Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 119 Přejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 19:41 Muž karelchess [45] Re: omnihash
3. Myslím, by nebyl problém takové sehnat, ale určitě bych dosvítil něčím i v tom zbytku spektra, třeba už jenom kvůli podání barev. Zajímavá by mohla být kombinace se zářivkou s plným spektrem.

5. Na rozhraní voda/vzduch se nemění vln. délka, ale směr světla (lom na rozhraní dvou opt. prostředí). Pak je tu ještě různý útlum ve vodě v závislosti na vln. délce, ale to je stejné pro všechny zdroje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 19:29 Muž omnihash [95] - RostlinyRe: j0hny
4. pri led pasoch to neni tak strasne, ale skus si to s 3-5W ledkou :) tam proste potrebujes (zhruba) 3-4cm stvorcove chladiacej plochy na 1w. V zadeklovanom akvariu (dreveny ci plastovy kryt) to kludne zdvojnasob.
Edit: ledka potrebuje urcitu maximalnu teplotu, hlavne z dovodu zivotnosti.


Chápu, tak nějak sem si to představoval. Ale vysokosvítívý LEDky mi příjdou principiálně nevhodný, jako příliš koncentrovaný zdroj příliš bodového světla - rostliny pod ním budou přesvícený, zatímco ostatní budou trpět nedostatkem světla. Ale chápu, že pokud si někdo pajel LED osvětlení sám, tak bylo podstatně jednodušší použít 20 5W LEDek než 200 klasickejch
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 19:01 Muž j0hny [86] Re: omnihash
4. pri led pasoch to neni tak strasne, ale skus si to s 3-5W ledkou :) tam proste potrebujes (zhruba) 3-4cm stvorcove chladiacej plochy na 1w. V zadeklovanom akvariu (dreveny ci plastovy kryt) to kludne zdvojnasob.
Edit: ledka potrebuje urcitu maximalnu teplotu, hlavne z dovodu zivotnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 18:51 Muž omnihash [95] - Rostliny
Uff. přečetl jsem posledních patnáct stránek, bylo to docela vyčerpávající. Pokud jsem něco přehlídl omlouvám se.

1.) Nemá cenu řešit svítivost v lumenech/luxech. Jedná se o nepřesnou jednotku zkreslenou lidským vnímáním světla, tudíž nemá takřka žádnou vypovídající hodnotu. Dvě naprosto identický LEDky svítící různejma barvama budou mít odlišný hodnoty graf viz třeba: 1.bp.blogspot.com/…

2.)Kytky potřebují takové světlo, které se nejvíc blíží jejich absorbčnímu spektru.Mám trochu zmatek v poměrech jednotlivých fotosintezujících sloučenin, co sem tak pochopill, tak valná většina energie vyšších rostlin je vyráběna pomocí chlorofylu A. Pokud někdo tuší, jak je to s ostatníma látkama (Chlorofyl B-D, betakaroten atd.), popřípadě jejich poměrem v kytkách, rád se nechám poučit.
plantphys.info/…

3.) Ideálně najdeme takové LEDky, které vyzařují světlo o vlnové frekvenci peaků absorbčního spektra, tedy 430 a 662 nm. Nebudeme u toho řešit lumeny, ale příkon a účinnost.

4.)nechápu, co tady řešíte s tím chlazením - to jste si museli do akvárek nandat nějaký supervýkoný LEDky, jinak to nedává smysl. Hned na první stránce je odkaz na fórum www.grower.cz, kde se to řeší u pěstitelů trávy. Jedním z důvodů nasazení LEDek do výroby drog byla právě skutečnost, že v porovnání s výbojkama a zářivkama neprodukují téměř žádné odpadní teplo a není nutné tolik chladit. Dalším pak byl větší výnos na spotřebovanou jednotku energie a tedy nižší provozní náklady.Systémy co jsem viděl neobsahovaly žádný aktivní chlazení do nějakých cca 500W přikonu, což tady pravděpodobně nikdo neřeší.

5.)Předpokládám, že lidi, co provozujou pěstební systémy v řádech 10 kW a vejš vědí, co dělají, už jenom z toho důvodu, že je to jejich živobytí.Pokud svorně tvrdí, že LEDky mají větší výnosy při stejné spotřebě, tak by to mělo platit i u akvaristů. Napadá mě jediná věc, která by mohla být jiná - změna vlnový délky světla při přechodu voda/vzduch. Opravdu nemám dostatečný znalosti z optiky, abych si troufnul odhadnout jestli a jak velký to bude mít vliv.

