Mám problém s krupičkou a dočetl jsem se,že by mi mohla pomoci kuchyňská sůl.Nedočetl jsem se ale jaké je dávkování při léčbě a při
prevenci.Mám cca 80l akvárko.Jestli někdo ví jak na to,tak mi prosím napište.Kupované chemii nevěřím.díky moc
Na krupičku platí zvýšení teploty vody na 29 stupňů a držet ji asi 10dnů.Samozřejmě se musí více vzduchovat.Krupička se přinese do
akvaria z přírody,nebo se zanese nově zakoupenými rybami.Proto je velmi důležitá karanténa nových ryb.
okrem toho by nebolo od veci kupit si nejake kvalitne liecivo - napr. Sera Costapur. Vyjde ta to mozno stovku a datum spotreby je niekedy okolo 2015.
1 kávová lžíce na 10l vody je léčebná dávka,1 kávová lžíce na 18 l vody je preventivní a ta se dává při každé výměně vody,pokud
tam nemáš větší počet sumcovitých ryb ti sůl hůře snášejí.
Díky moc Vojto,zkusím a uvidím.
Proti který krupičce to platí?proti hnědé (menší) nebo proti bílé (větší)?Nevim kde se mi vzala v akvárku,ale docela mě namíchla.Měl
jsem měsíc v karanténě sumečky,pak jsem je tam pustil,začal jsem krmit a najednou koukam velká bílá tečka na neonce...to ale znamená,že
se tam jentak objevila.V žádnym jinym akvárku se nevyskytuje
ta velká bílá tečka není krupička ale lymphocistys,léčí se to serabaktopurem,odlovit nemocnou neonku a léčit dle návodu.
Maj to už jen dvě neonky,jedna chcípla.Maj tři tečky jedna to má jen na hřbetu a druhá i na žábře.Neni to uplně velká tečka...
Osobně léčím solí velmi úspěšně a je zcela jedno zda se jedná o krupičku „bílou“tedy kožovce ichthyophthirius multifilis nebo o
hnědou tzv. obrněnku hruškovitou (sametku,měděnku či jakkoli jinak nazývanou) piscioodinium pilluaris. Léčbu provádím v nádržích s
holým dnem a to na 20litrů vody přidám 5-6 polévkových lžic soli s jódem. Teplotu nezvyšuji, stále filtruji a krmím pouze v menším
množství nebo nekrmím vůbec.Záleží na rozsahu napadení ,ale většinou do 4-5 dnů krupička ustoupí. V opačném případě ještě přidám
sůl,až do úplného vymizení příznaku. Není na škodu přidat i pár kapek FMC.Jiný způsob je v případě velmi napadeného jedince,kdy je
možné léčit i mimo nádrž a to: roztok soli 5-7 kávových lžiček na litr vody. Tento roztok je velmi hustý a ryby v něm nemohou plavat.
Proto postačí vložit rybu jen na 1-5min. Krupička v takovém roztoku ihned odpadá, někdy je léčba definitivní jindy musíme postup opakovat.
V nádrži s rostlinami bych osobně takto velkou koncentraci soli nedoporučoval snad jen u druhů ,které pocházejí z brakických vod.U ryb se
tento postup osvědčil zejména u halančíků a pochopitelně u ryb z brakických vod. U jiných druhů záleží na jejich toleranci k salinitě.
Ale určitě snesou víc soli než si myslíme. Proto množství 1 kávová lžíce na 10 litrů je velmi málo. Např. doporučené dávkování pro
CHOV ancistrusů je 1 polévková lžíce na 10litrů. Osolená voda nepomáhá jen proti krupičce, ale je možné s ní úspěšně bojovat i proti
jiným parazitům zavlečených z našich vod. Ti nejsou totiž schopni ve zvýšené koncentraci soli přežít.
Díky moc za všechny komentáře,začal jsem léčit solí,zatím sice neúspěšně,ale již jsem zřídil karanténu a chystám se tam napadené
rybičky přemístit abych mohl zvětšit koncentraci.Ještě jsem se chtěl zeptat,jaká je ikubační doba parazitů spůsobující
krupičky?Jinými slovy,za jakou dobu můžu po vylovení všech ryb z napadeného akvária,pořídit ryby nové?Vycházím z předpokladu,že parazit
přežívá jen na těle ryb.zatím čao
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Nemoci • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora