Krupička
0 16.03.2011 22:59 nihao – Zostáva parazit krupičky v akva?
Vie mi niekto poradiť, či parazit krupičky zostáva v akva i po úhyne rýb? Myslim tym dlhsie obdobie, cca mesiac. Dnes mi zomrela posledna rybicka, lebo liecba zial nezabrala (ani costapur, ani zvysena teplota, ani zhasnutie ani malachytova zelen, ktoru som skusila po tom, co Costapur nezabral)Ked sa akva znovu spamata z chemie, rada by som po mesiaci rsp. dvoch znovu nasadila nove rybicky, len neviem, ci parazit krupicky tam vie v nejakej forme pretrvat (pocitam s vymenami vody a pravidelnou udrzbou v spominanom medziobdobi). Taketo ohrozenie by som buducemu osadenstvu akva nerada sposobila. Este dotaz, ci mozu krupicku "prenasat" aj slimaky- ked vypukla mala som tam 2x brotiu pagodulu a 2x neritinu (nasledne boli odloveni, aby im chemia neublizila) a teraz po vmene vody su spiatky. Rybky uz zial neziju.Otazka je teda, ci parazit krupicky nejaku "hybernuje" bez hostitela a vyckava na dalsiu prilezitost.Odpoved na toto som zial nikde nenasla.
0 16.03.2011 19:59 Mikyjawak – Zhasínat?
Ještě jedna otázka - myslíte, že mít zhasnuté akvárko je nutné? Máto nějaký vliv na léčbu?
Zkušenost se Sera costapur mám, ale špatnou. Pomohly i až přípravky eSHa (exit a 2000), které jsem musela objednat na netu. Kdyby se u nás daly někde koupit, tak přežilo víc rybek

Ma to stejnou cenu, jako kdyz nekdo pri chripce a nachlazeni bere vitaminy. Nejspis by to prezil i bez nich, nevim jak ostatni, ale ja si je rad vezmu

.
Děkuji za rady. Ten fishtamin je jenom vytamín pro ryby - má cenu ho přidávat?
Léčba může trvat i déle jako týden. Při filtraci je problém pouze s aktivním uhlím nebo iontoměniči.
Teplotu na 39°C ? Není to překlep? To je pomalu pro ryby smrtelné samo o sobě.
Chtěl jsem se tu zeptat má někdo zkušenosti s léčení Krupicí s přípravkem Sera costapur?
Před 4 dny jsem zpozoroval na Neonkách krupičku. Následný den jsem zakoupil Costapur od sery a začal léčit dle návodu. Nadávkoval 22 kapek na 40l, vypnul jsem osvětlení, vzduchuji, a zvýšil jsem teplotu na 39. Dávkuje se 1 a 3 den pokud stále nic tak se pokračuje v dávkování 5 a 7 den. Já jsem dnes nadávkoval už po druhé. Včera mi kleklo vzduchování tak mi pošli 3 neonky. Ještě jsem vyndal z vnitřního filru filtrační vložku - někde jsem se dočetl, že je dobré vyndat filtrační média, aby byl účinek rychlejší.
Stále mě ale zaráží, že již 3. den ryby na pohled beze změn. Máte někdo stím zkušenosti?
Starší reakce
Od priateľky som dostal na valentína neonky..včera som v akvarku objavil krupičku(zatial len na niekolkých rybkach je zopar bodiek) tak som zvýšil teplotu na 29 C. a pridam liečivo ICHTIO. Pred rokom som si tiež neonkami zavliekol krupičku a zvýšením teploty a ICHTIOM som ju vtedy vyliečil.
0 28.02.2011 22:39 Vít Mám otázku,
Piscinoodinióza je na některých webech prezentovana/zaměňovanájako krupička. To ale není ta stejná nemoc, že ne? Mám jednu takovou hypotézu, který sic moc nevěřím, ale možný to je...že moje rybky neměly krupičku, ale právě Piscinoodiniózu. Projevy jsou dost podobný...krupičky po těle rybky a na ploutvých...což by i vysvětlovalo naprosto nulovej efekt během léčení medikamentu Esha Exit.
Dík za objasnění rozdílů mezi těmito nemocemi.