6.)nelze srovnávat ani příkon LED a klasických světel a pak prohlásit věty typu 100w led =100w HPS. Výbojky a zářivky mají dost nevhodný spektrum, a i když se výrobci snažej co můžou, furt je to marný a většina světla je pro kytky nepoužitelná.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 15:56 Muž j0hny [86]
Tym ekologickejsim som myslel obsah ortuti, objem materialu a obcas aj zivotnost stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 11:51 Mariok Re: j0hny
j0hny napsal: ... Preto sa pridavam k volbe obyc. trubic s 3-pasmovym luminoforom/zlozenim spektra/podanim. A som jeden z tych, co nehodlaju experimentovat s ekologicky setrnejsim, drahsim a riadne neoverenym zdrojom svetla pre akva rastlinky...

Tiež považujem trojpásmové žiarivky v terajšom stave vývoja techniky (elektronické predradníky) za optimálny zdroj svetla pre bežné spoločenské akváriá (sladkovodné). Pokrok však napreduje a na špeciálne účely, akými sú už napr. hlboké nádrže (tak nad 60cm) resp. morské akváriá sa LED zdroje môžu tešiť vzostupu, aj keď počítam, že experimentovanie a "vychytávanie múch" pre rozšírenie ich bežného používania v tejto oblasti ešte nejaký ten rok potrvá... Ekológiu by som v tejto téme radšej vynechal, keďže LED-ky v žiadnom prípade neprispejú rozhodujúcim spôsobom k odstaveniu elektrární. ...A myslím, že ich výroba má tiež s ekologickým správaním pramálo spoločného...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 10:38 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Mariok
Díky za odkaz, už nějaký ten rok se k těmto stránkám vracívám. :-) Stále se v nich dá objevovat něco nového, zajímavého... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 10:36 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: j0hny
Určitě nejsem sám, komu se nechce stále dokola do detailu vysvětlovat, jak některé věci fungují. A o světle jako zdroji energie pro fotosyntetizující organismy bylo na těchto stránkách napsáno snad všechno podstatné.
Takže je to se mnou přesně tak, jak píšete - komentářů se zdržuji mnohem víc, než v minulosti, a reaguji až na zjevné nepřesnosti. (Ale je to i vinou stále více a více se nedostávajícího času... hmm :-))
Něco jiného jsou ale diskuse o použití LED osvětlení při provozování rostlinných nádrží - s tímto nemám žádné praktické zkušenosti, takže nemám ani "nárok" vynášet jakékoli soudy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 04:49 Muž j0hny [86] – Moj nazor
Necital som podrobne vsecky posledne prispevky... ale ked nejaky pan/pani v nejakej XY rokov starej literature nieco doporuci, je to pre mna osobne len akesi voditko, aktualne su pre mna hodnotenia desiatok uspesnich akvaristov a rastlinkarov na tomto webe. Preto sa pridavam k volbe obyc. trubic s 3-pasmovym luminoforom/zlozenim spektra/podanim. A som jeden z tych, co nehodlaju experimentovat s ekologicky setrnejsim, drahsim a riadne neoverenym zdrojom svetla pre akva rastlinky.
Tym nechcem nijak odsudzovat alebo zpochybnovat literaturu pre akvaristov, ono je to pisane pre beznych ludi, mozno slabo vysvetlene, ale k uplnemu pochopeniu by bola potrebna literatura v rozsahu 30-40 knih odbornej literatury, ktorej neporozumi bezny clovek (ani zlomku obsahu) bez vyucenia v obore :)
To bude zrejme aj dovod, preco casto pan Sid mlci a radsej sleduje a pripadne koriguje :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 00:47 Mariok Re: Sid
Plný súhlas.
K téme LED a rastliny nájdete perfektné POSTREHY tu: www.americanaquariumproducts.com/… pozrite si časť PUR (Photosynthetically Usable Radiation) ... Tu je jasne naznačené smerovanie k úspore výkonu - pre rastliny (fotosyntézu) stačí výkon skoncentrovať okolo vlnových dĺžok 400-550nm and 620-740nm (modré a červené LED?), žltozelená časť svetla sa pridáva pre zrakovú pohodu človeka (možno aj rýb, nemal som ešte čas dočítať to.). Aj keď samozrejme až také jednoduché to nieje...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 23:41 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Sid
...dávám přednost studenému bílému světlu... takto osvětlená nádrž "mi sedí líp" - zejména červené rostliny pod ním vypadají "úplně jinak", než pod studeným...
EDIT: Překlep, správně: "...než pod denním bílým..." :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 20:44 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: honzaprouza77
