Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 08:49 Palo11
Fotka k příspěvku Dekuji moc. Rostlin mam viz. foto, takže mam radeji davkovat hned o 50% vetsi davky? A mam teda hned zacit davat oba pripravky? Razbory a otici jsou zatim v pohode, tak doufam ze to nikdo neodnese :-(

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 08:10 R Muž romant [28002] Re: Palo11
Jj, máš jí tam. eSHa exit v kombibnaci s eSHa 2000 a nebo třeba Costapur, vše dle návodů. Pokud je více rostlin, dávky hned o polovinu navyšovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 08:07 Palo11
Fotka k příspěvku Tak včeea jsem si vsim ze se neonky "pekne" osypaly. Dneska se mi podarilo kousek neonky vyfotit, tak bych vas chtel poprosit o potvrzeni zda se jedna opravdu o krupicku a mohu zacit lecit. Dekuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 17:35 Palo11
Ted jsem se o ni asi pul hodiny snazil, ale nedari se mi to vyfotit. Budu se snazit dal. Mam tam dve neonky na ktere mam podezreni, dal bych ruku do ohne ze vcera mela jedna z tech neonek dve bile tecky, jednu na hrbetni ploutvi a druhou na ocasni a dnes uz ji ma jen na ocasni.. Druha neonka ji mam jakoby na hlave. Nechci zbytecne zacit davat chemii dokud si nebudu jisty, zase ale nechci nic podcenit a nechat neco zbytecne rozjet. Jdu se snazit o to foto..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 16:21 R Muž romant [28002] Re: Palo11
Chtělo by to fotku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 07:45 Palo11 – Krupička
Zdravím, včera jsem si přikoupil 4 neonky a bohužel bez předchozí karantény jsem je dal do akva. Asi po dvou hodinách jsem si u dvou z nich všiml bílé tečky na hřbetní a ocasní ploutvi, takže bych to tipnul na krupičku.. Chtěl bych se Vás zeptat jak postupovat dál? Mám ty neonky ještě dneska odlovit a dát do karantény, nebo počkat jestli se udělají ještě nějaké bílé tečky a tím se utvrdit v tom že to opravdu krupice je nebo začít rovnou s léčbou celého akva? Společně s neonkama tam mám ještě razbory hengelovy, otíky šneky okružáky a piskořky. Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.12.2016 20:19 R Muž romant [28002] Re: varyska
Ne, není, je to plíseň, takže jenom tu eSHu 2000 a podmínky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 20:01 Žena varyska [22] Re: romant
Fotka k příspěvku Je to opravdu krupička? Ať zbytečně nenasadim léčivo... Děkuji

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 19:32 R Muž romant [28002] Re: varyska
To si nemyslím, bylo by potřeba pořádně přitopit někde ke 36st.(půjdou do kopru rostliny) Šel bych dnešní modernější cestou použitím některého doporučeného osvědčeného léčiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 19:26 Žena varyska [22] Re: romant
Děkuji, zatím jsem jenom zasolila...tak se to třeba zlepší samo, bez léčiv...ale děkuji, moooc
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.12.2016 10:43 R Muž romant [28002] Re: varyska
Vsadil bych spíš na prověřenou větší jistotu a tou je eSHa exit v možné kombinaci s eSHa 2000 a nebo se nabízí třeba Costapur, jsou to daleko šetrnější léčiva.
Edit: Velmi dobrou zkušenost mám taktéž s přípravkem od JBL Punktol ultra.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 10:02 Žena varyska [22] – dotaz
Ahoj, potřebuji poradit, asi jsem si zavlekla krupičku do akva s novou kytkou nebo rybami...objevila se mi u akary hnědé... budu aplikovat Dajana FMC ale nevím jak dlouho ?? Stačí jedna aplikace?? a za jak dlouho se musí vyměnit polovina vody... to v návodu nepíšou, prosím o pomoc děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.11.2016 16:28 Maq Re: majosk
majosk napsal: pred 30 rokmi som bol fanatik do akvaristiky. ... Nasadili sa cryptokorenie, javský mach, dodržiavala teplota vody a filtrácia, voda z vodovodu a po 2 dňoch hneď ryby a klapalo to.