0 27.02.2011 13:38 Vít 
Ach jo...krupička neustupuje...do toho se snad přidala i další nemoc. Totální bezradnost...nevím ja kdál postupovat. Lék evidentně nezabírá, úhyn pokračuje...voda je z Exitu zelená...Přidávám fotku nemocný obsádky pro lepší názornost.
Musíš to brát tak, že je to léčivo a tím pádem postupovat přesně dle příbalového letáku. Jsou tam vždy také popsány výjimky a jejich použití. Pro sebe si zodpovědný člověk také léky ordinuje dle předpisu.
0 26.02.2011 15:02 Vít K té krupičce.
První den se mi zdálo, že parádně zabírá...pak další 4 dny nic a krupky obět byly, dnes zbyla už jen jedna rybka, která je měla (ostatní bohužel RIP) a ta je od včera nemá.
říkám si, čím to může být. Filtrem, že jsem filtroval mín, i když to by nemělo mít vliv, uhlí tam nemám...ale něco jsem asi ten 1. den a včera dělal jinak, bo to působilo daleko líp. Bohužel pro ty postihlý rybky už je pozdě.
...Ale ani karanténa vždy nepomůže. Posledně jsem měl karanténu přes měsíc, ryby vypadaly zdravě a stejně jsem si do hlavního akvária zavlekl krupičku...
Nemusel jste ji tam zavléknout - už tam mohla čekat na příležitost, kterou jí poskytl stres při nasazení nových ryb.
Minimum je 14 dní, karanténní akvárko nemusí být prakticky vůbec vybavené, minimální velikost záleží na rybách co v něm budou. Podle teploty v bytě ale může být potřeba topení a pokud máš nějaký starý filtr nebo vzduchování, tak se hodí. Většina ryb taky ocení nějaké úkryty.
Kvůli absenci zaběhlého filtru je potřeba hlídat kvalitu vody, já radši od den při karanténě měním vodu.
Ale ani karanténa vždy nepomůže. Posledně jsem měl karanténu přes měsíc, ryby vypadaly zdravě a stejně jsem si do hlavního akvária zavlekl krupičku. Naštěstí u mě léčba proběhla beze ztrát.
Já karanténuji podle toho odkud mám ryby. Ze známého zdroje cca 14 dní, když si nejsem jistý zdrojem tak tři týdny. Karanténa může být bez dekorací, ale chtělo by to pár umělých rostlin a jinak běžné akva vybavení (topítko, filtr).
0 25.02.2011 18:28 Vít Díky, btw. karanténu při koupi nových ryb, že? jak dlouho musí nový rybky držet v karanténě, jak moc zařízený by mělo být provizorní akvárko?
Chce to trpělivost. Já musel prodlužovat léčbu Exitem o 3 dny a to jsem krupičku podchytil hned v zárodku. Každopádně přeju hodně štěstí a do příště doporučuju hlavně pořádnou prevenci: Karanténu a ryby v dobré kondici, pak nebude krupička žádný problém...
0 25.02.2011 15:43 Vít Metody samozřejmě nemixuju, nevyjádřil jsem se jasně. Jen kapky.
0 25.02.2011 15:41 Vít Přesně tak to dělám. Už na mnoha místech jsem četl, aby člověk mixoval léčbu solíé a teplý vody + přidávl Exit kapky...Řídím se přesně pokyny, leč to nepomáhá.Dneska jsem teda zvýšil dávku, 25 kapek/150 litrů, jako první den. Uvidím.
Výrobce výslovně uvádí, a moje zkušenost to jenom potvrzuje, že není třeba nijak upravovat vodu při léčbě Exitem. To už bych raději zkombinoval Exit a eSHa 2000 jak je ostatně doporučeno. Zvyšování teploty a solení je velká zátěž pro už tak oslabené ryby.
Ja som nepisal ze sa ma vy..at na eshu, ale ze ma podporit liecbu zvysenim teploty a zasolenim.
Vit: Vzduchovanie je koli zvysenej teplote, snad postaci viac cerit hladinu.
A v budoucnu se těšit na další nákazy. Sůl není v tomto případě lék, ale podpůrný prostředek. Může pomoci při slabších nákazách, ale při silnějších je k ničemu. Oproti tomu eSHa Exit prostě funguje i bez dalšího zatěžování ryb vysokou salinitou a teplotou. Pokud krupička přetrvává déle než je doporučená doba léčby od výrobce není problém léčbu prodloužit ani není problém zvýšit dávkování. Krupičku je nutné doléčit jinak se jí není možné zbavit a infekce se můžou opakovat.
0 25.02.2011 14:41 Vít Vzduchování je nutný? Nemám ho. jinak jsem četl, že míchat Exit s metodou solení vody není nejlepší. No situace není dobrý.
Kazdy kto veri zazracnemu ucinku liekov od eshy bez dalsieho zasahu:
v priebehu dna zvysit teplotu na mozne maximum (27-28stupnov) kazdu hodinu pridat na topitku pol stupna , spustit vzduchovanie a v priebehu dna na 4x zasolit, staci kuchynska sol.
Pokud se nemoc nepodchytí hned na začátku a nechá se rozjet,bývají následky fatální i přes jakoukoliv léčbu.
0 25.02.2011 14:07 Vít – Krupička
Čau,
opět krupička...v neděli jsem si všiml, že cca 5 neonek má krupici, v pondlěí jsem koupil Esha Exit, dávkuju podle návodu na 150 l akvárko - tj. 30 akpek první en, další dva dny 15 kapek. První den po nakapání léku se mi zdálo, že krupice viditelně ustupuje, dny další se ale znovu objevila a ještě víc...Podle návodu jsem tedy lék dávkovál i 4. a 5. den, ovšem bez jakýhokoliv zlepšení. Exit mně osobně teda vůbec nepomáhá a ryby dost drasticky hynou...
Prosím zkušenější o radu, vůbec teď nevím, jak dál postupovat.Dík
Nejsem sice Slovenský kolega, ale mohu potvrdit, že se sehnat rozhodně dají.

