Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
v dnešní době je vše plug-in

jak v čem?
Led čipy jsou na "plate", ten je přišroubovanej přes izolační průchodky na průběžnej Al chladič, kterej je přišroubován přes tři distanční sloupky na Al šasi světla. Na LEDkách jsou reflektory s čočkama 60°. Zespodu světla je plexi průhlednej kryt. Zdroje používám Meanwell, nebo regulovatelný Roal Strato.
Ten je až zbytečnej(ale hezkej),na 10W,ale i na 20W stačí obyčejný boxovaný chladič i ze starýho pentia

Naštěstí už to udělali jiní

,já si všechny osvětlení akva dělám sám,ale nejsem milionář,takže všechno "home made výroba",asi bys nad tim ohrnul nos,ale když to za né desetinu,ale dvacetinu ceny svítí minimálně stejně a nepudu s tim nikam na výstavu,tak mě to stačí

A mám z toho větší radost,než dát třetinu výplaty za pár led diod

já jsem programátor a síťový administrátor ... moje šikovnost končí u krimpovacích kleští. Kdybych to uměl udělat (hezky!) tak netrávím tolik času na googlu.
KarlosS: tak šup a lepší fotky! Obal prodává. A ten napájecí kabel by asi bylo lepší přesunout na delší stranu na kraj. Takhle z boku to je moc vidět. Řešení napájení se mi líbí právě u toho eheimu - žádný kabel, držák sám je vodičem.
MAXXO 30 to delaš ty ? v čem jsou ty ledky nacpaný ?
tak si něco udělej ,, pořadnou jednu ledku 20W k tomu zdroj, a brutalní chladič na CPU třeba tady ten
www.alza.cz/… už bych to mněl hotové kdyby kluci činští pustili baliček přez hranice

jasně, souhlas. Jo fotky jsou z vývoje. Samozřejmě kabel je standartně dodáván kulatý černý nebo bílý. Moc děkuji za tipy.
Jo a můžu ti dát tip na někoho, kdo to zetlight světlo má.
Jsi o třetinu levnější, to je pravda ... ale co si budeme nalhávat, je to ošklivější. Zvlášť ten kabel s konektorem

Normálně by mě to až tolik nevadilo, jsem technicky založený, ne žádný umělec. Ale nad otevřené akvárko bych přeci jenom raději něco jiného.
Jak jsem řekl už předtím, já přesně nevím jaký výkon chci. Prostě se mi to špatně představuje, pokud nemám srovnání. Ještě tak člověk odhadne zářivky, které zná. Ale LEDky jsou dost odlišné, spousta typů s velkou diferencí ve svítivosti, kdo se v tom má vyznat.
Ale budu uvažovat i o tobě ... zvlášť ty doplňky se mi u toho líbí. Konečně někdo, kdo na tyhle "drobnosti" myslí.
Nechceš tam do parametrů dopsat svítivost? PAR asi chtít po tobě nebudu

ale lumeny by se pro srovnání hodily.
Ukaž mi tedy srovnatelný výrobek za polovinu (desetinu po tobě nechci). Diversa srovnatelná není, upozorňuji předem.
Já,když vidim takovouhle cenovku pod výrobkem který nemá cenu ani desetiny,tak se mi ježí všechny chlupy na těle...To by muselo mít zabudovaný programátor se stmívačem,pak jo,ale tohle?

Prostě některý firmy nemají soudnost...

úspory vem čert ... prostě chci o něco víc světla, lépe rozprostřeného a ne ošklivého do Mrňouse 40x40x40. A tohle mi jak velikostně, tak esteticky docela sedlo. Ale logicky si nechci naběhnout.
Co tak hledam, je to na tento rozměr nedostatkové zboží.
0 04.02.2014 18:27 Gingoš – osvetleni
jaké osvětlení je potřeba na akvárium 54 L
Mile rad, vecer se chystam pohrabat v akvariu, takze to vyfotim a zitra ukazu

.
EDIT: Pod kazdym tim chipem mam tohle:
www.gme.cz/…
jen jsem to musel trosku "ocesat"

. Staci to k uchlazeni i zavrene do deklu.
ahoj mam tiež 200l set s 2x 30W žiarivkami a chcel by som to presvetliť mohol by si sem hodiť foto toho tvojho krytu stými prídavnými čipmi len pre predstavu
ide mi skôr o uchytenie a chladenie tích čipov
0 04.02.2014 17:44 labin – LED movinky
Jak se na to divam, produkuje to stejne svetla (stejny svetelny tok) jako 18W zarivka. A jiste, sviti to smerove, jak uz to u LED byva, takze dostanes toho svetla do akvaria vic nez ze zarivky (i kdyz ma reflektor). Zazrak to ohledne toho jak to sviti neni, je to 80lm/W, coz zarivky dnes dosahuji taky. Je ale potreba si uvedomit, ze tady je to nejspis i se zapoctenim ztrat na zdroji, coz se u zarivky nepocita, abychom byli korektni.
Ber to jen jako nejaky pokus si predstavit, jak to sviti, bez znalosti toho konkretniho vyrobku, jen z poskytnutych dat. Velkou usporu energie od toho cekat nelze, ale pri tomhle prikonu... kdo by to resil.
Mam nad 200l akvariem 3ks tohoto
cz.farnell.com/… , jako pridavek ke dvema zarivkam 30W. Udela to vic, nez kdybych jednu beznou 30W zarivku pridal (svetelny tok maji ty 3ks LED neco pres 2000lm, ale zase sviti smerove), a je to tolik svetla, ze bez problemu prerazi fialovoruzovou barvu do bile pri pouziti spec. zarivek pro rostliny, pricemz verim, ze ledacos by mi "nejak rostlo", i kdybych zarivky vypnul.
Kdyby se nekdo ptal, co tim chci rict, snazim se dat nejaky navod, jak si tech 1280lm z toho uvedeneho 16W LED svetla predstavit.
Jake jsou rozmery akvaria kam to chces?
Vím, že je to asi brzy ... ale najde se někdo se zkušenostmi? Polsko to není ... Hong-Kong

Akorát to výrobce na webu ani nemá.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Přemýšlím, jak nahradit 7W Eheim LED. Sám výrobce ho doporučuje do akvárií se dnem 30x30 a dodává ho k setům 40x40 ... Dva by už vypadaly pitomě (a nejspíš už svítily moc), Zetlight se mi líbí i vzhledově. Plus výhoda, že je výše na akváriem, ale zase zjevně napevno. Což by ale nahradil ten jejich controller ... byť za relativně draho (polovina ceny tohoto světla, nalezl jsem to někde v Polsku).
Jenže nevím jak odhadnout, o kolik víc bude svítit. Při přepočtu luxů na lumeny děsně vařím z vody. Teoreticky by to mělo svítit jen o málo víc, ale kdo ví?
Udelat to nemuze uz jen kvuli sobe. Vis jak by mu ty zadni LED sajnily primo do oci? To pak jedine uprostred vztycit nejaky kul (parez), at LED za nim nesviti do oci, ale ani to si moc neumim predstavit. Takze nakonec by zbyly maximalne dva predni sloupce a i ty by se odrazely od skla, vzdycky se najde uhel, ze mu to pujde do oci.
Neverim, ze by to vypadalo dobre.
Podle mě to kravina je. Boční osvětlení je naprosto nepřirozené jak pro ryby, tak pro rostliny. Uděláš rybám z toho života pěkný bordel a určitě jim to bude i nepříjemné a podle mě by byly i dezorientované.
Asi by jim to pralo pěkně do očí, skus vzít baterku a posvit přez sklo na rybu , hned se dá na úprk , představ si že ti za volantem někdo napere halogemen do očí dálkovýma ... neděla bych to ...
Tak pod vodou by byly v pohodě tyhle pásky:
www.ebay.co.uk/… ,přilepit by se ale musely silikonem.
Beru zpět... zvláště pokud by vrch byl třeba bílý.

Ony by ty ryby nevedely na kterem, kdyz to pujde ze sesti stran

. Ona polohove spravne umi plavat i slepa ryba.
Ovsem co jineho mne napada, bacha na Cu ve vode, treba v privodnich vodicich, a buhvi co obsahuje lepidlo na LED pascich, pokud by slo o samolepici...
Ja bych to nedelal.

K čemu by to mělo být? Jestli na osvětlení, tak to budou ryby vnímat a budou plavat na boku.

