Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2016 19:36 domco528 Re: romant
A davkovat 3 dni podla navodu, alebo az do vymiznutia priznakov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2016 19:01 R Muž romant [28002] Re: domco528
V celým akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2016 17:53 domco528 Re: romant
Dakujem. Zajtra pojdem kupit eshu 2000. A pouzit to do celeho akva alebo ho mam odlovit a liecit samostatne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2016 16:28 R Muž romant [28002] Re: domco528
Ne, tohle krupice nebude, spíš to tipuji na nějaký plísňový problém, tedy eSHu ano, ale 2000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2016 10:22 domco528
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím. Mám 112L akva. Beži necelé 2 mesiace. Mám vňom gubky,tetry neonove,parik mecune,malych ancikov a jednoho malickeho skalara. S gubkami som doniesol aj black molly, ale tie dostali krupicu a umreli. Predtym som ich ale odlovil do karanteny. Na prevenciu som dal do velkeho akva esha extix 3 dni podla navodu. Teraz sa objavili skalarovi na plutvach ta biele fliaciky. Najprv mal len jeden,teraz 2. neviem ci to moze byt krupica. Ma to len on a ziadna ina ryba. Nesprava sa divne, svetko sa zda byt v poriadku. Krupica ma male biele bodky ale toto su take vacsie. Mam pouzit exit do celej nadrze, alebo ho vylovit? Nepodoba sa to na nejaku inu chorobu? ďakujem za rady.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2016 21:01 R Muž romant [28002] Re: Elffka
To JBL.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2016 20:49 Žena Elffka [9] Re: romant
A který z nich bys doporučil? Mám v akva i krevety a L-sumce a nerada bych jim ublížila...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.07.2016 19:10 R Muž romant [28002] Re: Elffka
Je to krupička. Pokud nezabrala eSHa budeš mít co do činění s odolnějším kmenem a bude nutný použít jiný přípravek, jako jsou Costapur, nebo třeba Tetra Contra Ick Konzentrat, Sera med Professional Protazol nebo JBL Punktol ULTRA.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2016 18:57 Žena Elffka [9]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jsou to torpéda a nejdou moc vyfotit, snad to z toho bude poznat...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2016 18:54 R Muž romant [28002] Re: Elffka
Hmm, to bude to z lepších řešení. Ryby jou jakoby posypaný hrubou moukou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2016 18:52 Žena Elffka [9] Re: romant
Hmmm, oodinium nepoznám. Každopádně co s tím? Zkusím je vyfotit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2016 18:32 R Muž romant [28002] Re: Elffka
Třeba to není krupička ale oodinium. Těžko ti někdo odpoví na otázky proč? S největší pravděpodobností půjde o imunitu ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2016 18:00 Žena Elffka [9] – Léčba krupice
