počkat jak se utkání vyvine

...
Pokracuj, klidne muze dojit k prvnimu zlepseni az za tyden. A nezkusene oko muze i Oodinum povazovat za mix nakaz, a pak je to jeste na dele, ale zabere to.
Musíš měnit teplotně sladěnou vodu.
Kalamita to je bojim se rano kdyz se vzbudim podivat do akvaria :( ... a nebude to teplotni sok kdyz mam ted kvuli krupicky zvedlou teplotu na 30 stupnu ? omlouvam se jestli mam blbe otazky ale sem na prasky ...
Ne, ryby necháš kde jsou, jenom vyměníš 80% vody a aplikuješ exit dle návodu a podle toho co píšeš, bude to už pěkná kalamita, tak bych tu dávku rovnou zdvojnásobil. Příčinu výskytu nebudu tipovat, akvo neznám.
dobre a rybky mam dat do nahradni nadrze ? a jestli se muzu zeptat cim to ze se ta krupicka objevila ? rybky sem nekupoval uz pres dva mesice do akva sem nijak nezasahoval ...muze to byt zivou stravou ? tedy nitenkama ?

Akvo pořádně vypláchnout, tedy vyměnit větší část vody a exit použít až potom.
0 28.12.2014 10:20 Jalovec91 Dobrý den , potreboval bych poradit sem akvarista amater ... akvarko sem si zalozil pred pul rokem cca ,vse bylo vpohode ale ted pres svatky se stala vec ze rybky maji krupicku (teda podle toho co sem tady videl za fotky a co sem si precetl tak myslim ze je to krupicka) uhynulo mi uz cca 15 neonek :( a lecil sem to preventinem coz byla asi chyba ... potrebuju vedet jestli muzu pouzit ten pripravek esha exit ikdyz mam vodu v akvarku skoro modrou ... prosim o radu . jelikoz uz to prechazi i na skalary a platy :(
Ano, dvakrát tolik a jakoby se jelo nový kolo ode dneška.
Takže to tam můžu rovnou nakapat?
Sůl bych v momentě kdy se už efektivně léčí považoval za zbytnou, ale za věc, která ničemu vadit nebude, je to podpora imunity v podobě zvýšené tvorby slizu na těle ryb, tak aby byla parazitovy v tom stádiu, kdy se přichytává na tělech ryb, tato možnot stížena.
romant napsal: Pokud je ve vodě něco jinýho než to léčivo A vadí i sůl?
Půlku a kapek dvojnásobek a uvidíš, jestli to co píšou bude pravda, tedy jestli to obrněnka je a jestli to není ta var. jiných moribundusů a jestli ....
A kolik mám vyměnit? Ta obrněnka mi nejde z hlavy. Myslím, že je to skoro určitě ona. Jak to mám dělat? Na exitu píšou, že v kombinaci s 2000 je účinné i proti oodiniu, ale tím bych si nebyla tak jistá.
Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x