Krupička
Celou vodu neměň vyměň jen část.
Jak píše Romant možná bude nutné změnit přípravek. S tou výměnou vody má Romant taky pravdu klidně měň častěji vodu. Jinak do té doby si sežeň Eshu Exit + Eshu 2000, ta by měla zabrat spolehlivě. Někdy léčba trvá dýl než píšou na krabičce od léku

. Chce to trpělivost
Pokud příznaky neodezní ani po aplikaci kompletní dávky, tak bude nutné změnit medikaci a použít jiný osvědčený lék, ale nedělal bych to bezprostředně po ukončení toho Costapuru a akvárium nejdřívě řádně vpláchnul několikerou výměnou vody.
Ještě ho přidávej. Neonky na krupici trpí celkem často a taky chvilku trvá než se jí zbavý.
0 25.10.2012 16:20
Lutien [12] No všechny ryby byly v pohodě dokud jsem nedostala dárek - ancíka s pořádnou krupicí, které si můj dárce nevšiml.
Akva už půl roku nemělo žádnou vadu a ryby krásně prospívaly.
Nevíte někdo, za jak dlouho má zabrat ten Costapur?dávám ho od pondělí a na většině ryb krupice zmizela, na péřovci se zmenšila, ale mám dvě neonky černý, které jí mají pořád a fakt hodně (vypadají jako některé na fotkách v tomto fóru - z toho usuzuji, že to je fakt krupička) Mám jen obavy aby to nebyl resistentní typ.
V něděli přivezu foťák a jestli těm rybám pořád něco bude tak vám je vyfotím..ale fakt je to krupice

Ja myslim,podle tveho popisu,ze ti dva neumreli na krupicku,ale na neco horsiho!!Takhle ryby nevypadaji,kdyz umrou na krupicku,to bude nejaky interni problem!!
Vzhledem k tomu, že Tvoje akvo nemá prezentaci, tak si dovolím jenom tak zauvažovat. Proč vlastně krupička má tak razantní nástup po přidání infikované ryby? Osobně si myslím, že se na tom z velké míry podílí méně vhodné prostředí pro život ryb, prostě to akvo není v dobré kondici jako celek a tudíž dostane nemoc šanci, která bezezbytku využije, takže po současném léčení následků, bych se zaměřil na příčiny. Ovšem to co jsem napsal je jenom úvaha, třeba se pletu, což bych rád.
Ahoj všem!
Tak jsem zahájila před dvěma dny léčbu Costapurem a teplotou 30 stupňů.
zatím to odnesl jeden ancistrus a jedno paví okčko.
Péřovec je chudák celej poďobanej, ale možná už míň. Ale chová se divně, krom toho, že je nervózní jako statní ryby, tak má občas takové děsné záškuby, jakoby se po něčem ohnal a schovává se víc než jindy. Snad to není zlé.
Ten ancistrus co mi přinesl krupici z Hornbachu měl po smrti hodně nafouklé břicho a u řitního otvoru jakovy vyhřezlý kousek střeva ( růžové cosi), to paví očko byla těhotná samice a našla jsem ji dneska - měla břicho zevnitř jakoby krvavé. Je možné že třeba měla rodit, ale kvůli krupičče to nebylo možné?
myslíte si někdo, že mám přidávat při takové léčbě sůl?
Díky za odpověď