...říkám, že když nebude tolik modré, že to bude lepší, protože ji rostliny nepotřebují tolik, a že nebudou růst řasy...
Jenomže i vyšší rostliny modré složky potřebují docela dost, o to tu jde. A zapomeňte na to, že bez modré složky neporostou řasy. :)
Nebudu vás dál trápit. Žijte si ve svých "příručkách" a až budete mít chvilku času, zkuste si položit otázku, proč vrcholoví akvaskejpisté při ozařování rostlin upřednostňují denní bílé světlo s teplotou chromatičnosti kolem 6500 K, kde ve spektru právě krátkovlnné modré světlo tvoří významnou, ne-li hlavní, složku. Řasy-neřasy! ;-)
To, že osobně dávám přednost studenému bílému světlu s Tc kolem 4000 K jsem vysvětloval mnohokrát; takto osvětlená nádrž "mi sedí líp" - zejména červené rostliny pod ním vypadají "úplně jinak", než pod studeným...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 20:41 Muž honzaprouza77 [18]
Chápu, jen jsem chtěl udělat kladnou odpověď otázkou a tím to uzavřít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 20:26 Muž kortezhugo [983] Re: honzaprouza77
Nebolo...
PS:presne toto sa snazim vysvetlit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 20:24 Muž honzaprouza77 [18]
Takže by nebylo dobré dát(když mám jen jednu trubici) GLo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 20:22 Muž kortezhugo [983] Re: Sid
Ja som to myslel tak -ze tie standartne su dvolezitejsie a GLO trebas len ako "doplnok".
Teda ak ma niekto 4vor trubicove osvetlenie? -tak tam moze kludne jednu GLO pridat...
Aj ked verim tomu ze to ziadny efekt pre rastliny neprinesie :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 20:19 Muž honzaprouza77 [18]
side, nikdo ti neříká co máš číst, ale neschazuj mě! Já psal, že rostliny pro svůj růst nejvíce potřebují červenou a žlutou a nepsal jsem že vůbec nepotřebují modru a můj první dotaz zněl, jaké by byly důsledky použití led osvětlení(zlute, červené a zelené) s obyč zářivkou. Ano pro fotosyntézu je potřeba celé barevné spektrum, ale pro růst je potřeba také celé, ale něčeho víc a míň a řečeno bylo, že modré způsobuje růst řas. Takže prosím, před dalším příspěvkem jsi to srovnejte trochu v hlavě a přečtěte si znovu všechny příspěvky počínaje mím prvnním, a zjistíte, že Vám nikdo nevyvracel že rostliny nepotřebují modrou, ale že s vámi dokonce ssouhlasím, ale říkám, že když nebude tolik modré, že to bude lepší, protože ji rostliny nepotřebují tolik, a že nebudou růst řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 20:11 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: kortezhugo
Je třeba číst kvalitnější literaturu. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 20:10 Muž kortezhugo [983] Re: honzaprouza77
Treba dodat ze v tej literature sa casto uvadza kombinacia GLO+standartne trubice.Teda nie pouzitie samostatne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 20:05 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: honzaprouza77
Nevím, kterou příručku od p. Rataje máte na mysli a hledat ji nebudu. :-)
Příručku Angely Beckové neznám a ani nemám potřebu poznat. :)
U Ines Scheurmannové vás mohu ujistit, že pokud někdy napsala, co jí podsouváte, tak už se "opravila".
Na toto téma píše: "Fotosyntéza probíhá nejintenzívněji v dlouhovlnném červeném a krátkovlnném modrém spektrálním rozsahu. ;-) (I. Scheurmannová, Akvarijní rostliny, vyd. Vašut, 2003)
Pevně věřím, že s p. Ratajem tomu bude podobně. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 19:47 Muž honzaprouza77 [18]
Příručka(katalog RAtaj, tam jsou i ty spektra, poté:Akvarijní rybičky-Angela Becková, Akvarijní rybky,Ines Scheurmannová, další si už nepamatuju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 19:41 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: honzaprouza77
Tak takovou literatůru raději nečtěte. Že jeden autor kopíruje druhého, a to i s nepřesnostmi, je běžné. :)
Možná by bylo dobré tu literaturu (a její autory a data vydání) uvést. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 19:24 Muž honzaprouza77 [18]
V spoustě akvaristické literatůry píší, že rostliny potřebují mnejvíc žluté a červené světlo, modré jen trošku, zatímco řasi potřebují nejvíce modré. Kdyby jste se koukl na barevné spektrum různých glo zářivek na rostliny, tak by jste zjistil, že nejvíce je tam telená(pro vybarvení) čarvená a žlutá-pro růst do šířky a jen trochu modré pro růst do výšky a aby nebylo moc řas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 18:10 Muž j0hny [86] Re: DavidZw