Ahoj, asi před měsícem jsem sem vkládala žádost o radu, jelikož se mi po 2 léčebných cyklech Eshou na neonkách opět objevily tečky. Tyto tečky se na neonkách objevují stále - každý den mají 2-3 neonky na sobě několik teček. Druhý den jsou tečky pryč a má je zase jiná neonka. Jednou jsem objevila tečky i na parmičce duhové, ale ty do druhého dne také zmizely. Všechny ostatní rybky jsou v pohodě, i neonky jsou až na tečky fit, nic neumírá, ryby se třou. Před 10 dny jsem dokoupila několik nových neonek a skaláru, všechny rybky jsou v pohodě. O víkendu jsem pak ještě přikoupila samice čichavců zakrslých a otíky. Čichavci jsou v pohodě, ale otíci se úplně obalili bílými tečkami. Vypadá to jako krupice, rybky jsou normálně čilé, chovají se normálně. Chtěla jsem se tedy zeptat, jestli je možné, že těch pár teček na neonkách byla po celou dobu krupice a rybky vůči ní byly imunní? Případně jak je možné, že se nakazili jen otíci a ne třeba nové neonky, které jsou na krupici háklivé? Případně jak to léčit? Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2016 15:43 Arty Re: afc1886
Zdravim, ja jsem tady nic nepsal. Co jsem procetl ty temata, tak to psala moje sestra, ktera mi malem stihla sverene ryby vyhubit. Byl u nich problem s NO2. Ten jsem jiz vyresil, ale bohuzel ta nemoc mi unikla. Mam vicero akva a ty skalary jsem dal k ostatnim, kdyz se vyskytl problem s NO2. Bohuzel to byla chyba a zavlekl jsem si tim tu plisen. Takze asi tak. Kazdopadne vcera zacla lecba s Eshou a zatim se zda se funguje, zadna dalsi rybka od te doby nebyla napadena. Tak snad to dopadne dobre
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2016 16:00 R Muž romant [28002] Re: Arty
Plíseň je tam už asi taky, ale prvotně je to napadení nálevníkem, proto i ty tečky. tedy krupička je druh nýálevníka a to co vidím na fotce taky, takže aplikace eSHy exit v kombinaci s 2000 se mě jeví jako ta správná cesta, ale je třeba si uvědomit, že je to léčba následků, takže to co napsal kolega správce bude zřejmě pro tvůj případ tím nejzásadnějším. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.07.2016 15:40 R Muž afc1886 [15608] Re: Arty
Já ti odpovím trochu jinak,tak jak asi nebudeš chtít.Nejdříve jsi byla holka nicooo a ptala jsi se tady rybicky.net/forum/9009… a tady rybicky.net/forum/147… .Teď jsi kluk Arty a píšeš další problémy.Jestli chceš opravdu poradit,tak založ prezentaci,kde uvedeš pravdivé informace.Jinak to nemá cenu a zbytečně se plevelí témata. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2016 11:44 Arty
Ono to bylo i na dne akva. Ale to po vcerejsim odkaleni zmizelo. Jen ty ryby hynou dal. Zkusim tu Eshu, snad se povede nekoho zachranit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2016 11:41 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Arty
Jestli to vypadá jako plíseň, tak bych vyměnil aspoň 50% vody (pokud máš ve vodovodu kvalitní tak 75%) a začal léčbu esha exit a esha 2000. Filtr nech běžet.
Ale je to divné, preventin na plíseň docela dobře funguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2016 11:34 Arty
Kruci, momentalne nemuzu fotit, ale nasel jsem to na netu, takhle to vypada
img.obrazky.cz/…
spis je to plisen, ale jsou mi divny ty tecky co meli sumecci, mozna jsem si zavlekl dve nemoci naraz, vyborne. To bylo naposled co jsem kupoval ryby takhle. Vzdycky jsem je bral z burz a nebyl problem. Jednou se necham strhnout a vyhubim si v podstate akva. Da se s tim jeste neco delat? Dostava me ta rychlost, jakmile to nejaka ryba ma tak do druhyho dne je po ni. Pritom priznaky zadny, jsou aktivni vsechno a najednou se drzi jen u hladiny a jsou obaleny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.07.2016 11:16 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Arty
Preventin moc na krupičku nefunguje, kdysi jsem ho zkoušel. A pokud předávkuješ, je toxický pro ryby.
