Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2012 20:00 tami123 Re: romant
podmienky tam maju rybky dobre ale nebola som tyzden doma rodina kupila novu rybku a ta so sebou priniesla aj krupicku :-( ale uz som kupila eshu exit aj 2000 takze uz len dufat ze im to prejde :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2012 11:56 R Muž romant [28002] Re: tami123
Velmi důležitý jsou dobrý podmínky v tom akváriu, tak aby k propuknutí krupičky(nemocí obecně) nedocházelo. Rozumějme tomu tak, že nemoc může být latentně přítomna, ale tím, že je akvo v dobrý kondici, svojí šanci nedostane, tak je to myšleno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2012 11:37 tami123 Re: romant
dakujem vam obom :-) dufam ze sa z toho dostanu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2012 20:15 Muž fido16 [631] Re: romant
:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2012 20:15 R Muž romant [28002] Re: tami123
Léčit všechny, celý akvárko nejlépe léčivem eSHa exit, možno v kombinaci s eSHa 2000. Sůl a zvýšení teploty je podpora léčení a směřuje to k vyšší tvorbě slizu na těle ryb, čímž se tomu parazitovi znesnadňuje přichycení na těle ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2012 20:15 Muž fido16 [631] Re: tami123
Takže být tebou přeléčím celé akva parazit se může projevit i u zdravých jedinců. Nasadil bych eshu exit společně s eshou 2000 první dva dny bych dal dávku stejnou pak už ubral podle návodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2012 20:11 tami123 – gupky
prosim vas ked vacsina z mojich gupiek v akvariu trpi krupickou mozem liecit vsetky v slanej vode s teplotou 31 stupnou alebo mam dat do karanteny iba tie na ktorych za mi zda ze su postihnute krupickou? prosim pomozte mi dik :-( sad :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.06.2012 17:13 Muž fido16 [631] Re: IrskyVodni
Nasadil bych Eshu exit + eshu 2000 a za pár dní je po krupici. Taky jsem teď léčil bohužel mi to nerozchodily už 3 mřenky a nevím z jaké příčiny jinak všechny rybky ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.06.2012 08:27 Muž Yirka [9260] Re: IrskyVodni
Pokud si jsi jist diagnózou, tak léčit. Léčba je v tomto vlákně popsána do mrtě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 11:00 trebor – KRUPIČKA
mám kančíka je posety bílymi tečkami co s ním aby ostatní ryby neš li do kšá koupil jsem ho od zkučeného chovatele dík
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   16.06.2012 23:00 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: MíšaV
ta smrt totiž nemusela být vůbec způsobena krupičkou. Krupička se dost často objevuje u ryb něčím stresovaných, třeba v nevhodných podmínkách. Jestli za to mohly jen dusičnany, nebo i něco jiného, těžko říct bez víc informací. Ale většinu z toho tu už napsal romant. Určitě když už se objevila ta krupička, tak bude nejlepší ji nějak léčit.
Jen mi příjde divný, že by krupička za dva dny sklátila tolik ryb, když na nich nebylo nic vidět a i přeživší ryby mají jen sem tam nějakou tečku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 17:44 Muž Ad@m [1051] Re: MíšaV
Ja ryby neliečim(aj keď chorých som moc nemal :-) ), takže by som to ukončil v perlivej vode. Ale ak si typ, ktorý ryby radšej lieči, tak esha exit, esha 2000 ako Ti tu už kolegovia radili. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 17:12 R Muž romant [28002] Re: MíšaV
To jak a čím léčit netřeba opakovat. Použít jiný zdroj vody než tu podezřívanou studnu je dobrý nápad, stejně tak jako aplikace Nitrivecu, protože, je-li rozhoupaná voda, tak podpořit nitrifikaci je krok tím správným směrem, ovšem o Tvém akváriu není toho moc známo, takže to jsou všechno jenom lehký dohady, ale obecně platí, že nemoc a krupička obzvlášt se velmi rychle projeví v momentě, kdy je prostředí v akváriu nestabilní, zhoršené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 17:06 MíšaV Re: micz
No dusičnany určitě mohli být zvýšené, po těch deštích tam může mít zvýšený hodnoty víc věcí.
A léčitelná snadno možná, ale šlo to hrozně rychle a zezačátku to tak vůbec nevypadalo. Nic na sobě nebyly, až dnes to šlo vidět a to už bylo půlce populace. Prostě stačili dva dny a bylo to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 14:43 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: micz
kontaminovaná dusičnanmi,nie krupicou.preto som radil premerať tú vodu na dusičnany
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   16.06.2012 14:40 Muž micz [132]
Kontaminovaná může být ale rozhodně ne krupičkou,pokud nechováš ve studni ryby.Navíc nechápu proč někdo nechá krupici zajít až do stádia kdy začnou ryby umírat,vždyť je to snad nejsnáze léčitelná nemoc...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 14:14 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: MíšaV
Výmenu vody za vodovodnú by som určite doporučil,poprípade nasadil liečivo proti krupičke-Esha 2000+Esha Exit popr.iné na to vhodné liečivá.skús premerať tú studnčnú vodu na NO2,NO3.tá studňa može byt po tých daždoch kontaminovaná
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 14:09 Muž micz [132] Re: MíšaV
O léčbě krupičky je tu napsáno opravdu hodně, částečnou výměnu vody můžeš aplikovat tou nic nezkazíš.Použij třeba Esha exit v kombinaci s Esha 2000...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 14:09 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: MíšaV
jakým způsobem to akvárko čistíš a jak často?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.06.2012 14:00 MíšaV Re: LiborSprysl
No i kdyby to nebylo studnou. Což je úplně nejmenší detail mého dotazu. A vodou ze studny to být opravdu může. Aspoň že tě to pobavilo. Ptala jsem co dělat ne jestli s tím má něco společnýho studna! :-|
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 11:58 Muž LiborSprysl [9016] Re: MíšaV
MíšaV napsal: Předevčírem jsem došla dom a 4 neonky ze 6 mrtvé, druhej den další dvě, včetně pavího oka a 2 pandiček. :-( Jedině černé tetry jsou v poho, ale poseté sem tam krupičkou taky. Zbylá dvě paví oka jsou na tom špatně, jednomu dokonce uplně skoro odpadala zadní ploutev. sad
Vodu mám ze studny, jenže teď asi jak lilo, tak bůh ví co v tom bylo.
Pomůže jen výměna vody za městskou a třeba Bio Nitrivec?
Mám udělat nějaká další opatření? Prosím poraďte. :-O

smich to nebude studnou... smich tedy pokud v ní není například průsaková voda z rybníka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2012 11:56 MíšaV – No jo, je to krupička
Předevčírem jsem došla dom a 4 neonky ze 6 mrtvé, druhej den další dvě, včetně pavího oka a 2 pandiček. :-( Jedině černé tetry jsou v poho, ale poseté sem tam krupičkou taky. Zbylá dvě paví oka jsou na tom špatně, jednomu dokonce uplně skoro odpadala zadní ploutev. sad
Vodu mám ze studny, jenže teď asi jak lilo, tak bůh ví co v tom bylo.
Pomůže jen výměna vody za městskou a třeba Bio Nitrivec?
Mám udělat nějaká další opatření? Prosím poraďte. :-O

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 12:50 Muž Karel z Tábora [21] Re: romant
Stim počítám naštěstí jsou napadené jen neonky a paví očka nejvíc jsou ty neonky ... Zvedl jsem teplotu na 28 a přidal jsem na vzduchování nakapal jsem ten šmejd od sery tak uvidím jak to bude fungovat ... Minule když sem si zavlekl krupičku z krámu tak sem jí měl za 4 dny pryč
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.05.2012 10:41 R Muž romant [28002] Re: dvorak002
Jistě, každý akvárko je originál a o co fungovalo posledně, teď prostě nezafungovalo. Prostě jak píšu, ve zhoršeným prostědí se nemoc daleko snáze projeví, ona může být latentně přítomna a tzv. čeká na svojí příležitost. Teď je nutný to akvárium léčit celé dle návodu. V takto čerstvým akvárku, kde jsou rybky napadeny krupičkou bych očekával další úhyny, bohužel. I když běží léčba, tak těch mínusů je docela dost a některý rybky to prostě nezvládnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 10:15 Muž Karel z Tábora [21] Re: romant
Použil jsem Dajana Start plus a Dajana Biofiltr.To akváro bylo už založený ale komplet sem ho předělával.Předtím když sem akva zakládal poprvé tak sem nechal vodu odstát 3 dny a pak sem nakupoval rybky a bylo to v pohodě ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 08:57 R Muž romant [28002] Re: dvorak002
A co dělají ryby v 6 dní založeným akváriu? Pokud nebylo při zakládání použito podpůrných prostředků na bakteriotvorbu a denně měněna voda, tak výskt nemoci není nic nenormálního, bohužel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 08:53 Muž Karel z Tábora [21]
Tak se mi dnes projevila krupička ... 6dní po založení nové nádrže ... Nepřidával jsem nové rybky nic a vodu jsem měl 2dny odstátou Zajímalo by mě kde jsem k tomu přišel ... Nakapal jsem tam Sera Costapur přidal vzduchování a zvýšil teplotu na 28stupňů tak sem zvědav zatim mám ztrátu jen 1 neonku

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 19:41 R Muž romant [28002] Re: Dwarfy
Vodoléčbě zdar. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 19:39 Žena Dwarfy [156] Re: romant
Za což ovšem musím poděkovat tobě ano, protože kdyby si tady tak vehementně ty výměny vody neprosazoval, tak bych dodneška měla živořící kytky a chcípající ryby. love
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 19:28 R Muž romant [28002] Re: Dwarfy
Přesně tak, v té odpomoci od N látek výměnou vody se jednoznačně schodnem. X-) Nitrivec je právě na takovéto případy určen a je to takovej sichr a když se použije ještě společně s tou výměnou vody, tak to prostě musí zafungovat. Jenom samotnou výměnou vody se takovéto stavy dají v pohodě taktéž zvládnout, jsi toho jasným důkazem. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 19:24 Žena Dwarfy [156] Re: romant
I to je možné, ovšem mě se tam objevil náhle (po opravdu obrovském, byť neúmyslném překrmení), takže možná k jeho odstranění ani tak nepřispěla ta výměna vody, jak kvalitní filtrace. Ovšem potřebovala jsem okamžitě snížit N-látky a na to nic jiného než výměnu vody neznám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 19:17 R Muž romant [28002] Re: Dwarfy
Obvykle se tou výměnou vody ten nálevník přiživuje a je z toho nekonečnej příběh, takže jestli Tobě na něj zabrala výměna vody, tak to možná ani nálevník nebyl. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 19:15 Žena Dwarfy [156] Re: romant
Jasně, s Nitrivcem souhlasím. Mě spíš překvapila ta část neměnit vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 19:12 R Muž romant [28002] Re: Dwarfy
Nejenom že ten nitrivec neuškodí, ale v tomto případě právě přípravky takovéhoto typu jsou nápomocny, protože podpoří právě filtraci a tudíž je použití takovéhoto podpůrného prostředku žádoucí, neboť obsahuje i mletej zeolit a tím na sebe váže škodlivý N látky o který v těchto momentech nemusí být v nádržích nouze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 19:06 Žena Dwarfy [156] Re: veronika0026
Tak moje zkušenost je jiná. Mě se nedávno rozmnožil nálevník v akva a kdybych vodu cca 3 po sobě jdoucí dny neměnila, tak už nemám ani rybičku. Většina se mi jich udusila hned první den po "kalamitě".
Takže za mě nic tam nelít, nekrmit, vyměnit každý den 1/2 vody v akva a za pár dní je voda zase jak křišťál. Samozřejmě kvalitní filtrace je základ, takže pokud je to Sera nitrivec, tak ten neuškodí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 19:00 R Muž Silent [5949] Re: veronika0026
Sera nirived tedy opravdu neznám, ale myslím, že jde o Sera nitrivec. A ten samozřejmě rybám nijak neublíží. Je to prostředek na podporu nitrifikace. Ovšem netuším jakou to má souvislost s nálevníky?
Edit: Roman standardně rychlejší :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 18:59 R Muž romant [28002] Re: veronika0026
Po nitrivecu Ti rybky nepochcípají, protože tím podpoříš nitrifikaci ve Tvém akváriu. Dodrž návod a pokud je to skutečně nálevník, tak neměň vodu a silněji vzduchuj, rybky bych taktéž moc nekrmil.
Edit: rybicky.net/forum/4822
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 18:38 veronika0026 – nálevníci
Prosím všechny kteří mají skušenosti s nlevníkama v akváriu koupila jsem si sera nirived ale nevím zda ho tam mohu nalít k rybám zda mi nepochcípají, prosím o radu. děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 19:12 R Muž romant [28002] Re: slunecnice54
Je možné, že se jedná o nějaký odolnější kmen té krupičky. Tu medikaci bych prodloužil na 5 dní, popřípadě použil jiné léčivo, třeba www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 16:27 Žena slunecnice54 [1] - Labyrintky – a zase ta krupice
no tak já léčím krupici už po3 teď asi po měsíci co už bylo vše ok mám dvě akvárka obě byly ok a najednou opět krupice vždy se objeví jen na jedné samičce molly ostatní ryby ok ani neonky všichni v pořádku a ta je samý flek už se mi to stalo po třetí pokažde mi zabral exit prozradí mi někdo proč se mi to takhle vrací a vždy to začne jen jednou rybou? už mám od ní třetí vrh mladých ˇuž sem i nějaké rozdala nikdo nemá problém a je to už dobře přes měsíc co jsou v novém podotýkám když jsem je rozdávala bylo vše ok.Naposledy přeléčím obě akvárka uvidím co bude po čtvrté jestli se to objeví tu rybku přelovím do velké 10tilitrové flašky bohužel bez filtrace uvidím přeléčím tam přežije nepřežije a uvidím co se bude dít z dalším osazenstvem.Akvárko je udržované pravidelně čistím odkaluji vyměna vody týdně

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 20:43 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: Haimdol
Naopak..je to zcela běžné a nejsem sám kdo z mraženého krmení řešil krupici v době, kdy měsíce nedonesl do akva jedinou novou rybu. Živé nitě, patentky a koretry zkrmuji né dlouho, ale od svého návratu k akvaristice jsem krupici řešil několikrát, vždy jsem to ale chytil na začátku takže tři dny esha komba a dobrý...muselo to být z mražených komárů, pochybuji že by ryby měly krupici ze suchých JBL a Sera granulí kterými krmím také :)

Zajímavé je že co krmím živým, tak jsem si nic nepřinesl..to je prostě zákon schválnosti...tedy až na samce kakaďáka, ze kterého mi nyní i po léčení vším možným mnoho nezbývá :( Ale tam to bude jiný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 20:40 R Muž romant [28002] Re: Tobashimaru
Postupuj podle návodu u danýho léčiva, který používáš. Samozřejmě, že výměnou vody po ukončení léčby se nedá nic skazit. Měnil bych častěji 30-50% vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 20:37 Tobashimaru Re: scorpion075
Už léčím a vypadá to že pomalu mizí. Po zaléčení se musí vyměnit všechna voda nebo jen část ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 08:06 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Tobashimaru
A co s tím? Ve starších příspěvcích si můžeš přečíst názvy několika léčiv. Nejčastěji se doporučuje eSHa exit k lepšímu doléčení doplněný eSHa 2000. Za sebe doporučuji Costapur.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   18.04.2012 23:43 R Muž Silent [5949] Re: Tobashimaru
Záleží na původu larev. Pokud jsou z farmových chovů téměř bych to vyloučil. Pokud jsou ovšem z přírodních zdrojů tak je to díky přemražení sice nepravděpodobné, ale ne nemožné. Sám jsem se s nákazou krupičkou z mraženého krmení ve své praxi nesetkal, ale slyšel jsem že se to, sice výjimečně, stává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 22:45 Tobashimaru – Krupička z Mražených larev
Dobrý den chci se zeptat zda li je možné že by krupička dokázala přežít v mražených larvách pakomárů. Pravděpodobně se mi rozšířila v akváriu (poprvéú a já teď nevim co s tím a z čeho by to mohlo být :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.04.2012 18:42 xx Re: romant
Ale já jsem "stará škola", vystačím si s pár přípravky. ;-) Není důležitá cena ale výsledek.

Malachitka je jen pro toho, kdo má odolné a relativně levné ryby a může si dovolit s nimi experimentovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 18:29 R Muž romant [28002] Re: xx
Ano, já vím, mě se jenom líbí ten Tvůj postup s tou koncentrovanou lázní s naprosto laciným přípravkem, je to takovej recept ze "starý školy", kdy byla dostupnost léčiv limitována právě tou malachitovou zelení. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 18:19 xx Re: romant
Když tam dá ludviko tu Eshu 2000, tak tam akriflavin (Proflavin) je taky obsažen. Jen to vyjde dráž. Obyčejný akriflavin na to zabral spolehlivě a rychle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 17:45 R Muž romant [28002] Re: scorpion075
Takže ta Acriflavinová koupel, jak zde již bylo zmíněno. Taky jsem si tou knížkou od pana Franka zalistoval.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=2023