0 22.10.2012 15:13
Lutien [12] Děkuji za odpověď

dám vědět za týden, jak to dopadlo

jinak nákaza byla z ancistruse z Hornbachu na černém mostě.
nekupujeme tam ryby, tohle byla vyjímka a bohužel bez karantény vypuštěná....
Zkusil bych ještě dneska sehnat tu doporučovanou kombinaci eSHa exit a 2000 a když nebudeš úspěšná tak ten Costapur, jak radí kolega a už nemíchat s žádným jiným léčivem.
Z toho co máš k dispozici použij Costapur a to podle návodu. Ideální by ovšem byla kombinace eSHa Exit a eSHa 2000. Předpokládám, že to poslední uvedené není SMC, ale FMC což se dá použít též, ale já bych použil raději ten Sera Costapur. Acriflavin je protiplíšňový.
Ahoj všichni akvaristi,
moc Vás prosím rychle mi poraďte! Mám v akvárku asi krupici (bílé fleky na ploutvích, ale i tělech ryb, jako by byly posypané zrníčky mouky). ta nemoc se rozvinula rychle, včera jsem si ničeho nevšimla a to ryby kontroluju pravidelně.
Mám péřovce - po celém těle má tečky a flegmaticky polehává, tetry na tom nejsou o nic líp a čichavec líbající je úplně obsypanej a hrozně nervózní a akční. Paví očka měly mladé a ti jsou v síťové porodničce v akváriu. mám tam i ancistrusy a pancéřníčky.
Poraďte čím léčit, prosím! nechci si zabít ty ancíky.
Mám k dispozici Acriflavin, costapour a SMC
Jinak je to akvárko 100 l, externí filtr EHEIM 2211010
Starší reakce
Teď Ti karanténa už nic neřeší, teď je důležitý léčit celý akvárium. Ještě mě napadá, je to opravdu krupička? Nebyla by fotka? Nemůže se jednat o nějaké, třeba zaplísnění v následku po té reorganizaci nádrže? Hodila by se prezentace, aby ten kdo poradit chce a umí měl lepší výchozí pozici, ona jedna fotka má kolikrát lepší vypovídací schopnost než sáhodlouhý slohový cvičení.
Dekju za radu, ryby kupovat nebudu a akvárko se budu snazit zachtánit. Dnes jsme jeste našel napadenou parmičku mám jí dát do karantény? A mohu dál medikament i přes to,že v nádrži je ancostrus....prý jsou na jakou koliv chemii dost náchylní?
Jeste jednou dekuji. Vím, že bych si mel přečíst celé vlákno než neco začnu psát, ale zaptat se rovbnou je snažší

Tohle vlákno je doslova nacpaný radama, jak se s krupičkou poprat. Takže ve skratce. Vyměnil bych polovinu vody a aplikoval ten Costapur dle návodu, nic jinýho. Pokud máš dojem, že nezabral, nezabírá, tak použít osvědčenou klasiku v podobě eSHa exit v možné kombinaci s sSHa 2000, dle návodu. Vodu lehce osolit můžeš, podpoří se tím tvorba slizu a parazit má tak menší možnost se na těle rybek přichytit, teplota 26 je v pohodě.
Edit: Po léčbě, jakékoliv, řádnou výměnu vody a nechat akvárium stabilizovat a nový rybky tak měsíc nepřidávat a stávající osádku sledovat, stává se že se krupice vrací, nechci strašit, jenom informuji. Je dobrý mít nějakou karanténní nádrž, jenoduše zařízenou a tam nejprve novou osádku umístit, aby se předešlo možnému zavlečení nějaké nemoci.
0 28.09.2012 09:24 loox Ahoj tred cca 14 dmy jsem provedl "překopání" akvárka(112l). Po týdnu se na rybičkách začali objevovat bílé tečky a některým se dokonce rozpadali ploutve.
K dnešnímu dni je v akvárku zbytek přežitých rybiček (2x čichavci, 3x parmička pětipruhá a mečovka) bohužel skoro 16 rybiček nepřežilo. sad sad
Léčbu jsme začal co nejdříve výměna vody, sůl, kapičky multimedikal a topítko přidáno na 26 a občas i trochu více.
Dnes se zbytkem rybiček nevím co dál? PROTO PROSÍM O RADU! V akvaristice poradili: vyměnit trochu vody + odkalení dna, přidání trochu soli. Prodali mi kapičky SERA COSTAPUR a poradili at do vody přidám trochu bílé křídy, i když nevím proč?
A co dál? Mohu dát multimedikal+seracostapur+ sůl najednou? Mám nechat zvýšenou teplotu? Vymenit více vody či méně? Vůbec nevím co mám delat toto se mi jete nestalo

Člověka strasne naštve když se stím piplá, aby to kněčemu bylo a ono si to potom chcípne ze dne na den

Za jak dlouho mohu oddat nové rybičky? Vím, že krupička je infekční a šíří se vodou – proto nevím zda vám nechat vodu a přidat kapičky nebo odendat více vody a začít znova od začátku. Moc děkuji za rady. Řešil jsem to na jiném vláknu,ale moc rad jsme neodstal.
No už je to v plánu..jen co se přestěhujeme, tak bude karanténa z kostky 30 litrů, kterou mám ve sklepě...bude to muset jako karanténa stačit