Nevěřím, že by léky eSHa nebyly na SK k dostání. Třeba se některý ze slovenských kolegů ozve.
Pokud nové léčení, tak to doporučované a neprovedené - eSHa EXIT a eSHa 2000. Viz můj příspěvek :14.02.2011 18:40
Starší reakce
Nechal bych to asi tak týden aby byla jistota, že všichni paraziti budou zničeni. Pokud se po této době neobjeví žádné příznaky vyměnil bych vodu, případně přefiltroval přes aktivní uhlí a aplikoval bych ten Fishtamin.
Haimdol byl rychlejší...
V tuto chvíli,než přijde léčivo,tak řádně solit vodu a zvýšit teplotu,je to proto,že ryby budou tvořit více hlenu,což znesnadňuje přichycení parazita,a zvýšenou teplotou,se urychlí jeho vývoj.Nicméně,problém je v nezajeté nádrži,hodnoty NO látek budou stále na vysoké úrovni,takže je potřeba počítat s navyšováním léčiv při každé výměně vody,která je nezbytná.
Bohužel,nesmíš věřit všem zaručeným přípravkům na úpravu vody,ryby se opravdu nedají do nádrže vypustit po pěti hodinách...

Hrubá chyba hned ze začátku. Nádrž má zabíhat bez ryb minimálně 14 dní lépe tři týdny. Ty jsi nasadil ryby velmi brzo kdy není biologická rovnováha nastolená. Teď se ti navíc sešli dva velké problémy. Ryby jsou oslabené v důsledku vysokých hodnot dusíkatých látek a zároveň chytli krupičku. Bylo by třeba snížit hladinu dusíkatých látek a to častou výměnou části vody (klidně denně) na druhou stranu při léčení vodu vyměňovat tak často nelze kvůli účinnosti léku. Jsi teď v těžké situaci. Obávám se, že budou ztráty na rybách buď kvůli krupičce nebo kvůli dusíkatým látkám.
0 16.02.2011 23:43 OndrejS Dobrý den. Jsem začátečník. Od minulého týdne mám akvárko set cca 54L 60x30x30cm s příslušenstvím. V sobotu jsem napustil, zasadil 3 rostlinky, pustil filtraci( teplota nastavena na topítku 25stupňů). Po radě v akvaristice jsem upravil vodu Sera Aquatan, po 1h Sera bio nitrivec a po 5h jsem vpustil rybičky. 1x neonka, 1x betta a 2x nějaké živorodky. Krmím -Tetra Min.Vše ok. V pondělí jsem dokoupil. 3x ancistrus, 4x neonka, 2x paví očko, 2x tetra červenohlavá, 2x mečovka. Včera jsem si všimnul u jedné neonky, že má nějaké 2 tečky....to jsem ještě nevěděl co se děje.

A dnes už jich má hodně a navíc nakazila ty 2 tetry červenohlavé - ty mají zatím pár teček. Co sem se dočetl, tak to je na 100% ta krupička. Dnes jsem sháněl ten esHa EXIT a esHa 2000, ale u nás ho nikde nemají dali mi akorát Malachite Green, ale to jsem se dočetl, že to je nebezpečné pro některe rybičky - ancistrusy - tak jsem ho nepoužil a objednal jsem ten esHa EXIT + 2000, ale ten budu mít zítra nebo až v pátek. Můžu pro ně něco jiného udělat? Dočetl jsem se, že se má omezit krmení a nesvítit - zatemnit? Někde při zakládání akvárka jsem udělal chybu? Děkuji za každou radu.
Ale může to trvat hoodně dlouho.
V naprosté většině případů ano.
0 16.02.2011 17:47 dusan – otazka
prosim vas,potrebujem vediet, ci vyhynie tento parazit v akvariu ked v nom nie su rybky?
0 15.02.2011 21:22 popelnik Ahoj čtu tady o vašich problemech s krupicí, taky jsem měl tenhle problém. Zkusil jsem tam dat acriflavin. (Tenhle přípravek používám když vytíram skaláry) je převážně proti plísním ale také proti parazitům. Teplotu jsem zvýšil na 30 stupnů a nechal jsem to dva dny dávkování jsem dal 30 kapek na 10 litrů vody. druhý den jsem vyměnil 10 procent vody aby se koncentrace zmírnila. Pak jsem vratil vše do normalu co se teploty týče a vodu postupně vyměnoval každé dva dny. Umřeli mi jen těžce napadené kusy ale od té doby jsem tam krupici neviděl.
Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x