Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2014 11:03 Muž kofejn [965] Re: PetrP2B
Naprosto souhlasím. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.02.2014 11:02 Muž PetrP2B [33] - RostlinyRe: kofejn
To je v pohodě, moje LEDky to nejsou :-) Šlo o to, aby pak nějaký konstruktér nedal silikonu 1mm vrstu a do LEDek necpal 10W, zánik čipů vcelku rychlý :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2014 10:59 Muž kofejn [965] Re: PetrP2B
V té vrstvičce co tam mám, to bude asi lepší než většina izolačních podložek pod tranzistory. Chtěl jsem to i změřit kontaktním teploměrem, ale kolega čidlo nenašel.
Můžu to písknout ohmmetrem, třeba je to kov na kov :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2014 10:37 Muž PetrP2B [33] - RostlinyRe: kofejn
Tak pokud LED netopí, tak je to jedno, jinak silicon není moc vhodný na ideální přestup tepla. Spíš se pak používají teplovodivá lepidla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2014 10:30 Muž kofejn [965] Re: PetrP2B
Ano, jen tenká vrstvička - prostě umatat prstem. Z boku jsou ještě dvě kapky vteřiňáku kvůli fixaci. Drží to od srpna.
Zkoušel jsem i anaerobní tmel, ale to byla slepá cesta. Šroubky jsem použít nemohl, protože slepou díru se závitem do plechu 5mm neudělám a skrz jsem jít nechtěl. Druhá strana plechu je pohledová.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2014 10:23 Muž PetrP2B [33] - RostlinyRe: kofejn
Pochopil jsem správně, že led čipy jsi lepil silikonem na AL plech?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2014 10:05 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: seic
Cree čipy na plate 21mm (16mm)je dobré šroubovat na AL chladič M 2,5mm šroubky s plastovou průchodkou. A zespodu namáznout malinko teplovodivou pastou. Můžu ti to nafotit. Reflektory s čočkama lepím silikonem.
www.aquario.cz/…
www.aquario.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2014 09:45 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetky – vyborne pocteni
- prelouskal jsem clanky v hlavicce, na konci jsem cekal jeste navod pro kutily "step by step"
- cim a jak LEDky pridelat, na jaky plech/profil, jak vyresit vodotesnost atd atd ...
- diky autorovi/autorum za praci... palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2014 08:23 Muž kofejn [965] Re: GP
Lepené je to silikonem na hliníkovém plechu 5mm, který jsem objednal z www.alupa.cz (nařezali mi jej na požadované rozměry). Diody se nehřejou, spíš je problém s kondenzací vody a to mám krycí skla. Ale je tam překrytá díra na krmení, jenže i ta 3mm mezera stačí na únik par.
Nikde nic neprosvítá, kryt jsem dělal tak, aby do něj plech zapadnul a plast z vnější strany sahá až pod hladinu.
XT-E byly za humny, CRI mají 80 a mohl jsem si jich dovolit poskládat víc, aby bylo světlo rovnoměrněji rozptýlené. Proto ani o optice neuvažuju. Kdybych to měl dělat ve stejném rastru s XM-L2, tak prodělám kalhoty :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.02.2014 02:55 Muž Barakainus [655] - RostlinyRe: GP
Ja mam na "Westridge 50G" 8x CREE XM-L a jedu je tak na 1600-1800mA a sviti to super. Mam je na hlinikovych profilech a ty jsou studene. Takze si nemyslim, ze je nutne je mit na 600mM. Kdyz to zvednu na 2300mM (max meho predradniku), uz to hreje pekne, ale ruka se na nich udrzet da (prijemne to vsak neni).
Na "Manzanita Gate" mam dve no-name 10W z ebay a jedu je tak na 80%. Mel jsem tam jeste 4xCREE XG, ale ty sem musel sundat neb to bylo moc svetla. I ty cinsky samotne mi drzi E. tenellus tmave cervenej.
Stejne cinske mam tri na "Oil-Dri", kde jsou max na 40-50%. Ale to je vylucne low-light akva, takze se o nich moc rict neda.