DavidZw napsal: ... Světlem si moc nepomůžeš..
Tak to by si sa divil. Ale pustat sa do toho bez vedomosti nema cenu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 17:40 Muž DavidZw [0] Re: honzaprouza77
"obyčejné spektrum" tj. bílé světlo, které obsahuje všechny barvy. To, co tam máš, je pro rostliny to nejlepší. Červená barva působí divně - prostě svítíš červeně a všechno je...tak trochu červené. Ale pokud to bude jeden pásek LED diod, tak se to v tom bílém světle ztratí. Na řasy bych asi spíš pořídil nějakého plže nebo rybku. Světlem si moc nepomůžeš..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 17:30 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: honzaprouza77
...Rostliny nejvíce potřebují červené a žluté světlo...
Do LED zdrojů se nepletu, ale když už jste napsal, že "rostliny nejvíce potřebují", tak místo "žlutého" pište raději "modré".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 13:46 Muž honzaprouza77 [18]
Měl bych dotaz ohledně barevného spektra. Rostliny nejvíce potřebují červené a žluté světlo, řasy modré. zelená barva je dobrá pro vybyrvení rostlin. Mám akva osvětlené zářivkou T8, takže obyč barevné spektrum(žádný flora glo atd...) Kdybych si tam dal pásek čarvených ledek, žlutých a zelených, bylo by to pro rostliny dobré, nerostli by řasi? a nesvítilo by to nepřirozeně? Na googlu jsem si našel barevná spektra těchto zářivek a jsou čstě taková, jakou mají barvu, takže by to teoreticky mělo být pro rostliny to nejlepší nee? dík za odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 23:48 Muž DavidZw [0] Re: EiFFeL
ale teď je s LEDkama velkej boom, tak se myslím do budoucna můžeme těšit na lepší a lepší světýlka. Do budoucna to ale vidím hlavně na zářivku a případné dosvětlení LEDkama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 15:13 Muž EiFFeL [39]
takze pri stejny spotrebe o trochu vetsi svetelny vykon ve prospech LED, nicmene pro zarivku mluvi 100kč porizovaci naklady, nemluve o tom, ze i led ztraci casem na vykonu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 12:59 Muž j0hny [86] – Re: David_zw
David_zw napsal: Třetinová úspora vysvíceného světla na hladinu to by znamenalo, že když koupím 1500lm zářivku, tak mi bude svítit jen 500lm, a LEDka bude dávat plných 1500lm, což?
1500lm ziarivka s kvalitnym reflektorom vyziari...v tom uhle dovolim si odhadnut tak 1200lm.
Ono by bolo lepsie porovnavat to v LUXoch
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 11:44 Muž DavidZw [0] – LED se pořád ještě nevyplatí
Po prostudování několika materiálů se stále víc přikláním k tomu, že současný LED co se týče cena/výkon nenahradí zářivkový trubice. Je to jen finančně nákladnější a o trochu elegantnější řešení. Zdá se mi..úspora asi 2W a pořizovací cena několikanásobná
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2012 17:20 Muž Johan [4945] - Rostliny
Našel by se tu nějaký "technik", který by mě byl ochoten provést výrobou, koupí a instalací LED osvětlení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2012 21:28 David_zw Re: j0hny
Třetinová úspora vysvíceného světla na hladinu to by znamenalo, že když koupím 1500lm zářivku, tak mi bude svítit jen 500lm, a LEDka bude dávat plných 1500lm, což?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2012 19:52 Muž j0hny [86]
Tam je ta uspora myslena uhlom vyzarovania, ktory je oproti ziarivke tretinovy.
V porovnani s t5 HE trubkou + kvalitny reflektor, ten rozdiel tak velky uz nebude :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2012 19:49 David_zw – fakta o LED vs zářivka
hele, nějak se mi to s těma LEDkama prozatím nezdá. Údajně co do svítivosti jsou o malilinko lepší. Ale dost nepatrně.
Např: "Mohu potvrdit z aktuální situace o rozhodnutí co koupit. 20 W LEDka má 1360lm, 22 W úsporka od Osramu má 1440 lm. LEDka má tedy nepatrně nižší svítivost a ušetřené 2 waty, které ale spolkne zdroj pro tu LEDku. Úspora tedy žádná a ba naopak. "
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2012 19:35 Muž Peerwulf [9] - Raci, krabi, krevetkyRe: robert
Taky bych to rád věděl, představa že dvě 18w zářivky bych mohl klidně nahradit jednou led by bylo super, ale jak je to u nich se spektrem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2012 19:24 David_zw Re: robert