Ale pokud nemají tečky, exit asi nepomůže. Chtělo by to fotky nemocných ryb, pak to snad někdo pozná. A příště nové ryby do karantény!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2016 11:09 Arty
Zdravim. Mam akva se Skalarama a v poslednich ctyrech dnech mi zacinaji z niceho nic umirat. Kazdy den jedna. Zacalo to po koupi dvou sumecku z Hornbachu. Objevil jsem na nich zluty malinky vystouply tecky. Druhej den bylo po nich. Jeden z nich mel na brichu jakoby sedivej hnusnej povlak. S podezrenim na krupicku jsem hned zacal s lecbou preventanem. Vymenil jsem 1/3 vody, pridal sul, zvednul teplotu na 28. Jen mam problech s filtrem. Jelikoz mam externi a pouzivam ho na vzduchovani ale cetl jsem ze se ma pri lecbe pokud mozno uplne vypnout. Coz ja nemuzu kvuli tomu vzduchovani. Trochu mam obavy ze jsem mel lecit Eshou exitem. Nevim zda se mi jako by ten preventin nepomahal. Kapu ho tam tri dny a kazdej den uhyne jedna ryba. A koukal jsem po rannim odlovu mrtvolky ze dalsi je obalena tim sedim hnusem. Jedna se vubec o krupicku? Tecky meli jen ti sumeckove. Ostatni ryby byly obaleny tou sedou hmotou. Skoro mi to prijde jako by to skakalo z jedny na druhou. Takze mam dotaz zda lecit dal preventinem a doufat nebo koupit eshu. Da se to vubec? Zmenit pripravek v prubehu lecby? Nechci jim tim vic ublizit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2016 09:31 Klára Re: NHKG
Přidávala jsem jen tu neonku a včera se to na ní objevilo. Tak zkusím dneska to někde sehnat, přijde mi, že se to hrozně rychle šíří. :-(
Děkuji za rady :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.07.2016 09:23 R Muž afc1886 [15608] Re: Klára
Použij na krupičku eSHa Exit,a k tomu eSHa 2000.
Výtažek z odkazu v modrém rámečku-
Esha Exit a Esha 2000:
Esha Exit okamžitě účinkuje, není třeba dělat nic, jen ho nakapat do nádrže dle návodu (tudíž neměníme ani nezvyšujeme teplotu vody). Esha 2000 se používá současně proto, že parazit naruší kožní sekret a kůži ryb, vznikají drobné ranky, které jsou náchylné na zaplísnění. Při včasném zahájení léčby, jeho použití s Exitem není nutné. Při silném napadení je použití žádoucí, přežije tak více ryb. Btw. při použití Exitu včas, tedy na začátku onemocnění přežívá 100% ryb (léčbu přežije i velká část potěru!).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.07.2016 09:23 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Klára
Nikoho neoddělovat, přeléčit se musí celé akvárium. Lepší než sůl je Esha exit (ideálně v kombinaci s Esha 2000). Koupit jde v Hornbachu.
Dobré by bylo taky přijít na příčiny vypuknutí krupičky. Přidávala jsi v poslední době nějaké živé ryby do akvária? Podmínky v akváriu OK (údržba, velikost, ...).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2016 08:56 Klára – Neonka krupička
Dobrý den,

na neonce se mi udělala krupička. Na internetu jsem vyčetla, že pomáhá zvýšení teploty a přidání sole do vody. Neublíží to nějak bettě, kterou tam mám nebo je mám dočasně oddělit.

Děkuji za odpověď

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2016 07:41 Muž BuldozerGT86 [45] - Prodám - TlamovceKrupička a krevetky
Jediné čeho se ještě děsím. Přeskočila mi do toho akva krevetka kterou jsem cca po dvou dnech vrátil zpátky k elegans. A nezpozoroval jsem žádné změny v tom akvarku. Taky je pravda že v něm topím a včéra pro jistotu nastavil teplotu na 30. Může to přenést i krevetka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2016 21:15 R Muž romant [28002] Re: BuldozerGT86
Přesně tak, uvařit toho šmejda, to je cesta. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2016 21:12 Muž BuldozerGT86 [45] - Prodám - TlamovceRe: afc1886
Tak to té vodě pekelně zatopím Dík správce! ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.06.2016 15:24 R Muž afc1886 [15608] Re: BuldozerGT86
rybicky.net/nemoc/Ichtyophthirius-multifiliis
Z atlasu-Dospělý jedinec se dorůstá až 1 mm, který se po dosažení svého vývoje uvolní z povrchu tkáně ryby a spadne na dno, kde se usadí na předmětu v akváriu. Tam si vytvoří hlenovou schránku a postupně se rozdělí až na 2000 malých jedinců, kteří hledají svého dalšího hostitele. Pokud svého hostitele nenajde do dvou dnů (záleží na teplotě), umře. Při nižší teplotě se vývoj zpomaluje. Při teplotě nad 28stupňů se degenerují cysty a při teplotě nad 30stupňů je rozmnožování přerušeno. Živí se červenými krvinkami a jednobuněčnou tkání.