A to já si zase pamatuju, že to tenkrát chcípalo úplně stejně a ze stejných důvodů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 15:47 majosk Re: Yirka
Prosím neber to ako kritiku, alebo že by som bol povýšenecký, ale presne som vedel, že napíšeš o prerybnení a zakladaniu akvária a nasádzaniu rýb o mesiac. Pravda je taká, že pred 30 rokmi som bol fanatik do akvaristiky a mal som v paneláku akvária od 10 cez 25 až 100 litrov. Neboli žiadne testery vody, nedávalo sa žiadne CO2 ani hnojivá, nevedelo sa nič o nitrifikačných baktériách. Nasadili sa cryptokorenie, javský mach, dodržiavala teplota vody a filtrácia, voda z vodovodu a po 2 dňoch hneď ryby a klapalo to. Práve pred pol rokom som bol u skúseného akvaristu, ktorý mal v 70 l akváriu 18 ks neoniek, tetry citronové 6 kusov a prísavníkov a dokonca pancierníčkov cize 30rýb. Keď som sa ho spýtal, či to nie je veľa odpovedal. A mám sa pozerať na 5 rýb?? ďalej uviedol: Ak budeš meniť vodu každých 10 dní aspoň 40% a mať kvalitnú filtráciu tak nie. Viem, že doba ide dopredu, ale niekedy už to robíme moc komplikovane, moc technizujeme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 14:44 Muž Yirka [9260] Re: majosk
Jen v rychlosti z mobilu. Jak již píše kolega níže, je přerybněno počtem a ty rbky ani nejsou vhodné do tak malé nádrže. Viz zdejší atlas tybek.
Dále pak si majdi vlákno o zakládání akvária. Rozhodně se nezačíná nasazením rybek, když je nádrž nová. Chemické procesy nejsou ještě dokončeny, proto píšu o problémech, které ještě nastanou. Částečně je vyeliminuješ velmi častou výměnou vody. Úplně, obávám se, ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 13:42 Maq Re: majosk
Dobrá pro minimálně dvojnásobné akvárium, a pokud byste ho začínal osídlovat prvními rybami právě teď.
Jinak těžko radit, nemáte prezentaci, málo údajů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 13:32 majosk Re: Yirka
Prosím o radu a predídenie problémov. Ako si to myslel?? V čom som pochybil?? Skladba druhov rýb je dobrá, či nie???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 13:07 Muž Yirka [9260] Re: majosk
Vzhledem k tomu, jak celou historii popisuješ si zřejmě první invazi krupičky zažehnal, ale přijdou další problémy.
Zakládat nádrž tak, že ji zaplníš rybkami, ještě do 50 litrů nepříliš vhodnými, je nešťastné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2016 11:20 majosk – krupička vyliečená
Pred mesiacom som zakladal akvárium pre syna kde som kúpil 2 x prísavníkov sp gold, 6 x tetra krvavá a 11 x neonky červené.cca 15 dní dozadu sa na neonke objavila biela bodka o dva dni ju mali skoro všetky neonky. Veľa som študoval aj na tomto webe a nakoľko sa o prísavníkoch hovorí, že nemajú v láske chémiu skúsil som zvýšit teplotu na 30 C a dať soľ. O to viac som bol prekvapený že o 2 dní mali krupicu aj tetry krvavé a neonky úplne všetky a boli riadne obsiate. Keď to nepomohlo ani o ďaľšie dva dni rozhodol som sa pre chémiu. V obchode som zakúpil malachytovu zeleň a iné, ale nakoniec som tú nepoužil ale kúpil som costapure. Teplotu som dal na 28C a vymenil polovicu vody, odstavil filter a dal iba vzduchovací kamienok na plno a dávkoval: aj ja som mal na návode 1 a 3 deň a nie 1 až tretí a preto som sa rozhodol, že liečivo dám iba 1 a 3 deň, 2 deň bude voľný, aj keď to každý ten návod inak chápe. Na 50 lit akvárium mi vyšlo, že mám dať 25-26 kvapiek ale ja som dal iba 22 ako je v návode na 40 l akvárium. Druhý deň nič a 3 deň dokonca iba 20. kvapiek. Výsledky na 4 deň: ani jedna bodka na neonke a ani tetre až doteraz ryby úplne zdravé. Jedna strata však bola a to prísavník ten mohutnejší. Hneď som si pomyslel, že je to pre chémiu, ale napadla ma tiež verzia, a to, že rybam prvé dni založenia akvária nechutilo jesť, myslím všetkým a cez liečbu krupičky som krmivo dávkoval tiež veľmi šetrne, či nezahynul aj na málo potravy. Neviem, ale krupicu som zvládol a ak nerátam chudáka prísavníka tak bez strát. Za tri dni úpne vyliečená a z dávkami ešte menšími ako v návode - ale je pravda že každému zaberá niečo iné.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.11.2016 10:45 R Muž lacewings [5677] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Irbis191
-násobení je x , to znamená třeba 2x20, to znamená 40kapek první den,tedy to je dvojnásobná dávka ,3x trojnásobně dávka je 60kapek atd
;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2016 10:29 Žena Irbis191 [13] Re: romant
takže jestli to chápu dobře mám costapur kapat 2x denně (myslím ten 1., 3., a případně 5. a 7. den) ?? nebo to bylo myšleno tak, že mám kapat jen 2x tudíž 1. a 3. den? asi jsem úplně neschopná, ale chci mít v hlavě jasno ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 18:02 R Muž romant [28002] Re: Irbis191