Karanténa by to měla do budoucna řešit, je to potom škoda když se musí s pěkným akváriem dělat takovýhle brekule.
Protazol by byl fajn, ale ten už jsem neměl teď šanci sehnat. Takže jsem aplikoval eSHu ve dvojnásobné dávce. Uvidíme, co to udělá. Nová nádrž to není, ale na začátku měsíce jsem přidával novou rybu...potom se rozjela poprvé a costapur zabral. Teď ale nezabíral vůbec, tak jsem hledal jiné řešení

No raději ten Protazol...nevím, jak je to s těmi krunýřovci v nádrži...ale rozhodně ho snáší podle mne lépe...
Jak se to přihodilo, to není přece nějak nová nádrž? Co je příčina? Nová ryba?
Díky za reakce...tak já vyměním 1/2 vody a vrhnu se na tu eshu. Pravděpodobně to bude něco odolného, protože jak jsem četl, tak sice třeba tečky ještě zůstávají, ale postupně blednou. Tohle jsou sytě bílé nové tečky. Není jich mnoho, ale drží se hlavně na perleťovkách

Pravda. Ještě velmi dobře zabírá sera med Professional Protazol.
Podle toho jak to popisuješ, tak to vypadá, že máš nějaký odolnější kmen na nějž Costapur nezabírá, takže bych léčivo změnil na tu osvědčenou kombinaci exit+2000. Jinak když odroluješ tohle vlákno, tak jsem sem nejen já několikrát dával i jiný léčiva, který se dají použít, když to co používáme nezabírá. Před změnou rozhodně akvárium řádně vypláchnout.
Edit: Naprostej souhlas s Honzou s tou dvojnásobnou dávkou eSHy.

Já bych provedl následující postup. Vyměnil bych polovinu vody, aplikoval dvojnásobnou dávku eSHa Exit, to kvůli opakované infekci, a to klidně po celou doporučenou dobu léčby (je to vyzkoušené a ryby to ustojí), teplotu udržuj na běžné hodnotě a hlavně léčbu prováděj dokud budou patrné jakékoli tečky na rybách. Rozhodně bych léky nemíchal, tedy kromě eSHa Exit a eSHa 2000.
0 25.09.2012 08:46 Stistko – Krupička
Ahoj, stále bojuju s krupičkou. Léčil jsem na začátku září a teď se vrátila znovu. Začal jsem opět aplikovat Costapur od Sery. Včera jsem dával druhou dávku, ale když jsem si posvítil na ryby, tak mi přijde, že spíše krupice přibývá, než aby byla na ústupu. Ryby se chovají normálně, neotírají se o dekorace, nejsou apatické, žerou. Léčba doplněna o zatemnění nádrže a zvýšení teploty na 28-39°C.
Mám doma ještě Esha Exit + Esha2000 nebo od Dajany Malachite Green. Chtěl jsem ještě pokračovat v léčbě Costapurem, ale mám obavu, jestli to vůbec bude účinné a neměl bych raději po výměně vody přejít na jiné léčivo. Díky za reakce!
Starší reakce
Ale nevsázej na to že jich zachráníš jelikož tahle krupice je hodně pokročilá. Mě samotnému se krupici na 3 mřenkách vyléčit nepodařilo přežila jen jedna. A to na sobé měli sem tam 3-4 tečky tohle už je moc. Mřenky jsou na krupici háklivé. Pokud si je koupil měl si je nechat tak měsíc v karanténě a sledovat je
0 19.09.2012 20:59 Omimi OK, necham ich teda tam kde su. Ratam s najhorsim, vsetko ostatne uz len prekvapi. Diky za reakciu
Když do karantény, tak do funkční a zařízený, jinak ty ryby doděláš.
0 19.09.2012 20:46 Omimi dnes tu eshu uz asi nikde nekupim :( liecim to uz tyzden costapurom, dnes som dal 1,5 nasobnu davku, vsetky ryby su zdrave az na tie dve botie :( mam ich dat radsej do nejakeho uhorkoveho pohara ako kvazi do karanteny?
Jaj to je krupice jak bejk! Tak této rybce už určitě nepomůžeš