Ryby, které přežily slabší invaze jsou proti krupičce částečně odolné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2016 15:14 Muž BuldozerGT86 [45] - Prodám - Tlamovce – Krupička
Tak a mám po Ancicitrusech. Bláhově jsem si je koupil v Hornbachu na Čerňáku a dal samostatně do 54l akvaria kde byl zajetej filtr i voda a co se stalo? Po třech dnech to jeden nerozdejchal tak si říkám v pohodě jeden z deseti. Ale když už jsem tam viděl další 2 tak jsem to začal sledovat a zjistil jsem krupičku. Když už jsem s tím chtěl něco dělat následující den tak jsem začal vše vyndavat z akva a narazil jsem na 5 exitu. Bohužel už jsem měl jen dva přeživší kteřý to měli taky spočítané. Jo kdybych je více sledoval tak jako endlerky, elegansky a pancerníčky tak by to asi přežili.

Otázka zní : mám nějak vyčistit akva? Budu tam do něj dávat Scarlety cca za 14 dní. Vodu jsem vyměnil uplně celou za odstátou. Co zaběhná filtrace? Opravdu nerad bych o ně přišel po tom co je tam vypustím.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.06.2016 23:35 Muž Hirgon [1] Re: erikva
Už jsem si je objednal, v krámě měli jen Seru. A z netu mi přijde až po víkendu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2016 22:41 Muž erik [10] Re: Hirgon
Pokiaľ nabudúce budete mať nedajbože takýto problém, odporúčam Eshu a kombináciu EXIT a 2000, za tri dni je kruička fuč a osvedčila sa mi ako najmenej škodiace liečivo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2016 21:24 R Muž romant [28002] Re: Hirgon
Aplikuj i ten den 5 a tu teplotu po dobu aplikace nech vyšší, posléze vyměnit polovinu vody a postupně vrátit teplotu na výchozí hodnotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2016 21:10 Muž Hirgon [1]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o radu. Asi mám v akva krupičku, všechny neonky a oranžový ancík měly hodně bílých teček. Ostatní rybky neměly žádnou nebo max 2 až 3 tečky. Dnes po druhé dávce Sera Costapur je krupička na ústupu. Zvíšil jsem i teplotu. Jak mám dále postupovat? V návodu je napsáno, že se má mírně zvýšit teplota a aplikovat Sera Costapur 1. a 3. den. Pří vážném onemocněním i 5. den. Nechci moc ublížit ancíkům.
Až zmizí krupička, mám ještě udržovat zvýšenou teplotu?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2016 07:37 Žena Elffka [9] Re: romant
Uvidím, jak to bude dnes vypadat, až přijdu z práce. Co tedy případně použít na léčbu, aby to bylo efektivní a zároveň to zvládli bezobratlí a L-sumci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2016 22:02 R Muž romant [28002] Re: Elffka
Tak nabízí se asi dvě možnosti a těma jsou že se opravdu jedná o znovuseopakující invazi parazita(možná rezistence na použité léčivo), neonky jsou velmi "dobrým" indikátorem krupičky. Druhá možnost je tzv. moribundus neonkový, tedy věc která je neurčitá, velmi těžko léčitelná a končící smrtí. Spíš bych to viděl na tu rezistenci a vracející se krupičku, tedy bych použil jiné léčivo, ale sám si velmi rád počkám na názory dalších diskutujících na jejich návrhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2016 21:58 Žena Elffka [9] Re: romant
Zatím ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2016 21:02 R Muž romant [28002] Re: Elffka
Mají to jenom neonky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2016 20:59 Žena Elffka [9] Re: romant
Ano. Ještě jedna taková je na druhé neonce na hřbetní ploutvi. Po léčbě žádné tečky neměly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2016 20:37 R Muž romant [28002] Re: Elffka
Myslíš tu tečku na neonce ve spodní části ploutve?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2016 20:34 Žena Elffka [9]