Jenom doplnění k tomu dávkování, tedy obecně. Ono je to jako vždy i v těchto případech o jiných faktorech jako jsou třeba množství rostlin, intenzita napadení parazitem atd. Prostě v nádržích s velkým podílem zelené hmoty a v případech kdy již třeba dochází k úhnům a ryby vypadají jak reklama na nějakej mlýn, tak zde se vyplatí hned ze začátku doporučené dávkování(týká se obou diskutovaných přípravků) klidně násobit a to eSHu až 3x a Costapur 2x(to jsou mnou odzkoušený koncentrace bez škodlivých vlivů). Jako další ne nezajímavý, účinnost(negativně) ovlivňující faktor je používání různých vylepšovadel prostředí jako jsou třeba výluhy, zde je účinnou pomocí výměna vody před aplikací léčiva a následného vysazení a použít až v době rekonvalescenční.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 16:04 Žena Irbis191 [13] Re: lacewings
díky moc jdu to nakapat. budu kapat 1.,3., případně 5. a 7. den
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 15:59 R Muž lacewings [5677] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Irbis191
-v Budějicích eSHa exit je vyprodaná ,info z půlky týdne ;-)
-drž se ml -1 ml až 20 litrů vody,liší se to uzávěrem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 15:58 Žena Irbis191 [13] Re: lacewings
ahoj teplota byla 25 stupnu ale zvýšila jsem na 28 stupnu. V tom popisku co napsal NHKG píší 22kapek na 40l vody a ty píšeš 20kapek na 20l vody. Co je lepší ?
a má se to teda aplikovat 1. a 2.den či 1. a 3. den? oba píšete něco jinýho
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 15:50 R Muž lacewings [5677] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Irbis191
-co kdyby jsi raději uvedla tu teplotu ?-třeba
-SERA costapur:
Ingredience: 0,80 mg malachitové zeleně oxalátu; 1 ml čištěné vody
Efekt: marinum counter Ichtyophtirius, Trichodina, Chilidonella, mimo jiné Costia prvoků ve sladkovodních i Brooklyn Hostilis, Uronema, Cryptocarion irritans mimo jiné, proti Saprolegnia plísňovým infekcím,
Aplikace :. 1 Den: 20 kapek nebo 1 ml až 20 litrů vody, 2. den: 10 kapek nebo 0,5 ml na 20 litrů vody. Léčba do vymizení symptomů.
Stačí?

;-)
-edit ,koukám ,že než jsem to napsal ,tak teplota přibyla.
-edit teplota 26-28,28-30
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 15:45 Žena Irbis191 [13] Re: afc1886
já je čtu, víš. Jenže nemám eshu a nepoženu se v sobotu až do Budějovic. Bydlíme totiž dost daleko. A ptám se i jestli to rybám nevádí teplota 30-31C°...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2016 15:43 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Irbis191
Co takhle google:
www.sera.de/…
(trochu níž je to i česky)
EDIT: Teplotu nepíšou, ale já bych dal 28°C.
EDIT2: 31°C většině tropických ryb nevadí, ale silné vzduchování je nutností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 15:42 R Muž afc1886 [15608] Re: Irbis191
Nemám zkušenosti s costapurem,tak než plácat nesmysly,tak raději mlčím.Já bych ti poradil eshu exit + eshu 2000,jako většina.Ale toho už je tady napsáno mnoho,stačí jenom trochu číst příspěvky před tebou.
EDIT-jestli nepoužíváš karanténní nádrž,není od věci mít doma ve skříňce nějaké léky pro strýčka příhodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 15:34 Žena Irbis191 [13] Re: afc1886
díky za opravu, ale kdybys taky něco napsal o léčení krupice a jestli se ty ryby neuvaří bylo by to ještě lepší ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 15:18 Žena Irbis191 [13] Re: NHKG
bohužel jsem dostala tento přípravek od známého takže nemám návod. Zvýším teplotu (na kolik stupňú asi tak?) ale nevím jak se kape:( U 54l akva jsem to kapala 25 kapek ob den myslím... ale u 180ky?
jo a můžu jako karanténu použít lavor? zdá se mi to špatné, ale žádnou jinou nemám
EDIT-jo a ještě neuvaří se tam ty rybky? a mám to léčit hned teď nebo večer? protože zrovna teď máme návštěvu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2016 15:16 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Irbis191
Přečti si návod a drž se ho, je to účinné léčivo. Hlavně léčit celé akvárium a příště karanténu na nové ryby. Krupička často propukne po transportu ryb...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2016 15:05 Žena Irbis191 [13] – krupice
Ahoj všichni, před 3 dny jsme si přivezly 10ks tetra červenoústá. Dnes jsem zjistila, že mají všechny do jedné krupici... Mám tam ještě pancíky a ancistrusku- žádné známky nemoci. Ono ani u těch teter není nic neobvyklého krom těch bílých teček - žerou, plavou. Myslím, že ve zvěráči to neměly a včera taky ne. Mám doma costapur. je účinný? v minulosti jsem ho použila na mé ryby v menším akvu a fungoval-kolik kapek mám dát do 180l akvárka? dávkuje se to asi ob den??