O tech cinkych nic nevim, ale ty XM-L v me konfiguraci a na plny vykon predradniku by mely davat skoro 6000lm.
K tem XM-L jsem dokonce koupil cocky ale nakonec jsem je na ne ani nedal. Castecne kvuli moc svetlu a castecne protoze moje svetlo je kousek nad hladinou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 21:55 GP Re: kofejn
mas to naprosto paradni, tak nejak jsem si to predstavoval, jen jsem potajmu doufal v lepsi lm/w (resp bin). musim propocitat, jestli se vyplati zainvestovat... preci jen 150 lm/w u takovy ml2 u2, ale ty prachy, co za to chtej...
muzu se zeptat na co jsi to lepil? nehrejou se, vzhledem k neodvetravanymu prostoru?
edit: nesviteji ti ven? neuvazoval jsi o optice?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 18:35 Muž patamatix [408]
Dá se koupit nebo udělat led pásek který lze plynule rozsvěcet a zhasínat s časovým spínačem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.02.2014 16:07 Muž kofejn [965] Re: GP
Světlo s cca 3000lm mám v prezentaci ( rybicky.net/nadrze/15921 ), s možností jít ještě výš. Zatím spokojenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 15:37 GP – vyber chipu
Ahoj,
nedelal jste nekdo v posledni dobe pruzkum, zda se vyplati nejake noname cinske ledky nebo radeji jit do cree xml/2 t6/u2/3 a provozovat je treba na 600mA?
vitam kazdy tip na ekonomicke reseni. cilovy vykon cca 3000lm
a jeste jedna hloupa otazka - daji se proudove zdroje provozovat paralelne s tim, ze by obcas jel jen jeden?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 15:34 amrtin Re: prasan
No jasně,takže to by mělo být v poho ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 15:32 - Re: amrtin
Bolo mi povedané,vraj už to niekde na akvárka dávali a tie čo používajú sa hrejú len minimálne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 15:06 amrtin Re: miguela
Asi takhle:na nenáročný kytky to stačí... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 14:46 Žena miguela [21]
už mi nikdo prosím poraďte, jestli mám hodně nebo málo světla v AQ, už si nevím rady, komu mám teda věřit.. :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 14:37 amrtin Re: prasan
Když budou mít dobrý chlazení a budou jak píšeš kvalitní,tak nebudou odcházet X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 14:33 -
Do mojej steny majú ísť SMD led.Moc s led skúsenosť nemám,tak som to nechal na dodávateľa.I keď toho tu mám prečítané kopec,budú v silikóne proti vlhkosti.Tak dal som na kvalitnejšie,hádam nebudú odchádzať.Ešte to doma na stene nemám,nechám sa prekvapiť.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2014 21:23 Gingoš Re: replikant33
svíti dost řasa se asi dělat nebude že jo jinak dík za to jak si mi to poskládal akorát ten diltr do 200l vyměním za do 160l a v pondělí vše objednávám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2014 21:23 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: replikant33
Příjde mi to docela dost velká palba světla , no s trochou šikovnosti by se to dalo i stlumit , vono i krycí sklo dost stlumí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2014 21:16 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Gingoš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2014 21:13 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Gingoš
Tak to neporadím , no třeba s tím má někdo zkušenost , ale určitě se bude dát to světlo , pokud by ho bylo moc , zvednout výš nad akva , bude to ale asi dost svítit i vedle, což třeba mě osobně vadí , proto jsem to řešil tak jak to mám v krytu , ven to sice taky trovhu svítí ale né tolik jako tyhle světla
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2014 21:06 Gingoš – er
u toho lumeny nejsou napsaný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2014 21:01 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Gingoš
Koukni se na lumeny , no vono ty moje maj 2,7w a 300 lumenů jedna což je právě těch 21,6w a 2400lm , ted testuji jen polovinu , ale je pravda že já ty čipy mám tak 5cm nad hladinou , tohle světlo vypadá že je výš , takže by se teoreticky mělo to světlo více rozptýlit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2014 20:55 Gingoš – df
takže myslíš že to bude moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2014 20:30 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Gingoš
Těžko říct co je v tom za ledky , přímo s tímto nemám zkušenost , každopádně jsem nad stejné akva dal 8x 2,7W www.smdledzarovky.cz/… a bylo to strašně moc, kytky se plazily po dně , vůbec nerostly nahoru, na všem se začala dělat zelená řasa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2014 20:16 Gingoš – cf
www.akva-tera.cz/… bude to stačit na akvo 80x35x40
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 20:25 Vachi
Vyplatí se pořídit LED světlo? Stačilo by např. toto "http://www.zoo-hobby.cz/p/led-osvetleni-intenso-21-6w-84-cm-diversa" na 112L? Popřípadě 2 kousky? Nemám představu jak intenzivní světlo by bylo.