Fotka k příspěvku Bohužel jsou prakticky nevyfotitelné, toto je nejlepší fotka, co se mi povedla.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2016 20:14 R Muž romant [28002] Re: Elffka
Chtělo by to fotku, ať to můžeme poslat na tu či onu stranu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2016 20:11 Žena Elffka [9] – Léčba krupice
Ahoj, potřebovala bych poradit s léčbou krupičky. Před 2 měsíci jsem se vrátila z dovolené a našla v akváriu hodně rozjetou krupici, spousta ryb pomřela. Léčila jsem Eshou Exit + 2000 dle pokynů výrobce celkem 5 dní, léčba zabrala. Po 3 týdnech se opět objevilo několik teček na rybách, znovu jsem přeléčila touto kombinací, jen jsem trochu zvýšila dávky, celkem 4 dny. Krupice opět zmizela, nicméně teď jsem objevila na 2 neonkách po jedné bílé tečce, takže to opět vypadá na krupici. Mám znovu léčit Eshou? Nebo změnit medikaci? Případně počkat, jestli to je opravdu krupice? Mám v akváriu i krunýřovce, krevety a šneky a nerada bych je léčbou zabila. Děkuji za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2016 17:04 R Muž romant [28002] Re: MiKee
Sůl ano, jako podporu tvorby slizu na těle ryb, což zabraňuje přichycení parazita přímo na těle. eSHu 2000 ano a to jako podporu na zacelování drobných ranek, potrhaných ploutví apod. ke kterým při projevech přítomnosti parazita může a vesměs i dochází. Solit co týden nutný není, prostě sůl použít sem tam, třeba při výměně vody v poměru polévk. lž. na 50 litrů vody, tedy bezpečnou dávku i pro drtivou většinu rostlin. Výměnu vody po ukončení léčby rozhodně ano, vždy doporučuji títmo nešetřit ať je psáno v příbalových letácích aplikovaných léčiv psáno cokoliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2016 14:36 MiKee Re: afc1886
Ahoj, tak jsem nakonec léčil tak, že jsem dal sůl (asi kávovou lžičku na 10 litrů vody, přidáno raději ve dvou dávkách) a eSHa EXIT podle dávkování výrobce (eSHa 2000 jsem nedával, protože jsem někde našel, že to prostě není na krupičku a tak mi přišlo blbý zatěžovat rybičky dalším léčivem, když k němu nebyl důvod). Udělal jsem to správně? (Rybičky se tváří, že jo - všichni naštěstí žijou a vypadá to, že se jim daří. A líbač už na sobě nemá nic...)

Teď jsem si ještě vzpomněl, že jsem v různých radách četl, že by se po ukončení léčby měla postupně měnit voda. Je to tak?

A taky, že je dobré přidávat nějaké malé množství soli preventivně třeba co týden. Je to pravda?

Díky moc za vaše rady a názory!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2016 11:09 GP Re: MiKee
s největší pravděpodobností je to ve vodě. nejde přeléčit pouze viditelně zasaženého jedince.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2016 22:30 R Muž afc1886 [15608] Re: MiKee
Ancistrusům to neublíží a je to možné,že to má zatím jedna rybka.Kdyby se nezahájila léčba,tak by se to za chvíli objevilo i na ostatních.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2016 22:26 MiKee Re: afc1886
Takže zkusím nasadit EXIT a 2000? Máme je doma připravené "pro strýčka Příhodu". A neublíží to ancistrusům? Četl jsem, že by nemělo. Nebo?
A je možné, že by to měl jenom ten líbač? To by ostatní stejně časem dostali, že jo?
Díky opět předem za rady!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2016 21:31 R Muž afc1886 [15608] Re: MiKee
ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2016 21:15 MiKee
Fotka k příspěvku Ahoj všichni, mohl by mi prosím někdo poradit, jestli tenhle náš líbač nemá krupičku? Nebo je to nějaká jiná nemoc, co myslíte? Přikládám fotku a tady je ještě krátké video:
youtu.be/…

Díky moc předem za rady! Ať kdyžtak rybičky zachráníme...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=478