předem dík, nechci aby mi vychcípalo půl akva sad

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 13:49 sorum Re: romant
Koukal jsem vlákno ohledně této nemoci. Myslím, že to bude ono. Případné další dotazy již budu řešit tam. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.11.2016 11:26 R Muž romant [28002] Re: sorum
Podle mě je to oodinium, eSHa exit popř. Oidimol.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 10:20 sorum – je to krupička?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, mám v 63l akvárku razbory, neonky, otíky, pancéřníčky a krunýřovce. U všech razbor (10ks) se vytvořilo spousta bílých skvrn (po pravdě koukal jsem do obchodu, kde jsem je kupoval a v menší míře tyto tečky mají i tam). Když porovnám fotky této nemoci na internetu, tak si nejsem jistý, jestli to je krupička a tím pádem nevím, jakou léčbu zahájit. Našel by se někdo, kdo by mě poradil o co se jedná? Ostatní druhy ryb jsou naprosto v pořádku. Děkuji předem.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 13:31 Žena Denver [1]
Děkuji za rady.
Já myslela, že při léčbě eshou není potřeba zvyšovat teplotu.
Na článek mrknu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.10.2016 10:56 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Článek o krupičce
Velmi obsáhlý článek o krupičce je v aktuálním časopise Akvárium, strany 62-4: e-akvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.10.2016 10:09 R Muž lacewings [5677] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Denver
-tak aplikujte a i nakrmte-střídmě
-léčba měla probíhat za zcela jiných teplotních podmínek, je zde možnot, že se vám nemoc vrátí
-optimální teplota při léčbě je 28-32 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 09:43 Žena Denver [1] Re: lacewings
teplota 23-24, ano a je to ta 200
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2016 18:54 R Muž lacewings [5677] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Denver
- Kolik je současná teplota a při kolika stupních,jste jí prováděla, jedná se o tu 200 l? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2016 16:20 Žena Denver [1]
Dobrý den,
v akváriu se mi objevila krupička na několika rybkách. Už 3 dny jsem léčila pomocí esha exit a esha 2000. Dnes, 4. den, je ještě na 2 rybkách stále pár skvrnek. Proto jsem ještě nakapala esha exit. Mám přidat i esha 2000? A když rybky vypadají hladové, o nic se neotírají můžu krmit nebo raději jim ještě nechat hladovku? Děkuji za radu

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.08.2016 09:30 R Muž romant [28002] Re: Walhalla
eSHu použít můžeš, je to léčivo šetrné a nikdo z tvojí jmenované osádky by neměl mít při použití problém. Pokud máš kombinaci eSHa přímo doma, nesolil bych a rovnou aplikoval léčivo dle návodu k použití.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2016 09:21 Walhalla – Vhodne liecivo
Ahojte
Prosim skuste mi poradit. Kedze som dnes na tetrach neonovych nasla mini biele bodky usudzujem ze maju krupicku. Liecanie by teoreticky nemusel byt problem kedze mam doma exit a esha 2000. Lenze mam v akvarku cervene krevetky, krevetku molucku, dvoch ancikov, a (cesky nazov je tusim) krunirovec jehlicovity- farlowella acus. Viete niekto ake mam pri tomto osadenstve moznosti liecby? Netusim ani ci mozem pouzit sol nie to este chemicke lieciva. Za akukolvek pripadnu pomoc dakujem.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2016 20:33 laKatos Re: romant
neaplikuji...... davam pouze discus elixir....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2016 20:30 R Muž romant [28002] Re: laKatos
A přitlačíš s výluhy, šišky, listy mandlovníku atd. ale to jistě jako plackař už víš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2016 20:25 laKatos Re: romant
diky.... takze zadny preparat davat nebudu jen zvysim vymenu vody....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2016 20:01 R Muž romant [28002] Re: laKatos
V dobrých podmínkách to za pár dní zmizí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2016 19:58 laKatos – pomoc
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Je to druhy den co jsem si domů donesl nové ryby ( placky) a včera k večeru jsem zpozoroval bílé tečky na ocasni ploutví. Odhaduji to na plíseň poškozených ploutví při transportu. prosím o diagnozu. Máji to tři z šesti placek.
Omlouvam se za kvalitu fotek

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2016 19:41 R Muž romant [28002] Re: domco528
3 dny, posléze vměnit polovinu vody.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=428