Momentálně mám zářivku 1x24W, polepšil bych si pořízením 21.6 W LED. Přemýšlím o nákupu jednoho až dvou kousků. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 11:16 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: kofejn
Nejdřív jsem to měl na bázi Arduina, ale jak říkám, cena větší než světlo. Teď se něco chystá jako okleštěný arduino a prý to bude levné, ale je to na mrtvém bodě. Těším se na návrh Designera.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 10:19 Muž kofejn [965] Re: Designer
Jestli by šla dodělat PWM, aby to fungovalo s tímhle www.maritex.com.pl/… bylo by to fajn.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.02.2014 10:10 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: JaV
Myslim ze mohu prozradit, ze to co chystam (KarlosS jak to sleduji ma tech veci mimo tohoto mnohem vic), je nahrada potenciometru, takze cela desticka (velice plocha, osazeno SMD, zhruba 35x40mm) se pripoji misto nej, protoze ze zdroju pro vykonove LED (aspon nekterych) trci +10V, GND a vstup pro jezdec potenciometru.

No a pak uz se jen najumperuje jak dlouho se ma rozsvecet a stmivat, jak dlouho v plnem jasu a kolik je plny jas. Celkem 1024 moznych nastaveni, hezky podle tabulky, pospinat co se chce a jede se. Jas se ridi ve 20000 urovnich, takze nejake "schodovite efekty" neocekavam. Moznosti jsou velice siroke, rozsvecet a zhaset se da treba po celou dobu, pak je to jak slunce na obloze, v poledne nejvic, ale prave tak se da rozsvecet jen 5min, at se ryby neleknou. Ubrat a pridat max. svit? Prepnu kolik chci a je to. Zadne slozitosti, nastavim co chci prepinaci (DIP switche) a jedu.

Uvidime, jak to u Karla dopadne pri testovani, u mne dobry :-) .

EDIT: Kdyz bude zajem o PWM verzi, je to minimalni problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 10:09 Muž kofejn [965] Re: KarlosS
Na programu je nejhorší ošetřit obsluhu, program a HW jako takový tak složitý nebude. Bohužel jsem v tomhle pole neorané, něco ve VB do pc jsem schopen ušmudlat, ale učit se jak dělat s mikroprocesory se mi nechce a ani nemám moc času. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 09:54 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: kofejn
já taky splichtil analogovej obvod, ale není to ono. Tady ty programovatelný vycházej draze a je to neprodejný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2014 09:41 Muž kofejn [965] Re: JaV
Já udělal pomalý náběh a stmívání trochu (trochu vic :) ) na hulváta: Do každé větve jsem na výstup driveru připojil kondíky. Ve třech větvích mám 18mF, 40mF, 18mF a při rozběhu je náběh pozvolnější (ne o moc), ale při zhasnutí je moc pěkný, jak postupně světlo slábne.
Ale jestli bude nějak krabička, která bude fungovat jako spínačky a kde si nastavím čas náběhu a stmívání s výstupem PWM, tak to by se mi taky líbilo. Ideálně, aby měla spínanou zásuvku pro zdroj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 09:34 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: JaV
Jojo, u těhle velkých nádrží se ta wattová úspora už vyplatí palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 09:31 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Designer
Určitě. Myslím, že generátor 0-10V se bude hodit všem. Ať už používají proudové napájení LED, nebo napěťové pro pásky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 09:29 Muž JaV [22] Re: KarlosS
Já už mám nakoupeno 21 ks XML i zdroj. Jen potřebuji stmívač-rozednívač, buď 10V PWM, nebo 0-10V (zdroj podporuje obé).
