10 • 22 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Nemoci » Krupička a sůl 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 444x
20.12.05 13:48:44  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekŠtěpán (-12-11-10-9) – Krupička a sůl
Mám problém s krupičkou a dočetl jsem se,že by mi mohla pomoci kuchyňská sůl.Nedočetl jsem se ale jaké je dávkování při léčbě a při prevenci.Mám cca 80l akvárko.Jestli někdo ví jak na to,tak mi prosím napište.Kupované chemii nevěřím.díky moc :-(
20.12.05 19:12:16  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekjirka (-12-11-10-9) – krupička
Na krupičku platí zvýšení teploty vody na 29 stupňů a držet ji asi 10dnů.Samozřejmě se musí více vzduchovat.Krupička se přinese do akvaria z přírody,nebo se zanese nově zakoupenými rybami.Proto je velmi důležitá karanténa nových ryb. :-(
20.12.05 21:49:21  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekpierro (-12-11-10-9) – krupica
okrem toho by nebolo od veci kupit si nejake kvalitne liecivo - napr. Sera Costapur. Vyjde ta to mozno stovku a datum spotreby je niekedy okolo 2015.
20.12.05 22:36:42  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekŠtěpán (-12-11-10-9) – Krupička a sůl
A CO TA SŮL???
21.12.05 10:51:08  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvojta (-12-11-10-9) – sůl
1 kávová lžíce na 10l vody je léčebná dávka,1 kávová lžíce na 18 l vody je preventivní a ta se dává při každé výměně vody,pokud tam nemáš větší počet sumcovitých ryb ti sůl hůře snášejí.
21.12.05 13:14:47  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekŠtěpán (-12-11-10-9) – sůl
Díky moc Vojto,zkusím a uvidím.
21.12.05 19:02:22  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekKiller (-12-11-10-9) – krupička
Proti který krupičce to platí?proti hnědé (menší) nebo proti bílé (větší)?Nevim kde se mi vzala v akvárku,ale docela mě namíchla.Měl jsem měsíc v karanténě sumečky,pak jsem je tam pustil,začal jsem krmit a najednou koukam velká bílá tečka na neonce...to ale znamená,že se tam jentak objevila.V žádnym jinym akvárku se nevyskytuje rozzureny
22.12.05 06:31:03  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvojta (-12-11-10-9) – nemoc
ta velká bílá tečka není krupička ale lymphocistys,léčí se to serabaktopurem,odlovit nemocnou neonku a léčit dle návodu.
22.12.05 11:45:08  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekKiller (-12-11-10-9) – Krupice
Maj to už jen dvě neonky,jedna chcípla.Maj tři tečky jedna to má jen na hřbetu a druhá i na žábře.Neni to uplně velká tečka...
22.12.05 12:02:36  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekgagal (-12-11-10-9) – sůl
Osobně léčím solí velmi úspěšně a je zcela jedno zda se jedná o krupičku „bílou“tedy kožovce ichthyophthirius multifilis nebo o hnědou tzv. obrněnku hruškovitou (sametku,měděnku či jakkoli jinak nazývanou) piscioodinium pilluaris. Léčbu provádím v nádržích s holým dnem a to na 20litrů vody přidám 5-6 polévkových lžic soli s jódem. Teplotu nezvyšuji, stále filtruji a krmím pouze v menším množství nebo nekrmím vůbec.Záleží na rozsahu napadení ,ale většinou do 4-5 dnů krupička ustoupí. V opačném případě ještě přidám sůl,až do úplného vymizení příznaku. Není na škodu přidat i pár kapek FMC.Jiný způsob je v případě velmi napadeného jedince,kdy je možné léčit i mimo nádrž a to: roztok soli 5-7 kávových lžiček na litr vody. Tento roztok je velmi hustý a ryby v něm nemohou plavat. Proto postačí vložit rybu jen na 1-5min. Krupička v takovém roztoku ihned odpadá, někdy je léčba definitivní jindy musíme postup opakovat. V nádrži s rostlinami bych osobně takto velkou koncentraci soli nedoporučoval snad jen u druhů ,které pocházejí z brakických vod.U ryb se tento postup osvědčil zejména u halančíků a pochopitelně u ryb z brakických vod. U jiných druhů záleží na jejich toleranci k salinitě. Ale určitě snesou víc soli než si myslíme. Proto množství 1 kávová lžíce na 10 litrů je velmi málo. Např. doporučené dávkování pro CHOV ancistrusů je 1 polévková lžíce na 10litrů. Osolená voda nepomáhá jen proti krupičce, ale je možné s ní úspěšně bojovat i proti jiným parazitům zavlečených z našich vod. Ti nejsou totiž schopni ve zvýšené koncentraci soli přežít.
28.12.05 09:51:51  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekŠtěpán (-12-11-10-9) – krupička
Díky moc za všechny komentáře,začal jsem léčit solí,zatím sice neúspěšně,ale již jsem zřídil karanténu a chystám se tam napadené rybičky přemístit abych mohl zvětšit koncentraci.Ještě jsem se chtěl zeptat,jaká je ikubační doba parazitů spůsobující krupičky?Jinými slovy,za jakou dobu můžu po vylovení všech ryb z napadeného akvária,pořídit ryby nové?Vycházím z předpokladu,že parazit přežívá jen na těle ryb.zatím čao
03.03.08 16:19:32  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekJoxa®
Ahoj, chci se zeptat jestli ta sůl neblíží rostlinám a ancitrusovi. Dík :-O coze

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Nemoci Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 21.11.08 00:07:30 • 1.132 s