. Nasaď eshu exit společně s eshou 2000. První a druhá dávka může být stejná. a další dny slabší
0 19.09.2012 20:27 Omimi 
Ahojte, pridavam foto. Je toto urcite krupica? Podla mna ano len tie botie na liecbu vobec nereaguju :( divne
Jen na doplněnou. Pokud akvarista úspěšně vymýtí nákazu krupičkou tak bych doporučil nasazovat nové ryby ne dříve než po alespoň 6 týdnech. Přece jen je možné, že nějaké trvanlivější cysty v nádrži zůstaly. Sice některé vydrží i dlouhé měsíce, ale naštěstí to není pravidlo a šestitýdenní odstup se mi dle mých zkušeností jeví v naprosté většině případů jako dostatečný.
No když sem si naposled přinesl krupičku tak nezvýšit u eshy trochu dávku o den prodloužit léčbu tak jsem jí snad nevyléčil, dvakrát se mi to vrátilo.... nevím jak je costapur účinný už si to nepamatuju používal jsem ho naposled před 10ti lety
Nemíchal bych to. Udělal bych řádnou výměnu, i několikrát po sobě a teprve potom dával jiný lék, toť můj názor.
0 19.09.2012 12:12 Omimi Diky za odpovede

Mam k nim jednu otazku - mozem do vody v ktorej je costapur zacat "len tak" kvapkat dalsie liecivo ci je potrebna vymena aspon casti vody? Diky
Pokud již nezabírá Costapur, tak je možné použít třeba Tetra Contra Ick Konzentrat, Sera med Professional Protazol nebo JBL Punktol ULTRA. Samozřejmě, že osvědčenou klasiku v podobě použití eSHa exit s možnou podporou eSHa 2000, taktéž nelze opomíjet. Určitě doporučím pozorně číst příbalové letáky a správně dávkovat.
Zkusil bych ještě zvýšit dávku léčiva případně prodloužit léčbu.Ta krupička může být třeba odolnější kmen
0 19.09.2012 11:19 Omimi – A znovu krupicka
Ahojte vsetci. Pred troma tyzdnami som uspesne vyliecil krupicku costapurom. Pred cca tyzdnom som dokupil dve botie na likvidovanie slimakov. Samozrejme zacali rozhrabavat cele dno, po dvoch dnoch boli uplne obsypane krupickou, par neoniek to tiez schytalo. Zacal som znovu liecit (klasika - zvysena teplota na 29, vzduchovanie, costapur). Vsetky ryby uz vyzeraju zdrave ale tie botie nie a nie vyliecit. Akrarko cistim 1x tyzdenne + menim asi 1/3 vody. Viete niekto poradit ako dalej? P.S. Pouzivam vonkajsi filter - uhlie som vybral...
Starší reakce
Řek bych že tato léčba je opravdu dost zastaralá navíc málo účinná. Krupice se většinou vrací. Lépe použít šetrné léčivo než sůl a zvyšování teploty.
tak to buď rád, že se povedlo, až se příště nepovede (nechci nic přivolávat) tak poběžíš fofrem pro Eshu

Tak učit se jistě ještě co máš, to je pravdou. Podívej se třeba na nějaký Razborky, nebo třeba Živorodka Endelrova, určitě by se dalo vybrat i mezi tetrama, chce to hledat. Podívej se do prezenací ostatních účastníků, co oni v akváriích podobné litráže mají a inspiruj se u nich.
0 02.09.2012 17:11 David – re
Já vím, ale tak co se hodí do tak malého akvárka ? stejně se mám ještě co učit

Neblbni, nejprve bych ti rád řek, že po takové léčbě a tři dny nic neřeší a neonky v 30L je zrovna tak hloupost, tady budeš nemoci ryb řešit dokola a dokola...

Přeji Ti aby jsi měl to štěstí a bylo to definitivní a nemoc se nevrátila, nechci bejt špatným prorokem ale řekl bych že byla pouze potlačena, ale třeba se mýlím.
0 02.09.2012 16:32 David – Krupice
Ahoj, je to 3 dny co jsem zjistil že mám v akvárku krupici tak jsem prolezl tohle vlákno a zkusil co všichni píšou. Solit a zvýšit teplotu vody. Jsem uplný lajk mám jen 30L akvárko a nějak sem to zkusil. Na tvrdo sem tam nasypal dvě a půl lžičky (taková obyč. na jogurty

) soli, druhý den sem vylél 50% a dolil jsem nomálně napuštěnou z kohoutku, a znovu dosypal sůl. Po třech dnech se nemoc uplně vymítila. Nepřežili to jen 2 neonky. A tak nějak sem si jist že nepřežili po tom co sem tam vlél o 6 stupňů teplejší vodu

Nicméně chemie je v nekterých případech fakt zbytečná. A ta sůl je obyč. z kauflandu s fluorem. Žádná neonka už na sobě nemá ani jednu tečku po krupici a vrací se jim barva

takže Solit, měnit vodu solit ........

Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x