Ahoj napadla mne taková kravina. Dělám automechanika a pomáhám kamarádům s tuningem. Už několikrát jsem instaloval na auto led osvětlení co bylo vodě odolné. Napadlo mne, že bych takové osvětlení nainstaloval do svého akvaria. Ne ale na tzv strop ale na boky. Mám 6. hranné akvarium a dal bych to na víšku do těch rohů v popředí aby to nebylo absolutně vidět. Jenže mi taky došlo, že rybky to možná neponesou úplně v pořádku. A nebo je to uplně celý kravina a dejte mi do těla

Starší reakce
Já 1W ledky mám jenom na těch hvězdách a zatim taky v poho

Výkonnější(např. 10W) na chladiče od pc procesorů.
Já neměl na mysli použít sklo jako chladič

,jenom jako "držák" na chladič(hvězdu)

Já ty hvězdy vrtám na profil U (60x30x3) a podmazávam pastou z GME. Je to víc než půl roku a vypadá to zatím OK.
No jasně a proč ne?

MichoCZ napsal: Chceš mí říct snad, že ty pásky a difůzory, co mám doma vypálené vypálené nejsou a krásně svítí? Stejný případ, ebay a profil s difůzorem CZ.
to ne , psal jsem jen o své zkušenosti, taky záleži na tom, kde je profil s páskem umístěný, v původním krytu aqva bez krycího skla,kde byla i zářivková trubice přidaný LED pásek nevydržel aní 14dní a to byl s krytím IP65 v silikonu

To jako lepit hliníkovou star osazenou LED rovnou na sklo ?

Jo

Samostatné led jsou jistě lepší,ale s páskem je jednak jednodušší práce(né každý má páječku...) a leckdy nejdou použít.Led na star dobře drží (na skle) silikonem.
To je klidně možné. Ty moje zmetky evidentně byly. I když jsme je potom dal na obrovské chladiče, tak shořely. Lepší jsou podle mě jednotlivé led.
Dneska jsem si napájel 10 teplých a 10 studených, jak jsme se bavili. Teď je ještě někde připravit.
Pásky z ebay jsou sázkou do loterie.Už mi jich pod rukama prošly snad stovky a našly se zmetky i kvalitní výrobky,zkrátka kus od kusu

Chceš mí říct snad, že ty pásky a difůzory, co mám doma vypálené vypálené nejsou a krásně svítí? Stejný případ, ebay a profil s difůzorem CZ.
Ano,akvarijním.A proč musíš kupovat celý metr?Dneska už neni i u nás koupit doslova na centimetry,respektive po jednotlivých částech,tak jak se pásky stříhají.
Ten s IP68 je určen celý k ponoření do vody,která slouží jako chladící medium.

nemyslím, že máš pravdu, mám vyrobené svítidlo z LED pásku 14,4W/m délka pásků 2,7m nalepené v AL profilu a zakryté difuzorem, toto svítidlo svítí 12hod denně asi půl roku a vypálené nejsou diody ani difuzor (pásky používám nezalité "kvalitní z Ebay" za 250kč 5m) na zdroji mám snížené napětí 11V a spotřeba svítidla je asi 30W, svítidlo je položené přímo na krycím skle a aqva nemá kryt

Já to blbě napsal je to IP65
Ja čo som čital,tak ten ip68 sa chladi najhoršie,lebo je cely v tom silikonovom puzdre. Lepšie sa chladi ten ip65.
Tak jsem to myslel, ale nevěděl jsem jestli silikonem nebo tím akvarijním. Mám toho jen metr a z něho použiji asi jen 2x30 cm, ale koupit musím celý metr.
No a s tím difuzorem ještě uvidím. Je fakt, že to bude zakryte tudiž špatný odvod tepla
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že dodávané alu profily s difůzorem jsou absolutně nedostačující. Navíc jak to zakryješ difůzorem, tak se neodvádí teplo z přední strany a vypálí se za chvíli i ten difuzor. Když už, tak ten původní profil přidělat na nějaký pořádný chladič.
No,já bych ho přetáhnul po hranách akvarijním silikonem,je to pro jistotu,aby se nedostala vlhkost pod původní silikon(a že se tam často dostane).Jinak 5050 jsou sice vhodné,ale ten novější typ míň hřeje).
Ten pásek je voděodolný pokud je IP68. Ničím bych ho nezatahoval a z druhé strany má samolepící pásku. SMD 5050 14,4 W/m je asi maximum co se dá sehnat.
Přidat reakci
1 ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256470x