Jo, to by mě docela zajímalo. Mám nad akváriem konektory na 2x18W zářivky a pokud by se do toho daly dát LEDky, který dají dohromady výkon přes 80W bylo by to super!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2012 18:48 Muž robert [0] – led osvetleni
Paskama jsem take zacinal,nemelo takovy efekt jak jsem si predstavoval.Koupil jsem zarivky led,ktere maji 18W a svitivost jak Obycejne 54w zarivky.Rostliny se mi spravily a tercovcum to vubec nevadilo.Pokud chcete rad poradim,kde zakoupit. ahoj ahoj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2012 15:39 GP Re: j0hny
nevim kolik pasku s podobnymi vykony mate na svedomi, ale prohlaseni, ze ho netreba chladit pri dlouhodobem sviceni, coz je zaklad vaseho prispevku, neni dle me prilis zodpovedne. zvlast bez nalosti umisteni. navic chazeni byt o 15 stupnu teplejsim vzduchem, nezli je pokojova teplota je stale chlazeni, byt jiste existuji vykonnejsi moznosti...
je otazkou jestli by tu 120°C provozni teplotu dlouhodobe zvladly a jak by se to melo dostatecne chladit, ale ten rozptyl v te rade je zarazejici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2012 02:10 Muž j0hny [86]
Precitaj si moj prispevok cely znova, potom PDF od daneho pasu a potom mi prispevok spochybnuj. Na pasy su, ako na vsetko 2 roky zaruky, to ti bez chladenia na tej 135 mikronovej medi pri teplote okolia 25°C vydrzi. Dodnes (6-7 rokov) som nalepil kilometer takeho pasu bez chladenia a ziadna reklamacia.
Ze to nejaky mudrlant smazi bez vetrania na 100 stupnov.. na to som upozornil, a ked mu to za mesiac zhori, je to chyba toho co ho tak uzasne umiestnil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2012 23:00 GP Re: j0hny
chtel bych taky mit takovou jistotu, ze treba toto nepotrebuje chladit...
www.k-light.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2012 17:41 Muž j0hny [86] Re: David_zw
Na ledkove pasy chladic nepotrebujes, na druhej strane chladenim sa ich zivotnost aspon neskracuje :) Ked to chces dat do uzavreteho deklu akvaria kde je 40 stupnov tak im to urcite neprospieva, a nepomoze im ani chladic ktory by si tym 40 stupnovym vzduchom chladil :-D
Musis to teda riesit tak, aby chladiaca plocha chladica bola mimo dekla, alebo duty profil cez ktory prezenies vodu. Povrch vnutri toho profilu musi byt vhodne upraveny, aby ti "nekazil" vodu.
Vysokosvietivy pas ma 14W na meter.
Edit: teda minimalne 14W na meter :-) zozenies aj silnejsie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2012 17:25 Muž kubasan [18] - RostlinyRe: Sid
Zle som sa vyjadril vtom prispevku( nocne svietenie).samozrejme beriem tu chybu na vedomie stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2012 17:22 Muž kubasan [18] - RostlinyRe: Sid
Sid nie toto urcite nie vnoci ma byt tma a tak to je aj u mna ;-) ked ze ja velmi rad v nocy spim tak to doprajem rybickam aj rastlinkam.
Diody mam len ako postupne rozsviecovanie a zhasinanie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2012 15:31 Muž tomas3000 [15] – ledka-teplo
RE: david_zw

Na chlazení led pásku můžeš použít tento profil

www.k-light.cz/…-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2012 13:37 David_zw – LEDka - teplo
Ty LEDkový pásy potřebují nějaké speciální chlazení ještě, jestli to správně chápu že? Mám teď 2x18W bílou zářivku na 160 l, cž je málo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2012 18:45 Muž leontin [46] - CichlidyRe: luky1
Výýýsoce svítící. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2012 16:13 luky1 – prosim o pomoc led osvetleni
mam akvarium 40*30*30
potreboval bych poradit chci si koupit 1m led osvetleni kdyz to rozmistnim jestli to bude stacit nabizi mi diody jedny sviti normal a nebo vysoce svitici co by ste doporucily tone tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2012 21:34 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: navik
Pravda! :-)
Vždycky tak nějak ty rybičky upozaďuji. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2012 20:41 Muž navik [908] - Sumci – Re: Sid OT
Sid napsal: ... Pokud byste svítil i v noci, a to i minimální intenzitou osvětlení, rostlinám byste dělal "pěkný guláš v hlavě". :)

.. a nejen rostlinám, rybky by z toho byly také "odvázané" hmm

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [119] ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256424x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030-vykonne-led-cipy-cree-cob-apod?od=5901