Jo tyhle stránky jsem už navštívil, ale pouze dimmer tam nenabízíte;-)
Jinak akva mám v prezentaci 120x50cm 300L :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.02.2014 09:21 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: KarlosS
Prototyp novinky Ti poslu po vikendu, je to hotove, doladene, a radeji o par dni pozdeji (chtel jsem to poslat uz tento tyden), nez Ti poslat nedoladene do detailu neco, co ma byt "eno-nuno". Takze verim, ze i ostatni se maji na co tesit, proto to pisu sem ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 09:02 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: JaV
já něco podobného vyvíjím (teda spíš Designer), ale mám to jen jako modulovou součást mých světel:
www.aquario.cz/…
www.aquario.cz/…
nebo konkrétně:
www.aquario.cz/…
ale vydrž nová verze je už hotová a bude se testovat, takže se pak domluvíme.
pro jak velkou nádrž to chceš mít? Já totiž s Cree XML jedu jen na 10W na nádrži 70l:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 08:28 Muž JaV [22] Re: KarlosS
To je pravda, ale vyrobit si to neumím :-) a pouštět na ryby najednou 40W led se mi nechce, takže alternativa k Astě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 08:15 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: JaV
je to dražší než celý světlo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 08:09 Muž JaV [22] – ASTAmini
Zdravím, má někdo tento systém pro ovládání LED http://www.astamini.tym.cz doma? Máte nějaké zkušenosti, popř. nějakou alternativu. Chci si vyrobit osvětlení z výkonových LED a plynule rozsvěcet a zhášet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2014 12:22 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Surdo
Surdo napsal: ahoj mam tiež 200l set s 2x 30W žiarivkami a chcel by som to presvetliť mohol by si sem hodiť foto toho tvojho krytu stými prídavnými čipmi len pre predstavu
ide mi skôr o uchytenie a chladenie tích čipov

rybicky.net/nadrze/18477 slozka fotek "osvetleni". Jinak je tam videt i alobal, ktery jsem mel pod zarivkami driv - jen jsem byl liny ho sundat... a utrit vlhkym hadrem uz by to taky chtelo, hned jak se v tom akvarku dohrabu... :)

EDIT: Ty cerne fotky, kde je videt jen rozsvicene svetlo, to neni foceno ve tme, ale proti tomu jak to sviti z toho fotak udelal absolutni cernou, ty "zhasnute" fotky jsou za stejnych podminek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2014 11:17 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: amrtin
:-), jasně, plovoučky a stonkovky mám teď jen v začátku, půjdou pryč. A na focení taky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2014 10:26 amrtin Re: KarlosS
Tohle akva má slušný ambice,ale je tam nějakej chaos :-D Trochu poupravit rostlinky(např.egeria se do takovýho akva nehodí) a bude to super ano ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2014 08:43 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: ludvik
Fotka k příspěvku Nějaké foto z provozu. Podotýkám, že LED jsou ztlumené na "nejmíň" a celkově světlo jede na 10W !!! Je to 70 litrové akva:-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2014 21:10 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: ludvik
bohužel zatím ne, ale ve vývoji mám novou ovládací elektroniku, u který se to dá naprogramovat. Bude to i včetně časového programování, takže odpadnou jednotlivý moduly a bude to vše v jednom. Zatím je vyroben prototyp.
S obyčejnýma LEDkama jako má Zetlight nábízím také jeden model:
www.aquario.cz/…
Ale musím uznat, že design zetlight je prvotřídní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2014 20:59 Muž ludvik [1082] Re: KarlosS
I když koukám, koukám ... stmívání (dimmer) společně s regulací jasu to také neumí, že?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256470x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030-vykonne-led-cipy-cree-cob-apod?od=2828